engineer3 03.05.07, 13:20 Jestes inzynierem to pisz ile zarabiasz netto, w jakiej branzy pracujesz i ile juz masz doświadczenie zawodowego. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taki_i_owaki a po co ci to ? 03.05.07, 16:06 przeciez i tak wyjezdzasz !! wejdz na forum Praca za granica i tam pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
mocker2 Re: a po co ci to ? 03.05.07, 17:21 :-) sam napisz ile zarabiasz? gdzie? po ilu latach pracy to Ci powiem czy czy mozesz wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
engineer3 Re: a po co ci to ? 04.05.07, 18:13 mocker2 napisał: > :-) > sam napisz ile zarabiasz? gdzie? po ilu latach pracy > to Ci powiem czy czy mozesz wiecej staż 1,5 roczny ale studia skonczyłem w pazdzierniku, pracowałem juz na studaich 3000 neto, branza nei napisze chce byc anonimowy (jedyna firma tego typu w miescie) choc miasto bardzo duże Odpowiedz Link Zgłoś
mocker2 Re: a po co ci to ? 04.05.07, 20:33 to jesli nie jestes programista lub nie pracujesz w Wawie to b. dobrze, na taki krotki staz (1,5 roku) taka kasa jak chcesz zarabic wiecej to albo poczekaj albo jednak jedz na zachod :) ja zarabialem tyle 3 lata temu Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin711 Re: Pensje inzynierów!!!! 04.05.07, 09:40 Uważam że to dobry temat na wątek - przecież tu nie chodzi o to żeby się chwalić (i tak nikt nie zna waszej prawdziwej tożsamości, więc cóż za sens ma zmyślanie), ale o to żeby mieć porównanie czy nasze zarobki są dobre na tle innych, czy juz czas uderzyć o podwyżkę, a może poszukać innej firmy.... Tak więc, mój staż pracy to 7 lat - mam uprawnienia budowlane. Pracuję na stanowisku kierownika budowy w prywatnej firmie w 3-mieście. Praca raczej na miejscu lub w okolicach. Nie prowadzę jakiejś jednej dużej budowy, ale raczej po kilka mniejszych tematów na raz z zekresu budownictwa przemysłowego i branży energetycznej. Moja pensja netto to 5 kpln, z czego jedynie połowa na umowie :- ( Do tego nauka języka, komórka. Odpowiedz Link Zgłoś
conoco1 Re: Pensje inzynierów!!!! 05.05.07, 09:54 Ja podobnie jak kolega, branza budowlana, 5 lat praktyki, uprawnienia i stanowisko kierownika budowy. Firma prywatna sredniej wielkosci, miasto 100 tysieczne, srednio pracuje 250 godz/mc przez caly rok. Zarobki 3500 netto. Odpowiedz Link Zgłoś
anik79 Re: Pensje inzynierów!!!! 06.05.07, 10:12 Witam! Aktualnie jestem na okresie próbnym.Jako kierownik serwisu zarabiam 3500 brutto + samochód służbowy + nauka jezyka (2 razy w tygodniu po 1,5 godz.) + komórka. Pracuje od poniedziałku do piątku (sobota i niedziela zawsze wolne). Nie uważam tych zarobków za dobre, ale mam nadzieje że po okresie próbnym troche sie poprawią. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
absoolvent Re: Pensje inzynierów!!!! 06.05.07, 11:58 Witam, ponad roczny staż pracy, pierwsza praca, firma z branży elektroenergetycznej, potentat w swojej gałęzi, kapitał polski, stanowisko samodzielnego specjalisty, jedno z największych miast Polski. Pracuję od poniedziałku do piątku, czasami w soboty, co najmniej 8h dziennie, brak jakichkolwiek bonusów(przepraszam jest 30 min basenu tygodniowo:)). Zarabiam 2400 brutto. Uważam że zarobki te są nieadektwatne do wykonywanej pracy i wykształcenia(mgr inż.), dlatego jestem w trakcie poszukiwania nowej pracy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martak82 Re: Pensje inzynierów!!!! 08.05.07, 17:46 Mam pytanie, na jakim poziomie kształtują sie zarobki inż. jakości w dużej amerykanskiej firmie,a ile może zarządać ubiegłoroczny absolwent z około rocznym dośw. + dwa j.obce? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
wypowiedz Re: Pensje inzynierów!!!! 12.06.07, 23:24 absoolvent napisał: > Witam, > ponad roczny staż pracy, pierwsza praca, firma z branży elektroenergetycznej, > potentat w swojej gałęzi, kapitał polski, stanowisko samodzielnego specjalisty, > > jedno z największych miast Polski. Pracuję od poniedziałku do piątku, czasami w > > soboty, co najmniej 8h dziennie, brak jakichkolwiek bonusów(przepraszam jest 30 > > min basenu tygodniowo:)). Zarabiam 2400 brutto. > Uważam że zarobki te są nieadektwatne do wykonywanej pracy i wykształcenia(mgr > inż.), dlatego jestem w trakcie poszukiwania nowej pracy. > Pozdrawiam Czyzby szanowny kolega inzynier pracowal w SELPOLU :) W tej firmie duzo inzynierow pracowalo, pracuje a i bedzie w przyszlosci pracowac, ale mianownik jest wspolny, nikt tam dlugo nie grzeje miejsca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dohtem81 Re: Pensje inzynierów!!!! 01.07.07, 16:42 firma z kapitalem amerykansko-japonskim. podstawa pensji 4k brutto. pozycja field engineer. praca nigdy w miejscu zamieszkania, praktycznie w kazdym miejscu na swiecie (okrazylem juz kule ziemska). 2 lata doswiadczenia. lacznie z location premium, dieta, pensja, po oplaceniu jedzenia zostaje mi srednio 9k na reke + zwiedzanie swiata za darmo. to tyle na dzisiaj ;) Odpowiedz Link Zgłoś
smdf1 Re: Pensje inzynierów!!!! 06.06.08, 11:16 ja moge zaproponowac prace na lipiec sierpien przy kontrakcie w okolicach Włocławka zainteresowanych proszę o kontakt mailowy. Konieczne posiadanie uprawnień do kierowania budową, atrakcyjne wynagrodzenie. smdf@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
soft_engineer Re: Pensje inzynierów!!!! 11.05.07, 02:15 1 rok doświadczenia (politechnika, najlepszy student). 6000 brutto. Inżynier oprogramowania systemów krytycznych dla telekomunikacji ( projekty dla Nokia-Siemens Networks). Dodatkowe projekty na zlecenie: 1000-2000 netto. Odpowiedz Link Zgłoś
designeng Re: Pensje inzynierów!!!! Niemcy 23.08.08, 13:44 Design Engineer-projekty 3d w Catii 4i5, Hamburg-przemysl lotniczy. Praca 40 godz w tyg. Kontrakt zawarlem po ukonczeniu krotkiego kursu Catii w Polsce.Pracuje w swojej branzy i cwicze sie w Catii,na co w kraju nie mialem szans. Mam 2900 Euro brutto (netto 1800), co jest w Niemczech dolnym pulapem dla inzynierow. Obecnie w Niemczech inzynier bez doswiadczena, ale z kierunkowym wyksztalceniem dostanie na starcie minimum 3-3.5 tys Euro, jesli tyle zarzada. Po dwu latach do tysiaca wiecej. Tu naprawde brakuje inzynierow. W moim biurze np. jest ok 20% architektow na stanowiskach inzynierskich. Ciagle poszukiwani sa nowi pracownicy, wystarczy ze znaja angielski i pragram CAD. Jednak nie radze przeprowadzki do Niemiec bez znajomosci jezyka niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
gornik.przodkowy Re: Pensje inzynierów!!!! 18.05.07, 03:31 2330 funtow miesiecznie (netto) + 15 % dodatek zmianowy Staz pracy - 3 miesiace Stanowisko : Site engineer Duza firma budowlano inzynieryjna Miejsce pracy: Irlandia polnocna Czas pracy : w konrakcie 45 h/tydz + "rozsadna ilosc godzin nadliczbowych" - realnie 60 h/tydz, sytemem zmian 12 godzinnych , jeden tydzien nocna, jeden dzienna, czasem (okazjonalnie) ok 6-7 godzin w soboty lub niedziele. Bonusy: samochod sluzbowy ( prywatne podroze nierefundowane) + komorka (polaczenia miedzynarodowe zablokowane) satysfakcja z pracy : - bardzo duza pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gornik.przodkowy Re: Pensje inzynierów!!!! 18.05.07, 03:39 > 2330 funtow miesiecznie (netto) + 15 % dodatek zmianowy przepraszam - mialo byc "brutto" Odpowiedz Link Zgłoś
taki_i_owaki Re: Pensje inzynierów!!!! 18.05.07, 07:27 a ile od brutto odjac zeby wyszlo netto ? Odpowiedz Link Zgłoś
martak82 Re: Pensje inzynierów!!!! -pytanie do gornik.prz. 18.05.07, 19:48 witaj, gratuluje trafnej (jak mi sie wydaje) posadki. mam pytanie do Ciebie, jak dostałeś tą prace?? czy szukałes za pomocą jakiejs agencji tu w polsce czy z ogloszen angielkich/irlandzkich?? Pytam, poniewaz sama sie zastanawiam coraz bardziej nad opcja emigracji ale tylko do pracy w zawodzie czyli jako inzynier w dzialach produkcyjno/rozwojowych/jakosci. Bylam juz na jednej rozmowie z Irlandkaza posrednictwem agencji. jak to wyglada z tymi Irlandczykami itd? dzieki za odpoiwedz:) PS. moze wolisz opisac to za pomoca email?-martak82@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
gornik.przodkowy Re: Pensje inzynierów!!!! -pytanie do gornik.prz. 18.05.07, 20:19 Dlugo szukalem pracy przez bank danych inzynierów - niestety w mojej branzy (gornictwo - specjalnosc - maszyny gorncze) niewiele mogli mi zaproponowac. Z reszta to samo dotyczny innych poratli z ogloszeniami ( bylem zalogowany chyba we wszystkich polskich). Na ogloszenie natknalem sie chyba na gazeta.pl. Firme z ogloszenia znalem dosc dobrze bo jest to jeden z najwiekszych graczy w dziedzinie budowy tuneli na swiece. Wyslalem CV i pozniej juz poszlo szybko - rozmowa w Warszawie, troche szczeglowych pytan ( glownie o praktyki zawodowe oraz doswiadczenie) i po dwoch tygodniach telefon czy jestem wciaz zainteresowany i kiedy moge przyleciec. Przyslano mi bilet i zaczalem prace. Na poczatku szkolenia przez ok 3 tyg a pozniej "krew, pot i lzy " hehehe ;]. Pracuje przy duzym projeckie JV finansowanym przez lokalny samorzad, pomiedzy moja firma macierzysta oraz lokalnym partnerem. Jak dostac taka prace? Przede wszystkim dyplom uczelni technicznej i to niekoniecznie stricte zwiazany z dana branza. Nieodzowny jest oczywiscie komunikatywny angielski.Bardzo przydaje sie jakikolwiek inny jezyk. Mnie np. przydal sie czeski, choc potrafie powiedziec tylko kilka slow :]. Generalnie jak sie zaczyna prace w zawodzie nalezy szukac duzej firmy - zapewnia zwykle lepsze warunki placowe niz mniejsze, oraz daje pewien prestiz pracy, co pozniej atrakcyjnie wyglada w CV. Kiedy zdobedzie sie troche doswiadczenia warto rozgladnac sie za mniejszym projektem w ktorym mozna starac sie o wyzsze stanowisko. A pozniej znowu szukac wiekszej firmy i stanowiska na tym samym poziomie za lepsze pieniadze. Zdobyc troche doswiadczenia i wszystko od poczatku :] Co do agencji posrednikow to nie mam zdania , bo sie z nimi osobiscie nie zetknalem. Z opowiadan znajomych wychodzi 50 /50 -czesc jest zadowolona czesc przeklina na czym siwat stoi. Pozdrawiam i zycze powodzenia :] Odpowiedz Link Zgłoś
maxim30w Re: Pensje inzynierów!!!! -pytanie do gornik.prz. 19.05.07, 00:14 Ja polecam bezposrednie kontakty z duzymi miedzynarodowymi firmami. Proponuja dobre stawki i mozna pracowac przy ciekawych projektach. PS. Nie pracujesz czasami w Belfascie przy budowie m.in. kanalizacji o "dosyc" duzych srednicach? domyslam sie w jakiej firmie, ale mysle ze w M E (w skrocie oczywiscie). Odpowiedz Link Zgłoś
gornik.przodkowy Re: Pensje inzynierów!!!! -pytanie do gornik.prz. 19.05.07, 02:09 gratuluje dedukcji :] Odpowiedz Link Zgłoś
maxim30w Re: Pensje inzynierów!!!! -pytanie do gornik.prz. 19.05.07, 12:16 Jednak mialem nosa :) Tez bylem w Warszawie na rozmowach, ale ostatecznie wypadlo na Glasgow. Z perspektywy czasu widze, ze to jest dla mnie lepsze i bardziej mi jednak odpowiada. Zycze powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
doublepe Re: Pensje inzynierów!!!! -pytanie do gornik.prz. 28.06.07, 22:18 > gratuluje dedukcji :] tez pracuje w ME tylko w Angli nie w Szkocji jestem po inzynierii srodowiska zaopatrzenie w wode, pracuje jako @design engineer" 1,5 roku doswiadczenia w Polsce porzadna firma bardzo dbaja o ludzi, mozna uczestniczyc w naprawde fajnych projektach i sporo sie nauczc w uk rynek pracy dla inzynierow jest ogromny, prace mozna wlasciwie znaleac z dnia na dzien ale trzeba mowic dobrze po ang i potrafic byc samodzielnym jesli ktos jest z mojej branzy i szuka pracy za granica niech sie odezwie na priv, w sprawie ME tez moge odpowiedziec jak ktos ma pytania pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś
gornik.przodkowy Re: Pensje inzynierów!!!! 18.05.07, 19:54 ok 500 - 550 fuli, dokladnie nie pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
novela30 Re: Pensje inzynierów!!!! 18.05.07, 19:44 Biarac pod uwage ilosc przepracowanych godzin to troszke malo - wychodzi ok £11.2ph. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gornik.przodkowy Re: Pensje inzynierów!!!! 18.05.07, 20:20 Zgadza sie, ale za to rocznie 28 000 Do tego bezcenne doswiadczenie , ktore bylo glownym powodem dla ktorego wybralem ta prace. Odpowiedz Link Zgłoś
martak82 Re: Pensje inzynierów!!!! 18.05.07, 21:56 Dzieki za szybka odpowiedź, jestem rok po politechnice i mam za soba male doswidczenie w niewielkiej rodzinnej firmie, teraz szukam w porzadnej, miedzynarodowej. i chyba tez zaczne wysylac na stanowiska zagraniczne. znam ang i niem.ale wciaz "boje sie" wyjechac, tna gleboka wode, zostawic znajomych ...bylam w sumie juz za granica na socrtaesie ale to nie to samo. hmm..ale co mam do stracenia?nic..ew pare zl jakby sie nieudalo (odpukac) :) Odpowiedz Link Zgłoś
baskerek gornik.porzadkowy 31.05.07, 14:07 Zdaje sie,ze dostalem propozycje z tej samej firmy,gdzie pracujesz.Na jakiej zasadzied odbywa sie wybor miejsca pracy?Ja nie dostalem info gdzie dokladnie jest moje miejsce docelowe... bede wdzieczny za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
gornik.przodkowy Re: gornik.porzadkowy 08.06.07, 16:51 miejsca pracy sie nie wybiera- jedziesz tam gdzie cie potrzebuja Odpowiedz Link Zgłoś
sinus25 Re: Pensje inzynierów!!!! 14.06.07, 18:19 1100 netto, pracuje w fabryce produkującej lodówki Odpowiedz Link Zgłoś
wypowiedz Re: Pensje inzynierów!!!! 14.06.07, 20:18 No to kolego czas chyba rozgladac sie za nowym chlebodawca... Nawet jak na zdobywanie doswiadczenia, pieniadze zbyt marne w aktualnych czasach! Odpowiedz Link Zgłoś
ariel111 Re: Pensje inzynierów!!!! 19.06.07, 01:13 Inż mechanik, 5 lat stażu, angielski communicative, 30000 miesięcznie na platformie wiertniczej Petrobaltic, 5mcy na 3. Odpowiedz Link Zgłoś
wypowiedz Re: Pensje inzynierów!!!! 19.06.07, 08:04 Inz. elektryk, budowa linii WN, 5tys netto + dodatek zagraniczny Odpowiedz Link Zgłoś
babilonczyk Re: Pensje inzynierów!!!! 19.06.07, 11:13 do tej pory 2000 brutto, pół roku pracy zaraz po skończeniu studiów w projektowaniu, teraz będzie 2700 brutto. do tej pory miałem jedną premię 1000 zł (brutto), nie wiem kiedy będzie następna i jaka Odpowiedz Link Zgłoś
zerkajaca_na_forum Re: Pensje inzynierów!!!! 19.06.07, 13:45 1800 brutto, polska produkcyjna firma postkomunistyczna obecnie w rękach prywatnych (100 % kapitał polski). Staż: 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
engineer666 Re: Pensje inzynierów!!!! 19.06.07, 19:36 1,5 roku doswiadczenia jeszcza jako student i absolwnet 3400 brutto na okresie próbnym Odpowiedz Link Zgłoś
maciek2xl Re: Pensje inzynierów!!!! 20.06.07, 11:11 Samodzielne Stanowisko Informatyka. Ponad 7 lat stazu. W zakresie obowiazkow prawie wszystko od administracji, strony i grzebaniu w firmowym oprogramowaniu do serwisu i regenaracji mat. eksploatacyjnych. Wynagrodzenie 2500 brutto. Firma podukcyjna ok 300 zatrudnionych i co wazne w miescie ok 80tys mieszkancow, male szanse na zmiane miejsca pracy tyko polaczone ze zmiana miejsca zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
koen Re: branza elektroenergetyczna, BE 28.06.07, 16:37 Belgia, firma zajmujaca sie doradztwem technicznym (engineering support), czesc duzego miedzynarodowego koncernu energetycznego. Samodzielny specjalista (systemyh elektroenergetyczne). 1.5 roku w firmie, wczesniej praca w instytucie elektroenergetyki na lokalnym uniwerku (6 lat, phd), wiec w sumie jestem 7.5 roku po skonczeniu politechniki (warszawskiej). 14 pensji, 3500 EUR brutto (~2000 netto) plus samochod z nielimitowanym paliwem. praca super, pensja IMO taka sobie (szczegolnie jesli wziasc pod uwage renome i pozycje firmy). zastanawiam sie nad powrotem do PL, przy czym nie bardzo sie orientuje czego mozna sie w PL spodziewac w mojej branzy (ewentualny pracodawca, kaska, itd) Koen Odpowiedz Link Zgłoś
knap.radoslaw Re: branza elektroenergetyczna, BE 31.07.07, 10:00 prawdopodobnie z takim doświadczeniem mógłby Pan w Polsce zarobić ok 5000-8000 zł brutto miesiecznie. Zalezności od charakteru stanowiska może być też dodatkowy samochód (przy wyjazdach). Branża robi się mocno konkurencyjna i poszukuje specjalistów. Zapraszam do zerknięcia na stronę BDI z ofertemi pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
xeagle1 Re: Pensje inzynierów!!!! 21.07.07, 19:42 Cześć, Inżynier elektronik - kierownik serwisu 5 lat stażu w obecnej firmie, ogólem 8 lat praca około 50h/tyg podstawa 3000 brutto + premia ( 400 - 600 brutto) + nadgodziny samochód / komórka jedno z największych miast ( nie warszawa) brak normalnego pakietu socjalnego (raz rocznie bony za 250 brutto) robię wszystko od wysyłania emiali bossowi do naprawy urządzeń. Znam biegle c++, asm, mikrokontrolery, brak czasu na naukę ang. Obecnie planuję zmianę pracy jeśli nie będzie podwyżki do 4500 brutto. Pozdrawiam Eagle Odpowiedz Link Zgłoś
moneychaser Re: Pensje inzynierów!!!! 21.07.07, 21:27 7 lat stazu 4 praca stanowisko kierownicze w przemysle inzynier mechanik jedno z najwiekszych miast Polski 5500 netto podstawy + roczna premia + samochod sluzbowy, komorka laptop Odpowiedz Link Zgłoś
jetbang Re: Pensje inzynierów!!!! 22.07.07, 20:01 5 lat po studiach, końcowa faza praktyki do uprawnień budowlanych w zakresie instalacji i sieci sanitarnych etat firma państwowa w funkcji asystenta projektanta 1900 netto zlecenia różnie od 2 - 7 tys netto na miesiąc ostatnio odrzuciłem propozycje na specjalistę (2200 netto) w dziale rozwoju mojej firmy z opcją na kierownika tego działu po okresie próbnym (~3000 - 3200 netto) nie mógłbym robić "fuch" a przy okazji mało techniczne zajęcie więc ;)) nie jest źle ale sanitarka to ciężki kawałek chleba... dużo trzeba sie jeszcze nauczyć i napracować ;)) ale też i przyszłościowy, bo wiecej inżynierów umiera niż sie rodzi nowych Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
clown_uk Re: Pensje inzynierów!!!! 27.07.07, 20:54 Ja mam 8 lat doswiadczenia, ale pochodze z malego i biednego miasta Walbrzycha, dlatego musialem emigrowac. Mysle ze nie mialem szczescia w Polsce, takze podjalem taka dezycje. Skonczylem Politechnike Wroclawska, zaczynam zycie od nowa w Londynie. Moje zarobki 1000 funtow na miesiac, to jest naprawde nic. Ale przez to, ze pracuje na popoludnia moge chodzic do Collegu na calosciowy kurs angielskiego. Szukam pracy w swojej dziedzinie i przy okazji podnosze kwalifikacje - czego mozna chciec wiecej. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
clown_uk Re: Pensje inzynierów!!!! 27.07.07, 20:58 clown_uk napisał: > Ja mam 8 lat doswiadczenia, ale pochodze z malego i biednego miasta Walbrzycha, > > dlatego musialem emigrowac. Mysle ze nie mialem szczescia w Polsce, takze > podjalem taka dezycje. Skonczylem Politechnike Wroclawska, zaczynam zycie od > nowa w Londynie. Moje zarobki 1000 funtow na miesiac, to jest naprawde nic. > Ale przez to, ze pracuje na popoludnia moge chodzic do Collegu na calosciowy > kurs angielskiego. > Szukam pracy w swojej dziedzinie i przy okazji podnosze kwalifikacje - czego > mozna chciec wiecej. > Pozdro Aha zapomnialem dodac, ze jestem inzynierem systemow komputerowych, z tym ze praktyki w zawodzie mialem ok. 6 lat, reszta motanie sie w dziwnym ustroju Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
biel333 inz jakosci/kier jakosci ktoś z Was??? 29.10.07, 00:19 quality engineer (obowiazki kierownika) 1,5 r w obecnej firmie 4000 brutto Odpowiedz Link Zgłoś
knap.radoslaw Re: inz jakosci/kier jakosci ktoś z Was??? 29.10.07, 10:01 W sprawie uzyskania informacji o wynagrodzeniach inzynierów zapraszam do pobrania mikroraportu płacowego (bezpłatny dla tych, którzy zagłosują na Firę dla Inżyniera): www.bdi.com.pl/dla_inzynierow.php?Itemid=549&podstr=microraport_zam Odpowiedz Link Zgłoś
dixon25 Re: inz jakosci/kier jakosci ktoś z Was??? 28.02.08, 22:37 To znowu ja :) Tym razem mam pytanie jak przedstawia się sytuacja inżynierów towaroznawstwa? Czy orientuje się ktoś? Moja dziewczyna skończyła prawie dwa lata temu studia na akademii rolniczej kierunek towaroznawstwo żywność i używki. Cały czas staramy sie znaleźć jakąś ofertę pracy :( Osobiście myslałem ze jest to kierunek przyszłościowy ale co sie okazuje bardzo mało jest ofert dla inżynierów towaroznawstwa. Czy rzeczywiście tak jest i jak to wygląda?? Czy powinna ona uznać ten okres czasu jakim są akurat te studia za zmarnowany oczywiście nie ze względu na umiejętności czy wiedzę jaką posiadła ale ze względów rynkowych?? Dziękuję za udzielone informacje. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lotnikk Re: Pensje inzynierów!!!! 01.11.07, 10:51 Lublin, inż. geodeta, 1 rok doświadczenia, 1000 netto... zastanawiam się nad wyjazdem do UK, bo dobrze znam język angielski, niekoniecznie do pracy w zawodzie..... Odpowiedz Link Zgłoś
michi3 Re: Pensje inzynierów!!!! 01.11.07, 13:54 Pracuje w UK prawie 2 lata. Zalozylbym sie od spora sume, ze z dobra znajomoscia jezyka nie mialbys wiekszych (lub zadnych) problemow ze znalezieniem pracy w zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
davout_ Re: Pensje inzynierów!!!! 09.11.07, 13:21 Staż pracy 28 lat , w obecnej firmie 12. Kierowanie działem produkcji. 7000 brutto , samochód , komórka , pakiet medyczny. Od czasu do czasu konstruuję maszyny za co płatne dodatkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
xseniaw Re: Pensje inzynierów!!!! 09.11.07, 15:27 Właśnie dostałam pensje, inżynier 4 lata doświadczenia, zakład produkcji metalowej na Śląsku pensja..... 1148zł netto. Tylko się powiesić lub wyjechać. Odpowiedz Link Zgłoś
michi3 Re: Pensje inzynierów!!!! 09.11.07, 17:48 Zastanawiam sie czemu tak jest? Czy pracodawcy rzeczywiscie nie moga pozwolic sobie na godziwe wynagradzanie pracownikow czy tez po swinsku sepia? Odpowiedz Link Zgłoś
iksior_sl Re: Pensje inzynierów!!!! 09.11.07, 17:56 jeśli dobrze kojażę, skończyłaś MT w Gliwicach. w środę na wydzialę mają się odbyć targi pracy. warto się rozejżeć Odpowiedz Link Zgłoś
jako_tako Re: Pensje inzynierów!!!! 11.11.07, 15:37 > Właśnie dostałam pensje, inżynier 4 lata doświadczenia, zakład > produkcji metalowej na Śląsku pensja..... 1148zł netto. Tylko się > powiesić lub wyjechać. Absolutnie bezsensowny post. Odpowiedz Link Zgłoś
xseniaw Re: Pensje inzynierów!!!! 11.11.07, 19:55 Możesz wyjaśnić co przez to rozumiesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
iksior_sl Re: Pensje inzynierów!!!! 09.11.07, 17:51 jeśli dobrze kojażę, skończyłaś MT w Gliwicach. w środę na wydzialę mają się odbyć targi pracy. warto się rozejżeć. Odpowiedz Link Zgłoś
xseniaw Re: Pensje inzynierów!!!! 11.11.07, 19:54 taaa ale ja w środę pracuję i nie mam już urlopu :( Odpowiedz Link Zgłoś
eng78 Re: Pensje inzynierów!!!! 11.11.07, 18:52 5 lat doświadczenia, 29 lat po politechnice, inżynieria środowiska jedno z 5 największych miast samodzielne stanowisko na pograniczu specjalisty i kierownika. pozyskuje kontrakty, negocjuje zakresy robót i warunki umow a następnie prowadzę budowy jako kierownik projektu (budżet, koordynacja robót, rozliczenie podwykonawców itp). Branża przemysłowa, kontrakty na poziomie 1mln zł. W przyszłym roku będę podchodzić do egzaminu na uprawnienia wykonawcze i projektowe (kończe zbierać wpisy do zeszytu) Język angielski i rosyjski - dobrze ale przydałoby się lepiej, używany regularnie choć nie na codzień sporadyczne wyjazdy zagraniczne, dużo krajowych Średnia pensja (z premią) - miesięcznie 7-9 brutto (średnia z ostatnich 3 m-cy 8200). Samochód, laptop, komórka, opieka med i parę innych drobiazgów. Znacząca poprawa od początku tego roku. Po zdobyciu uprawnień liczę jednak na więcej. Jak będzie - czas pokaże Odpowiedz Link Zgłoś
pallo72 Re: Pensje inzynierów!!!! 11.11.07, 20:09 Pozazdoscic. Moje gratulacje! Wspaniale osiagniecie! Rozumiem, ze nie mozesz podac nazwy firmy, ale moze chociaz zdradzisz w jakim miescie pracujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
eng78 Re: Pensje inzynierów!!!! 11.11.07, 20:45 Dziękuję Zależy mi na dyskrecji, a ponieważ praca którą wykonuje jest dość charakterystyczna, chciałbym się uchylić od odpowiedzi :) Dodam jeszcze, że moja obecność na tym forum to chwila oddechu przy kompletowaniu dokumentacji odbiorowej. I choć nie jestem z natury pracoholikiem, to zdaje sobie sprawę, że inaczej ciężko się "odbić". Pozostaje mi tylko trzymać kciuki za wyrozumiałość tej lepszej połowy ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ragis1 Re: Pensje inzynierów!!!! 15.11.07, 15:23 Witam.Ja jestem po Politechnice i mam 1,5 roku doświadczenia. Pracuję w dużej firmie budowlanej . Moje zarobki to 4200 brutto plus laptop i komórka. Oprócz tego dorabiam w projektowaniu ok 1500 netto Odpowiedz Link Zgłoś
michi3 Re: Pensje inzynierów!!!! 15.11.07, 20:06 A tak z ciekawosci... Mozesz powiedziec troche wiecej czym sie zajmujesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
ing_greg Re: Pensje inzynierów!!!! 15.11.07, 20:20 ragis1 napisał: > Witam.Ja jestem po Politechnice i mam 1,5 roku doświadczenia. > Pracuję w dużej firmie budowlanej . Moje zarobki to 4200 brutto plus > laptop i komórka. Oprócz tego dorabiam w projektowaniu ok 1500 netto Tak z ciekawości: laptop i komórkę dostałeś w prezencie od firmy czy użyczają Ci tych urządzeń do pracy ? Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz76 Re: Pensje inzynierów!!!! 12.11.07, 10:50 7 lat po studiach, uprawnienia (elektryka)... w Polsce wlasna dzialanosc, praca 24h/7dni w tygodniu 365 dni w roku ... dochody w zaleznosci od ilosci zlecen/projektow do 10tys miesiecznie. Obednie UK i cisza i spokoj (5 dni w tygodniu, urlopy, wolne weekendy), pensa roczna powyzej 30.000 funtow brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
jako_tako Re: Pensje inzynierów!!!! 13.11.07, 04:07 Zarabiasz wprawdzie mniej niz w Polsce ale masz swiety spokoj. Trafia do mnie. Nie mozna sie wykańczać dla pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gornik.przodkowy Re: Pensje inzynierów!!!! 15.11.07, 01:24 Ja tam sie wole wykonczyc praca, Chce zdazyc zanim mnie dopadnie marskosc watroby ;) Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz76 Re: Pensje inzynierów!!!! 15.11.07, 10:50 > Zarabiasz wprawdzie mniej niz w Polsce ale masz swiety spokoj. Trafia do mnie. > Nie mozna sie wykańczać dla pieniędzy. Dochody podalem do jakich bylem w stanie dobic w PL ale to nie znaczy, ze co miesiac tak bylo i ze pieniadze splywaly w terminie. Praca w Polsce jest OK, ale uzeranie sie o zaplate wystawionych faktur to juz przegiecie i ponad moje sily. US i ZUS nie chca czekac a zleceniodawcy czesto maja Cie w ....ie, placa albo z opozniniem wielomiesiecznym, czasem wcale nie placa i lazisz po sadach, albo placa w ratach po 500-1000zl. Pzdr KL Odpowiedz Link Zgłoś
wojtusd Re: Pensje inzynierów!!!! 20.11.07, 14:37 Ja studia skończyłem w 2004 - MEiL, potem firma informatyczna (TT - marne zarobki), następnie Vattenfall 3400 brutto. W grudniu 2006 odszedłem z pracy i założyłem własną firmę. Nie jest lekko, ale zarabiam więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
vattenfallinfo Re: Pensje inzynierów!!!! ciekawostka warto poczyt 30.11.07, 00:18 Maszyniści urządzeń ciepłowniczych Warszawa, 26 listopada 2007r. VHP Ec Siekierki Warszawa Do Przewodniczącego NSZZPRc Pana Andrzeja Białasa My, pracownicy VHP Ec Siekierki na stanowiskach maszynistów urządzeń ciepłowniczych, składamy na Pana ręce wyrazy oburzenia i niezadowolenia w związku z istniejącymi warunkami pracy i płacy w naszym zakładzie. Od samego początku, kiedy mamy nowego pracodawcę, jesteśmy wprowadzani w błąd i „ mydli się nam oczy”. Każdy z nas jest człowiekiem myślącym i umiejącym się dostosować do nowych warunków i zmian, jakie zaszły w wyniku restrukturyzacji zakładu. Wizje i cele nowego pracodawcy – VATTENFALL - są nam dobrze znane i staramy się je dobrze wypełniać, jako pracownicy, ale nie za wszelką cenę naszego zdrowia. Szkolenia typu „Face to face” , „Pracownik w firmie” i inne wyjazdowe w Osiecku i Serocku dawały nam nadzieję, że za dobrą pracę będzie nam przyznana płaca, dająca nam pełne zadowolenie, ale tak nie jest. W naszym odczuciu traktuje się nas jak „piąte koło u wozu” i manewruje się nami jak pionkami na szachownicy. Na temat ważnych obszarów odpowiedzialności biznesu Vattenfall wypowiada się m.in. w ten sposób: „Pomyślny rozwój działalności w dużej mierze zależy od tego, na ile potrafimy przyciągnąć i utrzymać wiedzę i kompetencje.” Natomiast w naszym odczuciu Dyrekcja wyraźnie się temu założeniu sprzeciwia. Przedstawiając nam firmę Vattenfall jako jedną z najbardziej nowoczesnych w tym sektorze gospodarki zapomina, że najcenniejszym zasobem wszelkiej korporacji, a szczególnie tak specjalistycznej, jest zasób ludzki. Kapitał, jaki się mieści w pracownikach, zasób ich wiedzy ukrytej, w tym niezwykle cennego doświadczenia, a niekiedy i wyrobionej intuicji, która jest tak potrzebna w sytuacjach wymagających szybkiego reagowania, jest główną troską wszystkich managerów szanujących się firm. Niestety nie u nas. Zauważmy, że kluczowym pracownikiem jest tu ten, który ma bezpośredni wpływ na obsługę tak specjalistycznego sprzętu, jaki się mieści w elektrociepłowni. Minimalny czas wyszkolenia pojedynczego pracownika, który ma dobrze i zrozumiale, a przez to bezpiecznie obsługiwać urządzenia energetyczne to 2,5 roku w bezpośredniej pracy na danych urządzeniach. Nie wystarczy tu wyłącznie wiedza teoretyczna, choćby politechniczna czy akademicka. Praktyka w konkretnym miejscu pracy jest niezastąpionym elementem bezpiecznej i efektywnej pracy, na której nam wszystkim tak zależy. Natomiast w naszej firmie jest to kwestia wyraźnie pomijana. Szkody jakie w związku z tym ponosi firma są nieocenione i nie powinny być ignorowane. Patrząc również na tak oczywiste cele elektrociepłowni, jak sprzedaż energii i ciepła, trzeba zauważyć, że wymaga to posiadania produktu, który chcemy sprzedać. Znowu kluczowymi osobami są tutaj pracownicy niskiego szczebla. Bez ich zaangażowania i wysiłku, często w warunkach niezwykle trudnych i wymagających szybkiego reagowania i elastycznego zachowania, produkcja w firmie nie osiągnęłaby tak dobrych wyników. Firma w żaden sposób nie motywuje pracowników szeregowych (maszynistów i operatorów kotłów i turbin) do dzielenia się swoim doświadczeniem, a podejmuje wręcz przeciwne działania (czasem wręcz zastraszające), zwalniając pracowników, o których (porównując skalę wiedzy praktycznej i doświadczenia pracowniczego) na aktualnym rynku pracy niezwykle trudno. Godzi to jednocześnie w jakość współpracy maszynistów i operatorów, gdyż wspólne doświadczenie i zaufanie, budowane przez co najmniej kilka lat pracy ulega w ten sposób zachwianiu. Bez tej, na wysokim poziomie współpracy, sprawne funkcjonowanie elektrociepłowni jest niemożliwe przy aktualnym stanie urządzeń (duża awaryjność, źle wykonywane remonty, brak sterowań). W porównaniu do osiągnięć finansowych, jakimi chwali i szczyci się firma, o czym każdy pracownik może przeczytać w Biuletynie Informacyjnym, zarobki pracowników niskiego szczebla są nieproporcjonalnie małe. W przeciwieństwie do zarobków kadry kierowniczej nasze zarobki w ogóle nie wzrastają. Natomiast w stosunku do cen i usług na rynku zewnętrznym, wręcz maleją. Wbrew postanowieniom Pakietu socjalnego, gdzie jest mowa o tym, że każdemu pracownikowi corocznie przysługuje podwyżka w wysokości 3% powyżej inflacji, nasze pensje nie wzrastały. Stawki różnych dodatków ustalone na stan sprzed kilku lat nie uległy przez ten czas żadnej korekcie w stosunku do cen rynkowych (popatrzmy chociażby na cenę mleka, która - w przeciwieństwie do naszego dodatku - wzrosła przez ten czas kilkakrotnie). Dodatkowo, zauważamy, że zakres naszych obowiązków ciągle wzrasta, co jest wynikiem drastycznego zwolnienia wielu pracowników. Zamiast obiecanej automatyzacji procesu produkcji na ich stanowiskach i wynajęcia firm zewnętrznych do prac transportowo porządkowych nasz zakres obowiązków się rozszerza. W szczególności: wywóz węgla i pirytów z młynów węglowych, wywóz szlaki i czyszczenie kanałów szlakowych z potężnie szlakujących się kotłów, wszelkie prace porządkowe bieżące i po wykonywanych remontach , mycie kotłów, młynów węglowych, pobieranie próbek szlaki, pobieranie próbek wody z powodu niedziałających „nowych” instalacji pomiarowych wód kotłowych i zanoszenie ich do analizy, obsługa mazutowni, która miała być bezobsługowa, gdzie dochodzi rozładunek cystern, ich grzanie i inne prace porządkowe. Odsyłanie nas od naszych obowiązków do prac związanych z nawęglaniem i odpopielaniem z powodu braku ludzi na tych stanowiskach powoduje, że inny pracownik musi przejąć obowiązki odesłanego pracownika. Żaden z nich oczywiście nie jest w żaden sposób wynagradzany za dodatkowo wykonaną pracę. W przypadkach odesłania pracownika ze stanowiska dwuosobowego uniemożliwia to sprawną kontrolę urządzeń, a przez to szybkie wykrycie i zareagowanie na wszelkie nieprawidłowości. Przykładem może tu być częsta sytuacja, gdy jeden pracownik musi obejść więcej niż dwa kotły od góry do dołu, odszaklować palniki mazutowe i jednocześnie dmuchać obrotowe podgrzewacze powietrza na czterech kotłach. Innym przykładem jest fakt, że na pierwszej zmianie, w ciągu godziny trzeba obejść urządzenia pomocnicze turbozespołu, zgłosić się do laborantki w celu pobrania gazów z generatorów (a przy złych analizach jeszcze je przedmuchiwać), jednocześnie pobierając wodę do analizy z różnych poziomów, żeby ją zanieść do laboratorium chemicznego na drugi koniec hali. W między czasie trzeba wykonywać różne polecenia operatorów bloków, związanych z ruchem urządzeń, jak i polecenia kierownika plus trzech pierwszych obchodowych w związku z uruchamianiem urządzeń lub ich odstawieniem do remontu. Zaangażowanych w te prace, np. w obrębie obszaru bloków, jest realnie siedem - osiem osób. Jak widać, sprawne wykonanie wszystkich tych zadań w jednym czasie, nawet przy najlepszych chęciach, jest mało możliwe, co powoduje, że pracownicy nie mogą być w pełni usatysfakcjonowani z wyników swojej pracy. Jesteśmy pewni, że jest to jeden z powodów, dla których ostatnia ankieta „Moja opinia” wypadła tak źle. Przy utrzymującym się stanie warunków pracy przewidujemy, że jej kolejne wyniki wcale nie ulegną polepszeniu. W związku z powyższym domagamy się jasnego określenia obowiązków przypisanych do konkretnych stanowisk, z uwzględnieniem wymaganego stanu osobowego na każdym z nich, podniesienia naszych pensji, łącznie z wyrównaniem za ubiegłe lata. Z poważaniem Pracownicy ruchu ciągłego VHP Ec Siekierki Warszawa W związku z wysokim poziomem zastraszania pracowników i niemiłą atmosferą w stosunkach z p Odpowiedz Link Zgłoś
michi3 Re: Pensje inzynierów!!!! ciekawostka warto poczy 30.11.07, 17:30 Czytam dosc regularnie miesiecznik Inzynier budownictwa - wydawany przez Izbe (mozna go pobrac za free ze stronki w PDFie). W jednym z ostatnich wydan w relacji z obrad izby podano, ze srodowisko zaniepokojone jest odplywem ludzi na zachod i jako podsumowanie stwierdzono, ze zarobki inzynierow tez powinny wstapic do Unii (taki tez o ile pamietam byl tytul artykulu. Stwierdzono, ze pensje mlodych inzynierow powinny byc wyzsze i nie powinny wynosic 1000zl! Ludzie, to przeciez smiech na sali. Jak w ogole mozna w odniesieniu do tak odpowiedzialnego zawodu rzucac tak smieszna kwota? Izba zamiast rzucac kolejne klody pod nogi w postaci ograniczen w dostepie do zawodu powinna forsowac program pod przykladowym tytulem - '3000zl na reke dla mlodego inzyniera' (osobiscie powiedzialbym nawet 4000). Zapewniam, ze to bardziej podzialaloby na ludzi ktorzy wyjechali za godnym pieniadzem na zachod i byc moze skloniloby kogos do powrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
ni-ki-ta Re: Pensje inzynierów!!!! 01.01.08, 20:39 3,5 roku doświadczenia. Małe miasto. 2500 netto + drugie tyle dorabiam. Wolałbym nie dorabiać:) Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang77 Re: Pensje inzynierów!!!! 01.01.08, 22:23 mgr inż. mechanik, 5 lat praktyki, technolog w firmie produkcyjnej z kapitałem zagranicznym w mieście w mazowieckim (nie Warszawa). Zarobki - 4000 brutto (plus płatne nadgodziny), brak pakietów dodatkowych. W trakcie poszukiwań lepiej płatnej (i mniej szargającej nerwy:) pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
gornik_tk Re: Pensje inzynierów!!!! 23.01.08, 22:00 Inż górnik w wawie 3000 netto okres probny od stycznia 6 mies doswiadczenia, doradca techniczny + narzedzia do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
eljot9 Re: Pensje inzynierów!!!! 30.01.08, 10:48 7 tys.euro, 20 lat dosw.,branza HVAC w Moskwie) Odpowiedz Link Zgłoś
alunia156 Re: Pensje inzynierów!!!! 04.02.08, 18:48 18 lat w zawodzie spora aglomeracja konstruktor 4100 brutto czyli 2900 na rękę w najbliższym czasie podwyżka. Możliwość nadgodzin Odpowiedz Link Zgłoś
iwan.iwanowski Re: Pensje inzynierów!!!! 04.02.08, 20:52 1,5 roku w zawodzie asystenta konstruktora- 1,500 netto, miasto średnie.....czas poszukac czegos normalnego Odpowiedz Link Zgłoś
michi3 Re: Pensje inzynierów!!!! 05.02.08, 13:47 Jestem 4 lata po studiach i stwierdzam, ze ludzie przed podjeciem nauki powinni sie dobrze zastanowic czy warto sie szarpac. Wykwalifikowany fachowiec na budowie moze spokojnie zarobic 3tys. na reke. A co daje stanowisko projektanta czy kierownika budowy? Stres, odpowiedzialnosc i nadgodziny. Polecam raczej 5 lat technikum budowlanego. Fuchy (kosztorysy, projekty itp) mozna robic tak czy siak a oszczedza sobie czlowiek 5 lat zycia... Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz76 Re: Pensje inzynierów!!!! 05.02.08, 13:58 5 lat studiow nic nie zastapi :) Nie uwazam tego okresu za zmarnowany, poza tym kasa to nie wszystko. Skoro tylko 3 tys za noszenie cegiel jest dla Ciebie szczytem marzen to czemu nie, wole 3 tys za bardziej komfortowe warunki pracy. Po technikium uprawnien nie zrobisz a zeby cos zarobic to fizczynie musisz sie natyrac. Odpowiedz Link Zgłoś
michi3 Re: Pensje inzynierów!!!! 05.02.08, 14:18 klaudiusz76 napisał: > 5 lat studiow nic nie zastapi :) > > Nie uwazam tego okresu za zmarnowany, poza tym kasa to nie wszystko. > Skoro tylko 3 tys za noszenie cegiel jest dla Ciebie szczytem marzen > to czemu nie, wole 3 tys za bardziej komfortowe warunki pracy. > > Po technikium uprawnien nie zrobisz a zeby cos zarobic to fizczynie > musisz sie natyrac. Wiadomo,ze kasa to nie wszystko. Ale ja zaczynam dostrzegac, ze odpowiedzialnosc jaka ponosi inzynier powinna byc odpowiednio wynagradzana. A na budowie? Nie kazdy cegly nosi. Porownujac: 1)Fachowiec na budowie: 3 tys na reke, po odpracowaniu swojego pakuje manatki i do domu, komfort pracy - praktycznie taki sam jak kierownik budowy, odpowiedzialnosc? prawie zerowa. 2)Kierownik bud/projektant: 3 tys na reke (jak sie ma szczescie), siedzenie po godzinach - norma, uzeranie sie z pracownikami,szefami, klientami itp.-norma, odpowiedzialnosc - ogromna. Nie twierdze, ze nie warto obarczac sie taka odpowiedzialnoscia, stresem i obowiazkami za te same pieniadze. Co kto lubi. Zreszta majac juz te studia glupio byloby wyrzucic papier do kosza. Ale szkoda,ze media i wladze zamiast trabic, ze niby to tak brakuje inzynierow nie informowaly mlodych ludzi chcacych podjac studia o realiach panujacych w naszym kraju... A co do komfortu pracy w biurze. Zaczyna mi nawalac wzrok i kregoslup. I to po 4 latach pracy. A co bedzie za jakies 20 lat ? Odpowiedz Link Zgłoś
iwan.iwanowski Re: Pensje inzynierów!!!! 05.02.08, 18:08 co do wzroku sie zgadzam. Co raz gorzej. W zasadzie należalo by szukać alternatywy... Jeśli o mnie chodzi to chciałbym jeszcze sprubowac w jakims lepszym i wiekszym biurze, poprostu sie sprawdzić. Szukaja w fluorze w Gliwicach. Opłaca się? Odpowiedz Link Zgłoś
amadeus78 Re: Pensje inzynierów!!!! 05.02.08, 21:37 Może i się opłaca. Zależy jakie kolega ma doświadczenie. Jeżeli kolega wyśle mi CV na maila gazetowego, to mogę zapytać się odpowiedniego kierownika pracowni czy jest szansa na zatrudnienie i mniej więcej za jakie pieniądze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ngreg Re: Pensje inzynierów!!!! 21.06.08, 11:03 Inzynier budownictwa ladowego, rok doswiadczenia.Od trzech miesięcy zarabiam 3200 brutto +25% za prace w delegacji czyli razem 4000 brutto.Do tego dieta 23PLN za kazdy dzien.Niby ok, ale pracuje 250-300h w miesiacu, zazd co 2 tyg.Brak fachowcow, krotkie terminy i oszczedzanie na czym sie tylko da staje sie dla mnie zbyt uciazliwe.Nerwowka i ciagle przebywanie "miedzy mlotem a kowadlem".Chyba zmienie na cos slabiej oplacanego ale bardziej lajtowego.Najwieksza firma budowlana z polskim kapitalem. Odpowiedz Link Zgłoś
taki_i_owaki Re: Pensje inzynierów!!!! 21.06.08, 13:42 moze cie zdziwie ale w tej chwili chetnie bym sie z toba zamienil z bardziej lajtowej (troche lepiej platnej) pracy na twoja o ile jest gdzies w wojewodztwie slaskim - monotonia mnie zabija. Odpowiedz Link Zgłoś
ngreg Re: Pensje inzynierów!!!! 24.06.08, 08:57 Przyznam sie szczerze, ze mnie zdziwiles. No i widzisz, caly myk jest w tym ze pracuje tylko w delegacji. Teraz mam 480 km do domu. . . Na Slasku siedzielismy ale juz skonczylismy. Ja teraz jestem w okolicach Opola. Odpowiedz Link Zgłoś
michi3 Re: Pensje inzynierów!!!! 24.06.08, 13:20 Opole to sam srodek Slaska i historyczna stolica Gornego Slaska. To tak w ramach sprostowania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
murowany Re: Pensje inzynierów!!!! 29.06.08, 09:58 Wybierajac ten zawod trzeba sie liczyc z takim charakterem pracy. Nie zawsze ale bywa, ze pracuje sie daleko od domu. Na moja obecna budowe mam 60 km, codziennie dojezdzam oczywiscie. I chwale sobie, ze tylko 60 km. Odpowiedz Link Zgłoś