Dodaj do ulubionych

Segragacja odpadów

08.06.06, 08:46
Ten wątek już był. Wiem. Niemniej ostatnio przeczytałem gazetce reżimowej
(Papi ;-)), że istnieje możliwość umówienia się z jedną z firm działających u
nas w Ł. na odbiór posegregowanych odpadów. Ktoś ma jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • papirus22 Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 08:49
      Gazetę reżimową czytam ze zdwojoną uwagą, bo przypomina mi komunę. Łatwośc z
      jaka maniupulja faktami wręcz zadziwia.
      Co do śmieci było 8 lat, na zrobienie z tym porządku, niestety i to się nie
      udało, a problem to dla Łomianek niestety duzy:(
      • krzysiom1 Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 09:04
        Wg wczorajszej Wyborczej Warszawa tez ma problemy z pojemnikami na segregowane
        smieci. Ludzie po prostu wrzucają tam wszystko jak leci łącznie z gruzem..
        • esscort Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 09:14
          Bo to nie jest takie proste. Samo się nie zrobi. Ludzie trzeba edukować,
          pokazywać, do czego te pojemniki służą. Robić jakieś kampanie tzw. reklamy
          spolecznej. W Europie zachodniej trwało to wiele lat, ale tam pokazywano w TV
          gwiazdy sportu czy estrady, ktore segregowały śmieci. Przykład dawali politycy,
          aktorzy i tzw. autorytety. I poskutkowało. Ludzie tez muszą wiedzieć, po co to
          robią. U nas są przekonani, ze oni segregują, a potem to i tak wrzuca się do
          jednej ciężarówki. A w pierwszej kolejności najważniejsze, by przy każdym domu
          stał śmietnik, z którego z odpowiednią częstotliwością śmieci zabiera jakiś Byś
          czy inne MPO. Co my mówimy o segregacji, skoro część mieszkańców swoje śmieci
          wywozi w bagazniku samochodu i patrzy, gdzie by je po cichu wywalić?
          • mortimerr Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 09:44
            otoz, to. ale ja osobiscie widzialam jak pojemniki ze szklem i plastikiem byly
            oprozniane do jednej wywrotki/smieciarki. niestety do srodka nie zagladalam, bo
            moze jednak byla tam jakas przegrodka??? :)
            • mwsylwia Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 10:36
              Jak się dziecku da rower to wcale nie znaczy że od razu będzie na nim jeździł -
              nie wie przecież jak to się robi.

Byłam ostatnio w Klukach - to taka wieś obok jeziora Łebsko. I tam mają
              poustawiane metalowe pojemniki na plastikowe butelki. POjemniki są zrobione z
              prętów tak, ze widać co jest w srodku. Takie pojemniki widziałam w wielu
              miejscach Polski, np. w gminie Dzierzgoń w pomorskim, w Kargowej w lubiskim...
              I tam, w tych pojemnikach są tylko butelki, nie ma zdechłych kotów i worków z
              odkurzaczy. A dlaczego? Bo po pierwsze widać zawartość, po drugie są ustawione
              na głównej ulicy a więc każdy je widzi i można zauważyć kto co wrzuca.
              Inni ludzie tam mieszkają czy jak???

A moze po prostu tam rzeczywiście sprawdzają, czy ludzie mają podpisane umowy z
              firmami oczyszczania...
              No i to co powtarzam jak mantrę - edukacja ekologiczna dzieci i dorosłych. Na
              całym swiecie, jak napisał Esscort, prowadzi się ją właśnie w społecznosciach
              lokalnych. A tu... Gazeta Łomiankowska ogranicza się co jakiś czas do
              ponarzekania na okropnych, niewychowanych mieszkańców i wydrukowania paru zdjęć
              zasypanych smieciami pojemników...
              • kmsanczia Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 12:46
                Pisałam juz kiedyś o tym. Na Śląsku spotkałam się z tym, że każdy właściciel
                domku ma do wyboru: albo segreguje i MIASTO odbiera od niego ZA DARMO (po czym
                sprzedaje do recyklingu i jeszcze na tym zarabia!) albo nie segreguje i wywozi
                na własny koszt i sam musi się martwić o wywóz. Jak myślicie, co wybrali śląscy
                centusie? ;-)
                • j46 Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 21:21
                  Tak jak na zachodzie segregacja śmieci winna odbywać się w domu, bo tam powstają
                  odpadki. Austriacy mają kosz podzielony na chyba sześć części i znak
                  charakterystyczny. Dobrze posegregujesz nie płacisz lub płacisz mało, nie
                  posegregujesz płacisz drakońską karę. A wywóz śmieci musi się odbywać z każdego
                  domu. W Szwajcarii nawet gałęzie zbierają i wywożą a my najczęściej palimy!
                  Świadomość ekologiczna jest w powijakach. Tak jak społeczeństwo obywatelskie,
                  którego jednym z przedstawicieli jest nasz papi
    • red68 Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 21:38
      Pamiętam, że w Łomiankach było dużo pojemników do segregacji,
      zostały zabrane 5 lub 6 lat temu.
      Później dzięki Panu Radnemu Staniakowi w Dziekanowie Leśnym
      i w Sadowej. LOBBEe odbierało za darmo posegregowane śmieci
      bezpośrednio od mieszkańców z ich posesji.
      Z tego co słyszałem segregacja upadła
      ponieważ Burmistrz nie chciał dofinansować
      zakupu worków dla mieszkańców.
      Jednak kto chce segregować może to robić.
      Ja mam podpisaną umowę z LOBBE
      i kupuje worki do segregacji za 1 zł i segreguje.
      Faktycznie worki trafiają do tej samej śmieciarki
      z innymi odpadami ale na moje pytanie dlaczego tak robią
      kierowca powiedział że na bazie to wszystko wysypują
      a te specjalne worki trafiają do sortowni.
      Mam nadzieję ze to prawda. Jak nie to zmieniam firmę
      • iod Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 22:44
        red68 napisał:

> > Faktycznie worki trafiają do tej samej śmieciarki
        > z innymi odpadami ale na moje pytanie dlaczego tak robią
        > kierowca powiedział że na bazie to wszystko wysypują
        > a te specjalne worki trafiają do sortowni.
        > Mam nadzieję ze to prawda. Jak nie to zmieniam firmę

Idealista!!! Moje prywatne zdanie na temat segregacji odpadów w tym kraju - nie
        ma czegoś takiego. Nie istnieje. Mogę się mylić oczywiście (oczywiście wino
        piłam, zamierzam też pustą butelkę wrzucić do pojemnika pt. szkło kolorowe -
        by, by, australian shiraz ;)))
        • papirus22 Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 22:49
          Nie idealista byłem w np. w Bysiu i tam naprawde segreguja, wyrzucanie i
          palenie smieci jest nie ekonomiczne. Codzxinnie odjeżdzają tiry ze smieciami, i
          tak naprawde na tym sie zarabia. Pocieszające choc to :)
          • iod Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 23:02
            ciii, Papi, kryptoreklamą pachnie ;)))
            • papirus22 Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 23:09
              iod podałem przykład, choc własciciela firmy miałem okazje poznac kiedyś. Myslę
              że każda firma robi tak samo bo inaczej sie nie opłaca.
              --
              Nasze Forum Łomianki
              OIOM-Leć Sokole
              Sokołowski musi odejść!
              • iod Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 23:17
                bożesztymój, żartowałam przecież...rozumiem, że to przykład był, ja nie potrafię
                być poważna po 23.00 ;) CHYBA...
                • papirus22 Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 23:19
                  no tak albo ja nie znam się na żartach:)
                  Bez kontaktu wzrokowego cięzko wyczuć, Iod powalcz trochę pobroń swojego
                  zdania, taka ugodowa jesteś jakoś...
                  • iod Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 23:23
                    nie da rady, wino smaczne było, nie dociągniemy do 40 000. Oczka się kleją...
                    • papirus22 Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 23:25
                      Iod jak sie cos chce to sie osiaga
                      • iod Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 23:25
                        ...nie podpuszczaj...
                        • papirus22 Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 23:28
                          życie polrga na wyznaczaniu sobie celów i ich osiaganiu. Ten kto umie to robic
                          osiąga wiele:)
                          • iod Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 23:31
                            Papi, ja już w korporacji nie pracuję, teraz celem jest np. smaczna ogórkowa
                            (myślę, że lepszy cel niż niejeden inny ;)

...Keep on rockin' in the free world...
                            • papirus22 Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 23:32
                              tu nie o cele korporacyjne idzie a zyciowe, życie bez celu trwa krótko:(
                              • iod Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 23:33
                                oby!!!!
                                • papirus22 Re: Segragacja odpadów 08.06.06, 23:37
                                  tak to juz jest z ludzmi, Ci zaangazowani żyja dłuzej:)
                                  • ilexx Re: Segragacja odpadów 09.06.06, 06:08
                                    Pojemniki uliczne są okropne, szczególnie te ażurowe. To przerzucanie kosztów
                                    z "producentów smieci" na gminę, a ta powinna tylko zajmować się tym co
                                    pochodzi z przestrzeni publicznej. Segregacja zgodnie z naszymi przepiasmi
                                    powinna odbywać się w domu. Byś ostatnio pięknie popakowane gazety wrzucił do
                                    śmieciary, chociaż pan był lekko zażenowany.
                                    • mwsylwia Re: Segragacja odpadów 09.06.06, 08:17
                                      No tak - najlepiej wszystko przerzucić na mieszkańców - zakładanie oświetlenia
                                      na ulicy, równanie ulic, układanie kostki, finansowanie szambiarzy, bo przeciez
                                      nie powinniśmy obarczać miasta np. budową rury a co tu mówić takich drobiazgach
                                      jak śmieci....
                                      Tylko nie wiem czy ktoś pamięta, że jako gmina jesteśmy członkiem Polskiej Izby
                                      Gospodarczej Ekorozwój i Związku Gmin "Czyste Mazowsze" - oba byty mają, było
                                      nie było, cele głównie ekologiczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka