09.03.15, 16:11
Witam serdecznie czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć kto i w jakim celu na ulicy Rolniczej na wysokości wulkanizacji niedaleko wiślanej na ok 25m. na poboczu postawił słupki uniemożliwiające zaparkowanie klientom ww. wulkanizacji, fryzjera i mieszkańcom?
Obserwuj wątek
    • jeser Re: Rolnicza 09.03.15, 21:44
      Ul. Rolnicza jest drogą powiatową i widocznie na prośbę któregoś z mieszkanców ulicy takie ograniczenia parkowania zostały przez ZDP tam wprowadzone. Teraz kolej na petycję innych zainteresowanych skierowaną do starostwa innych w sprawie usunięcia słupków. Zresztą ten odcinek drogi od lat pulsuje sąsiedzką niezgodą.
    • miu4 Re: Rolnicza 09.03.15, 23:54
      Piękne, nowe, błyszczące słupeczki :) ale po przeciwnej stronie niż wulkanizacja, więc pewnie sąsiedzi wkurzeni na parkujących przy własnym płocie klientów wulkanizacji, fryzjera i czego tam jeszcze.
      • m3j Re: Rolnicza 10.03.15, 08:22
        Temat wraca jak bumerang. Kilka lat temu na wniosek mieszkańca/mieszkańców stanął tam zakaz zatrzymywania.
        No cóż, nie każdy lubi oglądać parkujące samochody pod swoim płotem. A może temu komuś jest smutno, że nikt go nie odwiedza. Wyobraźcie sobie, że jesteście samotni i czekacie na gości. Nagle jest, pod bramą stoi samochód. Woda na herbatę już się gotuje, ciasto jeszcze ciepłe, chleb i sól przygotowane - ale nie, znowu ci wstrętni klienci wulkanizacji lub klientki fryzjera. I jak tu się nie wkurzyć :)
        • kaszelm1989 Re: Rolnicza 10.03.15, 08:43
          Jest paru nerwowych w mieście - sam miałem taką przygodę na Szpitanej - gość wyskoczył i zaczął krzyczeć, że to jego chodnik i żeby s.dalał:-)
          • be-cacy Re: Rolnicza 10.03.15, 20:09
            Jeżeli stawia się ograniczenia to na całej ulicy ,a nie na jednym kawału.
            Może coś wyjaśnia radni powiatowi.
        • miu4 Re: Rolnicza 15.03.15, 23:28
          m3j napisał:

> Temat wraca jak bumerang. Kilka lat temu na wniosek mieszkańca/mieszkańców stan
          > ął tam zakaz zatrzymywania.
          > No cóż, nie każdy lubi oglądać parkujące samochody pod swoim płotem. A może tem
          > u komuś jest smutno, że nikt go nie odwiedza. Wyobraźcie sobie, że jesteście sa
          > motni i czekacie na gości. Nagle jest, pod bramą stoi samochód. Woda na herbatę
          > już się gotuje, ciasto jeszcze ciepłe, chleb i sól przygotowane - ale nie, zno
          > wu ci wstrętni klienci wulkanizacji lub klientki fryzjera. I jak tu się nie wku
          > rzyć :)

Wymyśliłam biznes dla mieszkańców drugiej strony Rolniczej :)
          Kawka i ciacho dla oczekujących do fryzjera czy wulkanizacji, a może i kanapka? I towarzystwo będzie do pogadania i parę groszy wpadnie, a klienci będą spokojnie parkować i rozgrzeją się herbatką :)
    • trewal Re: Rolnicza 11.03.15, 09:41
      Rolniczą to codziennie powinien jeździć patrol strażników wiejskich, a nie siedzieć sobie w samochodzie i oglądać mecz piłki nożnej rozgrywany na stadionie. Taki obrazek zastałem pod stadionem w sobotę, jak zwróciłem im uwagę to chyba ich zatkało, bo wysilili się jedynie na kiwnięcie głową. Odnośnie ul. Rolniczej odkąd został położony chodnik, jazda tą ulicą stała się dość uciążliwa. Codziennie (najczęściej w tych samych miejscach) parkowane są samochody częściowo na jezdni i poboczu, bądź częściowo na jezdni i chodniku. W każdym bądź razie samochody te uniemożliwiają bezpieczną jazdę tą ulicą ponieważ nie sposób ich ominąć nie zjeżdżając na przeciwległy pas. Czasami trzeba się zatrzymać i czekać aż z naprzeciwka nikt nie będzie jechał, ja tak robię. Ale spotykam się bardzo często z bęcwałami i idiotami, którzy nie patrzą czy jedziesz tylko zjeżdżają na twój pas, a ty musisz szorować pobocze, bo kretyn nie ma zamiaru się zatrzymać. Mnie osobiście strasznie to wkurza, bo jednak stwarza to znaczące zagrożenie, a widzę, że mieszkańcom wygodniej jest zablokować pas jezdni czy zająć połowę chodnika niż wjechać na posesję. Dla mnie to cała rolnicza powinna być „obsłupkowana” strona od chodnika również. Na przeciwko fryzjera/wulkanizacji samochody były parkowane na kawałku szerszego pobocza więc nie utrudniały jazdy ulicą, ale widać sąsiadom pod którymi płotami parkowano samochody nie przypadło to do gustu.
      • 4kierowca_bombowca Re: Rolnicza 11.03.15, 12:33
        Jak wszędzie, w tej sytuacji są plusy dodatnie i ujemne.
        Po pierwsze, Rolnicza nie jest autostradą po której się grzeje 100km/h, jak jedna wspominana niegdyś na tym forum pani - czarny Ford Mustang/zresztą jej nie przeszło, nadal szybko jeździ, trzymając w jednej ręce telefon, w drugiej papieroska, pomimo kolizji której ślady nosi lewy błotnik i reflektor/.

Owszem osoby parkujące powinny również wykonywać ten manewr z głową.
        Wniosek, wszyscy uczestnicy ruchu drogowego winni zachować sie zgodnie z przepisami i zdrowym rozsądkiem. Więcej tolerancji wszak to nie Sochaczew.
        • trewal Re: Rolnicza 13.03.15, 11:13
          Nie widzę żadnych plusów dodatnich w tej sytuacji. Nie wiem też co ma wspólnego z tym co napisałem jakaś kobieta z czarnego mustanga ? Mogę się jedynie odnieść do fragmentu o przepisach i zdrowym rozsądku, pojawi się on u tych osób dopiero jak się im do du... dobiorą odpowiednie służby. Tyle tylko, że te wolą oglądać mecz siedząc w służbowym samochodzie bądź ustawić się naprzeciwko cmentarza na odcinku drogi z ograniczeniem prędkości do 40 km/h i tam wyrabiać normę. Ten tekst z Sochaczewem, bez obrazy jakiś czerstwy jest, piszesz o tolerancji i w tym samym zdaniu obrażasz wszystkich sochaczewian ?
          • 4kierowca_bombowca Re: Rolnicza 13.03.15, 14:04
            Nie wszystkich Sochaczewian, tylko tych ,,przeflancowanych,, na grunt Łomiakowski,z bożej łaski historyków-polityków.
            Co ma wspólnego Mustang z Rolniczą? poczytaj sobie odcinki z forum o kobiecej brawurze w Łomiankach Dolnych oraz na Rolniczej.
            Wybacz, ale służby są ewentualnie od weryfikowania, czy kierowca jedzie zgodnie z przepisami, ideałem by było gdyby SM nie było a mieście panował by porządek. Ot kwestia szacunku dla prawa oraz przepisów o prędkości dopuszczalnej, masie oraz tego co znajduje sie na znakach drogowych.
            A teksty o Sochaczewie będą zawsze czerstwe w porównaniu ze świerzością odtwórców .
            • bonbon.ella Re: Rolnicza 15.03.15, 21:32
              kamillo90210, mnie się wydaje że ulice są nie do parkowania, tylko do jeżdżenia? jeżeli ktoś otwiera biznes, to powinien zapewnić dla swoich klientów miejsce do parkowania; to samo dzieje się na Wiślanej (pomiędzy Warszawską a Kolejową) oraz na Brukowej naprzeciwko Auchana. Na chodniku zostaje pół metra do przejścia (zamiast przepisowego 1.5m), a na jezdni zajęte pół pasa ruchu. Tu chyba mogłaby trochę zarobić na mandatach nasza lokalna straż miejska albo policja?
              Może Komisja Bezpieczeństwa wreszcie zauważy problem?
              • 11chwilka Re: Rolnicza 16.03.15, 21:42
                Wyobraź sobie, że przepisy dopuszczają takie parkowanie, jeżeli brak jest znaku zakazu. Ale omawiany przypadek Rolniczej jest inny. Tam, w części, o którą chodzi po jednej stronie jest chodnik a po drugiej szerokie, utwardzone pobocze. I jak wszędzie komuś to nie pasuje, a dlaczego nikt dokładnie nie wie. Więc walczy ze wszystkim i wszystkimi a najbardziej ze zdrowym rozsądkiem. Co pewien czas po parzystej stronie ulicy powstają nowe szykany dla parkujących? A to głęboki rów, a to znak zakazu, a to słupek i wszystko po kolej zgodnie z rozsądkiem i wolą reszty mieszkańców jest usuwane. I zapewne tak samo będzie i w tym wypadku.
                Kwestia parkowania po nieparzystej stronie Rolniczej to odrębny problem. Na odcinkach gdzie istnieją pasy utwardzone- wolne pobocze umożliwiające parkowanie po stronie parzystej można by śmiało wprowadzić zakaz parkowania. By pasów utwardzonych nie niszczyć można też wprowadzić zakaz parkowania dla pojazdów o masie przekraczającej 3,5 T.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka