jeser 10.09.07, 21:34 W strukturze organizacyjnej starostwa powiatowego działa i funkcjonuje wydział architektury i budownictwa. Jakie są Państwa odczucia, oceny, propozycje, życzenia, uwagi, sugestie i przemyślenia dotyczące pracy w/w wydziału. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pencroff Re: Wydział Architektury i budownictwa 10.09.07, 22:00 Czy to ten Wydział projektował i nadzorował budowę chodnika przy Rolniczej? Bo gdyby przypadkiem tak, to niech się może lepiej zabiorą za uprawę - bo ja wiem? pasternaku albo rzodkiewki. A może kapusta byłaby w sam raz? Ale na zapas przepraszam Wydział, gdyby jednak nie było to ich dzieło. Wiele chodników w łomiankach podlega jakimś przedziwnym regułom: budowane są bardzo wysoko (podniesione w stosunku do jezdni) obniżone wszystkie wjazdy do bram w stosunku do chodnika - taki chodnik jest po prostu niewygodny dla pieszych! I brzydki jak nieszczęście! Widziany z boku "faluje", czego właśnie chodnik na Rolniczej jest szczególnie dobitnym przykładem. W stosunku do swej wysokości wjazdy tam i tak obniżone są za mało. Na innych - zupełnie nie wiadomo dlaczego (np. od Brukowej w stronę Burakowa) chodniki poprzerywane są wjazdami zostawionymi w takim stanie, w jakim kiedyś zrobił sobie wjazd właściciel. Połamany beton - to i został połamany beton. Popękany asfalt - bez różnicy. Czy tu chodzi o oszczędność kostki i robocizny? Całość wygląda niechlujnie, a budowa jest świeża. Chodniki przecie buduje się na lata - dlaczego, gdy jest już szansa zrobić to jakoś - mają być tak partolone? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Wydział Architektury i budownictwa 10.09.07, 22:43 Zwyczaj budowy bardzo podniesionych chodników obserwuję w całej polsce. Nie mogę się nadziwić skąd ta "moda" i czemu ma służyć. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Wydział Architektury i budownictwa 10.09.07, 23:41 Może ma to służyć innej modzie: robi sie jakiś dupny asfalt, więc co rok dwa trzeba robić nowe nakladki, ktore podnoszą poziom jezdni. Więc wysoki krawężnik jest może po prostu robiony z zapasem na te nakladki Odpowiedz Link Zgłoś
pencroff Re: Wydział Architektury i budownictwa 10.09.07, 23:51 esscort napisał: robi sie jakiś dupny asfalt, więc co > rok dwa trzeba robić nowe nakladki, Toż to powrót do PRLu - to jak długo jeszcze mają działać tamte mechanizmy? Dlaczego nie można zaprojektować i wybudować chodnika o jednakowej wysokości na całej długości - uwzględniając od razu podjazdy na posesje? Nie zajmowałem się nigdy chodnikami, ale to co tam powstało to chyba na urągowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Wydział Architektury i budownictwa 11.09.07, 01:02 Czemu ma służyć? Bezpieczeństwu. Nie żartuję, choć brzmi to jak jakiś ponury żart. Wysoki krawężnik nie pozwoli zaparkować na części chodnika (bo jak tam wjechać?), służy zatem bezpieczeństwu pieszych. Naprawdę nie żartuję. Na własne oczy widziałam i na własne uszy słyszałam takie wyjaśnienia drogowców (wysoko postawionych, a jakże, tacy więcej "decyzyjni" byli). Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Wydział Architektury i budownictwa 11.09.07, 01:10 Chłopaki coś chyba źle wymyślili. Wysoki chodnik jest niebezpieczny dla samochodów ich kierowców i pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Wydział Architektury i budownictwa 11.09.07, 01:18 No przecież piszę, że to brzmi jak jakiś ponury żart. Bo co do tego, co piszesz - się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
stih Re: Wydział Architektury i budownictwa 10.09.07, 22:44 pencroff napisał: > Czy to ten Wydział projektował i nadzorował budowę chodnika przy > Rolniczej? Bo gdyby przypadkiem tak, to niech się może lepiej > zabiorą za uprawę - bo ja wiem? pasternaku albo rzodkiewki. A może > kapusta byłaby w sam raz? Chodnik na ul. Rolniczej był wzorcową inwestycją nieudolności, partactwa, arogancji działaczy i anarchii służb. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek_centrum Re: Wydział Architektury i budownictwa 11.09.07, 10:24 Nie wiem jaki jest cel Twojej sondy, jednak z mojego doświadczenia wynikaja same negatywy. - brak podstwowej wiedzy wynikającej z ustaw - dowolne interpretacje prawa - ignorancja - manipulacja faktami Odpowiedz Link Zgłoś
ren07 Re: Wydział Architektury i budownictwa 11.09.07, 11:29 Krótkie porównanie dwóch wydziałów arch. i bud.: Starostwo WAW-ZACH (dalej WZ): Starostwo Czosnów (dalej CW)(delegatura Nowy Dwór Maz): Okres oczekiwania na pozwolenie na budowe: WZ: 60+ dni CW: 7 dni Zgłoszenia uwag do poprawki (jezeli w papierach czegos brakuje): WZ: po maksymalnym okresie oczekiwania czyli 65 dni + 2 tygodnie pocztą - odmowa i wysłanie zawiadomienia pocztą CW: telefon bezpośredni do inwestora z prośbą o uzupełnienie dokumentacji. Marzy mi się, żeby w Łomiankach powstała delegatura tego Wydziału Starostwa i pracowała tak jak Czosnów. krótka moja historia z WZ: na jednym dokumencie we wniosku o pozwolenie na budowę brakowało podpisu projektanta. Pani z okienka: to będzie mógł Pan to uzupełnić za miesiąc, jak Pana wniosek WYJDZIE Z SZAFY. Ja: Jak to wyjdzie z szafy? Pani z okienka: No, teraz Pana wniosek idzie do szafy i za miesiąc trafi do rozpatrywania. (realnie 2 miesiące) Odpowiedz Link Zgłoś
etaam Re: Wydział Architektury i budownictwa 12.09.07, 16:12 Jest to Państwo w Państwie, czy Urząd w urzędzie w którym rządzą specyficzne prawa i zasady, przyjazne dla jednych i demonstracyjnie nieprzyjazne dla innych, szczególnie małych inwestorów. Odpowiedz Link Zgłoś
kw40 Zastanówmy sie na poważnie 12.09.07, 21:54 Odczucia były powyżej. Teraz czas na propozycje. Nie z pierwszych ust słychać, że w Starostwie pracuje grupa rzucająca kamienie pod nogi zwykłemu mieszkańcowi, który ośmielił się chcieć budować swój dom. Duży inwestor traktowany jest dużo lepiej. Nie czas ani miejsce pisać dlaczego. Uważam, że jedyną drogą jest postawienie urzędnika na przeciw urzędnika. W Gminie powinna być komórka pośrednicząca w wymianie dokumentów, ale opłacana przez Łomianki. Będzie trochę drożej, ale za to wygodniej. Łomiankowski urzędnik dbałby o ograniczenie niekoniecznych procedur, miałby szanse walki ze zwykłym, bezdusznym widzimisie urzędnika ze Starostwa, który nie jest zainteresowany w sprawnym załatwianiu formalności. Mieszkaniec nie musiałby tracić czasu i brać dni wolnych w pracy 100 i 1 razy. To co mamy w tej chwili, to karykatura. Jeśli dobrze zrozumiałem intencje Jassera, to powinniśmy szeroko wypowiedzieć się w tej sprawie. Mogłoby okazać się że poza jakością chodnika wszystko jest cacy i wobec Starosty Radny nie ma poparcia dla swoich pomysłów. Z tego co wiem Powiat broni sie rękami i nogami przed zmianami tego typu. Jeszcze jedno - nic nie działa na urzędnika pochodzącego z wyboru tak mobilizująco, jak kolejne wybory. Przyciśnijmy trochę, a dużo zyskamy. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Zastanówmy sie na poważnie 12.09.07, 22:13 jestem za - przyciśnijmy. Jednak pomysł opłacania nowego urzędnika, żeby wymuszał pracę na innym urzędniku, wydaje mi sie kontrowersyjny. Przecież ten pierwszy urzędnik bierze pieniądze za to, żeby dobrze pracować (dlaczego w niektorych urzędach to się udaje?). Obawiam sie, że doszłoby do zbratania obu urzędników i za rok trzeba by było zatrudnić trzeciego urzędnika, ktory poganiałby tych dwóch itd. A przecież urzędnicy maja jakichś przełozonych, system ocen, opinii itp. Mysle, że my po prostu przyzwyczailismy się, że powiat źle pracuje. A że przeciętny czlowiek rzadko tak coś zalatwia, więc umęczy się, pomarudzi, ale gdy nw końcu uzyska to, co chciał idzie szybko do domu i nie chce mieć nic z powiatem wspólnego. Uważam, ze powinno sie pisać skargi i zażalenia, nie odpusczać terminów, odwoływać się do wyzszych instancji. A przede wszystkim przed każdymi wyborami do samorządów trzeba przypatrzyć się kandydatom i ich dotychczasowemu dorobkowi. Nie może być tak, że wybieramy do powiatu ludzi, ktorzy sie nie sprawdzili na innych stanowiskach. A już kompletnie nie rozumiem takiej postawy, ze radny powiatowy z Łomianek jest obrazony na Łomianki i nie dba o interesy swoich wyborców. Nie znaczy to, że nie możnaby było rozważać utworzenia czegoś w rodzaju biura podawczego do powiatu, ale usytuowanego w Łomiankach. Ktos tam sprawdzałby te dokumenty pod wzgledem formalnym - czy są potrzebne zalączniki, jakieś opłaty itp. a potem przekazywał to dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Zastanówmy sie na poważnie 12.09.07, 23:07 No, już myślałam że pierwszy raz w życiu mam z Essem wspólne (na jedno małe coś) poglądy;) Do akapitu zaczynającego się od słów "uważam, że" zgadzam się w całej rozciągłości wywodu. Całe kolejne zdanie taktownie przemilczę, bo Kowalik przecież nie wolno o karaniu (a więc m.in. o skargach i zażaleniach) ;) Co do propozycji, by: > rozważać utworzenia czegoś w > rodzaju biura podawczego do powiatu, ale usytuowanego w Łomiankach. > Ktos tam sprawdzałby te dokumenty pod wzgledem formalnym - czy są > potrzebne zalączniki, jakieś opłaty itp. a potem przekazywał to > dalej. jestem jednak sceptyczna. Przewiduję, że skończy się tym, o czym Essc pisał na początku swojego postu - ten urzędnik z Łomianek będzie się bał przyjmować dokumenty, bo może niekompletne są, może nie tak wypełnione, bo mu głowę zmyją tam w Starostwie za takie coś... A ci w Starostwie będą umywać ręce od sprawnego załatwiania spraw, bo przecież to nie oni przyjmowali, nie oni nie dopilnowali by były kompletne, opłacone, itd... Normalna, ludzka (proszę nie mylić z urzędniczą)"spychotechnika"... Poza tym jakoś mi ten pomysł kojarzy się z tzw. delegaturami w Warszawie. Oj, nie usprawniło to u nich trybu załatwiania spraw. O terminowości nie wspominając. Proponuję - egzekwujmy po prostu swoje prawa. Kpa w rękę i na bój! z urzędnikami;) Mogę - w ramach samopomocy sąsiedzkiej - ten kącik porad z Kpa otworzyć ;)) Do Jesera - nie wiem, czemu ma służyć ta dyskusja, ale jeśli zamierzasz spróbować coś z tym załatwianiem spraw w Architekturze zrobić, to nie daj się zbyć argumentem, że urzędników jest za mało, by obrobili wszystkie wnioski, bo jest obecnie bum budowlany. Jeśli jest ich za mało, to Starosta ma obowiązek zatrudnić tylu, ilu potrzeba, by terminowo, czyli bez zbędnej zwłoki - tak, jak nakazuje mu prawo, sprawy były załatwiane. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Zastanówmy sie na poważnie 12.09.07, 23:59 Póki nie ma (niestety) możliwości zlikiwdowania powiatów jako struktur niepotrzebnych i pasożytniczych, poparłbym Esscorta w pomyśle takiego biura. Tym bardziej, że mamy już przykład czegoś podobnego, mianowicie filię Wydziału Komunikacji. Pomysł nie jest zły, zakładając oczywiście, że urzędnik będzie kompetentny - i będzie wiedział, jakich dokumentów tudzież załączników wymaga budowanie rezydencji, a jakich - budowanie wygódki. Sprawdzi więc prawidłowość wniosku, kompletność dokumentów i wniesienie stosownych opłat. Jego rolą nie byłoby pilnowanie kolegów z powiatu, ale doradztwo - włącznie z uświadomieniem petentowi, jakie prawa mu służą, gdzie i do kogo ma wnosić skargi, oraz pośrednictwo. Natomiast sam jestem mocno sceptyczny co do możliwości wytłumaczenia staroście, że trwa bum budowlany i że ma obowiązek zatrudnić więcej pracowników. To pierwsze pan starosta sam już dawno powinien zauważyć (i wyciągnąć wnioski), na to drugie - odpowie zapewne, że wyprasza sobie pouczanie go o obowiązkach, bo sam wie o wiele lepiej i (ew. w myśli) dorzuci, gdzie też ma takiego "pouczacza". Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Zastanówmy sie na poważnie 13.09.07, 08:15 No jasne. Radny nie ma, Twoim zdaniem, siły przebicia, by wytłumaczyć staroście, że powinien zatrudnić więcej pracowników. Wobec tego nie zatrudni, Twoim zdaniem. To kto będzie rozpatrywał te wnioski, albo kto "poganiał" urzedników strostwa? Przecież nie ów urzednik z Łomianek. Problem widzę nie w samym składaniu dokumentów, a w ich rozpatrywaniu. Zatem cóż niby miałby tu zdziałać urzędnik przyjmujący wniosek? Przecież takie podanie/wniosek nawet, jeśli będzie super kompletny, i tak się odleży w starostwie, bo pracowników merytorycznych, jak rozumiem z tego, c. tu się pisze, jest zbyt mało. Ponadto Panie, które merytorycznie będą zajmować się sprawą (złożoną, a jakże, w biurze podawczym w Ł.), jeśli zechcą, w procedurze wydawania pozwolenia na budowę czy wzzit, zawsze znajdą jakiś powód, by sprawę przełużyć. Kto zna sie na przepisach prawa budowlanego (w szeroko pojętym zakresie), rozumie, o czym piszę. Dzień dobry wszystkim :) Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Zastanówmy sie na poważnie 13.09.07, 11:21 kowalik22 napisała: > No jasne. Radny nie ma, Twoim zdaniem, siły przebicia, by > wytłumaczyć staroście, że powinien zatrudnić więcej pracowników. > Wobec tego nie zatrudni, Twoim zdaniem. Kowaliku - nie rozumiemy się. Nie podaję w wątpliwość siły przebicia Radnego czy chęci Radnego do działania. Fakt jest jednak taki, że bum budowlany nie zaczął się w ub. tygodniu, a pracowników brakuje nie od wczoraj - skoro zaległości są już ponad miesięczne. Napisałem tylko, że sprawny zarządca powiatu powinien to wszystko już dawno sam zauważyć i sam naprawić sytuację. Ale znając trochę urzędniczy sposób myślenia, wiem, że bardzo rzadko się zdarza, żeby urzędnik przychylnie przyjął radę z zewnątrz, w jaki sposób powinny być załatwiane podlegające mu sprawy. Zgadzam się z Tobą, że "dobry" urzędnik (albo urzędniczka) zawsze znajdzie metodę nie do podważenia, żeby sprawę przedłużyć (nie tylko budowlaną). Jeżeli takie biuro w Łomiankach mogłoby petentom przyoszczędzić czasu (którego przy budowie nikt za dużo nie ma), biegania i uzupełniania dokumentacji i straty nerwów z tym związanej - to jest potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Zastanówmy sie na poważnie 13.09.07, 11:44 Drabbu napisał: > Jeżeli takie biuro w Łomiankach mogłoby petentom przyoszczędzić > czasu (którego przy budowie nikt za dużo nie ma), Zważ jednak, że i budowy jeszcze w trakcie biegania po te rózne "papierki" nie ma;) Co do reszty, rozumiem Twój tok myślenia, choć sceptycznie podchodzę do tej sprawy. Samo okienko, bez dostatecznej ilości pracowników merytorycznych, nie załatwi problemu terminowości wydawania decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Zastanówmy sie na poważnie 13.09.07, 13:47 kowalik22 napisała: > Zważ jednak, że... Ale zważ też, że od samych papierków budowa nie ruszy. Biegać trzeba też po materiały i rozpytywać się o firmy i fachowców. I w tym właśnie problem, że mnóstwo osób zużywa czas na papierki, które "trzymają" budowę, zamiast w rzeczywistości budować. Przecież nie mówimy o sprawach wykluczających się, tylko uzupełniających się: proszę uprzejmie - niech starostwo czy z własnego popędu, czy pod "siłą przebicia" Radnego powiększa liczbę pracowników, ale stosowne "okienko" w Łomiankach, pomocne w przygotowaniach i formalnościach niech także będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Zastanówmy sie na poważnie 13.09.07, 16:53 drabbu napisał: > Ale zważ też, że od samych papierków budowa nie ruszy. Biegać > trzeba też po materiały i rozpytywać się o firmy i fachowców. > I w tym właśnie problem, że mnóstwo osób zużywa czas na papierki, > które "trzymają" budowę, zamiast w rzeczywistości budować. Nie można "w rzeczywistości budować" przed owym bieganiem po "papierki" ;) Droczę się z Tobą, choć naprawdę mnie nie musisz przekonywać o ilości spraw, które trzeba załatwić w związku z budową. Przeca(!) właśnie "się buduję" ...:) Odpowiedz Link Zgłoś
kiix Re: Zastanówmy sie na poważnie 13.09.07, 01:13 >;)kowalik22 napisała: > > Do Jesera - nie wiem, czemu ma służyć ta dyskusja, ale jeśli zamierzasz spróbować coś z tym załatwianiem spraw w Architekturze zrobić, to nie daj się zbyć argumentem, że Jak znam Jesera to potrafi on sprwnie odrożnić plewy od ziarna i zbyć go jest w takich sytuacjach raczej trudno. Uważam, że otwarcie w UMiGŁ biura podawczego podawczego wydz. architektury częściowo uzdrowi sytuację, petent nie będzie wi- dział pani naczelnik wydziału, która uwielbia osobiście znęcać się i tero ryzować psychikę petenta na oczach podległego sobie personelu. Pracownik starostwa np. dwa razy w tygodniu przyjmowałby dokumenty, weryfikował pod względem formalnym i (wstępnie) merytorycznym, wyznaczałby terminy i ustalał osobę odpowiedzialną za danego petenta oraz wydawał decyzje. Nasz Urząd monitorowałby sprawność organizacyjną biura i odczucia petentów. Filia czy biuro podawcze wydz. komunikacji zdaje świetnie egzamin. Podobnie powinnobyć i z wydz. architektury i budownictwa tylko trzeba ten temat mocno drążyć. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Zastanówmy sie na poważnie 13.09.07, 10:05 kowalik22 napisała: > No, już myślałam że pierwszy raz w życiu mam z Essem wspólne (na jedno małe coś) > poglądy;) Kurcze, a ja byłem pewny, że poza jakimis dupereleami typu ocena poprzednichn władz Łomianek to my w zasadzie jesteśmy "jednozdajni" :) I nie jest prawdą, że nie zgadzasz się z tym zdaniem - cytuję: "Uważam, ze powinno sie pisać skargi i zażalenia, nie odpusczać terminów, odwoływać się do wyzszych instancji... itd.", bo przecież dalej sama deklarujesz nawet poradnictwo w tym zakresie. A jeżeli chodzi o to "powiatowe okienko" u naszym urzędzie, to wcale nie musiałoby być tak jak piszesz, bo przecież jest KPA, instrukcje itp. Po co petent ma jechać do Ożarowa tylko po to, by dowiedzieć się, że brakuje mu jakiegoś kwitu do załatwienia jego sprawy. Przecież tak z reguły wyglada pierwsza wizyta. Poszedłbyn do urzędu w lomiankach i tam by się dowiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Zastanówmy sie na poważnie 13.09.07, 11:36 esscort napisał: > Kurcze, a ja byłem pewny, że poza jakimis dupereleami typu ocena > poprzednichn władz Łomianek to my w zasadzie > jesteśmy "jednozdajni" :) :) Naprawdę? Kurcze, mało spostrzegawcza jakaś jestem chyba :) Oczywiście, że nie jes prawdą, ze nie zgadzam się z tym zdaniem: "Uważam, ze powinno sie pisać skargi i zażalenia, nie > odpusczać terminów, odwoływać się do wyzszych instancji... itd.", Przecież napisałam jedynie, że: >Całe kolejne zdanie taktownie przemilczę, bo Kowalik przecież nie >wolno o karaniu (a więc m.in. o skargach i zażaleniach) ;) (To w nawiązaniu do pewnej dyskusji toczonej na tym forum... ;) ) Jedynie w jednym się nieco różnimy, własnie w sprawie tego "okienka powiatowego w Ł". Bo moim zdaniem może ono załatwić jedynie sprawę złożenia wniosku i dokumentacji, ale problemu długiego czekania na załatwienie sprawy już nie. Więc OPRÓCZ "okienka" (zauważyłeś, że nie kwestionuję, ino sceptycznie do tego podchodzę?) należy jednak próbować zawalczyć o zwiększenie ilości pracowników merytorycznych w starostwie. Bo tu widzę problem największy (choć rozumiem, że sprawa dojazdów i marnowanego czasu nie jest bez znaczenia). Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Zastanówmy sie na poważnie 13.09.07, 11:42 A może też należałoby popatrzeć na organizację i wydajność pracy, kompetencje itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Zastanówmy sie na poważnie 13.09.07, 11:48 No. Ale czy zatem nie sprowadza się to do tego, o czym piszę i co mi się kwestionuje? Czy popatrzenie na organizację pracy w starostwie to nie będzie "wtrącanie się"? Odpowiedz Link Zgłoś
jeser Re: Wydział A i B PWZ 02.11.07, 16:06 Przekazuję informację Naczelnika Wydziału Architektury i Budownictwa Starostwa Powiatu. Państwa uwagi zarówno co do treści jak i formy dokumentu pomogą nam w pełniejszej artykulacji oczekiwań społecznych w omawianej tematyceInformacja na temat funkcjonowania Wydziału Architektury i Budownictwa Wydział Architektury i Budownictwa istnieje od początku powstania administracji szczebla powiatowego. Początkowo zadania z zakresu administracji rządowej ( do nich należą sprawy z dziedziny szeroko pojętego budownictwa ) powierzone były siedmiu gminom wchodzącym w skład naszego Powiatu na mocy zawartych porozumień. Rola Starosty sprowadzała się do funkcji kontrolnych i wydawania pozwoleń na budowę w przypadku, gdy gminy były inwestorami. Od stycznia 1994 r. zadania powróciły do Starosty. W związku z tym zaistniała konieczność powstania wydziału architektury i budownictwa ( do tej pory zadania wykonywane były jednoosobowo). Początkowo zatrudniono 6 osób – do końca 2004 w sumie 8. Wraz ze wzrostem przybywających spraw stopniowo zwiększano zatrudnienie ( zmiana siedziby pozwoliła na racjonalne rozplanowanie zadań i sposób ich realizacji ). Stan na dzień dzisiejszy : zatrudnienie 16 osób w tym osób merytorycznych 10 razem z naczelnikiem. Zadania zostały podzielone w następujący sposób : Błonie 2 osoby merytoryczne, Izabelin 2 osoby w tym 1 merytoryczna, Kampinos i Leszno 2 osoby w tym 1 merytoryczna, Łomianki 3 osoby w tym 2 merytoryczne, Ożarów Maz. 2 osoby w tym 1 merytoryczna – naczelnik , Stare Babice 2 osoby w tym 1 merytoryczna , inwestycje liniowe 2 osoby w tym 1 merytoryczna ( 1 miejsce wakat ) oraz sprawy pozostałe ( zgłoszenia przeniesienia pozwolenia itp. ) 1 osoba merytoryczna. Teraz o „technologii” obsługi interesantów : Na parterze znajduje się okienko podawcze architektury gdzie , po wstępnym sprawdzeniu, przyjmowane są wnioski i dokumentacja. Okienko obsługują pracownicy merytoryczni podzieleni zmianowo po 4 godziny każdy. Dokumentacja po przyjęciu zostaje zaniesiona do wydziału i sukcesywnie rozdzielana pomiędzy inspektorki. Po dokładnym jej sprawdzeniu postępowanie kończy się rozstrzygnięciem w postaci decyzji lub postanowienia o usunięciu braków. Dokumentacja odbierana jest na górze i po uzyskaniu klauzuli ostateczności całość sprawy kończy wykupienie dziennika. Teraz trochę statystyki : > 2006 2007 ( październik ) --------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------ ilość decyzji 2460 2544 w tym pozwoleń na budowę 2006 1976 ilość spraw Błonie 446 603 Izabelin 393 467 Kampinos 160 173 Leszno 348 425 Łomianki 963 1068 Ożarów Maz. 803 969 Stare Babice 626 1088 . Odpowiedz Link Zgłoś
jeser Re: Wydział A i B PWZ cd. 02.11.07, 17:23 Do zakresu działania Wydziału Architektury i Budownictwa należą sprawy dotyczące : A. W zakresie realizacji zadań wynikających z Ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane ( dz. u z 2006 r. Nr 156 poz. 1118 z późn. zm.) : >1. Do podstawowych obowiązków należy: >1) nadzór i kontrola nad przestrzeganiem przepisów prawa budowlanego, a w szczególności : a) zgodności zagospodarowania terenu z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego oraz wymaganiami ochrony środowiska, b) warunków bezpieczeństwa ludzi i mienia w rozwiązaniach przyjętych w projektach budowlanych, przy wykonywaniu robót budowlanych oraz utrzymaniu obiektów budowlanych, c) zgodności rozwiązań architektoniczno-budowlanych z przepisami techniczno-budowlanymi oraz zasadami wiedzy technicznej, d) właściwego wykonywania samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie, e) wprowadzania do obrotu i stosowania wyrobów budowlanych dopuszczonych do powszechnego lub jednostkowego stosowania w budownictwie >2) wydawanie decyzji administracyjnych w sprawach określonych ustawą a w szczególności : a) udzielanie bądź odmawianie zgody na odstępstwo od przepisów techniczno-budowlanych ( art. 9 ust.2 ) b) Odpowiedz Link Zgłoś
jeser Re: Wydział A i B PWZ cd. 02.11.07, 17:33 e) zgłaszanie sprzeciwu w sprawie budowy oraz wykonywaniu robót, o których mowa w art. 30 ustawy i nakładanie obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę ( art. 30 ust.7 ) f) przyjmowanie zgłoszeń o rozbiórce nie objętej obowiązkiem uzyskania pozwolenia ( art. 31 ust. g)nakładanie obowiązku uzyskania pozwolenia na rozbiórkę ( art. 31 ust 3 ) h) nakładanie usunięcia nieprawidłowości w projekcie budowlanym ( art. 35 ust. 3 ) i zatwierdzanie projektu budowlanego ( art. 34 ust.5 ) i) wydawanie decyzji o odmowie zatwierdzenia projektu budowlanego i udzielenia pozwolenia na budowę w przypadku gdy na terenie objętym projektem znajduje się obiekt budowlany, w stosunku do którego orzeczono nakaz rozbiórki ( art. 35 ust. 5 ) j) wydawanie decyzji o zmianie pozwolenia na budowę w przypadku istotnego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego ( art. 36 ust. 1 ) lub w przypadku naruszeniu tego przepisu uchylenie decyzji o pozwoleniu na budowę ( art. 36 a ust. 2 ) k) stwierdzenie wygaśnięcia decyzji o pozwoleniu na budowę ( art. 37 ust. 1 ) l) prowadzenie rejestru decyzji o pozwoleniu na budowę i przechowywanie dokumentów objętych pozwoleniem na budowę ( art. 38 ust. 2 ) m) zamieszczanie w publicznie dostępnych wykazach decyzji o pozwoleniu na budowę inwestycji, o których mowa jest w przepisach o ochronie środowiska ( art. 38 ust. 4 ) n) sporządzanie sprawozdań statystycznych o) udzielanie pozwolenia na zmianę sposobu użytkowania obiektu budowlanego ( art. 71ust. 1) 2.Kontrola posiadanych przez osoby wykonujące samodzielne funkcje techniczne w budownictwie uprawnień do pełnienia tych funkcji. 3.Przy wykonywaniu obowiązków określonych przepisami prawa budowlanego dokonywanie czynności kontrolnych. Protokolarne ustalenia dokonane w toku tych czynności stanowią podstawę do wydawania decyzji oraz podejmowania innych środków przewidzianych w przepisach prawa budowlanego. 4.Przy wykonywaniu zadań określonych przepisami prawa budowlanego żądanie od uczestników procesu budowlanego, właściciela lub zarządcy obiektu budowlanego, a także dostawcy wyrobów budowlanych, w rozumieniu przepisów o badaniu i certyfikacji, informacji i udostępnienia dokumentów : 1) związanych z prowadzeniem robót, przekazywaniem obiektu budowlanego do użytkowania, utrzymaniem i użytkowaniem obiektu budowlanego, 2) świadczących o dopuszczeniu wyrobu budowlanego do obrotu i stosowania w budownictwie. 5.W razie powstania uzasadnionych wątpliwości co do jakości wyrobów budowlanych lub robót budowlanych, a także stanu technicznego obiektu budowlanego nakładanie w, w drodze postanowienia, na osoby, o których mowa pkt 4, obowiązku dostarczenia w określonym terminie odpowiednich ocen technicznych lub ekspertyz oraz zlecanie wykonania tych ocen i ekspertyz na koszt osoby zobowiązanej do ich dostarczenia. 6.Wykonywanie następujących czynności : prowadzenie rejestru wniosków o pozwolenie na budowę i rejestru decyzji o pozwoleniu na budowę Odpowiedz Link Zgłoś
jeser Re: Wydział A i B PWZ cd. 02.11.07, 17:50 2)przekazywanie bezzwłocznie organom nadzoru budowlanego : a) kopii ostatecznych decyzji o pozwoleniu na budowę warz z zatwierdzonym projektem budowlanym, b) kopii ostatecznych odrębnych decyzji o zatwierdzeniu projektu budowlanego wraz z tym projektem, c) kopii innych decyzji, postanowień i zgłoszeń wynikających z przepisów prawa budowlanego, 3)uczestniczenie, na wezwanie organów nadzoru budowlanego, w czynnościach inspekcyjnych i kontrolnych oraz udostępnianie wszelkich dokumentów i informacji związanych z tymi czynnościami. 7.Przekazywanie uwierzytelnionych kopii rejestrów, o których mowa w pkt 6 każdego pierwszego dnia miesiąca lub, jeżeli dzień ten jest dniem wolnym od pracy, pierwszego dnia roboczego po tym terminie do organu wyższego stopnia. B.W zakresie realizacji zadań wynikających z Ustawy z dnia 27 marca 2003 r. – O planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym ( dz. u z 2003 r. Nr 80 poz. 717) : 1. Opiniowanie projektu : a) studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy b) projektów planów miejscowych gmin c) projektu planu zagospodarowania przestrzennego województwa 2. Przechowywanie kopii uchwalonych przez gminy studiów uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego oraz planów miejscowych C.W zakresie realizacji zadań wynikających z Ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. – O własności lokali ( dz. u z 2000 r. Nr 80 poz. 903 z późn. zm.) : Wydawanie zaświadczeń o spełnieniu przez lokal wymagań samodzielnego lokalu ( art.2 ust. 3 ) Dokładny zakres czynności wykonywanych przez podległy mi wydział znajdziecie Państwo w Kartach Usług znajdujących się na stronach internetowych Starostwa i u Przewodniczącego rady Powiatu ( do wglądu ). Na koniec chciałaby w zarysie ustosunkować się do kwestii czasu oczekiwania na uzyskanie pozwolenia na budowę. Chciałabym rozpatrzeć to na podstawie dwóch gmin Łomianki i Stare Babice, z których to najwięcej i w tych samych ilościach napływa wniosków. maj czerwiec lipiec sierpień wrzesień październik Ł StB Ł StB Ł StB Ł StB Ł StB ilość pozwoleń 39 52 35 38 50 39 38 31 26 29 czas rozpatrywania 43 34 40 30 41 29 43 30 43 21 Skąd takie różnice, odpowiedź jest prosta : gmina Stare Babice posiada plany zagospodarowania przestrzennego a gmina Łomianki nie, opierając się na warunkach zabudowy. Na szybkość rozpatrywania spraw i stopień zadowolenia interesantów zdecydowanie wpływa istnienie uporządkowanej polityki przestrzennej. Konflikty i spory rozwiązywane są na etapie tworzenia planu, tam też ujawniają się problemy związane z obsługą komunikacyjną, zaopatrzeniem w wodę i odbiorem ścieków, nie ma niebezpieczeństwa, że na terenie zabudowy jednorodzinnej powstanie inwestycja, której „oddziaływanie na sąsiednie tereny zamknie się w granicach własnej działki”. Nie ma rozbieżności w wysokości zabudowy, powierzchni biologicznie czynnej itp. Potencjalny inwestor wie co może wybudować i nie wymusza na organach planistycznych realizację własnych partykularnych interesów. W naszym powiecie jeszcze gmina Izabelin prawie w całości objęła planami całość swego obszaru, Gmina Ożarów ma plany obejmujące miasto i mniej więcej połowę obszaru gminy. Pozostałe gminy Błonie, Leszno i Kampinos obejmują planowaniem mniejsze obszary wsi. Na szarym końcu pozostaje gmina Łomianki z bardzo dużym ruchem inwestycyjnym porządkowanym jedynie warunkami zabudowy. Chciałam na koniec zwrócić uwagę na fakt dotyczący ilości inwestorów budujących na terenie Łomianek, a nie mieszkających w Łomiankach – do końca września 342 interesantów miało adres Łomianki, a 367 było z poza . ( Ta uwaga dotyczy dyskusji na temat łatwości dostępu interesantów do naszego urzędu ) Odpowiedz Link Zgłoś