rosie.rosie 01.09.06, 00:37 Jesli mozna to zakladam ten watek po to aby nie powtarzac wciaz tych samych pytan na forum i aby kazdy poczatkujacy mogl sobie tu wyszperac odpowiedzi na podstawowe pytania. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosie.rosie Re: Pytania poczatkujacych 01.09.06, 00:43 gdzie zdobyc mydlo glicerynowe? tanie :) Odpowiedz Link
ilusione Re: Pytania poczatkujacych 01.09.06, 07:38 mydelko takie jest dostepne tylkow sklepach ineternetowych... przynajmniej u mnie go nie ma :)musisz poporopwnywac ceny... i zagladac czesto bo pojawiaja sie nowe produkty ale maja zazwyczaj 1 czy 2 sztuki i zaraz znika... warto tez wysylac zapytania do wlascicieli sklepow jezeli np maja w sprzedazy mydlo nietransparentne... czesto nie maja wszystkiego wystawionego w sklepie :) jakbys znalazla jakies inne zrodlo to sie podziel gdzie :D Odpowiedz Link
rosie.rosie Re: Pytania poczatkujacych 01.09.06, 23:04 dzieki jak cos wyszperam to oczywiscie dam znac tylko ten czas, czas.. Odpowiedz Link
rosie.rosie Re: Pytania poczatkujacych 04.09.06, 00:43 ile dodac olekju na kostke jelenia? kilka kropel, cale 10ml? Odpowiedz Link
mromir Re: Pytania poczatkujacych 04.09.06, 07:35 Według mnie więcej,nawet ok.20.Jednak najlepszym sposobem na pozbycie się zapachu jest dodanie zmielonych ziół, np. tymianku, rozmarynu itd,itp.No a oprócz tego jeszcze wywar z jakiś ziółek(mogą być te same),olejek,olej np avokado czy kokosowy,płatki owsiane...Przećwiczyłam,zrobiłam,suszą się i są coraz twardsze(i coraz mniejsze:))) Odpowiedz Link
rosie.rosie Re: Pytania poczatkujacych 05.09.06, 21:26 dodajesz ziola swiezo mielone czy z torebki? jak robisz wywar? to cos nowego! Odpowiedz Link
annqaa Re: Pytania poczatkujacych 07.09.06, 12:16 tez mnie to interesuje. a ponad to uzywacie zwyklej wody, czy destylowanej? ostatnio dowiedzialam sie ze najlepsza jest destylowana. Odpowiedz Link
onaa0 Re: Pytania poczatkujacych 24.11.06, 11:47 Witam ;) Czy moglibyście podać dokładne proporcje, tzn ile wody, ile mydła i ile olejku. Proszę o odpowiedź! ;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
zarianka Re: Pytania poczatkujacych 13.09.06, 08:58 dzieńdobry! ale się cieszę, że znalazłam to forum!!! juz trzeci dzień szukam w sieci czegokolwiek na temat produkcji mydełek, napaliłam się na to strasznie, nabyłam nawet droga kupna dwie kostki powszechnego :) mam tylko problem bo nie wiem czym barwić.... u mnie w mieście nie ma barwników spozywczych, nie wiem czy kakao da widoczny kolor? na razie chce robic mydełka dla siebie do mycia, więc nie muszą byc bardzo dekoracyjne... poszukam tutaj, pozdrawiam. Odpowiedz Link
rosie.rosie Re: Pytania poczatkujacych 13.09.06, 16:16 kakao oczywiscie zabrawi na piekny braz do co innych sie nie wypowiem bo nie probowalam jeszcze Odpowiedz Link
magdalenast77 Re: Pytania poczatkujacych 14.09.06, 20:54 a gdyby barwic takimi barwnikami do jajaek? To sa chyba barwniki spozywcze wiec nie powinny robic krzywdy? Chcialabym uzyskac kolor rubinowy... Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link
rosie.rosie suszenie mydelek 13.09.06, 16:52 Na forum wizaz w jednym z przepisow napisane jest: "Gdy mydełka zakrzepną i wystygną, wyjmujemy je i zawijamy w ligninę. Zostawiamy je w suchym, ciemnym i przewiewnym miejscu na kilka dni, by wyschły" Czy Wy tez tak suszycie, a moze jeszcze inaczej? I co te sposoby daja? Odpowiedz Link
zarianka Re: suszenie mydelek 13.09.06, 22:28 właśnie popełniłam pierwsze mydełka. wyglądaja jak czekolada i pachna jak piernik :) jestem z nich szaleńczo dumna. też mam pytanie odnośnie suszenia. nie moga sobie po prostu leżeć w chłodnym przewiewnym miejscu? trzeba je zawijać? a farfocle nie zostają? Odpowiedz Link
fanaberyjka Re: suszenie mydelek 16.09.06, 09:37 ja nie zawijam susze najpierw w foremce a jak troche podeschna to wyjmuje i dosuszam Odpowiedz Link
ilusione Re: suszenie mydelek 16.09.06, 20:54 tez nie zawijam... :) ogolnie schna elegancko w dosc spartanskich warunkach... ale w pomieszczeniu gdzie higrometr wskazywal 90% stawialy czynny opor i musialam je przeprowadzic ;) Odpowiedz Link
lucy215 witam się i pytam... 20.10.06, 10:26 Co to za foremki do któyc wlewa się mydło? jakieś specjalnie kupowane czy dostosowałyscie jakis przedmiot domowy? Odpowiedz Link
r0sie Re: witam się i pytam... 21.10.06, 23:06 mozna kupic gotowe np. takie: naszehobby.pl/index.php?cPath=33_68 albo domowym sposobem uzyc mozna np. kubeczkow po serkach homogenizowanych, denek od butelek i co Ci tam jeszcze przyjdzie do glowy Odpowiedz Link
jmtor1 Re: witam się i pytam... 26.10.06, 10:17 Po jakim czasie wyjmujemy z foremek? U mnie po 12 godzinach nie chcą opuścić foremek:-( chyba coś mi nie wyszło Odpowiedz Link
r0sie Re: witam się i pytam... 26.10.06, 21:55 jmtor1 napisała: > Po jakim czasie wyjmujemy z foremek? > U mnie po 12 godzinach nie chcą opuścić foremek:-( chyba coś mi nie wyszło a czy przed wlaniem goracego mydla posmarowalas foremki w srodku jakims tluszczem? Odpowiedz Link
jmtor1 Re: witam się i pytam... 31.10.06, 16:10 spoko posmarowałam, w końcu jak troche podsechły to wylazły, teraz suszą się troche to potrwa bo chyba za dużo wody dodałam Odpowiedz Link
ilusione Re: witam się i pytam... 10.11.06, 17:30 ja nie smaruje niczym... w zaleznosci od ilosci wody i "budowy" formy wychodz raz szybcij innym razem troche wiecej cierpliwosci potrzeba... mydelka jak schna lekko sie kurcza i bez problemu wychodza... z doswiadczenia wiem ze nawet takie w ktorych sie zdecydowanie z woda przesadzilo predzej czy pozniej przestaja stawiac opor ;) Odpowiedz Link