czyka 28.06.02, 01:17 Nigdy nie pracowałem na stałe,bez nałogów ,komunikatywny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
balbinka Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy 28.06.02, 11:45 No to się nie dziw, że jesteś bezrobotny...Twoje jedyne wymierne atuty to matura i znajomość języka? Tak naprawde to żadne atuty.Teraz standard to wyższe wykształcenie i angielski na poziomie Proficiency + jeszcze jeden. A brak stałej pracy przez tyle lat też może Ci zaszkodzić na ewentualnej rozmowie kwalifikacyjnej.Mimo to życzę powodzenia w poszukiwaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy IP: 62.29.137.* 28.06.02, 11:46 Gratulacje - niedługo stuknie ci polowa zycia i co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABeCe Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 13:23 balbinko powiedz mi ile osob zna ang na poziomie prof'a. wierz mi dosc dlugo mam stcznosc z ang. i znam statystyki. mnie na przyklad irytuje troche fakt, ze w praktyce nie weryfikuja pracodawcy znajomosci jezyka. oczywiscie kazda praktycznie firma podaje jako wymagania b.dobra znajomosc jez.angielskiego, wiec i kazdy tak w cv pisze (niezaleznie czy ma proficiency czy fce czy tez moze chodzil na kurs angielskiego przez pol roku przy lokalnym kosciele). pozniej jednak w rzeczywistosci jezyk tak naprawde nie jest potrzebny (dla przykladu podam firme wedel, gdzie uzywa sie angielskiego na stanowiskach managerskich bardzo ale to bardzo zadko). dlatego wolalbym ze jesli wymaganiem jest b,dobra znajomosc j.angielskiego czy jakiegokolwiek innego to zeby rozmowy kwalifikacyjne badz ich czesc byly prowadzone w tymze jezyku. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
balbinka Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy 28.06.02, 14:09 Zgadzam się z Tobą, oczywiście, nie na każdym stanowisku potrzebna jest znajomość języka. Ale jeśli już jest potrzebny, to chyba lepiej,żeby zatrudniona tam osoba potrafiła się w tymże języku bez problemu porozumieć, a nie tylko wydukać "maj nejm is...", prawda? ;-) Jeśli ktoś w dzisiejszych czasach chce ze znajomości języka zrobić swój główny atut, to musi znać go bardzo, bardzo dobrze. A przyznasz chyba, że FCE nie świadczy jeszcze o "begłej" znajomości angielskiego? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABeCe Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy IP: *.chello.pl 28.06.02, 16:19 masz racje - FCE swiadczy o tym, ze osoba potrafi porozumiec sie w podstawowych sytuacjach zyciowych plus zna gramatyke na wzglednie dobrym poziomie. osobiscie sceptycznie podchodze do ludzi nawet z cae - bo niestety taka jest prawda, ze potrafia oni niejednokrotnie b.dobrze gramatyke oraz pisanie wszelkich listow, ktore pisali w nieskonczonosc na kursach lecz jesli przychodzi do mowienia to niestety czasami kiepsko im to idzie. ale coz praktyka czyni mistrza. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
czyka Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy 28.06.02, 17:12 Chcę zdawać CAE i właśnie przyszedł chyba najwyższy czas żeby nauczyć się gadać jak należy.Na wyjazd mnie nie stać,więc pozostają konwersacje.Czy powinien to być native czy polak lektor ? problem w tym Ze ogólnie większość tych native to nie nauczyciele.Jak znaleźć kompetentną osobę a nie ściemniacza.Z kolei co ta biedronka wypisuje że ja mam za słabe wyksztłcenie żeby pracować.Z FCE niektórzy uczą w szkołach, a ona twierdzi że PCE to minimum.Owszem minimum jak chcesz być lektorem w szkole językowejJa nie oczekuję pracy za 3 tysiące.Kiedyś pani Bohniarz powiedziała że z maturą to na śmieciarza, mogłyby się obie dogadać.50 procent Polaków nie ma matury i jakoś żyje ,nie mówiąc o znajomości jakiegokolwiek języka.Czekam na odpowiedż Odpowiedz Link Zgłoś
blower Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy 28.06.02, 17:53 Hahaha.... dobre, od kiedy standartem jest biegly angielski i dodatkowo jeszcze jeden obcy ??? Moze standartem w bardzo waskim gronie ??? Przypomina mi sie jak jeden ze znajomych byl na rozmowie kwalfikacyjnej w jednej z wiekszych polskich firm (wlasciciele na liscie 100 najbogatszych), prowadzacy rozmowe pobiegl na hale produkcyjna znalezc jednego co po angielsku gada :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bee Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy IP: *.tor.pathcom.com 02.07.02, 22:58 polacy rodacy przykro to powiedziec ale jestescie popierdoleni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: do beee i ABeCe IP: 62.29.137.* 03.07.02, 09:33 ABeCE: wspolczuje roboty. ja jestem na etapie zmiany, ale jednym z czynnikow decydujacych jest czestotliwosc uzywania jezyka w miejscu pracy. W obecnej mojej pracy mam kontakt z jezykim codziennie po 2-4 godziny, wqiekszosc moich przelozonych to ekspaci, na spotkania mowi sie po ang.,pisze sie po ang itp. i nie wyobrazam sobie, ze zmienie prace na taka, w ktorej bede tego jezyka uzywac raz na rok. bee: zenada. Tu nie ma sie czym chwalic. To jest wstyd ze w Polsce tak malo ludzi potrafi sie w ludzkim jezyku dogadac. EW Holandii wszyscy od sprzataczki poczawszy po niemiecku i ang plynnie. Nie mowic o Luksemburgu, gdzie dzieci konczace przedszkole mowia w dwoch obcych jezykach, a do konca ogolniaka opanowuja nastepne 3. Ty czlowieku sie opanuj !!! Gdzie tobie do znajomosci jezyka, skoro nawet polskiego w ciagu tylu lat nie opanowales: standard a nie standart !!! Odpowiedz Link Zgłoś
palabra Re: do beee i ABeCe 03.07.02, 10:57 Gość portalu: ja napisał(a): To jest wstyd ze w Polsce tak malo > ludzi potrafi sie w ludzkim jezyku dogadac. EW Holandii wszyscy od sprzataczki > poczawszy po niemiecku i ang plynnie. Nie mowic o Luksemburgu, gdzie dzieci > konczace przedszkole mowia w dwoch obcych jezykach, a do konca ogolniaka > opanowuja nastepne 3. hehehe... ciekawe... sprzątaczki biegle w 2 językach gadają... tylko po jaką cholerę instytucje Unii Europejskiej wydają na tłumaczy różnej maści miliony euro? generalnie uwielbiam określenia płynnie/biegle, bo przy bliższym poznaniu okazuje się, że jest to na poziomie "Kali jeść, Kali spać"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: do beee i ABeCe IP: 62.29.137.* 03.07.02, 12:49 Plynnie znaczy: umieja sie z kazdym dogadac bez zadnych problemow na podstawowe tematy zyciowe - spedzilam tam jakis czas, wiec cos o tym wiem. Co do tlumaczy w UE - ich zatrudniaja do konretnej dzialki i specjalizacji Jakos z angielskim mam do czynienia ok. 20 lat, a mimo wszystko nie wyrzucam z rekawa slow typu: przywlaszczenie przez zasiedzenie czy parametry stosowania nawozow sztucznych przy produkcji rzepaku. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy 03.07.02, 13:58 W mnie w firmie na ten przykład biegły angileski [plus dodatkowy język i wyższe wykształcenie to minimiu - wtedy możesz liczyć ze cie zaproszą na pierwszy etap rekrutacji. Pracownków w Polsce grubo ponad 1000. ANgieslki na codzień niezbędny jak powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bee Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy IP: *.tor.pathcom.com 04.07.02, 02:40 jeszce raz do popierdolonych polakow.tak sie zlozylo ze zylem i pracowalem w limburgu 4 lata i sytuacje w Holandi znam .powracajac do sytuacji w polsce powiem raz jeszcze ze zgroza bierze sluchajac takieko pieprzenia .bo na takim etapie rozmawiamy.w suwerennym i niepodleglym kraju jak polska,gdzie przemysl polski nie istnieje,i niezaleznosc finansowa nieistnieje.obywatele we wlasnym kraju musza poslugiwac sie angielskim.straciliscie nie tylko suwerennosc ale i poczucie rzeczewistosci.w normalnych krajach obywatel by zaskazyl takie praktyki.TO JEST NIE KONSTYTUCYJNE I NIE LUDZKIE.i prosze nie mylic mojej wypowiedzi.z potrzeba znajomosci jezykow i kontaktow z calym swiatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy IP: *.igo.wroc.pl 04.07.02, 16:35 Bee zgadzam się z Tobą. Jak się sadza na stanowiskach ludzi co to głównie język znają a nie mają pojęcia o innych ważnych rzeczach z punktu widzenia firmy,to nie ma się co dziwić że większość firm zalicza doły w tym kraju. I w ten sposób tworzy się rynek zbytu dla towarów zagranicznych. Też nie zgadzam się ze względów patriotycznych na używanie języka obcego na co dzień, bez wyraźnego powodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABeCe Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 13:16 ciekawe bardzo co mowisz. uzywanie jezyka obcego na codzien bez powodu. czyli co kupowanie w kiosku gazety po hiszpansku czy rozmowa z panem z myjni samochodowej po wegiersku? wierz mi jesli juz zachodzi koniecznosc komunikacji to uzywa sie jezyka, ktory 2 strony najlepiej znaja. a jesli chodzi o firmy to baaaardzo duzo ludzi na kierowniczych stanowiskach nie zna jezykow wiec twoj argument jest nieprawdziwy. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy IP: *.hungary.gepc.ge.com / 3.227.108.* 05.07.02, 14:01 popatrz na to z tej strony: - co zrobilem przez wszystkie lata po maturze zeby zaistniec na rynku jako czlowiek z dobrym ok.8-10 letnim doswiadczeniem? - FCE to zadne osiagniecie, czy znasz jezyk na tyle zeby prowadzic rozmowe, negocjacje, spotkanie (uwzglednij czynnik stresu), teraz, jezyk to juz nie atut, to narzedzie ktore MUSISZ miec szukajac dobrej pracy. a moze stawiajac kwestje "Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy" nie zalisz sie, moze jest Ci z tym dobrze. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Mam 29 l Mature FCE i żadnej pracy IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 05.07.02, 18:11 jaK JESTES OBROTNY TO SOBIE PORADZISZ ,CHYBA DO TEJ PORY TO RobIŁEŚ? Odpowiedz Link Zgłoś