Dodaj do ulubionych

Nowe stanowisko w UG

28.04.08, 12:56
W obecnej kadencji Ł. mają dwóch zastępców burmistrza.
Nie miały sekretarza. Ów drugi zastępca miał być ZAMIAST sekretarza.
Obecnie Ł. mają w regulaminie organizacyjnym w ścisłym
kierownictwie, oprócz burmistrza: dwóch zastępców burmistrza,
koordynatora i sekretarza:
bip.lomianki.pl/portal/BIP/run.GetNewserMultiMedia?rowId=4759
;)

Ktoś wie, kto będzie sekretarzem?

dzień dobry wszystkim :)
Obserwuj wątek
    • esscort Re: Nowe stanowisko w UG 28.04.08, 15:32
      Ja tam się nie znam, ale może jest obowiązek powołania sekretarza?
      • szopenna Re: Nowe stanowisko w UG 28.04.08, 17:32

Na sesji 25.04 Burmistrz Pszczółkowski wyjaśniał że stanowisko sekretarza jest
        obowiązkowe i Pani w-ce Burmistrz Jolanta Niegrzybowska,pełni również funkcję
        sekretarza urzędu.
        Więc nie zostanie zatrudniona nowa osoba na to stanowisko.
        • krzysiom1 Re: Nowe stanowisko w UG 28.04.08, 19:40
          Ufff....
          • molami Re: Nowe stanowisko w UG 29.04.08, 08:37
            Mnie też ... ulżyło. ;)

------
            Pewna starsza pani zapytana przez dziecko, czy jest młoda, czy stara, odpowiedziała: "Drogie dziecko, jestem młoda od bardzo dawna".
            • esscort Re: Nowe stanowisko w UG 29.04.08, 08:47
              Ale jaki jest powód waszego ulżenia:
              1. że będziemy mieli sekretarza
              2. że sekretarzem bedzie p. wiceburmistrz
              3. że okazało się iz kowali nie zna jakiegoś przepisu
              4. inne (jakie?)
              • molami Re: Nowe stanowisko w UG 29.04.08, 09:25
                Powodem mojego uffff jest fakt (nie zweryfikowany) ino uzyskany z forumowego wpisu, że Pani vice pełni funkcję sekretarza.

Jaka oszczędność!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mam tylko małe "ale" do tej sytuacji. Czy Pani vice - pełni czy - wykonuje?

Różnica jest zasadnicza.

Poczekam więc na kompetentne dworskie, (ukrytych za nick'ami pracowników Urzędu) - opinie.

------
                Pewna starsza pani zapytana przez dziecko, czy jest młoda, czy stara, odpowiedziała: "Drogie dziecko, jestem młoda od bardzo dawna".
                • molami Re: Nowe stanowisko w UG 29.04.08, 10:26
                  Jak widać z poniższego, DWORZANIE zajęci są dysputami na zupełnie inne tematy. No cóż. Widocznie są one (tematy) w hierarchi ważności u DWORZAN na TOPIE.

Jakże polski wyróżnik. Prawda? :(

Być na topie, korzystać z pomocy spindoktorów, zwracać uwagę na PR (piar) w kontaktach z mediami (woda?, gaz?, droga?, elektryczność?), bo tak rozumiano media do roku 1989.

Porąbane to wszystko, mocium panie.

A może to wszystko przez PiS lub SLD lub LiD lub o zgrozo, przez Samoobronę, lub przez PSL?

A MOŻE TO TYLKO - PRZEZ NAS?!!!!!

------
                  • esscort Re: Nowe stanowisko w UG 29.04.08, 11:46
                    Ale o co chodzi?
              • kowalik22 Re: Nowe stanowisko w UG 29.04.08, 09:54
                Esscort napisał:
                > że kowali nie zna jakiegoś przepisu

:)
                Kowalik, Drogi Ess, zna, ale to nie ma nic do rzeczy. Fakt, że
                zrezygnowano jakiś czas temu z Sekretarza oznacza, że pracownicy UG
                nie znają przepisów:
                Wyrok z dnia 5 lutego 2008 r. Naczelny Sąd Administracyjny w
                Warszawie II OSK 1744/07

Stanowisko sekretarza gminy jest obligatoryjne i wójt (burmistrz,
                prezydent miasta) nie może odstąpić od regulacji ustawowej.
                Wspólnota 2008/15/51 361467

;)
                no a Burmistrz Ł. odstąpił, choć nie mógł;)

Ale w moim poście nie ten fakt (utworzenia stanowiska Sekretarza)
                był meritum sprawy.
                A swoją drogą, tak na marginesie, zastanawiam się, czy zgodne z
                prawem było powołanie dwóch zastępców. Zgodnie z ustawą o
                samorządzie gminnym dwóch zastępców moze mieć gmina licząca ponad
                20.000 mieszkańców (art. 26 a ust. 2). Liczby podawane na stronie
                Gminy informują, że gmina posiada ponad 20.000 mieszkańców.
                Jednocześnie jednak w Ł. rada liczy 15 radnych, a taki skład ustawa
                przewiduje dla gmin, liczących poniżej 20.000 mieszkańców. To jak to
                w końcu jest z tymi mieszkańcami (i zastępcami)? Stanowisko
                Koordynatora litościwie (na razie)pominę milczeniem.

Dzień dobry wszystkim :)
                • krzysiom1 Re: Nowe stanowisko w UG 29.04.08, 10:12
                  Moim zdaniem niezgodny. Liczy się stan na dzień wyborów- wtedy było
                  poniżej 20k.
                • esscort Re: Nowe stanowisko w UG 29.04.08, 10:14
                  kowalik22 napisała:

>owalik, Drogi Ess, zna, ale to nie ma nic do rzeczy. Fakt, że
                  > zrezygnowano jakiś czas temu z Sekretarza oznacza, że pracownicy
                  UG nie znają przepisów:
                  > Wyrok z dnia 5 lutego 2008 r. Naczelny Sąd Administracyjny w
                  > Warszawie II OSK 1744/07
                  >
                  Kowalik, widac gołym okiem, że teraz wygrzebalaś ten wyrok. Pisząc
                  wczesniej o sekretarzu nie wspominalaś, że jest on wymagany prawem.
                  Ale to naprawdę nie jest wstyd nie znać jakiegoś przepisu (zapomnieć
                  o nim, przeoczyć itp.). Przeciwnie - to ci nadaje ludzkie oblicze ;)
                  • kowalik22 Re: Nowe stanowisko w UG 29.04.08, 10:25
                    Ess, gratuluję tego "gołego oka" ;)
                    Przecież nigdzie nie pisałam, że sekretarza nie powinno być.
                    ale nie to jest meritum sprawy, Ess. Zajrzyj jeszcze raz do schematu
                    organizacyjnego Urzędu.

Może i nie jest wstyd nie znać jakiegoś przepisu, ale jeśli się
                    jest - z racji aprawowanego urzędu - zobowiązanym do jego
                    przestrzegania - to już nie tylko wstyd.

• esscort Re: Nowe stanowisko w UG 29.04.08, 11:50
                      kowalik22 napisała:
                      Może i nie jest wstyd nie znać jakiegoś przepisu, ale jeśli się
                      > jest - z racji aprawowanego urzędu - zobowiązanym do jego
                      > przestrzegania - to już nie tylko wstyd.

No chyba że z racji sprawowania...
                      Ja mam kłopoty z pamięcią, więc jeśli chodzi o sprawowanie, to mogę
                      się najwyżej źle sprawować :(
                      >
                      >
                • drabbu Re: Nowe stanowisko w UG 29.04.08, 10:19
                  kowalik22 napisała:
                  > no a Burmistrz Ł. odstąpił, choć nie mógł;)

No, jak to odstąpił???
                  Oczywiście, pytanie to zdaję tonem pełnym usprawiedliwionego
                  oburzenia :)
                  Przecież właśnie przystąpił, a nie odstąpił!

A i wyrok, na który się powołujesz, jest jeszcze całkiem świeży
                  (z 5 lutego b.r) i uważam, że byłoby znakomicie, gdyby inni
                  decydenci reagowali na wysokie instancje i ich wyroki tak szybko
                  i sprawnie, jak Burmistrz Ł.
                  Wczoraj czytałem o rzewnych skargach samego Trybunału
                  Konstytucyjnego, jak to Sejm (Sejm!) nie uwzględnia jego wyroków,
                  w niektórych przypadkach więcej niż od dwóch lat, chociaż
                  też nie uwzględniać nie może.

A poza tym, z całym przekonaniem sądzę, Kowaliku, że doskonale Ci
                  wiadomo, jak to jest z mieszkańcami i zastępcami i tylko tak trochę
                  podpuszczasz :)
                  • kowalik22 Re: Nowe stanowisko w UG 29.04.08, 13:25
                    Drabbu napisał:
                    > Przecież właśnie przystąpił, a nie odstąpił!

Obecnie PRZYstąpił, wcześniej ODstąpił ;)

Drabbu, wyrok jest świeży, ale przepisy ustawy "świeże" nie są, w
                    art. 18 zapisano, że rada powołuje sekretarza (tak jak skarbnika)
                    NA WNIOSEK wójta.
                    Tu masz chyba odpowiedź, Malomi, czy pełni, czy wykonuje :)
                    Czy rada powołała już Panią Jolę na stanowisko sekretarza?

Drabbu napisał:
                    > A poza tym, z całym przekonaniem sądzę, Kowaliku, że doskonale Ci
                    > wiadomo, jak to jest z mieszkańcami i zastępcami i tylko tak
                    trochę
                    > podpuszczasz :)

Skoro z całym przekonaniem sądzisz, że wiesz, to napisz, proszę, co
                    Twoim zdaniem doskonale mi wiadomo, a ja to potwierdzę bądź
                    zweryfikuję :)
                    • drabbu Re: Nowe stanowisko w UG 29.04.08, 13:48
                      kowalik22 napisała: >

Przepraszam - trochę brak mi dziś czasu na zabawy słowne, dość skądinąd jałowe :)
                      • kowalik22 Re: Nowe stanowisko w UG 29.04.08, 15:12
                        :)
                        I tak Drabbu wycofał się rakiem :)

Gołosłowne? Nie, to jakieś nadużycie semantyczne jest;)
                        Do ciekawych wniosków przecież doszliśmy :)
                        • drabbu Re: Nowe stanowisko w UG 29.04.08, 15:33
                          kowalik22 napisała:
                          > Do ciekawych wniosków przecież doszliśmy

Widzę tu raczej tylko wymianę przekonań (Twoich i moich)
                          dotyczących sekretarza i burmistrza, ale wniosku
                          w zn. "konkluzji" próżno wyglądam, nawet tylko pojedynczego,
                          a co dopiero "wniosków" w liczbie mnogiej :)
                          • j46 Re: Nowe stanowisko w UG 29.04.08, 21:06
                            Kowalik, przecież doskonale wiesz, że każdy wyrok musi się uprawomocnić. A to
                            według moich informacji trwało 6 tygodni. Więc wyrok obowiązuje nie od dnia
                            zapadnięcia, lecz od końca marca. Pytanie jest kiedy został opublikowany, co
                            oznacza znowu kilka dni a raczej tygodni zwłoki. Suma summarum dochodzimy do
                            kwietnia. Realizacja wyroku powinna nastąpić bez zbędnej zwłoki. A Burmistrz na
                            posiedzeniu Rady, informował Radę, że rozpatruje sprawę i szuka drogi do
                            rozwiązania problemu.
                            Więc jeżeli chodzi o terminy to brak podstaw do kruszeni kopij.
                            Tak samo jak w przyszłych wyborach radnych będzie odpowiedni więcej zgodnie z
                            przepisami, które dokładnie określają datę w odniesieniu do której należy liczyć
                            liczbę radnych.
                            Twoje ulubione przepisy prawa określają również kiedy burmistrz może mieć zastępców.
                            Zajrzyj i przeczytaj, a potem wygłaszaj swoje zgodne z prawem poglądy.
                            • kowalik22 Re: Nowe stanowisko w UG 29.04.08, 23:00
                              J, jak zwykle - nie na temat i z błędami.
                              Tak namąciłeś tym uprawomocnieniem się wyroku, jego realizacji że aż
                              się przestraszyłam, że ten wyrok dotyczył Ł.
                              ale cóż za ulga:
                              orzeczenia.nsa.gov.pl/cbo/do/doc?d=866D3393CC4ABAE0C963353A03753970133EF72A&sc=

Ty to dopiero umiesz namieszać ;)

Twoje dysputy na temat liczby radnych w przyszłej kadencji są o
                              tyleż odkrywcze, co zbędne. Wszyscy wiedzą, że w przyszłej kadencji
                              będzie radnych więcej. Chyba, że zdarzy sie jakiś kataklizm i
                              zmiecie część ludności centralnej Polski.

Burmistrz może mieć zastępcę/ów.
                              Każdy, Panie Janie. I zawsze. Pytanie tylko, ilu może mieć burmistrz
                              Ł? Ilu, Panie Janie?
                              Zajrzałabym w moje ulubione przepisy, ale ich tyle, że zabłądzić się
                              lękam ;) Wskaż mi te właściwe, J46. A poglądów nie wygłaszałam w
                              temacie owej ilości, zgłaszałam wątpliwości.

Bardzo mnie intryguje, owo:
                              > Burmistrz na
                              > posiedzeniu Rady, informował Radę, że rozpatruje sprawę i szuka
                              drogi do
                              > rozwiązania problemu.

Ciekawie się porobiło;) Moim zdaniem najkorzystniejsze wyjście z
                              sytuacji (dla budzetu gminy) to powołanie na stanowisko Sekretarza
                              Zastępcę Burmistrza. Taki Sekretarz i zastępca w jednej osobie. To
                              jest zgodne z prawem, ale gotowa jestem (prawie) się założyć, że nie
                              przejdzie. Czekajmy końca;)
                              • j46 Re: Nowe stanowisko w UG 30.04.08, 20:38
                                Kowalik w swoim poście piszesz z dnia
                                <kowalik22 29.04.08, 09:54>
                                <Kowalik, Drogi Ess, zna, ale to nie ma nic do rzeczy. Fakt, że zrezygnowano
                                jakiś czas temu z Sekretarza oznacza, że pracownicy UG nie znają przepisów:
                                Wyrok z dnia 5 lutego 2008 r. Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie II OSK
                                1744/07>
                                co oznacza, że sama namotałaś, choć w ripoście prostujesz swój fałszywy osąd
                                <kowalik22 29.04.08, 23:00>. Ja nie śledzę na bieżąco prawa i zaufałem Twojej
                                merytorycznej wiedzy. No i dostałem po uszach powtarzając Twój błąd.
                                Wracając po podstawowego Twego postu piszesz
                                < A swoją drogą, tak na marginesie, zastanawiam się, czy zgodne z prawem było
                                powołanie dwóch zastępców. Zgodnie z ustawą o samorządzie gminnym dwóch
                                zastępców może mieć gmina licząca ponad 20.000 mieszkańców (art. 26 a ust. 2).
                                Liczby podawane na stronie Gminy informują, że gmina posiada ponad 20.000
                                mieszkańców. Jednocześnie jednak w Ł. rada liczy 15 radnych, a taki skład
                                ustawa przewiduje dla gmin, liczących poniżej 20.000 mieszkańców. To jak to w
                                końcu jest z tymi mieszkańcami (i zastępcami)? >
                                Z tego wynikałoby, że nie wiesz, o co chodzi. Okazuje się jednak, iż to jedynie
                                swoiste rozrabianie i podpuszczanie naiwnych, bo gdy sprawę objaśniam odpisujesz:
                                < Twoje dysputy na temat liczby radnych w przyszłej kadencji są o tyleż
                                odkrywcze, co zbędne. Wszyscy wiedzą, że w przyszłej kadencji będzie radnych
                                więcej. Chyba, że zdarzy się jakiś kataklizm i zmiecie część ludności centralnej
                                Polski.> czyli całe twoje poprzednie dywagacje to bicie piany. Ty nie
                                potrzebujesz wiedzy. Ty rzekomo ją posiadasz, choć fakty świadczą o czymś
                                przeciwnym.
                                Dalej stwierdzasz
                                < Burmistrz może mieć zastępcę/ów. Każdy, Panie Janie. I zawsze. Pytanie tylko,
                                ilu może mieć burmistrz Ł? Ilu, Panie Janie? Zajrzałabym w moje ulubione
                                przepisy, ale ich tyle, że zabłądzić się lękam ;) Wskaż mi te właściwe, J46. A
                                poglądów nie wygłaszałam w temacie owej ilości, zgłaszałam wątpliwości.>
                                Odpowiedź jest prosta do 20000 mieszkańców gminy zero, / O czym zresztą pasałaś,
                                lecz chwile później zapomniałaś? /, powyżej nie określono. Autorytety prawne
                                interpretują raz tak raz siak. Wiadomo jedynie, iż może posiadać zastępcę/ów.

• kowalik22 Re: Nowe stanowisko w UG 02.05.08, 11:26
                                  Jessssu, J46, normalnie mnie zatkało.
                                  Od przedwczoraj nie mogę wyjść z podziwu nad tym, co zaprezentowałeś
                                  w Twoim poście.
                                  Dlatego też (z powodu tego zatkania) nie będę szerzej komentować
                                  tego, co wypociłeś.
                                  Czytanie ze zrozumieniem jest trudne, jak widać.

dzień dobry wszystkim :)
                                  • j46 Re: Nowe stanowisko w UG 02.05.08, 17:49
                                    Pisanie bzdur jak widzicie Kowlik przychodzi bez trudu, a znajdowanie
                                    racjonalnych argumentów nie potrafi.
                                    • kaczusio Re: Nowe stanowisko w UG 04.05.08, 20:44
                                      Oj piszecie po "polskiemu" panie i panowie! A z logiką też jesteście na bakier!
        • kowalik22 Re: Nowe stanowisko w UG 29.04.08, 13:33
          > Na sesji 25.04 Burmistrz Pszczółkowski wyjaśniał że (...) i Pani w-
          ce Burmistrz Jolanta Niegrzybowska,pełni również funkcję
          > sekretarza urzędu.

Nie mógł powiedzieć, że pełni. Musiałaś się przesłyszeć. Mógł
          powiedzieć, że będzie pełnić, kiedy Burmistrz wystąpi do Rady z
          wnioskiem o powołanie Pani Jolanty na stanowisko sekretarza.

się porobiło ;)
    • molami Re: Nowe stanowisko w UG 30.04.08, 09:44
      A teraz podsumowanie.

Szanowni Forumowicze. Czy przemawiają do Was racje chóru Łomiankowskich Dworzan? Czy aby Oni nie rozdrabniają się?

Kapuścińskiego (śp) na nich trzeba. Kapuścińskiego.

Tak, jak to było we wspaniałej Jego książce "Cesarz".
      Tam (książka), wysłuchiwał On (Kapuściński, takich jak nasi Dworzanie) i przelewał owe wypowiedzi na papier.

Wyszło ARCYDZIEŁO (posłuchajcie jak wspaniale Zapasiewicz to czyta).

Nigdy nie wiadomo czy nie pojawi się znikad następca Ryszarda i nie uwieczni naszych (łomiankowskich) paraleli na papierze!

Jak myślicie, ciekawe będą dla ogółu?

------
      • esscort Re: Nowe stanowisko w UG 30.04.08, 10:02
        Kapuścińskiego to bym w to nie mieszał. Inny dwór, inni dworzanie,
        inna skala problemów - generalnie pospolitość i nuuudy, więc na
        paralele szkoda byłoby czasu nowego Kapuścińskiego :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka