Dodaj do ulubionych

NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI

05.12.05, 12:44
Zgodnie z obietnicą daną w środę zebrałem wszystkie pojawiające się w
ubiegłym tygodniu pomysły na Łomianki Przyszłości. Jest ich sporo, są to na
razie tylko hasła - niektóre do zrealizowania łatwo, inne wymagające czasu i
nakładów finansowych, inne jeszcze więcej czasu i nakładów i tak dalej. Ale -
hasła są. Wymyśliliśmy je sami, są naszą wspólną własnością - może pomyślimy
czy i jak obudować te hasła w konkretne propozycje rozwiązań i stworzyć na
ich bazie program dla naszego miasta?

Oto one:

1. kanalizacja totalna miasta
2. chodniki przy Warszawskiej i słupki
3. śmieci opodatkowanie, większa kontrola Straży Miejskiej
4. internetowe Łomianki - stworzenie strefy dostępu do sieci
5. centrum mieasta w rejonie marc polu
6. kładki dla pieszych nad Kolejową
7. tramwaj do Warszawy
8. rodzinny dom dziecka - ufundowanie
9. miejskie kino - małe kino z dobrym programem
10. media internetowe – łomiankowskie radio w internecie
11. rozwój komunikacji – nowe linie i pętle autobusowe
12. handel spożywczy - jest drogi i mało go
13. opieka medyczna, brak lekarzy specjalistów
14. poprawa stanu ulic i dróg
15. inwestycje sportowe KS Łomianki dla ludzi
16. spójność architektoniczna Warszawskiej
17. plan siatki ulic na nowoprojektowanych pod zabudowę terenach
18. zielone Łomianki! Żebyśmy się nie obudowali betonem
19. Przebudowa skrzyżowania Kolejowej z Brukową i innych węzłów
komunikacyjnych
20. Zatrzymanie budowy hipermarketu
21. Optymalizacja przebiegu tras szybkiego ruchu
22. Projekty ratowania zamierających jeziorek i kompleksu parkowego - w tym
skierowanie wody z oczyszczalni ścieków jako zasilenia ciągu jeziorek.
23. Budowa lodowiska - w lecie np kort tenisowy?
24. Lepszy system informowania mieszkańców o imprezach miejskich – vide
Mikołajki
25. Podwyższenie i wzmocnienie wałów wiślanych
26. Wiślańsko – Narwiński Park Narodowy.

Obserwuj wątek
    • krzysiom1 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 13:03
      27. Powszechne ściezki rowerowe.
      28. Komunikacja miejska uwzględniająca Dąbrowę
    • lolaxyz Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 14:03
      frags napisał:

... może pomyślimy
      > czy i jak obudować te hasła w konkretne propozycje rozwiązań i stworzyć na
      > ich bazie program dla naszego miasta?

Może na początek spróbujmy dojść do porozumienia i przynajmniej z grubsza
      uszeregować je pod względem wagi. Jak dla mnie np pkt 25 czyli podwyższenie i
      wzmocnienie wałów powinnien ulokować się na 1 lub 2 pozycji (obok kanalizacji).
      Zielone Łomianki, czyli beton precz na 3 pozycję. Tramwaj, czyli 7 pkt na 4.
      • papirus22 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 15:09
        Co do pomsyłów to jednak zdecydowana większość była już prezentowana na forum,
        fajnie że jest to zebrane, a teraz nalezy temu nadac właśnie wagi (ważność).
        Jednak jedno pozostaje niezmiennie, należy wyrzucić tych "osiołków" bo z nimi
        nic się nie zrealizuje, wybrać godnych reprezentantów, zmienic uchwalane
        studium, dostosować je jednak do koncpecji małego zielonego miasteczka, bo
        zdecydowana większość z pomysłów pasuje tu idealnie, aż serce rośnie...
        doszedł dom rodzinny-no byle znowu nie po znajomości, no zamiast tramwaju ma
        być kolejka, tylko gdzie- i w związku z tym należy ocenić realnośc pomysłów,
        zweryfikować je i obliczyc koszty! no dobra a teraz pkt. moim zdnaiem pierwszy,
        którego tu nie ma wyprowadzić finanse gminne z zapaści, niestety potrwa to
        trochę, uzyskanie płynności i po reformie zaplanować poszczególne punkty. No i
        na koniec zjednoczyć siły wszystkich organizacji, bo inaczej nic z tego nie
        wyjdzie, zostanie ładnie napisana koncepcja, bez szans na realizację.
    • kmsanczia Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 14:07
      To może ja przypomnę wyniki sondy z WGŁ, bo zdaje się że nowi tam nie zaglądają
      (co mi oczywiście łamie serce;).

SONDA
      Czego wg Ciebie najbardziej brakuje w Łomiankach? [można zaznaczyć kilka odpowiedzi]
      dodatkowej komunikacji (kolej, metro, tramwaj) (62)
      chodników, ścieżek rowerowych (61)
      podstawowych udogodnień miejskich (wodociągi, kanalizacja, oświetlenie ulic) (57)
      rozsądnych władz (52)
      kładek nad Kolejową (51)
      sieci kablowej z internetem (50)
      ładu przestrzennego (40)
      filii urzędów powiatowych (39)
      placy zabaw (37)
      kina (27)
      supermarketu (27)
      rynku (24)
      bazy wypadowo-turystycznej (jeziorka/Kampinos/Wisła) (22)
      klubu/dyskoteki (19)
      restauracji, pubu (19)
      bieżącej informacji o wydarzeniach (17)
      parkingów (16)
      koncertów plenerowych (14)
      zabytków (13)
      niczego mi nie brakuje - wszystko mam w Warszawie (3)
      Łącznie oddano 650 głosów (w nawiasie liczba głosów)
      • robert_58 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 14:13
        stosunkowo wysoko w sondzie stoi potrzeba supermarketu (tutaj konieczność
        powstrzymania budowy) i baza wypadowo-turystyczna (coś to lekko pachnie centrum
        rowerowym)
        No i zabytki trzeba postawić...
        • kmsanczia Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 14:31
          To była sonda pt czego brakuje w Ł., niekoniecznie co dałoby się stworzyć (stąd
          zabytki).
          Wyniki nie są moim wymysłem, ktoś tak zagłosował - może jednak supermarketu
          tylko paru forumowiczów nie chce? Osobiście słyszałam kilka opinii mieszkańców,
          że supermarket by się przydał, najlepiej Auchan bo może jeszcze zrobi taką
          infrastrukturę sportową jak na Woli i do tego tanią stację benzynową (dla
          jasności ja jestem za supermarketem ale za Łomiankami, gdzieś przy trasie
          gdańskiej).
          Baza wypadowa to wg mnie coś jak knajpy czy plaża na wysokości Starówki,
          oczywiście w bardziej ekologicznej formie, kiedy sonda ruszała o centrum
          rowerowym chyba jeszcze się nie mówiło.
          • brycezion Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 14:41
            Kmsanczia - Na 3 zebraniach mieszkańców :Dąbrowy Leśnej,Chopina i Łomianek
            Starych było jawne głosowanie.Przeciw budowie supermarketu Auchan wypowiedziało
            się przeszło 90% obecnych.
            • kmsanczia Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 14:50
              No właśnie, OBECNYCH na zebraniach. Ale jaki to jest procent ogółu mieszkańców?
              Ja tu nie bronię supermarketu, ale chyba nie zdajemy sobie sprawy z tego, że
              ludzie:
              - nowi w Ł.
              - nie chodzący na zebrania
              - mieszkający na oświetlonych, skanalizowanych itp. osiedlach
              - nieświadomi zagrożeń ekonomicznych, ekologicznych, komunikacyjnych
              - rzeczywiście tylko "nocujący" w Ł.
              itd. mogą inaczej do tego podchodzić.
              • frags Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 14:54
                Masz kmsancia rację. Ja np - powiem uczciwie, że hipermarket przy wjeździe do
                Łomianek z mojego punktu widzenia byłby ok, nie protestuję. Globi nie spełnia
                moich oczekiwań jakościowych, Marc Pol też - (wędliny stare!!!!), a Bumerang ma
                za mały parking i niewygodnie się sprzed niego odjeżdża. Gdyby mnie ktoś
                zapytał, czy chcę hipermarketu na Kolejowej na wysokości Brukowej
                powiedziałbym, że chcę.
              • mwsylwia Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 14:57
                To prawda, na zebrania przychodzi niewiele osób. U nas na Dąbrowie było około
                50 osób - choć ja uważam, ze nie jest źle. I tak więcej w naszej swietlicy się
                nie zmieści :). To jest już JAKAŚ liczba. 50 u nas, 50 w Łomiankach Starych, 40
                na Chopina. To oczywiście nie jest żadna reprezentacja ale przecież wiadomo, że
                nieobecni głosu niestety nie mają.
                A poza tym to pokazuje tylko nastroje a nie jest reprezentatywnym głosem
                społeczeństwa.

A tak na marginesie, czy ktoś ma dostęp do całościowego raportu z badań
                publikowanych fragmentami w GŁ? Chętnie bym przeczytała.
                • brycezion Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 15:10
                  Mwsylwia - temat supermarketu mógłby być drugim pytaniem w referendum.
              • papirus22 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 14:59
                Z tym marketem, to należy zadać pytanie czy chcemy dopłacić 1,5 mln złotych do
                budowy marketu i go mieć. No i jak zwiększy się dwukrotnie czas wyjazdu z
                Łomianek czy będziesz za.
                • frags Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 15:02
                  To są zupełnie inne pytania, i tak należy postawić sprawę. Market jest mi
                  potrzebny ale w połączeniu ze zorganizowanym nowym wyjazdem z Łomianek i
                  oczywiście nie widzę powodu, żeby za niego płacić. Nie słyszałem jeszcze o
                  markecie jako inwestycji niedochodowej, więc niby dlaczego do niej dopłacać, i
                  tak zi=ostawię tam sporą część swoich pieniędzy wydając je na zakupy.
                  Popatrzcie na Arkadię, jak bezsensownie jest zorganizowany wjazd i wyjazd z
                  tego centrum. Jeśli w taki sam sposób chcą nas uszczęśliwić, to oczywiście się
                  nie zgadzam. Marketowi więc mówię TAK, ale marketowi jako kompleksowej
                  inwestycji, a nie wyrwanemu z kontekstu budynkowi.
                  • lolaxyz Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 15:12
                    Papirus już pewnie pisze elaborat pt. hipermarket gate. Mam nadzieję, że zaraz
                    wszystkiego się dowiemy, z tego co pamiętam to przyjęto w umowie jakieś
                    niekorzystne ustalenia dotyczące komunikacji i oczyszczalni.
                    • papirus22 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 15:15
                      Infomcje znajduają się w biuletynie 2.
                      www.lomiankiko.net

poprosimy Bryceziona o wyjsnienia skoro jest na linii.
                      • papirus22 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 15:17
                        www.lomiankiko.net/Biuletyn02.pdf
                        nie ma takiej, możliwości nie pozwolę na kradzież publicznych pieniędzy ( w tym
                        moim)
                    • frags Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 15:15
                      Jeeezu, ludzie Święt za pasem, Sylwester też. Może ogłosimy adwentowe mortorium?
                      • papirus22 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 15:31
                        Nie wiem, ale włącza mi się czerwone światło, nie próbuj zmieniać moich
                        przekonań co do burmistrza zaraz się okaże, że te pomysły to są jego (z
                        najnowszej kampanii, a Ty rzeczywiście zostaniesz vice bo potrafiłeś przekonac
                        do niego całe forum), a my mamy go popierać, bo wszyscy chcemy supermarket,
                        Centrum Ścieżek Rowerowych, trasę po wale, w gminie nie ma długu, wielorybek to
                        najbardziej niezbędna inwestycja, b. jest dobry bo czyta dzieciom bajki, i
                        ładnie śpiewa w kościele, wod-kan to nam jest niepotrzebny "- OBIEKTYWNIE rzecz
                        biorąc. Czyli patrząc z boku." - należy mu się trzecia kadencja!
                        • frags Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 15:35
                          powtarzam - nie jestem burmistrzem, wiceburmistrzem, wielbłądem itp. Mogę Ci to
                          dostarczyć na piśmie faxem, jeśli podasz numer.
                          • papirus22 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 15:37
                            nie w tym rzecz to już wiemy, ale piszę o tym przekonywaniu do niego
                            oczywiście "obiektywnie rzecz biorąc"-czy Ty nie widzisz tego co tu się dzieje,
                            czy nie chcesz widzieć.
                            • frags Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 15:41
                              Przyznam się szczerze, nie widzę. Wracam z pracy późno, ledwie zdążam na kąpiel
                              mojej córeczki. Jestem często tak zmęczony, że zasypiam w wannie, albo docieram
                              do łózka i padam. W soboty i niedziele mam 48 godzin dla rodziny.
                      • mwsylwia Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 15:41
                        ja jestem za. Choć to czytanie bajek to troche śmieszne w swojej
                        jednoznaczności. Ale już się zamykam i śpieszę kochać ludzi :))) Ale może ktoś
                        by poszedł. Ja nie mogę bo mój synek wyjechał do babci.

frags napisał:

> Jeeezu, ludzie Święt za pasem, Sylwester też. Może ogłosimy adwentowe
                        mortorium
                        > ?
                    • brycezion Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 15:22
                      Lolaxyz - jak napisał Papirus: www.lomiankiko.net - biuletyn nr.2 -str.2 pkt.3
                      dotyczącu hipermarketu.
                • mwsylwia Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 15:22
                  na pewno więcej niż 1,5 mln zł, bo samo przedłuzenie Brukowej przez las będzie
                  kosztowało więcej. A na to inwestor nie chce dać kasy.
                  • krzysiom1 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 18:42
                    Podpadnę ale się odezwę.
                    Również nie widzę nic zdrożnego w istnieniu supermarketu w planowanym miejscu.
                    Jednak obecny projekt jest absolutnie nieakceptowalny a jakikolwiek wkład
                    finansowy gminy w taką inwestycję to absurd!
                    Na inwestora supermarketu powinien spaść obowiązek przebudowy skrzyzowania
                    Bukowa/Kolejowa, przebudowa Brukowej itp.. Inne pomysły nalezy zwalczać.
                    Uprzedzam że frags mnie nie zbałamucił ani nic nie obiecał...
                    • esscort Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 20:51
                      krzysiom1 napisał:
                      Również nie widzę nic zdrożnego w istnieniu supermarketu w planowanym miejscu.

No pewnie, bo mialbyś go daleko od domu. Pewnie gdyby hipermarket miał być
                      gdzieś w łomiankach dolnych to z pewnością by ci trochę przeszkadzał.
                      Hipermarket to nie tylko wielki sklep, do ktorego można wpaść po tanie
                      produkty. To tysiące "obcych" samochodow z klientami dziennie, to setki
                      jeżdżących całe noce ciężarowek z towarem, to tłumy obcych ludzi szwędających
                      się po okolicy. To konieczność wyprowadzenia się wielu rodzin, bo przecież nie
                      da się mieszkać przy parkingu hipermarketu (to można sprawdzić w innych
                      miejscach). Poza tym nigdy nie kończy sie na jednym hipermarkecie. Hipermarkety
                      mają to do siebie, że rosną obok siebie. Tu by musialo być podobnie. Taka jest
                      prawidlowość. Bo jeżeli sie ściągnie klienta do jednego hipermarketu, to niech
                      przy okazji odwiedzi drugi, a potem trzeci itd. Dzieki hipermarketowi w ciągu
                      10 lat cala okolica zmienilaby charakter. W tym samym wątku jest mowa o
                      uroczym, spokojnym, zielonym miejscu. Oczywiście w takim miejscu nie może
                      zabraknąć hipermarketu. .
                      • iod Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 21:12
                        teraz ja podpadnę.
                        Przykro mi bardzo, ale ja tego nie widzę. Nie umiem ujrzeć Łomianek jako
                        uroczego, zielonego zakątka. dy jestem w Zalesiu czuję się jak na wakacjach, to
                        samo z innej strony - Podkowa. Tutaj (ale mówię tylko o Łomiankach, pomijam
                        Dąbrowę) Warszawska mnie kładzie na łopatki. Nie lubię jej bardzo. Łomianki dla
                        mnie kompletnie nie mają charakteru, ni ładne, ni brzydkie, ani sypialnia
                        Warszawy, ani miasteczko, ani wieś. Pominę wszystkie problemy infrastruktury.
                        Duży plus Łomianek to bliskość Warszawy. I to właśnie jest dla większości
                        osiedlających się tutaj ludzi pewnie główny atut. Wiem, że blisko do lasu,
                        blisko nad Wisłę. Ale tego kompletnie nie czujesz, gdy wjeżdżasz do Łomianek.
                        Zwłaszcza zimą.

• krzysiom1 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 21:42
                          iod święte słowa.
                          Trzeba mocniej pogrzebać żeby docenić Łomianki lecz efekt Warszawskiej też mnie
                          poraża. Koszmar!
                          Rolnicza bardziej przypomina kawałek szosy w zapadłej wsi niż miejską ulicę.
                          Czy ludzie decydujący o wyglądzie Warszawskiej są ślepi czy pozbawieni zmysłu
                          estetycznego?
                        • papirus22 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 22:35
                          jest taka szansa przy zmianie studium, ale faktem jest że ul. Warszawska nie da
                          sie szybko zmienić, naomiast przy odpowiednich zapisach w studium, reszta
                          Łomianek ma na to szansę!
                      • krzysiom1 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 21:14
                        Nie chcę się wdawać w takie dywagacje ale widzisz gdziesz lepsze miejsce na
                        supermarket?
                        Idąc tropem większej ilości samochodów, nowej zabudowy, nowych dróg itp,
                        powinienem protestować przeciwko wszelkim budowlom w okolicy bo wolę mieć tam
                        łąki- gdzie są ptaszki i mogę sobie spacerować z pieskiem.
                        Jednak jestem realistą i nie protestuję.
                        Wiem że trudno to porównywać z supermarketem ale zasada jest podobna.
                        Reasumując. Nie wiem gdzie ale supermarket by nam się przydał. Jednocześnie
                        uważam że drobnemu handlowi w Ł. bardziej szkodzi Marcpol z Globi niż
                        supermarket gdziekolwiek przy Kolejowej.
                        • esscort Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 21:31
                          krzysiom1 napisał:

widzisz gdziesz lepsze miejsce na supermarket?

Pewnie, ze widzę - przy trasie gdańskiej, za Kiełpinem, tam gdzie już jest i
                          bedzie zabudowa typowo przemyslowa. Byloby to tam najmniej uciążliwe
                          (ocyzwiście zakładając, że nie da się życ bez hipermarketu w promieniu 10 km -
                          dla ulatwienia dodam, że dla mnie i 20 kim do hipermarketu nie jest straszne).

> Idąc tropem większej ilości samochodów, nowej zabudowy, nowych dróg itp,
                          > powinienem protestować przeciwko wszelkim budowlom w okolicy bo wolę mieć tam
                          > łąki- gdzie są ptaszki i mogę sobie spacerować z pieskiem.
                          > Jednak jestem realistą i nie protestuję.

Naprawdę? Żadne planowane budowy drog czy innych obiektow ci nie przeszkadzają?

Jednocześnie uważam że drobnemu handlowi w Ł. bardziej szkodzi Marcpol z Globi
                          niż supermarket gdziekolwiek przy Kolejowej.

No coś ty, to w ogole nie ma porównania (z tym, ze mowimy nie o supermarkecie -
                          jak piszesz - lecz o hipermarkecie). Jak widzisz marcpol i globi egzystuja
                          sobie obok malych sklepow i bazarku i jakoś każdy sobie zarabia. Widzialeś
                          gdzieś maly sklep w okolicy hipermarketu?
                          • krzysiom1 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 21:52
                            esscort napisał:

> Pewnie, ze widzę - przy trasie gdańskiej, za Kiełpinem, tam gdzie już jest i
                            > bedzie zabudowa typowo przemyslowa. Byloby to tam najmniej uciążliwe
                            > (ocyzwiście zakładając, że nie da się życ bez hipermarketu w promieniu 10 km -

> dla ulatwienia dodam, że dla mnie i 20 kim do hipermarketu nie jest straszne).
                            Dla mnie też. Trzeba jeszcze przekonac inwestora do zamiany gruntu. Będzie
                            ciężko.

> Naprawdę? Żadne planowane budowy drog czy innych obiektow ci nie
                            przeszkadzają?
                            Mi osobiście nie. Budowa KD czy drogi po wale uniemozliwia WSZYSTKIM dostęp do
                            Wisły
                            >
                            >
                            >
                            > Jednocześnie uważam że drobnemu handlowi w Ł. bardziej szkodzi Marcpol z
                            Globi
                            > niż supermarket gdziekolwiek przy Kolejowej.
                            >
                            > No coś ty, to w ogole nie ma porównania (z tym, ze mowimy nie o
                            supermarkecie -
                            >
                            > jak piszesz - lecz o hipermarkecie). Jak widzisz marcpol i globi egzystuja
                            > sobie obok malych sklepow i bazarku i jakoś każdy sobie zarabia. Widzialeś
                            > gdzieś maly sklep w okolicy hipermarketu?
                            Widziałem w bardzo wielu miejscach.
                            Oczywiście nie myślę o hipermarketach powstałych w szczerum polu.
                            Widziałeś bazarek zanim powstał Marcpol?
                            Widzisz te wszystkie starsze Panie na rowerach kupujące WSZYSTKO od pietruszki
                            po mięso w Marcpolu? Kiedyś robiły to na bazarku. Kiedyś na bazarku były chyba
                            4 budki mięso/wędliny teraz są dwie. Sptaj właścicieli budek na bazarku o ile
                            im spadły obroty po powstaniu Marcpolu.

• papirus22 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 22:32
                              ja jestem przeciw oczywiście z powodów które juz tu padły, ale Łomianki zawsze
                              byly oazą przedsiębiorczości i każde miejsce w hipermarkecie likwiduje 7-9
                              miesjsc w drobnym handlu, nie chodzi tu tylko o spozycze, ale róniwez
                              przemysłowe, rtv, dziewiarskie itd. Ogólnie hipermarkety drenuja rynek pracy,
                              zabierajac pieniadze małym i średnim sklepom. Oczywiście te sklepy nie maja
                              szans na konkurncję bo nie ma porównania. Zabieraja pieniądze równiez z gminy
                              bo częśc sklepów się zamknie, a wiec wpływy spadna i nic zrekompensuje ich
                              podatek lokalny, kazdy sklep spoż, płaci za pozowlenie na alkohol, a jest ich
                              ok.30-40, a może więcej. Druga sprawa to problem komunikacyjny, setki
                              samochodów jadacych po kiełabse biała za 6.00 zł (swoja droga to koszt
                              produkcji jest ok. 9,00). Zablokują nam wjazd i wyjazd, wolę zapłacic troche
                              więcej i mieć świeże utrzymac pania ekspedientkę, która daje miejsca pracy
                              innych sklepom, hurtowniom, transportowi i napedza swoim małym wkładem lokalne
                              biznesy, dając przy tym zatrudnienie. W warszawie jest tyle hipermaketów, że
                              juz starczy. Tendencja światowa polega na uciczce od hipermarketów wszędzie,
                              dodam jeszcze, że ten hipermarket będzimy częściowo utrzymywac płacac za
                              odprowadzeni ich deszczówki, ale juz wtedy na pewno będzie to ołowiana woda, a
                              takiej nie chcę aby zasilała strugę. Można by jeszcze wymyślec wiele
                              argumentów, jak ktos chce to zakupy może zrobić na zoliborzu, tam sa
                              hipermarkety, u nas nie potrzeba
                              • krzysiom1 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 23:03
                                Papirusie. Święte słowa.
                                Jednak moim zdaniem nie obronimy się przed ekspansją hiper czy supermarketów.
                                Jesteśmy jedynym "wylotem" z wawy bez centrum handlowego.
                                Trzeba tylko walczyc o jak najlepsze warunki ich powstania. To inwestorowi
                                powinno zależeć na powstaniu takiego przybytku i jak najwięcej korzyści dla
                                gminy powinniśmy z tego wycisnąć. Planowana inwestycja w tej formie i tym
                                miejscu jest absurdem.
                                • labes Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 06.12.05, 12:29
                                  krzysiom1 napisał:

> Papirusie. Święte słowa.
                                  > Jednak moim zdaniem nie obronimy się przed ekspansją hiper czy supermarketów.
                                  > Jesteśmy jedynym "wylotem" z wawy bez centrum handlowego.
                                  W najbliższej przyszłości powstaną dwa przy stacji metra przy hucie W-wa. Macro
                                  Casch i Geant lub inny. To sprawdzone
                                  • esscort Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 06.12.05, 12:35
                                    labes napisała:
                                    W najbliższej przyszłości powstaną dwa przy stacji metra przy hucie W-wa. Macro
                                    Casch i Geant lub inny. To sprawdzone

Przy hucie!! Obawiam się, że dla Łomiankowiczów to stanowczo za daleko, a poza
                                    tym ktoś może nie lubić geanta, więc będzie chciał mieć bliżej to, co lubi ;)
                                    • lolaxyz Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 06.12.05, 12:38
                                      Ja poprosze carefoura np w Sadowej, tak żeby ludziom z warszawy sie nie chciało
                                      jeździć bo za daleko - nie korkowaliby wylotówki i nie byłoby korków.
                            • drabbu Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 23:50
                              krzysiom1 napisał - do Esscorta - następująco: "Widziałeś bazarek zanim powstał
                              Marcpol?
                              > Widzisz te wszystkie starsze Panie na rowerach kupujące WSZYSTKO od
                              pietruszki
                              > po mięso w Marcpolu? Kiedyś robiły to na bazarku. Kiedyś na bazarku były
                              chyba
                              > 4 budki mięso/wędliny teraz są dwie. Sptaj właścicieli budek na bazarku o ile
                              > im spadły obroty po powstaniu Marcpolu."

Może dlatego, że jest już dość późno, nie bardzo rozumiem, o co idzie. Czy to
                              jest krytyka Marcpolu? Od siebie mogę powiedzieć, że nigdy nie miałem
                              specjalnego zaufania do budek na bazarze, zwłaszcza mięsnych, więc nie dziwię
                              się starszym paniom. Kupowały na bazarku, dopóki musiały, teraz mają wybór.

Zastanówmy się też, na czym właściwie polega przewaga Marcpolu nad bazarkiem, w
                              czym się kryje jego przyciąganie? A może jest i tak, że po prostu mija powoli
                              czas małego, "budkowego" handlu? i dlaczego mija?
                              Powstaje - dla mnie trochę dziwne - przeciwstawienie: supermarket / budka (mam
                              na myśli ogólną dyskusję na ten temat). Ale właśnie w Łomiankach jest przecież
                              wiele sklepów "pośrednich" pomiędzy jednym a drugim, gdy idzie o skalę.
                              Nie jestem jakimś zagorzałym zwolennikiem supermarketów i bywam w nich rzadko.
                              Pozwólcie Panowie, że podkreślę: NIE WIDZĘ NA DZIŚ specjalnej u nas potrzeby
                              prawdziwego supermarketu typowo spożywczego - bo Marcpol to raczej namiastka,
                              tym bardziej Globi. Gdyby jednak miał powstać, to o wiele bardziej trafia mi do
                              przekonania lokalizacja proponowana przez Esscorta - za Kiełpinem, niż przy
                              Brukowej, choć tu miałbym znacznie, znacznie bliżej (nie mam samochodu ani
                              prawa jazdy, a zakupy robię sam od lat). O wiele bardziej dokucza mi brak
                              przyzwoitego, mającego dobre zaopatrzenie i pełny wybór, sklepu technicznego,
                              jakiejś - powiedzmy - Castoramy (chodzi mi o typ sklepu). Wkurza mnie bowiem
                              okrutnie, że nawet dość proste urządzenie, narzędzie, jakiś element, mogę
                              znależć na Targówku, w Markach, czy gdzie jeszcze, a nie bliżej domu. Wkurza
                              mnie też brak sklepu odzieżowego, przez co buty albo portki - jak wyżej, w
                              Warszawie. Pod tym względem - jak słusznie zauważyła Iod - jesteśmy w połowie
                              drogi między miastem a wsią.
                            • frags Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 06.12.05, 10:33
                              Panowie, poprę Krzysia dając prosty przykład. Zapraszam do Carrefoura na
                              Bemowie - to wielki sklep i spożywczy hipermarket. Nawet esscort się z tym
                              zgodzi pewnei. A jednak na parterze przy wejściu jest malutki spożywczy
                              sklepik "Spiżarnia", o którym już tutaj pisałem. Co więcej, jest znacznie
                              droższy niż to, co można kupić w spożywczej części Carrefoura i? No i wąłśnie!
                              Bije ich na głowę jakością towaru. Ma stale klientów, powiększa asortyment, a
                              kiedy przed którym z dłuższych weekendów dowiedziałem się, że na serdelki to
                              były... zapisy zgłupiałem. Jak z tego wynika mały sklep ma szanse przy
                              hipermarkecie. Sedno tkwi w jakości. Hipermarkety oferują papkę po dość niskiej
                              cenie. Jeśli obok powstanie droższy sklep o podobnym asortymencie, ale
                              nieporównywalnie wyższej jakości towaru, wygrywa. Tak jest wszędzie na świecie,
                              że małe sklepiki mogą wygrać jakością i marką, ale są drogie. Popatrzcie np na
                              nas Bumerang. To drogi sklep, a jednak moim zdaniem takich żeberek jak w
                              Bumerangu nie uświadczy się w Marc Polu, ani Globim, nie mówiąc o wędlinach
                              itp.
                              • kmsanczia Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 06.12.05, 10:42
                                Ale czy naprawdę (gdyby była taka opcja) byłby to dla was taki problem wyjechać
                                kawałek za Łomianki do tego marketu? Nie trzeba by było rozwalać połowy Dąbrowy
                                na dojazdy do molocha, a te puste pola przy trasie gdańskiej aż się proszą o
                                jakies centrum (i kino by było:).
                                • krzysiom1 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 06.12.05, 10:50
                                  Ale tak jak już pisałem. Nikt nie upiera się za tym co aktualnie wysmażyły
                                  nasze władze razem z Auchan. Obecny projekt jest do niczego i jest szkodliwy
                                  dla wszystkich. Dlatego trzeba go zwalczać.
                                  Jednak argumenty o ochronie drobnego handlu mnie nie przekonują.
                                  • esscort Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 06.12.05, 11:04
                                    No to i ja ten projekt zwalczam. Raczej dla zasady niz z przekonania, że to
                                    zwalczanie cokolwiek da. Zresztą widzę, że zupełnie dla mnie niezrozumiała
                                    potrzeba mieszkania w poblizu hipermarketu, jest bardzo silna. A im człowiek
                                    mieszka dalej, tym silniejsza (jak kiedyś mawiano: "moja chata z kraja").
                                    • krzysiom1 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 06.12.05, 11:45
                                      Może nie potrzeba mieszkania w pobliżu lecz posiadanie możliwości wyboru.
                                      Do Auchan i tak nie będę jeżdził bo nie lubię tej sieci.
                                      • papirus22 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 06.12.05, 12:13
                                        Ja jeszcze nie chce hipermarketu z tego powodu, że mogłbym tam raz na jakis
                                        czas pojechać, a tak to jakiś sklep loklany wspomogę, do W-way mi nie po drodze
                                        i nie chce mi się. Ktos porównywał bazary, na tak mięso kupowane na bazarze to
                                        chyba pomyłka, ale waryzwa owoce, jak najbardziej, co więcej takie bazary
                                        istanieją na całym świecie i mają swój urok. Im akurat market nie grozi, a czy
                                        marcpol zabrał klientów? chyba nie do końca skoro na bazarze powstają nowe
                                        pawilony, lepsze warunki, remonty. Raczej chodzi o upadek polskich sklepów w
                                        innych lokalizacach, oprócz spozywczych, są jeszcze metalowe, hydrauliczne, z
                                        winami i wiele innych.
                                        • frags Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 06.12.05, 12:22
                                          Zgadzam się, że bazary, bazarki, targowiska to urok np Włoch, południa Francji.
                                          Gdyby w Łomiankach powstał tego typu bazar-targowisko, na pewno bym na nim
                                          kupował powiedzmy lokalne "płody rolne" bo to się zwykle na takich targowiskach
                                          kupuje. Jednak ten łomiankowski bazar mnie doprowadza do pasji swoim brudem,
                                          brzydotą tandetą towarów. Mięsa na targowiskach nie kupuję, a obawiam się, że
                                          owoce i warzywa też przyjechały z daleka. Zatem to nie urokliwy bazar
                                          wspomagający lokalnych farmerów i sadowników, tylko tandenta kopia ukraińskiego
                                          odpustu z domieszką hurtowników, którzy zamiast do Broniszy bo na tamte warunki
                                          mają za lichy towar, jadą do nas i wciskają tandetę. A propos, Bronisze jadąc
                                          drogą koło Radiowa nie są zbyt daleko, a owoce mają tam wyśmienite. Pamiętam,
                                          że za skrzynkę jabłek, która wystarcza na tydzień płaciłem 20 złotych a owoce
                                          były więcej niż piękne.
                                          • kmsanczia Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 06.12.05, 12:26
                                            Frags, 100% słuszności. :)
                                        • elpr1 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 06.12.05, 22:33
                                          papirus22,brycezion z kim wy chcecie zmieniać Łomianki przecież większości tu
                                          piszących trzeba wybudować supermarkiet najdalej 200 m od domu i w dodatku
                                          przynajmiej po jednym każdej sieci, plus włoskie bazarki.Jak to się ma do
                                          punktów:
                                          20. Zatrzymanie budowy hipermarketu
                                          21. Optymalizacja przebiegu tras szybkiego ruchu
                                          22. Projekty ratowania zamierających jeziorek i kompleksu parkowego - w tym
                                          skierowanie wody z oczyszczalni ścieków jako zasilenia ciągu jeziorek.
                                          Ludzie litości.
                                          • krzysiom1 Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 06.12.05, 22:38
                                            Lprku wyskoczyłeś jak Filip z konopi.
                                            Poczytaj dokładniej.....
    • frags Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 05.12.05, 14:38
      Kochani, na mojej liście są propozycje w kolejności ZGŁASZANIA!!! to nie jest
      lista uszeregowanych priorytetów, te można kształtować w toku dyskusji, np dla
      mnie najważniejszy jest rodzinny dom dziecka, bo to moje hobby.
    • frags Re: NASZE POMYSŁY ŁOMIANEK PRZYSZŁOŚCI 06.12.05, 12:41
      I filię Harrodsa na Brukowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka