22.02.16, 23:19
Na Facebooku znalazłem tekst, który uważam, że powinien znależć się na stronie forum do wiadomości większej grupy mieszkańców Łomianek.
"UWAGA !!!! Drodzy sąsiedzi w Łomiankach i okolicach najbardziej Dziekanow Leśny i Polski grasuje banda złodziei ... Włamują sie na posesje domy i samochody !!! Uważajcie na kręcących sie obcych ludzi w okolicy .... Miejcie oko co sie dzieje u sąsiadów , bo zawsze czujna uwaga moze wyploszyc złodziei .... Pozdrawiam mieszkanka Dziekanowa"
Obserwuj wątek
    • tytus_andronicus Re: UWAGA 25.02.16, 17:50
      Zawsze byli,są i będą, amatorzy cudzej własności.
      Moja babcia mawiała:
      ,pamiętaj, jeżeli chcesz żyć w spokoju, nigdy nie pokazuj ile masz i nie żyj nad stan,,
      Co pragnę przypomnieć nowobogackim. A jeżeli jesteś miłośnikiem mocnych wrażeń to sobie wszystko ubezpiecz razem z usługą sprzątania po włamie.
      Może to i przykre ale jakże życiowe.
      Rozumiem, niektórzy wychowali się bez Babć, lubią też zabłysnąć blichtrem wśród sąsiadów.
      • kasia.buczkie Re: UWAGA 25.02.16, 18:42
        Masz rację :) to że się do kogoś włamią i wymiotą mu dorobek życia, to jego wina, po prostu niepotrzebnie ma nowy samochód i wielki kolorowy telewizor :).
        • tytus_andronicus Re: UWAGA 25.02.16, 20:55
          Oczywiście, mimo że z przekorą ale w twoim stwierdzeniu jest ziarno prawdy.
          Niepotrzebnie się tym chwali na około, powodując ferment oraz plotki przyciągające indywidua
          czekające na takich którzy maja zaufanie do różnych elektronicznych zabezpieczeń.
          Najlepiej zabezpiecza zdrowy rozsądek, również przed złodziejami.
          Co mu szkodzi bycie skromnym oraz powściągliwość w epatowaniu wielkością tV i kolorem narzędzia do stania w korku ?
          Ale to wszystko filozofia życia, jeden lubi spokój, drugi rywalizację wśród podobnych mu typów w świecie nadmiernej konsumpcji.
          • esscort Re: UWAGA 26.02.16, 11:04
            OK, Tytus, ja też jestem za umiarem. Ale co jest epatowaniem bogactwem i życiem ponad stan? Powinno się kupować jedynie używane 10-letnie malutkie samochody, mieszkać w kawalerce, chodzić w starych ciuchach, oglądać TV w laptopie (po kryjomu, żeby nie epatować laptopem), żeby nie kusić złodzieja?
            Czyli: jak określić, co dziś jest "skromnym" poziomem, a co już życiem ponad stan? Jaki samochód i jaki telewizor jest już "epatowaniem"?
            Gdy w Niemczech w sylwestra były te seksualne ataki na kobiety, to potem ktoś powiedział, że one prowokowały wyglądem (krótkie, obcisłe spódnice, odkryte rozpuszczone włosy) i że trochę są same sobie winne. Czyli co - powinny zacząć nosić hidżab? Mogą być tylko w chustach na głowach, czy raczej konieczna jest burka?
            Nie dajmy się zwariować.

• pl_kost Re: UWAGA 26.02.16, 09:13
      Przepraszam że zabiorę głos ... wyjątkowo to zrobię. Może komuś się przyda to co napiszę.

... ja mam starego focusa, stary telewizor, sam jestem stary i też mnie okradli ( 3 domy na mojej ulicy ) ... tytus_andronicus - filozofie życiowy ... zobaczysz jak szybko zmienisz poglądy i zweryfikujesz myśl babci kiedy to Ciebie spotka.

Policjanci z Babic mi powiedzieli "rok temu na terenie Łomianek był 1-2 włamy tygodniowo. teraz jest 8-10". Zwłaszcza w weekendy ( piątek wieczór 18-22 to szczyt ). Specjalizują się na naszym terenie grupy z Aleksandrowa Łódzkiego i okolic Radomia. Najczęściej jest to 3-4 małolatów ( 20-25 lat) + jeden w samochodzie na sąsiedniej ulicy. Mnie obrobili srebrną Vectrą C. Nie boją się monitoringu. Wchodzą na chama. Wiedzą że mają 15-20 minut zanim grubasy z Solidu czy Juventusa przyjadą.
      jak już przyjadą po nich nie będzie już śladu. Kradną biżuterię, aparaty foto, drogie perfumy, kolekcje ( monety, znaczki i inne wartościowe drobiazgi ), dokumenty.
      Nie ruszają niczego co może ich namierzyć ( ja mialem na wierzchu 2 notebooki + telefon - nawet ich nie ruszyli ). Elektronikę też mają w dup ... . ( wspomniane wielkie i drogie telewizory :)

I wbrew obiegowej "filozoficznej" opinii nie okradają domów "bogaczy" - to mit. Bogacze mają wszystko w banku. Drobny ciułacz ma wszystko w domu.

Dobra rada okradzionego - zawsze zostawiajcie światło w domu. To nie uchroni Was na 100 % ale jak będzie wybór - pójdą tam gdzie ciemno ... i nie brońcie dobytku. Ja moich złodziei nakryłem i ... tak mnie skatowali że ledwo się wylizałem. Lepiej spokojnie spisać numery i zadzwonić po Policję.
      Wbrew obiegowej opinii nasza łomiankowska policja nie jest taka kiepska.
      I uważajcie - nie "kozaczcie" - oni wiedzą że są nieznani w tej okolicy . Nie maskują się nawet.

Przepraszam że tak dużo się rozpisalem.
      • ari-vederci Re: UWAGA 26.02.16, 10:10
        Z tego co napisałeś to jest problem z sąsiadami. Nikt ci nie pomógł gdy cię katowali, żaden sąsiad nie reagował na wezwania pomocy? Straszna głuchota i znieczulica w twojej okolicy.
        Nikt też nie dostrzegł obcych twarzy i rejestracji?
        To gdzie ty mieszkasz w Łomiankach Dolnych?
        Aż nieprawdopodobne by nikt z sąsiadów Ci nie pomógł. U nas na wsi wisieliby na gałęzi do góry nogami, bez pomocy policji.
        • pl_kost Re: UWAGA 26.02.16, 10:44
          Mieszkam na Dąbrowie Leśnej w samym jej centrum.
          Złodzieje mają to do siebie że działają cicho. Taka robota.

Być może u Ciebie przyjadą na sygnale i najpierw powiadomią wszystkich sąsiadów o swojej obecności i zrobią sobie z nimi selfie na pamiątkę.
          Potem pewnie ich powiesisz i zostaniesz szeryfem na Łomiankach.
          Czego Ci oczywiście nie życzę bo w realu pewnie zanim zwołasz sąsiaów to oni już będą w Radomiu i w najlepszym wypadku skończy się na samej kradzieży.

Niestety w praktyce jest tak że zanim mnie okradli, byli dwa domy wcześniej i obrabiali piętro w czasie kiedy domownicy jedli kolację na dole. Nikt nic nie słyszał.

Jeszcze raz przepraszam jak kogoś uraziłem. Też bylem "mądrala i kozak" zanim nie "sprawdziłem" jak to działa w realu.

• esscort Re: UWAGA 26.02.16, 11:18
        pl_kost napisał(a): Wbrew obiegowej opinii nasza łomiankowska policja nie jest taka kiepska.

Akurat tu to bym polemizował. Jeśli jest 8-10 włamań tygodniowo i coś tam wiadomo o włamywaczach, a jednak nie słychać, żeby kogoś złapano, to znaczy, że jest bardzo kiepska. Ja też miałem włamanie. Z moich kontaktów z policją, związanych z tym wydarzeniem, wyciągnąłem wniosek, że oni nie są w stanie nikogo złapać (zresztą obawiam się, że sami to dobrze wiedzą, więc nawet nie próbują). Złodziej musiałby sam się zgłosić. W Łomiankach jako wielki sukces policji ogłasza się złapanie pijaczka, który ukradł wino w sklepie i został namierzony tylko dlatego, że zamiast się oddalić ze 200 m, to poszedł w pobliskie krzaki, by się szybko napić
        • ari-vederci Re: UWAGA 26.02.16, 13:28
          Ta, mamy jeszcze niezakończone śledztwo w sprawie Łomiankowskiego napadu stulecia.

Swoją drogą na cóż nam SM i dwóch lub trzech Policjantów chodzących po mieście skoro nie można ochronić obywatela. Czyżby władza sama się bała rękoczynów? No chyba nie jest tal źle.
          A skoro wiedzą że złodzieje jeżdżą na blachach z Radomia i Łodzi to czemu nie ma prewencji?
          Czyli obywatelu zbrój się sam, jeżeli ktoś jest na moim terenie bez zgody najpierw bij, strzelaj później sprawdzaj, śmieszne ale zaczyna być Dziki Zachód.
          Odkąd jedyny prawdziwy Policjant wziął się za politykę przybywa nam przestępstw i wykroczeń.
          • esscort Re: UWAGA 26.02.16, 13:48
            Włamania są nawet tam, gdzie jest świetna policja i nie da się ich całkiem wyeliminować, ale jeżeli prawdą jest że w miejscowości 20 tys mieszkańców jest kilka włamań tygodniowo, to coś z policją i SM jest nie halo.
            Łomiankowskim napadem na bank zajmowała się chyba policja stołeczna, która chyba nie jest lepsza, bo przecież ogłosili wielki sukces, a okazało się że złapali nie tych, którzy ukradli (przynajmniej nie z banku w łomiankach). :) :)
            Ale swoją drogą przy okazji takich napadów widać różnicę w traktowaniu ofiar kradzieży. Z banku ukradziono ok. 200 tys zł - jeździły radiowozy, latały helikoptery, wszyscy szukali sprawców. Gdy jest włamanie do osoby prywatnej i kradzież czasem na niewiele mniejszą kwotę, to przyjeżdża po 8 godzinach jakiś policjant z Babic i od razu daje do zrozumienia, żeby na żadne efekty nie liczyć.
            • kasia.buczkie Re: UWAGA 26.02.16, 14:47
              Jest przecież dobrze, a ma być jeszcze lepiej ;) www.lomianki.pl/lomianki2/index.php?dc=1751
              Jeżeli Pan komendant nazywa drobnymi przestępstwami włamanie do domu, to ja się pytam co jest poważnym przestępstwem ? Niejedno włamanie zakończyło się zabójstwem. Trzeba by się zastanowić jak mieszkańcy mogą sami sobie pomóc:
              - naciskać na policję, żądać od władz organizowania spotkań tak by mieskzańcy mieli info o zagrożeniach ,
              - współdziałać z sąsiadami,
              - nie bać się "kablować" o podejrzanych zachowaniach.
              • alexir Re: UWAGA 26.02.16, 21:01
                Brawo Kasia, masz rację. Podpisuję się nogami i rękami. I dołożę jeszcze jedno:
                - jak najszybciej wprowadzić prawo do posiadania broni
                Obecnie jest tak, że każdy bandyta bez problemu może mieć broń. Bo obraca się się w takich kręgach, które zapewnią mu dostęp do wszystkiego. Zwykły obywatel nie ma możliwości by mieć broń do obrony siebie lub rodziny. Jedynie powszechne i nieograniczone prawo do broni jest gwarantem obniżenia ilości napadów i rabunków. Jeśli złodziej lub bandyta będzie musiał liczyć się z faktem, że napadnięty ma się czym bronić, to zostawi w spokoju zwykłych ludzi i zajmie się bankami lub innym mieniem nie strzeżonym. I dopiero wtedy zamiast bandytów z zadupia będziemy mieli wykwalifikowanych Kwintów. Ale to wówczas będzie problem banków, a nie zwykłych obywateli.
    • pl_kost Re: UWAGA 26.02.16, 21:53
      Brawo alexir.
      Każdy powinien mieć broń.

Jest tylko małe "ale". ZŁodziej to złodziej. Jak ma kraść to będzie kradł.
      Tylko że teraz na pięści jako broń. Jak będzie wiedział że masz Ty broń to i on ją weźmie.

Ja dostałem po ryju z kopa i piąchy. Wstrząs mózgu, głuchota, strata węchu ... ale zero dziur po kulach.
      Po roku doszedłem do siebie.

Rycerze, nie tędy droga. Jak przyjdzie do użycia broni to w portki pierwsi zrobicie ...
      Tym bardziej że prawo w PL jest takie że to złodziej będzie OSKARŻYCIELEM a wy OSKARŻONYM !!!

To co trzeba zrobić to:
      - monitoring na kamerach HD wszędzie gdzie się da ... im więcej TYM lepiej
      - tablice informacyjne o MONITORINGU - jasne i wyraźne przy kamerach
      - patrole piesze POLICJI - odstraszające - w godzinach największych "wjazdów złodziei" ( weekendy )

... to nie zabije złodziejstwa .. ale przegoni je gdzie indziej !!!!

... o sąsiadach zapomnijcie ... mój sąsiad ich zobaczył ... podeszli do niego mówiąc mu grzecznie - " do domu" ... szybko uciekł. 4 byków w czerni na jednego ... jakoś zapomniał jak to być BOHATEREM.

... z życia już wiem że najbardziej "bohaterscy" Ci co to nigdy nawet portfela nie stracili ...

Może by wreszcie wyciągnąć kase od Burmistrza na monitoring - NIE TYLKO GŁOWNYCH MIEJSC W ŁOMIANKACH ? ... Teraz elektonika kosztuje "groszę" w porównaniu z prewencją bezpieczeństwa !!!

• 2lanser Re: UWAGA 26.02.16, 22:09
        Rysujesz wizję beznadziejnego pogodzenia się faktem.
        Prawo szariatu mówi o obcięciu dłoni za taki czyn. Prawo szwedzkie w 19 wieku również.
        Nie nawołuję do obcinania, lecz do karania z bezwzględnym naprawieniem szkód.

A elektronika mój drogi nie jest bezpośrednim dowodem w sądzie, można ją podważyć wystarczy że złodzieja stać będzie na ocenę biegłego wtedy opis może być taki że nikt cię nie bił tylko prowadził twoją reanimację.
        Obywatelu jak sam się nie obronisz to marne szanse na pomoc instytucji. Na pewno helikoptera nie wyślą. No może Case, pod warunkiem że złodziej obetnie ci głowę i trzeba będzie go przytargać do kraju.

Ale zawsze możemy iść pokibicować Policji w czasie charytatywnego meczu z muzykami.
        Skoro zmontowali drużynę znaczy że jest ich w komendzie więcej niż jedenastu. Szkoda że nie mogę się ich w tej ilości doliczyć na ulicy.
      • alexir Re: UWAGA 26.02.16, 22:26
        pl_kost
        Ja naprawdę rozumiem Twoje rozgoryczenie i Twoją tragedię. Naprawdę współczuję. Zostałeś mocno poszkodowany. Tak być nie powinno.
        Ale jednocześnie zachowujesz się jak ofiara Syndromu Sztokholmskiego. Czyli że ofiara zaczyna bronić swych oprawców.
        To nie jest tak, że dostałeś bęcki i dobrze że tylko na tym się skończyło. To w ogóle nie powinno mieć miejsca. Złodziej, bandyta, morderca, gwałciciel czy inny bydlak musi mieć świadomość, że jeśli wchodzi na teren prywatny, to musi liczyć się z tym że zostanie zastrzelony bez pytania po co tam wlazł. Bez słowa wyjaśnienia. Wchodzi= ryzykuje życie lub zdrowie. I wówczas napady ustaną. Tak jest w kilku stanach USA. Teren prywatny= możliwość otrzymania kulki w łeb bez pytań i zapowiedzi. Na tym polega wolność.
      • alexir Re: UWAGA 26.02.16, 22:38
        Powiem Ci tak.
        Mieszkam tu od 20 lat. Wszyscy znajomi oraz sąsiedzi wiedzą że mam kilka sztuk boni. Legalnie.
        Jeśli wiedzą sąsiedzi, to wie też cała okolica.
        Od lat nie zamykam na klucz furtki, bramy, samochodów czy domu. Mimo to ZAWSZE gdy ktoś mnie odwiedza, to dzwoni domofonem zamiast wchodzić bez pytania. I NIGDY nie było u mnie ani włamania, ani kradzieży. Mimo, że często zostawiam na widoku różne rzeczy tylu kosiarka czy jakiś inny sprzęt. Świadomość społeczeństwa robi swoje.
      • esscort Re: UWAGA 27.02.16, 10:11
        pl_kost napisał(a): Może by wreszcie wyciągnąć kase od Burmistrza na monitoring -

To wyrzucanie pieniędzy. Wiara w to, że jak będzie monitoring, to nie będzie włamań, jest niezrozumiała. Na monitoring wystarczy kaptur, albo przejście na druga stronę ulicy.
        Nie ma ŻADNYCH dowodów na to, że monitoring zapobiega przestępstwom. Wręcz przeciwnie.
    • pl_kost Re: UWAGA 27.02.16, 11:23
      Drodzy Panstwo.
      Moim celem nie bylo polemizowanie z Wami na temat broni, bohaterstwa i innych ...
      Sam bylem madrala dokad zycie nie zwryfikowalo moich teorii.
      Nie zycze Wam tego.
      Po prostu uwazajcie na siebie i NIGDY nie kozaczcie w realu. Lepij juz robcie z siebie bohaterow na grupie :)
      Pozdrawiam
      • 2lanser Re: UWAGA 27.02.16, 11:49
        Oczywiście wdzięczny ci jestem za ostrzeżenia. Oby nikomu nic takiego się nie przytrafiło.
        Zgodzę się jednak z esscortem, monitoring to zamierzchła przeszłość. Co z tego że udokumentuje fakt kradzieży oraz znęcania się nad ofiarą. I tak nikt nie przyjedzie gdy będzie tylko jeden polucjant przed monitorem. I tak mając dobrego biegłego można się patrzeć na uśmiech oprawcy. Jedyna możliwość to likwidacja SM oraz wsparcie prawdziwej Policji, wprowadzenie funkcji dzielnicowego wspomaganej finansowo przez gminę.
        Faktem jest że Łomianki się powiększają, poszerza się również zakres działań operacyjnych a Policjantów nie przybywa w takim tempie jak byśmy tego oczekiwali.
        Kiedyś Policjant był zdecydowany w działaniu dziś jest ograniczony prawem oraz słabością przełożonych bojących się zdecydowanego działania w lęku przed błędem który doprowadzi ich do degradacji z zajmowanego stanowiska.
        Policja działa zachowawczo i na pewno każdy z na się tym spotkał.
        Nie macie na co wydać naszych pieniędzy tylko na monitoring? to wydajcie je na dodatek motywacyjny dla Policji!! Pomagajcie jej, szanujcie ją!!! Policjant mający wsparcie w społeczeństwie z chęcią przyjdzie do pracy i nie będzie się bał przypierniczyć bandycie.
        • drabbu Re: UWAGA 27.02.16, 12:58
          2lanser napisał:> Nie macie na co wydać naszych pieniędzy tylko na monitoring? to wydaj
          > cie je na dodatek motywacyjny dla Policji!! Pomagajcie jej, szanujcie
          > ją!!! Policjant mający wsparcie w społeczeństwie z chęcią przyjdzie d
          > o pracy i nie będzie się bał przypierniczyć bandycie.

Bardzo rozsądna propozycja i na miejscu. Naprawdę, ale byłoby dobrze, żeby obywatel nim zechce pomóc policji, mógł najpierw przekonać się o jej skuteczności, więc miejmy nadzieję, że nasz nowy szeryf też będzie dokładał wysiłków. Dodałbym jeszcze alarm w domu, ale taki, żeby w razie czego postawił na nogi całą okolicę. Bo broń - to znaczy świadomość bandyty o zagrożeniu bronią palną - może pomóc, ale przecież nie zawsze. Wręcz w bardzo nielicznych przypadkach. Bo co mogłaby zrobić z bronią pani po siedemdziesiątce, która widuje broń tylko na filmach gangsterskich? A nim zaalarmuje sąsiada, a ten przybiegnie z Coltem, juz dawno będzie po sprawie.
        • esscort Re: UWAGA 28.02.16, 00:04
          Policjantów w Łomiankach jest bodajże 24, a strażników miejskich kilkunastu. To już spora grupa jak na 20-tysięczne miasteczko. Ja policjanta na Dąbrowie widziałem przez ostatnie 25 lat tylko raz - gdy przyjechał wyłudzić mandat za złe parkowanie
          • 2lanser Re: UWAGA 28.02.16, 09:03
            A ja wybiorę się na mecz charytatywny/baner w poprzek Warszawskiej, Pectus VS Policja/.
            Może problem leży w czym innym, do patrolowania jest czterech do roboty papierkowej i premii reszta. Czterech potrafi obsługiwać pałkę bojową a reszta nie ma uprawnień?
            A może równość płci i w służbie patrolowej są kobiety które z natury stronią od agresji?/mało testosteronu?/
            • kasia.buczkie Re: UWAGA 28.02.16, 09:46
              Niektórzy sądzą że jak się zlikwiduje straż miejską i większe środki przekaże policji, to przybędzie patroli na naszym terenie i poprawi się bezpieczeństwo. Może i na początku coś tam przybędzie, ale potem i tak walec wszystko wyrówna i będzie jak było- równaj do mizerii krajowej. Sprawność SM - w ramach dość ograniczonych kompetencji- zależy od władz miejskich, w jakimś stopniu też od nas.
              • 2lanser Re: UWAGA 28.02.16, 11:41
                Nie denerwuj mnie. Straż Miejska w nocy po godzinach urzędowania śpi. Straż może sobie ...,gdy nie ma uprawnień Policji. Na ten przykład przestępstwa drogowe?
                Co może, jeżeli nie ma uprawnień do likwidacji wypadków, łapania przestępców.
                Może jedynie kasi.buczkiewicz wypisać mandat za złe parkowanie.Ewentualnie pijanego spod sklepu zawinąć./ale tylko w godzinach urzędowania/
                Jeżeli jest awantura w której bierze udział kilku wyrośniętych gości, zobaczysz tam strażnika. Zobaczysz przy drobnych wykroczeniach. To po co wydawać grubą kasę na ,,milicję burmistrza,,?
                Owszem jest fajnie gdy trzeba zabezpieczyć szarżę, ale poza tym?
                Widziałaś kiedyś SM która łapała oprychów?
                Jakieś sukcesy? szczególnie gdy chodzi o zabezpieczanie mienia przed złodziejami?
                A teraz monitoring, a później mur w każdej dzielnicy, póżniej drut kolczasty na granicy z W-wą,a później.....?
                Przypomnę że w W-wie SM pracuje również w nocy, a w Łomiankach? od której do której urzęduje, zadzwoń po 22,00.

Policja to Policja. Policjant ma mieć broń i nie może się bać jej użyć w obronie ofiary.
                Pałą też powinien się posługiwać, od czasu do czasu gównażerii skórę przetrzepać.
            • malarzpokojowy Re: UWAGA 29.02.16, 11:14
              Ale 24 operacyjnych czy wszystkich? Poza tym o tym co być powinno a co jest to sobio można długo i namietnie rozmawiać. A jak przyjdzie czterech bandziorów i powie "do domu" albo Ci wejdzie i pobije to sobie będziecie mogli weryfikowac pobożne zyczenia. macie przykład z pierwszej ręki jak to sie odbywa. Ze szczegółami. A opowieści jak to powinno byc to sobie zostawcie na wieczory z wnukami przy kominku.
              • esscort Re: UWAGA 29.02.16, 13:22
                No tak, ale wychodząc z takiego założenia, to w zasadzie rozmowa na jakikolwiek temat jest bez sensu :)
              • esscort Re: UWAGA 29.02.16, 13:23
                24 chyba wszystkich. Czy któryś jest operacyjny, to nie wiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka