kerajm 13.01.11, 08:07 Czy ktoś z Państwa odebrał pismo odnoszące się do opomiarowania mieszkania ??. U nas wyszło większe mieszkanie a co się z tym wiąże musimy dopłacić za metraż, który przekracza nominalne wymiary mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzegorz.gwiazda Re: pomiary mieszkań 13.01.11, 08:13 W umowie jest, że wymiary mogą się różnić od podanych o jakiś współczynnik procentowy. Sprawdźcie umowę. Odpowiedz Link Zgłoś
gordonblue3 Re: pomiary mieszkań 13.01.11, 09:52 myślimy, że pomiary mogą być "ustawione" przez VP/GH, żeby odzyskać trochę pięniedzy, które tracą na opieszałości ( a będą to niemałe pieniądze jeżeli każdemu coś "zwiększą"..) jeżeli wiekszość z nas będzie miała więcej metrów, to może zbierzemy się i powołamy osobę niezależną ktora dokonana własnych pomiarów...,my jeszcze nie odebraliśmy pisma , pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
emce_2 Re: pomiary mieszkań 13.01.11, 10:02 My nie dostaliśmy oficjalnej informacji, ale widzieliśmy metraż naszego mieszkania po pomiarze w biurze i różni się on od deklarowanego o ok.2%. Jest to trochę dziwne, gdyż długości ścian mierzone przy odbiorze deweloperskim były takie same jak w pierwotnym planie mieszkania..?! Czyżby deweloper rekompensował sobie zwolnienie mieszkańców z opłaty czynszu rocznego?! Z żoną jeszcze na studiach przeprowadzaliśmy takową inwentaryzację nowo wybudowanych mieszkań i mimo tego, że jest to robione przez kilka - najczęściej dwie niezależne ekipy na koniec może wyjść to co ma wyjść..czyli po polskiemu. Czekamy na oficjalne pismo, ale na pewno zdecydujemy się na odrębny pomiar przeprowadzony przez niezależną firmę geodezyjną. Oczywiście oznacza to dodatkowe koszty, ale kilkukrotnie mniejsze niż dopłata za 0.5-1m2 czyli ok 3-6tyś. Dodam tylko, że naszym znajomym również wyszło więcej niż 1.5%. Ciekawe, czy w ogóle wyjdzie komuś mniej?! Może uda się tu zebrać grupę osób, które będą się decydowały na takowe dodatkowe pomiary, a wtedy oznaczałoby to zmniejszenie kosztów. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
gordonblue3 Re: pomiary mieszkań 13.01.11, 10:39 własnie mój wcześniejszy post tego dotyczył, zebrania się i powołania niezależnej ekipy geodetów, razem bedzie taniej.. Odpowiedz Link Zgłoś
setif Re: pomiary mieszkań 13.01.11, 11:32 Nie wiem, jak wyszło u mnie, ale nie mam zamiaru dopłacać, Kupiłam mieszkanie określonej wielkości i za takie chcę płacić. I tak, jak większośc z nas, dopłacam do tego interesu z nie własnej winy. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gwiazda Re: pomiary mieszkań 13.01.11, 11:54 Słuchajcie, nie wiecie kiedy te pomiary były wykonywane? Nie odebrałem jeszcze pisma (próbowałem w dniu dzisiejszym, ale nikogo w biurze nie ma). Nie wiem jak wyszło w moim przypadku. Ciekawi mnie jedna rzecz. Pomiar wykonywany przed pracami wykończeniowymi i po może się różnić chociażby po wyburzeniu ścian. My zapłaciliśmy za wyburzenie ścian w salonie, co spowodowało jak by nie patrzył zwiększeniem kubatury (odejmujemy grubość wyburzanych ścian). Jeżeli tak oni to liczą, to się chyba posikam ze śmiechu. Za to zapłaciłem przecież. Jeżeli sobie zamuruję 2 wnęki na szafy, to zmieni mi się kubatura i będą mi dopłacać wtedy? Gdybam sobie, bo nie wiem co mi wyszło, ale do głowy już mi wszystko wchodzi teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: pomiary mieszkań 13.01.11, 11:55 No i mamy kolejny problem :( jednak jest to kolejny problem, który jest często spotykany i chyba nie ma większego sensu "krzyczeć" bo każdy z nas podpisał umowę w której wyraźnie jest napisane, że w razie zwiększenia powyżej 1,5 - dopłacamy a w razie zmniejszenia powyżej 1,5 dostajemy zwrot wiec... zaciskam zęby... biorę miarkę i z ciekawości będę mierzyć - zobaczymy co mi wyjdzie :) PS. jak ktoś chce się sam pobawić to polecam mierzyć w oparciu o parę podstawowych zasad zawartych w obowiązującej Normie :) Norma PN-ISO 9836: 1997 * pomiar na poziomie podłogi * wnęk w ścianach o powierzchni powyżej 0,1 mkw. nie dolicza się do powierzchni mieszkania * w stanie całkowicie wykończonym * powierzchnie zewnętrzne niezamknięte ze wszystkich stron, dostępne z danego pomieszczenia (balkony, loggie, tarasy itp.) dolicza się do powierzchni lokalu, wykazując oddzielnie: powierzchnie nienakryte (balkony, tarasy), powierzchnie nakryte (loggie) * dokładność pomiarów i obliczeń powierzchni do 0,01 mkw.Powierzchnia pomieszczenia ze skośnym sufitem:powierzchnię pomieszczenia liczy się w całości, zgodnie z powierzchnią jego podłogi, ale dzieli się ją na dwie części: * część o wysokości poniżej 1,90 m, która może być zaliczona wyłącznie do powierzchni pomocniczej * liczy się część o wysokości 190 m i więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
kerajm Re: pomiary mieszkań 13.01.11, 12:10 faktycznie będę musiał sam sprawdzić jakie wymiary posiada nasze mieszkanie, czy ktoś z Państwa posiada laserowy miernik i mógłby go pożyczyć tak na godzinę :-) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
setif Re: pomiary mieszkań 13.01.11, 12:14 "Cena przedmiotu umowy określona jest przy założeniu, że w dniu odbioru powierzchnia lokalu będzie zgodna z powierzchnią podaną w par. 1.8. Jeżeli w dniu odbioru powierzchnia lokalu będzie większa lub mniejsza od powierzchni użytkowej o ponad 1,5 % to cena zostanie zmieniona..... " Odbiór lokalu to dla mnie już historia. Odpowiedz Link Zgłoś
setif Re: pomiary mieszkań 13.01.11, 13:58 To może w ramach rekompensaty VP zapłaci za tę nadwyżkę? Moje mieszkanie jest większe. Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 Re: pomiary mieszkań 13.01.11, 14:04 nie wiem jakim cudem ale moje mieszkanie też jest większe, co prawda większe o ok 50cm2 ale dziwnym cudem większe. robiłem osobiście pomiary po odbiorze technicznym i moje mieszkanie miało inny wymiar niż ten który uzyskałem od vp ? to pewnie przez zimę - dużo wilgoci i ściany powiększyły się :) :P Odpowiedz Link Zgłoś
setif Re: pomiary mieszkań 13.01.11, 14:14 Dużo z nas ma mieszkanie większe, (tak było widać na ekranie monitora). A może dobry VP dał nam po kilka centymetrów w nagrodę za czekanie? Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gwiazda Re: pomiary mieszkań 13.01.11, 15:45 W moim przypadku rowniez ma byc doplata. O dziwo, moje mieszkanie jest wieksze o ponad 2% i musze doplacic. Kazdy ma wieksze, na to wychodzi. Ja sie z tym nie zgadzam. Wymiary ktos mierzyl i sa inne niz od GH. Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: pomiary mieszkań 13.01.11, 18:35 Oooooo to skoro w porze zimowej nasze mieszkania tak się powiększają to może w okresie letnim przybędzie nam po pokoju :) a tak poważnie to czy nikt nie ma mniejszej powierzchni niż przewidywała umowa? Odpowiedz Link Zgłoś
setif Re: pomiary mieszkań 13.01.11, 20:01 A widzicie, GH to cudotwórcy, szkoda tylko, że za ten bonus trzeba zapłacić. Tylko kiedy oni robili te pomiary? Mieszkam tu od lipca, a kiedy odbierałam mieszkanie, to było o 1.06 mniejsze niż ponoć mam obecnie. Doomina, masz rację, poczekajmy jeszcze trochę, a będziemy mieszkać w przestronnych apartamentah. A tak serio, mam zamiar sama zmierzyć mieszkanie, choćby dla ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: pomiary mieszkań 13.01.11, 21:10 Setif ja wiem, że sytuacja jest mało zabawna ale jak przeczytałam, że już miałaś mierzone i było mniejsze a teraz masz większe to ubawiłam się do łez :) :) wiesz... oni może mają te mierniki nie tylko laserowe ale i BARDZO cybernetycznie - nowoczesne :) wpisują nr lokalu i wszystko wiadomo :) a masz gdzieś adnotację w dokumentach, że miałaś już mierzone i było o tyle mniej?? Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: pomiary mieszkań 13.01.11, 22:18 Ja tam wolę, żeby nasze M rozrastały się nie przez pączkowanie ale przez kłącza to może na wiosnę wyrośnie mi jakaś altanka w ogródku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: pomiary mieszkań 13.01.11, 23:26 A Tobie Kruq już robili jakiś pomiar? Czy taka informacja o terminie pomiaru to przychodzi pocztą? czy jednak jakimś cudownym sposobem dzieje się to bez wiedzy właścicieli? Ja normalnie chyba jestem na jakiejś czarnej liście :) bo do mnie żadna korespondencja nie przychodzi prócz faktur za kolejne transze. Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: pomiary mieszkań 14.01.11, 00:55 Tak u mnie pomiar był więc przyznaje, że jestem bardzo ciekawy jakie będą różnice. Jakieś będą na pewno, ponieważ były burzone i przestawiane ściany. Nie pamiętam już w jakiej formie dotarła do mnie informacja o terminie pomiaru ale możliwe, że było to drogą mailową, choć możliwe jest też, że od Pana Michała bezpośrednio. Odpowiedz Link Zgłoś
smile53 Re: pomiary mieszkań 14.01.11, 08:19 U mnie mieszkanie jest większe, ale mieszczę się w 1,5%. Dodatkowo sam dokonałem pomiaru i stwierdzam, że były wykonane właściwie. Proponuję sprawdzić wyliczenia (na planie) bo u mnie były błędy na moją niekorzyść. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gwiazda Re: pomiary mieszkań 14.01.11, 08:47 Według moich obliczeń i inżyniera, którego wynająłem do pomiarów wymiary również są inne niż te podawane przez dewelopera, dlatego nie zgadzam się z ich pomiarami i nie podpisałem dokumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gwiazda Re: pomiary mieszkań 14.01.11, 08:21 ... ale jak to po wyburzeniu ściany metraż liczyć mogą? Metraż ma być liczony z postawionymi ścianami. Zapłaciłem za wyburzenie ściany jako dodatkową usługę. Mogłem to saam zrobić. Gdybym zrobił to sam, to nie musiałbym teraz dopłacać? Kpina. A zresztą: w par.4 pkt 3 jest wyraźnie napisane, że cena przedmiotu umowy określona jest przy założeniu, że w dniu odbioru lokalu powierzchnia lokalu będzie zgodna z powierzchnią podaną w par.1 pkt. 6. Jeżeli w dniu odbioru powierzchnia lokalu będzie większa lub będzie mniejsza od powierzchni użytkowej o ponad 1,5%, to cena zostanie zmieniona proporcjonalnie o wartość będącą iloczynem stawki za m2 mieszkania i nadwyżki lub niedoboru metrażu. ....................(...) Mam na protokołach podpisaną inną powierzchnię a teraz po odbiorze ma to się zmienić? Sami podpisali mniejszą przy odbiorze na protokole, więc zgodnie z umową płacić nie muszę. Tak to moim okiem wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
setif Re: pomiary mieszkań 14.01.11, 10:01 Biję się w piersi - nie mierzyłam mieszkania w czasie odbioru, więc trudno obiektywnie stwierdzić różnice. Ale cieszę się z większego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: pomiary mieszkań 14.01.11, 16:44 No i ja również mam większe mieszkanka, jedno o ponad dwa a drugie o prawie półtora metra. Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: pomiary mieszkań 14.01.11, 19:28 Większe to każdy chce mieć :) ale nie każdy chce dopłacać niestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: pomiary mieszkań 14.01.11, 19:37 Nie ma się co dziwić. Ludzie pobrali kredyty albo na 100% albo jak mieli oszczędności to przeznaczyli je na wkład własny lub urządzenie a tu nagle trzeba by wywalić kilka tysięcy zł. Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: pomiary mieszkań 14.01.11, 20:00 Nie miałam czasu w tym tygodniu ale strasznie mnie intryguje jak to u mnie wygląda - szkoda , że oni nie pracują w sobotę :( Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: pomiary mieszkań 14.01.11, 20:09 Założę się, że też jest "przerost" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: pomiary mieszkań 14.01.11, 20:45 Peeeewnie :) :) :) A tak poważnie to mam wrażenie, że te pomiary w chwili kiedy ktoś wprowadził zmiany lokatorskie nie są do końca zgodne z prawem. Wydaje mi się, że VP takie pomiary najpóźniej mógł zrobić w chwili odbiorów technicznych bo z tego co wiem to opomiarowanie mieszkań powinno odbywać się w stanie deweloperskim. Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: pomiary mieszkań 14.01.11, 22:23 Też tak sądzę. A jeżeli już robili to później to powinni uwzględnić powierzchnie jakie zajmowały wyburzone ściany. To robi sporą różnicę. W moim przypadku nadwyżka metrażu ponad dopuszczalne 1,5% i ewentualna dopłata zmniejszyłaby się z ok 5 tys do ok 1200 zł. Postępując w ten sposób to mogłem zamurować sobie któryś pokój co zmniejszyłoby powierzchnię o jakies 10-12 metrów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
domo19 Re: pomiary mieszkań 15.01.11, 11:04 Problem ten mnie akurat nie dotyczy gdyz moje mieszkanie jest na plusie tylko 1,4%. Wydaje mi sie jednak ze powinniscie sie skupic na innym watku tej sprawy zeby nie zaplacic deweloperowi ani jednego zlamanego grosza Według mojej wiedzy zapis w naszych umowach odnośnie rozliczenia metrazu powyżej +1,5% jest klauzula niedozwolona i deweloper nie ma prawa pobierac dodatkowych opłat za to ze zrobil Wam wieksze mieszkanie. Nie znam argumentacji prawnej ale moi znajomi wspolnie z innymi ludzmi ze swojego osiedla wystapili do sadu w tej sprawie. Dodam ze ze sprawe okryli niedawno mimo ze zaplacili za nadmetraz przeszło 3 lata temu. Wg ich prawnika mimo upływu czasu maja nadal duze szanse na odzyskanie niesłusznie pobranych pieniedzy. Wy mozecie sie tego ustrzec juz teraz, powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ebc26 Re: pomiary mieszkań 15.01.11, 11:21 Witam, ze strony UOKiK rejestr klauzul niedozwolonych: ""Cena Nieruchomości Nabywcy może ulec zmianie, jeśli po zakończeniu budowy okaże się, że powierzchnia Mieszkania ulegnie zmianie w stosunku do powierzchni przewidzianej w Projekcie Mieszkania o więcej niż 3%. Spółka powiadomi Nabywcę o wysokości i terminie dopłaty lub zwrotu kwot, wynikających z powyższej różnicy" Sygn. akt XVII AmC 45/08 Nr. porządkowy 1860 wyrok sądu z dnia 25 lutego 2010. Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: pomiary mieszkań 16.01.11, 15:39 U nas pomiary powykonawcze są zgodne z rzeczywistością - zresztą geodeta robił je przy mnie. Raczej wątpie żeby to było ustawione. Wydaje mi się że umowy były bazowane na metrażach z projektu koncepcyjnego a nie budowlanego, więc wyszły różnice. Poza tym trzeba pamiętac że większe mieszkanie jest więcej warte. Jeśli chodzi o zapis niedozwolony to otrzymałem informację że Spółka VP jeszcze nie przemyśli sprawę czy występowac do nas o dopłatę więc proponuję poczekac spokojnie na rozwój wydarzeń i się nie denerwowac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_may2 Re: pomiary mieszkań 17.01.11, 08:18 Witam wszystkich. Praktycznie nie udzielam się na forum ale jestem na bieżąco ze wszystkimi "nowościami". Zgadzam się z moim przedmówcą. Nie ma co kruszyć kopii..... jeszcze. My tez mamy większe mieszkanie o 1,75%, więc z tego co się dowiedziałam będziemy dopłacać tylko za 0,25%. Takie informacje mam z biura. Poza tym porównując pierwotne plany z obecnym wszystko się u mnie zgadza oprócz jednej wnęki w której wyburzylam ściankę. W związku z tym metraż faktycznie się powiększył.Zdaję sobie sprawę, że wszyscy by chcięli wszystko za darmo ale niestety wiedzieliśmy co podpisujemy w umowach. I jakoś wtedy każdy się na to godził. Mój kolega wyburzał w swoim mieszkaniu prawie wszystkie ścianki działowe. Ten to dopiero dopłacał...Proponuję mniej nerwów i wzajemnego podburzania się. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gwiazda Re: pomiary mieszkań 17.01.11, 09:24 Zaraz zaraz, ale mieszkanie powinno być mierzone w standardzie deweloperskim. Za wyburzenie scianek ja np. zaplacilem, jako dodatkowa uslugie. Jezeli zostawilbym scianke i sam bym po roku ja wyburzyl, nie musialbym doplacac teraz? Jezeli zamurowalbym wneke, to deweloper by mi zwracal pieniadze za mniejszy metraz? To nie tak powinno byc. Odpowiedz Link Zgłoś
setif Re: pomiary mieszkań 17.01.11, 10:14 W internecie można znaleźć sporo artykułów o pomiarach mieszkań. Między innymi www.wirtualnemedia.pl/artykul/uwaga-na-pomiar-powierzchni-mieszkania-cena-zawyzona-o-kilkadziesiat-tysiecy#. Odpowiedz Link Zgłoś
setif Re: pomiary mieszkań 17.01.11, 21:55 Chociaż raz można napisać coś dobrego o GH - robiłam dzisiaj pomiar mieszkania. Wszystkie wymiary zgadzają się z ich wymiarami. Odpowiedz Link Zgłoś
beny1604 Re: pomiary mieszkań 21.01.11, 09:08 Czy ktoś wyliczał metraż z wymiarów jakie dostał? Z moich obliczeń wyszło że sypialnia ma 12,56 m2, a pan geodeta wyliczył że mam 12,70 m2. Nie jest to duża różnica ale ja płacę za każdy cm2 i to nie mało. No chyba że do powierzchni wlicza się też parapet, ale na rysunku który dostałem nie jest zmierzony. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 Re: pomiary mieszkań 21.01.11, 09:19 robili ci pomiar przy podłodze czy wyżej. u mnie w sypialni pod sufitem w jednym rogu jest o ok 1 cm szerzej niż przy podłodze to wystarczy żeby powieżchnia wzrosła o te kilka centymetrów :) podczas pomiarów miałem pełno gratów w tym pomieszczeniu, więc pomiar był robiony pod sufitem. sprawdzałem pomiary od gh z pomiarami zrobionymi przeze mnie. są to różnice o ok 0,5 cm. może to jest kwestia dokładności zrobionego pomiaru. pomiar zrobiony miarką a profesjonalnym urządzeniem laserowym delikatnie różni się Odpowiedz Link Zgłoś
beny1604 Re: pomiary mieszkań 21.01.11, 09:24 Powierzchnię wyliczałem z ich wymiarów. Sam sprawdzałem tylko niektóre ścianki i zgadzały się. Odpowiedz Link Zgłoś
smile53 Re: pomiary mieszkań 21.01.11, 10:03 Pomiary miałem zrobione prawidłowo, ale same wyliczenia wykonane z błędami (oczywiście na moją niekorzyść) Odpowiedz Link Zgłoś
iska24 Re: pomiary mieszkań 21.01.11, 13:58 ja mam to samo.obliczyłam powierzchnie wg ich obliczeń i wychodzi mi 1,5 m mniejsze mieszkanie. z tą różnica mieszczę się w 1,5% róznicy, wg ich obliczeń usiałabym dopłacać. dziś zadzwonie do tego geodety i porozmawiam z nim na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 Re: pomiary mieszkań - liczone wg normy .... ?? 21.01.11, 15:19 witam, siedzę i liczę ten włąściwy wymiar mieszkania. to co dostałem od VP zostało wyliczone przez geodetów wg jakiejś tam normy. przykład: wymiar mojej kuchni: 2,56 X 2,49 daje to 6,37 m2 według pomiaru wyliczonego mam 6,53 bardzo dziwna sprawa !! okazuje się że do powierzchni mieszkania dodaje się warstwę tynku (absurd) według moich nowych obliczeń wyszło mi 6,526 grubość tynku w tym przypadku została ustawiona na 2 cm, czyli wymiar mojej kuchni: 2,56 X 2,49 był wyliczony z rozmiaru o 4 cm większego (po 2 cm na ścianę) rzeczywista wielkość kuchni 2,56 X 2,49 = 6,53 wielkość kuchni bez tynków 2,51 X 2,60 = 6,526 wielkość wyliczona przez geodetę = 6,53 tak to działa ale czy to jest słusznie liczone, postaram się dowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 Re: pomiary mieszkań - liczone wg normy .... ?? 21.01.11, 15:34 przeanalizowałem uzuskane od nich wyniki z wyliczeniami z ich pomiarów. wychodzi na to że tynki są następującej grubości: w kuchni ok 2 cm w przedpokoju ok 1,25 cm w pozostałych pomieszczeniach ok 1,45 cm ciekawe skąd wiedzą jakie są grubości tynków w poczegolnych pomieszczeniach. moze w jakimś mieszkaniu to zmierzyli i tym się sugrują. sprawdźcie sobie na podstawie wymiarów od nich czy wyniki pomiarów uzyskane od nich pomiarów zgadzają się z waszymi obliczeniami dodając podane wyżej grubości tynków jestem ciekaw czy dobrze wam to wyjdzie. jakby ktoś miał kłopot z wyliczeniem to dajcie znać na forum, chętnie pomogę Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 Re: pomiary mieszkań - liczone wg normy .... ?? 21.01.11, 15:42 zapraszam do lektury - Jak obliczyć powierzchnię użytkową budynku lub mieszkania ? www.msrm.pl/?st=art&art=17 Odpowiedz Link Zgłoś
red-globi Re: pomiary mieszkań 05.02.11, 00:34 Witam, poniżej link do artykułu dotyczącego dopłat za zwiększenie/ zmniejszenie powierzchni lokalu: prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/367600,konsumenci_nie_moga_placic_deweloperom_za_brakujacy_metraz_mieszkania.html Warto przeczytać. Wynika z niego jasno, że to developer powinien ponosić koszty wybudowania lokalu niezgodnego z projektem. Myślę, że zapis stosowany przez naszego developera jest niedozwolony. Poza tym, pomiar geodezyjny powinien być dokonany i podany najpóźniej w dniu odbioru lokalu. Zgodnie z umową nabywca ma prawo w związku z różnicami w powierzchni odstąpić od umowy w ciągu miesiąca od odbioru mieszkania. Co, więc w przypadku, gdy wyniki pomiarów podają dopiero teraz, np. 2 miesiące po odbiorze?? Tak jak już ktoś wspominał po odebraniu mieszkania mogę robić w nim, co chcę, np. zburzyć wszystkie ściany. Pomiary nie powinny być dokonywane po odbiorze kluczy. Odpowiedz Link Zgłoś
anicishi Re: pomiary mieszkań 08.02.11, 13:06 Heh moje mieszkanko też jest większe o ponad 3%! Mierzyłam ostatnio ze znajomym który robi inżyniera z geodezji no i niestety aż tak duże mieszkanie nie jest. Według moich obliczeń (wzięłam dokument który dostałam od p. Marleny i sama policzyłam wg pomiarów z kartki - najprostsza matematyki) i dziwnym trafem mi wyszło większe o ok. 1,46%. A jak znajomy liczył to wyszło jeszcze mniej... Według mnie oni chcą jeszcze na nas zarobić. Proponuje samemu na kalkulatorku wyliczyć z tym co jest na kartce, i zobaczyć miarką długości ścian czy się zgadzają. Pozdrawiam serdecznie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 Re: pomiary mieszkań 08.02.11, 16:26 drogi uzytkowniku poczytaj ten temat, w nim znajdziesz odpowiedzi dlaczego mieszkania są większe niż w rzeczywistości ? dla uproszczenia - do powierzchni mieszkania doliczane są grubości tynków (jak dla mnie absurd) ale są na to odpowiednie przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: pomiary mieszkań 08.02.11, 17:22 Otóż to. Poza tym kwestia róznic już się wyjaśniła, mianowicie przyjęta została nie ta norma, która powinna. Cóż, kolejna nowa osoba umieszczająca jeden lub dwa posty i koniec. Na zadane w innym wątku pytania nie spodziewam się odpowiedzi, podobnie jak nie dostałem ich od osoby od "pakietu silver" w super cenie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: pomiary mieszkań 08.02.11, 19:15 a ja tradycyjnie wciąż nie mogę się doczekać żadnej informacji co do powierzchni swojego mieszkania :( i chyba jednak przyjdzie mi zakasać rękawy i jakoś samej to policzyć bo gdy mierze jakąkolwiek ścianę to każda jest krótsza o ponad 10 cm niż na planach pierwotnych....i może to jest przyczyna braku oficjalnej informacji o pomiarze bo okazałoby się moje mieszkanie jako nieliczne jest mniejsze :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: pomiary mieszkań 08.02.11, 19:24 :-) Nie liczyłbym na to doominko. Pewnie masz po prostu napakowane po 5 cm tynku więcej na każdą ścianę a wiadomo, że powierzchnia "zabrana" przez tynk też się wlicza :-) Długie milczenie pewnie wynika z tego, że obliczają ile masz im dopłacić za dodatkowy tynk :-) Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: pomiary mieszkań 08.02.11, 19:33 Ja Cie bardzo proszę...nie złość mnie po sąsiedzku:) :) :) z tego co pamiętam ta norma przewiduje pomiar "na gotowo" czyli po nałożeniu tynków, których grubość nie wlicza się do powierzchni mieszkania wiec....zabrakło mi słów :) Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: pomiary mieszkań 08.02.11, 19:41 To pewnie klasyczny przykład "zapowietrzenia" :-) U naszego developera wszystko jest mozliwe i to właśnie w tym miejscu może zabraknąć słów... Ale nie martw się, jak policzą Ci za tynk to Cię wspomogę, w ramach wdzięczności za ten prąd co go od Ciebie ciągnę za darmo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: pomiary mieszkań 08.02.11, 19:54 I to kolejny dowód, że na naszym osiedlu ALTERNATYWY 113:) może być miło :) Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: pomiary mieszkań 08.02.11, 20:26 rany nie mów takich rzeczy bo mi pielgrzymki zaczną pod oknem maszerować :) Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: pomiary mieszkań 08.02.11, 20:36 Tylko nie po zieleni, nie po zieleni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: pomiary mieszkań 08.02.11, 22:19 Chyba umknęło mi co to są "pance" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
setif Re: pomiary mieszkań 09.02.11, 10:52 A czy ktoś wie co się dzieje z dziunitem? Dawno go nie było na forum, może już zrezygnował z mieszkania na naszym uroczym osiedlu. Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: pomiary mieszkań 09.02.11, 15:44 Forum ogólnie zdechło już jakiś czas temu więc nie ma się co dziwić, że kogoś nie widać... Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: pomiary mieszkań 24.02.11, 13:41 Witam:) Czy ktoś ma informację w sprawie pomiarów mieszkań? Na czym stanęła sprawa? Mierzyli ? Będą mierzyć? Normą A ? Czy normą B? A może normą VP ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
iska24 Re: pomiary mieszkań 25.02.11, 13:28 ja złożyłam reklamacje od swoich pomiarów i nie zrobili ich ponownie tylko wyliczyli ponownie na podstawie tamtych. Odjęli kilka cm tynku z każdej sciany i pomiary się zgadzają no i okazało się ze dopłacac nie muszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 ODP: Jak obliczyć powierzchnię użytkową miezkania? 21.01.11, 15:41 Jak obliczyć powierzchnię użytkową budynku lub mieszkania ? Prawidłowe obliczenie powierzchni użytkowej jest sprawą bardzo ważną. Podstawą opodatkowania podatkiem od nieruchomości jest przecież powierzchnia użytkowa budynków lub ich części. Ponadto wynajmując lub kupując mieszkanie czy dom czynsz lub cena tej nieruchomości jest przecież uzależniona w głównej mierze od powierzchni. W trzech ustawach pojęcie powierzchni użytkowej nie jest jednoznacznie określone. W ustawie o podatkach i opłatach lokalnych z dnia 12 stycznia 1991 r. (tekst jednolity Dz.U. z 2002 r. nr 9 poz. 84 z późn. zm.) powierzchnię użytkową budynku lub jego części stanowi powierzchnia mierzona po wewnętrznej długości ścian na wszystkich kondygnacjach z wyjątkiem powierzchni klatek schodowych oraz szybów dźwigowych; za kondygnację uważa się również garaże podziemne, piwnice, sutereny i poddasza użytkowe. Ustawa o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 21 czerwca 2001 r. (tekst jednolity Dz.U. z 2005 r. nr 31, poz. 266 z późn. zm.) do powierzchni użytkowej lokalu zalicza się powierzchnię wszystkich pomieszczeń znajdujących się w lokalu, a w szczególności pokoi, kuchni, spiżarni, przedpokoi, alków, holi, korytarzy, łazienek oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania; za powierzchnię użytkową lokalu nie uważa się powierzchni balkonów, tarasów, loggi, antresoli, szaf, schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkarni, strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału. Natomiast w ustawie o podatku od spadków i darowizn z dnia 28 lipca 1983 r. (tekst jednolity Dz.U z 2004 nr 142 poz. 1514 z późn. zm.) za powierzchnię użytkową budynku (lokalu) uważa się powierzchnię mierzoną po wewnętrznej długości ścian pomieszczeń na wszystkich kondygnacjach (podziemnych i naziemnych) z wyjątkiem powierzchni piwnic i klatek schodowych oraz szybów dźwigów. Z powyższych uregulowań wynika, że płacąc podatek od nieruchomości do powierzchni użytkowej musimy zaliczyć powierzchnię piwnicy w pozostałych przypadkach powierzchni piwnic nie bierze się pod uwagę. Ustawa o ochronie praw lokatorów nakazuje dokonywanie obmiaru powierzchni użytkowej w świetle wyprawionych ścian a więc z tynkami a z pozostałych ustaw nie wynika czy obmiar dokonywać z tynkami czy bez tynków. Na szczęście we wszystkich trzech ustawach powierzchnię pomieszczeń lub ich części oraz części kondygnacji o wysokości w świetle (nie wiadomo z tynkami czy bez tynków, na pewno z tynkami w ustawie o ochronie praw lokatorów) równej lub większej od 2,20 m należy zaliczać do obliczeń w 100%, od 1,40 do 2,20 m - zalicza się do powierzchni użytkowej budynku w 50%, a jeżeli wysokość jest mniejsza niż 1,40 - powierzchnię tą pomija się. Żeby sprawę jednak skomplikować ustawa o ochronie praw lokatorów nakazuje obliczać powierzchnię użytkową zgodnie z Polską Normą a w pozostałych ustawach nic się o tym nie pisze. Polska Norma PN-70/B-02365 „Powierzchnia budynków. Podział, określanie i zasady obmiaru” obowiązywała powszechnie do 1999 roku. Norma ta została wycofana przez Polski Komitet Normalizacyjny ze zbioru norm po ustanowieniu normy PN- ISO 9836:1997 „Właściwości użytkowe w budownictwie. Określanie i obliczanie wskaźników powierzchniowych i kubaturowych.” Z resortowych ustaleń wynika jednak, że Polska Norma PN-ISO 9836 jest normą do dobrowolnego stosowania w zakresie dotyczącym obliczeń powierzchni użytkowej lokalu. Przy wyborze sposobu korzystania z norm PN-ISO 9836 i PN-70/B-02365 Ministerstwo Rozwoju Regionalnego i Budownictwa w piśmie wewnętrznym skierowanym do jednego z przedsiębiorstw z dnia 4 sierpnia 2000 roku zaleca przyjęcie następujących zasad: •ustalenia normy PN-ISO 9836 mogą być stosowane w projektach budowlanych budynków nowo wznoszonych, odbudowywanych, a także nadbudowywanych i rozbudowywanych, jeżeli zakres nadbudowy i rozbudowy obejmuje wyodrębnioną funkcjonalnie część budynku, •w projektach nadbudowy i rozbudowy części budynku nie wyodrębnionych funkcjonalnie oraz w projektach przebudowy, modernizacji lub zmiany przeznaczenia części budynku istniejącego należy stosować takie same zasady obliczania (np. wg PN-70/B-02365) jakie były przyjęte w projekcie budowlanym, na podstawie którego został wzniesiony budynek. Podstawowe różnice pomiędzy normami to: •obmiar według PN-70/B-02365 wykonuje się na poziomie 1 m nad podłogą i w stanie surowym (tzn. bez tynków i okładzin), natomiast wg PN-ISO 9836 na poziomie podłogi i w stanie całkowicie wykończonym, •wg PN-70/B-02365 wnęki w ścianach o powierzchni powyżej 0,1 mkw dolicza się do powierzchni pomieszczenia, natomiast wg PN-ISO 9836 - nie dolicza się, •powierzchnię ze skośnym sufitem: według PN-70/B-02365 oblicza się zależnie od wysokości - o wysokości pow. 2,20 m i większej liczy się w 100%, o wysokości od 1,40 m do 2,20 m liczy się w 50%, poniżej 1,4 m nie wlicza się; natomiast według PN-ISO 9836 liczy się w całości zgodnie z powierzchnią podłogi, ale dzieli się na dwie części: część o wysokości 1,9 m i więcej oraz na część o wysokości poniżej 1,9 m, którą można zaliczyć wyłącznie do powierzchni pomocniczej, •powierzchnie zewnętrzne nie zamknięte ze wszystkich stron, dostępne z danego pomieszczenia (balkony, loggie, tarasy itp.) według PN-70/B-02365 nie wlicza się do powierzchni pomieszczenia (ani mieszkania ani lokalu użytkowego), natomiast według PN-ISO 9836 dolicza się do powierzchni pomieszczenia (mieszkania, lokalu użytkowego), wykazując oddzielnie: powierzchnie nie nakryte (balkony, tarasy) i powierzchnie nakryte (loggie). Chcąc odpowiedzieć na pytanie zadane w tytule niniejszego artykułu „Jak obliczyć powierzchnię użytkową budynku lub mieszkania” - należy stwierdzić - nie wiadomo. Wszystko zależy od przepisu, który to reguluje i rodzaju stosowanej normy. Odpowiedz Link Zgłoś
nikowa Re: ODP: Jak obliczyć powierzchnię użytkową miezk 21.01.11, 20:00 Wg normy ISO powierzchnia liczona jest po wykończeniu, więc warstwa tynku nie powinna być wliczona do pomiaru. Pomiar powinien być zrobiony "od tynku do tynku". "Różnice między normami PN-70/B-02365 • pomiar metr nad podłogą • w stanie surowym, tzn. bez tynków i okładzin wykonywanych na miejscu • wnęki w ścianach o powierzchni powyżej 0,1 m kw. dolicza się do powierzchni mieszkania • powierzchni zewnętrznych niezamkniętych z wszystkich stron dostępnych z danego pomieszczenia (balkony, loggie, tarasy itp.) nie wlicza się do powierzchni pomieszczenia ani mieszkania lub lokalu użytkowego • dokładność pomiarów i obliczeń powierzchni do 0,01 m kw. PN-ISO 9836:1997 • pomiar na poziomie podłogi • w stanie całkowicie wykończonym • wnęk w ścianach o powierzchni powyżej 0,01 m kw. nie dolicza się do powierzchni mieszkania; • powierzchnie zewnętrzne niezamknięte ze wszystkich stron, dostępne z danego pomieszczenia (balkony, loggie, tarasy itp.) dolicza się do jego powierzchni (mieszkania, lokalu użytkowego), wykazując oddzielnie: powierzchnie nienakryte (balkony, tarasy), powierzchnie nakryte (loggie). • dokładność pomiarów i obliczeń powierzchni do 0,01 m kw." Odpowiedz Link Zgłoś
iska24 Re: ODP: Jak obliczyć powierzchnię użytkową miezk 23.01.11, 20:26 geodeta powiedział mi to co piszecie powyżej. ze dodano pare cm tynku itp ale w poniedziałek ma mnie skierowac do osoby z jego biura która robiła te pomiary.u mnie przyjęto 1,5 cm na tynk.jakby ktos był zainteresowany normą PN- ISO 9836:1997 to mam ją w całości więc moge przesłać na @. dzisiaj posiedze nad nią i dokładnie poczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
red-globi Re: Pomiary mieszkań 05.02.11, 00:37 Witam, poniżej link do artykułu dotyczącego dopłat za zwiększenie/ zmniejszenie powierzchni lokalu: prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/367600,konsumenci_nie_moga_placic_deweloperom_za_brakujacy_metraz_mieszkania.html Warto przeczytać. Wynika z niego jasno, że to developer powinien ponosić koszty wybudowania lokalu niezgodnego z projektem. Myślę, że zapis stosowany przez naszego developera jest niedozwolony. Poza tym, pomiar geodezyjny powinien być dokonany i podany najpóźniej w dniu odbioru lokalu. Zgodnie z umową nabywca ma prawo w związku z różnicami w powierzchni odstąpić od umowy w ciągu miesiąca od odbioru mieszkania. Co, więc w przypadku, gdy wyniki pomiarów podają dopiero teraz, np. 2 miesiące po odbiorze?? Tak jak już ktoś wspominał po odebraniu mieszkania mogę robić w nim, co chcę, np. zburzyć wszystkie ściany. Pomiary nie powinny być dokonywane po odbiorze kluczy. Odpowiedz Link Zgłoś
iska24 Re: Pomiary mieszkań 05.02.11, 11:55 ja zgłosiłam formalną reklamację bo okazało się że robili obmiary mojego mieszkania wg innej normy niż była podana w umowie.Czekam na ponowne obmiary i obliczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gwiazda Re: Pomiary mieszkań 25.02.11, 13:35 Powierzchnię użytkową mieszkań deweloperzy mierzą najczęściej korzystając z jednej dwóch norm. Bardziej korzystna jest nowa norma (PN-ISO 9836). Mówi ona, że powierzchnię należy liczyć na poziomie podłogi w stanie wykończonym, czyli z tynkami. Stara norma (PN-70 B-02365) mówi natomiast o liczeniu powierzchni na wysokości 1 m i bez tynków. Powłoka ta może mieć różną grubość, ale przyjmując np., że ma 1,5 cm, różnica w powierzchni użytkowej dwupokojowego mieszkania pięćdziesięciometrowego wynosi jeden m kw., czyli blisko 2%. Przy metrażu liczonym z uwzględnieniem tynków i cenie 8 tys. zł za m kw. koszt zakupu całego lokalu wyniesie 400 tys. zł, a przy metrażu liczonym bez tynków będzie to 408 tys. zł. Kiedy nie obowiązują nowe przepisy? Znowelizowanych przepisów rozporządzenia nie stosuje się, jeżeli przed dniem ich wejścia w życie, czyli przed 8 lipca 2009 r.: - został złożony wniosek o pozwolenie na budowę lub odrębny wniosek o zatwierdzenie projektu budowlanego i wnioski te zostały opracowane na podstawie dotychczasowych przepisów; -zostało dokonane zgłoszenie budowy lub wykonania robót budowlanych w przypadku, gdy nie jest wymagane uzyskanie decyzji o pozwoleniu na budowę. SZANOWNI SĄSIEDZI, WYGLĄDA NA TO, ŻE NASZ DEWELOPER DOKONYWAŁ POMIARÓW WG STAREJ NORMY PN-70 B-02365 I DLATEGO ŻĄDA DOPŁAT. NIE WIEM JAK W WASZYCH UMOWACH, ALE W MOJEJ JEST MOWA O NOWEJ NORMIE, CZYLI POMIAR Z GOTOWYMI TYNKAMI - I TU DOPLACAC NIE MUSZE, BO MIESZCZE SIE W 1,5%. W PRZYPADKU POMIARU WG STAREJ NORMY, MIALBYM JUZ ROZNICE PONAD 2%. Odpowiedz Link Zgłoś
bronik4 Re: Pomiary mieszkań 25.02.11, 13:53 Z tego co mi wiadomo pomiary mają być robione jeszcze raz.. Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: Pomiary mieszkań 25.02.11, 14:30 Jak to JESZCZE raz??? u mnie nawet raz nie robili !! i gdyby nie to forum to nie miałabym świadomości, że dzieją się takie akcje !! Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gwiazda Re: Pomiary mieszkań 25.02.11, 14:43 Dominko, przeczytaj zapisy w umowie odnośnie pomiarów powykonawczych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: Pomiary mieszkań 25.02.11, 14:45 Doominko, zapytaj w biurze, bo może się okazać, że jednak jest protokół z pomiarów Twojego mieszkania (nie zastanawiaj się jakim cudem tylko po prostu sprawdź) Z tego co mi wiadomo to nie ma być nowych pomiarów tylko poprzednie zostaną przeliczone według nowej normy. Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: Pomiary mieszkań 25.02.11, 16:33 Gregory...z całym szacunkiem ale...dlaczego mam czytać umowę? czytanie jej po raz tysięczny nie zmieni faktu, że nic nie wiem o ewentualnych...cudownych pomiarach mojego mieszkania :) :) a z tego co pamiętam to takie pomiary powinny być dokonane w chwili odbioru technicznego i nie jako coś pt. TOP SECRET schowane u "pana Kazia" pod tyłkiem tylko jako oficjalny dokument z którym powinnam być zapoznana.....w końcu ten metraż będzie oficjalnym metrażem w akcie notarialnym. A co do pytania się <w dowolnym temacie>w biurze kru-czku to....moje opanowanie :) i cierpliwość :) wynikają tylko i wyłącznie z faktu, że tam nie chodzę i o nic nie pytam...zwyczajnie nie lubię być oszukiwana w żywe oczy... Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: Pomiary mieszkań 25.02.11, 17:07 W takim razie doominko, wyślij pytanie mailem ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: Pomiary mieszkań 25.02.11, 17:15 Że ja też na to nie wpadłam :) :) :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: Pomiary mieszkań 25.02.11, 17:27 Lepiej bym tego nie ujęła :) www.youtube.com/watch?v=5fJ79zvagRE Odpowiedz Link Zgłoś
czubaks Re: ODP: Jak obliczyć powierzchnię użytkową miezk 04.03.15, 22:00 Nie ma z tym wielkiej filozofii. Powierzchnię użytkową możesz policzyć zgodnie z tym co jest napisane w punkcie 2 tu: www.mgprojekt.com.pl/blog/budowa-domu-jednorodzinnego-czesc-2/ Odpowiedz Link Zgłoś