Dodaj do ulubionych

GŁ czy Trybuna Ludu?

26.01.08, 09:14
Czytam ostatnią GŁ i nie wierzę. Strona 5 „Dyskusja nad wizją”. Typowy tekst z Trybuny Ludu i manipulacja jak za dobrych (czerwonych) czasów. Byłem na spotkaniu do końca. Autor tej notatki (MS) zapomniał dopisać o bardzo burzliwej dyskusji. Nie napisał o pytaniach bez odpowiedzi: czy jest to prezentacja czy już konsultacje społeczne, ile kosztowała „wizja” centrum, dlaczego na spotkania z Auchan nie są zapraszani nasi radni. Zapomniał dopisać, że wyśmiano koncepcję Centrum i pałacu dla burmistrza, że pytano o obietnicę tramwaju na Kolejowej (obiecanki wyborcze PO), o przedłużenie ul. Brukowej do Trenów, że złożono (przy aplauzie sali) wniosek o odrzucenie w całości projektu węzła Brukowa. Tutaj autor popisał się także skrajną niewiedzą – napisał węzeł Trasa E7- ul. Kolejowa. Kompromitacja. Nawet zdjęcie jest tendencyjne, sugeruje czynny udział burmistrza w dyskusji. A przecież wszyscy wiedzą, że tylko bąknął coś, wciskając się w fotel, że „krasnoludki” wybudują odcinek Brukowej do Trenów. Pięknie!

Czy czytelników GŁ traktuje się jak ciemniaków, którzy łykną wszystko. Jak nowy, oficjalny już, redaktor naczelny Wojciech Asiński, wybitny i rzetelny dziennikarz i aktor, dopuścił do takiej plamy. A może zadziałała cenzura. Może oszczędzano miejsce aby burmistrz mógł prowadzić sprytną polemikę ze znajomym o wyższości wodociągu nad kanalizacją. Typowe zamulanie, aby odwrócić uwagę od problemów komunikacyjnych Łomianek. Ale p. Asińskiego na spotkaniu nie widziałem. Może zajmował się w tym czasie „ułatwieniem kontaktów przedsiębiorcom z Łomianek z dyrekcją powstającego Centrum Handlu”. Kiedyś to się nazywało akwizycja.

Narzekaliśmy na gazetę za czasów Sokołowskiego no to teraz mamy „lepszą”, ale za to na kredzie.
Obserwuj wątek
    • drabbu Re: GŁ czy Trybuna Ludu? 26.01.08, 11:55
      A dlaczego łżesz jak najęty?
      I ja byłem od początku do końca. Pytanie, czy to "konsultacje
      społeczne" w sprawie węzła, zadał młody kolega Porowski. Uzyskał
      wyraźną odpowiedź, że nie, powtórzoną dwukrotnie i wielkim głosem
      żądał jej zaprotokołowania.

"Wizja" centrum wcale nie była wyśmiana, od razu i z naciskiem
      wyjaśniono, że to materiał do dsykusji. Było też powiedziane, że -
      mówiąc twoim wrednym językiem - "pałac dla burmistrza" jeżeli nawet
      powstanie, to w ostatniej kolejności
      i za wiele lat. Pierwszy etap zakłada uporządkowanie i modernizację
      Warszawskiej.
      Wszystko to już na forum zostało dość szczegółowo opisane.

Jakichkolwiek "obiecanek wyborczych PO tramwaju na Kolejowej" po
      prostu nigdy nie było. Asiński był na zebraniu od początku do
      końca.
      Jednym słowem: Zachodni007 = "Żołnierz Wolności".
      • nowa_potrzeba Re: GŁ czy Trybuna Ludu? 26.01.08, 15:19
        Drabbu
        Trochę ci się pomerdało.
        Potwierdzam większość tego co napisał zachodni.
        Odpowiedź o konsultacje padła, ale z wielkimi bólami. Fakt.

Wizja została skrytykowana przez wszystkich, nawet A.R. powiedział że po 2016
        możemy dopiero pogadać o centrum. Najpierw rura - wyjątkowo się z nim zgadzam.

Pałac burmistrza to określenie pasujące do tego co zobaczyliśmy, niezależnie od
        etapu.

Modernizacja Warszawskiej poprzez ograniczenie prędkości do 15 km/h to kpina.
        Najpierw powinno się zbudować alternatywne - równoległe do Warszawskiej
        połączenie do węzła Buraków, np. Kościelna Droga jako droga zbiorcza dochodząca
        do Brukowej.

Jeśli chodzi o tramwaj czy szynobus odsyłam do nr 20/2007 GŁ gdzie na stronie 7
        wiceszef Łomiakowskiego PO kandydat na posła pisze: "Moja autorska koncepcja
        zakłada budowę trasy dla szynobusu, który zaczynałby się na Młocinach i kończył
        w Czosnowie."

Asińskiego na sali nie widziałem a byłem tam cały czas. Zawsze siada przy
        wejściu w I rzędzie i nagrywa. Może wtedy był incognito.
        I to by było na tyle analityku drabbu.

ps. Zachodni nie daj się!
        • brycezion Re: Nowa_potrzeba 26.01.08, 18:14
          Jeżeli już mnie cytujesz,to proszę - całość,nie wyrywkowo.
          Oczywiście,budowa jakiegoś centrum dopiero po 2016.
          Ale koncepcja i to nie 1 projektanta lecz 2-3,jest potrzebna wcześniej aby ująć
          ją w planach zagospodarowania i zostawić tam odpowiednią rezerwę.Aby za 10 lat
          nie okazało się,że teren jest już zabudowany.
        • drabbu Re: GŁ czy Trybuna Ludu? 26.01.08, 18:46
          Nic mi sie nie pomerdało, ani trochę.

Odpowiedź o konsultacje padła od razu, bólów sobie nie przypominam.

Wizja centrum została skrytykowana - tak, bo po to ją prezentowano,
          ale nie "wyśmiana" (według zmyśleń Zachodniego).

A.R. powiedział i napisał kilka wątków niżej, co nastepuje:
          "Że zaczyna się myśleć o przebudowie centrum Łomianek i
          doprowadzeniu Warszawskiej do wyglądu miejskiego,a nie wiejskiego z
          XIX - to dobrze. Równolegle opracowywane są plany
          zagospodarowania,które powinny zapobiegać dzikiej zabudowie z
          różnymi potworkami architektonicznymi.Plany te powinny
          korespondować z wizją przyszłości."
          - a o Warszawskiej:
          "Te drobne zmiany można by stopniowo wprowadzać,np.po 200 m
          rocznie,ich wykonanie jest realne finansowo." [koniec cytatu]

W "pałacu burmistrza" ja widzę nie pałac, ale budynek użyteczności
          publicznej,których w Łomiankach brak! Wolę taki budynek od bazarku.

Szynobus to nie tramwaj. "Autorska koncepcja łomiankowskiego
          kandydata na posła" to jego autorska koncepcja, a nie żadna
          obietnica przedwyborcza PO.

Asiński był na sali wcale nie incognito. Czy miał nosić
          transparent "To ja, rzecznik", żebyś go zauważył?

Zachodni łże i mam wrażenie, że obaj jesteście siebie warci.

• zenia13 Re: GŁ czy Trybuna Ludu? 26.01.08, 22:06

drabbu nic Ci się nie pomerdało, to Ty masz rację.
            zachodno007 i nowa_potrzeba to ta sama osoba, nie daj się
            wciągać w jego rozgrywki.
            • kaczusio Re: GŁ czy Trybuna Ludu? 27.01.08, 10:43
              Robienie wody z mózgu to typowa metoda wschodnio-zachodniego 007. Jeżeli chodzi
              o centrum Łomianek. Projekt to projekt. A projekt wstępny to projekt wstępny.
              Jeżeli ktoś tego nie odróżnia, to trudno, marsz do szkoły. Bez wstępnego
              projektu trudno jest nad czymś dyskutować bo brak jest bazy, punktu zaczepienia.
              Jeżeli chodzi o ronda i skrzyżowanie Kolejowa - Brukowa. Planów na kartce
              papieru można wykreślić wiele, bo nie ma żadnych ograniczeń. Dużo trudniej
              kreślić te plany jeżeli istnieje takie ograniczenia. W radosnym słowotoku
              Wschodnio-zachodniego takie ograniczenia nie istnieje. On wszystko może, a jak
              nie może, to burmistrzowi i tak przyłoży. A jak nie ma czym to wymyśli, na
              przykład do doda do programu wyborczego potrzeba zmian tramwaj szynowy, czy inne
              cudo. Jest anonimem, więc nie ponosi odpowiedzialności za swoje słowo. A dołek
              pod dobrym imieniem wykapał. Natomiast spróbuj temu nieudacznikowi coś ostrzej
              powiedzieć. Zobaczysz jego reakcję. Piana na papierze. Obrażona i uciśniona,
              niewinność. Kret który zamiast działać na rzecz wspólnego dobra, cały czas dba o
              to by na forum nie ucichła walka polityczna. Oby mieszkańcy nie połączyli się we
              wspólnym działaniu. Działaniu z którego mogą go wykluczyć z powodu tępoty i
              charakterku co się zowie.
            • zachodni007 Re: GŁ czy Trybuna Ludu? 28.01.08, 08:29
              zeniu
              Twoje superwazeliniarskie posty są znane chyba wszystkim.
              Wiesz chociaż o czy piszesz czy tylko jesteś za.
              Masz jakieś zdanie w temacie artykułu, czy tylko popierasz w ciemno!
        • zachodni007 Re: GŁ czy Trybuna Ludu? 28.01.08, 08:52
          Nowa
          Nie dam się.
          Bardzo ciężko jest przebić się na tym "pszczelim" forum.

Taki artykuł w Sokołowskiej gazecie by wywołał burzę. Teraz wszystkim się
          podoba na czele z Zenią. Punkt widzenia zależ od miejsca siedzenia.

A propos stopki: Faktem jest że, w tej nowej potrzebie zmian jest coś!
      • zachodni007 Re: Do Drabbu 28.01.08, 08:19
        Drabbu
        Totalne niezrozumienie. Moją intencją było zwrócenie uwagi na fakt, że nasza (za
        NASZE pieniądze) gazeta zamiast informować - manipuluje. Chyba nikt nie
        zakwestionuje tezy, że sprawa komunikacji a szczególne teraz węzła Brukowa to
        dla Łomianek sprawa priorytetowa a nie wizja centrum Łomianek. Też potrzebna ale
        realna i w swoim czasie.
        Co robi gazeta. Sucha informacja, którą równie dobrze można było napisać PRZED
        zebraniem. Skrajny brak elementarnych zasad dziennikarskich. A przecież, za
        grubą kasę gazetę prowadzi fachowiec od PiR-u. Brak chociaż szczątkowej
        informacji o burzliwej dyskusji. Brak wniosków czy opinii choć części
        mieszkańców zabierających głos. Brak znajomości nazwy węzła Brukowa(!), i gwóźdź
        notki - zdjęcie świadczące o czynnym udziale burmistrza w dyskusji.
        A może to nie jest brak profesjonalizmu. Może Asińskiemu jako naczelnemu i
        władzom zależy aby zamulić i wyciszyć sprawę. Ludzie zobaczą, że zebranie się
        odbyło, burmistrz panuje nad sytuacją, jakieś wnioski wpłyną do komisji, i jest
        spoko, Auchan i GDDKiA będą budować co zechcą.

Na koniec. Masz kolego kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Napisałem, że
        Asińskiego NIE WIDZIAŁEM. To nie znaczy, że go tam nie było. Może siedział
        cichutko razem z szefem i bał się cokolwiek mówić. To też potwierdza, że nasze
        władze chcą uciec od dyskusji na temat skrzyżowania E7 – Brukowa. Ale za to
        KRYPTOREKLAMA Centrum Handlu Detalicznego już drugi raz pojawia sie na stronach
        urzędowych. Łatwo sprawdzić, że więcej tekstu wydrukowano o wynajęciu
        powierzchni w centrum Auchan niż o naszym zebraniu. To daje wiele do myślenia.
        • drabbu Re: Do Drabbu 28.01.08, 11:20
          Zachodni - proszę cię uprzejmie, zwróć się do Asińskiego, np.
          wyślij mu e-mailem swoje zastrzeżenia. Albo do autora tego
          artykułu. To byłoby bardziej sensowne. Ja powiedziałem już, co
          myślę o twoim sposobie pisania.

NIE opis zebrania w gazecie
          będzie stanowił o tym, jaki w ostatku okaże się węzeł. Radny
          przewodniczący zebraniu wyraźnie i kilkakrotnie prosił mieszkańców
          o składanie na piśmie zastrzeżeń dla przekazania ich do GDDKiA.
          Z całą pewnością nie było to ostatnie spotkanie na ten
          temat. "Konsultacje społeczne" i tak muszą się jeszcze odbyć.
          Więc po co insynuacje o "wyciszaniu" i o tym, "że wybudują, co
          zechcą"?!!
          Że Asiński "siedział cichutko"? Przecież nie rzecznik prasowy ma
          zabierać głos na takim spotkaniu!
          Że w artykule nie ma wzmianki o "Burzliwej dyskusji"? A może to i
          lepiej? Wtedy koniecznie autor musiałby wspomnieć o histerycznych
          pokrzykiwaniach niejakiego Bajmmota - a po co jeszcze bardziej go
          kompromitować w oficjalnej prasie?
          • zachodni007 Re: Do Drabbu 28.01.08, 11:43
            Drabbu
            Ty też chcesz temat Auchon zamieść pod dywan?
            Piszesz abym interweniował w gazecie. Ale chyba wiesz, że pozostanie to bez
            echa, ponieważ gazeta jest ostro cenzurowana i nie drukuje sprostowań czy
            polemik, chyba że polemiki "zaplanowane".
            Pisanie e-maili coś da? - chyba tylko listów otwartych, bo przecież Asiński nie
            drukuje korespondencji osobistej. Ale kto je wydrukuje. Nasze Łomianki zniknęły,
            brak niezależnych pism czy stron www.
            Właśnie do takich polemik jest forum a nie do wazeliniarskich postów typu zeniaXX.
            Już Sokołowski próbował wysyłać do gazety sprostowania a skończyło się to
            wyrzuceniem z pracy p. M.W.
            Nawiasem pisząc ciekawe kiedy (a jest to pewne)gmina przegra sprawę w Sądzie
            Pracy z p. Magdą. I ciekawe kto zapłaci odszkodowanie. Chyba my wszyscy. Fajnie!
            Może na lecsokole będzie notka o w/w sprawie? Oni tam chętnie zamieszczali
            dokumenty sądowe, wyroki itp.

Pozdrawiam cię serdecznie życząc przejrzenia na oczy!!!
            • drabbu Re: Do Drabbu 28.01.08, 11:51
              zachodni007 napisał:
              > Ty też chcesz temat Auchon zamieść pod dywan?

A co cię niby upoważnia do takiego wniosku?
              I wiesz co? zajmij się jakąś pracą, o ile ją masz, nie nudź dłużej.
              • claudia1595 Re: Do Drabbu 29.01.08, 13:17
                drabbu zabrakło Ci argumentów że taki tekst napisałeś zachodniemu?
                Czyżby to były aż takie emocje?

Sądziłam, iż na forum każdy może pisać to co chce, ale jak dajesz odczuć czasy
                się zmieniają :-)

Nie wystarcza Ci już cenzura w GŁ?
            • brycezion Re: Zachodni 007 29.01.08, 14:21
              Nie rozumiem,dlaczego piszesz, że "Nasze Łomianki" zniknęły? Mają się dobrze, są
              w sprzedaży.
              • zenia13 Re: Zachodni 007 29.01.08, 15:22

W postach zachodniego jest tyle prawdy,jak w tym że "Nasze Łomianki"
                zniknęły.
                zachodni zrób dwa kroki więcej i zajrzyj do kiosków a tam na Ciebie
                czeka nowe wydanie albo lepiej weż się do jakieś roboty i nie
                zawracaj ludziom głowy,czy Asiński był na spotkaniu czy nie był.
              • zachodni007 Re: Zachodni 007 29.01.08, 17:10
                Brycku i Zeniu
                Napisałem, że zniknęły ponieważ u schyłku Sokoła o Nasze Łomianki można było się
                przewrócić. A to ktoś przeniósł, a to w sklepie ze śrubkami egzemplarz
                promocyjny (gratis), a to na ladach sklepów obok gumy do żucia i aspiryny. Tak
                było. Nawet ktoś roznosił egzemplarze bezpłatne po urzędzie.
                Teraz obok mojego domku pusto. Nikt nie przynosi, nie pokazuje, nie można kupić
                (choć nigdy tego nie zrobiłem - słowo harcerza).
                Strona internetowa nieaktualna. Ostatnie wpisy z października, a ostatnie
                głoszenie z maja 2007. Ciekawe są też komentarze do wydań z 2007 roku.
                Dla mnie i wielu mieszkańców NŁ zniknęły. Już sie nie liczą. Przecież zostały
                powołane aby dołożyć Sokiemu. Lecą jeszcze rozpędem zamieniając się w pismo
                kulturalno-historyczne, dokładając tylko PiS.
                Dajcie sobie z tym spokój, chyba że panowie R. i P. zaczną publikować materiały
                które z "braku miejsca" odrzuci Gazłom.

Pozdrawiam redaktorów NŁ w nowym roku!

• brycezion Re: Zachodni 007 29.01.08, 17:51
                  Odnosiłem zawsze wrażenie ,że "Nasze Łomianki" mają ambicje być pismem
                  niezależnym z uwzględnieniem strony kulturalnej.Że dokładały Sokiemu,to chyba
                  nie ich wina.A komu i za co dołożą - to nie wiadomo jeszcze.Na razie nic
                  szczególnego się jeszcze nie dzieje.
                  A kto to jest ten P.? Może raczej K.?
                  • zachodni007 Re: Zachodni 007 29.01.08, 18:00
                    brycezion napisał: > A kto to jest ten P.? Może raczej K.?

Masz rację, literówka. Przepraszam.
                • krzysiom1 Re: Zachodni 007 29.01.08, 21:04
                  Kupuję NŁ "od zawsze". Były i są dostępne w kioskach np. przy
                  Marcpolu czy na bazarku. W Bumerangu są za darmo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka