Dodaj do ulubionych

Brawo SISKOM

25.02.07, 11:39
przeczytane na onecie:

Jan Jakiel ze stowarzyszenia SISKOM, który zaprojektował lansowany przez
ekologów alternatywny wariant obwodnicy Augustowa, nie ma do takich prac
żadnych uprawnień – dowiedział się "Wprost" i pisze o tym na swojej stronie
internetowej.
Co więcej, Jakiel nigdy nie zaprojektował nawet żadnej drogi.

- Jego propozycja trasy wokół Augustowa nie omija punktów kolizyjnych, a na
jednym etapie przebiega nawet przez środek wsi - mówi Tadeusz Suwara, prezes
firmy Transprojekt Warszawa, która przygotowała aktualny plan obwodnicy.

jogi ba bu, brawo Jasiu...
Obserwuj wątek
    • drabbu Re: Brawo SISKOM 25.02.07, 12:49
      W dalszym ciągu tej samej wiadomości:
      projekt został jednak podpisany przez osobę posiadającą właściwe uprawnienia.

Starałem się w miarę uważnie śledzić całą sprawę. Ekologowie nigdzie nie
      twierdzili, żeby ich propozycja trasy jest całkowicie bezkolizyjna. Przyznali
      oni, że trasa przetnie pewną ilość istniejących gospodarstw, nie kryli także,
      że ich wariant jest dłuższy. Przeciwnicy ekologów twierdzili w radiu, że
      gospodarstw tych jest w sumie ok. trzydziestu. Jednak trudno było mi znaleźć,
      ile ich będzie naprawdę.
      Wobec tego mamy pytanie do rozstrzygnięcia:
      czy rozważać wybudowanie dłuższej trasy przez gospodarstwa - których
      oczywiście i rzeczywiście szkoda, ale które można przenieść lub odtworzyć w
      stosunkowo krótkim czasie w innym miejscu?
      czy budować trasę krótszą, lecz przecinając tereny jakich nie uda się już nigdy
      przywrócić?
      Wybór wydaje mi się oczywisty. Gospodarstwo rolne można odbudować, nawet lepsze
      niż było. Pewnej uszkodzonej całości przyrodniczej (i wciąż narażanej na dalsze
      szkody) odtworzyć się już nie da.
      Wcale nie jestem przeciwnikiem obwodnicy Augustowa; chciałbym racjonalnego
      wyboru jej przebiegu.
      Ludzie tam jak najsłuszniej skarżą się na tiry. Czemu jednak w samym mieście
      nie pomyślano o bezpiecznych skrzyżowaniach ze światłami (tamtejsza dyrekcja
      dróg przyznała, że powinno ich być kilkakrotnie więcej), albo o bezpiecznych
      przejściach nad czy pod drogą? Nie pomyślano jak dotąd, jednak teraz jako
      jedyne lekarstwo na bezpieczeństwo tego miasta uparcie się forsuje drogę i
      technologię niszczącą cenny obszar. Już nawet mniejsza o ew. kary ze strony
      Unii, ale czemu z takim uporem trwać przy niewątpliwie złym rozwiązaniu?
      Nie chcę powiedzieć, że jest to wyłączna wina obecnego rządu. Poprzednim też
      zabrakło pomyślunku, by wszystko przygotować. Było przecież wiadomo, że UE jest
      szczególnie wrażliwa na sprawy ekologiczne. Niemniej, propozycja referendum to
      propozycja pozorna, tylko wybieg i szukanie osłony. O takich sprawach powinni
      rozstrzygać eksperci,ważąc wszystkie racje, a nie obywatele na podstawie
      skrótowych, niepełnych i często zmanipulowanych informacji.
    • esscort Re: Brawo SISKOM 25.02.07, 12:50
      Nie wiem, czy Jan. Jankiel ma uprawnienia, a nawet nie wiem, czy projektował on
      alternatywny wariant obwodnicy (i czy ten projekt jest gotowym projektem
      drogowym czy może wstepna koncepcją jakiegoś wariantu, bo domyślam sie, że
      projekt drogowy to kosztowna i skomplikowana sprawa, ktorej sie w ciemno nie
      robi). Wiem jednak, że opinię w tej sprawie faceta, który zaprojektował obecny
      przebieg należy z oczywistych względów traktować z pewna dozą ostrożności. No
      ale poczekajmy. Pewnie się coś wyjaśni
    • frags Jest jeszcze weselej, brawo SISKOM 25.02.07, 14:24
      oto ciąg dalszy informacji z onetu:

Jan Jakiel przyznaje, że nie ma uprawnień.

- Po skończeniu studiów powinienem odbyć dwuletni staż na budowie i w biurze
      projektowym. Jestem w trakcie. To jednak nie ma żadnego znaczenia, bo pod
      przygotowanym przez nas projektem podpisała się osoba mająca takie uprawnienia.
      Prosiła jednak o anonimowość - mówi Anicie Blinkiewicz i Dorocie Kani z "Wprost"
      Jakiel.

Przyznaje, że jego projekt jest na razie studyjny, a kolejne jego etapy powinno
      przygotować renomowane biuro projektowe.

...Projekt podpisała anonimowa osoba z uprawnieniami. Zapewne ta sama, która
      projektowała Gwiazdę Śmierci dla Imperium Galaktycznego...

brawo, brawo, brawo...
      • lomiankowicz Re: Jest jeszcze weselej, brawo SISKOM 25.02.07, 15:02
        Pan Jankiel może i nie ma uprawnień do tworzenia projektów ale ma wiedzĘ
        potrzebną do tworzenia koncepcji przebiegu drogi.
        Frags na za to jakąś samobójczą skłonność do robienia z siebie idioty na tym
        forum.
        • frags Re: Jest jeszcze weselej, brawo SISKOM 25.02.07, 15:09
          lomiankowicz napisał:

> Pan Jankiel może i nie ma uprawnień do tworzenia projektów ale ma wiedzĘ
          > potrzebną do tworzenia koncepcji przebiegu drogi.
          > Frags na za to jakąś samobójczą skłonność do robienia z siebie idioty na tym
          > forum.

Idąc tak durnym tropem myślenia można założyć, że szambo lomankowiczowi
          najlepiej oczyści niewykwalifikowany piekarz, wóz drabiniasty naprawi dekarz, a
          widły naostrzy hycel. Lomiankowiczu, spać, nie rób z siebie jeszcze większego,
          niż jesteś. Wiesz sam kogo, prawda? Rusz tym co kryjesz pod czapką-uszatką...
          • lomiankowicz Re: Jest jeszcze weselej, brawo SISKOM 25.02.07, 15:23
            Jak mozna mieć pretensje o zrobienie czegoś co nie istnieje?
            Nie ma projektu alternatywnego przebiegu obwodnicy tylko jest jej koncepcja.
            Takie projekty nie są tworzone przez Pana Jankiela "po godzinach" tylko przez
            wyspecjalizowane biura i kosztują ciężkie pieniądze.
            • frags Re: Jest jeszcze weselej, brawo SISKOM 25.02.07, 15:26
              lomiankowicz napisał:

> Jak mozna mieć pretensje o zrobienie czegoś co nie istnieje?
              > Nie ma projektu alternatywnego przebiegu obwodnicy tylko jest jej koncepcja.
              > Takie projekty nie są tworzone przez Pana Jankiela "po godzinach" tylko przez
              > wyspecjalizowane biura i kosztują ciężkie pieniądze.

Przed chwilą pisaliście dobry człowieku, że ów Jankiel ma WIEDZĘ, czyli jest
              fajny i robi projekt. Teraz piszecie, że on żadnego projektu nie zrobił, kreskę
              jedynie palcem po mapie poprowadził. Dobry człowieku, spać. Bo na manifestacji w
              obronie Rospudy nie byliście, co? Konie nie podkute, prawda? Do miasta droga
              daleka, bilet KMŁ swoje kosztuje...
      • drabbu Re: Jest jeszcze weselej, brawo SISKOM 25.02.07, 15:19
        frags napisał: > brawo, brawo, brawo...

Taaak - właśnie od kilku tygodni widać, jaki znakomity i budzący powszechne
        uznanie projekt przygotowali projektanci renomowanego biura ze wszelkimi
        uprawnieniami i praktyką :((
        • frags Re: Jest jeszcze weselej, brawo SISKOM 25.02.07, 15:22
          ja nie oceniam projektu pzecięcia Rospudy i tego, czy jest fachowy. Uważam, że
          facet bez uprawnień nie jest wiarygodny i wystawienie takiego gościa, jako
          twórcy planu obwodnicy firmowanej przez SISKOM, a potem jego tłumaczenie, że
          dokument sygnował ktoś z uprawnieniami, ale jest anonimowy - to po prostu
          kompromitacja.
          • drabbu Re: Jest jeszcze weselej, brawo SISKOM 25.02.07, 15:28
            A czy możesz powiedzieć, kto i z jakimi uprawnieniami podpisał
            projekt "przecinający"? Podanie nazwy biura projektowego o niczym nie świadczy.
            Jest to projekt jest tak samo anonimowy i jeszcze bardziej kompromitujący.
            Szkoda tylko, że nieanonimowe panie dziennikarki "Wprostu" jakoś tego nie
            dostrzegły.
            • frags Re: Jest jeszcze weselej, brawo SISKOM 25.02.07, 15:33
              No, niezupełnie. Wiadomo, jakie biuro go zrobiło, projekt jest ogólnie znany i
              można sie dowiedzieć, kto go podpisał. A tu mamy do czynienia z
              projektem-nieprojektem, podpisanym-niepodpisanym, ważnym-nieważnym. Jeśli SISKOM
              chciał dobrze, to powinien wiedzieć, że w takiej akcji powinien mieć wszystko
              jak najbardziej zgodne z literą prawa. Inaczej jest to partyzantka.
              • drabbu Re: Jest jeszcze weselej, brawo SISKOM 25.02.07, 15:52
                frags napisał: mamy do czynienia z
                > projektem-nieprojektem, podpisanym-niepodpisanym, ważnym-nieważnym

Też niezupełnie. Żeby powiedzieć coś pewnego o tym projekcie, trzeba by
                zwrócić się bezpośrednio do ekologów albo poczekać na odpowiedź Siskomu.
                A nie brać poważnie artykuliku,w ktorym mamy tylko słowo prezesa firmy przeciw
                zdaniu ekologów. Nie jest zadaniem ekologów ani Siskomu dostarczanie
                państwowym władzom i państwowym firmom gotowych projektów. Natomiast propozycje
                i warianty Siskom zgłaszać może i nie jest to żadna partyzantka.
                • frags Re: Jest jeszcze weselej, brawo SISKOM 25.02.07, 15:58
                  OK, SISKOM, jak wróci z manify i się ogrzeja, zapewne zabierze w tej sprawie
                  głos. Poczekamy, zobaczymy. Mnie w każdym razie to bawi.
                  • drabbu Re: Jest jeszcze weselej, brawo SISKOM 25.02.07, 17:23
                    frags napisał:
                    SISKOM zapewne zabierze w tej sprawie
                    głos

Fragsie, nawet gdyby SISKOM już głosu nie zabrał, to co?
                    Założenie protestu nie polegało przecież na tym, że ktoś (np.SISKOM właśnie)
                    przedłoży inny niemal gotowy projekt. Założenie polegało na tym, że wskaże
                    się możliwość odmiennego i nie tak niszczącego, przeprowadzenia tej trasy.
                    Możliwość taka została wskazana! A więc i założenie zostało spełnione.
                    Rzeczowej dyskusji z nim nie ma, mamy tylko wielki upór drugiej strony.
                    Uprawnienia budowlane nie mają tu nic do rzeczy.
          • robert_c Do fragsa 28.02.07, 23:28
            frags napisał:

> ja nie oceniam projektu pzecięcia Rospudy i tego, czy jest fachowy. Uważam, że
            > facet bez uprawnień nie jest wiarygodny i wystawienie takiego gościa, jako
            > twórcy planu obwodnicy firmowanej przez SISKOM, a potem jego tłumaczenie, że
            > dokument sygnował ktoś z uprawnieniami, ale jest anonimowy - to po prostu
            > kompromitacja.

Od dawna zauwazyłem, że masz bardzo specyficzne poczucie rzeczywistości.
            Nie znam powodów tego. Może w dzieciństwie byłes molestowany? - nie wiem i mnie
            to nie obchodzi.

Projekt alternatywny wraz z podpisami jest na naszej stronie od września 2006.
            Pod projektem podpisane są 3 osoby - jedna z uprawnieniami, Janek i ja.
            Do momentu odkrycia "afery" przez Wprost ściągnęło go tysiące ludzi. Projekt w
            tej formie (a więc z podpisami) był składany i u ministra Szyszki i w GDDKiA i
            w Komisji Europejskiej.
            Tak więc nic nigdy nie ukrywalismy.
            Natomiast osoba z uprawnieniami nie chce udzielac się medialnie i nie chce, by
            jej nazwisko pojawiało się w prasie,stąd też i wypowiedź Janka, że chce
            pozostac anonimowa.

Komisja Europejska wystosowując pierwsze ostrzeżenie wobec naszego rządu w
            sprawie obwodnicy Augustowa napisała m.in.:
            "W celu usunięcia naruszenia art. 6 ust. 2 dyrektywy 92/43 Komisja sugerowałaby
            polskim władzom zbadać rozwiązania alternatywne dla planowanej trasy, która nie
            przebiegałaby przez dany OSO. Komisja posiada informacje stwierdzające, że
            takie alternatywy istnieją, jak np. alternatywna trasa o niższych kosztach
            przebiegająca przez Chodorki zaproponowana przez SISKOM we wrześniu 2006r. "

I to chyba rządzących tym krajem zabolało.

Stąd i ataki (których się spodziewalismy).

Otóż:
            SISKOM jest organozacją pozarządową, a nie biurem projektów.
            Prezentowana alternatywa dla trasy Augustów - Suwałki nie jest projektem na
            podstawie którego ktoś miałby coś wykonac. Jest to wstępne studium dla warianów
            trasy, wizualizacją przykładowego przebiegu wraz zopisem i analiza ekonomiczną.
            By coś takiego zrobić nie są potrzebne żadne uprawnienia, może zrobić to nawet
            polonista lub historyk (jeśli tylko wie jak), ale spodziewając się ataków w tę
            stronę wsród autorów jest też projektant z uprawnieniami. Oczywiście rządzący
            tym krajem tego nie zauważyli (raczej nie chcieli zauważyć).
            Jak wspominałem, to spodziewaliśmy się tego, gdyż jak dotąd zadne szanujące się
            biuro projektów i żadna szanująca się osoba z tytułem inż. drogownictwa nie
            zdołała w sposób merytoryczny odnieść się do naszego wariantu trasy.
            Tak wiec po plotach, że potrzeba wysiedlić 10 wsi, że trasa przechodzi nad
            domami w Chodorkach, że przecina Rospudę, gdzie miąższość torfów jest 20
            metrów, wzięli się za próbę dyskredytacji projektantów.
            Moim zdaniem pokazuje to tylko ich słabość.

A tymczasem przyłącza się do nas coraz wiecej osób z nazwiskami i z tytułami
            naukowymi i pozytywnie ocenia trase, którą zaprojektował młokos bez uprawnień.
            I powiem więcej - atak na Janka wzmaga jeszcze determinację.

Frags. Wiem, że pojęcia nie masz o projektowaniu dróg (i w sumie trudno wymagać
            od każdego, by znał się na tym, jednak jesli ktos się nie zna, to lepiej, by
            się nie wypowiadał, bo w zasadzie tylko się osmiesza), więc napisze ci, że
            zastosowana przez nas procedura przy wariancie alternatywnym jest identyczna,
            co w prawdziwym biurze projektów.
            Obecnie ten sam Jan Jakiel pracujący w biurze projektów wykonuje projekty,
            które potem są realizowane. I też się pod nimi podpisuje. I wszystko jest
            zgodne z prawem, bo podpisuje się pod takim projektem ktoś, kto ma uprawnienia.
            • frags Re: Do fragsa 01.03.07, 00:09
              robert_c napisał:

Projekt alternatywny wraz z podpisami jest na naszej stronie od września 2006.
              Pod projektem podpisane są 3 osoby - jedna z uprawnieniami, Janek i ja.

i dalej:

Prezentowana alternatywa dla trasy Augustów - Suwałki nie jest projektem na
              podstawie którego ktoś miałby coś wykonac. Jest to wstępne studium dla warianów
              trasy, wizualizacją przykładowego przebiegu wraz zopisem i analiza ekonomiczną.

albo coś jest projektem, albo nim nie jest.

P.S. - mnie molestowały sikorki bogatki. A Ciebie? Glisty ludzkie?
              • zenia13 Re: Do fragsa 01.03.07, 14:34
                frags napisał:

> P.S. - mnie molestowały sikorki bogatki. A Ciebie? Glisty ludzkie?

frags a główka nie boli od wstawania w nocy do córeczki, zajmij ty
                się lepiej pisaniem bzdetnych artykułów do olivia baby to może ktoś
                to przeczyta bo tylko to ci zostało( pewnie z telewizji wyrzucili
                i trzeba na kimś się wyżyć więc tym razem trafiło na siskom)
              • robert_c Re: Do fragsa 02.03.07, 00:11
                frags napisał:

> albo coś jest projektem, albo nim nie jest.

Przeczytaj mój tekst raz jeszcze i postaraj się zrozumieć.
                Prezes SISKOM mawia - inteligentemu wystarczy raz coś powiedzieć i zrozumie. Głupi nie pojmie, choć mu kilkaset razy to samo wyjasnisz.
                Ty nie zrozumiałeś.
                • lomiankowicz Re: Do fragsa 02.03.07, 07:47
                  robert_c napisał:
                  > Przeczytaj mój tekst raz jeszcze i postaraj się zrozumieć.

Przeceniasz fragsa.
                  Zrozumienie takiego trudnego tekstu go przerasta.
    • papirus22 Re: Brawo SISKOM 25.02.07, 17:01
      To, że frags wyśmiewa wszystko i wszystkich jest rzeczą normalną. Stara się byc
      oportunistą, choć zapewne trenuje również swoje "kampanie negatywne" testując
      nas forumowiczów:)
      Dla mnie to nie jest zupełnie śmieszne, bo zniszczeniu ulegnie bardzo cenny
      przyrodniczno rejon Puszczy Augustowskiej, która zaliczana jest do Natura 2000.
      TO co zrobił siskom nie jest projektem, a jednie koncepcją nazwaną propozycją
      waraintu alternatywnego. Warto zwrócić uwagę na to co media praktycznie
      pomijają w swoich wypowiedziach, że własnie ten alternetywny wariant biegnie w
      dużej swojej części wzdłuz linni wyskiego napięcia.
      Co do Jana Jankiela jest inżynierem budownictwa, a więc jest zupełnie
      kompetentny, dodatkowo jest to bardzo, bardzo młody człowiek, więc dlatego
      dopiero robi uprawnienia. Jest to koncepcja, którą po prostu nalezy rozwinąć,
      ale trzeba tylko chcieć.
      No a po za tym w zyciu bywają ciekawsze przypadki są ludzie którzy nie sa z
      wykształcenia dziennikarzami, a sie nimi nazywają. Janek ma skończone studia z
      budowy dróg:)
      poniżej owa koncepcja
      www.siskom.waw.pl/siskom-dzialania-rospuda.htm

Polska wstapiła do UE i pragnie z niej tylko czerpać i zabierać, a zapomniała o
      tym, że musi też coś dawać, więc musieliśmy dostosować nasze prawo do standarów
      UE. Ue jest uczulona na przyrode, bo w okresie budowy swojego bogactwa
      zaniedbała bezpowrotnie przyrodę(wybetonowała rzeki, zniszczyła częśc lasów).
      Dziś tą naszą przyrode doceniaja nie tylko urzędnicy, ale przede wszystkim
      goście z tej części świata odwiedzający Polskę. Warto o tym pamiętać, tym
      bardziej ze zawsze jest alternatywna droga, która po prostu jest mniej
      szkodliwia. NIkt nie chce niebudować, tylko tym wariantem szuka się kompromisu
      pomiędzy ludzmi, a przyroda-czy to tak wiele?
      • frags Re: Brawo SISKOM 25.02.07, 17:14
        papirus22 napisał:

> To, że frags wyśmiewa wszystko i wszystkich jest rzeczą normalną...

hahahaaha panie radny, pan też? Był pan na manifie? Spacery dobrze panu zrobią.
        Hahahahaha, może by się pan zajął sprawami bliskiej okolicy? Łomianki wzywają!!!
        hahahahahaha.
        • papirus22 Re: Brawo SISKOM 25.02.07, 17:24
          Fragi niestety nie byłem, nie mogłem dziś. Poszedłbym gdybym nie pracował,
          zawsze nalezy szukać konsensusu, a wiarant siskom właśnie taki jest i gdyby
          gddkia oddział Białystok, zgodził się rozmawiać 2 lata temu to dziś budowa tez
          by się zaczynała albo prawie zaczynała w wariancie uzgodnionym przez wszystkich.
          Nie śmiej sie bo nie ma z czego, jakby Polska tak budowała wszystkie drogi to
          nic by się nie zaczęło. Jednak okazuje się że inne drogi mimo problemów
          powstają, choć ciagle ich mało. Tu idzie walka o coś innego, czy budujący drogi
          będą potrafili pogodzić interesy wymogów prawa polskiego i europejskiego.
          • frags Re: Brawo SISKOM 25.02.07, 17:50
            Tak właśnie myślałem, że obowiązki panu nie pozwolą być, panie radny.
            • zaplotka Re: Brawo SISKOM 25.02.07, 18:31
              frags napisał:

> Tak właśnie myślałem, że obowiązki panu nie pozwolą być, panie radny.

Frags, uważaj, bo znowu zaczynasz wpadać w SOP (Syndrom Obsesji Papirusa). A
              wyglądało na to, że jakoś z poprzedniego ataku się wykaraskałeś. Zwróć uwagę,
              że już zacząłeś myśleć, co Papirus będzie robił w kontekscie rożnych wydarzeń,
              następny etap będzie polegał na dokumentowaniu na forum poczynań i wypowiedzi
              Papirusa oraz opatrywania ich "dowcipnymi" komentarzami, a po kilku dniach
              zaczniesz publikować wiersze o Papirusie, co - wybacz - jest nie do strawienia.
              Bo można jakoś wytrzymać prymitywne poczucie humoru, ale grafomania jest nie do
              przyjęcia.
              Zrób coś z tym, póki czas, bo znowu będzie to, co ostatnio.
              • frags Re: Brawo SISKOM 25.02.07, 19:13
                nie, zaplotko, nie będzie. Wpadam tu z rzadka się pośmiać z tego, co się tutaj
                dzieje. Na przykład od kilku dni obserwowałem Wielką Kołomyję Rospudzką. Dzisiaj
                w tej sprawie odbyla się w Warszawie manifa. Czy nasi Kołomyjowicze byli? Nie,
                nie byli. Było zimno i daleko. Lepiej siedzieć i smarować na forum. Jak to
                kiedyś celnie ujął Fredro: Gdzie bez czynu sama rada, biada radcom, dziełu biada...

papirus mnie po prostu rozbawia. Zawsze się pojawia. Napuszony, strzelający
                Jedynie Słusznymi Zdaniami. Wielki papirus. Wielki jak Bromba...
                • krzysiom1 Re: Brawo SISKOM 25.02.07, 19:19
                  Jak zwykle frags mija się z prawdą, mądrzy się choć g..no wie.
                  Uprzejmie donoszę, że nasi kołomyjowicze byli dzisiaj na Placu Zamkowym.
      • zaplotka Re: Brawo SISKOM 25.02.07, 17:28
        papirus22 napisał:

choć zapewne trenuje również swoje "kampanie negatywne" testując
        > nas forumowiczów:)

Jeżeli tak, to robi to bardzo nieudolnie :(
      • lomiankowicz Re: Brawo SISKOM 25.02.07, 17:52
        papirus22 napisał:
        > No a po za tym w zyciu bywają ciekawsze przypadki są ludzie którzy nie sa z
        > wykształcenia dziennikarzami, a sie nimi nazywają. Janek ma skończone studia
        z budowy dróg:)
        HAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHHAHAAH
        AHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
        HAAHAHAHAHAHAHHAAHHAAHAH!!!!

• atos55 Re: Brawo SISKOM! Naprawdę BRAWO! 25.02.07, 22:01
      Uprawnienia p. Jakiela, czy skala perfekcji jego projektu koncepcyjnego, mają
      tutaj mniejsze znaczenie niż fakt, że matoły z lokalnego drogownictwa, burmistrz
      Augustowa (z burmistrzami bywają kłopoty, jak wiemy), senator Putra i inne
      podobne osoby głoszą od miesięcy, że proponowana (zatwierdzona!) trasa przez
      Rospudę jest jedyną możliwą i słuszną. Dla każdego, kto zna trochę tamte
      okolice, dość słabo zaludnione, samo to twierdzenie musi być idiotyczne i znaczy
      tylko, że nikt tego porządnie nie rozważył, bo różnych alternatywnych wariantów
      na pewno moze być przynajmniej kilka. Lepszych, gorszych, ale mozliwych.
      Porządne studium takich problemów mozna przeprowadzić przez pare miesięcy, ale
      oczywiscie musi to zrobic spora firma, a nie jeden, czy paru entuzjastów. Sens
      propozycji p. Jakiela to przede wszystkim ukazanie, że propozycja drogowców jest
      jedynie słuszna tylko w ich przekonaniu. Wszystkie, łacznie z tą właśnie, mogą
      miec różne zalety, ale ta opiera sie na nieskrywanym przekonaniu, że niszczenie
      wyjątkowych przyrodniczo obszarów jest mniej istotne i dopuszczalne. Na to
      wlaśnie nie ma zgody! A dokładną alternatywna trasę trzeba dopiero zbadać i
      zaprojektować, ale ci którzy powinni to zrobic, uprawiają sabotaż, bo tak im
      wygodniej. I z czego tu sie fragsie cieszyć?

Bardziej już rozumiem postawę ok. 75% mieszkańców Augustowa, którzy nie
      twierdzą, że to dobra trasa, tylko, ze mozna ja zbudować szybko. Mają pewnie
      dużo racji, ale moze by tak skupic wysilki na tym, jak szybko zbudować inną
      trasę? To w koncu nie jest niemożliwe (choć przy obecnych postawach władzy i
      ludu augustowskiego rzeczywiscie niezbyt prawdopodobne).
      • lomiankowicz Re: Brawo SISKOM! Naprawdę BRAWO! 25.02.07, 22:14
        atos55 napisał:

> Uprawnienia p. Jakiela, czy skala perfekcji jego projektu koncepcyjnego, mają
        > tutaj mniejsze znaczenie niż fakt, że matoły z lokalnego drogownictwa,
        burmistr
        > z
        > Augustowa (z burmistrzami bywają kłopoty, jak wiemy), senator Putra i inne
        > podobne osoby głoszą od miesięcy, że proponowana (zatwierdzona!) trasa przez
        > Rospudę jest jedyną możliwą i słuszną. Dla każdego, kto zna trochę tamte
        > okolice, dość słabo zaludnione, samo to twierdzenie musi być idiotyczne i
        znacz
        > y
        > tylko, że nikt tego porządnie nie rozważył, bo różnych alternatywnych
        wariantó
        > w
        > na pewno moze być przynajmniej kilka. Lepszych, gorszych, ale mozliwych.
        > Porządne studium takich problemów mozna przeprowadzić przez pare miesięcy,
        ale
        > oczywiscie musi to zrobic spora firma, a nie jeden, czy paru entuzjastów.
        Sens
        > propozycji p. Jakiela to przede wszystkim ukazanie, że propozycja drogowców
        jes
        > t
        > jedynie słuszna tylko w ich przekonaniu. Wszystkie, łacznie z tą właśnie, mogą
        > miec różne zalety, ale ta opiera sie na nieskrywanym przekonaniu, że
        niszczenie
        > wyjątkowych przyrodniczo obszarów jest mniej istotne i dopuszczalne. Na to
        > wlaśnie nie ma zgody! A dokładną alternatywna trasę trzeba dopiero zbadać i
        > zaprojektować, ale ci którzy powinni to zrobic, uprawiają sabotaż, bo tak im
        > wygodniej. I z czego tu sie fragsie cieszyć?
        >
        > Bardziej już rozumiem postawę ok. 75% mieszkańców Augustowa, którzy nie
        > twierdzą, że to dobra trasa, tylko, ze mozna ja zbudować szybko. Mają pewnie
        > dużo racji, ale moze by tak skupic wysilki na tym, jak szybko zbudować inną
        > trasę? To w koncu nie jest niemożliwe (choć przy obecnych postawach władzy i
        > ludu augustowskiego rzeczywiscie niezbyt prawdopodobne).
        • lomiankowicz Re: Brawo SISKOM! Naprawdę BRAWO! 25.02.07, 22:17
          Niestety coś się nie udało więc jeszzce raz.

> atos55 napisał:
          > I z czego tu sie fragsie cieszyć?
          Frags ma bardzo specyficzne poczucie humoru.
          Z jego "żartów" śmieje się ona sam a pozostali forumowicze śmieją się z fragsa
          lub są zażenowani tym co frags wypisuje.
          • frags Re: Brawo SISKOM! Naprawdę BRAWO! 25.02.07, 22:21
            No, jest specyficzne. Na przykład śmieję się z lomiankowicza. Jest śmieszny.
            Pięknie wstawia cudze posty, jako cytaty. Zabawny z niego chłop. Jak będzie
            tworzony gminny kabaret, zapewne wystapi z harmonią, albo jako parodysta. Może
            udawać konia, krowę, kurę...
            • krzysiom1 Re: Brawo SISKOM! Naprawdę BRAWO! 25.02.07, 22:22
              frags napisał:

> No, jest specyficzne. Na przykład śmieję się z lomiankowicza. Jest śmieszny.
              > Pięknie wstawia cudze posty, jako cytaty. Zabawny z niego chłop. Jak będzie
              > tworzony gminny kabaret, zapewne wystapi z harmonią, albo jako parodysta. Może
              > udawać konia, krowę, kurę...
              Tak, tak.
              Zawsze masz rację i jesteś najśmieszniejszy......:)
            • lomiankowicz Re: Brawo SISKOM! Naprawdę BRAWO! 25.02.07, 22:26
              frags napisał:

> No, jest specyficzne. Na przykład śmieję się z lomiankowicza. Jest śmieszny.
              > Pięknie wstawia cudze posty, jako cytaty. Zabawny z niego chłop. Jak będzie
              > tworzony gminny kabaret, zapewne wystapi z harmonią, albo jako parodysta. Może
              > udawać konia, krowę, kurę...

Nie mam zamiaru odbierać ci kolejnej chałtury...
              • frags Re: Brawo SISKOM! Naprawdę BRAWO! 26.02.07, 00:57
                No, trochę się upisało postów. Teraz z równym zapałem do dzieła! Rospuda się
                rozpada...
                • fragz Re: Brawo SISKOM! Naprawdę BRAWO! 26.02.07, 08:54
                  Sorki
                  <No, trochę się upisało postów.>
                  Jak zwykle palnąlem tak jak frags jeno potrafi. Znów cosik mi sie <upisało> i
                  jak zwyle coś idiotycznego ja tylko potrafię. Pewnie od tej Rospudy "muzg" mi
                  się zagotował. Normala.
                  Frags
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka