brycezion 16.06.09, 11:59 W projekcie zmiany budżetu na 2009 wstawiony jest zamiar częściowego pokrycia deficytu przeszło 19 mln., wypuszczeniem obligacji na kwotę 10 mln. To oznacza rozpoczęcie zadłużania Gminy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojnowsk1 Re: Obligacje m. Łomianki ? 16.06.09, 12:26 Poprzednim władzom zarzucano zadłużanie miasta. To zadłużenie poszło na ICDS olbrzymi budynek który jednak jest. Obligacje to także zadłużanie najgorsze jest to że nie wiadomo na co zostaną wydane te pieniądze. Wszystko wskazuje na to że gmina traci płynność finansową. Zamiast inwestycji zaczęła się konsumpcja, niestety zaczynamy przejadać wszystkie nadwyżki. Budżet mamy już na poziomie 100 mln a inwestycji praktycznie nie widać. Sokołowski miał tylko 50 mln budżetu. Wiele wskazuje na to ze proporcjonalnie do środków budował więcej, np.kanalizacji niż obecne władze-2,5 km z 50 mln-obecnie 3,5-4km z 100mln. Tylko, że wtedy z niego szydzono i wyśmiewano, że robi za mało. Gdzie te zapowiadane inwestycje, gdzie te dotacje unijne na kanalizację? Ile potrzebujecie czasu na złożenie wniosku unijnego na kanalizację-8 lat czy 12 a może 20lat? Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Obligacje m. Łomianki ? 16.06.09, 12:31 Kupię , jeśli się pojawią. Mnóstwo polskich miast, tych wielkich, mniejszych i całkiem małych z powodzeniem wykorzystuje obligacje komunalne. Cyt. poniżej fragment artykułu z portalu "Polska lokalna", jest naprawdę wart uwagi. "Obligacje alternatywą dla kredytu. Polskie samorządy wykazują coraz większe zainteresowanie emisja obligacji komunalnych. Rosnąca popularność tego instrumentu jako sposobu na sfinansowanie wkładu własnego przy realizacji programów inwestycyjnych ze środków Unii Europejskiej doprowadzi z pewnością do dalszego szybkiego rozwoju tego rynku. Obligacje komunalne są papierami wartościowymi, które mogą być emitowane przez gminy, powiaty i województwa. Decyzję o emisji obligacji podejmują rady gminy, powiatu czy województwa. Skorzystanie z tego instrumentu pozwala samorządom na pozyskanie kapitału bezpośrednio z rynku. [b]Samorządy często nie są w stanie z bieżących dochodów sfinansować wkładu własnego potrzebnego do uruchomienia finansowania z funduszy unijnych, dlatego muszą szukać pieniędzy w bankach albo bezpośrednio na rynku kapitałowym i w tej chwili widać wyraźnie, że wszystkie samorządy szukają takich możliwości i wiążą z nimi bardzo duże nadzieje. A potrzeby inwestycyjne w samorządach są rzeczywiście olbrzymie - stwierdził w I Programie Polskiego Radia Wojciech Lipka, prezes agencji ratingowej Fitch Polska. Zdaniem specjalistów emisja obligacji jest dla samorządów bardziej opłacalna od zaciągania kredytów bankowych. Inną zaletą tego instrumentu jest to, że emitowane zwykle w kilku transzach obligacje nie nastręczają później przy spłacie wielkich problemów - łatwiej jest spłacać kilka razy w ciągu roku relatywnie niewielką sumę niż całość zadłużenia za jednym razem." Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Drabbu 16.06.09, 12:51 Obojętnie ile byś cytował agencji ratingowych lub artykułów z prasy, fakt pozostaje faktem. Obligacje są ZADŁUŻENIEM !!! Pozostań więc może przy swym bibliotekarstwie na którym znasz się bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Drabbu 16.06.09, 13:22 Brycezionie. Po raz kolejny nie jest Pan w stanie znieść spokojnie moich postów. Cóż, jestem do dyspozycji. Z boleścią stwierdzam, że po raz kolejny ich Pan nie czyta, a gdy czyta - to nie rozumie. Więc objaśniam: to, że obligacje są zadłużeniem - wynika wprost i bezpośrednio z cytowanego przeze mnie materiału, ani też ja nie twierdzę, że nie są. Przypomnienie pańskie należy zatem zaliczyć do rzeczy kompletnie zbędnych. Proponuję też Panu głębsze zerknięcie do cytowanego portalu. Miałem kiedyś okazję poznać pożyteczne wykorzystywanie tego instrumentu we Wrocławiu (właśnie na budownictwo infrastrukturalne), Panu zaś poleciłbym wpisać do dowolnej przeglądarki frazę "obligacje miejskie" - wyniki mówią same za siebie. Ponadto: nie wiem - dlaczegóż to zajmowanie się bibliotekarstwem (czy dowolną inną dziedziną) ma w pańskim pojęciu wykluczać zainteresowanie dla spraw komunalnych, zwłaszcza własnego miasta? Jak Pan doskonale wie, nigdy nie podzielałem pańskich "dekretów", i również na przyszłość nie będę skłonny brać ich poważnie. Tak więc, uprzejmie proszę odpuścić sobie podobne wskazówki pod moim adresem, tak jak i trud wypisywania o "humanistach". A obligację łomiankowską - kupię, bo zależy mi bardzo na rozwoju - na pokonaniu problemu wod.kan., na nowych drogach, chodnikach, przebudowie Warszawskiej i na nowych autobusach. Na pańskim miejscu odniósłbym się raczej do oczywistej manipulacji Wojnowsk1, który napisał, że: Sokołowski miał tylko 50 mln budżetu. Wiele wskazuje na to ze proporcjonalnie do środków budował więcej, np.kanalizacji niż obecne władze-2,5 km z 50 mln-obecnie 3,5-4km z 100mln.- tylko nie powiedział, że tyle było w ciągu dwóch kadencji (8 lat), podczas gdy kadencji obecnej są dopiero trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
wojnowsk1 Re: Drabbu 16.06.09, 13:34 drabbu napisał: " np.kanalizacji niż obecne władze-2,5 km z 50 mln- obecnie 3,5-4km z 100mln.[/i]- tylko nie powiedział, że tyle było w ciągu dwóch kadencji (8 lat), podczas gdy kadencji obecnej są dopiero > trzy." Drabu nie manipuluj faktami, Sokołowski w 2006 roku wybudował 2,5 km sieci mając 50 mln budzetu. Obecnie przy budżecie 100 mln będzie wybudowane 3,5-4 km, jeszcze mniej było w roku 2008. Oznacza to wprost że proporcjonalnie do dochodów i wydatków budżetu buduje się mniej sieci kanalizacyjnej niż za Sokołowskiego. Obietnice Pszczółkowskiego były inne, miała przyspieszyć budowa sieci oraz mieliśmy zdobyć fundusze unijne na budowę sieci. Za chwilę miną 3 lata obecnej ekipy a wniosek o fundusze unijne dalej nie jest złożony. Nie wstyd ci za burmistrza i ekipę którą propagowałeś i wspierałeś, co gorsza wspierasz dalej choć nieudolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Drabbu 16.06.09, 15:21 Chwalenie przez Drabbu zwiększanie zadłużenia, to jakbym słyszał Sokoła ze swym aeropagiem. Rozmowa ze ścianą. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Drabbu 16.06.09, 18:39 Bryczezionie, czy, a przede wszystkim dlaczego - nie dociera do Pana, że epitetami niewiele Pan zdziała? I że nie staje się Pan przez to ani trochę bardziej przekonujący? Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Obligacje m. Łomianki ? 16.06.09, 16:15 Drabbu napisał: >kupię Ja też. Jak tylko się pojawią i bedę miała taką możliwość (tj. obligacje będą dla wszystkich). Bry, znajdź mi proszę gminę, która chce inwestować, a która nie jest "zadłużona", jak to określasz. Z tego co wiem, sytuacja finansowa gminy nie jest zła (mówię o zadłużeniu), ale nie na tyle, by posiadać własne środki na inwestycje w takiej skali, jakie chciałaby prowadzić. A jesli chce inwestować, musi mieć z czego. Obligacje sa o wiele korzystniejsze, niż kredyty. No chyba że mi ktos powie i udowodni, że owe obligacje to mają dać srodki finnasowe na "przejedzenie" czyli działalność bieżącą, a nie inwestycyjną. W innym przypadku - prosze o rozwagę. I nie odoba mi się, że Bry wytyka któremuś z forumowiczów jego zawód (jeśli to faktycznie jest zawód tego forumowicza). :> Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: Obligacje m. Łomianki ? 16.06.09, 20:27 ja też kupię. Pozdrawiam, absolwentka bibliotekoznawstwa - swego czasu marząca o pracy na UJ, gdzieś między inkunabułami,starodrukami i niesamowicie perfekcyjnymi drzeworytami Durera :) Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Obligacje m. Łomianki ? 16.06.09, 21:05 Bardzo dziekuję, pozdrawiam wzajemnie, życząc duuużo słońca na festynie - przedtem i potem też :) Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Obligacje m. Łomianki ? 16.06.09, 21:20 Niewdzięczniku;) to ja staję przeciw Bryzezionowi w Twojej obronie, a Ty dziękujesz Belli?:> Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: Obligacje m. Łomianki ? 16.06.09, 21:52 :) Kow, nie wiem, co napisać, poza może szybkim złożeniem oferty wypicia piwa 21 czerwca na naszym lokalnym festynie - czy to nie Noc Kupały przypadkiem w tę właśnie noc przypada? Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Obligacje m. Łomianki ? 16.06.09, 22:19 Argument, że obligacje są korzystniejsze dla gminy niż kredyt bankowy, jest podobny do pamiętnej argumentacji Sokoła o "preferencyjnych kredytach" 13 mln. lepszych od oprocentowania Mitexu. Kosztuje to nas dodatkowo 5 mln, a było efektem błędnego terminarza spłat za ICDS. Do 20 maja br. deficyt miał pokrycie w wolnych środkach = 12,8 mln i mogło wydawać się, że wszystko jest w porządku. Zapomniano tylko o Spółce i przygotowaniach do wniosku na dotacje UE wymagających dodatkowych środków finansowych. Skąd wzięło się dodatkowe 10 mln deficytu zobaczymy po analizie zmian w budżecie i zwiększonych wydatkach na pokrycie których mają być uruchomione obligacje. Obligacje gminne jeżeli są wyżej oprocentowane niż obligacje Skarbu Państwa, to dla kupujących dobry interes. Przypominam jedynie o kilkuset osobach, które przed laty "umoczyły" w partycypacje na sieci wod-kan. i do tej pory czekają na efekt. Ale nie odradzam Wam, kupujcie, kupujcie...O ile będą w wolnej sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Panipanasewicz 16.06.09, 22:49 Czyja "porażająca ignorancja" w sprawach budżetu, zadłużenia i przygotowań do wniosku do UE okaże się faktem, zobaczymy za parę miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
guzikiewicz69 Re: Obligacje m. Łomianki ? 16.06.09, 21:17 Są trzy powody dla których warto kupić obligacje "swojej" gminy. Jako mól książkowy pozdrawiam bibliotekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Obligacje m. Łomianki ? 16.06.09, 21:08 Ja nie kupię. Obligacje gminy to teoretycznie najpewniejsza inwestycja- nie ma mozliwości bankructwa. Prędzej czy pózniej wykupią. No chyba, że jakaś wojna się trafi a wtedy większość obligacji ma wartość podpałki do kuchni węglowej. Zadłużanie gminy dla zatkania dziury w budżecie a nie na konkretną inwestycję nie ma sensu. Niestety ta emisja wygląda na łatanie dziury a nie jakieś planowe działanie inwestycyjne. Absurd! Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: Obligacje m. Łomianki ? 16.06.09, 21:47 Krzysiom, a co z tzw. wartością sentymentalną owych obligacji? Odetnij się od planowanych (czy też nie) inwestycji, serca posłuchaj...pamiętasz może: "czucie i wiara silniej do mnie mówi,niż mędrca szkiełko i oko..." ;) Odpowiedz Link Zgłoś
neptun666 Re: Obligacje m. Łomianki ? 16.06.09, 21:50 Ja też kupię, pozdrawiam wszystkich moli książkowych i bibliotekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
panipanasewicz Re: Obligacje m. Łomianki ? 16.06.09, 22:09 krzysiom1 napisał: > Ja nie kupię. No, nie mogłam się nie wtrącić :) Oczywiście, Krzysiom, Twój wolny wybór. Oczywiście, że punkt krytyczny leży w wykorzystaniu obligacji - ale jeśli dla rozwoju i unowocześniania, to wszystko w porządku. Ja dodałabym, że obligacjami tego rodzaju samorządy mogą również spłacać swoje zadłużenie. Wobec porażjącej ignorancji Bryceziona dedykuję: -artykuł z portalu Infor, który jest poważnym źródłem: samorzad.infor.pl/finanse/instrumenty-finansowe/56944,Obligacje-komunalne-nadal-atrakcyjne-dla- samorzadow.html -następny - jak wyżej (z poważnego źródła): www.finanse.egospodarka.pl/36756,Obligacje-komunalne-czy-warto,1,48,1.html Bryczezionie, książkę wzmiankowaną w powyższym artykule zamów sobie pod: www.elibra.pl/product/79613_Obligacje_komunalne_Instrument_dl uzny_dla_jednostek_samorzadu_terytorialnego tu inny - w sam raz przystępny podręcznik: ualejka.pl/obligacje_komunalne.html jak również: www.rp.pl/artykul/55691,287844_Gdzie_szukac_pieniedzy_na_inwe stycje.html – tu między in. mówi się o tym jakie inwestycje samorządy mogą realizować poprzez obligacje – również wodno-kanalizacyjne. oraz przeczytaj koniecznie: www.rp.pl/artykul/55691,214387_Jak_zdobyc_srodki_na_inwestycje.html i: www.gazetapodatnika.pl/artykuly/rola_obligacji_komunalnych_w_ finansowaniu_inwestycji-a_9504.htm – dotyczy między innymi wykorzystywania tych obligacji w procesie pozyskiwania funduszy unijnych. Uważam, że tytuły tych publikacji są znaczące i poświadczają duże zainteresowanie takimi obligacjami. Jak pójdzie u nas - zobaczymy :) ale pomysł nie jest bynajmniej absurdem. I miejmy nadzieję, że nie trafi się nam żadna wojna, oprócz tych forumowych. Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: Obligacje m. Łomianki ? 16.06.09, 22:21 sama nie wiem, może jednak lepiej było polemizować romantyzmem....no, zobaczymy ;) :) dobranoc, poczytam rano, idę się "oddać" House'owi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
panipanasewicz Re: Obligacje m. Łomianki ? 16.06.09, 22:30 Cóż poradzę, chciałabym inaczej, ale takie obligacje są istotnie przyziemne i bardzo mało romantyczne :) Wiele z nich ma za to bardzo ładną szatę graficzną :) Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: Obligacje m. Łomianki ? 16.06.09, 22:35 O! Drzeworytów nie podejrzewam, ale ładna szata graficzna na pewno dodaje obligacjom wartości ;) Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Obligacje m. Łomianki ? 16.06.09, 23:04 kowalik22 napisała: >Niewdzięczniku;) Pięknie dziękuję, naprawdę. Wszystkie pozdrowienia też szczerze odwzajemniam :) A dla uzupełnienia szczyptą choćby romantyzmu (z dawnych lat, bo dzisiejsze, jak widać, słabo mu sprzyjają): www.youtube.com/watch?v=n91C2hORaVM Odpowiedz Link Zgłoś
pencroff Re: Obligacje m. Łomianki ? 17.06.09, 09:36 Obligację ja również kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
neptun666 Re: Obligacje m. Łomianki ? 17.06.09, 14:03 Okazuje się że nikt brycezjona nie chce słuchać mało tego niewdziecznicy z forum już chcą wykupić jeszcze nie wydrukowane obligacje. Czy Pan wreszcie zrozumie że my mamy własny rozum, doradców nam naprawdę nie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
woynowski1 Re: Obligacje m. Łomianki ? 17.06.09, 16:22 Ja też kupię o ile pójdą na konkretny cel. Trudno mnie się zgodzić z osobami uparcie negującymi celowość wykonywania operacji finansowych w rodzaju kredyt, depozyty czy obligacje. Przecież czy są to podstawowe instrumenty finansowe Istnieją dla wszystkich, mnie i ciebie, warsztaciku i sklepiku, koncernu i sieci handlowej gminy i kraju, a nawet unii. Czy operacje takie są potrzebne czy nie, decyduje cel, możliwości płatnicze, koszt, ryzyko itd. Świat od wieków stoi na kredycie. A gmina nie może zaciągać zbyt wielkich kredytów bo jest ograniczona przepisami. Ja wiem kryzys, powiem no i co. Czy myślicie, że kredyt zaniknął. Nie, stał się jedynie droższy. A obligacje są dosyć tanim sposobem finansowania przyszłych inwestycji, korzystnym dla obu stron. A, że ktoś tego nie lubi i nie rozumie trudno. Jego wola to wolny kraj. I wolno mu ręce załamywać. I nie kupować obligacji. I robić wiele innych rzeczy. I wolno mu tez nie wydawać gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
woynowski1 Re: Obligacje m. Łomianki ? 17.06.09, 16:39 Brycezion napisał <W projekcie zmiany budżetu na 2009 wstawiony jest zamiar częściowego pokrycia deficytu przeszło 19 mln., wypuszczeniem obligacji na kwotę 10 mln.To oznacza rozpoczęcie zadłużania Gminy.> Ja myślę że nie do końca tak. Bo jeżeli nie określono celu, to te obligacje mogą zostać przeznaczone np na spłatę kredytu. A to oznaczać może uzyskanie tańszego sposobu kredytowania zadłużenia. Co samo w sobie nie jest złe. Odpowiedz Link Zgłoś
ka72 Re: Obligacje m. Łomianki ? 17.06.09, 17:10 Nie wolno jednak "walić bykami", panie woynowski1. Język ojczysty to świętość. Odpowiedz Link Zgłoś
woynowski1 Re: Obligacje m. Łomianki ? 17.06.09, 21:48 Purysta się znalazł. Sprawdzaj innych i może poszukaj świętości gdzieś indziej, chyba że twym celem jest rozdrobienie tematu, którego Ty ani Twa Głowa nie pojmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Obligacje m. Łomianki ? 17.06.09, 17:44 woynowski1 napisał: > Ja też kupię o ile pójdą na konkretny cel. Po wysłuchaniu wczorajszego bełkotu burmistrza możesz być pewny, że nie pójdą na konkretny cel. Odpowiedz Link Zgłoś