papirus22 23.04.08, 09:01 nasze.lomianki.org/index.php/2008/04/09/radni-musza-kontrolowac-burmistrza/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dodan Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 23.04.08, 09:04 Rozumiem Papi, ze to taka forma autoreklamy?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kw.40 Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 23.04.08, 09:38 Ostrzegałem Was (Papi i Sylwia)przed wyborami że stara klika Belki przypudrowana młodymi wraca do władzy. Dziś masz do wyboru albo grzecznie podnosić rękę albo z Kłudkiewiczem tworzyć nową jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
pencroff Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 23.04.08, 10:01 Skoro, jak mówi Papirus w artykule, do którego nas odsyła: „Od radnych mieszkańcy oczekują rzetelnej i wytężonej pracy, której celem powinno być poprawienie warunków życia mieszkańców.” To chciałbym mocno przypomnieć swoje pytania sprzed paru dni. Odpowiedzi na nie otrzymałem, ani artykuł ich nie zawiera. Były one następujące: "Bardzo chętnie dowiedziałbym się też, czy opiewany przez radnego Papirusa radny Krystecki - oprócz tego, że był Kassandrą i snuł czarne proroctwa - zrobił coś konkretnego, aby Łomianki jednak otrzymały te pieniądze? Czy choćby, tak jak pisze Lomek, bodaj próbował uświadomić i wyjaśnić decydentom, jak dawno Łomianki przestały być bogatą gminą? Radny Krystecki jako przewodniczący komisji budżetowej? Czy w tej sprawie radni Papirus i Krystecki zdobyli się na jakiś list? [Czyli - dopisek dzisiejszy: czy obaj radni oprócz publikowania krytyk, zrobili cokolwiek więcej dla poprawy budżetu Łomianek?] Biorąc pod uwagę, że od początku kadencji mamy już prawie półtora roku, to od radnego Papirusa chciałbym też odpowiedzi na pytanie: czy dzięki staraniom pana - odnowiono albo wyremontowano gdzieś choć kawałek zaniedbanej ulicy? położono kawałek chodnika? czy zawieszono gdzieś bodaj ze trzy lampy? Czy były takie zabiegi z pana strony?" Autora powtórnie proszę o ustosunkowanie się do nich, zarówno w pierwszej jak i wdrugiej części. To, co jeszcze dziwi mnie i zastanawia, to podkreślenie w artykule, iż „budżet jest zły, bo stanowi kontynuację polityki poprzednika”, podczas gdy Papirus sam mówił na forum, że wskutek nadwyżki (dziewięciu milionów) z ub. roku, w tym roku dołożono siedem do budowy sieci. Tak więc, Pszczółkowski okazał się całkiem dobrym gospodarzem, a i budżet obecny przestał być kontynuacją, dając na tę sieć więcej, niż kiedykolwiek dawał poprzednik. Nakazywałaby elementarna uczciwość i o tym wspomnieć w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
wiola1950 Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 23.04.08, 10:22 Pencroff zapytaj innych radnych co zrobili. Radni wymienieni w artykule są najbardziej aktywni, najwięcej robią i najwięcej składają zarówno wniosków jak i interpelacji. W sumie radnych jest 15 więc każdy powienien napisac o swoich działaniach. O ile mi wiadomo zarówno radny Rusiecki jak i radna Maksim-Wójcicka opublikowała sprawozdanie za rok 2007 z prac swoich komisji. Było to w GŁ jakiś czas temu, nie wiem jak inni przewodniczący komisji ale wszyscy powinni składać właśnie takie raporty. Odpowiedz Link Zgłoś
pencroff Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 23.04.08, 10:35 Składanie wniosków i interpelacji nie powinno wyczerpywać całej działalności radnego. Zwracam się do Papirusa, ponieważ on najwięcej pisze o "działalności władz", (a przy tym najbardziej krytycznie), i chcę się odnieść do artykułu, który on sam nam polecił. Czytałem sprawozdanie P. Maksim-Wójcickiej, oczywiście, uważam ją jako aktywną radną. Na sprawdzanie działalności innych radnych przyjdzie jeszcze pora - przed wyborami. O niektórych wiem bezpośrednio spoza forum. Prowadzona przez Papirusa Komisja Statutowa Rady działała kilka miesięcy, a właściwie "pracowała" chyba tylko na papierze, bo została rozwiązana, niczego kompletnie nie zrobiła, ani nie osiągnęła. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 23.04.08, 10:56 Pencroff przynajmniej nie mijaj się z prawdą, stajesz się niewiarygodny komisja statutowa zdała swoje sprawozdanie z prac z 2007 było opublikowane w GŁ. Przygotowała tez 3 statuty, niestety burmistrz stwierdził, że nie ma insygniów(naprawdę mam to na piśmie), a herb Łomianek jest niewazny i dopiero po uzgodnieniu tego herbu z mswia będzie można uchwalić statuty. Projekty statutów znajdują się na stronie lomianki.info. Poszukaj, poczytaj i nie denerwuj się bo zachowujesz się jak Drabbu, nawet uważam, że macie ze sobą wiele wspólnego:))) Odpowiedz Link Zgłoś
pencroff Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 23.04.08, 11:26 papirus22 napisał: >Poszukaj, poczytaj i nie denerwuj się bo zachowujesz się jak Drabbu, nawet uważam, że macie ze sobą wiele wspólnego:))) Ależ wolno Ci uważać, co Ci się podoba, jednak przyjmij do wiadomości, że on to on, a ja to ja. Może i mamy coś wspólnego, gdyż jak się zdążyłem zorientować, obaj interesujemy się życiem Łomianek i działalnością wszystkich władz. A zarazem, zdaje się, że obaj nie mamy chęci na ładne oczy i na wiarę przyjmować tego, co kto - łącznie z Tobą - powie czy napisze. Widzisz, pogratulowałbym Ci poprzedniej odpowiedzi, gdybyś jednocześnie potrafił swoją działalność tak prowadzić, żeby nie ucierpiały Twoje "stosunki osobiste" z dowolną osobą czy grupą osób. Nie jest to aż tak trudne. Nie mówię też o tym, że wyrażenie: >i nie denerwuj się bo...> to Twój ulubiony, nadużywany i ograny chwyt retoryczny. A piszę całkiem spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dodan Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 23.04.08, 11:44 Pencroff jest naprawde zenujacy, ja mam pytanie do naszego fajnego pena, moze powie nam cos o pracy radnego Zielskiego albo Orzechowskiego. Czym ci radni sie wykazali? Odpowiedz Link Zgłoś
pencroff Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 23.04.08, 11:59 A dlaczego nie zapytasz sam? Czemu mam cię wyręczać? Napisz do nich i przekaż odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
dodan Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 23.04.08, 12:07 A sie pytac nie musze bo wiem ze nie robia kompletnie nic, a ty razem z drabbu jestescie obroncami ukladzikow pszczoly i czepiacie sie akurat tych radnych, ktorzy dla gminy robia najwiecej Odpowiedz Link Zgłoś
pencroff Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 23.04.08, 12:12 Nie "czepiam się". Sprawdzam. Dlatego o Zielskim i o Orzechowskim mam inne - dobre! zdanie. Zwłaszcza o pierwszym z nich. A ty zostań przy swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
dodan Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 23.04.08, 12:20 zostane, zreszta mysle, ze kazdy kto zna temat i nie ma w tym osobistego interesu, bedzie mial zdanie podobne Odpowiedz Link Zgłoś
wiola1950 Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 23.04.08, 11:30 pencroff napisał: >Składanie wniosków i interpelacji nie powinno wyczerpywać całej > działalności radnego. Oczywiście masz rację są tacy radni którzy nie składają żadnych interpelacji i wniosków. > Prowadzona przez Papirusa Komisja > Statutowa Rady działała kilka miesięcy, a właściwie "pracowała" > chyba tylko na papierze. Jak ma pracować komisja pisząca statut? Musi pisać na papierze:) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 23.04.08, 10:51 Pen Jeszcze nie czas na podsumowania, złożyłem wiele wniosków, które w zdecydowanej większości są dziś w realizacji, część jest w WPI i trwa przygotowywanie dokuemntacji. Przyjdzie czas na podusmowania to się dowiesz, ba nawet Ci je osobiście pokażę, choć wątpię abyś miał odwagę na spotkanie ze mną:) Nie chodzi o to aby się chwalić swoimi osiągnięciami, bo praca społeczna nie polega na tym, ale w małej części napiszę specjalnie dla Ciebie, skoro tak bardzo się chcesz dowiedzieć. Nie zapominaj, że to po ostrej dyskusji z mną, radnym Krysteckim oraz radną Sylwią, burmistrz ugiął się i wprowadził do budżetu zamiast 2,2 mln 4,5 mln na wod-kan. Wiesz ja kanalizację mam od lat, ale raz ustalonych priorytetów się nie zmienia, tym bardziej że wynikają one ze startegii Łomianek i programu komitetu PZ. Obecnie z 9 mln nadwyżki za rok 2007(tak, tak Łomianki mają wolne środki i to dużo), burmistrz dorzucił jeszcze 3,5 mln na dofinanowanie spółki, tyle ile wnioskowaliśmy w komisjach statutowej, społecznej, planownia, technicznej pod koniec ubuegłego roku. Dla mnie liczy sie efektywność działania. Uważam że dopieliśmy w końcu swego(po 3-4 miesiącach), co prawda ucierpiały na tym nasze stosunki osobiste, ale ja jestem od załatwiania spraw ważnych dla ludzi a nie podlizywania się burmsitrzowi. Uwzględniony został wspólny wniosek radnych z okręgu Łomianek Starych dotyczący rozbudowy sieci wod-kan w osiedlu Trylogii oraz przygotowywana jest inwestycja w osiedlu Powstańców. Ten wniosek został złożony w sierpniu 2007 do komisji technicznej i burmistrza Taranawskiego (dysponuję kopią ). Tu w Łomiankach Starych dzieje się wiele i to pewnie pytasz. To nie koniec, ale o reszcie dowiesz się w okresie kiedy każdy z radnych będzie podsumowywał swoją pracę. Musisz być cierpliwy i spokojny:) Pytasz czy odnowiono ulice? Uwzględniono wszystkie moje wnioski zarówno z tego roku jak i poprzedniego w sprawie równania wszystkich ulic i ich naprawy w sołectwach Chopina i Łomianki Dolne. O reszcie też dowiesz się w swoim czasie-tu trzeba dodać o ścisłej współpracy z mieszkańcami w tej sprawie. Zapewne pytasz jak zabiegam o lepszy dojazd do Łomianek, otóż jestem na wszystkich ważniejszych spotkaniach w sprawie północnego wylotu S7 i zabiegam i występuję na tyle ile mogę (ówniez pisem w tej sprawie wnioski)aby jak najszybciej podjęto w tej sprawie wybór, przejrzyj prasę (nie tylko loklaną)znajdzie moje wystąpienia i czynny udział jak na jednej z demonstracji, gdzie zostałem zaatakowany przez napastników:) Może chcesz tez wiedzieć co robię w sprawie wyznaczneia rezerwy dla tramwaju, niestety pisma zaległy u burmistrza, skierowął je na komisje,a jeszcze ponad rok temu zorganizowałem spotkanie u burmistrza w tej sprawie z Siskom, później składałem w tej sprawie wnioski do ZDM na konsultacjach mosu północnego, na naszej sesji itp. Bez pomocy burmistrza trudno mi jest działać w tej sprawie, ale i tak spotkałem się w tej sprawie z władzami Bielan, tylko co ja sam mogę?:))) Tej aktywności jest jeszcze więcej, mógłbym pewnie napisać trzy razy tyle, ale jak pisłem dowiesz się w swoim czasie, nie będę zanudzał wszystkich. No chyba że zapraszasz mnie na kawę, chętnie przyjdę w dowolnie wyznaczonym miejscu i terminie-za siebie zapłacę. To jak chcesz się jeszcze więcej dowiedzieć na spotkaniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 23.04.08, 14:23 Początek kampanii wyborczej Odchudzonego Piotrusia? Nie za wcześnie? Pszczoła ma jeszcze chwilkę. Odpowiedz Link Zgłoś
dodan Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 23.04.08, 14:55 Nie to chyba stare zdjecie jest:-) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 23.04.08, 15:05 dodan napisał: > Nie to chyba stare zdjecie jest:-) Czyli jednak kampania. Grubego Piotrusia? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
woila1950 Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 23.04.08, 17:20 A po holerę kontrolować? Wystarczy mu codziennie patrzeć na łapy. Odpowiedz Link Zgłoś
tuzimka Re: do radnego Papirusa! 23.04.08, 17:52 Pencroff napisał: Widzisz, pogratulowałbym Ci poprzedniej odpowiedzi, gdybyś jednocześnie potrafił swoją działalność tak prowadzić, żeby nie ucierpiały Twoje "stosunki osobiste" z dowolną osobą czy grupą osób. Nie jest to aż tak trudne. Ano właśnie :( Oj, nie stałeś się Papirusie, przebojem roku pośród swojego elektoratu ani pośród swoich przyjaciół, o ile jeszcze Ci jacyś pozostali... - nawet "radnym miesiąca" nie. To chyba całkiem pewne. Zniknął Esscort, Mazowianka, Sylwia, Drabbu, a dotąd bardzo często popierali Twoje racje i pomysły. Nie sądzisz, że to dziwne? Może spróbuj trochę zmienić styl na mniej dokuczliwy? Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: do radnego Papirusa! 23.04.08, 19:50 Tuzimko nie jestem od lubienia tylko od działania. Nie martw sie o mnie, ataki na mnie kilku osób uwikłanych w zależności z władzą wynikają własnie ze zbyt dużej aktywności. Zapewne zadaje za dużo pytań i interpelacji, a na dodatek same trudne, np. kto dystybuuje GŁ?:) Nikomu nie dokuczam i z nikim się nie kłócę nie mam żadnego powodu do zmiany stylu. Pomimo tego dziękuję za troskę choć jest ona zupełnie niepotrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: do radnego Papirusa! 23.04.08, 20:11 Papirusie, całkiem poważnie doceniam Twoje zaangażowanie. Swietnie że drążysz i zadajesz kłopotliwe pytania. Jeśli istnieją kłopotliwe pytania (poza tymi z kategorii kto z kim śpi albo na co choruje i od kogo się zaraził) to znaczy że coś jest gdzieś nie do końca w porządku. Nie chciałbym moralizować, jednak, przyznać muszę, że czasami dajesz się wciągać w pułapkę zacietwierzenia. Zawsze, ale to bezwzględnie zawsze, pełniąc funkcję urzędową trzeba kierować się obiektywnymi ocenami każdego przypadku z osobna. Słuchać wszystkich rzeczowych opinii bez względu na źródło. Choć oddzielanie ludzi od spraw jest niezmiernie trudne. Ale po tym właśnie poznaje się ludzi wielkich przez duże W i prawdziwie mądrych. Poza tym uważam że jest ok i masz prawdziwe zadatki na człowieka władzy takiego, jacy są najbardziej potrzebni - pracowici, efektywni i kreatywni. Pozostało Ci tylko panowanie nad emocjami. Wszyscy na tym skorzystamy. P.S. Stoję sobie z boku, więc jest mi łatwo oceniać to, z czym sam mam problem :) Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja.lomianki.info Re: do radnego Papirusa! 23.04.08, 22:32 papirus22 napisał: > Zapewne zadaje za dużo > pytań i interpelacji, a na dodatek same trudne, > np. kto dystybuuje GŁ?:) hihi :) dobre dobre :) To były czasy jak sie Robertowi wypominało to i owo. ze gazłoma za sokoła roznosi i dlatego taki zależny :) mimo, że zdaje się bezpośrednio nie on na tym nie zarabiał... Papi napisz - kto dystybuuje GŁ?:) - przecież to chyba żadna tajemnica? A któż to, a któż to? No chyba że jednak tajemnica? Podpuszczam Cię jak widzisz :) Jakoś tak rok temu - było zamieszanie z dostawą netu do UM że niby Bajm dostał zapytanie ofertę - a wcale nie dostał? No i jak dziś pamietam opowieści jednego z pracowników UM w jaki sposób (jakimi słowy decydentów) ta sprawa została załatwiona... Nie wiem na ile te opowieści były wiarygodne ale były. A tak jakoś mi się skojarzyło :) No ale do meritum... to kto roznosi ten GazŁom? napisz Papi będzie wesoło a może i ta wiedza komuś da pretekst do alternatywnego oglądu rzeczywistości? Każda wiedza wzbogaca. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: do radnego Papirusa! 23.04.08, 23:59 No właśnie, przy okazji umknęła mi jedna myśl wcześniej, więc teraz ją dorzucę: Nie ważne kto, tylko JAK I ZA ILE. Jeśli to robi nawet krewny burmistrza, ale cena jest rynkowa a nie +XX%, i usługa dobrze wykonana, to nie widzę przeszkód. Ani też powodów do wytykania. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: do radnego Papirusa! 24.04.08, 00:13 lomek2 napisał: > No właśnie, przy okazji umknęła mi jedna myśl wcześniej, więc teraz ją dorzucę: > Nie ważne kto, tylko JAK I ZA ILE. > Jeśli to robi nawet krewny burmistrza, ale cena jest rynkowa a nie +XX%, i > usługa dobrze wykonana, to nie widzę przeszkód. Ani też powodów do wytykania. > oj, Redakcjo, chyba trafiłaś niczym bokser Adamek podczas ostatniej walki. Lomku, jako głosi przysłowie" "Uderz w stół..." Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: do radnego Papirusa! 24.04.08, 02:18 Że niby mam od gminy coś więcej niż coroczne wezwanie do zapłaty podatku? :) Kulą w płot. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja.lomianki.info Re: do radnego Papirusa! 24.04.08, 00:58 lomek2 napisał: > Nie ważne kto, tylko JAK I ZA ILE. oczywiscie zgadzam sie. ale też popieram ujawnianie takich niuansów nie w kategorii 'wytykania' - ale 'jawności informacji'. a przecież cały czas nie wiemy któż jest roznosicielem gazłoma :) i jeszcze jedno - może warto zastanowić się w jakim celu nagonkę na roberta zastosowano? Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: do radnego Papirusa! 24.04.08, 01:46 Tam zaraz nagonkę :) Co w tym dziwnego, że jako wróg polityczny, do tego w 100% zastąpialny, dał głowę? Rzecz to normalna, naturalna i ZDROWA. Wcale nie musi być skutkiem odwety, a zwykłej wygody. Po co się bratać z wrogami albo wytracać energię na niesnaski, skoro można ich zastąpić zwolennikami? No i rozwiązanie psychologicznie komfortowe dla ściętego - nie musiał szukać sensownych powodów aby wytłumaczyć zmianę swojej orientacji :) Wyobrażacie sobie bajmota, który przenosi trasę pod Kampinos dla zachowania portali swojego wypieku? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
megaban Re: do radnego Papirusa! 24.04.08, 07:05 Naprawdę nie wiecie kto dostał tę fuchę. Wszyscy wiedzą ojcic przeowdniczącego. Ja się nie dziwę że Krystecki czy papirus się wkurza. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: do radnego Papirusa! 24.04.08, 08:31 megaban napisał: > Naprawdę nie wiecie kto dostał tę fuchę. Wszyscy wiedzą ojcic > przeowdniczącego. Ja się nie dziwę że Krystecki czy papirus się > wkurza. Ojciec przewodniczącego???? Paradne. To doprawdy Wesołe Miasteczko. Rodzinne. Wręcz powiem, że to Weselsze Miasteczko, niż było za Sokoła. Proszę, jak można sobie nieźle żyć, a i rodzinie dać zarobić. A paps krótkowzroczny z GŁ chciał zrobić kilkukartkowy gminny biuletyn. I jak by go wtedy można było dostarczać Mieszkańcom??? Rzeczywiście Potrzeba Zmian... Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: do radnego Papirusa! 24.04.08, 09:39 redakcja.lomianki.info napisał: > i jeszcze jedno - może warto zastanowić się > w jakim celu nagonkę na roberta zastosowano? Z nagonką to przesada ale faktem jest, że facetowi odmawiano wiarygodności, Sokół mu płacił a ten ślepo go bronił, nawet rozumiem go jako człowieka, trudno oczekiwać, żeby podcinał galęź na której się siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: do radnego Papirusa! 24.04.08, 10:19 Oj, Lolka, nie dolewaj oliwy do ognia ;) Jeśli Robert nie "podcinał gałęzi", na której rzekomo siedział, dystrubuując GŁ, to jak to się ma do obecnych "gałezi" i powiązań? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: do radnego Papirusa! 24.04.08, 12:45 Teraz to ja nie jestem zorientowana co do gałęzi i powiązań (a na dodatek nie bardzo mnie to interesuje), wtedy było łatwiej bo wiadomo było, kto jest ten zły. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: do radnego Papirusa! 24.04.08, 13:02 Lola, rozwaliłaś mnie tym postem ;) Lola napisała: > wtedy było łatwiej bo > wiadomo było, kto jest ten zły. Odpowiedz Link Zgłoś
szopenna Re: do radnego Papirusa! 24.04.08, 09:24 papirus22 napisał: Zapewne zadaje za dużo > pytań i interpelacji, a na dodatek same trudne, np. kto dystybuuje > GŁ?:) >Nikomu nie dokuczam i z nikim sie nie kłócę nie mam żadnego powodu do zmiany stylu. Oj, papirusie chyba sie przeceniasz z tym zadawaniem trudnych pytań:( np.kto dystrybuuje GŁ:) Toż to przecież nie jest tajemnica, sam widzę Pana który te gazety rozwozi, praca jak każda inna,a jeśli masz coś przeciwko tej osobie to sam się zgłoś do rozwożenia. Co do tego dokuczania i kłócenia się :to pewnie już niedługo będziesz zadawał pytania i kłócił się sam z sobą.:) bo tego też trzeba mieć klasę. Robi się coraz bardziej wesoło. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: do radnego Papirusa! 24.04.08, 10:08 tuzimka napisała: Zniknął Esscort, Jestem, jestem :) Może faktycznie nie w pierwszym szeregu, ale ile można być w pierwszym szeregu...? No i chyba trochę się rozleniwiłem w czasie tej ciepłej zimy. Odpowiedz Link Zgłoś
tuzimka Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 24.04.08, 09:52 Lomek2 napisał: Papirusie, masz zadatki na człowieka władzy... Taaak. Umie też przyjąc i wykorzystać dobrą radę, puścić w niebyłe błahe urazy, zdobyć się na odrobinę samokrytycyzmu i dystansu do własnej osoby. Wyśmienicie. Papi, czy ty chcesz nam wmówić wszystkim, że masz monopol na słuszność a poza tym jesteś biedna, blada uciemiężona sierotka? To byłoby coś bardzo nowego w twoim autowizerunku. Co to znaczy, że "atakują cię ludzie zwiążani z obecną władzą"? Przecież sam jesteś tą władzą, a może ci ludzie widzą więcej racji i odpowiedzialności po "tamtej stronie" niż po twojej? Jak myślisz? Jak dla mnie też nie fatyguj się interpelacją w sprawie "Gazety". Zadzwoniłam do Urzędu i wyjaśniono mi bardzo uprzejmie, kto i dlaczego. Nie piszę dokładniej, bo TY sam wiesz równie dobrze kto, co, dlaczego, no i inni już napisali. W każdym razie, nikt nie robi żadnej tajemnicy. To ja mam do Ciebie interpelację: czy ważniejsze jest kto? czy żeby "Gazeta" była na czas w kolejnych punktach? Gdyby było inaczej, krzyczałbyś pewnie o "niedołęstwie Urzędu, ktory nawet swojej gazety" nie potrafi porozwozić. Tak by było, prawda? Pozdrawiam - była mieszkanka Bemowa, a teraz Łomianek. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 24.04.08, 10:27 Tuzimka napisała: > Papi, czy ty chcesz nam wmówić wszystkim, że masz monopol na > słuszność a poza tym jesteś biedna, blada uciemiężona sierotka? > To byłoby coś bardzo nowego w twoim autowizerunku. Nie, dlaczego nowego? Przecież przed wyborami też Papiego cięmiężono, pisał o tym na forum niejednokrotnie, choć do końca nie wiadomo kto. A problem z rozwożeniem gazety? No cóż, Papi jest konsekwentny. ;) Skoro Robert był postrzegany jako uwikłany w układ z powodu jej rozożenia, to każdy rozwożący gazetę też jest uwikłany. Choć przyznaję, nie wygląda to dobrze, gdy członkowie rodziny radnych dostają takie zlecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 24.04.08, 11:51 > Taaak. Umie też przyjąc i wykorzystać dobrą radę, puścić w niebyłe > błahe urazy, zdobyć się na odrobinę samokrytycyzmu i dystansu do > własnej osoby. Wyśmienicie. Ech! Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 24.04.08, 12:35 Ech. Przesadzacie, nikt nie ma na nic tutaj monopolu. Nie jestem sierotką ani z nikim się nie kłócę. Może kilka osób by tego chciało, ale wysiłek tych osób daremny. Jestem spokojny i ciekawy dalszego rozwoju wydarzeń. Jezeli chodzi o zatrudnianie tzw. "swoich" to jest to patologia nosi to nazwę nepotyzmu. I tyle wystarczy na ten temat. Zalinkowałem artykuł i ciesze się że aż tyle wzbudził emocji, dziekuję za komentarze, wkrótce na pewno pojawią się kolejne artykuły:) Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 24.04.08, 14:13 No właśnie i tym pisałem wcześniej... :) Nepotyzmem jest obsadzanie stanowisk publicznych członkami rodziny. Owszem. Ale nepotyzm nie jest z gruntu zły ani naganny. Jest zły dopiero wtedy, gdy płynie z niego korupcja, większe koszty administracji a samo przyznawanie stanowisk z góry eliminuje konkurencję. Nie należy wypaczać rzeczywistości. Już się raz PO władowała na minę w postaci nagonki na Gilowską. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Radni muszą kontrolować burmistrza! 24.04.08, 14:40 Papi napisał: > wkrótce na pewno pojawią się kolejne > artykuły:) Po co? Papi, wyjasnij mi proszę, co Twoim zdaniem przekazujesz w tych artykułach mieszkańcom. I dlaczego odczuwasz potrzebę pisania i publikowania (tak napisanych, jak powyższy) artykułów. Ze nie pochwalasz obecnego budżetu - rozumiem, też mnie nie zachwyca. Ale nie piszesz, na czym (konkretnie) można - Twoim zdaniem zaoszczędzić. Piszesz ogólnie, że na administracji. Nie piszesz, czy jest przerost etatowy, czy zbyt wysokie pensje. Co należałoby zrobić, by zaoszczędzić? Ja wiem, że rada nie może wiele w kwestii opracowania budżetu, ale skoro w tym roku jest zły, jak twierdzisz, poddaj jakieś rozwiązania, nie tylko krytykę. Dalej idąc - informujesz, że Łomianki wypadły z listy - ale już nie piszesz dlaczego. Czy Urząd zawalił, czy może zmieniły się kryteria? Zadajesz pytanie, czy Ł. mają jeszcze szanse na pozyskanie środków - ale na to pytanie nie próbujesz nawet udzielać odpowiedzi. Stań się bardziej rzetelny w przekazywanych mieszkańcom informacjach, przedstaw je z Twojego punktu widzenia, ale przez pryzmat określonych realiów, i podejmowanych - bądź nie - działań przez Urząd. Bo teraz to naprawdę wygląda tak, jakbyś jedynie stał w opozycji do wszystkich, wszyscy we władzach byli be, a Ty, jedyny sprawiedliwy, głosisz światu... że właśnie taki jesteś :) Ja mam nadzieję, że Twoje intencje są dobre, że chodzi Ci jedynie o to, by pieniądze były w większym procencie całości budżetu wydawane na inwestycje itd. Nie wiem, czy napiszę jasno i zrozumiale, ale przyjmij dobrą radę (choć od Kowalik)- próbuj współpracować, choć nie ze wszystkim się zgodzisz - decyduje prawo demokracji; jesli coś Ci się nie podoba - krytykuj, ale konstruktywnie; i - ewentualnie, skoro chcesz czy musisz - pisz tak, by nie robić zamieszania w głowach mieszkańców. Niech rozumieją, do czego masz zastrzeżenia, a nie tylko widzą, że w "ulu pęka". Jeśli uważasz, że obowiązkiem radnego jest informowanie mieszkańców o działaniach władzy (też tak uważam), to informuj, ale rzetelnie i z argumentami. btw. też jestem ciekawa dalszego przebiegu wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś