Dodaj do ulubionych

"Test odkurzacza"

02.02.17, 19:29
Ostatnio mówi się o teście na czyste powietrze, przy pomocy wacika założonego na rurę odkurzacza. Zrobiłem taki test, oczywiście w Łomiankach. Efekt. Czarny wacik, ale bardziej od koloru przeraził mnie zapach tego czegoś.

Życzę wszystkim głębokich wdechów. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • esscort Re: "Test odkurzacza" 03.02.17, 00:05
      Nie chcę, broń Boże, podważać informacji o katastrofalnym stanie powietrza w Polsce, ale wydaje mi się, że metody takie jak test odkurzacza niewiele mówią o faktycznym zanieczyszczeniu. Myślę, że gdyby taki test zrobić na położonej daleko od jakichkolwiek kominów łące, to test też wypadłby negatywnie - to znaczy wacik by zmienił barwę.
      • tytus_andronicus Re: "Test odkurzacza" 03.02.17, 08:12
        Jeżeli w powietrzu by nic nie było. Czyli byłoby jałowe wiele organizmów żywych by przestało istnieć. Skoro tak jest a żadna populacja nie wymiera to jest tzw równowaga.

Swoją drogą przeczytałem/moje oczy/ że zrobiłeś test za pomocą wacka, trochę mnie to zaskoczyło, ale nie bardziej niż testy przeprowadzane przez akwizytorów odkurzaczy dziwnych marek.
        Wolę się nie zagłębiać w dalszą dyskusję gdyż dojdziemy do okrężnicy krowiej,świńskiej i zakończymy na bio metanie pochodzenia ludzkiego.
        • esscort Re: "Test odkurzacza" 03.02.17, 16:30
          Ktoś, kto nie chodził na wagary w szkole, mógłby policzyć, przez jaki czas musi oddychać człowiek, żeby "przerobić" tyle powietrza, ile przelatuje przez rurę odkurzacza w ciągu 10 minut robienia testu. Ja na oko stawiam, że kilka miesięcy.
          Warto ufać pomiarom robionym fachowym sprzętem. No i nie wiara w artykuł w gazłomie, że w łomiankach jest super powietrze, skoro nikt tu na miejscu nie mierzył zanieczyszczeń.
          • krzysiom_nowy Re: "Test odkurzacza" 03.02.17, 21:29
            Można się zdziwić jak dużo powietrza przepuszczamy przez płuca.
            Tak na oko w 10 minut, ok 90l. ( spokojny oddech =18 wdechów/minuta x 0,5l x 10 minut)
            Odkurzacz z silnikiem większej mocy ok 20 400l (34l/s)
            • mamdomek Re: "Test odkurzacza" 03.02.17, 23:30
              Tyle kiedy siedzisz i się nie ruszasz.
          • mamdomek Re: "Test odkurzacza" 03.02.17, 23:22
            Ciało ludzkie nie jest tworem stałym. WSZYSTKIE komórki, wliczając komórki układu nerwowego, podlegają regularnej wymianie. Czyli jedne obumierają a na ich miejsce powstają kolejne. Nasz organizm naokrągło w każdej chwili budowany jest z tego co jemy i czym oddychamy. Jakość żywności, wody i powietrza ma gigantyczne znaczenie. Systemy oczyszczania w które jesteśmy wyposażeni mają ograniczoną sprawność, ograniczoną wydolność i są przystosowane do eliminacji tego co występowało w przyrodzie kilka milionów lat przed tym jak Bóg stworzył Wszechświat. Niektóre syfy które wchłaniamy mają destrukcyjny wpływ na zdrowie komórek istniejących i jeszcze gorszy na kondycję nowopowstających. Nie da się być zdrowym człowiekiem pijąc zasyfioną wodę, oddychając zasyfionym powietrzem i jedząc śmieci wyprodukowane minimalnym kosztem. Żaden sport, witaminy i lekarstwa na to nie pomogą.
      • mamdomek Re: "Test odkurzacza" 03.02.17, 23:10
        Na czarny?
    • lemoniadowyjoe2013 Re: "Test odkurzacza" 04.02.17, 09:17
      Dla uściślenia test trwał 2 minuty i tak jak napisałem bardziej przeraził mnie zapach wacika. Dla rzetelności naukowej, odkurzacz zatkany wacikiem wciąga o wiele mniej powietrza niż bez wacika szczególnie gdy ma 14 lat.
      Dodam jeszcze, że w Łomiankach gołym nosem czuć, w dni mroźne, jaki "syf" mamy w powietrzu. Bez testów.
      • esscort Re: "Test odkurzacza" 04.02.17, 11:49
        To prawda. Na oko (i nos) wiadomo, że jest syf. Ale żeby wiedzieć, jak duży, należałoby zmierzyć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka