Gość: Ewa IP: *.toya.net.pl 08.01.07, 16:48 Jeśli pracodawca wymaga znajomości Excela , to znaczy, że jakich funkcji będzie wymagał czy tez jakich zadań? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: as Re: znajomość excela IP: *.zwm.punkt.pl 08.01.07, 17:34 zawsze sprawdzaja reglinp i reglinw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omegga Re: znajomość excela IP: *.e-wro.net.pl 08.01.07, 17:41 to zalezy na jakie stanowisko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: znajomość excela IP: *.zwm.punkt.pl 08.01.07, 17:46 ja pamietam ze raz sprawdzili u mnie znajomosc excela powywalali skad sie da skroty do programu i powiedzieli "prosimy wlaczyc excela" ponoc 90% ludzi, w tym 100% kobiet oblewalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omegga Re: znajomość excela IP: *.e-wro.net.pl 08.01.07, 17:49 :-) ja wstawiałam jakieś funkcje i wykres do tego, natomiast koleżanka miała tabele przestawne, jak juz pisałam wszystko zalezy od stanowiska, więc autorka postu powinna napisac na jakie stanowisko będzie ta znjomośc excela sprawdzana- może wtedy coś konkretniejszego ktoś napisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: znajomość excela IP: *.toya.net.pl 08.01.07, 18:13 Dziękuję kochani i przepraszam ze niekompletnr informacj( musiałam biec po dziecko do żłobka). A więc stanowisko biurowe, wpisywanie danych i takie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andru Re: znajomość excela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 18:32 to zalezy rozne kompetencje zwiazane z excelem -formuly w arkuszu, generowanie roznych raportow na ich podstawie -funkcje rozne, ktorych opis mozna znalezc w helpie -wykresy, dopsowanie krzywych (regresje rozne, np. reglinp), wykr. przesrawne -makra (znajomosc podsaw programowania w visual basic) -import danych roznego formatu do posatci excela -wspolpraca excela z baza danych ms access Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omegga Re: znajomość excela IP: *.e-wro.net.pl 08.01.07, 23:08 na stanowisko biurowe raczej z makr Cie nie będą pytali, formuły i funkcje, chyab,że masz pracować w excelu-jakieś analizy, bazy danych-wtedy moga pytać o wszysko co wymienił andru-tomoje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi to bardzo mądrzy byli :( 08.01.07, 23:15 o umiejętności uzycia narzedzia nie świadczy znajomosć jego budowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bleh Re: znajomość excela IP: *.aster.pl 11.01.07, 23:54 No to bzdura szczytowa. Bo to jest znajmość budowy windowsów i z używaniem excela nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: znajomość excela 08.01.07, 23:21 z exelem jest jak z piękną kobietą - niby każdy wie że umie wiele ale i tak uzywa do 4 podstawowych działań ;) jeśli to zwykłe stanowiskio biurowe to myślę że pracodawca będzie happy jesli będziesz potrafiła zrobić "tabelkę z podsumowaniem" jeśli analizy to może być i tak że dopiero znajomośc VisualBasica, kwerend, może być przepustką do dalszej rozmowy. ale nie przejmuj sie zbytnio i pisz że znasz myślisz że poza informatykiem ktokolwiek w przeciętnej firmie umie ocenić czy znasz (trochę lepiej) excela??? Odpowiedz Link Zgłoś
hipotamica Re: znajomość excela 09.01.07, 19:08 kwerendy robi się w accesie a nie w excelu;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andru Re: znajomość excela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 19:40 slwow kwerenda oznacza przeszukanie jakiegos zasobu mozna wiec powiedziec, ze sie przeporwadza kwerenda w celu wybrania rekordu spelniajacego jakies kryterium jednak rzeczywiscie kazdemu kto sie zna na bazach danych slowo kwerenda kojarzy sie z zapyatniem wyslanym do gazy danych zgadzam sie, ze wiekszosc ludzi mysli, ze w excelu mozna zrobic jakies proste tabelki wykresiki. zmoan oczywiscie znacznie wiecej - wydaje mi sie jednak, ze malo kto bedzie o takie rzeczy pytal na rozmowie kwalifkacyjnej do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: znajomość excela 10.01.07, 12:54 > kwerendy robi się w accesie a nie w excelu;) a mozesz się ździwić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gls1 Re: znajomość excela 10.01.07, 17:48 Jeżeli wymagają skupiania się na Excelu i Accesie w firmach (gdzie są bazy danych magazynowych) to znaczy, że pracują tam gamonie którzy nie znają możliwości swojego programu magazynowo-księgowego, lub nie stać ich na "c(ó)ś takiego" i tyle!! Analizy, zestawienia raporty łatwo i przyjemnie robi program magazynowo księgowy lub "MRP", a MS Office jest dobry jako "indywidualny notatnik-kalendarzyk".....PZDR!! Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: znajomość excela 11.01.07, 10:09 to juz temat do osobnej dyskusji czy opierac sie na narzedziach specjalizowanych i wspólpracujących ze sobą a do okazjonalnych analiz uzywać arkusza kalkulacyjnego czy mieć "szwajcarski scyzoryk" tak że nawet edytory tekstu nie są potrzebne. myśle że gamoniowatość polega na tym że ma się jakies narzedie ale kupuje się następne robiace dokładnie to samo bo się nie wie że się już je ma a sprzedawca zaprezentował "nowa reowlucyjną funkcję" (np. sortowanie ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: excel Re: znajomość excela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 18:30 gamoniowatosc polega na tym, ze jezeli sa juz profesjonalne narzedzia do jakichs uslug, to ponowna ich implementacja jest strata czasu i pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: znajomość excela 12.01.07, 00:00 Gość portalu: excel napisał(a): > gamoniowatosc polega na tym, ze jezeli sa juz profesjonalne narzedzia do jakich > s uslug, to ponowna ich implementacja jest strata czasu i pieniedzy bla, bla, bla.... Zwlaszcza jesli robie sie wiele jednorazowych, z natychmiastowym terminem realizacji, niepowtarzalnych analiz lub laczy dane z roznych programow... Access jest swietnym narzedziem do powyzszego, zwlaszcza, ze malo firm stac programy dedykowane, no i jak wspomnailem, po kiego grzyba oprogramowywac za grube pieniadze niszowe, zadko wykorzystywane funkcjonalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gls1 Re: znajomość excela IP: *.foke.pl 12.01.07, 11:14 Znacznie taniej jest "robić analizy" za pomocą kalkulatora, kartki papieru i ołówka... Ja też rektutowałem i zawsze pisałem jakie funkcje MS Office są u nas wymagane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: excel jakie funkcje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 19:46 a o jakich funkcjach pisales? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gls1 Re: znajomość excela IP: *.foke.pl 12.01.07, 11:04 Tylko "to niepotrzebne narzędzie" jest zintegrowane w przeciwieństwie do MS Office, który powinien być traktowany jak narzędzie pomocnicze a nie jako bazowe!! Bardzo sobie cenię MS Officeale jako "suport". Aby kontrolować ( zarządzać) firmą lub działem potrzeba systemu, który jest zintegrowany z całą firmą a MS Office tego nie potrafi!! Są oczywiście "geniusze" robiący bazy danych NP: hurtowni na Accesie....PZDR!! Odpowiedz Link Zgłoś