Dodaj do ulubionych

Obietnice wyborcze

23.03.07, 22:27
jak już ktoś powiedział/przytoczył na forum (domyślam się kto ale nie powiem:))
" ... obietnice/programy wyborcze nie są po to aby je realizować lecz po to
aby dzięki nim wygrać wybory ..." (jeśli zbytmocno zniekształciłem z pamięci
wypowiedź - przepraszam.

Mam wrażenie, że w pewnej części powyższe ma miejsce w Łomiankach.

Szczytne, bądź co bądź, idee braku opłat adiacenckich zderzają się z
rzeczywistością (wczorajsze głosowanie wraz z ryzykiem zaskarżenia i
dzisiejsza dyskusja o konieczności wprowadzenia opłat czy ... innej formy
partycypacji)

Szczytne, bądź co bądź, idee braku konieczności podnoszenia opłat za wod-kan,
w konfrontacji z konieczności przygotowania m.in. środków na wkład własny aby
sięgnąć po środki pomocowe (zapowiadany brak podwyżek cen i rozmyślania
Burmistrza w GŁ o konieczności wycofania wniosku przy braku podwyżek)

Szczytne, bądź co bądź, idee konieczności dokonywania szeroko posuniętych
oszczędności i reform w opozycji wobec "oporu materii" (zbędne analizy
spalarni czy hotelu w swej skali znikome wobec potzreb bieżących, reformy
wywołujące akceptacje niezaangażowanych jednych i zniechęcenie
niezaangażowanych drugich)

Czy program/obietnice wyborcze służyły jedynie wygranej?
Czy wybrani zostali idealiści z szczerymi chęciami, którzy zderzają się z
okrutną rzeczywiśtością?

ps. wiem, wiem - zbyt wcześnie oceniać. Jednakże niektóre z obecnie
podejmowanych decyzji mogą zdecydowanie wpłynąć na kształ nie tylko obecniej
kadencji ale również i na perspektywę rozwoju Łomianek w kilku najbliższych
latach.
Obserwuj wątek
    • dwa111 Re: Obietnice wyborcze 23.03.07, 22:39
      Tak, to jest istota sprawy. Władza, ale nie dla przyjemności sprawowania -
      nawet w interesie ogółu. Władza dla załatwiania spraw własnych, rodziny,
      środowiska. A potem niech się inni tlumaczą z braku np. kanalizacji i
      wynikajacych z tego kar.
      Łomianki - miasto, które nie wyszło jeszcze z PRL-u. Ciążą w nim odruchy
      pospólstwa i aroganckiej biedy.
      • robert_58 Re: Obietnice wyborcze 23.03.07, 22:46
        mocne słowa Dwa111
      • kowalik22 Re: Obietnice wyborcze 23.03.07, 22:46
        Pozwólcie, że zaposiłkuję się tekstem jednego z Forumowiczów:
        "Weszliscie w fazę kryzysu obietnic. Zwykle tak jest, gdy wybory wygrywa grupa
        zorientowanych jedynie na władzę politykierów. Mówiąc w skrócie - są w stanie
        obiecać wiele, czy na piśmie w oficjalnych ulotkach, czy na wiecach
        przewyborczych, a potem nie mogą tego zrealizować, gdy okazuje się, że realia są
        bezlitosne. Wtedy zaczyna się nerwowe działanie. Ciekawe ilu jeszcze
        antysokołowców zmamionych przez POtrzebnych poczuje się delikatnie mówiąc
        wymanewrowanych." (przepraszam autora, że bez jego zgody, mam nadzieję, że
        wybaczy)...

Ale ja postawiłabym jeszcze inne pytania, niż Robert.
        • robert_58 Re: Obietnice wyborcze 23.03.07, 22:51
          no stawiaj!

Przeca forum nie jest instytucyyją, której głosy były/są/będą wskaźnikiem/decydujące
          • kowalik22 Re: Obietnice wyborcze 24.03.07, 00:01
            > Czy program/obietnice wyborcze służyły jedynie wygranej?
            > Czy wybrani zostali idealiści z szczerymi chęciami, którzy zderzają się z
            > okrutną rzeczywiśtością?

Ad.1. Nie. Gdyby służyły jedynie wygranej, to nie byłyby realizowane.
            Ad. 2. Czy wybrani zostali idealiści z szczerymi chęciami,którzy zderzają się z
            okrutną rzeczywiśtością?
            Nie. Gdyby tak było, nie forsowaliby na siłę uchwały, która jest niezgodna z
            obowiązującymi przepisami.

Ja myślę, że pytania można postawić też inne:
            Czy Ci, którzy zostali wybrani, stanęli do wyborów, by jedynie załatwić swoje i
            swoich bliższych i dalszych znajomych króliczka sprawy, sprawki, interesiki?
            Należy mieć nadzieję, ze nie tylko po to. Choć w kontekście tej uchwały o
            stawce opłaty adiacenckiej, co tą ją w tej wysokości w programie wyborczym miał
            radny ....., nasuwa się pytanie - kiedy czas na Kościelną Drogę i przynależne
            grunty?

Czy Ci, którzy zostali wybrani, mają jakiś pomysł na rządzenie gminą?
            ?????
    • esscort Re: Obietnice wyborcze 23.03.07, 23:22
      robert_58 napisał:

> Szczytne, bądź co bądź, idee braku konieczności podnoszenia opłat za wod-kan,
      > w konfrontacji z konieczności przygotowania m.in. środków na wkład własny aby
      > sięgnąć po środki pomocowe (zapowiadany brak podwyżek cen i rozmyślania
      > Burmistrza w GŁ o konieczności wycofania wniosku przy braku podwyżek)

Ale tu chyba się w tym swoim mętnym wywodzie zagalopowałeś. Po pierwsze nie
      pamietam obietnic nie podnoszenia oplat za wod-kan, a po drugie opłaty na ten
      rok ustaliła (to znaczy nie podniosła) poprzednia rada (bo były wybory)
      • papirus22 Re: Obietnice wyborcze 24.03.07, 00:09
        To że Łomianki sa zacofane nie ulega wątpliwości, dobrze by było, aby dwa111,
        Kowalik i Rob napisali kto to zacofanie spowodował:)
        No zapewne już zapomnieli lub jest to dla nich niewygodne!
        • dwa111 Re: Obietnice wyborcze 24.03.07, 00:19
          Lubisz musztrę, widzę. Skąd ta skłonność?
          Otóż winna zacofaniu Łomianek jest miejscowa średnia, która ja kojarzę z
          urzędem raczej niz z którymkolwiek burmistrzem. PRL jest w urzędzie, jeśli
          chcesz się sprawdzić, zmień pracę urzędu. Poprzedni burmistrz nawet, nie
          próbował niczego zmienić. Oczekuję, że obecny burmistrz podejmie wyzwanie.
          • esscort Re: Obietnice wyborcze 24.03.07, 00:48
            Burmistrz podejmuje wyzwanie, ale nawet patrząc z zewnatrz widać, że nie jest
            to takie proste, bo, żeby zmienic pracę urzedu, trzeba zmienić trochę ludzi, a
            kodeks pracy uniemozliwa szybie ruchy w tym zakresie (więc musi to troche
            trwać). W dodatku Łomianki to małe miasto i przy każdym zwolnieniu zaczynją
            się krzyki, że czystki (gdy rozwiązano zaklad budżetowy, bo dzialy się tam
            podejrzane sprawy, to nawet na forum osoby nie mieszkajace w Łomiankach uragaly
            2 miesiące, że ludziom krzywdę się robi). Ponadto wyobrażam sobie, że wcale nie
            jest łatwo pozyskać do pracy w urzedzie dobrych specjalistów. Ani to praca
            szczegolnie prestiżowa, ani jakoś szczególnie płatna, w dodatku dużo roboty, bo
            gdzie stanąć tam bagno, które przez wiele lat się zbierało.
            Ale jakieś starania widać. Opracowono nową strukture organizacyjna urzędu (przy
            okazji robiąc oszczędności) wprowadza się standardy organizacyjne, jakie
            obowiazują w dzisiejszym swiecie. Pamietaj, że w Łomiankach obowiazywalo ręczne
            sterowanie. Wiceburmistrz ustalał, jakie rewiry maja poszczególne sprzataczki w
            ICDS, niczego nie robiono bez rozkazu. Trudno taki stan sie odkręca.
            • dwa111 Re: Obietnice wyborcze 24.03.07, 00:57
              Rozumiem i trochę poczekam. Tak, to niełatwo zmienić. Ale chcę widzieć chęć
              zmiany - faktycznie a nie tylko w deklaracjach. Wciąż uważam, że urząd hamuje i
              ogranicza zmiany bo jest eksponentem antyrozwojowych interesów. W Łomiankach
              równanie w dół nie ma sensu, wystarczy.
            • lomek2 Re: Obietnice wyborcze 25.03.07, 17:10
              Wszystko co piszesz jest zrozumiałe. Ale pamiętaj o jednym - jak się nie
              wyrobicie w rok z połozeniem podwalin pod nowe, zdrowe zasady, to potem juz nie
              dacie rady. Bo zanim coś zaprocentuje ludzie Was w kolejnych wyborach ukamienują.
              Lepiej wprowadzac kontrowersyje i bolesne zmiany szybko (byle kierunek był
              własciwy) niż próbowac głaskać społeczeństwo o oglądac się na opinie. Zawsze
              połowa jest nbiezadowolomna a na poczatku więcej niż połowa - bezwładność masy
              ludzkiej.
              Za trzy lata nikt nie będzie pamiętał, że podatki wzrosły, jeśli będzie widoczny
              efekt tych wzrostów. Ale jeśli wszystko wszystkim darujecie w ramach
              "sprawiedliwości", to pod koniec kadencji okaże się że dla mieszkanców nic
              istotnego się przez 4 lata nie wydarzyło.
              Do sprawnego rządzenia trzeba miec 2 rzeczy: dobre pomysły i jaja.
              • krzysiom1 Re: Obietnice wyborcze 25.03.07, 19:18
                lomek2 napisał:
                > Do sprawnego rządzenia trzeba miec 2 rzeczy: dobre pomysły i jaja.
                Proponuję zrzucić się na tablicę na której strzelimy tą senstencję i umieścimy
                przed wejściem do UG :)
                • kowalik22 Re: Obietnice wyborcze 26.03.07, 11:36
                  > Proponuję zrzucić się na tablicę na której strzelimy tą senstencję i
                  > umieścimy przed wejściem do UG :)

Chętnie wpłacę na ten cel. Do kogo?
                  • papirus22 Re: Obietnice wyborcze 26.03.07, 11:42
                    Krzysio pewnie zbiera jako pomysłodawca:)
                    • kowalik22 Re: Obietnice wyborcze 26.03.07, 11:47
                      czy ten tryb przypuszczający oznacza, że jeszcze nie dołożyłeś się, Papi?
                      • papirus22 Re: Obietnice wyborcze 26.03.07, 11:49
                        jeszcze nie choć sentecja mi się podoba:)
                        • kowalik22 Re: Obietnice wyborcze 26.03.07, 11:54
                          O, poważnie? Zatem do treści sentencji:
                          > Do sprawnego rządzenia trzeba miec 2 rzeczy: dobre pomysły i jaja.

proponuję dorzucić coś o znajomości prawa i jego przestrzegania.
                          • papirus22 Re: Obietnice wyborcze 26.03.07, 11:55
                            a to twoja już oddolna inicjatywa...
                            • robert_58 Re: Obietnice wyborcze 26.03.07, 12:17
                              noooo... nie wiem ...

może być jeszcze afera na tle równouprawnienia ...
        • robert_58 Re: Obietnice wyborcze 24.03.07, 01:27
          papirus22 napisał:

> To że Łomianki sa zacofane nie ulega wątpliwości, dobrze by było, aby dwa111,
          > Kowalik i Rob napisali kto to zacofanie spowodował:)
          > No zapewne już zapomnieli lub jest to dla nich niewygodne!

hm ... długo już jestem na forum ... chalić się tym jednak nie zamierzam. O
          wiele dłużej na forum istniejesz, Papek.
          Dlatego (w swym egoiźmie) odpowiem w ten sposób - odpowiedziałem na Twój o
          post dawno temu.

Przykro mi, że nie moja odpowiedź nie pasuje do Twojej teorii.

ps. teraz dawaj argument o kolportażu, miejscu zamieszkania i podobne dyrdymały
          • robert_58 Re: Obietnice wyborcze 24.03.07, 21:50
            dyskusja teraz o opłatach adiacenckich, odszkodowaniach za drogi, opłaty jako
            źródło środków (sprawiedliwie czy nie), konieczność gromadzenia funduszy aby coś
            uszczknąć z UE

Z drugiej strony obietnice wyborcze jak to nie będzie wspaniale - brak adjacji,
            nawoływania do składania wniosków o odszkodowania za grunty pod drogi,
            niepodwyższanie podatków, będzie pięknie i bez dodtakowych kosztów dla mieszkańców.

A w tym wszystkim brak dostępu do informacji za poprzedniej kadencji, zniszczona
            dokumentacja.

Czy jednak niektóre z haseł wyborczych nie były dane na wyrost? O konieczności
            zgromadzenia środków dla możliwości ubiegania się o środki z UE wiadomo chyba
            było bez szczegółowego dostępu do segregatorów UG poprzedniej kadencji. O
            konieczności posiadania własności do dróg, pod którymi będzie rura ... to chyba
            też nie wielka tajemnica. Specjalistów od środków unijnych PZ przecież posiadało
            w swych szeregach.

Nie było również tajemnicą zadłużenie gminy i znikomy lub żaden margines
            zaciągania kredytów czy innych zobowiązań.

Skąd więc wątpliwości?

Czy punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - dziś Burmistrz rozmyśla w GŁ o
            podniesieniu opłat za wod-kan - w innym przypadku wycofanie akcesji o środki
            unijne - połaczone z wołaniem do radnych o refleksję przed podjęciem decyzji.

Z drugiej forsowanie zerowej stawki adiacji - być może wbrew przepisom (wg nowej
            wykładni) ale z pewnością a glorią na ustach - obiecywaliśmy dotrzymaliśmy.
            Jednocześnie ograniczającą wiele możliwości i być może rychło zaskarżona. Ale
            zawsze będzie można powiedzieć - to nie my - my chcieliśmy dobrze tylko nam nie
            pozwolili.

Dla realizacji powyższego często jedynym sensownym argumentem było ograniczenie
            finansowania nietrafionych projektów - pytanie ile ich było i jakie to są
            oszczędności? Oszczędności i reorganizacja w kosztach UG - to ile zaoszczędzono?
            I jak szybko powyższe pozwoli na zgromadzenie środków dla możliwości ubiegania
            się o środki unijne?

Chyba jednak miejsce siedzenia zmienia/zmieni punkt widzenia. Piękne hasła i
            ideały rozbijają się prozę codzienną - pieniądze.

Nie znalazłem jednak sposobu obecnych władz na ich szybkie pozyskanie - a może
            nie szukałem wystarczająco dobrze?
            • robert_58 Re: Obietnice wyborcze 24.03.07, 21:51
              ale dłuuugie mi wyszło.

Lola nie przeczyta :)
              • beta63 Re: Obietnice wyborcze 24.03.07, 22:32
                Ja też pogubiłam się
                i chciałabym wiedzieć
                czy to dotyczy również Bajkowy?
                • kowalik22 Re: Obietnice wyborcze 24.03.07, 22:34
                  Beto, to, o czym pisał Robert (cokolwiek napisał), dotyczy całej gminy.
                  • beta63 Re: Obietnice wyborcze 24.03.07, 22:41
                    A za co mamy płacić
                    jak gmina zapomiała o
                    naszym istnieniu?
                    Mamy wąskie dziurawe prywatne drogi.
                    Brak oświetlenia.
                    Żadnych perspektyw na wodę i kanalizację.
                    • kowalik22 Re: Obietnice wyborcze 24.03.07, 22:44
                      Beto, ja już co prawda się pożegnałam ze wszystkimi, ale zapytam - o płaceniu w
                      jakim znaczeniu piszesz? Masz na myśli opłaty adiacenckie?
                    • robert_58 Re: Obietnice wyborcze 24.03.07, 22:45
                      płacić za nadzieję, Beta, że będzie ... lepiej

Tak płaci podatki cała Polska
                      • robert_58 Re: Obietnice wyborcze 24.03.07, 22:53
                        Beta,
                        coś było o wodociągu z Czosnowa, gmina rozmawiać/negocjować miała
                        • beta63 Re: Obietnice wyborcze 25.03.07, 07:38
                          wodociąg z łomianek ma dojść do Kiełpina
                          a z Czosnowa do Dziekanowa Polskiego .
    • beta63 Re: Obietnice wyborcze 25.03.07, 07:50
      Leśny mógły podłączyć sie do szpital
      • kowalik22 Re: Obietnice wyborcze 25.03.07, 11:44
        W najnowszym numerze GŁ (nr 6) jest list czytelnika w sprawie wody i kanalizy.
        Pisze o oczyszczalnich przydomowych i osiedlowych.
        Może to jest jakieś rozwiązanie?
        Zwróćcie uwagę na komentarz własny redakcji...

Dzień dobry wszystkim:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka