Dodaj do ulubionych

Zlikwidować Bazar

16.03.13, 14:49
Bazar jest brudny budy wyglądają jak troche lepsze wersje bud w Afryce... Niestety cuchnie w niektórych miejscach na bazarku moczem i kałem...nie jest to zbyt zachęcające..Ceny wysokie...więc może by tak inaczej zagospodarować atrakcyjny teren bazarku coś dla gminy i mieszkańców a nie bazar z wysokimi cenami i wątpliwej estetyki rodem z krajów arabskich czy afrykańskich? Po co nam taki bazar w centrum Łomianek?
Obserwuj wątek
    • krzysiom1 Re: Zlikwidować Bazar 16.03.13, 15:23
      Jak Ci śmierdzi to tam nie chodź.
      Jak długo mozna bredzić na ten temat.
      Bazarek jest fajny, powinniśmy się cieszyć, że jest bo jest wiele wiosek takich jak Łomianki, które bazarków nie mają.
    • nasze.lomianki Re: Zlikwidować Bazar 16.03.13, 16:05
      Przykro mi stefanie lecz kawy i herbaty na bazarku już nie serwują.
      Teraz serwują plany ratusza, jak na betonowie.
      Ale to raczej wydumana przez zakompleksionych ludzi , małomiasteczkowa wizja.
      • stefanprawo Re: Zlikwidować Bazar 17.03.13, 11:49
        Nie ma kawy na bazrku bo się wyprowadziła i dobrze zrobiła więc miałem rację...Bazarek śmierdzący i usyfiony i tak zniknie dobije go druga biedronka spożywcza ,która już powstaje na miejscu marcpolu i dobrze....syf, wysokie ceny to nie może się ostać!!! AUCHAN ,Biedronka i wkrótce może lidl dobiją tych handlarzy,którzy nadal żyją w innej rzeczywistości a my mieszkańcy będziemy wyciągać profity z konkurencji w postaci niskich cen!!! Życie zweryfikuje BAZAREK do lamusa można lepiej wykorzystać ten teren, oczywiście to jest tylko moje prywatne zdanie.
        • oj_tam_oj_tam Re: Zlikwidować Bazar 18.03.13, 20:52
          Bazarek w Łomiankach jest wyjątkowo szpetny. Zresztą jak i same Łomianki nie grzeszą zbytnio urodą. A już ten "sklep/dom handlowy pomnik czasów minionych" spółdzielni na terenie bazaru to można by zapieniądze wycieczkom pokazywać. Jako dowód na to że beton trzyma się całkiem dobrze. Jedyny obrót w nim to chyba kolektura toto robi :) Najgorsze jest to, że nie ma widoków żeby w jakimś przewidywalnym czasie mogło się cos zmienic na lepsze. Jest wiele miasteczek w Polsce, których samorządy potrafią zadbać o to żeby mieszkańcy żyli w przyjaznym otoczeniu. Ale do tego trzeba mieć inne priorytety w swoim działaniu. A nie tylko od dziesięcioleci się brać za łby jedni z drugimi. Jeden wielki syf. Z innej beczki. Jakieś cztery lata temu położono nową nawierzchnię na Wiślanej. Co niej zostało? Wspomnienie. Czy nasza władza zawraca sobie głowę takimi bzdurami?
          • miu4 Re: Zlikwidować Bazar 18.03.13, 22:14
            Oj-tam, oj-tam, 'pawilon' na bazarku jest megaciekawy ;) Kupisz w nim wszystko, o czym tylko zamarzysz i co sobie wymyślisz, ubrania, buty, garnki, szklanki, chodniki, koszyki, porcelanę, miski, łapki ma myszy, muchy, karaluchy, dorobisz klucze, naostrzysz noże, a i miliony wygrać możesz :)

A sam żywot bazarku, poza sobotą, jest dla mnie zadziwiający. Ale przywykłam do niego, żal by było...
            • oj_tam_oj_tam Re: Zlikwidować Bazar 18.03.13, 22:32
              Ale ja nie mam nic przeciwko bazarkom jako takim. Tylko żeby to nie były takie szkarady z każdym pawilonem na swój strój, kałużami, błotem, brakiem parkingu. Wiem że można to zrobić inaczej. Nawet w naszym kraju to jest możliwe. Mam nadzieję, że sam rynek zdecyduje o być (a mam nadzieję - nie być - w takiej formie) bazarku. Konkurencja czyha każdej strony:)
              • krzysiom1 Re: Zlikwidować Bazar 19.03.13, 04:52
                Bazar to bazar, po co go "cywilizować" na siłę?
                Zrobiono to na Polnej i nie ma juz kultowego bazarku tylko kilka smutnych stoisk.
                • oj_tam_oj_tam Re: Zlikwidować Bazar 19.03.13, 06:28
                  Widzę że nie rozumiesz mojego przekazu. Chodzi mi o walkę z wszechobecną otaczająca nas samowolką i brzydotą zabudowy w naszych Łomiankach. Bazar jest tylko klinicznym przypadkiem szerszego zjawiska. Temat rzeka. Nie ma sensu się rozpisywać. I tak nic z tego pisania nie wyniknie. Tyle jest "dyżurnych tematów na tym forum, że na inną dyskusję nie ma tu klimatu. Teraz to tylko przepychanki tych co przy żłobie z tymi co by się chcieli do niego dopchać.
                • stefanprawo do krzysiom1 19.03.13, 10:24
                  Oj z całym szacunkiem następny orędownik prowizorki, syfu i chały...Polacy obudźcie się ja dostaję torsji jak patrzę mną te haniebne prowizorki w naszym Państwie. Jak słucham orędowników prowizorek to szlak mnie trafia...Syf możecie sobie mieć u siebie w domu...
                  Bazarek jest to relikt przeszłości, w dodatku zasyfiony i okropnie drogi...poza tym chyba już nie spełnia swoich funkcji...Burmistrzu zrób coś z tym zasyfionym terenem w "centrum" Łomianek przecież taki syf tylko źle o gminie świadczy!! Precz Z preczem Precz z Prowizorkami w tym z bazarkiem!!!
            • stefanprawo do miu4 19.03.13, 10:20
              Przywykłaś do syfu i prowizorki? Z całym szacunkiem ja mam dość już w tej naszej Polsce wiecznych rodem z PRL-u prowizorek. Od razu widać,że długo nie żyłaś w PRL-u czyli jesteś jeszcze młoda... Polacy powinni zaczynać od rzeczy drobnych wokół siebie...przyzwolenie niektórych Polaków do prowizorek jest porażające i bywa tragiczne w skutkach..a taki bazarek to syf i wieczna prowizorka...PRECZ Z BAZARKIEM Burmistrzu zagospodaruj tę przestrzeń dla mieszkańców w sposób cywilizowany...przecież to wszak "centrum" Łomianek a syf niebywały...
              • oj_tam_oj_tam Re: do miu4 19.03.13, 11:33
                Własnie w tym rzecz że taki grajdoł jest w samym centrum miasta. Naprawdę wstyd się przyznać, ale nie ma gdzie w Łomiankach pójść z rodziną, znajomymi żeby obciachu nie zobaczyli. Wszędzie jakieś paskudne budy quasi domy handlowe. Ten żółty przy bazarku z apteką i perfumerią - masakra. A to jest nowy budynek. Ma nie więcej niż 5 lat. Jeszcze jeden przykład. Ten niby bliźniak przy Warszawskiej 224 (salon Play, Gościeniec Polski) to jest mistrzostwo świata. Kto pozwolił na postawienie takiej wysokiej ściany szczytowej górującej nad druga połówką domu? Tak to wyglądały domy w Warszawie po wojnie. Z tym że to był efekt bombardowań i je się raczej wyburzało!! Totalne bezhołowie. Wszystkie po kolei władze miały i mają "ważniejsze" zadania, którym się poświęcają.
                • stefanprawo do oj tam ojtam 19.03.13, 15:32
                  Ciekawe czy budynek wynajmowany na play został w ogóle odebrany do użytkowania? warto to sprawdzić w nadzorze budowlanym. Czas żeby urzędnicy gminni zajęli się tym?
              • miu4 Re: do miu4 19.03.13, 22:17
                Uwielbiam syf i prowizorkę ;) Jeszcze całkiem nie dawno takie 'coś' działo się w centrum stolicy (blaszane budy handlowe przed pałacem kultury, na stadionie dziesięciolecia i wokół niego, bazary na Pradze), część wyrzucono, posprzątano, dano radę. Jest nadzieja, że i u nas się da. Największy bazarkowy syfek generuje chyba zaplecze MarcPola, teraz Biedronki? Nie jestem stałym klientem bazarku, dlatego też zadziwia mnie, że mimo cen i całego bałaganu, ciągle trwa i 'się opłaca'.
                Widzisz inne miejsce dla tego rodzaju handlu (no powiedzmy, że bardziej uporządkowanego), czy postulujesz całkowitą likwidację?
                • oj_tam_oj_tam Re: 19.03.13, 22:50
                  Teraz to i tak jest luksus bo przynajmniej śmieci wywożą. Kiedyś je po prostu palili na zapleczu. Dopiero przegrana w sądzie ich nauczyła rozumu (władze spółdzielni zarządzającej terenem bazaru)
                  • stefanprawo do miu4 20.03.13, 12:34
                    a ja nie chcę żyć w syfie i wiecznej polskiej prowizorce...W centrum nie powinno byc takiego prymitywnego bazaru rodem z PRL-u To jest zdaje się grunt gminny więc powinien należeć do wszystkich mieszkańców a nie tylko do handlarzy... Powinien to być teren estetyczny i dostępnych dla wszystkich mieszkańców. Dlaczego ma na tym eksponowanym miejscu być syf i brud...., co na to SANEPID i inspekcja wtereynaryjna? co na to straż miejska?
                    CZAS NA LIKWIDACJE TEGO PRZEŻYTKU RODEM Z PRL- U i czas na likwidację tej prowizorki!!! CZAS NA DZIAŁANIE PANIE BURMISTRZU....ufam,że odważny Burmistrz będzie wiedział co zrobić z takim terenem po bazarku....,ale do tego potrzebna jest ODWAGA i dbałość o Łomianki a ja ufam,że Burmistrz te cechy posiada...ten problem zweryfikuje to w mojej ocenie.
                    • oj_tam_oj_tam Re: stefan 20.03.13, 13:58
                      generalnie jestem obiema rencami za, stefan. ale nie bardzo wierzę w chęci burmistrza. chyba ze sobie jaja z niego robisz, to rozumiem twoje nawoływania :)
              • esscort Re: do miu4 20.03.13, 14:35
                stefanprawo napisał:
                całym szacunkiem ja mam dość już w tej naszej Polsce wiecznych rodem z PRL-u prowizorek. Od razu widać,że długo nie żyłaś w PRL-u czyli jesteś jeszcze młoda...

Z całym szacunkiem, Stefan, ale:
                1. Chcesz kobiecie powiedzieć, że młodość to jej wada? :)
                2. Widać, że nie przemyślałeś do końca tematu. Bazary nie są żadnym dziedzictwem PRL-u. To handel w czystej postaci, najprawdziwszy. Bazar to Betlejem handlu. Na bazarze wszystko się zaczęło i na bazarze się skończy. Zobacz, że takie allegro to tez forma bazaru.
                • oj_tam_oj_tam Re: do miu4 20.03.13, 15:52
                  esscort napisał:

> stefanprawo napisał:
                  > całym szacunkiem ja mam dość już w tej naszej Polsce wiecznych rodem z PRL-u p
                  > rowizorek. Od razu widać,że długo nie żyłaś w PRL-u czyli jesteś jeszcze młoda.
                  > ..
                  >
                  > Z całym szacunkiem, Stefan, ale:
                  > 1. Chcesz kobiecie powiedzieć, że młodość to jej wada? :)
                  > 2. Widać, że nie przemyślałeś do końca tematu. Bazary nie są żadnym dziedzictwe
                  > m PRL-u. To handel w czystej postaci, najprawdziwszy. Bazar to Betlejem handlu.
                  > Na bazarze wszystko się zaczęło i na bazarze się skończy. Zobacz, że takie all
                  > egro to tez forma bazaru.
                  O tę właśnie formę chodzi. Nie o instytucję bazaru.
                  Widocznie kobiety w innych częściach Polski szybciej dojrzewają. Naprawdę jest cały wysyp przetargów na modernizacje/budowy bazarków w Polsce. Wiele można zrobić za pieniądze europejskie. Tylko trzeba mieć włodarzy z głową. To jest największy problem Łomianek od lat.
                  • stefanprawo Re: esscort 20.03.13, 19:42
                    Niestety bazary to przeżytek i źródło często brudu..esscort mylisz się forma bazarów przyszła do nas z orientu. Porównaj sobie bazar w Istanbule i ten w Łomiankach ( nie o wielkośc tylko o syf i brud mi chodzi) Do handlu nie potrzebne są zasyfione i brudne bazary tym bardziej,że ten w Łomiankach jest bardzo drogi...Skoro grunt jest gminny to powinna go gmina tak zagospodarować żeby wszyscy mogli z niego korzystać a nie tylko handlarze...To,że bazary były kiedyś nie znaczy,że mają wiecznie istnieć. Kiedyś ludzie chodzili pieszo i jeździli konno czy na osiołkach a teraz nawet w najgorzszej dziurze zabitej dechami mają samochody a jeszcze nie tak dawno wieśniary z jakiś wsi mówiły na samochód i pociąg,że to diabeł wcielony...więc kończmy z ta ciemnotą i ciemnogrodem bo będziemy na końcu Europy...jak zwykle...skończmy z ta prowizorką... a na miejsce bazarku stwórzmy miejsce dla wszystkich estetyczne a nie tylko śmierdzące dla handlarzy...esscort ty jednak w mojej ocenie tkwisz mocno w PRL-u rozumiem nostalgię za młodymi latami,ale pamiętaj co by nie mówić w PRL-u żyło się gorzej...nikt od tak sobie nie mógł kupić samochodu czy dobrej szynki.niestety mentalność PRL-owska przesłania wielu nawet inteligentnym osobom pogląd na rzeczywistość...PRECZ Z SYFEM PRECZ Z BAZARKIEM !! to jest grunt gminny więc go zagospodarujmy dla wszystkich!!
                    ZLIKWIDOWAĆ STRAŻ MIEJSKĄ!!!
    • gladiatorrr Re: Zlikwidować Bazar 24.03.13, 23:55
      Bazarku nie trzeba likwidować. Coraz więcej bud jest tam do sprzedania, ponieważ ludzie tam nie rozumieją, że na całym świecie kupcy ze sobą nonkurują.Teraz w obliczu ekspansji na tym tym terenie suermarketów tutejsi kupcy nie znajdują rozwiązania - nadal chcą utrzymywać zyski na tym samym poziomie co kiedyś, czyli bazarek już teraz jest w fazie samolikwidacji Nadal panuje ten sam schemat tzn. przywóz towarów z Bronisz i sprzedawanie z zyskiem i nic więcej. Niestety,ale teraz aby dobrze egzystować to na dobry interes trzeba mieć pomysł np. na tym bazarku nie funkcjonuje takie pojęcie jak promocje, wyprzedaż towarów posezonowych itp - panuje tam handel w najprostszej postaci. Moim zdaniem w naszym mieście powinna się rozwijać działalność usługowa bo handel opanowały markety, które sprowadzają towar w mega ilościach a tym samym stać ich na to aby poradzić sobie z handlowcami na bazarku. Ceny na bazarku o tym świadczą. Kiedyś panowała koncepcja polegająca na blokowaniu budowy marketów a markety nie tylko dają możliwość kupowania po niższych cenach, ale również zapewniają ludziom na miejscu pracę z dobrym zapleczem socjalnym a to jest niebywale ważne. Szkoda bo dla mnie każdy bazar ma swój urok. Może kupcy z bazarku mogli by się połączyć i stwożyć ciekawy zespół handlowy i to by było w stanie przyciągnąć klientów?
      • oj_tam_oj_tam Re: Zlikwidować Bazar 25.03.13, 00:17
        Bazarek miał swój złoty okres i nikomu nie było w głowie żeby inwestować w jego infrastrukturę. To jest teren spółdzielni rolniczej i zadaniem bazarowiczów jest płacić czynsz i nie grymasić. Teraz kiedy w tym interesie zarabiają już chyba tylko ci od "frontu" przy Wiślanej a reszta tylko podnosi ceny żeby jakoś nadrobić spadek liczby kupujących to na inwestycje już jest za późno. Taka jest rzeczywistość. Zaniedbania się mszczą, konkurencja jest nieubłaganym zjawiskiem.
    • z.lomianek Re: Zlikwidować Bazar 02.12.13, 08:40
      Stefan ze swoją grupą wyborczą zlikwiduje bazar ???. Ciekawe co na to mieszkańcy.
      A to się będzie działo. Pewnie zrobią debatę, że bazar ma zostać a wyburzyć trzeba boisko.
    • z.lomianek Re: Zlikwidować Bazar 04.12.13, 23:12
      stefanprawo25.06.13, 18:44Odpowiedz

...TO MÓWIĘ JA STEFANPRAWO NAJLEPSZY<NAJPRZYSTOJNIEJSZY !! IDEALNY buaahhahah
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka