Gość: giliao IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.14, 18:28 Miał ktoś z Was dyscyplinarke w pracy lub zostal zwolniony przez pracodawce bez wypowiedzenia a z winy Waszej? Da sie z tym zyc czy mam sie zalamac totalnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jano Re: dyscyplinarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.14, 22:35 nie wiem ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mailing@mobileb2b Re: dyscyplinarka IP: *.cable.net-inotel.pl 05.04.14, 01:40 Najlepsze są zwolnienia dyscyplinarne wskazując winę pracownika z argumentacją że nie otrzymam wynagrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: dyscyplinarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.14, 07:37 prawie zawsze pracownik w sądzie wygrywa i dowodzi niesłusznego zwolnienia w tym trybie, trzeba próbować; PS - nie przegap terminu na złożenie odwołania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: dyscyplinarka IP: *.static.chello.pl 05.04.14, 19:00 Żeby dostać dyscyplinarkę trzeba naprawdę coś mocno odΠerdolić. Jeśli nie podpadłeś za alkohol, kradzież itd. to raczej przed sądem pracy da się to wypowiedzenie wyprostować na zwykłe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ................. Re: dyscyplinarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.14, 00:28 Ale w sumie dlaczego mam to prostować? Przecież o tym zwolnieniu wiem tylko ja. Czy muszę informować przyszłego pracodawcę ze w poprzedniej pracy dostałem takie wypowiedzenie? Czy pracodawca przyszły to sobie gdzieś sprawdzi?Jakie konsekwencje oprócz tego wypowiedzenia mnie jeszcze czekają? Na wypow.nie ma informacji o tym że nie wypłacą mi pensji. Jakiegoś odszkodowania mogą zażądać? Wiem że zapieprzyłem, ale nie dało sie inaczej. To ja zaproponowałem pracodawcy takie rozwiązanie umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: dyscyplinarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.14, 06:39 to że było to zwolnienie dyscyplinarne będzie widać w świadectwie pracy, które przekazujesz każdemu kolejnemu pracodawcy - m.in. dla celów wyliczenia urlopu itd; czy ty jako pracodawca przyjąłbyś do pracy osobę, która była zwolniona dyscyplinarnie, mając do wyboru z 10 innych osób, które mają "czyste" świadectwa pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
tomeczek_44 Zaproponowałeś, żeby cię zwolnili dyscyplinarnie?! 09.04.14, 11:41 Gość portalu: ................. napisał(a): > Ale w sumie dlaczego mam to prostować? Przecież o tym zwolnieniu wiem tylko ja. > Czy muszę informować przyszłego pracodawcę ze w poprzedniej pracy dostałem > takie wypowiedzenie? To będzie wpisane na twoim świadectwie pracy. A wszystkie świadectwa okazujesz następnemu pracodawcy w celu ustalenia wymiaru urlopu. Właściwie - jeżeli u tego, który cię zwolnił, pracowałeś krótko, to można chyba po prostu nie dawać tego jednego świadectwa. Ale jeśli to dłuższy czas, który ma znaczenie dla wymiaru urlopu to przekazać jednak trzeba. > Wiem że zapieprzyłem, ale nie dało sie inaczej. To ja zaproponowałem pracodawcy > takie rozwiązanie umowy. Czy dobrze rozumiem(y)? Zaproponowałeś pracodawcy,żeby zwolnił cię dyscyplinarnie zamiast starać się o jakieś 'polubowne' rozwiązanie umowy o pracę??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Zaproponowałeś, żeby cię zwolnili dyscyplinar IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.14, 22:47 > Właściwie - jeżeli u tego, który cię zwolnił, pracowałeś krótko, to można chyba > po prostu nie dawać tego jednego świadectwa. Ale jeśli to dłuższy czas, który > ma znaczenie dla wymiaru urlopu to przekazać jednak trzeba. Ja bym chyba wolała nie dołączać takiego świadectwa pracy (nawet kosztem potencjalnie mniejszego wymiaru urlopu - trudno, w 20 dni też można wypocząc ;-)) niż przyznawać sie do dyscyplinarki. > Czy dobrze rozumiem(y)? Zaproponowałeś pracodawcy,żeby zwolnił cię dyscyplinarn > ie zamiast starać się o jakieś 'polubowne' rozwiązanie umowy o pracę??? Obstawiam, że dyscyplinarka już jest tym polubownym rozwiązaniem sprawy (zapewne gość tak naskrobał, że pracodawca był gotów ciągac go po sądach).... Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Zaproponowałeś, żeby cię zwolnili dyscyplinar 10.04.14, 00:30 Dawno nie zmieniałam pracy (na razie zresztą wcale nie zamierzam), czy mogę podpytać z czystej ciekawości: Jeżeli pracownik ma tyle lat i wykształcenia, że już dawno należy mu się maksymalny wymiar urlopu, to czy rzeczywiście musi przynieść wszystkie świadectwa pracy (a jak przyniesie dyplom plus ostatnie świadectwo i to już czyni 26 dni)? Czy prowadzenie działalności gospodarczej w jakikolwiek sposób się liczy? (Jeśli tak, to czy w razie dużych problemów ze znalezieniem pracy z powodu tej dyscyplinarki autor może założyć jakąkolwiek działalność na krótko, żeby potem "ostatnim miejscem działalności zawodowej" była ta DG? Poza tym można chyba po prostu odżałować te parę dni urlopu w życiu (osiągnąć 26 dni rok później), a o przerwie w pracy opowiadać jako o okresie bezrobocia, pracy na czarno (można to jakoś ubrać w ładne słowa albo tylko na umowy o dzieło (podpowiem, że nie każda umowa o dzieło jest omijaniem UoP, można funkcjonować jako wolny strzelec). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: dyscyplinarka IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.14, 21:40 > Wiem że zapieprzyłem, ale nie dało sie inaczej. To ja zaproponowałem pracodawcy > takie rozwiązanie umowy. Głupich nie sieją...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ............... Re: dyscyplinarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.14, 18:24 Przeciez tlumacze, ze nawet nie moglem sie stawic w pracy w celu 'dogadania sie'. Jakbym mogl napewno bym to zrobil. Sprawa jeste troche bardziej skomplikowana, nie chce wchodzic w szczegoly. Umowa miala zostac rozwiazana za porozumieniem stron, ale ostatecznie zostalem oszukany. A lobuzem nie jestem, nie pilem w pracy i nic z tych rzeczy. Wy ciagle o tym, ze bede musial pokazywac przyszlemu pracodawcy swiadectwo pracy z dyscyplinarka. Pracowałem tam krotko, wiec nie musze. A urlop mam w du*ie. Moje pytanie brzmialo: czy jest jakies rejestr czy cos w tym stylu, z ktorego moj nowy szef sprawdzi jak rozwiazalem ostatnia umowe? Pytalem rowniez o to, ale nie byliscie tak mili zeby odp, czy ze strony pracodawcy grozi mi cos wiecej? Tzn. czytalem ze moze zglosic sprawe do sadu o uzyskania odszkodowania, czy to norma, czy pracodawcy sie w to bawia? Czytalem takze ze moze to byc max 3 mies. zarobki, czy tylko tyle czy moze to byc kwota nieograniczona? Kiedy sie jest poinformowanym o podjeciu takich krokow? Prosze odp na temat, albo w ogole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dar Re: dyscyplinarka IP: *.bb.online.no 10.04.14, 19:09 Tak ciężko znaleźć odpowiedni paragraf w kodeksie pracy? kodeks-pracy-rp.org/V-odpowiedzialnosc-materialna-pracownikow/odpowiedzialnosc-pracownika-za-szkode-wyrzadzona-pracodawcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: dyscyplinarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.14, 20:02 > Moje pytanie brzmialo: czy jest jakies rejestr czy cos w tym stylu, z ktorego > moj nowy szef sprawdzi jak rozwiazalem ostatnia umowe? Twoje pytanie tak nie brzmiało więc nie wykręcaj kota ogonem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: dyscyplinarka IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.14, 20:19 czy jest jakies rejestr czy cos w tym stylu, z ktorego > moj nowy szef sprawdzi jak rozwiazalem ostatnia umowe? Nie ma takiego rejestru. > Pytalem rowniez o to, ale nie byliscie tak mili zeby odp, czy ze strony pracoda > wcy grozi mi cos wiecej? Tzn. czytalem ze moze zglosic sprawe do sadu o uzyskan > ia odszkodowania, czy to norma, czy pracodawcy sie w to bawia? Czytalem takze z > e moze to byc max 3 mies. zarobki, czy tylko tyle czy moze to byc kwota nieogra > niczona? Kiedy sie jest poinformowanym o podjeciu takich krokow? Czy Ty w ogóle wiesz na jaką umowę byłeś zatrudniony? Bądź uprzejmy podać czy to była umowa o pracę, umowa zlecenie, czy jeszcze jakiś inny twór? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ................ Re: dyscyplinarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.14, 20:50 Dokladnie wiem na jakiej umowie bylem zatrudniony. Jak nie chcesz odp na pytania bo nie masz takiej wiedzy, to spadaj stad i nie zasmiecaj watku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dar poczytaj kodeks pracy pracy to będziesz wiedział IP: *.bb.online.no 10.04.14, 23:04 poczytaj kodeks pracy pracy to będziesz wiedział dałem Ci kilka wątków dalej link ale widzę że nie przeczytałeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.14, 23:53 Jakbym chcial przeczytac kodeks, to nie rozpoczynalbym tego watku. Ciekawe czy w robocie jestes taki wyszczekany czy tylko przed monitorem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monk Re: . IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.14, 05:45 Jak nie czytasz kodeksu pracy to niech cie rodzice utrzymują, albo nabierz pokory i kuźwa wysil sie aby poczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dar Re: . IP: *.bb.online.no 11.04.14, 19:44 Gość portalu: .................. napisał(a): > Jakbym chcial przeczytac kodeks, to nie rozpoczynalbym tego watku. > Ciekawe czy w robocie jestes taki wyszczekany czy tylko przed monitorem... to nie dziwię się że dostałeś dyscyplinarkę,jak takiej porady szuka się na forum.... Albo czyta się kodeks pracy albo jak jesteś tępy albo leniwy to idziesz do PIP po poradę... a codo wyszczekania znam swoje prawa w pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda;-) Re: dyscyplinarka IP: *.play-internet.pl 27.07.14, 09:20 słuchaj ja dostałam dyscyplinarkę (pracuje w branży, gdzie wszyscy wszystkich znają), wypowiedziałam umowę o pracę, miałam przyjechać podpisać wypowiedzenie , niby wszystko ok, bach wypadek losowy- złamana noga, nie dotarłam do firmy żeby podpisać owe wypowiedzenie, moim błędem było, że nie napisałam do swojego byłego szefa, tylko zadzwoniłam, że nie dam rady dotrzeć w ten dzień, na drugi dzień do szpitala dotarł kurier z dyscyplinarką generalnie powiem ci że na czas wystawienia dyscyplinarki ja miałam wypis że szpitala, więc miałam podkładkę, że to była czysta złośliwość ex-szefa, z przyjęciem do nowej firmy nie było problemów Odpowiedz Link Zgłoś