Dodaj do ulubionych

Bardzo jestem ciekawy

27.02.08, 14:45
1.Wczoraj 2 doktorów z Katedry Ekonomiki i Finansów Samorządu Terytorialnego
SGH przedstawiło radnym Strategię dla Łomianek.
2.Pierwszy z nich omówił szczegółowo 69 stron Strategii zrównoważonego
rozwoju,którą można streścić w 2 punktach
- rozwój winien być zrównoważony w różnych kierunkach i inwestycyjnych i
społecznych
- priorytetem powinny być woda,kanalizacji i drogi
Co jest priorytetem w Łomiankach to akurat każdy wie jeśli ma trochę oleju w
głowie.
Można dodać,że duża część Strategii to zbiór wytycznych UE,Polski i
województwa mazowieckiego co odnosi się do każdej gminy i jest pewnie
powielane w kolejnych opracowaniach.
2.Drugi natomiast omówił analizę finansową Łomianek za ostatnie 6 lat
w postaci wskaźników makro,słupków i wykresów.Była ona chyba zaskoczeniem dla
wszystkich,bo o ile Strategia była znana,o tyle mało chyba ktoś wiedział o
analizie finansów.
Ma ona być kontynuowana w postaci Wieloletnich Planów Inwestycyjnych.
Jestem ich bardzo ciekaw.
Potwierdza się powiedzenie:"Nikt nie jest prorokiem we własnym
kraju".Opracowanie musi zrobić ktoś z zewnątrz.
Obserwuj wątek
    • lomek2 Re: Bardzo jestem ciekawy 27.02.08, 15:01
      > Ma ona być kontynuowana w postaci Wieloletnich Planów Inwestycyjnych.
      > Jestem ich bardzo ciekaw.

Ja też.

> Potwierdza się powiedzenie:"Nikt nie jest prorokiem we własnym
      > kraju".Opracowanie musi zrobić ktoś z zewnątrz.

Szczególnie jeśli 'wewnątrz" nie ma nikogo kto się na tym zna.
      • brycezion Re: Bardzo jestem ciekawy 27.02.08, 21:02
        Bez przesady.Nie jest to wiedza tajemna trudniejsza niż konstruowanie
        budżetu.Poza tym przew.komisji rewizyjnej jest po wyższych studiach
        finansowych,jest komisja budżetowa,jest skarbniczka ze swym zespołem księgowości
        budżetowej w którym jest np.b.dobra mgr Dąbrowska.
        Chyba że jest to podkładka firmowana SGH do dyskusji o budżetach z radnymi i
        społeczeństwem.
        • lomek2 Re: Bardzo jestem ciekawy 27.02.08, 21:40
          Nie chcę nikogo oceniać, bo nie znam. Ale argumenty są żadne. Studia skończone
          takie czy inne nie czynią specjalisty. ~96% inżynierów po wyższych studiach
          dziennych (nie wspominając już o wieczorowych) nadaje się, owszem, do pracy w
          biurach projektowych. Ale jako sprzątaczki.
          Podobnie jest z lekarzami, i ekonomistami oraz innymi zawodami wymagającymi
          więcej niż przeczołgania się przez studia.

Myślę, że wśród takich miasteczek jak nasze jest pi * drzwi w porywach (czyli
          optymistycznie) jedno na 10, gdzie w urzędach pracują na większości stanowisk
          ludzie, którzy się do tego nadają. Może Łomianki są jednym z takich miasteczek?
          Może. Statystyka tego nie wyklucza :)
    • jojcorz Re: Bardzo jestem ciekawy 28.02.08, 08:45
      Qrczę. Nie mam doktoratu, docyntem tyż nie bywam, ale jakoś od poczatku mojej "przygody" z łomiankami gradację celów (nie wiedziałem że to nazywa się ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ) widziałem tak:

- woda (i nie mam tutaj na myśli tej w basenie przy Staszica)
      - kanalizacja ponieważ to moje cholerne szambo potrafi dopiec (dzisiaj 28.02.08 płacę i płaczę 200 zł, a jeszcze waniajet jak sto djabłów)
      - drogi (qrczę, moja Szanowna Połowica musi 4 x rocznie myć szyby w oknach)

Patrzta, może jednak powinienem jakiś przewód doktorski otworzyć. Co Ty na to lomek2? ;)
      • jojcorz Re: Bardzo jestem ciekawy 28.02.08, 08:51
        Tylko nie pisz rze nazwy własne piszemy z WIELKIEJ LITERY.
        Pozwoliłem sobie jako pszyszły doktur tak moje rodzinne miasteczko "zafiksować".
        Nie są dla mnie autorytetami jenzykoznafcy Gralczyk czy Miodek. Chociasz to
        profesory.
        • brycezion Re: Bardzo jestem ciekawy 04.03.08, 22:58
          W piątek i sobotę Spółka wod-kan. organizuje szkolenie w Jachrance dla radnych
          jak zdobywać dotacje z UE.Referaty maja wygłosić przedstawiciele 3 gmin,które
          uzyskały dotacje i banku Fortis o instrumentach finansowania takich inwestycji.
          Wszystko to pięknie,wiedzy nigdy nie za dużo,ale czas płynie
          nieubłaganie.Odliczanie zaczęło się 14.2.2008.
          • krzysiom1 Re: Bardzo jestem ciekawy 05.03.08, 07:20
            Ciekawe po co radnym taka wiedza?
            A może nasi radni po tym szkoleniu zaczną produkować wnioski i
            przygotowywać dokumenty potrzebne do pozyskania środków z uni a UG
            dalej będzie trwał w letargu?
            • brycezion Re: Bardzo jestem ciekawy 05.03.08, 10:22
              Trochę przypomina mi to chorego na gruźlicę,który zamiast się intensywnie
              leczyć,zaczyna studiować historię odkrycia prątków Kocha.
              • brycezion Re: Bardzo jestem ciekawy 05.03.08, 12:18
                Dostałem zaproszenie od prezesa Spółki na naradę w Jachrance.Wnioski przekażę w
                niedzielę.
                • frags Re: Bardzo jestem ciekawy 05.03.08, 14:23
                  brycezion napisał:

> Dostałem zaproszenie od prezesa Spółki na naradę w Jachrance.Wnioski przekażę w
                  > niedzielę.

Jak rozumiem teraz już wszystko jest w porządku. Nie są stratą czasu i naszych
                  pieniędzy te narady, na które zaprasza się brycka, żeby za publiczny szmal zjadł
                  kotleta i się ponadymał.

Weź rowerek jednoKOŁowy. Przyda się jakiś wesoły element cyrkowy.
                  • xomek88 FRAGS - reaktywacja 05.03.08, 18:41
                    Gdzie to bywało się fragsiku?

Zdrówko już w porządeczku?
                    Jeżeli tak, to liczymy na "światłe" teksty. Już nam ich brakowało.

Błyśnij intelektem i ostrym piórem. Daj nam po oczach.
                    • lomiankowicz Re: FRAGS - reaktywacja 05.03.08, 19:09
                      xomek88 napisała:

> Gdzie to bywało się fragsiku?
                      >
                      > Zdrówko już w porządeczku?
                      > Jeżeli tak, to liczymy na "światłe" teksty. Już nam ich brakowało.
                      >
                      > Błyśnij intelektem i ostrym piórem. Daj nam po oczach.

Wrócił bidulek z myjki w Londynie:)
                      Musi dojść do siebie.
                      • frags Re: FRAGS - reaktywacja 05.03.08, 19:12
                        lomian!!! Potwierdzasz stare porzekadło - głupich nie sieją, oni się na kamieniu
                        rodzą. Fajnie, że jesteś bo pod innym nickiem taki znów wylewnie rozmowny to ty
                        nie jesteś.
                    • frags Re: FRAGS - reaktywacja 05.03.08, 19:09
                      xomek88 napisała:

> Gdzie to bywało się fragsiku?
                      >
                      > Zdrówko już w porządeczku?
                      > Jeżeli tak, to liczymy na "światłe" teksty. Już nam ich brakowało.
                      >
                      > Błyśnij intelektem i ostrym piórem. Daj nam po oczach.

Cześć - bywało się tu i tam. Wróciłem żeby troszkę spuścić powietrza z brycka.
                      Zacząłem się obawiać, że pęknie. Strasznie się ostatnio nadyma dziadunio nasz
                      kochany.
                • megaban Re: Bardzo jestem ciekawy 10.03.08, 14:05
                  brycezion napisał:
                  "Dostałem zaproszenie od prezesa Spółki na naradę w Jachrance.
                  Wnioski przekażę w niedzielę."

Brycezionie czekamy na wnioski nie każdego zapraszają...
                  • frags Re: Bardzo jestem ciekawy 10.03.08, 14:45
                    Postawmy wprost pytanie: PO CO zaprasza się na szkolenia dla pracowników i radnych gminy Łomianki bryceziona, jednego z jej mieszkańców???
                    - Dlatego, że jest stary i trzeba mu zrobić wiosenną przyjemność???
                    - Dlatego, że głośno krzyczy, nadyma się i pieni jak płyn Ludwik???
                    - Jaki są powiązania bryceziona z gminą - nie jest radnym, nie jest pracownikiem urzędu - kto zapłacił za jego pobyt w Jachrance???

Panie rzeczniku, jakie są oficjalne powody zaproszenia p. Bryceziona (nazwisko znane w urzędzie) do Jachranki??? I proszę od razu rozwiać moje wątpliwości, mam nadzieję że jako podatnik nie dołożyłem złamanego grosza do wiosennej wyprawy dziadka bryceziona do Jachranki. Bo jeśli dołożyłem, to w kolejnym zeznaniu podatkowym obok rubryki zameldowany (Łomianki) wpiszę adres zamieszkania (Żoliborz np, gdzie mieszka moja rodzina) i uznam, że w ten sposób moje pieniądze się nie zmarnują.
                    • lomiankowicz Re: Bardzo jestem ciekawy 10.03.08, 16:00
                      frags napisał:

> Postawmy wprost pytanie: PO CO zaprasza się na szkolenia dla
                      pracowników i radnych gminy Łomianki bryceziona, jednego z jej
                      mieszkańców???
                      To proste!
                      Żeby frags pogryzł ze złości wszystkie meble w chałupie:)
                      • frags Re: Bardzo jestem ciekawy 10.03.08, 17:36
                        lomian, gdybyś był mądrzejszy sam byś gryzł. W końcu wysłanie brycka na kurs dla
                        pracowników i radnych kosztowało tak samo mnie, jak i ciebie - o ile oczywiście
                        jesteś zameldowany w Wesołym Miasteczku. Ale - pewnie nie załapałeś tego, bo
                        jesteś dość tępy. Nie martw się, to nie twoja wina, taki już się pewnie urodziłeś.
                      • brycezion Re:Jachranka i co dalej ? 10.03.08, 18:04
                        Obecni:Prezes i Rada Nadzorcza w komplecie,Burmistrz i v-ce Tarnawski, 11
                        radnych (nb.Wawer,Sidorzak,Orzechowski,Rusiecki).
                        Po I dniu wyjechali : p.Sylwia (chory syn),Krystecki,Porowski.

Prelegenci w piątek:
                        1.J.Wierzbicki - J.W.Consulting - "Seminarium zawodowe".
                        Ogólna teoria wg.EOQ zarządzania w tym inwestycjami.
                        Wg. mnie trudno w 20 min. nauczyć kogoś zarządzania i prowadzenia inwestycji.Na
                        to potrzeba lat praktyki...

2.M.Taff-fma EUROTECH,czł. zarządu fmy consult.-wykonawczej EKOLAND sp.z o.o.
                        -"Uporządkowanie gosp. wodno-ściekowej w Kobyłce".
                        Trwało to u nich 15-19 lat,pozyskali środki z UE. Opowiadał o różnych
                        trudnościach, głównie w pasach drogowych województwa.
                        Wnioski do wykorzystania u nas -moim zdaniem- żadne.

3.T.Nowicki - kier.inwestycji w gm.Latowicz k/Mińska Maz.- "Praktyka uzyskiwania
                        środków finansowych inwestycji PROEKOLOGICZNYCH".
                        Opowiedział krótko o różnych perypetiach z urzędnikami w NFOŚiGW zajmującymi się
                        rozdziałem środków unijnych.
                        TYLKO ON,najwyżej z 1 osobą dodatkowo dorywczo,zajmował się pozyskaniem
                        środków.Powiedział jedno,nie wiem czy ktokolwiek zwrócił na to uwagę,że "trzeba
                        siedzieć na karku" urzędnikom w W-wie.Państwo macie do W-wy tak blisko,w
                        porównaniu ze mną...Ja w sprawie UE bywałem 2 x w tygodniu w NFOŚ...
                        To był skromny,zaangażowany urzędnik...
                        Wniosek z Jego wypowiedzi był jeden: potrzebna jest codzienna,systematyczna praca!!!

4.R.Wojciechowski wraz z przedstawicielem sejmiku wojewódzkiego przedstawili
                        nowe koncepcje dofinansowania gmin "pieniądzem tańszym od kredytów
                        bankowych".Projekt jest dopiero w fazie przygotowań,więc za wcześnie cokolwiek o
                        nim powiedzieć.

Dyskusje:
                        Minimalne,jedynie p.Sylwia usiłowała się dowiedzieć coś więcej od niektórych
                        prelegentów.
                        P.Porowski dopytywał się o lokalne przydomowe oczyszczalnie ścieków.

Ja na koniec dnia wyraziłem zdziwienie co do celu i przebiegu takiego
                        szkolenia.Wyraziłem pogląd,że od 14.2.2008,kiedy Komisja Techniczna po dyskusji
                        nad wstępnym studium wykonalności opracowanym przez GIG Katowice,zarekomendowała
                        Radzie wybór wariantu "0" i że to Spółka ma realizować program rozwoju
                        wod-kan.,"bije licznik".Nie pora już na dyskusje,czy i w jakim zakresie budować
                        w gminie sieci,lecz najwyższy już czas zabrać się poważnie do działania.Powinien
                        powstać harmonogram PERTa czy GANTTa przygotowań do złożenia wniosku,a co
                        tydzień powinno być rozliczane wykonanie.
                        Myślałem,że wobec zebrania w jednym miejscu wszystkich "decydentów" i możliwości
                        nieograniczonej czasowo dyskusji,zakończy się ona ostatecznymi wnioskami do
                        niezwłocznej realizacji.

W sobotę miał prelekcję J.Grażewicz - WEKTORY ZSE -"Polityka taryfowa
                        gminy".Składała się z 2 części - uwagi o sposobie prowadzenia zakładu wod-kan. i
                        polityki taryfowej.
                        Część I skierowana była głównie do Spółki,a druga (niedokończona) powinna
                        interesować wszystkich.
                        Ta prelekcja była najwartościowsza i widać było,że Grażewicz ma rozległą
                        wiedzę i praktyczną i teoretyczną.

Niestety czas nie pozwolił na dokończenie prelekcji i nie było żadnej finalnej
                        dyskusji.Prezes Furczyński zapowiedział,że zakres inwestycji i jej finansowanie
                        będzie tematem KOLEJNEGO szkolenia.Termin wstępnie określono na początek kwietnia.

WNIOSKI.Zaczyna mi to wyglądać,że nic nie wyjdzie z pieniędzy z UE.
                        Spółka robi wrażenie,jakby się obawiała odpowiedzialności za projekt, a radni
                        nie kwapią się podejmować jakiekolwiek decyzje.Burmistrz czeka na uchwałę Rady.
                        Wszyscy decydenci zachowują się tak,jakby czas złożenia Wniosku był
                        nieograniczony.Bo albo:
                        - na skutek zwlekania Wniosek zostanie opracowany w ostatniej chwili,
                        byle jak i nie "wygra w konkursie"
                        - albo złożony zostanie tak późno,że skończą się pieniądze,lub
                        zabraknie czasu na wykonawstwo do 2015 roku

Jeszcze miesiąc, a pożegnajmy się z dotacjami z UE.
                        • frags Re:Jachranka i co dalej ? 10.03.08, 18:13
                          Jak rozumiem brycku, sam zapłaciłeś za swój pobyt w Jachrance, prawda? I w razie
                          czego masz na to fakturę? Czy narżnąłeś gminna kasę na parę ładnych złotych?
                        • kowalik22 Re:Jachranka i co dalej ? 10.03.08, 18:43
                          Czyli - pogadali (jednostronnie), i tyle...
                          :(
                        • papirus22 no własnie co dalej? 10.03.08, 20:28
                          Tego typu szkolenia powinny sie odbywać dla pracowników gminnych i
                          władzy wykonawczej wypełniającej wnioski, a nie dla radnych. Radni w
                          100% poprą wszelkie wnioski zewnętrzne, ale te muszą złożyć i
                          wykonać pracownicy gminni(w tym spółki).
                          Czas na takie spotkania był rok temu, teraz boję się że jest już za
                          późno. Wydawanie publicznych pieniędzy na takie wyjazdowe imprezy
                          nie ma sensu, bo mamy w Łomiankach ICDS, w którym takie szkolenie
                          można było przeprowadzić.
                          Osobiście czekam na efekty i wnioski ze szkolenia i mam nadzieję że
                          moje obawy bedą nieuzasadnione.
                          • brycezion Re: no własnie co dalej? 10.03.08, 21:15
                            1.Rada ma prawo (i czasem) obowiązek do inicjatywy ustawodawczej,jeśli jest to
                            sprawa strategiczna.W przypadku starań o dotacje z UE stanowisko Komisji
                            Technicznej Rady po długiej dyskusji zostało sprecyzowane.Teraz kolej na
                            Przewodniczącego Rady aby sformułował projekt uchwały i poddał go pod
                            głosowanie.Nie widzę tu żadnej roli dla Burmistrza.Co,ma popędzać Radę lub coś
                            jej narzucać,jak za Sokoła ?
                            A Rada ma obowiązek popierać Jego wnioski w 100 % ?.To już trenowaliśmy w
                            przeszłości.
                            2.Szkolenie radnych jest niezbędne.Przy całym ich zaangażowaniu i
                            uczciwości,reprezentują różne zawody,mają różne doświadczenia i np. na temat
                            sposobu prowadzenia inwestycji - sądzę - nie wiele wiedzą.
                            Głosując za czymś lub przeciw, muszą być w pełni świadomi dlaczego tak robią.
                            3.A gdzie robić takie szkolenia - to już inna sprawa.Też jestem zdania,że lepiej
                            na miejscu.Więcej ludzi skorzystałoby z nich.
                            • dolny6 Re: no własnie co dalej? 10.03.08, 21:29
                              1.Rada ma prawo (i czasem) obowiązek do inicjatywy
                              ustawodawczej,jeśli jest to sprawa strategiczna.W przypadku starań o
                              dotacje z UE stanowisko Komisji Technicznej Rady po długiej dyskusji
                              zostało sprecyzowane.Teraz kolej na Przewodniczącego Rady aby
                              sformułował projekt uchwały i poddał go pod głosowanie.

Wolne żarty!
                              Czy ktokolwiek słyszał żeby Przewodniczący naszej rady coś wymyslił,
                              zajął stanowisko lub wykazał się minimalną inicjatywą w
                              jakiejkolwiek sprawie?
                            • papirus22 Re: no własnie co dalej? 10.03.08, 21:42
                              1.Jesteśmy o rok spóźnieni z funduszami, zostaliśmy skreśleni z IiŚ
                              dodatkowo wstępne studium wykonalności oraz strategia zaległy na
                              kilka miesięcy u burmistrza-bez wiedzy radnych. Na to na ostatniej
                              sesji zwracał uwagę radny Krystecki. Rada nie ma inicjatywy
                              ustawodawczej, może to i lepiej, tylko uchwałodawczą,a uchwały
                              wykonuje burmistrz. Co do przygotowania uchwały przez
                              Przewodniczącego zgadzam się. Jednak całe działania bezwględnie leżą
                              po stronie burmistrza.
                              2. Łomiankom brakuje złozonego wniosku o fundusze, nijak nie będą
                              one składane przez radnych, a przez pracowników gminnych. Czy
                              wszyscy radni muszą znac się na prowadzeniu inwestycji? A czy po tym
                              szkoleniu już się wszyscy znają? Czy szkolenie przyspieszy złożenie
                              wniosku? Czy chocią wiadomo kto w gminie zajmuje się
                              przygotowywaniem wniosku i za niego odpowiada?
                              3. Takie szkolenia powinny być dostępne dla wszystkich, na miejscu,
                              mamy przeciez do tego obiekt.
                              • dolny6 Re: no własnie co dalej? 10.03.08, 21:53
                                Ale na miejscu nie można się napić w towarzystwie wzajemnej adoracji
                                a na dokładkę ile jest frajdy jak się 40km od domu odjedzie!
                                Maski fantomasa zdarte z twarzy i hulaj dusza diabła nie ma!
                                • brycezion Re: Papirus 10.03.08, 22:16
                                  Więc niech będzie w końcu uchwała!!! Jakaś !!!
                                  Potem będziemy rozliczać realizację.
                                  • dolny6 Re: Papirus 10.03.08, 22:25
                                    Uchwała????
                                    Kto ma to zrobić? Papek z Krysteckim i Wójcicką?
                                    Reszta palcem nie kiwnie bez prikazu burmistrza:(
                                    • brycezion Re: Dolny 6 10.03.08, 22:32
                                      Myślałem,że Przew. Rady jest nie zależny od Burmistrza i ma swoje zdanie.Teraz
                                      piłka jest w Jego bramce.
                                      • megaban Re: Dolny 6 10.03.08, 22:36
                                        W związku z imprezą radnych i burmistrza mam tylko jedno pytanie.
                                        Ile butelek wódki wypito na tym spotkaniu?
                                        • dolny6 Re: Dolny 6 10.03.08, 22:41
                                          megaban napisał:

> W związku z imprezą radnych i burmistrza mam tylko jedno pytanie.
                                          > Ile butelek wódki wypito na tym spotkaniu?

Chłopy na drobinki nie wyglądają więc po "krówce" powinni przyjąć
                                          bez problemów
                                      • dolny6 Re: Dolny 6 10.03.08, 22:37
                                        Trzymam kciuki za przewodniczącego:) Może w końcu coś z siebie
                                        wykrztusi.
                              • pencroff Re: no własnie co dalej? - nie rozumiem radnych 10.03.08, 22:29
                                Nie rozumiem naszych radnych. Jak można twierdzić, że: "strategia
                                zaległy na kilka miesięcy u burmistrza-bez wiedzy radnych" ??!!
                                O ile pamietam, "Strategia" pojawiła się w grudniu. Przez długi
                                czas na stronie UMiG widniało zaproszenie do mieszkańców, aby
                                formułowali swoje uwagi do niej. Było ono też w "Gazecie
                                Łomiankowskiej" A więc, strategia wcale nie zaległa - potrzebny był
                                czas na zebranie tych uwag! "Bez wiedzy radnych" - to jeszcze
                                dziwniejsze, bo wynika z tego, że radni jakoś słabo interesują się
                                urzędową stroną i urzędową prasą własnej gminy. Doprawdy bardzo
                                dziwne.
                                Nie rozumiem tego upartego i wbrew wszelkiej
                                oczywistości "przyprawiania gęby" Urzędowi, czy jest powód, czy go
                                nie ma. A gdzie jest inicjatywa samych radnych, inicjowanie,
                                stymulowanie pewnych działań?
                                • papirus22 Re: no własnie co dalej? - nie rozumiem radnych 10.03.08, 22:48
                                  Ano zaległa. Złożyłem swoje uwagi do strategii i od tamtej strony
                                  nie miałem dostepu do tego dokumentu. Dopiero pod koniec lutego
                                  oficjalna strategia została zaprezentowana przez Panów z SGH na
                                  spotkaniu w ICDS, na tym spotkaniu okazało się że oprócz staretegii
                                  tworzone są równocześnie dwa dokumenty WPI i plany finansowe.
                                  Niestety to równiez było owiane tajemnicą. Niestety burmistrz prosił
                                  jakiś czas temu radnych aby nie kręcili sie po Urzędzie-to
                                  bezposrednio zostało skierowane do radnego Krysteckiego. Dziwna to
                                  prośba, ale po co ktokolwiek później ma słyszeć ze jest niemile
                                  widziany w jakimś referacie. Niestety radny nie bardzo może tak
                                  sobie chodzić po urzędzie i grzebać w dokuemntach, choć pewnie tak
                                  byłoby wygodniej i przejrzyściej.

Co do roli radnych to przypomnę może dla Pena, że role wykonawczą
                                  pełni burmistrz a uchwałodawczą Rada-to wynika z ustawy o
                                  samorządzie gminnym. Za wszystko co dzieje się w urzędzie odpowiada
                                  tylko i wyłącznie burmistrz.
                                  • pencroff Re: no własnie co dalej? - nie rozumiem radnych 10.03.08, 23:06
                                    papirus22 napisał:
                                    > Ano zaległa.

A jednak wciąż nie dostrzegam tu jakichś przerażających zaległości.
                                    Jeżeli zaś równocześnie tworzone były inne doniosłe dokumenty - WPI
                                    i plany finansowe - to znaczy, że Burmistrz i Urząd nie są
                                    bezczynni. Jak widać z tego, co napisałeś - o tworzeniu ich Urząd
                                    poinformował, więc gdzie tu jaka tajemnica? I co takiego miałoby
                                    byc wcześniej prezentowane, czy jakiś surowy półprodukt?

papirus22 napisał: Niestety burmistrz prosił
                                    > jakiś czas temu radnych aby nie kręcili sie po Urzędzie-to
                                    > bezposrednio zostało skierowane do radnego Krysteckiego. Dziwna
                                    to
                                    > prośba, ale po co ktokolwiek później ma słyszeć ze jest niemile
                                    > widziany w jakimś referacie.

Ano właśnie, po co? Będąc na miejscu burmistrza, miałbym taką samą
                                    prośbę do radnych, wcale się mu nie dziwię.

papirus22 napisał:

>Niestety radny nie bardzo może tak
                                    > sobie chodzić po urzędzie i grzebać w dokuemntach,

Dlaczego znowu "niestety"? Zdaje się, że funkcję kontrolną ma
                                    spełniać komisja rewizyjna, nie pojedynczy radny.
                                  • brycezion Re: Papirus22 10.03.08, 23:08
                                    Na razie czekamy na uchwałę Rady w sprawie dotacji z UE.
        • lomek2 Re: Bardzo jestem ciekawy 05.03.08, 00:07
          Podam przykład.
          Są 2 firmy, podobna wielkość, ta sama nisza rynkowa, ten sam rejon działania, te
          same możliwości na starcie. Tylko ludzie są w nich różni, rzecz jasna.
          I, przykładowo, jedna z tych firm funkcjonuje dobrze, coraz lepiej a druga
          zapada się i w ostateczności zamyka działalność.
          Pytania nawet nie zadaję, bo czym się te firmy różniły już napisałem.

P.S.
          Niezależnie od ilości kurzu na drodze, Twoja żona NIE MUSI myć okien 4x w roku,
          tylko CHCE.
          • jojcorz Re: Bardzo jestem ciekawy 05.03.08, 18:30
            Nie masz racji lomek. Una nie chce, ino musi, bo świata zza tych
            brudnych szybuf nie widać.
    • frags Re: Bardzo jestem ciekawy 05.03.08, 19:16
      No, ale czas na mnie. Za jakiś czas znów wrócę, trochę was rozruszać.
      Pozdrowienia dla Dziadka-Trąby!
      • lomiankowicz Re: Bardzo jestem ciekawy 05.03.08, 21:11
        frags napisał:

> No, ale czas na mnie. Za jakiś czas znów wrócę, trochę was
        rozruszać.
        > Pozdrowienia dla Dziadka-Trąby!

Spadaj fragsiu do garów.
        Kolesie z myjki juz się stęsknili za twym dowcipem.
    • metazoa Re: Bardzo jestem ciekaw 06.03.08, 11:03
      Czy zmiana końcówki w tytule powoduje zmianę znaczenia pytania?

Bralczyki, Miodki i inne "językowe purysty" z Omnianek - do roboty!

Odpowiadajta, czy "bardzo jestem ciekawy", to to samo co - "bardzo jestem ciekaw"?
    • frags Re: Bardzo jestem ciekawy 10.03.08, 17:17
      Bardzo, bardzo jestem ciekawy. Kto zapłacił za szkolenie brycka w Jachrance? I
      ile to kosztowało? Gmina? Nie, no chyba nikt by tak nie szastał publicznym
      groszem, żeby zapraszać na szkolenie dla radnych i pracowników UG PRYWATNĄ osobę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka