Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca w USA - proszę o radę !!!

30.04.04, 19:04
    Jestem studentem. Dostałem propozycję pracy w USA - na czarno oczywiście.
    Polega na robieniu tatuaży z henny na deptaku w kurorcie amerykańskim. Praca
    12 h na dobę, 7 dni w tygodniu - tyle, że lekka. Za dwa miesiące (wakacje)
    facet oferuje mi 15 tysięcy złotych na czysto! Jeszcze nie zarabiałem
    dotychczas żadnych większych pieniędzy, więc jak dla mnie to kasa kosmiczna.
    Zaczynam podejrzewać, że to jakaś lewa sprawa i że może chodzić o zupełnie co
    innego niż tatuaże z henny, ale byc może jestem zbyt podejrzliwy. Praca
    załatwiona przez rodzinę, po znajomości. Czy ktoś z was zarabiał forsę w
    stanach jako student na czarno - powiedzcie, czy to bardzo dużo, normalnie, a
    może mało?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Joanna Re: Praca w USA - proszę o radę !!! IP: *.g / *.g-net.pl 30.04.04, 19:35
        Hello

Osobiscie bylam w Stanach Zjednoczonych i nie wiem ile sie zarabia na robieniu
        tatuazy wiem jednak ile zarabiaja srednio nianki czy sprzataczki w domach.
        Jesli zna sie dobrze jezyk angilelski to zarabia sie srednio 500$ tygodniowo
        czyli przez 8 tyg ( 2 miesiace) to 4000 czyli na oko 15700 zł. Co prawda
        bawienie dzieci nie wymaga jakis wiecej kwalifikacji tak jak robienie tatuaży
        wiec moze to byc prawda. Dla Polaka Kwota 500 $ tgodniowo wydaje sie bajeczna a
        w USA wcale to nie tak duzo (Amerykanin ma srednio 1500-2000$ na tydzien), nie
        zapominaj ze musisz zaplacic za przelot, mieszkanie i jedzenie (co nie jest tak
        tanie jak w POlsce) ale pomimo tego i tak mozesz sporo zarobic i przywiezc do
        Polski. To tyel uwag z mojej strony, w razie jakiś niejasnosci to pytaj.
        • negatywista Re: Praca w USA - proszę o radę !!! 30.04.04, 19:40
          Bardzo dziękuję za tą informację! Może jeszcze orientujesz się ile średnio
          amerykanin zarabia na godzinę i Polak pracujący na czarno? Będę wdzięczny!
          Pozdrawiam
          • Gość: Joanna Re: Praca w USA - proszę o radę !!! IP: *.g / *.g-net.pl 30.04.04, 19:46
            Nianka srednio 10$ na godzine (od 8 do 12$ w zaleznosci od chojnosci pracodacy)
            oczywiscie na czarno i to jest dobra płaca, a Amerykanin nie wiem ale skoro
            maja srednio 2000 na tydzien a pracuja okolo 40H to wychodzi 50 $ na godzine
            ale oczywiscie to jest srednio bo napewno sa o mniej i bardziej zamożni
            Amerykanie.

P.S.
            Jakie to miasto gdzie jedziesz, albo jaki rejon USA ???
            • Gość: Joanna Re: Praca w USA - proszę o radę !!! IP: *.g / *.g-net.pl 30.04.04, 19:47
              Na budowie chyba 7$.
              • Gość: kasia Re: Praca w USA - proszę o radę !!! IP: *.dyn.optonline.net 01.05.04, 05:35
                na budowie 7$? chlopcy w okolicach NY i CT maja 15-20$. za 7$ nikt tu nie
                pracuje, srednia placa to 10$, nianie maja 12-17$...
            • Gość: VIP-1 wez ty glupot nie pisz IP: *.cwshs.com 30.04.04, 19:54
              gdzie jest ta ameryka w ktorej srednio
              zarabia sie $50 na godzine?
            • negatywista Re: Praca w USA - proszę o radę !!! 30.04.04, 19:57
              Kurort na Cape Codzie koło Bostonu, stan Massachuesetts (tak to sie pisze?:)
              • Gość: Joanna Re: Praca w USA - proszę o radę !!! IP: *.g / *.g-net.pl 30.04.04, 20:01
                Do VIPa, Amerykanin z wykształecniem amerykanskiem zarabias srednio 7000
                miesiecznie a w przeliczeniu wychodzi srednio 50 dolcow na godzine, nie mam na
                mysli Polaczków czyszczacych kible.
                :)
                • jot-23 Re: Praca w USA - proszę o radę !!! 30.04.04, 20:03
                  Gość portalu: Joanna napisał(a):

> Do VIPa, Amerykanin z wykształecniem amerykanskiem zarabias srednio 7000
                  > miesiecznie a w przeliczeniu wychodzi srednio 50 dolcow na godzine, nie mam
                  na
                  > mysli Polaczków czyszczacych kible.
                  > :)

"joanno" prosze, nie mac w glowach ludziom
                  • Gość: Joanna Re: Praca w USA - proszę o radę !!! IP: *.g / *.g-net.pl 30.04.04, 20:11
                    Sama widziałam wyciag bankowy a praca to firma MERCK stanowisko - Specjalista
                    ds marketingu, i Philip Morris Company - stanowisko cytuje z wizytowki
                    Director - Health Care Benefits wiec wiem co piszę. Cały czas podkreslam że to
                    dotyczy Prawdziwego Amerykanina z Amerykanskim dyplomem a nie kogos kto pracuje
                    na czarno bez kwalifikacji z innego kraju.
                    • jot-23 Re: Praca w USA - proszę o radę !!! 30.04.04, 20:15

> Sama widziałam wyciag bankowy a praca to firma MERCK stanowisko - Specjalista
                      > ds marketingu, i Philip Morris Company - stanowisko cytuje z wizytowki
                      > Director - Health Care Benefits wiec wiem co piszę. Cały czas podkreslam że
                      to
                      > dotyczy Prawdziwego Amerykanina z Amerykanskim dyplomem a nie kogos kto
                      pracuje
                      >
                      > na czarno bez kwalifikacji z innego kraju.

widzialas wyciag jednego faceta i mowisz ze to jest "srednia" amerykanow?

to moze bys srednia bialych amerykanow z wyksztalceniem wyzszym i 15-letnim
                      stazem pracy, no problemo, ale w tym momencie mowisz o 5% spoleczenstwa, taka
                      to i srednia
                      • Gość: Joanna Re: Praca w USA - proszę o radę !!! IP: *.g / *.g-net.pl 30.04.04, 20:19
                        Mialam kontakt i takze z czarnymi ludzmi i ten czarny potrafil dac chleb swojej
                        5 cio osobowej rodzinie , (zona nie pracowala) wiec zarabial duzo wiecej niz
                        posrednia rodzinka. A ta rodzinka o ktorej mowie nie byla w 100% biala bo on
                        byl muzulmaniniem :)
                        • lolyta Re: Praca w USA - proszę o radę !!! 15.05.04, 00:59

> Mialam kontakt i takze z czarnymi ludzmi i ten czarny potrafil dac chleb swojej
                          >
                          > 5 cio osobowej rodzinie , (zona nie pracowala) wiec zarabial duzo wiecej niz
                          > posrednia rodzinka.

o wiele bqardziej jest jednakze prawdopodobne, ze raczej korzystal z WIC, food
                          stamps i takich tam, niz ze tak swietnie zarabial.
                    • Gość: VIP-1 Joanno IP: *.city.mississauga.on.ca 30.04.04, 23:37
                      przestan ty pierdolic glupoty
                      moze ty i bylas w tej ameryce
                      ale powiem ci jedno, gowno widzialas
                      i przestan pieprzyc o srednich wzietych z ksiezyca
                      ty, te swoje $500 tygodniowo
                      to moze i zarabialas
                      ale zapomnialas dopisac
                      ze bylo to z dawaniem dupy
                      spadaj stad, i nie pierdol glupot
                      • Gość: majk Re: Joanno IP: *.litnet.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 04.05.04, 00:41
                        nie napinaj sie ...pewnei ,ze mozna zarobic tyle czlowieku.......
                    • Gość: Amerykanin Zarobki IP: *.z36-178-64.customer.algx.net 12.05.04, 19:30
                      BZDURY. Zarobki ponad 100,000 rocznie (ok 50/godz) ma niewielki procent
                      spoleczenstwa - zwylke lekarze, prawnicy, specjalisci z WIELOLETNIM
                      doswiadczeniem, managerowie, itp. Zarobki osob po MBA z TOP 10 (Kellog,
                      Chicago, Harvard, itp) juz nie przekraczaja 100k na start (economic downturn).
                      Srednie zarobki po studiach to 30-35K rocznie na start (business to 38-42k)
                      • Gość: justa Re: Zarobki IP: *.gryfnet.szczecin.pl 14.05.04, 22:05
                        ziom t5o niezłe bzdury ktoś nakład do głowy własnie wróciłam z nyc i jak
                        dostałam 12 $ na h to był szczyt i wszyscy mi zazdrościli, a za chate płaciłam
                        600, autobus 100$ miesiecznie, żarcia to nie liczę, może ktoś chce z toba
                        jakies filmy kręcic, np na Florydzie gdzie dają 7 na h przy normalnej robocie
                    • Gość: Magda Re: Praca w USA - proszę o radę !!! IP: .21.42.* / 12.40.94.* 15.05.04, 16:15
                      mieszkam w stanach od 10 lat, jetem obywatelka i skonczylam tutaj szkole. co to
                      za glupoty ktos tam wypisuje ze na tydzien zarabia sie $1500-$2000. chyba ze
                      jestes dilerem i sprzedajesz narkotyki. ja pracuje w banku i rocznie zarabiam
                      $32000, powodzenia
            • Gość: Amerykanin:) Zarobki w USA IP: *.z36-178-64.customer.algx.net 12.05.04, 19:15
              Sredni roczny dochod godpodarstwa domowego w USA to ok 45,000 (zrodlo
              Businessweek) a nie 1500-2000/tygodniowo. 45000/52tyg = 865 brutto.
          • jot-23 Re: Praca w USA - proszę o radę !!! 30.04.04, 20:02
            hehe,

"przecietny amerykanin zarabia 1500-2000 usd na tydzien"

wiesz...musisz byc bardzej krytyczny w ocenie tego co sie tu pisze... bardzo
            duzo bajek (ludzie nie zawsze odpowiadaja tutaj, majac wylacznie na celu
            udzielanie obiektywnych informacji, maja rozne swoje agendy)

1500 x 52 = 78 000 /rok, podczas gdy "mean household income" na rok 2002 to
            $58k ---> houshehold czyli rodziny! (okolo $1100 tygodniowo brutto)

$500 , bez placenia podatkow to sporo, gdyby to mialo byc 8godzin/5 dni w
            tygodniu, ty bedziesz robil ponad 2 x dluzej....
            • Gość: szczuropolak Re: Praca w USA - proszę o radę !!! IP: *.dhcp.uno.edu 01.05.04, 00:59
              Nie wiem skad masz takie dane ale rzad federalny podaje sredni (mean czyli
              mediane) dochod na rodzine 32 k$/rok, a srednia placa brutto 13.75 $ na
              godzine. Obserwuje ze w Ameryce jest wyjatkowo malo "prawdziwych amerykanow".
              Moim zdaniem nedza wieksza niz w Albanii.
              • jot-23 Re: Praca w USA - proszę o radę !!! 01.05.04, 14:39
                Gość portalu: szczuropolak napisał(a):

> Nie wiem skad masz takie dane ale rzad federalny podaje sredni (mean czyli
                > mediane) dochod na rodzine 32 k$/rok, a srednia placa brutto 13.75 $ na
                > godzine. Obserwuje ze w Ameryce jest wyjatkowo malo "prawdziwych amerykanow".
                > Moim zdaniem nedza wieksza niz w Albanii.

hehe, jaki masz major w tym UNO? juz wiemy ze nie nauki scisle...
                "mean czyli median"
          • vviosna Re: Praca w USA - proszę o radę !!! 01.05.04, 22:39
            negatywista napisał:

> Bardzo dziękuję za tą informację! Może jeszcze orientujesz się ile średnio
            > amerykanin zarabia na godzinę i Polak pracujący na czarno? Będę wdzięczny!
            > Pozdrawiam

roznie to bywa
            poznalam rodowitych mieszkancow usa, ktorzy cieszyli sie, ze dorwali prace za 10
            $/godz tak, jak Ty bys sie cieszyl z 20 zl/ godz, czyli dosc mocno (mieli po 20
            lat, studenci:)
        • Gość: Greenpoint Re: Praca w USA - proszę o radę !!! IP: *.nyc.rr.com 01.05.04, 09:39
          ...no i znowu do powiedzenia mają Ci co najmniej wiedzą. Tego buractwa nie da
          się juz po prostu tolerować. Owszem jezeli weżmiemy brokera z gieldy czy
          lekarza z Park Avenue to wtedy mozemy mowic o milionach na rok. Ale zwykli
          ludzie po odliczeniu podatkow pomiedzy 400-700 $, no chyba, ze są w unii to
          wtedy jest troszke lepiej. 500$ na tydzien to jest dobra stawka jezeli chodzi o
          nianki, tylko koleżanka zapomniała dodac ze na te 500 to trzeba zasuwac z
          zamieszakniem 5-6 dni, albo i 7, czyli człowiek jest jak w więzieniu.
          • Gość: kasia Re: Praca w USA - proszę o radę !!! IP: *.dyn.optonline.net 03.05.04, 14:18
            za 500$/tyg pracuje 45h na tydzien. i nie czuje sie jak wiezien. pracuje 8 godz
            dziennie, weekendy wolne, samochod do dyspozycji, wakacje z rodzina na wyspach
            dziewiczych... aa, nie mysle, ze mam 5 dzieci, mam jedno....

"500$ na tydzien to jest dobra stawka jezeli chodzi o
            > nianki, tylko koleżanka zapomniała dodac ze na te 500 to trzeba zasuwac z
            > zamieszakniem 5-6 dni, albo i 7, czyli człowiek jest jak w więzieniu"

co mowiles o tych, co sie odzywaja a najmniej wiedza?
            • lolyta Re: Praca w USA - proszę o radę !!! 04.05.04, 03:19
              > > zamieszakniem 5-6 dni, albo i 7, czyli człowiek jest jak w więzieniu"
              >
              > co mowiles o tych, co sie odzywaja a najmniej wiedza?

Ale to jest akurat w wielu wypadkach prawda, z tym prawie-wiezieniem. Moze nie w
              najwiekszych miastach, gdzie jest wszystko relatywnie blisko, ale juz tam, gdzie
              do glupiego sklepu trzeba jechac pol godziny, a pod opieka ma sie jedno dziecko,
              ktore trzeba o okreslonej godzinie zawiezc do szkoly, potem odebrac, potem
              zawiezc na lekcje tenisa itp. to na zorganizowanie czegokolwiek dla siebie - czy
              szkoly, czy spotkan towarzyskich, juz nie ma szans (wtedy, kiedy wszyscy
              udzielaja sie towarzysko, czyli np. w wiezory piatkowe, oczywiscie predzej wyjda
              sobie do miasta rodzice dziecka niz baby-sitter).
              • Gość: kasia Re: Praca w USA - proszę o radę !!! IP: *.dyn.optonline.net 04.05.04, 13:29
                rodzin szukajacych opiekunek jes bardzo duzo. zawsze mozna zmienic rodzine i
                poszukac lepszej jak cos nam sie nie podoba. nie ma sensu meczyc sie
                w "wiezieniu".
          • marekatlanta71 Re: Praca w USA - proszę o radę !!! 03.05.04, 20:22
            Sredni zarobek w USA wynosi okolo $49 tys. rocznie na rodzine. Wiec opowiesci
            sprzataczek sa troszke nieuzasadnione

advertising.washpost.com/the_market/top10/income.jsp
            • Gość: szczuropolak Re: Praca w USA - proszę o radę !!! IP: *.dhcp.uno.edu 03.05.04, 21:13
              Sredni nie oddaje dobrze istoty rzeczy bo do sredniej wchodza wielkie dochody
              roznych miliarderow. Lepiej popatrzec na punkt ktory odcina dolne od gornych
              50% ludzi, czyli na mediane, ta wynosi 32 k$ na rodzine (jak pisalem powyzej).
              Jak zalozysz ze oboje malzonkow pracuje, to da ci po 17 k$ rocznie (327 $ na
              tydzien)z tego musisz jeszcze oplacic podatki, ZUS-y, ubezpieczenie medyczne,
              szkole dla dzieci, dalsza arytmetyke wykonaj sam. I na koniec zauwaz ze ta
              statystyka dotyczy LEGALNYCH pracownikow, myslisz ze nielegalni zarabiaja
              wiecej?
              • jot-23 Re: Praca w USA - proszę o radę !!! 03.05.04, 22:41
                Gość portalu: szczuropolak napisał(a):

> Sredni nie oddaje dobrze istoty rzeczy bo do sredniej wchodza wielkie dochody
                > roznych miliarderow. Lepiej popatrzec na punkt ktory odcina dolne od gornych
                > 50% ludzi, czyli na mediane, ta wynosi 32 k$ na rodzine (jak pisalem
                powyzej).

"(mean czyli mediane) "

to pisales powyzej, buraku
              • Gość: gosc Re: Praca w USA - proszę o radę !!! IP: *.nyc.rr.com 20.05.04, 17:40
                swieta prawda,- ludzie w Polsce wydlubia gdzies na internecie troche informacji
                o zarobkach w usa i mysla ze wiedza wszystko na temat ameryki, a szczegulnie
                jak kalkulator im zaskoczy i zaczna przeliczac i porownywac to wogole dostaja
                zaciemnienia :)
      • Gość: ak Re: Praca w USA - proszę o radę !!! IP: *.ny325.east.verizon.net 01.05.04, 20:20
        ot po prostu jeszcze jeden. nie zarobi wiecej gdzie jest ale tam gdzie jedzie
        juz wietrzy podstep. A moze mnie rodzinka chce wykiwac i wykorzystac bo mi sie
        wiecej nalezy.
      • Gość: doradca Re: Praca w USA - proszę o radę !!! IP: 80.51.139.* 04.05.04, 00:57
        Pazerność i lenistwo! Dajcie, załatwcie i mnie nie oszukajcie! Jak umiesz
        dobrze robic te henny to w polskim kururcie nad Bałtykiem wyciągniesz 100
        dolców w dobry dzień! Ale trzeba ruszyć dupę a nie czekać z założonymi rękami!
      • Gość: RADA Re: Praca w USA - proszę o radę !!! IP: *.bct.bellsouth.net 11.05.04, 02:00
        NIE OSMIESZAJ SIE!!!
        ROBISZ Z SIEBIE PALANTA...........!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: gosc stawki w USA IP: *.proxy.aol.com 20.05.04, 16:20
          chcecie sie dowiedziec jakie sa stawki w USA, zajzyjcie na strone TyiUSA.com .
          Nowoprzyjezdny bez kwalifikacji moze liczyc na ok 7-10 dollarow na godzine,-
          wysokosc stawki jest w duzej mierze uzalezniona od rejonu USA gdzie bedziecie
          przebywac, np. w okolicach Nowego jorku placa wiecej ale zycie tam jest duzo
          drozsze niz np. na Florydzie.
          W przeciagu roku mozna podniesc swoje zarobki do 12-15 dollarow na godzine, ale
          trzeba byc sprytnym i wiedziec czego sie chce.
          Np. przyjmujesz sie do pracy w firmie budowlanej xyz, uczysz sie szybko zawodu
          i jezyka a po roku idziesz do nastepnej firmy abcd i mowisz ze masz 3 lata
          doswiadczenia :), tu przepracowujesz nastepny rok zdobywajac jeszcze wiecej
          praktyki i wtedy idziesz do nastepnej firmy yzu i mowisz ze masz 10 lat
          doswiadczenia bo twoj dziadek mial firme o podobnym profilu i pomagales mu w
          czasie wakcji jak jeszce chodziles do szkoly zeby zarobic na komputer i w nowej
          firmie daja ci $18-20,-
          • Gość: ,, Re: stawki w USA IP: *.ny325.east.verizon.net 20.05.04, 16:33
            no jezeli sie chce spedzic zycie w "firmach" budowlanych to tak
            • Gość: gosc Re: stawki w USA IP: *.nyc.rr.com 20.05.04, 17:15
              po paru latach mozesz zalozyc wlasna firme "budowlana":) i zatrudniac
              nowoprzybylych Polakow , Meksykow, itd.
              Wtedy, twoja wyobraznia i przedsiebiorczosc sa granicami twoich zarobkow, ale
              nawet malo rozgarnieci zarabiaja powyzej $ 100,000 na rok, a znam takiego co
              zarabia po 1.5-2 milliony rok w rok przy budowie nowych domow na Florydzie.

p.s.
              uczciwa praca mozna sie dorobic garba w USA :)
            • Gość: gosc Re: stawki w USA IP: *.proxy.aol.com 23.05.04, 07:27
              a na co moga liczyc "turysci"?
              tylko budowlanka albo sprzatanie

www.tyiusa.com/
              • Gość: Szybki Re: stawki w USA IP: *.proxy.aol.com 24.05.04, 06:55
                Joanna ma racje ze duzo wiary tutaj zarabia po 7000 -10000 na miesiac(lecz nie
                polacy co tutaj sa miesiac czy nawet rok lub wiecej i nie mowia po angielsku).

Amerykanie z wyzszym wyksztalceniem maja 75000-125000 na rok(i jest ich
                mnustwo).
                Pozd. z Kaliforni.
              • Gość: Szybki Re: stawki w USA IP: *.proxy.aol.com 24.05.04, 07:01
                Jezeli chodzi o sprzatanie( nasz domek pani (Polka) sprzata raz w tygodniu
                okolo 5 godzin i placimy $100.00)wiec jest to $20.00 na godzine).
                Nigdy praca nie trzeba hanbic bo i ci co sprzataja terz sa potrzebni.

Pozd. z Kaliforni.
                • Gość: Joanna Re: stawki w USA IP: *.g / *.g-net.pl 24.05.04, 19:39
                  Dzieki za poparcie, caly czas podkreslalam ze zarobki ok 7000 dolcow dotycza
                  amerykanow z dobrym dyplomem a nie Polakow mieszkajacych w USA nawet po 20 lat.
                  PZDR
                  • Gość: gosc Re: stawki w USA IP: *.proxy.aol.com 25.05.04, 04:15
                    Jestem w USA 13 lat i za ostatni rok zarobilem 180 tysiecy , moj angielski nie
                    jest super i nie mam zadnych dyplomow.
                    Prowadze firme budowlano remontowa od 5 lat ktora zatrudnia 8 ludzi, fachu
                    nauczylem sie w Ameryce.
                  • Gość: Szybki Re: stawki w USA IP: *.proxy.aol.com 25.05.04, 07:08
                    Joanna,nie ma za co,z pewnoscia jezeli prowadzisz swoj wlasny business to
                    $180000 to nie jest zbyt duzo.Ja mieszkam w Stanach wiekszosc czasu i
                    ukonczylem studia tutaj i pracuje w jednej firmie od lat i rowniez dobrze
                    placa i nie bede sie chwalil lecz powiem tylko ze wiecej anizeli $7000 na
                    miesiac.
                    Pozd.z Kaliforni.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka