Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Informator o nowych przepisach pomocy dla bezro...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 15:48
    Mam kilka pytań, może znajdzie się ktoś, kto bedzie potrafił mi odpowiedzieć.
    Interesuje mnie refundacja studiów przez UP, a dokładniej w jaki sposób i kto
    może sie o nią starać, czy tak jak w przypadku szkoleń potrzebne jest
    uprawdopodobnienie przyszłego zatrudnienia przez pracodawcę. Jesli ktoś zna
    odpowiedź na moje pytania- proszę o pomoc. ;-)
    Obserwuj wątek
      • Gość: Grzegorz Re: Informator o nowych przepisach pomocy dla bez IP: 195.136.120.* 01.09.04, 13:57
        Ministerstwo Gospodarki i Pracy wciąż nie wydało większości rozporządzeń do
        nowej ustawy urzędy pracy nie mogą ich udzielać?
        Moim zdaniem, to jest jawne zaniedbanie obowiązków. Każdy, komu UP odmówi z
        powodu braku przepisów wykonawczych może dochodzić odszkodowania od Skarbu
        Państwa (Ministerstwa Gospodarki).
        Będę trzymać kciuki. Już czas by do tak zwanych "elit" dotarło, że to oni są
        dla społeczeństwa, a nie odwrotnie.
        Szkoda tylko, że odszkodowania będą płacić podatnicy, a nie Minister :(
      • Gość: gość Re: Informator o nowych przepisach pomocy dla bez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 16:37
        czy ktoś coś wie?????????
      • ak35 Re: Informator o nowych przepisach pomocy dla bez 06.09.04, 10:59
        Wszystko fajnie tylko nikt do tej pory w żadnych przepisach nie pomyślał, że
        kobieta nawet jak wraca do pracy to chce pogodzić pracę z wychowywaniem
        dziecka, a tutaj nic - ja chcę pracować mniej godzin niż cały etat - chcę
        pogodzić pracę i dziecko - dlaczego nikt o tym nie pomyśli?
      • Gość: yoyoy Re: Informator o nowych przepisach pomocy dla bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 13:32
        Witam! I się pytam, kim to będzie robione? Jestem bezrobotny już od siedmiu
        lat. Fakt, że sytuacja życiowa zmuszała mnie do mniej intensywnego poszukiwania
        pracy (opieka nad niepełnosprawną matką), ale regularnie bywam w pośredniaku. I
        co? I nic. Przez te lata pies z kulawą nogą nie zainteresował się ż czego żyję,
        jak mi może pomóc, czego bym oczekiwał. Za to miło i grzecznie. Buch,
        książeczka zdrowia do podpisu i dowidzenia. Następny proszę! Nie wiem, może są
        osoby którym urząd pracy pomógł w czym kolwiek ale ja takich nie znam.
      • Gość: ziranka Re: odpowiedź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 16:20
        Otrzymałam e-mailem (strona www.1praca.gov.pl/aktyprawne.php) odpowiedź,
        którą się dzielę z wszystkimi którym może być ona przydatna:

Jest to jeden z instrumentów rynku pracy, regulowany ustawą, która weszła w
        życie z dniem 1 czerwca 2004 roku - Ustawą o promocji zatrudnienia i
        instytucjach rynku pracy. Ustawa jest do ściągnięcia i przeczytania na naszych
        stronach internetowych w dziale Akty prawne:

O zasadach przyznawania stypendiów na naukę mówi art. 55 ustawy. Zgodnie z
        brzmieniem tego artykułu:
        1. Bezrobotnemu, o którym mowa w art. 49 pkt 1 i 4*, który w okresie 6 miesięcy
        od dnia zarejestrowania w powiatowym urzędzie pracy podjął dalszą naukę w
        szkole ponadpodstawowej lub ponadgimnazjalnej dla dorosłych albo w szkole
        wyższej w systemie studiów wieczorowych lub zaocznych, starosta, na wniosek
        bezrobotnego, przyznaje stypendium w wysokości 40 proc. kwoty zasiłku, o którym
        mowa w art. 72 ust. 1**, wypłacane przez okres 12 miesięcy.

2. Starosta może podjąć decyzję o kontynuacji wypłacania stypendium do
        ukończenia nauki zgodnie z programem nauczania.
        3. Stypendium przysługuje pod warunkiem nieprzekroczenia wysokości dochodu na
        osobę w rodzinie w rozumieniu przepisów o pomocy społecznej uprawniającego do
        świadczeń z pomocy społecznej.
        4. Podstawą wypłaty stypendium jest zaświadczenie wystawione przez szkołę,
        potwierdzające kontynuowanie nauki.
        5. Stypendium nie przysługuje w przypadku przerwania nauki lub utraty statusu
        bezrobotnego.

* Art. 49 pkt 1 i 4: bezrobotni do 25 roku życia i bezrobotnych bez
        kwalifikacji zawodowych
        ** Art. 72. ust.1: Wysokość zasiłku wynosi 504,20 zł miesięcznie.

Warto dodać, że ustawowy zapis o stypendium na kontynuowanie nauki jest zapisem
        obligatoryjnym.

Ministerstwo Gospodarki i Pracy
        Zespół ds. promocji programów społecznych
        Stanowisko ds. Komunikacji Społecznej - Biuro Prasowe
        Ministerstwo Gospodarki i Pracy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka