Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Referencje

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 09:07
    Mam taką prośbe kto mi powie jak się pisze referencje. Właśnie skończyłem
    praktykę w FCE Bank Polsa i mój opikun praktyk powiedział żebym sam sobie
    napisał referencje a on mi je podpisze. Ale nie mam pojęcia jak sie je pisze.
    Dlatego mam prośbę czy mógłby ktoś umieści tu jakieś przykładowe i ja sobie
    je wyedytuje. Bo nigdzie w sieci nie znalazłem żadnych. Pomóżcie mi prosze!!!!
    Obserwuj wątek
      • endrass Re: Referencje 09.03.05, 09:34
        Też kiedyś pisałem sobie referencje, które pracodawca podpisał. Krótko i
        zwięźle: co robiłem i jak długo, (tj. jakie stanowisko i czym się zajmowałem w
        praktyce) oraz ocena mojej pracy przez pracodawcę (też oczywiście napisana
        przeze mnie - pozytywna, rzecz jasna...). Wyszły chyba ze 4 wersy. Poza tym
        referencje w takim stylu otrzymałem z dużej, znanej korporacji doradczej, więc
        jak oni tak piszą, to chyba jest ok...
        Na marginesie - czy już bez zerżnięcia z internetu nie można napisać niczego
        samemu?
        • Gość: Mike Re: Referencje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 09:55
          Jasne że można ale jak się zupełnie nie wie co napisać to trzeba gdzieś szukać
          pomocy. A nie móglbys mi przepisać tych swoich refernecji. Byłbym bardzo
          wdzięczny z góry dziękuje.
          • endrass Re: Referencje 09.03.05, 10:05
            No cóż, twardy jesteś...
            Co tam przepisywać, od ręki napiszę, z głowy. A zatem mniej więcej tak...
            "Pan XX podczas pracy w firmie YYY zajmowałe stanowisko(a) i zajmował sie
            zagadnieniami z zakresu ZZZ. Swoje obowiązki wykonywał starannie i sumienne,
            wyróżniając sie zwłaszcza odpowiedzialnością przy realizacji samodzielnych
            zadań."
            Oczywiście zakres pochwał może być bardziej rozbudowany, byle miał ręce i nogi
            i nie był zbyt barokowy. Opis stanowiska i zakres zadan krótko, bo to nie ma
            być powielenie listu motywacyjnego (czy c.v.). Papier firmowy, czytelny podpis
            wraz ze wskazaniem stanowiska (pieczątka), data i miejsce.

• Gość: Mike Re: Referencje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 10:23
              Ogromne dzięki mistrzu. Zawodowo to napisałeś, teraz to już tylko pozmieniam i
              gotowe. Jeszcze raz dziękuje!!!
            • Gość: Monia Re: Referencje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.03.05, 10:40
              REFERENCJE

Pan Jan Kowalski był zatrudniony/współpracował z nami w zespole ……………….. na
              stanowisku ……………….. od ……………... do …................. Jako jego przełożony
              miałem szansę na co dzień obserwować efekty jego pracy.

Do obowiązków Pana Kowalskiego należało m.in. :
              - ……….
              - ……….
              - ……….
              Jako Kierownik zespołu ………… zarządzał grupą ……..… osób.

Pan Jan wykonywał swoje zadania systematycznie i obowiązkowo. Jest osobą
              samodzielną i zaangażowaną zarówno w pracę jak i w życie firmy. W czasie
              realizacji kluczowego dla firmy projektu ……………. wykazał się ogromnym
              doświadczeniem w dziedzinie ........ i głęboką wiedzą na temat ........ Dzięki
              jego osobistemu zaangażowaniu oraz sposobowi, w jaki motywował swoich
              współpracowników do wytężonej pracy, projekt zakończył się dla firmy pełnym
              sukcesem i zapewnił jej wzrost sprzedaży o ……….... proc.

Pan Kowalski jest osobą ambitną, ciągle podnoszącą swoje kwalifikacje. W czasie
              pracy w firmie …………. wykorzystał wszelkie możliwe szanse na zdobycie
              dodatkowych kwalifikacji – ukończył studia podyplomowe i wziął udział w cyklu
              szkoleń z zakresu ………...

Znakomicie sprawdzał się zarówno w sytuacjach wymagających indywidualnego
              wysiłku, jak i w pracy zespołowej. Ma wysokie umiejętności interpersonalne –
              łatwo nawiązuje kontakty a w swoim zespole wytworzył atmosferę wzajemnej pomocy
              i zrozumienia. Zachęcał pracowników do dzielenia się wiedzą i wprowadził
              procedury, które ten proces znacznie ułatwiły.

Bardzo żałuję, że moja współpraca z Panem Kowalskim dobiegła końca. Z pełną
              odpowiedzialnością polecam go jako pracownika. Jestem przekonany, że jest
              osobą, która sprosta wielu ambitnym zadaniom i spełni oczekiwania najbardziej
              wymagającego pracodawcy.

W razie potrzeby z przyjemnością udzielę dokładniejszych informacji na jego
              temat.

• endrass Re: Referencje 09.03.05, 11:13
                No, to jest prawdziwy(a) mistrz(yni)! To już bezgraniczna przewaga formy na
                trescią, niemniej jeżeli to gdziekolwiek sie sprawdza, to czemu nie...
                • Gość: ika Re: Referencje IP: *.ucd.ie / *.ucd.ie 11.03.05, 18:07
                  Nie wiem jak jest z referencjami po polsku, ale zawsze mozna wpisac w google
                  recommendation letter i wyskakuje cos takiego jak wyzej (po angielsku
                  oczywiscie...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka