Dodaj do ulubionych

zagospodarowanie przestrzenne

22.01.07, 10:44
Wiatm, czy ktoś wie coś na temat planu zagospodarowania przestrzennego
Łomianek??? Czy takowy w ogóle istnieje, czy jest zaakceptowany i co
zakłada????
Będę wdzięczna z info (interesuje mnie głównie okolicza Roliczej, Wspólnej,
Chopina i Kościelnej Drogi - jakie tam są warunki zagospodarowania???)
Obserwuj wątek
    • papirus22 Re: zagospodarowanie przestrzenne 22.01.07, 10:54
      Łomianki niestety ne posiadają całościowych planów zagospodarowania, bodajże
      tylko dwa osiedla na Dabrowie takie plany mają uchwalone. W poprzednim roku
      uchwalono studium, które wojewoda uchylił. Na dzień dzisiejszy nikt tak
      naprawde nie wie czy obecne poprawione studium obowiązuje. Nie ma to jednak
      większego znaczenia, dlatego, że studium zostanie zmienione. Co do osiedla
      chopina na pewno jest przeznaczone do zabudowy jednorodzinnej oraz część do
      zabudowy wielorodzinnej (tak jest w studium). Osiedle to przecinają dwie drogi
      ul. Chopina- 15 m i ul. Kościelna Droga, która była planowana jako wewnętrzna
      obwodnica Łomianek i droga zbiorcza 4 pasmowa. Ul. KD na pewno zostanie
      zmniejszona do potrzeb osiedla.
      Na pewno studium Łomianek jako bubel urbanistyczny wymaga zmian i na pewno
      zostanie to zrobione, niemniej jednak wymaga to czasu.
      • robert_58 Re: zagospodarowanie przestrzenne 23.01.07, 10:23
        jednakże czasu na uchwalenie nowego planu zagosp. przestrzennego może być co raz
        mniej - o ile nie chce się wstrzymywać nowych inwestycji

finanse.wp.pl/POD,15,wid,8698849,prasa.html?P%5Bpage%5D=1
        • kowalik22 Re: zagospodarowanie przestrzenne 23.01.07, 12:03
          W tym artykule zainteresowałą mnie następująca kwestia, poruszona przez prof.
          H. Izdebskiego:
          "Niestety nowelizacja nie rozwiązuje kwestii powiązania planowania
          przestrzennego z planowaniem finansowym. Jeżeli gmina uchwali plan, to powinna
          wiedzieć, skąd wziąć środki na przewidzianą w nim budowę infrastruktury. "

No właśnie, skąd środki na infrastrukturę? Jeżeli planami obejmie się całą
          gminę - a tak powinno docelowo być - to ilość terenów, które trzeba będzie
          wyposażyć w "rury" itp. będzie duża, koszty będą ogromne.
          • papirus22 Re: zagospodarowanie przestrzenne 23.01.07, 13:24
            No widzisz Kowalik gdybyś nie kłamała wspólnie ze swoim b. o tym, że wniosek
            jest złożony, to zapewne do dziś bylibyśmy duzo dalej. A tak od dwóch lat
            trwała dezorentacja która podsycałaś przed wyborami. Mamy już ponad 2 letnie
            opóźnienie ze złożonym wnioskiem.
            Tereny zostaną uwlonione pod budownictwo, bo nie ma innej alternatywy dla
            Łomianek, ale trzeba to robić kierując się rozsadkiem i umiarem, a przede
            wszystkim zastanowić się nad długoletnią strategią dla naszej gminy, bo obecna
            wymaga zmian.
            • robert_58 Re: zagospodarowanie przestrzenne 23.01.07, 13:28
              dzięki Papek za wyjaśnienie,

teraz już wiemy jak UG planuje zdobycie środków na rurę.
            • kowalik22 Re: zagospodarowanie przestrzenne 23.01.07, 14:33
              Papi, nie pisz, proszę, na okrągło tych samych bzdur. Obiecałam komuś z forum,
              że nie będę pisać już o wniosku, co prawda na określonych warunkach, których
              jeszcze nie spełnił:)
              Póki co, nie piszę. Ale Ty oczywiście wytrzymać nie możesz. Musisz pokąsać.
              Zatem po kolei: b. nie jest żadnym „moim b.” Pisałam już wielokrotnie, że nie
              jestem i nie byłąm w żaden sposób związana z b. i jego ekipą.

Kłamałam? A w czym? Nigdzie nie napisałam, że wniosek końcowy został przekazany
              do KE. Przeciwnie, twierdziłam, że to, iż w 2004 r. wniosek wstępny został
              złożony, i że podjęto działania w sprawie pozyskiwania środków unijnych jest
              prawdą. Świadczy o tym uchwała z końca 2006 r. z której wynika, że wniosek
              gminy został wskazany przez MŚ. do pomocy technicznej (taką może otrzymać
              jednostka, która nie ma środków finansowych na opracowanie wymaganej w
              procedurze dokumentacji, a Łomianki nie miały. Czy teraz mają?). Potwierdzenie,
              że wniosek wstępny Ł. złożyły, możesz znaleźć też w jednym z linków, który
              podałam w innym wątku. Wykazano tam, że wniosek wstępny Łomianek czeka na
              rekomendację Komitetu Sterującego.

Trwała dezorientacja? Przez dwa lata? Przez dwa lata sądziłeś, że wniosek
              końcowy do KE poszedł już?
              I nie dało Ci do myślenia, pomimo, ze bywałeś na sesjach, więc powinieneś
              widzieć, że nie podejmowano żadnych uchwał w sprawie kolejnych działań,
              związanych z opracowaniem dalszej dokumentacji. O tym, że w budżecie też takich
              pozycji nie było, nawet nie napiszę, bo odczytanie takich danych z budżetu za
              trudne dla niektórych jest.

Dwa lata dezorientacja trwała? A Kowalik od pażdziernika ub. roku na forum
              jest. Zatem Kowalik wprowadzała tę dezinformację?
              Gdzie byli radni w tym czasie? Dawali się ot, tak, dezinformować? Pisałeś, że
              uzyskałeś informację od S., że wniosek jest na dobrym 8 miejscu? A zapytałeś,
              GDZIE jest i NA CO CZEKA na tym miejscu?
              Ja bym zapytała. Albo poszukała odpowiedzi, gdybym jej nie dostała. A nie było
              trudno znaleźć. Oprócz strony internetowej można jeszcze zadzwonić do
              Ministerstwa Środowiska albo do NFOŚiGW.

I jeszcze jedno – sam pisałeś w innym wątku, że Łomianki starają się o środki
              na wod-kan. jedynie w obszarze miasta, że terenów wiejskich za te środki
              uzbroić się nie da. Zatem może w tym temacie, wiążącym się z tematem przewodnim
              tego wątku, coś napiszesz?

• papirus22 Re: zagospodarowanie przestrzenne 23.01.07, 14:40
                Piszesz bzdury jak zwykle do tego nudno i długo. A swoją drogą pisałem "o
                dobrym 7 miejscu".
                Poza tym chyba nie starałas się o dokumenty za rządów brodaczy, oj cięzko było
                je wydobyć ciężko!
                Nie zmaulaj proszę, ajw yraziłem swoje zdanie je podtrzymuję.
                • kowalik22 Re: zagospodarowanie przestrzenne 23.01.07, 14:47
                  Piotr napisał:
                  > Poza tym chyba nie starałas się o dokumenty za rządów brodaczy, oj cięzko
                  > było je wydobyć ciężko!

Moja promotorka na studiach mawiała: "myślenie nie jest zabronione";)

W temacie zdobywania wiedzy o wniosku wstępnym już pisałam, ale mogę jeszcze
                  raz (kopiuj/wklej);)
                  "A zapytałeś, GDZIE jest i NA CO CZEKA na tym miejscu?
                  Ja bym zapytała. Albo poszukała odpowiedzi, gdybym jej nie dostała. A nie było
                  trudno znaleźć. Oprócz strony internetowej można jeszcze zadzwonić do
                  Ministerstwa Środowiska albo do NFOŚiGW".

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka