Gość: misio Prawa nabyte IP: *.net 17.01.06, 15:46 Prawa nabyte można odebrać za uczciwym odszkodowaniem. Jeżeli nauczyciele, górnicy, hutnicy, policjanci itd. zostana pozbawieni wcześniejszych emerytur i nie otrzymają odpowiedniego wyrównania, to należy się spodziewać kilku milionów pozwów, na kwotę kilku(nastu?) miliardów złotych. Rząd musi o tym pamiętać. Nie można zmieniać warunków gry (pracy) w trakcie gry (pracy). Pracownik podjął pracę myśląc, że po 30 latach pójdzie na zasłużoną i wypracowaną emeryturę. A teraz np. 3 lata przed emeryturą mówi mu się - sorry stary zapieprzaj jeszcze 18 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: Prawa nabyte 17.01.06, 15:48 Jakie prawa nabyte, jakby komuś zabrano prawo do emerytury już po jej uzyskaniu to rozumię. Ale jak ktoś ma 30 lat to o ochrone jakich praw nabytych chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: Prawa nabyte 17.01.06, 15:50 Jeżeli będą ci podnosić pensum , powiedzmy o 2 godziny tygodniowo to wtedy jest naruszenie praw nabytych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela Re: Prawa nabyte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 15:57 Sadzę - mając w domu nauczycielkę, że ta grupa zawodowa powinna miec utrzymane przywileje wcześniejszej emerytury. Czy ktoś z Was wyobraziłby sobie nauczycielke w przedszkolu, która w wieku 60 lat bawi sie z dziećmi w gry ruchowe? To chyba dośc śmieszne prawda? Są pewne zawody, gdzie ze względu na wiek, sprawność ruchową i intelektualną trzeba potraktowac inaczej. I do takich zalicza sie własnie grupa nauczycieli. Postep idzie w zastraszającym tempie i nie widzę innej możliwości jak tylko szybkie podnoszenie kwalifikacji przez nauczycieli-i tak muszą!! robić. Ale nie śadzę żeby nauczycielka majaca swoje lata nagle stała sie sprawniejsza fizycznie i ruchowo, bo musi przepracowac z coraz bardziej wymagajacymi maluchami - naszymi maluchami - do 65 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna Re: Prawa nabyte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 01:02 czytam o prawach nauczycieli i pytam, czy pracując z dziećmi i młodzieżą z trudnych, patologicznych rodzin -mam pracę lżejszą?.Jednak my - wychowawcy tych dzieci nie jesteśmy zatrudnieni z karty nauczyciela ale jako pracownicy zakresu pomocy społecznej. Nas obowiązuje 40-sto godz tydzień pracy. Jestem po resocjalizacji, pedagog i nie mogę skorzystać z wcześniejszej emerytury, pracuję w wakacje, ferie mam normalny 26 dniowy urlop. Porównując sytuację kolegów nauczycieli mogę czuć się pokrzywdzona. Ja mam bardzo stresującą pracę i nie mogę przenieść "niegrzecznego ucznia" do innej klasy.Zresztą przerzucanie takich uczniów do innych klas, szkół uważam za wygodnictwo i czasem niestety brak kompetencji.Ja mam socjalizować to trudne dziecko a nie je odrzucać i to jest zadaniem wychowawcy. Do domu wracam po 8 godzinach zmęczona i pytam nauczycieli- czy ja mam łatwiej?Wychowuję dzieci ze środowisk przestępczych, gdzie kradzież,alkoholizm, bójki a nawet morderstwa są czymś codziennym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna prawa nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 01:05 czytam o prawach nauczycieli i pytam, czy pracując z dziećmi i młodzieżą z trudnych, patologicznych rodzin -mam pracę lżejszą?.Jednak my - wychowawcy tych dzieci nie jesteśmy zatrudnieni z karty nauczyciela ale jako pracownicy zakresu pomocy społecznej. Nas obowiązuje 40-sto godz tydzień pracy. Jestem po resocjalizacji, pedagog i nie mogę skorzystać z wcześniejszej emerytury, pracuję w wakacje, ferie mam normalny 26 dniowy urlop. Porównując sytuację kolegów nauczycieli mogę czuć się pokrzywdzona. Ja mam bardzo stresującą pracę i nie mogę przenieść "niegrzecznego ucznia" do innej klasy.Zresztą przerzucanie takich uczniów do innych klas, szkół uważam za wygodnictwo i czasem niestety brak kompetencji.Ja mam socjalizować to trudne dziecko a nie je odrzucać i to jest zadaniem wychowawcy. Do domu wracam po 8 godzinach zmęczona i pytam nauczycieli- czy ja mam łatwiej?Wychowuję dzieci ze środowisk przestępczych, gdzie kradzież,alkoholizm, bójki a nawet morderstwa są czymś codziennym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: prawa nauczycieli IP: *.it-net.pl 26.01.06, 09:06 I my też wychowujemy dzieci i młodzież trudną, zaniedbaną, z rodzin patologicznych czy zagrożonych patologią, a także dzieci rodziców którzy mają kasę i wiedzą wszystko najlepiej.Ale nie tylko wychowujemy, mamy przede wszystkim nauczyć. Jako pedagog społeczny wiedzialaś, ze nie będziesz pracowała jako nauczyciel, i karta nauczyciela nie bedzie cie obowiązywala. Nam przed podjęciem pracy gwarantowano pewne przywileje i podajemy argumenty, dlaczego chcemy je utrzymać. A tak naprawde to rząd sam zdecyduje, co najlepsze i jedynie słuszne, więc nie powinniśmy się zacietrzewiać w dyskusji. My jesteśmy jeno tymi , którzy odprowadzają podatki, aby wladza mogla zatrudnić nowych urzędnikow, wybudować nowe gabinety, podróżować... W dyskusji o prawach nauczycieli malo troski o to, co najważniejsze- czyli prawa dzieci. Nie myślę o prawie do dowolności w stroju i wyglądzie, ale o prawie do dobrych, przyjaznych warunkow nauki.A one będą tylko wtedy, kiedy nauczyciele też będą mieli normalność, zyczliwość i jakieś miejsce a naszej polskiej rzeczywistości. Bo na razie jesteśmy tylko dobrym tematem na strony w gazetach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magnat Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.qc.sympatico.ca 17.01.06, 15:53 dla ludzi majacych problemy ze zdrowiem istnieja renty inwalidzkie dlatego nie powinno byc zadnych uprzywilejowanych grup zawodowych dzis juz nikt niema pracy bez stresu nie mozna dopuscic do tego zeby pieniadze podatnikow byly marnowane na interesy pewnych grup zawodowych szukajacych pod pretekstem szkodliwosci pracy wygodnego zycia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 15:55 Dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 16:03 Czy ktoś podejmujący decyzje w sprawie wcześniejszych emerytur pomyślał o grupie nauczycieli pracujacych z osobami głębiej upośledzonymi umysłowo, autystycznymi. To bardzo, wyczerpujaca i obciążająca psychicznie praca i szalenie odpowiedzialna. Nie wyobrażam sobie nauczyciela pracujacego w tym zawodzie do 60 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
ubik007 Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury 17.01.06, 16:25 Obecne pensje nauczycielskie są haniebne i nie przystoją w cywilizowanym kraju. Trzebaby je podnieść 3-4 krotnie, aby status nauczyciela podnieść do poziomu nauczyciela niemieckiego. Obecnie trwa negatywna selekcja na studia nauczycielskie. W dalszej (a nie od doopy strony) kolejności potrzebne jest podniesienie poziomu studiów, zwiększenie pensum nauczycielskiego (na co nauczyciele przy większej pensji by się chętnie zgodzili) i wydłużenie wieku pracy do 65 roku życia. Do tego wszystkiego trzeba jednak by rodacy zaczęli traktować nauczycieli jako jeden z istotnych zawodów nowoczesnej cywilizacji, a nie jak "nauczycielinę", jak to w Polsce jest w zwyczaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIRA T Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 16:31 Niech ci z rządu popracuja sobie w przedszkolu z 30 przedszkolakami gdy będą mieć 60 lat zobaczymy po ilu minutach uciekną!!!!!!!!!!!!!!!!111 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala. Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.pl / 80.51.180.* 17.01.06, 16:55 Przeczytałam około 200 postów i powiem szczerze- poprawiły mi humor, po przyjściu z pracy o godz. 15. Uczę! Gorzej nawet, wymagam, czego nie potrafię zwalczyć w sobie od 18 lat pracy w szkole. Jeszcze parę takich tematów i nauka olewania przyjdzie mi zapewne łatwiej. Opowiem Wam moi drodzy o mojej pracy, którą lubię szalenie i nie zmieniłabym na inną. Zeszły tydzień- malowanie kantorka, bo nie był malowany lat 15, a szkołe traktuję prawie jak dom ( co mi dzieci, moje, wypominają czesto). Farba moja, szkoła przecież kasy nie ma. Sprzatanie po malowaniu tez moje własne, bo kto pouklada setki ściągniętych, wyproszonych, wyżebranych pomocy do lekcji? ( te pomoce to dla Waszych dzieci, a jakze, żeby zapamiętały, zainteresowały się, chciały, umiały, etc...).Turniej szachowy - mama i tata nie mają czasu na takie rozrywki, ale nauczyciel nauczy, da dyplom, pochwali, do 19,30, dłużej siły nie było, przepraszam, czasem jem a to pora mojej kolacji:( We czwartek dyskoteka- nie, nie moja zabawa karnawałowa, lecz 23 dzoeci- Waszych, pod moim okiem bawiacych się, dobrze że mogą same wrócić do domów, bywały przypadki, że je odwoziłam, bo rodzice zapomnieli się zjawić po dziecko... O lekcjach nie opowiadam, przecież nie uwierzycie że Wasze pociechy głośno krzyczą sh...t po usłyszeniu że będą pytani. Tłumaczą że nie wiedza co to słowo znaczy, może za malo lekcji angielskiego?;) Przerwy też jakoś mijają, w huku wiekszym niż podczas pracy z młotem pneumatycznym, potrącana przez uczniów już nie dopraszam się słowa przepraszam, ono nie jest wpisane w słownik współczesnego Polaka. Dzień dobry także, jaki ojciec taki syn przecież. Zaintrygowało mnie jednak zupełnie co innego niż wiekszość z Was, mianowicie GODZINY pisania postów. W mojej szkole nie mogę ot tak sobie usiąść przy konmputerze, właczyć gg, skype, stron ww. Uczę tam. A w urzędach "praca" na okragło jak to widać, rozpoczynająca się czytaniem doniesień o nas, nierobach, to taki znany wszystkim temat. Piszę Proszę Państwa z domu, w domu szukam w internecie ciekawych informacji, nowości z mojej dziedziny, drukuję itp. Wolałabym w szkole, wierzcie mi, przez te 40 godzin w tygodniu. Ale...dziś i czerwony i zielony długopis mi się wypisał, znowu kupowanie, za moje, gdziezbym śmiała marzyć o papierze do drukarki w szkolnym komputerze... I jeszcze jedno, ważne. Rodzice moich uczniów widzą moją pasję, pomagają mi jak mogą i to jest prawdziwa satysfakcja, usłyszeć - szkoda że to już koniec szkoły, dostać karteczkę z USA, Kanady, Australii z pozdrowieniami i kilkoma słowami od byłego ucznia. Wtedy naprawdę nie myśli się o tym co kiepskie w szkolach, co złe, co napełnia beznadzieją. Wybaczcie literówki, to nie nieuctwo a emocje. Wszystkim Wam zyczę po prostu pasji, bycia człowiekiem bez względu na zawód, który wykonujecie i sami zobaczycie, jak wtedy jest w życiu fajnie. ala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:35 Ma Pani swieta racje. Godzina 16 wybila i wszyscy ci zasuwajacy po 12h dziennie (8-16) skonczyli skrobac. Jedno wielkie LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ac Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 16:57 Wyobrażasz sobie 60-latka uczącego sześciolatki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:13 człowieku o czym ty gadasz fakt wszędzie możesz się spotkać z agresją ale wszędzie możesz się bronić w szkole to raczej nie bo jak krzykniesz na ucznia lub w obronie własnej udrezysz to odrazu wielki krzyk rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:29 Życzę kżdemu kto uważa, że praca w szkole to rarytas by poszedł tam pracować.Zaczynam pracę od 8 i często kończę około 1 w nocy. ( z niewielka przerwą na przygotowanie obiadu, porządki, rozmowy z rodziną).Moje dziecko często mówi, że dzieciom szkolnym poświęcam więcej czasu niż jej.Jeśli nauczyciel porządnie pracuje to jego czas pracy znacznie przekracza 40 godzin tygodniowo. Widzę po mojej siostrze,która pracuje 40 godzin. Ona nie przynosi swojej pracy do domu i po przyjściu może się poświęcić rodzinie, a ja dlaczego nie? Nadrabiam to właśnie w czasie ferii i wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fidryna Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.chello.pl 17.01.06, 17:28 podaj, skad masz TAKIE DANE STATYSTYCZNE, a jak nie masz, to NIE ZABIERAJ GLOSU... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.cable.satra.pl 17.01.06, 17:31 Nie masz zielonego pojęcia o szkole i o pracy nauczycieli. Gdyby pracowali tylko 18 godzin to zarabialiby 700 zlotych -dlatego każdy robi po 25 godzin średnio. Po drugie wyobrazasz sobie nauczycielkę klas pierwszych- w wieku 60 lat skacząca baunia z gromadką dzieci. stań pod tablicą a zobaczysz. 45 minut w szkole średniej np. zasadniczej i zmienisz zdanie. Patrz na siebie i swoją pracę a nie oceniaj innych. Dla przykładu zwróć uwage młodzieży np. na przystanku a zobaczymy czy nadal będziesz taki wyluzowany i bez stresu. a i jescze jedno- każdy nauczyciel musi sobie zaplanowac pracę na 45 miut i robi to w domu-bez fikcji jak to określasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielka Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 17.01.06, 17:32 Miałes pecha, trafiłes na kiepskich nauczycieli.Próbowałam sprawdzac prace uczniów w szkole. Efekt był taki, że wiecznie ktoś wchodził, coś chciał i musiałam drugi raz wszystko prześledzić w domu. Nasze szkoły nie są przygotowane do tego, by N. mógł przygotować sobie lekcję na jutro. Jeśli Cię to pocieszy, to wsród naszej gromady są i tacy co planują swoją pracę na jutro.Nie wrzucaj wszystkich do worka " nieroby", bo to krzywdzace- przynajmniej dla mnie. A swoją drogą- skoro mamy taki miód- to czemu tyle osób odchodzi od zawodu. Zapraszam...każdy może spróbować zostac nauczycielem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.broker.com.pl 17.01.06, 17:36 Tak mówi ososba nie związana ze szkołą. Nie masz o tej robocie zielonego pojęcia, więc się nie wypowiadaj. Twoje poglądy przypominają bełkot gospodyń spod osiedlowego sklepiku i ich wyobrażenia na temat lekkiej, łatwej i przyjemnej pracy nauczyciela. Przypuszczam, że przy dobrych układach (czytaj: takiej młodzieży, jaka jest)50-letnich nauczycieli będą przymusowo wywozić do wariatkowa, gdzie na prochach i w kaftanie spokojnie doczekają swojej emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hist Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:38 Swojego trzeba pilnować ! Tak jak górnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
lousville Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury 17.01.06, 17:48 Pracuję w szkole 5 lat. Zaczynałam od stawki 540 netto. Dzisiaj zarabiam kilkaset złotych więcej prowadząc 19 godzin dydaktycznych tygodniowo. Do tego, raz w tygodniu prowadzę zajęcia wyrównawcze i mam dyżur dla rodziców. Bezpłatnie. Średnio raz w miesiącu, dwa dni poświęcam na spotkania z rodzicami w ramach tzw. dni otwartych lub wywiadówek. Bezpłatnie. Dużo pracuję w domu, przygotowując się do zajęć. Jestem też wychowawcą. Jako wychowawca mam dodatek w wysokości ok. 40 zł. Trudno tutaj napisać ile drobnych i poważnych obowiązków spoczywa na wychowawcy własnie. Napiszę tylko że w klasie mam 14 chłopców, 9 dziewczynek. 2 chłopców bardzo źle znosi separację rodziców, czasem dotkliwie wyżywając się na klasie i nauczycielach. Inny chłopiec został niedawno usunięty z mojej klasy ponieważ wszystko, co robilismy, by nauczyć go normalnego współżycia z rówieśnikami, zawiodło. Kształcę się za własne pieniądze. Gmina oferowała dofinansowanie, w zamian za 5 lat pracy na jej terenie bez możliwości rezygnacji. Nie skorzystałam. Nie mam jeszcze męża ani dzieci, uczę j. angielskiego i jest mi o wiele łatwiej niż większości nauczycieli. Nie jestem ani leniem, ani obibokiem. Wcześniej pracowałam w prywatnej fimie, zarabiałam trzy razy tyle jako asystentka. Odeszłam z powodu mobbingu. Nie zamienię obecnego zawodu na żaden inny, to szczera prawda. Ale też nie wyobrażam sobie dotrwać w tym zawodzie do 60 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
mk0101 Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury 17.01.06, 18:30 Eee,niskie place to jedno, wczesniejsze emerytury to drugie. Powinniscie duzo wiecej zarabiac,ale nie powinniscie tez po ilus tam ledwie latach konczyc pracy. A co maja powiedziec ludzie, ktorzy pracuja w firmie taka jak Twoja poprzedniej, w ktorej nie wytrzymalas psychicznie?. Oni jakos beda musiec pracowac przez wiecej lat niz Ty. Zawodow bardziej stresujacych niz praca nauczyciela oraz tych gdzie trzeba dluzej pracowac (nie dotyczy zawodow zwiazanych z budzetowka) jest wg mnie mase. I co wszyscy maja isc na wczesniejsze eemerytury? A kto bedzie w takim razie na nich zarabial? ZUS padlby, a wy sami w OFE byscie na swoje emerytury nie zarobili. Wszyscy wg mnie powinni pacowac do tego 65 roku zycia. Bez podzialu na jakis nauczycieli, policjantow (kolejni krotko pracujacy), kobiet mezczyzn itd Odpowiedz Link Zgłoś
lousville Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury 17.01.06, 18:37 Oczywiście, że jest cała masa stresujących zawodów i nasz nie jest najbardziej stresogennym pośród nich. Skoro jednak fakt, że jestem dla Franka wychowawczynią, uczę go angielskiego, jestem kobietą i mam 30 lat nie jest wystarczającym powodem, by od czasu do czasu dostosować się do moich próśb i zaleceń, to co będzie, jak będę miała 60 lat i znowu spotkam takiego Franka ? Franek mnie totalnie oleje. W najlepszym wypadku. To gdzie tu jest sens ? Mam pracować dla zasady ? Żeby innym grupom zawodowym nie było przykro ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viola Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.tychy.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 18:06 A kto tych, którzy krytykują nauczycieli nauczył pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 08:01 zapewne nie Ty skarbie, bo zapewne ukonczylas uniwerek i nie uczysz polglowkow .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzywwy Jestem emrytowanym nauczycielem PW i prac ręcznych IP: *.atol.com.pl 17.01.06, 18:15 Nigdy nie byłem w wojsku. Nie chciano mnie przyjąć ze względów politycznych. Bardzo chciałbym wojskowego w jakiejś sztuce zagrać. Racca przez 2 c. Mam czetry pokoje i nadmetraż dzięki uprzejmości rady osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: górnik i hutnik Czy nauczycielka to swięta krowa , a nauczyciel to IP: *.promax.media.pl 17.01.06, 18:30 ...święty byk ? Kolejna grupa darmozjadów . DO ROBOTY !- P.Belka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BZDURZEK Bzdury, bzdury... Dlatego pytania bzdurne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 18:38 1.Dlaczego efektywny czas pracy w większości innych zawodów jest niższy niż nauczycieli? 2.Dlaczego intensywność, zakres czynności i obowiązków są znacznie wyższe niż w większości innych zawodów? Odpowiedz Link Zgłoś
lousville Re: Bzdury, bzdury... Dlatego pytania bzdurne? 17.01.06, 18:42 Gość portalu: BZDURZEK napisał(a): > 1.Dlaczego efektywny czas pracy w większości innych zawodów jest niższy niż > nauczycieli? > 2.Dlaczego intensywność, zakres czynności i obowiązków są znacznie wyższe niż > w większości innych zawodów? odpowiedź na pierwsze pytanie: Ponieważ pracujemy z dziećmi i młodzieżą. odpowiedź na drugie pytanie: Ponieważ pracujemy z dziećmi i młodzieżą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzdurzek Re: Bzdury, bzdury... Dalsze pytania bzdurne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 18:52 Czy pensje zwracają koszty studiów? Czy późniejszy ( 5 lat) start w życie zawodowe na wpływ wysokość przyszłej emerytury? Ile lat musi pracować nauczyciel ,żeby osiągnął średnie krajowe wynagrodzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielka Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 19:01 PRzygotowywanie się do lekcji to nie fikcja. Bardzo chętnie zostanę w szkole 40 godzin w tygodniu, poprawię wszystkie sprawdziany i przygotuję się do lekcji. W tej chwili robię to w domu i nie otrzymuję za to zapłaty, więc chetnie zrobię to w ramach pracy a nie w ramach mojego wolnego czasu. Proponuję, by każdy kto nie wie ile czasu potrzeba na przygotowanie 45 minut lekcji spróbował przygotowąc taką lekcję, poprowadził ja tak, by uczniowie wszystko zrozumieli, by utrzymał uwagę uczniów przez 45 minut, zapewnił im bezpieczeństwo oraz uspokoił wszystkich przeszkadzających uczniów oraz tych agresywnych (bo i tacy w śród nich są) a do tego tych właśnie uczniów równocześnie nauczyć. Piszecie różne opinie o pracy nauczyciela nie znając jej dokładnie. Nie potraficie poradzić sobie z własnymi dziećmi- jednym czy dwojgiem a piszecie ,że to "drobiazg" i żadna praca , gdy w klasie ma sie ok 30 waszych dzieci. Potaficie własneme dziecko nauczyć fizyki, chemii, matematyki czy polskiego, Stolarstwa czy jakiego kolwiek innego zawodu? Przecież każdy z was ma jakąś specjalizację. Dla własnych dzieci nie macie cierpliwości a piszecie ,że to nic nauczyć, że to taka łatwa praca. Chcecie, by wasze dzieci uczyli ludzie dobrze wykształceni.Ciagle podnosimy kwalifikacje i płacimy za to z własnej ieszeni. Mam ukończone dwa kierunki studiów i studia podyplomowe i zakład pracy mi nie dopłacił do tego ani jednej złotówki. Gdyby nie my , wasze dzieci, nie porafiły by nawet czytać i pisać. Chcecie, by wasze dzieci uczyły osoby w podeszłym wieku? Zmęczone pracą? Które już nie mają tyle cierpliwości co jeszcze kilka lat wcześniej? Uważam ,że powinniśmy mieć możliwość wyboru kiedy odejdziemy na emeryturę. Kto nie ma już sił powienien mieć do prawo przejść na emeryturę wcześniej, kto ma jeszcze siły ,by nauczyć wasze dzieci niech to robi tak długo dopuki jest skuteczny.Jakość naszej pracy powinna być najwyższa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki tylko ile nas będą kosztowały te przedwczesne emer IP: *.gdynia.mm.pl 17.01.06, 19:05 ytury Nie dałem rady przeczytać wszystkich 500- set komentarzy więc nie wiem czy ktoś z was się zastanowił ile zarabia przeciętny nauczyciel z 15-letnim stażem i jak będzie wyglądała jego "przedwczesna" emerytura. Ja osobiście wolę, aby moje składki poszły na nauczycieli, niż na górników,(podejrzewam , że jedna emerytura górnicza odpowiada 5 nauczycielskim)a społeczne korzysci pracy jednego i drugiego zawodu przemilczę. Tak wieszacie psy na tych nauczycielach, ale autorów nawet najgłupszych wypowiedzi jednak ktoś pisać nauczył. Osobiście uważam, że jest wielu swietnych nauczycieli, którzy mając świadomość uposażeń jakie na nich czekają , wybrało ten zawód z powołania, i niech chociaż możliwość pójścia na wcześniejszą emeryturę, zrównoważy im trudy i poniżenia jakie znoszą podczas swojej pracy.(wiem cos o tym bo sam należałem raczej do trudnych wychowaczo jednostek :-) ) Jak tego zabraknie (emerytur) to szkoły w rzeczywistości staną się przechowywalniami życiowych niedojd po kolegiach pedagogicznych, a wtedy zobaczymy jak waszym dzieciom pójdzie pisanie durnych postów. W ostateczności będzie mozna posłac dziecko do prywatnej szkoły tylko powiedźcie mi ilu z was na to stać ? Odpowiedz Link Zgłoś
leszekzw Re: tylko ile nas będą kosztowały te przedwczesne 17.01.06, 21:23 Nie da sie długo wytrzymać pracując w wielu zawodach. Nie mam nic przeciwko temu aby nauczyciele, służby mundurowe, górnicy itd. otrzymali wcześniejsze emerytury jesli sami tego chcą. Uwazam że 15 latach pracy nie powinna ona przkraczać 37,5% średniej pensji w oswiacie, wojsku, górnictwie itd., po 20 latach 50%, po np. 30-40 latach powinna byc liczona według sredniej jaka sobie kazdy wypracował (czyli mogłaby przekraczac srednią krajową). Ale kto wyżyje za 37,5 sredniej krajowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna2006 Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 20:30 WŁADZA POWINNA OTWORZYC OBOZY KONCENTRACYJNE I WYBIC WSZYSTKICH EMERYTOW Z WYJATKIEM GÓRNIKOW I TAK NAS ZALATWIAJA FOZEM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.it-net.pl 17.01.06, 22:10 Wszystkie głosy krytyki w stronę nauczycieli bylyby słuszne, gdyby do szkoły chodzili uczniowie,chcący się uczyć.Niestety,duża grupa uczniów bywa w szkole ze względów towarzyskich. Zmusić do myslenia jest niezwykle trudno, zainteresować można pod warunkiem, ze uczeń z gory nie zaloży, ze nauczyciek to wrog, z ktorym trzeba walczyc. Nasza praca jest trudna nie fizycznie, bo jednak zdecydowana większość nauczycieli rękoczynów nie stosuje. Jest wypalająca emocjonalnie. Presja ze strony rodziców i wymagania naszych wladz oświatowych sprawiają, że szybko stajemy się wrakami psychicznymi. I nie dla dobra nauczycieli, ale uczniów właśnie wiek emerytalny powinien być rozsądnie określony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.makronet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 07:43 Pewnie w domu prace same sie sprawdzają, lekcje same przygotowują. Szkoda, że tak nie jest, a chciałabym, chciała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.stansat.pl 18.01.06, 09:22 Popracuj tydzien w szkole - a zobaczysz różnice między pracą nauczyciela a pracą urzędnika. Poczujesz się wtedy w urzędzie jak na wczasach, albo w gabinecie ciszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.stansat.pl 18.01.06, 09:26 Nauczyciele mogą wykonywć tylko niektóre czynności w szkole . większość muszą robić w domu, szkoła nie stwarza im warunków wykonania czynności "okołolekcyjnych" - a jest ich BARDZO wiele - kto nie spróbował niech sie nie wypowiada - bo nie wie o czym mówi Odpowiedz Link Zgłoś
aniarad1 Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury 18.01.06, 09:36 po dniu w szkole, pełnym godzin, czuję się czasem jakbym pracowała w kamieniołomach. Nie jest to lekka praca. Ale to juz wie tylko ten, kto sam pracuje jako nauczyciel... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.smstv.pl 18.01.06, 11:04 Trzeba OGRANICZYĆ PRAWA UCZNIA! Dyscyplina jest konieczna. Ale to niestety ci "z góry" o tym decydują.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robzol Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.wierzchowo.sdi.tpnet.pl 18.01.06, 13:17 Jestem ciekawy jak często 60letni urzednik przechodzi korytarzem na którym jest np 200 petentów, a jak często robi to nauczyciel? No i jaką miarą porównać 13latka do osoby dorosłej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tenia Re: Czy nauczyciele stracą wcześniejsze emerytury IP: *.sylwex.pl / 213.17.152.* 18.01.06, 16:05 zalamuje rece czytajac te opinie niech kazdy wejdzie do szkoly chociaz na przerwe zapewne przestanie zazdroscic im wolnego znam nauczyciela z 25 letnim stazem i ubytkiem sluchu w 45 % znerwicowanego bojacego sie czy po szkole nie dostanie jesli wymaga i chce nauczyc Odpowiedz Link Zgłoś