Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy

28.06.02, 01:17
    Nigdy nie pracowałem na stałe,bez nałogów ,komunikatywny
    Obserwuj wątek
      • balbinka Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy 28.06.02, 11:45
        No to się nie dziw, że jesteś bezrobotny...Twoje jedyne wymierne atuty to
        matura i znajomość języka? Tak naprawde to żadne atuty.Teraz standard to wyższe
        wykształcenie i angielski na poziomie Proficiency + jeszcze jeden. A brak
        stałej pracy przez tyle lat też może Ci zaszkodzić na ewentualnej rozmowie
        kwalifikacyjnej.Mimo to życzę powodzenia w poszukiwaniach.
        • Gość: ja Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy IP: 62.29.137.* 28.06.02, 11:46
          Gratulacje - niedługo stuknie ci polowa zycia i co ?
        • Gość: ABeCe Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 13:23
          balbinko powiedz mi ile osob zna ang na poziomie prof'a. wierz mi dosc dlugo
          mam stcznosc z ang. i znam statystyki.

mnie na przyklad irytuje troche fakt, ze w praktyce nie weryfikuja pracodawcy
          znajomosci jezyka. oczywiscie kazda praktycznie firma podaje jako wymagania
          b.dobra znajomosc jez.angielskiego, wiec i kazdy tak w cv pisze (niezaleznie
          czy ma proficiency czy fce czy tez moze chodzil na kurs angielskiego przez pol
          roku przy lokalnym kosciele). pozniej jednak w rzeczywistosci jezyk tak
          naprawde nie jest potrzebny (dla przykladu podam firme wedel, gdzie uzywa sie
          angielskiego na stanowiskach managerskich bardzo ale to bardzo zadko). dlatego
          wolalbym ze jesli wymaganiem jest b,dobra znajomosc j.angielskiego czy
          jakiegokolwiek innego to zeby rozmowy kwalifikacyjne badz ich czesc byly
          prowadzone w tymze jezyku.

pzdr.
          • balbinka Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy 28.06.02, 14:09
            Zgadzam się z Tobą, oczywiście, nie na każdym stanowisku potrzebna jest
            znajomość języka. Ale jeśli już jest potrzebny, to chyba lepiej,żeby
            zatrudniona tam osoba potrafiła się w tymże języku bez problemu porozumieć, a
            nie tylko wydukać "maj nejm is...", prawda? ;-) Jeśli ktoś w dzisiejszych
            czasach chce ze znajomości języka zrobić swój główny atut, to musi znać go
            bardzo, bardzo dobrze. A przyznasz chyba, że FCE nie świadczy jeszcze
            o "begłej" znajomości angielskiego?
            Pzdr.
            • Gość: ABeCe Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy IP: *.chello.pl 28.06.02, 16:19
              masz racje - FCE swiadczy o tym, ze osoba potrafi porozumiec sie w podstawowych sytuacjach zyciowych plus zna gramatyke na wzglednie dobrym poziomie. osobiscie sceptycznie podchodze do ludzi nawet z cae - bo niestety taka jest prawda, ze potrafia oni niejednokrotnie b.dobrze gramatyke oraz pisanie wszelkich listow, ktore pisali w nieskonczonosc na kursach lecz jesli przychodzi do mowienia to niestety czasami kiepsko im to idzie. ale coz praktyka czyni mistrza.
              pzdr.
              • czyka Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy 28.06.02, 17:12
                Chcę zdawać CAE i właśnie przyszedł chyba najwyższy czas żeby nauczyć się
                gadać jak należy.Na wyjazd mnie nie stać,więc pozostają konwersacje.Czy
                powinien to być native czy polak lektor ? problem w tym Ze ogólnie większość
                tych native to nie nauczyciele.Jak znaleźć kompetentną osobę a nie
                ściemniacza.Z kolei co ta biedronka wypisuje że ja mam za słabe wyksztłcenie
                żeby pracować.Z FCE niektórzy uczą w szkołach, a ona twierdzi że PCE to
                minimum.Owszem minimum jak chcesz być lektorem w szkole językowejJa nie
                oczekuję pracy za 3 tysiące.Kiedyś pani Bohniarz powiedziała że z maturą to na
                śmieciarza, mogłyby się obie dogadać.50 procent Polaków nie ma matury i jakoś
                żyje ,nie mówiąc o znajomości jakiegokolwiek języka.Czekam na odpowiedż
                • blower Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy 28.06.02, 17:53
                  Hahaha.... dobre, od kiedy standartem jest biegly angielski i dodatkowo jeszcze
                  jeden obcy ??? Moze standartem w bardzo waskim gronie ???
                  Przypomina mi sie jak jeden ze znajomych byl na rozmowie kwalfikacyjnej w
                  jednej z wiekszych polskich firm (wlasciciele na liscie 100 najbogatszych),
                  prowadzacy rozmowe pobiegl na hale produkcyjna znalezc jednego co po angielsku
                  gada :-).
                  • Gość: bee Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy IP: *.tor.pathcom.com 02.07.02, 22:58

polacy rodacy przykro to powiedziec ale jestescie popierdoleni
                    • Gość: ja Re: do beee i ABeCe IP: 62.29.137.* 03.07.02, 09:33
                      ABeCE: wspolczuje roboty. ja jestem na etapie zmiany, ale jednym z czynnikow
                      decydujacych jest czestotliwosc uzywania jezyka w miejscu pracy. W obecnej
                      mojej pracy mam kontakt z jezykim codziennie po 2-4 godziny, wqiekszosc moich
                      przelozonych to ekspaci, na spotkania mowi sie po ang.,pisze sie po ang itp. i
                      nie wyobrazam sobie, ze zmienie prace na taka, w ktorej bede tego jezyka uzywac
                      raz na rok.

bee: zenada. Tu nie ma sie czym chwalic. To jest wstyd ze w Polsce tak malo
                      ludzi potrafi sie w ludzkim jezyku dogadac. EW Holandii wszyscy od sprzataczki
                      poczawszy po niemiecku i ang plynnie. Nie mowic o Luksemburgu, gdzie dzieci
                      konczace przedszkole mowia w dwoch obcych jezykach, a do konca ogolniaka
                      opanowuja nastepne 3. Ty czlowieku sie opanuj !!! Gdzie tobie do znajomosci
                      jezyka, skoro nawet polskiego w ciagu tylu lat nie opanowales: standard a nie
                      standart !!!
                      • palabra Re: do beee i ABeCe 03.07.02, 10:57
                        Gość portalu: ja napisał(a):

To jest wstyd ze w Polsce tak malo
                        > ludzi potrafi sie w ludzkim jezyku dogadac. EW Holandii wszyscy od sprzataczki
                        > poczawszy po niemiecku i ang plynnie. Nie mowic o Luksemburgu, gdzie dzieci
                        > konczace przedszkole mowia w dwoch obcych jezykach, a do konca ogolniaka
                        > opanowuja nastepne 3.

hehehe... ciekawe... sprzątaczki biegle w 2 językach gadają... tylko po jaką
                        cholerę instytucje Unii Europejskiej wydają na tłumaczy różnej maści miliony euro?

generalnie uwielbiam określenia płynnie/biegle, bo przy bliższym poznaniu okazuje
                        się, że jest to na poziomie "Kali jeść, Kali spać"...
                        • Gość: ja Re: do beee i ABeCe IP: 62.29.137.* 03.07.02, 12:49
                          Plynnie znaczy: umieja sie z kazdym dogadac bez zadnych problemow na podstawowe
                          tematy zyciowe - spedzilam tam jakis czas, wiec cos o tym wiem.

Co do tlumaczy w UE - ich zatrudniaja do konretnej dzialki i specjalizacji
                          Jakos z angielskim mam do czynienia ok. 20 lat, a mimo wszystko nie wyrzucam z
                          rekawa slow typu: przywlaszczenie przez zasiedzenie czy parametry stosowania
                          nawozow sztucznych przy produkcji rzepaku.
                  • miriam_73 Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy 03.07.02, 13:58
                    W mnie w firmie na ten przykład biegły angileski [plus dodatkowy język i wyższe
                    wykształcenie to minimiu - wtedy możesz liczyć ze cie zaproszą na pierwszy etap
                    rekrutacji. Pracownków w Polsce grubo ponad 1000. ANgieslki na codzień
                    niezbędny jak powietrze.
                    • Gość: bee Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy IP: *.tor.pathcom.com 04.07.02, 02:40
                      jeszce raz do popierdolonych polakow.tak sie zlozylo ze zylem i pracowalem w
                      limburgu 4 lata i sytuacje w Holandi znam .powracajac do sytuacji w polsce
                      powiem raz jeszcze ze zgroza bierze sluchajac takieko pieprzenia .bo na takim
                      etapie rozmawiamy.w suwerennym i niepodleglym kraju jak polska,gdzie przemysl
                      polski nie istnieje,i niezaleznosc finansowa nieistnieje.obywatele we wlasnym
                      kraju musza poslugiwac sie angielskim.straciliscie nie tylko suwerennosc ale i
                      poczucie rzeczewistosci.w normalnych krajach obywatel by zaskazyl takie
                      praktyki.TO JEST NIE KONSTYTUCYJNE I NIE LUDZKIE.i prosze nie mylic mojej
                      wypowiedzi.z potrzeba znajomosci jezykow i kontaktow z calym swiatem.
                      • Gość: Marta Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy IP: *.igo.wroc.pl 04.07.02, 16:35
                        Bee zgadzam się z Tobą. Jak się sadza na stanowiskach ludzi co to głównie język
                        znają a nie mają pojęcia o innych ważnych rzeczach z punktu widzenia firmy,to
                        nie ma się co dziwić że większość firm zalicza doły w tym kraju. I w ten sposób
                        tworzy się rynek zbytu dla towarów zagranicznych. Też nie zgadzam się ze
                        względów patriotycznych na używanie języka obcego na co dzień, bez wyraźnego
                        powodu
                        • Gość: ABeCe Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 13:16
                          ciekawe bardzo co mowisz. uzywanie jezyka obcego na codzien bez powodu. czyli
                          co kupowanie w kiosku gazety po hiszpansku czy rozmowa z panem z myjni
                          samochodowej po wegiersku? wierz mi jesli juz zachodzi koniecznosc komunikacji
                          to uzywa sie jezyka, ktory 2 strony najlepiej znaja.

a jesli chodzi o firmy to baaaardzo duzo ludzi na kierowniczych stanowiskach
                          nie zna jezykow wiec twoj argument jest nieprawdziwy.

pzdr
      • Gość: seba Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy IP: *.hungary.gepc.ge.com / 3.227.108.* 05.07.02, 14:01
        popatrz na to z tej strony:
        - co zrobilem przez wszystkie lata po maturze zeby zaistniec na rynku jako
        czlowiek z dobrym ok.8-10 letnim doswiadczeniem?
        - FCE to zadne osiagniecie, czy znasz jezyk na tyle zeby prowadzic rozmowe,
        negocjacje, spotkanie (uwzglednij czynnik stresu), teraz, jezyk to juz nie
        atut, to narzedzie ktore MUSISZ miec szukajac dobrej pracy.

a moze stawiajac kwestje "Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy" nie zalisz
        sie, moze jest Ci z tym dobrze.

powodzenia

• Gość: Ania Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 05.07.02, 18:11
          jaK JESTES OBROTNY TO SOBIE PORADZISZ ,CHYBA DO TEJ PORY TO RobIŁEŚ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka