Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury?

• Gość: misio Prawa nabyte IP: *.net 17.01.06, 15:46
        Prawa nabyte można odebrać za uczciwym odszkodowaniem. Jeżeli nauczyciele,
        górnicy, hutnicy, policjanci itd. zostana pozbawieni wcześniejszych emerytur i
        nie otrzymają odpowiedniego wyrównania, to należy się spodziewać kilku milionów
        pozwów, na kwotę kilku(nastu?) miliardów złotych. Rząd musi o tym pamiętać. Nie
        można zmieniać warunków gry (pracy) w trakcie gry (pracy). Pracownik podjął
        pracę myśląc, że po 30 latach pójdzie na zasłużoną i wypracowaną emeryturę. A
        teraz np. 3 lata przed emeryturą mówi mu się - sorry stary zapieprzaj jeszcze 18
        lat.
        • tomekjot Re: Prawa nabyte 17.01.06, 15:48
          Jakie prawa nabyte, jakby komuś zabrano prawo do emerytury już po jej uzyskaniu
          to rozumię. Ale jak ktoś ma 30 lat to o ochrone jakich praw nabytych chodzi?
        • tomekjot Re: Prawa nabyte 17.01.06, 15:50
          Jeżeli będą ci podnosić pensum , powiedzmy o 2 godziny tygodniowo to wtedy jest
          naruszenie praw nabytych
          • Gość: Angela Re: Prawa nabyte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 15:57
            Sadzę - mając w domu nauczycielkę, że ta grupa zawodowa powinna miec utrzymane
            przywileje wcześniejszej emerytury. Czy ktoś z Was wyobraziłby sobie
            nauczycielke w przedszkolu, która w wieku 60 lat bawi sie z dziećmi w gry
            ruchowe? To chyba dośc śmieszne prawda? Są pewne zawody, gdzie ze względu na
            wiek, sprawność ruchową i intelektualną trzeba potraktowac inaczej. I do takich
            zalicza sie własnie grupa nauczycieli. Postep idzie w zastraszającym tempie i
            nie widzę innej możliwości jak tylko szybkie podnoszenie kwalifikacji przez
            nauczycieli-i tak muszą!! robić. Ale nie śadzę żeby nauczycielka majaca swoje
            lata nagle stała sie sprawniejsza fizycznie i ruchowo, bo musi przepracowac z
            coraz bardziej wymagajacymi maluchami - naszymi maluchami - do 65 lat.
            • Gość: luna Re: Prawa nabyte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 01:02
              czytam o prawach nauczycieli i pytam, czy pracując z dziećmi i młodzieżą z
              trudnych, patologicznych rodzin -mam pracę lżejszą?.Jednak my - wychowawcy tych
              dzieci nie jesteśmy zatrudnieni z karty nauczyciela ale jako pracownicy zakresu
              pomocy społecznej. Nas obowiązuje 40-sto godz tydzień pracy. Jestem po
              resocjalizacji, pedagog i nie mogę skorzystać z wcześniejszej emerytury,
              pracuję w wakacje, ferie mam normalny 26 dniowy urlop. Porównując sytuację
              kolegów nauczycieli mogę czuć się pokrzywdzona. Ja mam bardzo stresującą pracę
              i nie mogę przenieść "niegrzecznego ucznia" do innej klasy.Zresztą przerzucanie
              takich uczniów do innych klas, szkół uważam za wygodnictwo i czasem niestety
              brak kompetencji.Ja mam socjalizować to trudne dziecko a nie je odrzucać i to
              jest zadaniem wychowawcy. Do domu wracam po 8 godzinach zmęczona i pytam
              nauczycieli- czy ja mam łatwiej?Wychowuję dzieci ze środowisk przestępczych,
              gdzie kradzież,alkoholizm, bójki a nawet morderstwa są czymś codziennym
            • Gość: luna prawa nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 01:05
              czytam o prawach nauczycieli i pytam, czy pracując z dziećmi i młodzieżą z
              trudnych, patologicznych rodzin -mam pracę lżejszą?.Jednak my - wychowawcy tych
              dzieci nie jesteśmy zatrudnieni z karty nauczyciela ale jako pracownicy zakresu
              pomocy społecznej. Nas obowiązuje 40-sto godz tydzień pracy. Jestem po
              resocjalizacji, pedagog i nie mogę skorzystać z wcześniejszej emerytury,
              pracuję w wakacje, ferie mam normalny 26 dniowy urlop. Porównując sytuację
              kolegów nauczycieli mogę czuć się pokrzywdzona. Ja mam bardzo stresującą pracę
              i nie mogę przenieść "niegrzecznego ucznia" do innej klasy.Zresztą przerzucanie
              takich uczniów do innych klas, szkół uważam za wygodnictwo i czasem niestety
              brak kompetencji.Ja mam socjalizować to trudne dziecko a nie je odrzucać i to
              jest zadaniem wychowawcy. Do domu wracam po 8 godzinach zmęczona i pytam
              nauczycieli- czy ja mam łatwiej?Wychowuję dzieci ze środowisk przestępczych,
              gdzie kradzież,alkoholizm, bójki a nawet morderstwa są czymś codziennym
              • Gość: ja Re: prawa nauczycieli IP: *.it-net.pl 26.01.06, 09:06
                I my też wychowujemy dzieci i młodzież trudną, zaniedbaną, z rodzin
                patologicznych czy zagrożonych patologią, a także dzieci rodziców którzy mają
                kasę i wiedzą wszystko najlepiej.Ale nie tylko wychowujemy, mamy przede
                wszystkim nauczyć. Jako pedagog społeczny wiedzialaś, ze nie będziesz pracowała
                jako nauczyciel, i karta nauczyciela nie bedzie cie obowiązywala. Nam przed
                podjęciem pracy gwarantowano pewne przywileje i podajemy argumenty, dlaczego
                chcemy je utrzymać.
                A tak naprawde to rząd sam zdecyduje, co najlepsze i jedynie słuszne, więc nie
                powinniśmy się zacietrzewiać w dyskusji. My jesteśmy jeno tymi , którzy
                odprowadzają podatki, aby wladza mogla zatrudnić nowych urzędnikow, wybudować
                nowe gabinety, podróżować...
                W dyskusji o prawach nauczycieli malo troski o to, co najważniejsze- czyli
                prawa dzieci. Nie myślę o prawie do dowolności w stroju i wyglądzie, ale o
                prawie do dobrych, przyjaznych warunkow nauki.A one będą tylko wtedy, kiedy
                nauczyciele też będą mieli normalność, zyczliwość i jakieś miejsce a naszej
                polskiej rzeczywistości. Bo na razie jesteśmy tylko dobrym tematem na strony w
                gazetach...
      • Gość: magnat Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.qc.sympatico.ca 17.01.06, 15:53
        dla ludzi majacych problemy ze zdrowiem istnieja renty inwalidzkie dlatego nie
        powinno byc zadnych uprzywilejowanych grup zawodowych dzis juz nikt niema pracy
        bez stresu nie mozna dopuscic do tego zeby pieniadze podatnikow byly marnowane
        na interesy pewnych grup zawodowych szukajacych pod pretekstem szkodliwosci
        pracy wygodnego zycia
        • Gość: John Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 15:55
          Dziwne
      • Gość: Małgorzata Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 16:03
        Czy ktoś podejmujący decyzje w sprawie wcześniejszych emerytur pomyślał o
        grupie nauczycieli pracujacych z osobami głębiej upośledzonymi umysłowo,
        autystycznymi. To bardzo, wyczerpujaca i obciążająca psychicznie praca i
        szalenie odpowiedzialna. Nie wyobrażam sobie nauczyciela pracujacego w tym
        zawodzie do 60 roku życia.
        • ubik007 Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury 17.01.06, 16:25
          Obecne pensje nauczycielskie są haniebne i nie przystoją w cywilizowanym kraju.
          Trzebaby je podnieść 3-4 krotnie, aby status nauczyciela podnieść do poziomu
          nauczyciela niemieckiego. Obecnie trwa negatywna selekcja na studia
          nauczycielskie. W dalszej (a nie od doopy strony) kolejności potrzebne jest
          podniesienie poziomu studiów, zwiększenie pensum nauczycielskiego (na co
          nauczyciele przy większej pensji by się chętnie zgodzili) i wydłużenie wieku
          pracy do 65 roku życia. Do tego wszystkiego trzeba jednak by rodacy zaczęli
          traktować nauczycieli jako jeden z istotnych zawodów nowoczesnej cywilizacji, a
          nie jak "nauczycielinę", jak to w Polsce jest w zwyczaju.
      • Gość: MIRA T Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 16:31
        Niech ci z rządu popracuja sobie w przedszkolu z 30 przedszkolakami gdy będą
        mieć 60 lat zobaczymy po ilu minutach uciekną!!!!!!!!!!!!!!!!111
      • Gość: ala. Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.pl / 80.51.180.* 17.01.06, 16:55
        Przeczytałam około 200 postów i powiem szczerze- poprawiły mi humor, po
        przyjściu z pracy o godz. 15. Uczę! Gorzej nawet, wymagam, czego nie potrafię
        zwalczyć w sobie od 18 lat pracy w szkole. Jeszcze parę takich tematów i nauka
        olewania przyjdzie mi zapewne łatwiej.
        Opowiem Wam moi drodzy o mojej pracy, którą lubię szalenie i nie zmieniłabym na
        inną. Zeszły tydzień- malowanie kantorka, bo nie był malowany lat 15, a szkołe
        traktuję prawie jak dom ( co mi dzieci, moje, wypominają czesto). Farba moja,
        szkoła przecież kasy nie ma. Sprzatanie po malowaniu tez moje własne, bo kto
        pouklada setki ściągniętych, wyproszonych, wyżebranych pomocy do lekcji? ( te
        pomoce to dla Waszych dzieci, a jakze, żeby zapamiętały, zainteresowały się,
        chciały, umiały, etc...).Turniej szachowy - mama i tata nie mają czasu na takie
        rozrywki, ale nauczyciel nauczy, da dyplom, pochwali, do 19,30, dłużej siły nie
        było, przepraszam, czasem jem a to pora mojej kolacji:(
        We czwartek dyskoteka- nie, nie moja zabawa karnawałowa, lecz 23 dzoeci-
        Waszych, pod moim okiem bawiacych się, dobrze że mogą same wrócić do domów,
        bywały przypadki, że je odwoziłam, bo rodzice zapomnieli się zjawić po
        dziecko...
        O lekcjach nie opowiadam, przecież nie uwierzycie że Wasze pociechy głośno
        krzyczą sh...t po usłyszeniu że będą pytani. Tłumaczą że nie wiedza co to słowo
        znaczy, może za malo lekcji angielskiego?;) Przerwy też jakoś mijają, w huku
        wiekszym niż podczas pracy z młotem pneumatycznym, potrącana przez uczniów już
        nie dopraszam się słowa przepraszam, ono nie jest wpisane w słownik
        współczesnego Polaka. Dzień dobry także, jaki ojciec taki syn przecież.
        Zaintrygowało mnie jednak zupełnie co innego niż wiekszość z Was, mianowicie
        GODZINY pisania postów. W mojej szkole nie mogę ot tak sobie usiąść przy
        konmputerze, właczyć gg, skype, stron ww. Uczę tam. A w urzędach "praca" na
        okragło jak to widać, rozpoczynająca się czytaniem doniesień o nas, nierobach,
        to taki znany wszystkim temat. Piszę Proszę Państwa z domu, w domu szukam w
        internecie ciekawych informacji, nowości z mojej dziedziny, drukuję itp.
        Wolałabym w szkole, wierzcie mi, przez te 40 godzin w tygodniu. Ale...dziś i
        czerwony i zielony długopis mi się wypisał, znowu kupowanie, za moje, gdziezbym
        śmiała marzyć o papierze do drukarki w szkolnym komputerze...
        I jeszcze jedno, ważne. Rodzice moich uczniów widzą moją pasję, pomagają mi jak
        mogą i to jest prawdziwa satysfakcja, usłyszeć - szkoda że to już koniec
        szkoły, dostać karteczkę z USA, Kanady, Australii z pozdrowieniami i kilkoma
        słowami od byłego ucznia. Wtedy naprawdę nie myśli się o tym co kiepskie w
        szkolach, co złe, co napełnia beznadzieją.
        Wybaczcie literówki, to nie nieuctwo a emocje.
        Wszystkim Wam zyczę po prostu pasji, bycia człowiekiem bez względu na zawód,
        który wykonujecie i sami zobaczycie, jak wtedy jest w życiu fajnie. ala.
        • Gość: el Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:35
          Ma Pani swieta racje.
          Godzina 16 wybila i wszyscy ci zasuwajacy po 12h dziennie (8-16) skonczyli skrobac.
          Jedno wielkie LOL
      • Gość: Ac Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 16:57
        Wyobrażasz sobie 60-latka uczącego sześciolatki?
      • Gość: kk Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:13
        człowieku o czym ty gadasz fakt wszędzie możesz się spotkać z agresją ale
        wszędzie możesz się bronić w szkole to raczej nie bo jak krzykniesz na ucznia
        lub w obronie własnej udrezysz to odrazu wielki krzyk rodziców
        • Gość: elka Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:29
          Życzę kżdemu kto uważa, że praca w szkole to rarytas by poszedł tam
          pracować.Zaczynam pracę od 8 i często kończę około 1 w nocy. ( z niewielka
          przerwą na przygotowanie obiadu, porządki, rozmowy z rodziną).Moje dziecko
          często mówi, że dzieciom szkolnym poświęcam więcej czasu niż jej.Jeśli
          nauczyciel porządnie pracuje to jego czas pracy znacznie przekracza 40 godzin
          tygodniowo. Widzę po mojej siostrze,która pracuje 40 godzin. Ona nie przynosi
          swojej pracy do domu i po przyjściu może się poświęcić rodzinie, a ja dlaczego
          nie? Nadrabiam to właśnie w czasie ferii i wakacji.
      • Gość: fidryna Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.chello.pl 17.01.06, 17:28
        podaj, skad masz TAKIE DANE STATYSTYCZNE, a jak nie masz, to NIE ZABIERAJ GLOSU...
      • Gość: ana Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.cable.satra.pl 17.01.06, 17:31
        Nie masz zielonego pojęcia o szkole i o pracy nauczycieli. Gdyby pracowali tylko
        18 godzin to zarabialiby 700 zlotych -dlatego każdy robi po 25 godzin średnio.
        Po drugie wyobrazasz sobie nauczycielkę klas pierwszych- w wieku 60 lat skacząca
        baunia z gromadką dzieci. stań pod tablicą a zobaczysz. 45 minut w szkole
        średniej np. zasadniczej i zmienisz zdanie. Patrz na siebie i swoją pracę a nie
        oceniaj innych. Dla przykładu zwróć uwage młodzieży np. na przystanku a
        zobaczymy czy nadal będziesz taki wyluzowany i bez stresu. a i jescze jedno-
        każdy nauczyciel musi sobie zaplanowac pracę na 45 miut i robi to w domu-bez
        fikcji jak to określasz
      • Gość: nauczycielka Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 17.01.06, 17:32
        Miałes pecha, trafiłes na kiepskich nauczycieli.Próbowałam sprawdzac prace
        uczniów w szkole. Efekt był taki, że wiecznie ktoś wchodził, coś chciał i
        musiałam drugi raz wszystko prześledzić w domu. Nasze szkoły nie są
        przygotowane do tego, by N. mógł przygotować sobie lekcję na jutro. Jeśli Cię
        to pocieszy, to wsród naszej gromady są i tacy co planują swoją pracę na
        jutro.Nie wrzucaj wszystkich do worka " nieroby", bo to krzywdzace-
        przynajmniej dla mnie. A swoją drogą- skoro mamy taki miód- to czemu tyle osób
        odchodzi od zawodu. Zapraszam...każdy może spróbować zostac nauczycielem.
      • Gość: aga Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.broker.com.pl 17.01.06, 17:36
        Tak mówi ososba nie związana ze szkołą. Nie masz o tej robocie zielonego
        pojęcia, więc się nie wypowiadaj. Twoje poglądy przypominają bełkot gospodyń
        spod osiedlowego sklepiku i ich wyobrażenia na temat lekkiej, łatwej i
        przyjemnej pracy nauczyciela. Przypuszczam, że przy dobrych układach (czytaj:
        takiej młodzieży, jaka jest)50-letnich nauczycieli będą przymusowo wywozić do
        wariatkowa, gdzie na prochach i w kaftanie spokojnie doczekają swojej emerytury.
      • Gość: hist Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:38
        Swojego trzeba pilnować ! Tak jak górnicy.
      • lousville Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury 17.01.06, 17:48
        Pracuję w szkole 5 lat. Zaczynałam od stawki 540 netto.
        Dzisiaj zarabiam kilkaset złotych więcej prowadząc 19 godzin dydaktycznych
        tygodniowo. Do tego, raz w tygodniu prowadzę zajęcia wyrównawcze i mam dyżur dla
        rodziców. Bezpłatnie. Średnio raz w miesiącu, dwa dni poświęcam na spotkania z
        rodzicami w ramach tzw. dni otwartych lub wywiadówek. Bezpłatnie. Dużo pracuję w
        domu, przygotowując się do zajęć. Jestem też wychowawcą. Jako wychowawca mam
        dodatek w wysokości ok. 40 zł. Trudno tutaj napisać ile drobnych i poważnych
        obowiązków spoczywa na wychowawcy własnie. Napiszę tylko że w klasie mam 14
        chłopców, 9 dziewczynek. 2 chłopców bardzo źle znosi separację rodziców, czasem
        dotkliwie wyżywając się na klasie i nauczycielach. Inny chłopiec został niedawno
        usunięty z mojej klasy ponieważ wszystko, co robilismy, by nauczyć go normalnego
        współżycia z rówieśnikami, zawiodło.
        Kształcę się za własne pieniądze. Gmina oferowała dofinansowanie, w zamian za 5
        lat pracy na jej terenie bez możliwości rezygnacji. Nie skorzystałam. Nie mam
        jeszcze męża ani dzieci, uczę j. angielskiego i jest mi o wiele łatwiej niż
        większości nauczycieli.
        Nie jestem ani leniem, ani obibokiem.
        Wcześniej pracowałam w prywatnej fimie, zarabiałam trzy razy tyle jako
        asystentka. Odeszłam z powodu mobbingu. Nie zamienię obecnego zawodu na żaden
        inny, to szczera prawda. Ale też nie wyobrażam sobie dotrwać w tym zawodzie do
        60 roku życia.
        • mk0101 Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury 17.01.06, 18:30
          Eee,niskie place to jedno, wczesniejsze emerytury to drugie. Powinniscie duzo
          wiecej zarabiac,ale nie powinniscie tez po ilus tam ledwie latach konczyc
          pracy. A co maja powiedziec ludzie, ktorzy pracuja w firmie taka jak Twoja
          poprzedniej, w ktorej nie wytrzymalas psychicznie?. Oni jakos beda musiec
          pracowac przez wiecej lat niz Ty. Zawodow bardziej stresujacych niz praca
          nauczyciela oraz tych gdzie trzeba dluzej pracowac (nie dotyczy zawodow
          zwiazanych z budzetowka) jest wg mnie mase. I co wszyscy maja isc na
          wczesniejsze eemerytury? A kto bedzie w takim razie na nich zarabial? ZUS
          padlby, a wy sami w OFE byscie na swoje emerytury nie zarobili. Wszyscy wg mnie
          powinni pacowac do tego 65 roku zycia. Bez podzialu na jakis nauczycieli,
          policjantow (kolejni krotko pracujacy), kobiet mezczyzn itd
          • lousville Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury 17.01.06, 18:37
            Oczywiście, że jest cała masa stresujących zawodów i nasz nie jest najbardziej
            stresogennym pośród nich. Skoro jednak fakt, że jestem dla Franka
            wychowawczynią, uczę go angielskiego, jestem kobietą i mam 30 lat nie jest
            wystarczającym powodem, by od czasu do czasu dostosować się do moich próśb i
            zaleceń, to co będzie, jak będę miała 60 lat i znowu spotkam takiego Franka ?
            Franek mnie totalnie oleje. W najlepszym wypadku. To gdzie tu jest sens ? Mam
            pracować dla zasady ? Żeby innym grupom zawodowym nie było przykro ????
      • Gość: viola Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.tychy.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 18:06
        A kto tych, którzy krytykują nauczycieli nauczył pisać?
        • Gość: Adam Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 08:01
          zapewne nie Ty skarbie, bo zapewne ukonczylas uniwerek i nie uczysz
          polglowkow ....
      • Gość: Rzywwy Jestem emrytowanym nauczycielem PW i prac ręcznych IP: *.atol.com.pl 17.01.06, 18:15
        Nigdy nie byłem w wojsku. Nie chciano mnie przyjąć ze względów politycznych.
        Bardzo chciałbym wojskowego w jakiejś sztuce zagrać. Racca przez 2 c. Mam
        czetry pokoje i nadmetraż dzięki uprzejmości rady osiedla.
      • Gość: górnik i hutnik Czy nauczycielka to swięta krowa , a nauczyciel to IP: *.promax.media.pl 17.01.06, 18:30
        ...święty byk ? Kolejna grupa darmozjadów . DO ROBOTY !- P.Belka
      • Gość: BZDURZEK Bzdury, bzdury... Dlatego pytania bzdurne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 18:38
        1.Dlaczego efektywny czas pracy w większości innych zawodów jest niższy niż nauczycieli?
        2.Dlaczego intensywność, zakres czynności i obowiązków są znacznie wyższe niż w większości innych zawodów?
        • lousville Re: Bzdury, bzdury... Dlatego pytania bzdurne? 17.01.06, 18:42
          Gość portalu: BZDURZEK napisał(a):

> 1.Dlaczego efektywny czas pracy w większości innych zawodów jest niższy niż
          > nauczycieli?
          > 2.Dlaczego intensywność, zakres czynności i obowiązków są znacznie wyższe niż
          > w większości innych zawodów?

odpowiedź na pierwsze pytanie: Ponieważ pracujemy z dziećmi i młodzieżą.
          odpowiedź na drugie pytanie: Ponieważ pracujemy z dziećmi i młodzieżą.
          • Gość: bzdurzek Re: Bzdury, bzdury... Dalsze pytania bzdurne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 18:52
            Czy pensje zwracają koszty studiów?
            Czy późniejszy ( 5 lat) start w życie zawodowe na wpływ wysokość przyszłej emerytury?
            Ile lat musi pracować nauczyciel ,żeby osiągnął średnie krajowe wynagrodzenie?
      • Gość: nauczycielka Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 19:01
        PRzygotowywanie się do lekcji to nie fikcja. Bardzo chętnie zostanę w szkole 40
        godzin w tygodniu, poprawię wszystkie sprawdziany i przygotuję się do lekcji. W
        tej chwili robię to w domu i nie otrzymuję za to zapłaty, więc chetnie zrobię
        to w ramach pracy a nie w ramach mojego wolnego czasu. Proponuję, by każdy kto
        nie wie ile czasu potrzeba na przygotowanie 45 minut lekcji spróbował
        przygotowąc taką lekcję, poprowadził ja tak, by uczniowie wszystko zrozumieli,
        by utrzymał uwagę uczniów przez 45 minut, zapewnił im bezpieczeństwo oraz
        uspokoił wszystkich przeszkadzających uczniów oraz tych agresywnych (bo i tacy
        w śród nich są) a do tego tych właśnie uczniów równocześnie nauczyć. Piszecie
        różne opinie o pracy nauczyciela nie znając jej dokładnie. Nie potraficie
        poradzić sobie z własnymi dziećmi- jednym czy dwojgiem a piszecie ,że
        to "drobiazg" i żadna praca , gdy w klasie ma sie ok 30 waszych dzieci.
        Potaficie własneme dziecko nauczyć fizyki, chemii, matematyki czy polskiego,
        Stolarstwa czy jakiego kolwiek innego zawodu? Przecież każdy z was ma jakąś
        specjalizację. Dla własnych dzieci nie macie cierpliwości a piszecie ,że to nic
        nauczyć, że to taka łatwa praca. Chcecie, by wasze dzieci uczyli ludzie dobrze
        wykształceni.Ciagle podnosimy kwalifikacje i płacimy za to z własnej ieszeni.
        Mam ukończone dwa kierunki studiów i studia podyplomowe i zakład pracy mi nie
        dopłacił do tego ani jednej złotówki. Gdyby nie my , wasze dzieci, nie
        porafiły by nawet czytać i pisać. Chcecie, by wasze dzieci uczyły osoby w
        podeszłym wieku? Zmęczone pracą? Które już nie mają tyle cierpliwości co
        jeszcze kilka lat wcześniej? Uważam ,że powinniśmy mieć możliwość wyboru kiedy
        odejdziemy na emeryturę. Kto nie ma już sił powienien mieć do prawo przejść na
        emeryturę wcześniej, kto ma jeszcze siły ,by nauczyć wasze dzieci niech to robi
        tak długo dopuki jest skuteczny.Jakość naszej pracy powinna być najwyższa.
      • Gość: miki tylko ile nas będą kosztowały te przedwczesne emer IP: *.gdynia.mm.pl 17.01.06, 19:05
        ytury
        Nie dałem rady przeczytać wszystkich 500- set komentarzy więc nie wiem czy ktoś
        z was się zastanowił ile zarabia przeciętny nauczyciel z 15-letnim stażem i jak
        będzie wyglądała jego "przedwczesna" emerytura. Ja osobiście wolę, aby moje
        składki poszły na nauczycieli, niż na górników,(podejrzewam , że jedna emerytura
        górnicza odpowiada 5 nauczycielskim)a społeczne korzysci pracy jednego i
        drugiego zawodu przemilczę.
        Tak wieszacie psy na tych nauczycielach, ale autorów nawet najgłupszych
        wypowiedzi jednak ktoś pisać nauczył.
        Osobiście uważam, że jest wielu swietnych nauczycieli, którzy mając świadomość
        uposażeń jakie na nich czekają , wybrało ten zawód z powołania, i niech chociaż
        możliwość pójścia na wcześniejszą emeryturę, zrównoważy im trudy i poniżenia
        jakie znoszą podczas swojej pracy.(wiem cos o tym bo sam należałem raczej do
        trudnych wychowaczo jednostek :-) )
        Jak tego zabraknie (emerytur) to szkoły w rzeczywistości staną się
        przechowywalniami życiowych niedojd po kolegiach pedagogicznych, a wtedy
        zobaczymy jak waszym dzieciom pójdzie pisanie durnych postów.
        W ostateczności będzie mozna posłac dziecko do prywatnej szkoły tylko powiedźcie
        mi ilu z was na to stać ?
        • leszekzw Re: tylko ile nas będą kosztowały te przedwczesne 17.01.06, 21:23
          Nie da sie długo wytrzymać pracując w wielu zawodach. Nie mam nic przeciwko
          temu aby nauczyciele, służby mundurowe, górnicy itd. otrzymali wcześniejsze
          emerytury jesli sami tego chcą. Uwazam że 15 latach pracy nie powinna ona
          przkraczać 37,5% średniej pensji w oswiacie, wojsku, górnictwie itd., po 20
          latach 50%, po np. 30-40 latach powinna byc liczona według sredniej jaka sobie
          kazdy wypracował (czyli mogłaby przekraczac srednią krajową). Ale kto wyżyje za
          37,5 sredniej krajowej.
      • Gość: joanna2006 Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 20:30
        WŁADZA POWINNA OTWORZYC OBOZY KONCENTRACYJNE I WYBIC WSZYSTKICH EMERYTOW Z
        WYJATKIEM GÓRNIKOW
        I TAK NAS ZALATWIAJA FOZEM
        • Gość: ja Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.it-net.pl 17.01.06, 22:10
          Wszystkie głosy krytyki w stronę nauczycieli bylyby słuszne, gdyby do szkoły
          chodzili uczniowie,chcący się uczyć.Niestety,duża grupa uczniów bywa w szkole
          ze względów towarzyskich. Zmusić do myslenia jest niezwykle trudno,
          zainteresować można pod warunkiem, ze uczeń z gory nie zaloży, ze nauczyciek to
          wrog, z ktorym trzeba walczyc. Nasza praca jest trudna nie fizycznie, bo jednak
          zdecydowana większość nauczycieli rękoczynów nie stosuje. Jest wypalająca
          emocjonalnie. Presja ze strony rodziców i wymagania naszych wladz oświatowych
          sprawiają, że szybko stajemy się wrakami psychicznymi. I nie dla dobra
          nauczycieli, ale uczniów właśnie wiek emerytalny powinien być rozsądnie
          określony.
      • Gość: Joanna Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.makronet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 07:43
        Pewnie w domu prace same sie sprawdzają, lekcje same przygotowują. Szkoda, że
        tak nie jest, a chciałabym, chciała...
      • Gość: dorota Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.stansat.pl 18.01.06, 09:22
        Popracuj tydzien w szkole - a zobaczysz różnice między pracą nauczyciela a
        pracą urzędnika. Poczujesz się wtedy w urzędzie jak na wczasach, albo w
        gabinecie ciszy.
      • Gość: anna Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.stansat.pl 18.01.06, 09:26
        Nauczyciele mogą wykonywć tylko niektóre czynności w szkole . większość muszą
        robić w domu, szkoła nie stwarza im warunków wykonania czynności
        "okołolekcyjnych" - a jest ich BARDZO wiele - kto nie spróbował niech sie nie
        wypowiada - bo nie wie o czym mówi
        • aniarad1 Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury 18.01.06, 09:36
          po dniu w szkole, pełnym godzin, czuję się czasem jakbym pracowała w
          kamieniołomach. Nie jest to lekka praca. Ale to juz wie tylko ten, kto sam
          pracuje jako nauczyciel...
          • Gość: gość Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.smstv.pl 18.01.06, 11:04
            Trzeba OGRANICZYĆ PRAWA UCZNIA!
            Dyscyplina jest konieczna.
            Ale to niestety ci "z góry" o tym decydują..
      • Gość: robzol Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.wierzchowo.sdi.tpnet.pl 18.01.06, 13:17
        Jestem ciekawy jak często 60letni urzednik przechodzi korytarzem na którym jest
        np 200 petentów, a jak często robi to nauczyciel? No i jaką miarą porównać
        13latka do osoby dorosłej?
      • Gość: tenia Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.sylwex.pl / 213.17.152.* 18.01.06, 16:05
        zalamuje rece czytajac te opinie niech kazdy wejdzie do szkoly chociaz na
        przerwe zapewne przestanie zazdroscic im wolnego znam nauczyciela z 25 letnim
        stazem i ubytkiem sluchu w 45 % znerwicowanego bojacego sie czy po szkole nie
        dostanie jesli wymaga i chce nauczyc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka