Dodaj do ulubionych

Kraina szczesliwosci II

08.07.05, 16:21
Informator Piechowicki nr 3/06/2005 jak zwykle obfituje w same dobre
wiadomości.Są to:
-owocna współpraca z nadleśnictwem( dowód-mają powstać ścieżki dydaktyczne)-
str.1
-wykonanie "z własnych środków"(czyli jakich?) poważnych remontów w POK-str.2
-jednogłośne absolutorium dla burmistrza z opinią komisji
rewizyjnej"Gospodarkę finansową gminy uznaje się za rozsądną,rzeczową i
racjonalną","Działania burmistrza miasta w realizacji planu,zdobywania
niezbędnych środków finansowych oraz wydatkowanie na zadania było zgodne z
możliwościami podjętymi uchwałami i zarządzeniami"-str.3
-Prężnie działający Polcorolit SA i zapowiedz zatrudnienia kolejnych 30 osób
do końca I kwartału r.2006-str.5
-Godna naśladowania inicjatywa firmy prywatnej i serdeczne podziękowania za
to burmistrza i rady miasta-str.6
-"Tętniące życiem " placówki oświatowe i opis "kalendariów najważniejszych
wydarzeń i osiągnięć.."-str.7-8-9
-Świetnie wyposażona i zapełniona sportowcami sala gimnastyczna w szkole
podstawowej-str.10
-B.dobre wyniki klubu sportowego "Lechia"-str.10
-Udana zabawa taneczna zorganizowana przez radnych z dochodem przeznaczonym
na zamontowanie rynny dla deskorolkowiczów.

Jedynymi zgrzytami w tym idyllicznym obrazie Piechowic jest apel jednego z
radnych o pomoc w ujęciu dewastujących place zabaw,skarga na zbyt małe
dotacje ze strony urzędu na POK oraz obecność dachów z azbestu na niektórych
zabudowaniach.
Więcej problemów w mieście Piechowice nie odnotowano.
Obserwuj wątek
    • osa50 Re: Kraina szczesliwosci II 09.07.05, 00:02
      Kącik radnego:
      Radny zaleca obserwowanie placów zabaw przez okna i zgłaszanie policji "złych
      zachowań"i obiecuje, że "dowie się kto zniszczył wyposażenie placu zabaw i poda
      dane do publicznej wiadomości".Dreszcz przechodzi mi po plecach...
      • koott2 Re: Kraina szczesliwosci II 09.07.05, 11:41
        Informator Piechowicki kierowany jest do szerokiego kręgu mieszkańców
        Piechowic,którzy powinni otrzymać zrozumiałą dla siebie informację.Czy tak jest
        można się przekonać czytając na str.2 tekst "Absolutorium dla burmistrza"
        "Konsekwencją powyższej sytuacji jest brak pełnego wykonania planu wydatków
        budżetowych,jednakże wskażnik zaległości roku 2004 do roku 2003 zmniejszył się
        o 56.7%."i dalej:"wydatki niezrealizowane 621.744 zł." A na końcu"gospodarkę
        gminy uznaje sie za rozsądną,rzeczowa i racjonalną".Przy takich
        niezrealizowanych wydatkach?Jakie to wydatki?
        • inferno_m Re: Kraina szczesliwosci II 09.07.05, 15:21
          Na absolutorim bylo 14 radnych i wszystkich 14 bylo za. Ktos zawinil, tylko kto?
          • 555jmf Re: Kraina szczesliwosci II 09.07.05, 17:35
            Nie jest to taka kraina szczęśliwości bo czytając tekst "Piechowicki Ośrodek
            Kultury a finanse"(autor dyrektor POK) robi się człowiekowi smutno i rodzi sie
            współczucie dla dyrektora ośrodka,który musi stawać na głowie,aby zdobywać
            środki na podstawowe remonty,bo dotacje które dostaje z urzędu miasta starczaja
            tylko na" utrzytmanie budynku,wynagrodzenia i działalność statutową".Dziwi
            fakt,że tak poważne prace jak i to na wysokościach-remont dachu wykonują
            ludzie w ramach dobrych chęci.Cos źle jest z planowaniem,jeżeli nie starcza
            pieniędzy nawet na "łatanie dziur".I jak to się ma do stwierdzenia komisji
            rewizyjnej,że gospodarka finansami w mieście jest racjonalna?
            Porównanie rocznej dotacji ODK Muflon w Sobieszowie-290 tys. do dotacji jaką
            nasz urząd przekazuje na POK:2003-182 tys.,2004-172.300 zł też wypada niezbyt
            dobrze dla piechowickich decydentów.
            Tym bardziej wypada pochwalic działania pani dyrektor POK ,która stara się
            wyręczać władze miasta w zdobywaniu środków na prace remontowe tej placówki.
            Niestety wydaje mi się,że takimi akcyjnymi działaniami nie doprowadzi się POK-U
            do świetności.Ktoś musi zdać sobie sprawę,że aby tak się stało potrzebne są
            zaplanowane środki i kompleksowy remont kapitalny.
    • logo20 Re: Kraina szczesliwosci II 10.07.05, 00:14
      Więc jeśli dotacja jest taka mała na POK to dlaczego w roku 2004 pensja dyrektora to prawie 24%dotacji!!! (ponad 41 tyś).Przecież to
      jest 1/4 wszystkich pieniędzy!
      Chyba czas na jakieś oszczędności.Wystarczy że już nasi samorządowcy biorą kase praktycznie za nic!
      A dla porównania prosze zobaczyć ile zarabia w Muflonie kierownik.
      • z.michalek Re: Kraina szczesliwosci II 10.07.05, 01:23
        Informator Piechowicki nr3/06/2005 czerwiec-lipiec zawiera wiadomości
        przestarzałe:
        absolutorium dla burmistrza wiadomość z 27 kwietnia
        -Złota dziesiątka szkoły-opis wydarzeń z 22marca 2005 r.Jaką w końcu ma nazwę
        ta impreza:złota dziesiątka,semper in altum czy też primus inter pares?Ktoś tu
        chyba chce przedobrzyć!
      • pawka3 Re: Kraina szczesliwosci II 11.07.05, 16:55
        Niestety w zeznaniu majatkowym mojej żony wkradł się błąd.Nie jest to błąd
        eliminujacy to zeznanie ale niestety wprowadza niejasność co do dochodów które
        osiągnęła moja zona wykonując pracę jako dyrektor POK-u.
        Dochód wykazany w oświadczeniu majątkowym odnosi się do wszystkich dochodów ze
        stosunku pracy-a tych było w 2004 roku 3.
        Moja żona do września pracowała również jako nauczyciel w szkole rolniczej w
        Sobieszowie oraz otrzymywała zaległe wynagrodzenie ze Szkoły Społecznej w
        Karpaczu.Pensja Dyrektora Pok-u to w skali roku tylko 31.000 brutto co stanowi
        ok.1700 zł netto miesięcznie+ dodatek za wysługę lat.
        Taki to krezus z Dyrektora POK.
        • logo20 Re: Kraina szczesliwosci II 12.07.05, 14:24
          Błąd popełniła pańska żona, bo to ona wypełniała druk oświadczenia majątkowego, ale ciesze się że pan to sprostował .Jednak 1700zł to też nie mała sumka jak na biedne zadłużone Piechowice, w których na wszystko brak pieniędzy.
          • pawka3 Re: Kraina szczesliwosci II 13.07.05, 09:48
            Nic przecież nie stoi na przeszkodzie ,by startować w konkursie i zarabiać te
            oszałamiajace pieniądze.
            A może sugeruje Pan/Pani by pracować jako wolontariusz- to było by spełnienie
            misji i pozwoliło by zaoszczędzić naszemu biednemu miastu.
            Pozdrawiam.
            • 1111x Re: Kraina szczesliwosci II 13.07.05, 16:00
              Pisze Pan o starcie w konkursie a przecież dobrze pan wie, jak wyglądaja
              konkursy w Piechowicach.Obecna dyrektorka POK-u przeciez konkurs przegrała a
              jednak dyrektorem jest.(I tak jest w większości stanowisk kierowniczych w
              Piechowicach).To do czegos zobowiązuje wobec tych,którzy funkcję powierzyli.Co
              innego dyrektor po wygranym konkursie-może realizować swój program,ma większą
              siłe przebicia,nie boi się,że gdy nie będzie posłuszny zostanie odwołany.Nie
              jest to przytyk do pańskiej żony,ale ogólna refleksja o bardzo dziwnej albo
              perfidnej polityce kadrowej uprawianej przez EKIPĘ.Jeżeli chodzi o POK to
              niepotrzebnie się pan stresuje,bo żona pańska na tym stanowisku sprawdza się
              bardzo dobrze,a uwagi krytyczne ,które padają na forum mają inny
              podtekst,proszę mi wierzyć.
              • maruda29 Re: Kraina szczesliwosci II 13.07.05, 20:35
                Jestem zaszokowany tonem niektórych wypowiedzi. Startowałem w konkursie na
                dyrektora POK-u i mimo początkowego rozżalenia (nie wygrałem, jak widać :)),
                nie mam pretensji co do jego przebiegu. I do tego, że nie został
                rozstrzygnięty. A już bardzo mnie zdziwiły uwagi co do wynagrodzenia dyrektora.
                Ile ma zarabiać?? 800 złotych brutto? Zobaczcie panowie, ile zarabiają
                dyrektorzy w innych ośrodkach kultury. I zapewniam, żęgdyby stworzyć ranking,
                nasza dyrektorka byłaby w dolnej jego części.
                Zauważyłem, że są na tym forum ludzie, którym nic się w Piechowicach nie
                podoba. Że kwiaty zwiędły, że ławka zniszczona, że niedopałek papierosa na
                ulicy. Wszystkiemu oczywiście wina jest zła i niedobra władza. Panowie,
                zobaczymy, co zrobicie jak Wy będziecie rządzić (jeśli oczywiście ktoś Wam
                zaufa tak, jak ufa przy każdych wyborach E-kipie - to jakiś ewenement chyba, bo
                ponoć nikt tych E-rządów nie lubi). Czy będziecie co roku oddawali gotowe
                inwestycje, czy będą asfaltowane ulice, czy będą one oznakowane.
                Łatwo jest krytykować i obrzucać kogoś błotem, gdy się występuje anonimowo.
                Wprawdzie ja też podpisuję się pseudonimem, ale to dlatego, że już taki dziwny
                login sobie założyłem i nie chce mi się zmieniać (to trwa wieki!!). Wszak nie
                boję się ujawnić swoich danych oraz podpisać się nazwiskiem pod poglądami.
              • maruda29 Re: Kraina szczesliwosci II 13.07.05, 20:35
                Jestem zaszokowany tonem niektórych wypowiedzi. Startowałem w konkursie na
                dyrektora POK-u i mimo początkowego rozżalenia (nie wygrałem, jak widać :)),
                nie mam pretensji co do jego przebiegu. I do tego, że nie został
                rozstrzygnięty. A już bardzo mnie zdziwiły uwagi co do wynagrodzenia dyrektora.
                Ile ma zarabiać?? 800 złotych brutto? Zobaczcie panowie, ile zarabiają
                dyrektorzy w innych ośrodkach kultury. I zapewniam, żęgdyby stworzyć ranking,
                nasza dyrektorka byłaby w dolnej jego części.
                Zauważyłem, że są na tym forum ludzie, którym nic się w Piechowicach nie
                podoba. Że kwiaty zwiędły, że ławka zniszczona, że niedopałek papierosa na
                ulicy. Wszystkiemu oczywiście wina jest zła i niedobra władza. Panowie,
                zobaczymy, co zrobicie jak Wy będziecie rządzić (jeśli oczywiście ktoś Wam
                zaufa tak, jak ufa przy każdych wyborach E-kipie - to jakiś ewenement chyba, bo
                ponoć nikt tych E-rządów nie lubi). Czy będziecie co roku oddawali gotowe
                inwestycje, czy będą asfaltowane ulice, czy będą one oznakowane.
                Łatwo jest krytykować i obrzucać kogoś błotem, gdy się występuje anonimowo.
                Wprawdzie ja też podpisuję się pseudonimem, ale to dlatego, że już taki dziwny
                login sobie założyłem i nie chce mi się zmieniać (to trwa wieki!!). Wszak nie
                boję się ujawnić swoich danych oraz podpisać się nazwiskiem pod poglądami.
                • koott2 Re: Kraina szczesliwosci II 14.07.05, 09:36
                  Niedoszły panie dyrektorze POK!
                  Marudzirz maruda rzeczywiście.Kręcisz coś z tym loginem ,mogłeś sie podpisać
                  pod swoim postem niezależnie od tego jaki masz login.A tak jak pozostali jesteś
                  tylko anonimowym forumowiczem,który jest " zaszokowany tonem niektórych
                  wypowiedzi".Twoim zdaniem władzy,która została demokratycznie wybrana nie wolno
                  krytykować.A co z tą częscią społeczeństwa Piechowic,która głosowała na INNEGO
                  burmistrza i INNEGO radnego i dostrzega błędy i nie ma zamiaru kadzić władzy
                  dla własnych korzyści?
                  A juz naiwny jesteś jak dziecko sądząc,że każdy kto tu krytykuje za coś EKIPe
                  chce przejąć władzę.Niepotrzebnie tak się o to boisz(boicie).Forum nie czytasz
                  z uwagą, bo nie zauważyłeś poważnych głosów krytyki sprawujących władzę a
                  zmyślasz coś o niedopałkach i kwiatkach.
                  Podoba ci się,że np mieszkańcy Piechowic posługujący się internetem nie maja
                  dostępu do informacji publicznej chociąc to ustawowy obowiązek władzy?To jeden
                  z krytycznych wątków na tym forum.
                  A o konkurs nie masz żalu,może masz śwoadomość,że za słabo się przygotowałeś
                  albo byłeś jednym z tych,którzy tworzyli na nim sztuczny tłok?
                  • inferno_m Re: Kraina szczesliwosci II 14.07.05, 15:23
                    Wie pan Piechowice nie sa metropolia gdzie powoluje sie dyrektorow POK,
                    powinien tu byc kierownik. Zakrawa to na ponury zart.
                    A pensja prosze pana jest dosc wysoka. Prosze tez nie pisac z namaszczeniem ze
                    jest to kwota z wysluga lat gdzyz znam wiele osob ktore pracuje dluzej i nie
                    maj co liczyc na wysluge lat a co dopiero na podstawe pensji. Skoro czujecie
                    sie panstwo ta oburzeni tak niska pensja proponuje zrezygnowac z posady.
                    Lub upomniec sie u burmistrza o podwyzke. Ludzie pracuja po dwie osoby w
                    rodzinie i nie osiagaja takich dochodow netto. Nie jest to panstwa wina ale
                    chwila refleksji nad tym tematem by sie przydala.

• pawka3 Re: Kraina szczesliwosci II 14.07.05, 19:04
                      Panie Wojtku ,nie o tytuły tu chodzi.Wydaje mi się ,ze sprwa nazewnictwa
                      stanowiska jest tematem o którym nie warto dyskutować.
                      Zakrawa na żart to szerokie komentowanie zarobków , oczywiście prawo jest takie
                      a nie inne i trzeba podawać wysokość swoich dochodów będą pracownikiem sfery
                      budżetowej.Z Pana wypowiedzi wynika ,że powinno byc jak w socjalizmie _każdemu
                      po równo-niestety czasy się zmieniły i dysproporcje w zarobkach są duże .Nie
                      jest moja ani niczyja wina ,że niektórzy ludzie kształcili sie ,szkolili by być
                      wynagradzani godnie , a niektórym się poprostu niechciało ,nie mieli możliwości
                      itd.Wydaje mi się ,że dyrektor czy kierownik ma prawo zarabiać więcej niż
                      sprzataczka i spawacz.To się chyba nazywa kapitalizm.
                      Tak na marginesie:kilka lat temu firma którą prowadziłem zbankrutowała i
                      zostałem bez pracy .Zamiast kontrolować zarobki innych i biadolic jak to inni
                      dobrze zarabiaja a ja biedny żuczek nie mam z czego żyć ,musiałem si ę poprostu
                      zebrać w sobie ,szukać pracy ,zmienić kwalifikacje - radzić sobie.I tego życzę
                      wszystkim niezadowolonym ,zawistnym i może zakompleksionym.Życie jest strasznie
                      okrutne - i to jest ta moja refleksja o którą Pan prosił.
                      • inferno_m Re: Kraina szczesliwosci II 15.07.05, 15:27
                        Otoz kapitalizm nie ma prawa istniec z urzedach. Gdyz urzedy ze swej natury nie
                        wytwarzaja zyskow(matertialnych) wiec te mechanizmy sa tu nie na miejscu.
                        Dopoki ktos pracuje na posadzie panstwowej to komentarze odnosnie jego zarobkow
                        beda i sa one naturalne. Naturlanie budza emocje, tym bardziej ze dysproporcje
                        miedzy zarobkami np. ludzi obecnie konczacych studia i pozostajacych w strefie
                        bezrobocia bo tak mozna nazwac pensje po 600 zl miesiecznie sa dosc znaczne.
                        Proboje pan przypisac mi slowa ktorych nie powiedziealem a mianowicie to ze
                        uwazam ze kazdy powinien dostac tyle samo jak w socjalizmie.
                        Musze pana rozczarowac, wrogosc do socjalizmu w mojej rodzinie jest dziedziczna
                        i troche sie usmialem czytajac panskie slowa.
                        Zapewne absolewnci wyzszych szkol ze znajomoscia jezykow obcych ktorzy
                        powrocili do Piechowic, ksztalcili sie po to aby byc bezrobotnymi.
                        Ale skoro pan nalege na ten kapitalizm w Urzedach to moze bedziemy urzednikom
                        placic wedlug efektywnosci ich pracy ? Co pan na to? Wydaje sie to calkiem
                        logiczne prawda? Moze osoby ktore siedza na urlopach zdrowotnych a tak naprawde
                        pracuje gdzie indziej tez by pod to podciagnac... tu akurat pije do kogos
                        innego nie do Panstwa.
                        Pozdrawiam
                      • ommar Re: Kraina szczesliwosci II 17.07.05, 09:02
                        Dyrektor POK ma rzecznika prasowego w osobie własnego męża?
                        Co do zarobków to sprzataczka i spawacz niekoniecznie muszą należeć do ludzi co
                        to im się kształcić nie chciało.Może właśnie chcieli wybrać taki zawód albo nie
                        mają znajomości i nie mogą objąć stanowisk kierowniczych.Znam niejedną
                        sprzątaczkę z MATURĄ lub szkołą policealną i to nie ich wina,że nie mogą
                        znależć bardziej prestiżowej pracy.I znam osobę z takimi kwalifikacjami,która
                        dzięki układom pełni kilka odpowiedzialnych i dobrze opłacanych funkcji.
                        Zgadzam się,że na forum piszą niezadowoleni,ale zawistni i zakompleksieni?
                        Komentowanie zarobków osób na świeczniku nie jest zawiścią, jest zgodne z
                        zasadą przejrzystości władzy a krytyka pracy dyrektora nie świadczy o czyichś
                        kompleksach ale o jest jedną z zasad demokracji.
                        • inferno_m Re: Kraina szczesliwosci II 18.07.05, 13:10
                          Brawo:)
                  • inferno_m Re: Kraina szczesliwosci II 14.07.05, 15:27
                    A co do wyborow i Ekipy.
                    Czy zerowanie na ludzkiej niewiedzy przez Ekipe uwaza pan za zaufanie jakie
                    okazuja mieszkancy ponownie wybierajac tego czy innego czlowieka?
                    Moge panu tylko obiecac ze inforamcja na temat tego co sie w Piechowicach
                    dzieje bedzie pelna i zostanie przekazana mieszkancom z roznych zrodel.
                    Zostanie przedstawiony bilans ostatnich 2 kadencji. Wtedy bedziemy mogli
                    powiedziec ze mieszkancy ufaja takim czy innym ludziom.
                • urzednik13 Re: Kraina szczesliwosci II 14.07.05, 15:56
                  Czy ty maruda nie wiesz,że postęp na tym świecie powodują niezadowoleni? Nigdy
                  nie słyszałeś o tym,że władzy trzeba patrzeć na ręce,bo inaczej będzie czuła
                  się bezkarnie i traktowała to czym zarządza jako swoją własność?
                  To niektórzy mieszkańcy Piechowic swoją obojętnością wobec pewnych zachowań
                  urzędników dają im przyzwolenie na łamanie prawa i dlatego niektórym z nich
                  wydaje się,że Piechowice sa ich prywatnym ranczem.
                  Zaufanie o którym mówisz jest bardzo ulotne,czasami wystarczy mały incydent,aby
                  ludzie odwrócili się od swojego idola.Nie inaczej może byc z
                  aktualnymi "wybieralnymi "rządzącymi naszym miastem,bo o tych którzy otrzymują
                  stanowiska za zasługi nie wspominam.Ich kariera zwłaszcza gdy nie maja
                  odpowiednich kwalifikacji jest pisana palcem na wodzie.
                  A ty maruda 29 jak chcesz byc wiarygodny to pod następnym swoim postem sie
                  podpisz,bo inaczej komuś innemu zostana przypisane twoje poglądy,w końcu na
                  dyrektora POK starowała wiadoma grupa osób.
    • mgr12 Re: Kraina szczesliwosci II 14.07.05, 22:42
      Niestety przykro stwierdzić ale jest prawdą,że wszelkie konkursy organizowane
      przez UM mają wiele do życzenia! Moim zdaniem jeszcze przed konkursem jest już
      wybrany tzw. pewniak. Nic wspólnego nie ma tu ani wykształcenie, ani wiedza,
      ani opinia. Opinię o danym kandydacie potrafi już wyrobić pewna osóbka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka