Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Children Benefit Irlandia

13.02.07, 23:58
    Zwracam się z zapytaniem i wielką prośbą o odpowiedż w sprawie zasiłku.Mój
    mąż od 3 lat pracuje w Irlandii.Rok temu złożył wniosek w urzędzie (wraz z
    aktami urodz dzieci,aktem małżeństwa,zaświadcz o zameldowaniu w Polsce,
    zaświadcz ze szkoły i przedszkola,że dzieci uczęszczają) o zasiłek na
    dzieci.Ja zasiłku w Polsce nie pobieram. Zrezygnowałam aby mąż się o nie mógł
    ubiegać tam(z wiadomych względów). Do dziś CISZA (!!!!) Dzwoni tam regularnie
    (myśleliśmy po pół roku czekania,że dokumenty zaginęły) NIE, są na swoim
    miejscu,w pełnym komplecie. Czekają na rozpatrzenie. Śmiech na sali,ale to
    prawda.(tłumaczą się dużą ilością wniosków, zapewniają,że nadpłacą z
    wyrównaniem od dnia złożenia wniosku w razie przyznania zasiłku i,że czas na
    rozpatrzenie z 10-ciu m-cy przedłużył się do 18-nastu) Dziś dzwonił do
    konsulatu w Dublinie. Strona Polska nie ma na to wpływu i nie jest o tychże
    zasiłkach (warunkach ich przyznawania itp) informowana. Ponoć żadnego prawnie
    określonego terminu wogóle nie ma. Rząd Irlandzki robi z tym co chce i jak
    chce. (Najpierw wielkie halo na prasę i telewizję o tym jak to się wszystkim
    należy i ile) a teraz zonk! Telefony od Polaków będących w naszej sytuacji
    się nie urywają. Wiadomo tylko,że jeśli rodzina jest w komplecie w Irlandii
    cała ta szopka nie ma miejsca. Niestety nie we wszystkich sytuacjach tak
    jest,ja z dwójką dzieci jestem w PL.
    Czy ktoś był lub jest w podobnej sytuacji? A może powinnam już zapomnieć o
    tym,że kiedykolwiek dadzą to,co nam się prawnie należy?
    Obserwuj wątek
      • 0tdr0 Re: Children Benefit Irlandia 14.02.07, 00:17
        Zasilek dadza ale z wyrownaniem- jak pisza i mowia. W kazdym razie w wiekszosci
        znancyh mi przypadkow tak bylo.
        To, ze media sprawe naglosnily dziala tylko na niekorzysc tych, ktorzy sie
        zglaszaja- bo kolejka spraw do rozpatrzenia jest dluga. A dlugo to trwa byc moze
        dlatego, ze wnioski wymagaja pewnego sprawdzenia ze stanem faktycznym w Polsce.
        Inaczej przedsiebiorczy rodacy okazywaliby sie w co drugim przypadku glowami
        25-cio glowych rodzin ;).
        • Gość: styga.gdy Re: Children Benefit Irlandia IP: *.gdynia.mm.pl 14.02.07, 22:01
          Jeśli jest jak piszesz sytuacja wydawać by się mogła była do przewidzenia.
          Dziwi mnie sposób w jaki na ten temat wypowiada się Polski Konsulat.Tak,jakby
          wogóle nie byli w stanie pomóc, nie mieli kompletnie wiedzy na ten temat.
          Dlaczego nie zrobią jak w Norwegii? Wydają druki które wypełniają odpowiednie
          instytucje w PL składają w kraju w którym osoba ubiega się o rodzinne, czeka
          się ok 4 tyg i po sprawie. Ludzie wyjeżdżają do pracy na różne okresy i np
          weźmy ludzia który orać będzie tam (Irlandia) 1,5 roku. Możliwe,że wogóle nie
          doczeka się nawet głupiego zasiłku na dzieci który niby mu się należy. Bo
          szybciej do domu wróci. I jakoś śmieszne to dla mnie,bo nawet gdyby przesyłkami
          pocztowymi mieli te dokumenty sprawdzać to ze sto razy by je przez tak długi
          czas prześwietlili*. Dziwna sprawa.
          • 0tdr0 Re: Children Benefit Irlandia 14.02.07, 22:42
            Tylko ilu rodakow pracuje w Niorwegii a ilu w Irlandii.
            Ponadto urzedy skandynawskie sa administracyjnie sprawniejsze niz urzedy
            irlandzkie, o czym kazdy, kto tam cos zalatwial dobrze wie.
            Jesli chodzi o wyrownanie to trzeba by bylo spytac sie kogos, kto byl w takiej
            sytuacji, czy mimo wyjazdu nie zostana one wyplacone- teoretycznie tak powinno byc.
            Mysle, ze nie tylko tylko irlandzkie, ale i polskie urzedy nie sa dostatecznie
            przystosowane do takiej ilosci korespondencji, a na pomysl stworzenia do tego
            celu dodatkowych etatow (z ludzmi dobrze, najlepiej biegle znajacymi jezyk
            angielski- tacy kosztuja, a pensja urzedasa nie jest dla nich atrakcyjna) pewnie
            nikt nie wpadl, bo narazilby sie na zarzuty o rozdymanie administracji. Ale to
            luzne dywagacje.
            • Gość: styga.gdy1 Re: Children Benefit Irlandia IP: *.gdynia.mm.pl 14.02.07, 22:54
              Pewnie to śmieszne, ale paru Irlandczyków to się ponoć lekko zdziwiło,że w ich
              kraju jest coś takiego jak :zasiłki rodzinne, dofinansowanie do mieszkania,
              zwrot podatku, twierdzą, że nigdy o tym nie słyszeli i z tego nie korzystali.
              Nie wiem, może mają tak wysokie zarobki,że i tak by im nie przysługiwało(choć z
              tego co słyszałam,zasiłek należy się niezależnie od wysokości zarobków).A może
              zwyczajnie nie jest to dla nich aż tak znacząca kwota o którą warto zabiegać? I
              tak nic nam nie pozostaje jak czekać. Byłam ciekawa,czy ktoś jest w podobnej
              sytuacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka