Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Najbardziej pożądani - specjaliści IT

IP: *.tktelekom.pl 08.10.11, 12:42
    Winera? WImmera!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Dyskutant Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 16:31
        Co za bzdury. Pracowałem w poważnej firmie z branży IT w mieście wojewódzkim. Mimo ambitnych projektów i mnóstwa pracy, zarobki specjalistów oscylowały wokół 2500 netto. Wypłata pensji zależała od wpływu dofinansowania z Unii. Często czekało się na wypłatę do połowy miesiąca. Praca ciężka, odpowiedzialna i nerwowa. Klienci atakowali pracowników z byle powodu często zupełnie bez ich winy. Przez rok firma musiała zwolnić 30% załogi. Taka jest rzeczywistość branży IT w Polsce.
        • Gość: Marian Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.ip.netia.com.pl 13.10.11, 16:49
          Zgadzam się z przedmówcą w IT nie jest tak różowo, tak samo można powiedzieć o dziennikarzach że zarabiają krocie i przebierają w ofertach bo np: Lis wyciąga 200K miesięcznie, albo pociotki mają ciepłą posadkę w tvp.
          • Gość: eee Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.10.11, 19:15
            Trafna uwaga. W ogóle w odniesieniu do tego działu z tymi pseudoinformacyjnymi artykulikami. Prawie w każdej branży są Ci co zarabiają niewiele i tacy co zarabiają krocie.
            • Gość: anonimowy Pseudoeksperci może i mają problem z zarobkami IP: *.pruszcz.mm.pl 13.10.11, 21:31
              jestem programista, studiowalem na PG, ale nie ukonczylem(głównie bzdur tam uczą) obecnie ponad 5 lat doświadczenia, moje zarobki to 7000 na rękę, mało?

programistą nie każdy może być i a jak już się jest to zobowiązuje to do ciągłej nauki,
              pseudo-programiści zarabiają mało bo jest ich dużo i są słabi
              • Gość: SD naukowiec odchodzi do lamusa IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 21:45
                taaaaaaa
                i teraz rządzą takie przygłupy z najebanymi łbami bzdurami i pseudokompetencjami "miekkimi" a oprogramowanie coraz durniejsze, wolniejsze i zasobożerne, bo te przygłupy po szkole ładnego wygladania i zarzondzania prodżektami w AJTI zwyczajnie gó... wiedzą

• Gość: anonimowy a idioci zostają na uczelni IP: *.pruszcz.mm.pl 13.10.11, 22:06
                  prowadziłem już mnóstwo rozmów rekrutacyjnych, bo ciągle brakuje w firmie specjalistów i takich durni było już kilku, którzy niby piszą doktorat, skończona np. specjalność bazy dany, a prostego select'a nie potrafią napisać, nie mówię już podstawowych pojęciach z inżynierii oprogramowania, a implementacji(jakiejkolwiek) prostego algorytmu już nie wspomnę

ta ci naukowcy to są dopiero specjaaaaaaliiiiiiści.....
                  • Gość: moe Re: a idioci zostają na uczelni IP: 82.139.156.* 13.10.11, 22:58
                    No nic tylko zatrudniać samouków :)
                    I po h..j studiować informatkę ? Jak to byle koleś z kompem zrobi konkurencję ? ;0

• Gość: sprawiedliwy Re: a idioci zostają na uczelni IP: *.dynamic.mm.pl 13.10.11, 23:13
                      Gość portalu: moe napisał(a):

> No nic tylko zatrudniać samouków :)
                      > I po h..j studiować informatkę ? Jak to byle koleś z kompem zrobi konkurencję ?
                      > ;0
                      >
                      >

A żebyś wiedział. Polskie uczelnie mają gó...ane pojęcie o rynku pracy swoich przyszłych absolwentów i nie dość że uczą dupereli w 90% niepotrzebnych im w pracy to jeszcze później narzekają, że spada im ilość kandydatów. I wbrew pozorom dotyczy to w przeważającej części "renomowanych" uczelni (PWr i AE np.) bo prywatne coraz częściej się "dostosowują".
                      Jeśli ktoś ma "smykałkę" to naprawdę nie warto marnować 5 lat na mgr. inż-a tylko iść do pracy. Tym bardziej, że coraz rzadziej firmy zwracają uwagę na "papier" a coraz częściej na doświadczenie i umiejętności.
                      • Gość: moe Re: a idioci zostają na uczelni IP: 82.139.156.* 13.10.11, 23:19
                        A więc suma summarum lepiej zostać lekarzem ,a jak sie ma plecy i rodzinkę ,to adwokatem.
                        A dla dzieci i wyrobników pozostawić te komputery :)
                        • Gość: maciekq Kurs programisty internetowego - produkt GW? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.11, 08:25
                          Zdaje się, że GW będzie organizowała/sprzedawała kursy programowania internetowego.
                      • Gość: czarnydoktor Re: a idioci zostają na uczelni IP: *.zone5.bethere.co.uk 13.10.11, 23:24
                        Masz racje bo: zadna uczelnia nie nauczy informatyki, IT to cos czego czlowiek sie uczy tylko i wylacznie sam. Nie masz racji bo: kazdy ktos skonczyl jakas uczelnie cos tam wie a pracodawca widzac CV osoby z mgr oraz bez mgr predzej zatelefonuje do tej z mgr (zakladajac ze jeden i drugi nie ma doswiadczenia zawodowego i jest w pozycji startowej)
                      • Gość: gosc Re: a idioci zostają na uczelni IP: *.fbx.proxad.net 13.10.11, 23:34
                        wiekszej bzdury nie slyszalem. wiekszosc prac komercyjnych to odmozdzajace flaki z olejem.
                        mnie na PW dosc dobrze nauczyli zawodu. a mozna jeszcze lepiej. ja robilem to co mi sie podobalo i tyle co sie nauczylem to moje.

na PW - MiNI naprawde studia sa dostosowane celnie do rynku. mnie sie nigdy nie chcialo poswiecac dla tych rynkowych prac bo sa zwyczajnie glupie i bardziej mnie krecily projekty w strone R&D gdzie mozna sie wyzyc. inna sprawa czy chce to robic w zyciu. jeszcze sie nie zdecydowalem.
                        • Gość: anonimowy bzdury, chyba prawdziwego świata nie widziałeś IP: *.pruszcz.mm.pl 14.10.11, 17:21
                          i prawdziwych projektów nie robiłeś, gdzie przestarzała teoria wykładana na uczelniach przez ludzi którzy nigdy nie brali udziału w prawdziwym projekcie komercyjnym się nie sprawdza, w żadnym z obszarów w projekcie,
                          na uczelniach są sami teoretycy, bez doświadczenia , którzy wykładają to co w książkach przeczytają,
                    • Gość: matja Re: a idioci zostają na uczelni IP: *.ptim.net.pl 14.10.11, 08:04
                      Bo to tak, jakbyś chciał do machania łopatą zatrudniać doktora inżynierii lądowej. Programista mam klepać kod na podstawie specyfikacji, którą projektuje kto inny. Bardziej skomplikowanych algorytmów przecież nie wymyślają programiści.
                      • Gość: br00net Re: a idioci zostają na uczelni IP: *.ip.netia.com.pl 14.10.11, 09:49
                        tacy programiści o których piszesz zarabiają grosze
        • Gość: someone Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.abb.pl 13.10.11, 16:52
          2500 to zarabiają studenci informatyki na 3 roku. Artykuł podaje realne kwoty.
          • Gość: Marian Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.ip.netia.com.pl 13.10.11, 17:24
            > 2500 to zarabiają studenci informatyki na 3 roku. Artykuł podaje realne kwoty.

Taaa, w mojej firmie (międzynarodowy koncern) też kiedyś więcej się zarabiało 5-7 netto. Dwa lata temu zwolnili połowę ludzi (ok 250 osób) i zaproponowali połowę pensji i wiesz co ? Większość wróciła bo na rynku nie mogli znaleźć lepszych propozycji. Gdzie tu przebieranie w ofertach za 10K.
            • Gość: anonimowy Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.pruszcz.mm.pl 13.10.11, 21:34
              moja poprzednia firma miała też problemy i połowę ludzi zwolniła, druga połowa zwolniła się sama i każdy bez żadnego problemu znalazł robotę, to nawet lepiej płatną(firma ta płaciła powyżej średniej)
              jak już gdzieś napisałem, pseudo-eksperci zarabiają mało bo są słabi
          • Gość: Gosc Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 17:49
            U mnie w firmie powyżej 15 K brutto
            • Gość: erwer Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 17:57
              dawaj nazwe, jedno zero dodałeś. Kase to się robi mająć znajomych w firmie a nie pierdząc w komputerw
              • Gość: kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 18:02
                Otoz to - masz 100% racji 'erwer': Kase to się robi mając znajomych w firmie a nie pierdząc w komputer!
              • Gość: Gosc Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 18:47
                Niby dlaczego mam ci podać nazwę? Nie znam cie i nie zamierzam. Ja zatrudniam tylko znajomych.
                • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 18:54
                  Znaczy sie, ze to firma wirtualna...
                  • Gość: Gosc Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 19:13
                    Nie, to znaczy, że są w Polsce firmy, w których się płaci pieniądze jak na rynku europejskim. Po prostu nie zatrudniamy: narzekaczy, malkontenów, mających pretensje zamiast do siebie to wszystkich innych za swoje życie, niskie zarobki itd. Tylko i wyłącznie ludzi z polecenia, z referencjami, po znajomości, którzy się już sprawdzili gdzieś indziej. Jak sobie wyobrażasz wyciąganie dobrych specjalistów z korpo? Proponując im mniej?
                    • Gość: moe Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: 82.139.156.* 13.10.11, 19:23
                      Bzdety
                      Tyle nie zarobisz ,jedynie jeżeli jesteś właścicielem firmy ,to tyle wyciągniesz.
                      • blahblahblah1 przykład dla niedowiarków 13.10.11, 19:32
                        Bo trzeba coś umieć, żeby dużo zarabiać?

Tutaj przykładowa oferta:
                        www.pracuj.pl/praca/java-software-developer-szczecin,oferta,2230292
                        12 000 – 16 000 PLN

Wysokość zarobków nie jest unikalna, za to sam fakt, że są podane jest ciekawy. W Polsce bardzo trudno znaleźć oferty z podanymi widełkami płacowymi, w UK jest zupełnie odwrotnie.

I nie próbujcie więcej wciskać kitu, ze nie da się tyle zarobić. Trzeba tylko coś umieć, a nie być 'informatyk' z nazwy, bo ma dyplom.
                        • Gość: Gosc Re: przykład dla niedowiarków IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 19:38
                          Jak najbardziej się z Tobą zgadzam. Da się tyle zarobić i nawet więcej. Kwestia umiejętności, doświadczenia a nie tylko opowiadania, że się chce X pieniędzy, bo mam dyplom i cały świat jest przeciwko mnie :)

• Gość: moe Re: przykład dla niedowiarków IP: 82.139.156.* 13.10.11, 22:55
                            Tak CV po angielsku ;) wymagania mają spore.
                            Na pewno nie jest to skierowane do rzesz absolwentów informatyki .
                            • Gość: cv Re: przykład dla niedowiarków IP: *.toya.net.pl 13.10.11, 23:09
                              Faktycznie - kasa ładna a wymagania sensowne. Tyle, że 90% ofert pracy w tym kraju to wymagania kilka razy większe niż tutaj podane, z każdej możliwej dziedziny, a pensyjka po rozmowie 2k brutto :.
                              • Gość: moe Re: przykład dla niedowiarków IP: 82.139.156.* 13.10.11, 23:17
                                Dlatego nakład sił i środków poświęconych w celu,aby tam pracować i właściwie marne pieniądze zarabiać jest nieadekwatny.
                                A na koniec wszystko się dynamicznie zmienia i można zostać ze spuszczonymi spodniami z Cobolem w garści .
                                • Gość: Kagan Re: przykład dla niedowiarków IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 23:42
                                  Akurat w UK to poszukuja dzis COBOListow...
                                  • Gość: czarnydoktor Re: przykład dla niedowiarków IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 00:07
                                    Jedna oferta na 1000 to poszukiwanie COBOListy...
                                    • Gość: Kagan Re: przykład dla niedowiarków IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 00:24
                                      Moze w POlsce. Ale juz nie np. w UK czy w US:
                                      105 Cobol Programmer jobs matched your search
                                      jobs.monster.com/v-it-q-cobol-programmer-jobs.aspx
                                      A to byla tylko pierwsza strona z takimi ofertami, ktora znalazlem ulamek sekundy po wpisaniu do GOOGLE "cobol programmer".
                                      • Gość: czarnydoktor Re: przykład dla niedowiarków IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 00:36
                                        Na jobserve w ciagu 48 godzin w calej Europie masz 23 wyniki dla COBOL. Monster jest do kitu. Poza tym wpisz Java albo .net i porownaj ilosc wynikow... Poza tym ze 105 wynikow jak znam zycie polowa to duplikaty ogloszen roznych agencji wiec ofert tak naprawde jest 50 albo mniej. Pomijam fakt, ze 105 ogloszen to pewnie i znajdzesz jak bedziesz szukal kowali albo dendrologow
                                        • Gość: Kagan Re: przykład dla niedowiarków IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 00:44
                                          Cos marnie szukasz, bo ja znalazlem "od reki" w jednym tylko miejscu i w samym tylko UK conajmniej 50, i to z placami po prawie milion zl na rok...
                                          • Gość: czarnydoktor Re: przykład dla niedowiarków IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 00:48
                                            No to zaaplikuj, nad czym myslisz. Za rok tych oloszen bedzie jeszcze mniej...
                                            • Gość: Kagan Re: przykład dla niedowiarków IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 00:49
                                              Nie chce mi sie. Niech oni mnie zapytaja, czy ja chce u nich pracowac...
                                              • Gość: czarnydoktor Re: przykład dla niedowiarków IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 00:50
                                                Jak wyslesz swoje CV to pewnie sie odezwa
                                                • Gość: Kagan Re: przykład dla niedowiarków IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 00:54
                                                  Nie sadze. Uznaja pewnie, ze jestem np. za stary...
                                                  • Gość: czarnydoktor Re: przykład dla niedowiarków IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 00:57
                                                    Nie spodziewaja sie na pewno nikogo przed 50tka
                                                    • Gość: kagan Re: przykład dla niedowiarków IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 00:58
                                                      Pewien jestes?
                                                    • Gość: czarnydoktor Re: przykład dla niedowiarków IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 01:03
                                                      Nikt ponizej 30 roku zycia nawet nie wie co to COBOL, ci pomiedzy 30-40 wiedza ze cos takiego istnialo, ci pomiedzy 40-50 na studiach cos pisali ale jedynie ci co maja 50 i wiecej moga miec jakiekolwiek w tym doswiadczenie.
                                                    • Gość: Kagan Re: przykład dla niedowiarków IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 11:32
                                                      A to zle ucza informatykow...
                                                    • Gość: czarnydoktor Re: przykład dla niedowiarków IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 01:05
                                                      Dla jasnosci pracuje w samym centrum Londynu w firmie produkujacej oprogramowanie dla sektora bankowego. Wiec doskonale wiem jakie sa trendy. Jesli wydaja 156k na programiste to oplaca lot, hotel i taksowki aby przyjechal ktokolwiek na rozmowe, nawet a Dzalalabadu.
                                                    • Gość: Kagan Re: przykład dla niedowiarków IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 11:34
                                                      Watpie, ale moze sprobuje... Wciaz czekam na zwrot pieniedzyz aa dwa interviews ktore mialem ponad miesiac temu w Greenwich i Lancaster (uniwerki, nie IT).
                                      • Gość: KAGAN Re: przykład dla niedowiarków IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 00:41
                                        A tu jest ponad 50 ofert da COBOListow z UK:
                                        www.indeed.co.uk/Cobol-Programmer-jobs
                                        Oferuja nawet £156,000 p.a. czyli prawie 800 tys. zl na rok, co jest duzo, nawet jak na Londyn.
                                        • Gość: czarnydoktor Re: przykład dla niedowiarków IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 00:47
                                          Zobacz, ze sie powtarzaja. Owszem, znajdziesz taka prace, najczesciej w firmach, dla ktorych wymiana systemow bylaby zbyt kosztowna , dlatego szukaja kogos kto sie jeszcze tym zajmuje. Niezaprzeczalnym jest natomiast, ze predzej czy pozniej znikna te ogloszenia. Sam zreszta widzisz ile jest ogloszen.
                                          • Gość: Kagan Re: przykład dla niedowiarków IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 00:52
                                            Widze, ze jest ich sporo, a wymiana naprawde duzych systemow w naprawde duzych firmach nie jest po prostu mozliwa... Stad tez w praktyce zostaje tylko aktualizowanie tego, co sie juz ma...
                                            A zreszta ja jestem na emeryturze!
                                            • Gość: elo Kagan jak zwykle glupoty pieprzy trzy po trzy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 23:45
                                              wymiana duzych systemow w duzych firmach nie jest mozliwa, hahaha...

A ja przy takich wymianach najpierw pracowalem a potem takie systemy sprzedawalem - i bylo mozliwe...

Teoretyk od wszystkiego - Kagan.
                                              • Gość: Kagan Re: Kagan jak zwykle glupoty pieprzy trzy po trzy? IP: *.dsl.telepac.pt 15.10.11, 00:09
                                                Pewnie w zyciu nie widziales naprawde duzego, globalnego systemu informatycznego...
                        • Gość: Szymon synku IP: *.matmedia.pl 13.10.11, 23:02
                          Po pierwsze 7N to jest jedna z nielicznych firm, które płacą bardzo dobre warunki - po drugie 12-16k jest NA WSPÓŁPRACĘ PODWYKONAWCZĄ - CZYLI NA FIRMĘ więc szału nie ma jak na takie wymagania. Za granicą na takie wymagania dostajesz OD 60 tys EURO WZWYŻ
                          • Gość: zenek Re: synku IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.11, 00:24
                            I co najwazniejsze tylko na jeden projekt z ewentualna szansa przedluzenia. Mozesz wiec pol roku zarabiac 12k brutto, a pol roku nic.
                        • Gość: Obserwator Re: przykład dla niedowiarków -nie jest tak różowo IP: *.internetia.net.pl 14.10.11, 07:15
                          Jak się wczytasz w tę ofertę to zauważysz ciekawe zdanie: "możliwe zatrudnienie na umowę o pracę". Oznacza to, że będziesz pracował jako konsultant na fakturę, co oznacza że:
                          - dostaniesz tyle, ile wypracujesz (co do godziny, a jeszcze za każdą godzinę będą Cię rozliczać do bólu)
                          - żadnych płatnych urlopów
                          - żadnych płatnych zwolnień chorobowych
                          - w każdej chwili mogą Cię wykopać, zawiesić projekt, zmniejszyć wymiar godzin itd. itp.
                          Jeśli jesteś młody i silny, to może to być atrakcyjne, przez 4-5 lat. Potem człowiek bardziej sobie stabilizację.
                          Jeśli zdecydujesz się na wersję na umowę o pracę, to stawka ta wyniesie pewnie ok. 10k brutto, czyli ok. 6500 na rękę. To i tak nie jest źle, ale już bardziej w realnym zakresie wynagrodzeń w branży.
                          • blahblahblah1 Re: przykład dla niedowiarków -nie jest tak różow 14.10.11, 08:53
                            > Oznacza to, że będziesz pracował jako konsultant na fakturę
                            > , co oznacza że:
                            > - dostaniesz tyle, ile wypracujesz (co do godziny, a jeszcze za każdą godzinę b
                            > ędą Cię rozliczać do bólu)
                            > - żadnych płatnych urlopów
                            > - żadnych płatnych zwolnień chorobowych
                            > - w każdej chwili mogą Cię wykopać, zawiesić projekt, zmniejszyć wymiar godzin
                            Oznacza to, że będę pracował na najlepszych warunkach jakie istnieją - płacą mi za to, co robię, mogę łatwo zmienić pracę bez dziwnych zobowiązań, itd. Do tego niskie podatki, odliczenia komputerów, technologicznych gadgetów (których jesteśmy fanami zwykle). No i niski ZUS (w miesiąc zarobię więcej za granicą niż bym dostał z emerytury przez 2+ lata)
                            Idealne warunki.

Pytałem kolegów z pracy, wszyscy uważają, że śmieciowe umowy (nazwane tak przez media) to najlepsze umowy i większość unika etatu.
                            • Gość: moe Re: przykład dla niedowiarków -nie jest tak różow IP: 82.139.156.* 14.10.11, 09:46
                              >
                              > Pytałem kolegów z pracy, wszyscy uważają, że śmieciowe umowy (nazwane tak przez
                              > media) to najlepsze umowy i większość unika etatu.

W ogóle ciekawe ,że dziennikarze zainteresowali sie takimi umowami :)
                              Pewnie któryś z rządu im zasugerował.
                              Myślę ,że chodzi o podatki i inne daniny np. brak badań lekarskich ,za które przecież się płaci.
                              Czyli ci ludzie są mało opodatkowani i robią sie coraz bardziej samodzielni
                              • Gość: Kagan Re: przykład dla niedowiarków -nie jest tak różow IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 11:37
                                Wystarczy, ze zachoruja i beda skonczeni...
                                • Gość: moe Aha zobacz ja napisałem,a koleś juz krąży wokół IP: 82.139.156.* 14.10.11, 13:31
                                  wyborcza.biz/biznes/1,100896,10469894,Boni_TOK_FM__Nalezy_poszerzyc_baze_osob_placacych.html
                                  :) Widzisz miałem rację
                            • truten.zenobi Re: przykład dla niedowiarków -nie jest tak różow 13.11.11, 08:22
                              aleś naiwny...

po pierwsze mogą Ci wstrzymać wypłatę pod byle pretekstem,
                              po drugie nie znasz treści umowy - może być ona taka że za byle co mogą Ci naliczać horrendalne kary umowne, a za wszystko odpowiadasz całym swoim majątkiem!
                              po trzecie nie masz żadnych praw pracowniczych czyli nie tylko to co zostało opisane
                              oczywiście masz prawo dużo rzeczy wrzucić sobie w koszty ale musisz najpierw założyć DG,
                              ( a tak przy okazji osoba zatrudniona na etacie też chyba ma prawo do odliczeń realnych kosztów - czyż nie?)
                              ale nie wiem czy wiesz że jeśli zakończysz DG to musisz od majątku który Ci zostaje zapłacić podatek, czyli per saldo zysk może być z tego niewielki..
                              to że masz DG oznacza ze wiele instytucji może Cię kontrolować - i nikogo nie będzie interesować ze masz kontrakt terminy itp

kolejna sprawa to pamiętaj ze nie zawsze będziesz młody (umysł chłonny i plastyczny, dobre zdrowie, duża wytrzymałość i odporność)
                              za kilka lat na Twoje miejsce znajdą iną młodą i zdolną osobę... a wtedy dowiesz się co tak naprawdę oznaczają umowy śmieciowe
                              (bo tak naprawdę ten termin odnosi się do umów za najniższe stawi zawierane z osobami zmuszonymi do "samozatrudnienia" a nie unikającymi wysokiego opodatkowania)
                        • truten.zenobi no toś się popisał... 13.11.11, 08:03
                          jak rozumiesz zdanie:

"Wynagrodzenie miesięczne na poziomie 12 000 – 16 000 PLN + VAT przy współpracy podwykonawczej"

bo moim zdaniem nie jest to oferta zatrudnienia na etat.

kolejny problem to okres zatrudnienia... 6 miesięcy a co potem?

zresztą uważasz że ta oferta to dużo? a potrafisz obliczyć ile to w Polsce będzie oznaczać "na rękę" i jak to się ma (stosunek płacy do kwalifikacji) do zarobków np posłów? ;)

wysoka wiedza też nie jest gwarancją na znalezienie dobrej pracy - co z tego ze firmom by się przydał taki pracownik jak i tak wiele z nich po prostu nie stać na tego typu płace

tak wiec być może jest trochę prawdy w tym co piszesz ale na jednostkowych przypadkach chyba nie należy wyciągać wniosków ogólnych.
                      • Gość: Gosc Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 19:33
                        Za 15K brutto to nie ma sensu prowadzić żadnej firmy IT. Przynajmniej nie w Wawie. A nikt szanujący się nie przyjdzie pracować za takie pieniądze do zarządu.
                      • klaun.szyderca Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT 13.10.11, 20:31
                        Bzdury. Zarobisz, ale musisz być:

a) dobry

No i do tego- nie oszukujmy się - mieć

b) kontakty - ale nie w sensie znajomości, a raczej żeby ludzie rozpoznawali Cię jako specjlaistę
                        c) umieć się sprzedać
                        d) mieć trochę szczęścia
                      • Gość: aaa Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 11:08
                        Bzdura. Moja poprzednia fucha jako informatyk (stanowisko specjalistyczne, żadnego kierowania ludźmi) płaciła 25k miesięcznie (Wawa).
                    • Gość: sprawiedliwy Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dynamic.mm.pl 13.10.11, 23:17
                      Gość portalu: Gosc napisał(a):

> Nie, to znaczy, że są w Polsce firmy, w których się płaci pieniądze jak na rynk
                      > u europejskim. Po prostu nie zatrudniamy: narzekaczy, malkontenów, mających pre
                      > tensje zamiast do siebie to wszystkich innych za swoje życie, niskie zarobki it
                      > d.

Aha, rozumiem, jak ktoś się skarży bo mu każesz zapie...ć 18 h/ dobę i wszystkie soboty (i niektóre niedziele) to dla Ciebie jest narzekacz i malkontent.
                      W takich warunkach nawet piekarz (nie mam nic do piekarzy) by zarobił 15k i to w €.
                      • Gość: moe Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: 82.139.156.* 13.10.11, 23:23
                        Zgadza się ,żeby te "informatyki" policzyli ile poświęcają czasu i ile go poświecili ,żeby tą wieeelką kasę zarobić:) ,to by wyskoczyli przez okno ,albo pociachali się tępym nożem.
                      • Gość: kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 23:43
                        Otoz to. POrownujmy place na godzine pracy, a nie na rok czy miesiac kalendarzowy!
                        • Gość: moe Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: 82.139.156.* 14.10.11, 09:51
                          Ja to zrobiłem ;)
                          W Polsce sprzątaczka lepiej zarobi niż ten słynny informatyk ,mówię o godzinach pracy ,odliczyć szkoleniach ,płaceniu za kursy ,studia podyplomowe.
                          Kobiecinka sprzątaczka przychodzi na dwie,trzy godziny do pracy i jeszcze ma czas papierosa zapalić.

• Gość: Soze74 Do: moe IP: *.net 14.10.11, 15:54
                            To co powiesz o nauczycielach?
            • Gość: Pradip Gupta Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 18:00
              A u mnie powzej 15 tys. euro, tyle ze brutto i na rok!
          • Gość: xxx Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 19:08
            Potwierdzam tz. w miastach takich jak Wroc, Waw, Krk, Gda itd.
            Może frustraci na tym forum są z Wąchocka ? albo są programistami HTML ??
            • Gość: Gupta Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 20:39
              Co to za miasta te 'Wroc, Waw, Krk, Gda'?
              Pradip z MEL
            • Gość: front-end develope Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 08:42
              a co jest złego w HTMLu? 5-6k netto to źle?
              • Gość: moe Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: 82.139.156.* 14.10.11, 09:52
                a co jest złego w HTMLu? 5-6k netto to źle?
                Jednostka drachmy
      • Gość: Kagan Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 16:56
        Naprawde? To skad sie bierze tylu bezrobotnych informatykow w Polsce?
        • Gość: gruba Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? IP: 91.123.169.* 13.10.11, 17:39
          Tzn ilu? Bo nie znam ani jednego bezrobotnego.
          • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 18:02
            Ja tez nie znam osobiscie zadnego geja z Adidasem...
        • klaun.szyderca Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? 13.10.11, 20:33
          Bo są "informatykami" a nie specjalistami?

My ciągle prowadzimy rekrutację, ale większość ludzi którzy przychodzą na rozmowy prezentuje wręcz żenujący poziom jeżeli chodzi o wiedzę, zaś co najmniej przeciętny jeżeli nie wysoki, jeżeli chodzi o ambicje finansowe.
          • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 20:40
            Szukacie programiste z 10-letnia praktyka i max 20 letniego?
            • klaun.szyderca Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? 13.10.11, 20:45
              Gość portalu: Kagan napisał(a):

> Szukacie programiste z 10-letnia praktyka i max 20 letniego?

Nie, wystarczy taki, który DOBRZE zrozumiał to co było na studiach na przedmiotach typu Programowanie Obiektowe czy Inżynieria Oprogramowania.
              • Gość: wwes Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 20:58
                a po chu? informatyk po studiach to dno, bo znaczy że zaczął w wieku 18 lat o wiele za późno. Gdybym zatrudniał sprawdzałbym czego dokonał ile sprzedał
                • klaun.szyderca Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? 13.10.11, 21:08
                  Gość portalu: wwes napisał(a):

> a po chu? informatyk po studiach to dno, bo znaczy że zaczął w wieku 18 lat o w
                  > iele za późno. Gdybym zatrudniał sprawdzałbym czego dokonał ile sprzedał

Popadasz w inną skrajność. Nie potrzebujemy geeków, którzy poza komputerami świata nie widzieli, wystarczy nam do pracy programista znający podstawy. Kandydat nie musi mieć żadnych dokonań i nic sprzedawać (poza tym - skoro sprzedał, to może nie tyle jest techniczny co biznesowy?), wystarczy że potrafi myśleć i się uczyć. Tylko do tego trzeba mieć jakieś podstawy.
                  • Gość: ms Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? IP: *.welnowiec.net 13.10.11, 21:50
                    Zgadzam się z Panem jeśli chodzi o przeciętną poziomu wiedzy ale i tak uważam, że w większości firm podstawowym kryterium jest cena a nie wartość pracownika. Przykład z mojej firmy : wszystkie formularze z kwotą powyżej ustalonego na 3.5k netto progu nie były brane pod uwagę. Artykuł i dane w nim zawarte dotyczą chyba tylko Warszawy (lub co bardziej prawdopodobne są wyssane z palca). Pracuję parę lat w branży i mając dosyć dobre rozeznanie twierdzę, że mediana wynagrodzeń to około 3k netto. Więc szału nie ma ;-) PS> jestem z Katowic. PS2> Ile Pan jest w stanie zaproponować kandydatowi, który w 100% spełnia Pana oczekiwania ? Pozdrawiam.
                • Gość: zenek Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.11, 00:39
                  Po pierwsze slowo "informatyk" to Pan od komputera co tusz wymieni i komputer zrestartuje. Absolwenci dobrych uczelni sa cenieni na rynku pracy, bo dostac sie i skonczyc informatyke na polibudzie czy uniwerku nie jest latwo, ale absolwenci maja tą ceche ktora jest teraz w cenie. Najwazniejsza w IT jest zdolnosc szybkiej nauki, a nie konkretne technologie, ktorych cykl zycia wynosi nieraz pol roku. Pracuje w zagranicznej korporacji, ktora dosyc dobrze placi (5-15k brutto) i na kilkuset programistow 95% to absolwenci uniwerka albo polibudy. Bez papierka mozesz tam najwyzej sprzatac, takie sa realia.
                  • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 00:47
                    Jesli jak to PiSze 'zenek: "Najwazniejsza w IT jest zdolnosc szybkiej nauki, a nie konkretne technologie, ktorych cykl zycia wynosi nieraz pol roku", to czemu sie wysmiewacie z moich kwalifikacji? A POza tym, to MA i PhD z dobrych australijskich uniwersytetow swiadczy chyba o tym, ze POtrafie sie szybko i dobrze uczyc...
                    • Gość: czarnydoktor Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 00:49
                      No tak, ale to ze masz 20 lat luki w IT swiadczy ze jednak z jakiegos powodu sie nie uczyles...
                      • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 00:53
                        Tak, nie uczylem sie, a MA i PhD z uniwersytetow z pierwszej swiatowej setki spadly mi z nieba...
                        • Gość: czarnydoktor Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 00:58
                          Czas przeszly dokonany. Kiedys sie uczyl a pozniej przestal... Zreszta trudno cale zycie sie uczyc
                          • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 01:00
                            Ja sie wciaz ucze nowych jezykow, tyle ze dzis np. wloskiego a nie np. C++. More fun!
                  • Gość: sebastian Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.11, 01:04
                    > Po pierwsze slowo "informatyk" to Pan od komputera co tusz wymieni i komputer z
                    > restartuje. Absolwenci dobrych uczelni sa cenieni na rynku pracy, bo dostac sie
                    > i skonczyc informatyke na polibudzie czy uniwerku nie jest latwo, ale absolwen
                    > ci maja tą ceche ktora jest teraz w cenie. Najwazniejsza w IT jest zdolnosc szy
                    > bkiej nauki, a nie konkretne technologie, ktorych cykl zycia wynosi nieraz pol
                    > roku. Pracuje w zagranicznej korporacji, ktora dosyc dobrze placi (5-15k brutto
                    > ) i na kilkuset programistow 95% to absolwenci uniwerka albo polibudy. Bez pap
                    > ierka mozesz tam najwyzej sprzatac, takie sa realia.

Mhmmm... chciałbym się kiedyś z takim kozakiem z takiej mega firmy sprawdzić. Siadamy na 8-12 godzin i mamy zadanie, napisać program do obróbki danych ( wyniki zapisywać w jakiejś bazie danych ). Po wszystkim sprawdzić efektywność obu programów, a następnie łatwość wyciągania danych z zaprojektowanej przez siebie bazy danych. I tak mnie praca tam nie interesuje, ale chciałbym zobaczyć czy są coś warci tacy ludzie. Osobiście działam z mgr inż, który zaczął programować w b. młodym wieku, całe studia ( polibuda ) na stypendium. Jest bardzo dobry. Ale w kwestiach układania algosów i ich implementacji go wyprzedzam. Faktycznie odstaję w kwestiach teoretycznych.
                    • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 11:45
                      Nie sztuka jest bawic sie z mala baza danych, o malym znaczeniu. Ale ja w zyciu zajmowalem sie progamami autoryzacji transkacji dokonywanych przy pomocy kart kredytowych i platniczych, a tu nie tylko ze baza danych jest ogromna i cigle sie zmienia, to na dodatek chodzi o pieniadze i rownie zle jest kiedy system nie odrzuci transakcji gdy np. PIN jest bledny, karta jest zastrzezona albo brak jest wystarczajacych srodkow na koncie jak tez i kiedy system odrzuci transakcje, mimo iz klient podal wlasciwy PIN, karta nie jest zastrzezona a na koncie sa wystarczajace srodki.
                      lech.keller@gmail.com
              • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 23:44
                A nie takiego, ktory umie programowac?
          • truten.zenobi Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT ? 12.11.11, 20:57
            prezentuje wręcz żenujący poziom jeżeli chodzi o wiedzę, zaś co najmniej prz
            > eciętny jeżeli nie wysoki, jeżeli chodzi o ambicje finansowe.

być może.. ale to wynika z tego że pracodawcy oferują "wręcz żenujący poziom jeżeli chodzi o" wynagrodzenia, szkolenia itp. "zaś co najmniej ponad przeciętny jeżeli nie wysoki, jeżeli chodzi o" zakres/rozpiętość obowiązków.
      • Gość: bogacz 2800brutto = 1700 netto szał szał szał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 17:45
        Zyć nie umierać, jakby nie jeśc i nie mieszkać i nie ubierać się to można za to 6x w miesiącu zataknować do pełna i to nie gazem a etyliną 95! na OC nie starczy

btw bezrobotne w holadnii jest 4x wyższe:)
      • Gość: cminusminus Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.toya.net.pl 13.10.11, 18:41
        Faktycznie ten Olejniczak znany.
        Pierwszy raz o nim słyszałem :)
        Pewnie dlatego, że nie używam Pejsbuka.
        • Gość: OSTRAVAK Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.net.upcbroadband.cz 13.10.11, 18:56
          Widzisz - ja używam i nie znam tego typa. Pierwsze słyszę.
      • Gość: zzz mój ulubiony typ ogłoszeń IP: 195.82.180.* 13.10.11, 18:49
        "Praca WEBMASTER

Wymagania:
        -fenomenalna znajomość php
        -fenomenalna znajomość html/css/javascript
        -bardzo dobra znajomość flash/flex
        -bardzo dobra znajomość photoshop/illustrator/corel
        -zdolności graficzne

Oferta
        -możliwość pracy w młodym dynamicznym zespole
        -praca nad ciekawymi projektami dla naszych klientów "
        • Gość: Kagan Re: mój ulubiony typ ogłoszeń IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 18:55
          Wynagrodzenie 1000 zl miesiecznie.
          • Gość: moe Re: mój ulubiony typ ogłoszeń IP: 82.139.156.* 13.10.11, 19:22
            tyle również moga nie dać ,zatrudnią na staż
            Informatyka to jedno wielkie gó....
            Urzędnik ,to jest robota !
      • Gość: Pradip Gupta Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 20:43
        Ile dajecie komus z kwalifikacjami jak POnizej?

Completed training at: ACI, Arthur Andersen (now Accenture) and Applied Learning (Australia), Compaq (Australia), Computer Sciences (South Africa), Datapoint (Austria and Denmark), DeLuxe (Australia), IBM and ICL (Poland and UK), Tandem and Viasoft (Australia)

Programming languages: ALGOL 60, ASSEMBLER (IBM 360 and 370 architecture, ICL 1900 series and Datapoint), BASIC, C and C+, COBOL (IBM and ICL), COBOL2 and SCOBOL (Tandem), Databus (Datapoint), FORTRAN IV, JCL, PASCAL, PLAN (ICL), PL/I, SQL and TAL

Operating systems: CP/M, DOS (Datapoint), DOS (IBM PC), DOS/VSE and MS DOS (IBM), EXEC (ICL), GEORGE 1, 2 & 3 (ICL), GUARDIAN (TANDEM), OS/VS1, OS/VS2 and MVS/XA (IBM), RMS (Datapoint), UNIOS/F4 and OS IV/F4 (FACOM), UNIX, Windows (Microsoft)

Data base management systems: AIM (FACOM), AIMDEX (Datapoint), DL/I (IBM), DMS 2 (ICL), IDMS, IMS/DB, IMS/VS (IBM), DB2 (IBM), TOTAL and SUPRA (IBM)

Other software: AIMDEX, ARC, BASE 24, CICS, CONNEX and CONNEX ADVANTAGE, DATASHARE, ENFORM, Excel, FOCUS, Infonet, Internet, Microsoft Project, Netmaster, NIMMS, NOMAD2, PAXUS LIFE & POLISY, Office (Microsoft), PANVALET, PATHWAY, PLUTO, POWER, RACF, SAS, SPSS, TGAL, TSO, TSP, TSS

Methodologies: Method/1, Yourdon's Structured Design, Structured Programming.

Computer hardware: CDC Cyber, Data General Nova, Datapoint, FACOM M & V series, IBM 360, 370, 43XX and 30XX series, IBM PC (and compatible), ICL 1900 series, TANDEM Non Stop and WANG VS.

Data communication: ARCNET, BTAM, Cybernet, Cyfronet, HDLC (TRAN$END), IMS/DC, Infonet, Internet, SDLC, SNA, TCP/IP, VTAM, V24 (RS 232), X25 (AUSTPAC).

• Gość: ignoratn Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.zone5.bethere.co.uk 13.10.11, 21:08
          1300 netto w muzeum
          • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 23:47
            Pocaluj mnie wiesz gdzie, ignoratn!
        • Gość: tomato Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.182.126.201.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.10.11, 21:38
          40 lat doświadczenia, siwe włosy, brak rodziny, dwa garby i uszkodzony wzrok
          • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 23:47
            Co masz na mysli, tomato?
        • Gość: doktor psychiatrii ja daje z miejsca podwójny piramidon w czopkach IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 21:48
          ale wczesniej lewatywe
        • Gość: gosc Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.ias.bredband.telia.com 13.10.11, 22:06
          Muzeum jak najbardzej
          Przeciez z tego co wymieniles jak jakas firma uzywa dzisiaj to znaczy ze nie zainwestowali od 20 w technologie , albo uzywaja sprzetu "zamknietego"
          • Gość: AMigo Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.Red-79-146-2.dynamicIP.rima-tde.net 15.10.11, 20:05
            Wyraznie POmylily sie ci tzw. maszyny analityczno-liczace, budowane niegdys np. przez IBM, a programowane przez reczne przelaczanie POlaczen miedzy przekaznikami i uzywane m. in. przez SS i GESTAPO do zarzadzania kacetami, z komputerami elektronicznymi, ktore byly POaczwszy od ENIACA oparte na tej samej architekturze i programowane w ten sam sposob, co obecnie uzywane komputery.
        • klaun.szyderca Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT 13.10.11, 22:25
          Jak powiedział przedmówca - technologie-muzeum, ale na pewno doceniłbym wiedzę która za nimi płynie. Więc pensja:

a) Jeżeli potrzebuję specjalisty z którejś z tych niszowych dziedzin, nie wiem - ALGOL, COBOL - dyktujesz warunki, myślę, że wspomniane wyżej 12-18k + VAT na fakturę są realne

b) Jeżeli nie potrzebuję (a na 99% nie potrzebuję, bo to nisza), tyle co normalnemu programiście, a nie specjaliście, bo kompetencje nie są potrzebne, ale na pewno warto docenić wiedzę i doświadczenie. Myślę, że realnie to 5-7 netto na umowę o pracę.

Ale zaznaczam, ja nie jestem osobą decydującą o czyichkolwiek pensjach, mówię z obserwacji pensji w różnych firmach.
          • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 23:52
            A co np. z C i pochodnymi (C+, C++)? Nie wspominajac juz np. SQL...
            • watchawk Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT 14.10.11, 08:15
              Co to jest C+ ?
              • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 13:08
                C+ is basically the same as the C but with the new updated version, anyone programming computers will be able to install programmes that are both more helpful and definitely more complex programs than they were able to write with the older C model.
                computerprogrammingit.com/easy-to-understand-c-computer-programming
                • watchawk Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT 14.10.11, 14:24
                  Powyzszy link poza tym, ze zawiera stek bzdur, pochodzi z 27 kwietnia 2011 (chociaz bardziej sie spodziewalem 1 kwietnia) wiec raczej istnieje mala szansa bys mogl przyswoic sobie ta wiedze w latach 70 czy 80. Pare innych, bardzo rzadkich linkow wskazuje, ze co niektorzy tworzyli takie jezyki na potrzeby hobbystyczne czy akademickie. I niektore mowia o lepszym C, a inne o ograniczonym C++ wiec nie chodzi o ten sam jezyk. Zreszta sam widzialem kiedys amatorski kompilator C--.

Czy jest to temat, o ktorym warto pisac w CV? Zdecydowanie odradzam bo znacznie czesciej C+ jest wspominany w kontekscie dowcipu o ludziach, ktorzy nie wiedza czym jest w C operator inkrementacji (++).
                  • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 17:23
                    No problem! Dodam jeden plusik i wszystko bedzie OK! Ostatecznie nie musze przeciez znac CALEGO C++, a tylko jego podzbior rownowazny z C oraz przestudiwac jakis dobry (znaczy sie w oryginale, czyli po angielsku) podrecznik do nauki C++. I dziekuje za zwrocenie mi uwagi na ten szczegol...
              • Gość: gal_anonim Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.google.com 14.10.11, 14:13
                moze C# ?

• watchawk Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT 14.10.11, 14:31
                  Gość portalu: gal_anonim napisał(a):

> moze C# ?
                  >

Wsrod mlodych ludzi duzo jest takich co uwazaja, ze C# istnieje od zarania dziejow, ale ja nie wyobrazam sobie C# gdzies miedzy Cobolem a Algolem i dlugo zanim ktokolwiek o Javie uslyszal (co wynika z CV Kagana).
                • Gość: kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 17:24
                  C# to raczej egzotyka. Wstawie wiec C++.
                  • Gość: cminusminus Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.toya.net.pl 14.10.11, 18:03
                    > C# to raczej egzotyka

O qrwa :) Koleś mnie mało nie zabił :D
                    • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 18:16
                      Ten twoj koles to POwinien byc odizolowany od spoleczenstwa...
        • Gość: ja Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.11, 22:37
          zatrudnij się w jakiejs budżetówce, tam dostaniesz 2k + 5k wysługi i do emeryturki te 2, 3 latka dociągniesz. W komercyjnym biznesie nie szukaj nawet, chyba że w Afryce, tam podobno zwożą cały elektro złom z US, EU, CN i AU ale w tym wieku to już serducho nie to, bo klimat tam ciężki...
          • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 23:52
            Zlom to zwozi sie dzis do POlski...
            • Gość: ja Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.11, 09:20
              to wpisz sobie w googla elektrośmieci greenpeace afryka, to co jest w Polsce to ułamek ułamka tego co jest w Afryce koleżko
              • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 11:46
                A co to ma do tematu?
        • wd_07 zarobki przewodnika w muzeum 13.10.11, 22:41
          Z taką wiedzą to ( w większości) do muzeum zapraszamy :D
          • opary.absurdu Re: zarobki przewodnika w muzeum 13.10.11, 23:54

Ignorancja jest matką bezczelności.
        • Gość: ignoratn Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.zone5.bethere.co.uk 13.10.11, 22:47
          Musialbys sie jeszcze podszkolic w obsludze Odry, najlepiej 1304 oraz zrobic jakis szybki kurs z zakresu kart dzirkowanych
          • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 23:54
            Wyraznie myslisz ODRY z IBM mainframes...
            • snajper55 Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT 14.10.11, 00:24

> Wyraznie myslisz ODRY z IBM mainframes...

Nie, nie myli. Ty się nawet na zabytkach nie znam. Tak więc i muzeum odpada.

S.
        • norman_bates zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona 13.10.11, 22:55
          No to już wiadomo, czemu nikt się nie poznał na talencie Kagana. Jak się ma wiedzę w 90% starszą niż 20 lat i to w dodatku w branży informatycznej, która rozwija się w zawrotnym tempie no to co tu się dziwić. Co z Ciebie za naukowiec, który nie śledzi nowinek ?

Tak więc póki nie wynajdą wehikułu czasu proponuję nauczyć się jakiegoś popularnego -obecnie- języka np. Pythona, Javy,C#, Ruby albo nawet leciwego Lispa, ale w odświeżonej formie (clourje)
          • Gość: Kagan Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 23:58
            Podalem me kompetencje w zakresie informatyki, w ktorej przeciez od lat nie pracuje. Ale jesli by brakowalo informatykow, to powinienem bez trudu miec mnostw ofert zatrudnienia...
            A rozwoj branzy informatycznej jest tylko pozorny, gdyz owszem, komputery sa coraz mniejsze i coraz szybsze, ale jakosc ich oprogramownia z roku na rok sie pogarsza..
            • Gość: czarnydoktor Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 00:05
              Skoro od lat nie pracujesz i masz kwalifikacje, ktorych prawie nikt nie potrzebuje to nic dziwnego, ze nia masz ofert pracy.
              • Gość: Kagan Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 00:20
                Umiesz czytac ze zrozumieniem? Od lat nie pracuje w IT, ale to nie znaczy, ze w ogole nie pracuje...
                • Gość: czarnydoktor Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 00:21
                  Zrozumialem doskonale, to Ty nie rozumiesz, ze argument "moge sie nauczyc" jest malo przekonywujacy
                  • Gość: kagan Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 00:25
                    Podobno poszukuje sie w IT pracownikow potrafiacych sie nauczyc nowych "skills" - patrz posty na tymze watku...
                    • Gość: czarnydoktor Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 00:32
                      Owszem nowe "skills" to gdy znasz Java Script i masz np. poznac JSON, albo znajac Extreme Programming poznac Agile a nie przeskok z BASIC na Jave.
                      • Gość: Kagan Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 00:34
                        Umiesz czytac ze zrozumieniem? Ja znam takze C, nie tylko COBOL...
                        • Gość: czarnydoktor Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 00:37
                          No przynajmniej cos wartego uwagi... Czyli nie jestes na calkowicie straconej pozycji
                          • Gość: Kagan Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 00:48
                            Tyle, ze ja wlasnie przeszedlem na wczesniejsza emeryture i wyjezdzam do cieplych krajow na drugiej polkuli...
                            • Gość: czarnydoktor Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 00:56
                              Moze pracodawcy boja sie, ze Ci wymagajacy doszkolenia jednak nie doszkola sie? Java powstala chyba 15 lat temu... Z drugiej strony piszesz, ze nie chce Ci sie aplikowac po robote a 156k, albo ze przechodzisz na emeryture. Widocznie wiecej osob w wieku przedemerytalnym tak uwaza i stad obie strony omijaja sie szerokim lukiem. Dobra ide spac. Baw sie pan dobrze na tej emeryturze.
                              • Gość: kagan Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 01:02
                                Te 156K to byla jedna oferta - reszta to gora 40K, a za te pieniadze to nie chce mi sie przenosic do UK.
                                Milych snow!
                                lech.keller@gmail.com
                                • Gość: czarnydoktor Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 01:08
                                  Tez z tego co widzialem to wiekszosc 32-40k. Tutaj jest druga strona medalu - mala liczba ofert powoduje, ze ci co znaja COBOLa albo cos podobnego po prostu boja sie o obecne posady jesli nie znaja nic wiecej. Na wszystko mozna wiec patrzec z dwoch stron.
                                  • Gość: Kagan Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 11:46
                                    Akurat ja znam nie tylko COBOL ale tez i C.
                                • Gość: czarnydoktor Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 01:09
                                  To zaaplikuj pan o ta za 156k i jak sie odezwa to dobrze a jak nie to wypoczywaj.
                                  • Gość: kagan Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 11:47
                                    OK
            • Gość: czarnydoktor Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 00:10
              No a ten argument o pozornosci postepu w branzy IT jest tak bezsensowny, ze az boli.
              • Gość: Kagan Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 00:26
                Prawda czesto boli...
                • Gość: czarnydoktor Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 00:43
                  Czyli przez ostatnie 20 lat informatyka tylko pozornie sie zmienila? 25 lat temu tez programowaliscie np. mobilne urzadzenia (jak maszyny do pisania). Prawda jest taka, ze 25 lat temu byles znakomitym specjalista ale z jakiegos powodu przestales sie tym zajmowac. Przez ten czas IT skoczylo z ziemi na ksiezyc. Siedzac na ziemi widzisz, ze ksiezyc podobniez jest okragly i dlatego wnosisz, ze niewiele sie zmienilo. Oczywiscie na pewnym poziomie to ciagle zera i jedynki... Nic jednak nie zmienisz tym zaklinaniem rzeczywostosci. Swiat pojechal do przodu i wiekszosc Twoich specjalnosci jest malo komu potrzebna. Owszem jestes w lepszej pozycji niz na przyklad moj ojciec, czy matka, ktorzy nigdy nie mieli nic z komputerami wspolnego, ale pierwszy lepszy pryszcz znajacy jedynie PHP/MySQL/HTML znajdzie szybciej prace
                  • Gość: Kagan Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 00:58
                    Stad tez nie mam zamiaru konkurowac z takimi pryszczami, ktorzy nie maja najmniejszego pojecia o informatyce, a to co potrafia, to najwyzej szybko a bezmyslnie klepac kod, a wiec pelen bledow...
                    A SQL i HTML to ja tez nam, i to od lat...
                    • Gość: czarnydoktor Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 01:00
                      Dlatego wlasnie mimo niedoboru to pryszcze znajda zatrudnienie mimo iz faktycznie moga byc kiepscy
                      • Gość: Kagan Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 01:03
                        No coz, glupota i krotkowzrocznosc pracodawcow, as usual...
                        • Gość: czarnydoktor Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.10.11, 01:06
                          Ewentualnie "na bezrybiu i rak ryba"
                          • Gość: Kagan Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 11:48
                            Tyle, ze w POLsce ryb jest pelno w stawie IT, a wiec wedkarze moga przebierac...
            • snajper55 Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? 14.10.11, 00:26

> Podalem me kompetencje w zakresie informatyki, w ktorej przeciez od lat nie pra
              > cuje. Ale jesli by brakowalo informatykow, to powinienem bez trudu miec mnostw
              > ofert zatrudnienia...

A to dlaczego? Bo uważasz się za informatyka? Przecież ty nie jesteś żadnym informatykiem. Z taką wiedzą ty jesteś historykiem, a nie informatykiem.

S.
              • mieetek Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? 14.10.11, 01:22
                Technologie te nadal są używane. Ja mam system w COBOLu, DB2 i w zanadrzu jedną technologię obiektową bardzo nowoczesną.
                Od prawie 15 lat nie postawiłem nogi na podłogę rano za mniej niż 2,5k i w Polsce i za granicą.
                Z przerwami tylko na urlopy.
                Aha, oczywiście mówię o dziennych stawkach. A te w artykule to są tygodniówki? ;)
                Rozmowę o pracę miałem tylko raz - pierwszą. Później co najwyżej negocjacje, z reguły przegrane dla klienta.
                Aha i nie kończyłem infomatyki. Do końca studiów znalem trochę Fortrana, Basica i obsługę Windowsa ;)
                • Gość: Kagan Re: zagadka bezrobocia kagana wyjaśniona? IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 11:50
                  Nowoczesna technologia nie musi byc lepsza niz stara. Porsche Carrera sprzed 20 lat ma lepsze osiagi i mniej sie psuje niz wspolczesne "hybrydy", przeladowane wiecznie psujaca sie elektronika...
        • troque Odpowiadam ...prawie rówieśnikowi .... 13.10.11, 23:53
          Jeśli zdarzy się klient z technologią z tych lat .... a wbrew pozorom nie jest to takie rzadkie. Za fakt posiadania w sumie już egzotycznej wiedzy (zestaw typu COBOL/FORTRAN + TANDEM + SZBD przed DB2 a wymieniłeś kilka) .... w mojej firmie KRA, KAT, WRO, WAW -> 18-20 kPLN. W przeciwnym razie niestety podstawowa stawka admina - maks kilka tysięcy.
      • Gość: Dyskutant Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 09:43
        Branża IT to także sprzęt. Sprzętowcy to zawsze byli i są "chłopcy do bicia". Jak coś nie działa to wina sprzętowca. Wyposażenie stanowiska programisty to kilka tysięcy złotych, u sprzętowca samo oprogramowanie to kilkadziesiąt tysięcy. Oscyloskop na moim stanowisku kosztował więcej niż wszystkie komputery w firmie razem wzięte. Ale jak firma ma kłopoty to "na bruk" idzie w pierwszej kolejności sprzętowiec. Na rynku jest dobry i niedrogi sprzęt chiński więc nasz nie jest konkurencyjny. Jedyna nadzieja w Chinach a raczej w tym, że staną się mniej konkurencyjni. Jest to jednak w najbliższej przyszłości bardzo mało prawdopodobne.
        • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 11:51
          Chinczycy beda jeszcze bardziej konkurencyjni - nie jak POlska przez tania sile robocza, ale przez nowe technologie.
      • Gość: Kabanos Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.10.11, 10:14
        Taka mnie refleksja naszła. Wydaje mi się, że moje pokolenie (kończę studia) i może -2 lata to ostatnia fala możliwych 'wymiataczy'. Przy Facebooku, Google+ i tym podobnych jak popatrze po ludziach (i nawet po sobie! ale już z tym walczę) to większość na tego typu cudeńkach traci czas zamiast zapiepszać i kodować po nocach :P

Btw. zepsuł się nam trochę rynek, może przez kryzys. W tym momencie wydaje mi się, że nie warto studiować informatyki (tzn. w tym momencie wybierać ten kierunek)
        • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 11:54
          Informatyke powinni dzis wybrac tylko ci, ktorzy maja do niej "dryg" i sa nia na serio zainteresowani, a nie ci, ktorzy mysla, ze znajda prace po studiach informatycznych, mimo iz IT ich nie interesuje, a wiec nigdy nie beda dobrymi informatykami...
        • Gość: gosc Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.fbx.proxad.net 14.10.11, 12:29
          zepsul sie rynek bo ru...a nas rekruterzy.
          • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 13:09
            Winna jest tu ogolna slabosc i zacofanie polskiej gospodarki.
      • trzymyszy3 rzemieslnicy i artysci 14.10.11, 16:30
        Kazda branza ma "rzemieslnikow" i "artystow". Rzemieslnik opanowal jakies technologie, doskonalil sie i osiagnal nieraz mistrzostwo w swym fachu. Pracuje, szybko i sprawnie. Ale rzemieslnik robi rzeczy odtworcze, nieraz perfekcyjnie, ale mimo wszystko nie jest to praca tworcza, nie stwarza nowych jakosci, nie prowadzi do przelomow. Wiekszosc programistow, adminow, konsultantow jest rzemieslnikami. Dobry rzemieslnik wysoko sie ceni. Bo pracodawca ma gwarancje, ze robota bedzie wykonana szybko i zgodnie ze sztuka. Rzemieslnik musi podazac za nowinkami, byc caly czas na biezaco.

Sa tez "artysci". To ludzie, ktorych nie interesuje praca odtworcza. Artysci IT pracuja na samym froncie technologii, projektuja algorytmy, systemy, nieraz calkiem niepodobne do niczego, prototypowe. Artyscie nie jest potrzebna znajomosc nowinek rzemieslniczych. Algorytm istnieje w oderwaniu od implementacji, implementacja jest kwestia rzemieslnicza. Artysta moglby nieraz pracowac tylko z kartka i olowkiem.

Nie chce wartosciowac tych typow. Faktem jest, ze przedstawiciele obydwu musza zyc w symbiozie. Zauwazam niestety powazny problem zwiazany z pewnym brakiem szacunku (po obu stronach).

Otoz rzemieslnicy czesto sa kompletnie nieswiadomi znaczenia prac badawczych w IT. Jest tak pewnie dlatego, ze niewiele firm robi prawdziwe R&D i zatrudnia naukowcow i "artystow" IT. Rzemiesnicy nie maja okazji poznac istoty pracy badawczej, stawianych w niej wymagan, koniecznych kompetencji. Stad uwazaja, ze jedenie (zle pojmowane zreszta) kompetencje "rzemieslnicze" wyznaczaja wartosc pracownika. Stad prosta droga do idiotycznych juz wnioskow, ze liczy sie znajomosc X modnych (chwilowo) technologii i jezykow, a porzadna znajomosc algorytmiki (algebra, zlozonosc obl., metody numeryczne itp.), dsp, rachunku prawd., statystyki, podst. techniki cyfrowej itd. jest niepotrzebna.
        To wniosek idiotyczny, bo prowadzi o ignorowania wiedzy podstawowej, a bez wiedzy podstawowej mozna byc partaczem, a nie rzemieslnikiem. To jakby elektryk gardzil prawem Ohma i prawami Kirchhoffa, po przeciez placa mu za "ciagniecie drutow" i przykrecanie osprzetu, a i tak wszystko mu sam zmierzy najnowszy elektroniczny miernik. Czestsze "obcowanie" z badaczami mogloby nauczyc rzemieslnikow nieco pokory i rozszerzyc im horyzonty.

Po drugiej stronie niestety tez jest wyczuwalny brak szacunku artystow do rzemieslnikow. Artysci nieraz zamknieci w swych laboratoriach uwazaja, ze kazda praca rzemieslnicza jest zbyt prosta, by zaslugiwac na uwage i szacunek. To blad, bo dobry rzemieslnik musi posiadac ogromna wiedze i doswiadczenie. Bez rzemieslnikow pomysly artstow zostalyby na zawsze na kartkach.

W Polsce problem nierozumienia roznych kompetencji w IT jest jeszcze wiekszy, bo osrodkow badawczych jest naprawde niewiele. Stad zdolnych ludzi o aspiracjach "artystycznych" nie ma jak zagospodarowac, a co gorsza nabieraja oni przekonania (i sa czynnie przekonywani), ze ich pasja i zdolnosci sa zbedne. To jest autentyczny problem marnowania potencjalu. No coz, to wynik sytuacji rynkowej, niewiele mozna ad hoc zrobic. Ale przydalaby sie chociaz wieksza swiadomosc waznosci prac badawczych wrod przedstawicieli ogolu branzy.

• Gość: Kagan Re: rzemieslnicy i artysci IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 17:25
          Sluszne uwagi i spostrzezenia...
          • Gość: Kagan Re: rzemieslnicy i artysci IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 17:27
            PS: Obwawim sie, ze w Polsce nie liczy sie dzis znajomosc podstaw informatyki (rozumianej jako "computer science"), a tylko znajomosc poszczegolnych technik i programow...
            • Gość: cc Re: rzemieslnicy i artysci IP: *.internetia.net.pl 15.10.11, 09:22
              nastąpiła też zmiana technologiczna. Kiedyś były języki programowania pisało się w Clipperze, Delphi, C lub TurboPascalu. Język programowania można było opanować w kilka miesięcy. Problem leżał bardziej w dostępie do informacji, który praktycznie ograniczał się do książek i znajomych. Obecnie raczej nie operuje się językami, ale technologiami. Tworząc oprogramowanie w Asp.NET oprócz języka np C# muszę znać html, javescript czesto potrzebna jest wiedza o MSSQL i umiętność programowania w TSQL. Zakres wiedzy do opanowania jest ogromny, ale dzięki Intenetowi dostęp do tej wiedzy jest łatwy
              • Gość: Kagan Re: rzemieslnicy i artysci IP: *.dsl.telepac.pt 15.10.11, 10:19
                Pomijajac twa mylaca czesto skladnie, to dawniej tez nie wystarczylo znac np. COBOLu, a trzeba bylo tez znac jego otoczenie (environment), czyli przede wszystkim system operacyjny (np. OS), a wiec tez np. i JCL oraz podsystemy takie jak np. CICS - przyklady z IBM mainframe (systemy oparte na technologii IBM 360 i 370).
              • Gość: gosc Re: rzemieslnicy i artysci IP: *.142.73.86.rev.sfr.net 15.10.11, 16:49
                Witam,
                ciekawe, ze komentarz ten znalazl sie w podwatku 'rzemieslnicy i artysci' :-)
                jest on przykladem zjawiska o ktorym wspomniano : rzemieslnik chwali swoje narzedzia
                i mowi o niegdysiejszych jezykach programowania ...
                Ale w czym napisano Asp.Net, zimplementowno C# czy serwera bazy danych ... albo system operacyjny na ktorym wszystko to chodzi ? :-)
                • Gość: AMigo Re: rzemieslnicy i artysci IP: *.Red-79-146-2.dynamicIP.rima-tde.net 15.10.11, 20:07
                  Tak czy inaczej, to wszystko musi byc przetlumaczone na jezyk maszyny, czyli ciag 0 i 1, jako iz komputery cyfrowe nie rozumieja innego jezyka...
          • Gość: Soze74 Kagan wyciągną racjonalne wnioski IP: *.net 14.10.11, 17:59
            Chyba poświęcę dziś na to całą stronę w pamiętniku. Na czerwono!
            • Gość: Kagan Re: Kagan wyciągną racjonalne wnioski IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 18:16
              To źle???
      • Gość: Zurich IT Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.adslplus.ch 15.10.11, 07:22
        Zurich kusi specjalistow IT. Pensja programisty na etacie Od CHF 10'000 plus benefity i bonus. Kontraktor od CHF 900 dziennie. Koszty zycia bardzo wysokie ale jakosc zycia nie do porownania.
        • Gość: Kagan Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.dsl.telepac.pt 15.10.11, 10:20
          To prosimy o szczegoly!
          • Gość: Zurich Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.adslplus.ch 12.11.11, 20:20
            www.experter.ch
            • Gość: Zurich Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT IP: *.adslplus.ch 12.11.11, 20:21
              www.experteer.ch/
      • truten.zenobi czyżby? 12.11.11, 20:52
        "to oni plasują się na pierwszych miejscach wśród najbardziej pożądanych pracowników. "

pożądani i owszem ale ... chyba nie najlepiej o tym "pożądaniu" świadczy wielkość zarobków, zapewnienie możliwości szkoleń, podnoszenia kwalifikacji, itp.

pewnie że firmy potrzebują informatyków ale pewnie niewiele z nich stać na zatrudnienie/utrzymanie fachowców...
      • elvis.alive Najbardziej pożądani - specjaliści IT 14.11.11, 09:51
        To, że informatycy łatwo znajdują pracę i wysokie zarobki, to bardzo powszechna opinia. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że większość z tego jest prawdą - można bez problemu znaleźć pracę już na studiach, i to płatną na tyle, żeby się samemu utrzymywać bez pomocy rodziców, jednak takiej pracy trzeba poświęcać sporo czasu i odbywa się to niejako kosztem czasu wolnego.
        Znalazłam inny artykuł, też pokazujący plusy pracy w IT: uslug.pl/artykuly/zlecenia-dla-informatykow-znajda-sie-w-calej-polsce.html
        • drorat1 Re: Najbardziej pożądani - specjaliści IT 18.09.13, 17:19
          Bajki opowiadasz :) Realia nie są tak różowe a te wszystkie pierdoły na temat ile to się zarabia można sobie włożyć w buty.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka