Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jak dostać pracę w agencji reklamowej????????

IP: 212.160.102.* 01.06.07, 15:34
    Cześć, chciałabym pracować w agencji reklamowej, ukończyłam polonistykę,
    niestety nie znam programów graficznych,marzy mi się jednak brać udział przy
    tworzeniu reklam.Problem polega na tym,że nie wiem na jakie stanowisko
    mogłabym się "zaproponować".Proszę o podpowiedź.I jeszcze jedno, czy ktoś
    moze wie, czy w Łodzi istnieją jakieś dobre agencje reklamowe???
    Obserwuj wątek
      • Gość: ml Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 01:14
        mogłabyś spróbować znależć staż jako junior copywriter. Liczą się przede wszystkim pomysły, tzw zdolności językowe są troche mniej ważne, a poprawność tekstów sprawdzają za ciebie korektorzy :) Uderzaj do Warszawy, o agencjach z Łodzi nie słyszałem. Poza tym zależy, jakie masz doświadczenia z czasów studiów, zauważyłem że im dziwniejsze prace się wtedy wykonywało, tym lepiej (saksy w Londynie, wolontariat, praca w lodziarni, dj-ka... to wszystko procentuje). Angielski jest 'mandatory'. Powodzenia!
        • Gość: iza Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 10:02
          mi tez się marzy taka praca w agencji reklamowej. Jakie stanowisko
          zaproponujesz architektowi? Dodam kreatywnemu.
      • Gość: mbucz Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: 82.177.111.* 12.06.07, 10:07
        W agencjach jest specjalizacja. Nie musisz znać się na grafice. Od tego są
        graficy, art directorzy itp. Człowiek od pisania to copywriter i po polonistyce
        jak najbardziej się do tego nadajesz, jeśli tylko masz szczęście i zaproszą cię
        na rozmowę - pokażesz, że oprócz dobrych chęci coś jeszcze w życiu ciekawego
        robiłaś.

Proponuję wysłać mailem CV do agencji reklamowych z SAR: www.sar.org.pl/
        - najlepsze w branży. Masz pewnosć, że nie trafisz w jakieś bagno:)

Często kiedy dostają nowe zlecenia (a ostatnio jest z tym dobrze na rynku)
        szukają ludzi, którzy są "pod ręką" czyli wysłali do nich CV.

Powodzenia!
        • Gość: Enkidu Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.master.pl 07.01.08, 17:01
          a po politologii? jest szansa na stanowisko w tej branży (teoretycznie niektóre
          zagadnienia ze studiów mocno były z nią związane, np. marketing polityczny).
          bardzo dobrze w mowie i piśmie posługuję się angielskim i mam dość bogatą
          wyobraźnię dlatego od dłuższego czasu myślałem żeby spróbować swoich sił w
          reklamie, ale jakoś nie wiem od czego zacząć zwłaszcza, że w mojej okolicy
          takowych agencji nie ma.
      • seb1212 Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? 28.12.07, 13:08
        Dajcie sobie spokój z agencjami reklamoweymi! jedna wielka sciema,
        jak np. Nastor. naciągacze, portfolio mieli wyslac za trzy dni, nie
        wyslali i zapadli sie pod ziemie
      • naprawdetrzezwy Poprosić o posadę sekretarki? 30.12.07, 00:59
        I tak, w Łodzi są dobre agencje reklamowe.
        • Gość: arquadio Re: Poprosić o posadę sekretarki? IP: *.compress.com.pl 07.01.08, 15:36
          Z agencjami jest tak, że nawet jak jesteś górnikiem (no offence), a zrobisz
          wrażenie na rozmowie kwalifikacyjnej, to zostaniesz przyjęty.
          Zasada działa też w drugą stronę.

Jak już dojdziesz do etapu rozmowy, to zwyczajnie czymś zaskocz:)

A jeśli mam być zupełnie szczery to najlepiej dostać się po znajomości :-/
          • Gość: jula Re: Poprosić o posadę sekretarki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 08:43
            no wlasnie...mam wyksztalcenie artystyczne, cv malarstwo,
            instalacje, organizacje eventow, targow, prace w galeriach i visual
            marchendising, duzo pomyslow i dodatkowy zmysl...niestety 2 lata
            temu wrocilam do polski i teraz przy 2 dzieci dopadla mnie
            rzeczywistosc i zmusila do pracy ....ksiegowej w zagranicznej firmie.
            mnie samej przed soba wstyd
            zeby sie wyrwac moglabym nawet nosic komus komorke w takiej agencji.
            czy ktos zna agencje w krakowie...gdzie mozna nosic komorke...albo
            fajnego fotografa lub styliste szukajacego asystentki.
            chetnie sie ucze
            • f.lamer Re: Poprosić o posadę sekretarki? 25.01.08, 12:10
              > dopadla mnie rzeczywistosc i zmusila do pracy...
              > ksiegowej w zagranicznej firmie.
              > mnie samej przed soba wstyd

i bardzo słusznie!
              nie znam bardziej żenującego zawodu
              no, może nauczyciel matematyki...
              • Gość: ewelina Re: Poprosić o posadę sekretarki? IP: *.cable.mindspring.com 12.08.09, 18:29
                masz na mysli ignorancje a nie ignoracje?
      • Gość: rekl@mówka Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 13:59
        Ukończyłaś polonistykę i jeszcze nie byłaś na stazu, ani
        praktyce w agencji...? Wybacz, to co robiłaś, przez całe 5 lat?
        Napisz do kilku angecji, wyślij CV i teksty, które napisałaś,
        albo formy slonagów, spotów etc...
        W Łodzi jest kilka dobrych agencji. Powodzenia!
        • Gość: Bartas Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.stusta.mhn.de 12.07.08, 13:02
          witam w tym roku skonczylem studia reklame i pr. moim marzeniem jest
          praca w agencji reklamowej, jednak nie znam dosc dobrze programow
          graficznych. jestem kreatywny co chwile mam mnostwo pomyslow. a w
          trakcie studiow odbylem praktyke za granica niestety nie w agencji
          reklamowej ale w radiu. w polsce nawet na darmowe praktyki nie
          chcieli przyjac. czy mam jakies szanse dostac tam prace?
      • Gość: ramzes Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.pbg.com.pl 19.08.08, 13:19
        a nie chcesz czasem byc tancerka albo spawaczem lub biegaczem?
      • Gość: vito Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.pbg.com.pl 19.08.08, 13:33
        Jetem właścicielem Ag.Rekl. i powiem tak!!!
        Wszyscy, którzy się do nas zgłaszają chcą bardzo pracować w Agencji
        Ale jak można chcieć i nie przychodzić na spotkania rektutacyjne -
        to się w głowie nie mieści. Proponuję abyście się zastanowili nad
        tym czy chcecie pracwać i brać za to kasę, czy po prostu siedzieć w
        domu i czekać aż mamusia i tatuś dadzą papu.

Wszystkim chcącym pracować w REKLAMI życzę więcej chęci do pracy bo
        to nie robota dla obiboków pierdzących w stołek tylko dla takich co
        potrafią łbem ruszyć i zato brać pieniądze.

Pozdrawiam
        VITO
        • Gość: qwertyu VITO chrzanisz IP: *.acn.waw.pl 19.08.08, 23:43
          Albo masz złe doiświadczenia albo chcesz sie pochwalić i specjalnie nie wiesz co napisać. Naprawdę czasem na rozmowach do agencji reklamowej wymyslacie takie bzdurne pytania i testy, że czasem dochodze do wniosku, że robicie cyrk.

VITO lepiej już nic nie pisz.
      • Gość: s Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 07:53
        można spróbować w ten sposób - szukampracywagencji.blogspot.com/
      • black_tangens Zaloz miniowke, wymaluj buzke, smiej sie jak Doda 13.05.09, 18:47
        i wtedy na pewno dostaniesz prace. Oczywiscie, jesli szefem jest mezczyzna.
      • Gość: ryża małpa Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.05.09, 10:35
        Jako agencyjny wyjadacz, złachmaniony agencyjnym życiem, doradzam,
        zebyś napjpierw poszła na bezpłatny staż - praktykę.
        JEsli chcesz pracowac - musisz pokaz co umiesz. Podczas praktyki
        przygotujesz sobie portfolio, cv czy co tam jeszcze, udowodnisz
        udział w projektach konkretnych itd.
        Będzie o czym z toba porozmawiac.
        Nietstey, frycowe zapłacic trzeba. I jesli jeszcze nie jestes
        obciążona rodzną, kredytem, nie zapuszczasz jeszcze korzeni to
        próbuj w WArszawie - tylko tam jest szansa na karierę.

A tak prywatnie - ja rezygnuję, za stara juz jestem ( 30 na karku) ,
        dziecko wypadałaby wychowac na ludzi , wrzody mam ...wymiękam i
        szukam innej pracy w innej branży. Wypaliłam się.

Jesli chodzi o stanowiska w agencji możesz byc ( oprócz
        copywritera) :
        - sekretarką
        - przedstawicielm handlowym ( ustalasz zklientami sprawy
        organizacyjne)
        - jednopalczastym ( ale to już później) - oragnizujesz prce ekpiy
        technicznej.

W małych agencjach robisz to wszytsko na raz będąc jednocześnie
        grafikiem ;)

• Gość: mmm Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.xdsl.centertel.pl 04.06.09, 10:26
        pracuję w agencji reklamowej. I jak czytam to co i jak piszesz, to nie wiem, czy ty na pewno wiesz, czego chcesz. Bo dlaczego chcesz pracować w agencji, jeśli nie wiesz, o jakie stanowisko mogłabyś się w niej ubiegać?? Pojęcia nie masz? Jest google, jest internet - możesz sobie poczytać, na czym praca w agencji polega. Jeśli tego nie potrafisz zrobić, nie potrafisz znaleźć potrzebnych informacji, to chyba się nie nadajesz. Nawet nie chciało/ nie potrafiłaś sprawdzić, czy w Łodzi są jakieś agencje reklamowe?! Litości!
        W agencjach potrzeba ludzi śmiałych, nie tylko poprawnie władających polskim językiem. Więcej kreatywności kobieto!
        Powodzenia.
        • Gość: pff Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.chello.pl 12.08.09, 18:48
          No ale przecież ona tak bardzo chce...
      • Gość: dddd Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.aster.pl 07.10.09, 20:07
        mozesz byc copywriterem
      • Gość: steven Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.acn.waw.pl 16.10.09, 15:20
        wszystkich zainteresowanych praca w agencji reklamowej, zapraszam na
        doroboty.com.pl/ lub na forum portalu -
        forum.gazeta.pl/forum/f,93404,Doroboty_com_pl_Praca_Czeka.html
        • Gość: Papoot Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: 62.233.129.* 19.11.09, 09:56
          Nie chcę produkować kolejnych, podobnych wątków, zatem zapytam
          tutaj. Jakie są godne polecenia agencje reklamowe w Warszawie? Wiem,
          że w necie roi się od wszelkiej maści rankigów, ale mnie nie chodzi
          o obroty firmy, czy wielkość portfela zamówień, tylko o renomę
          solidnego pracodawcy.

Od wielu lat redaguję magazyn dla dzieci i komiksy. W mojej gestii
          jest m. in. napakowanie tłumaczeń westowych produktów jak największą
          liczbą nawiązań i gagów, które wyłapać mogliby (przynajmniej
          teoretycznie) tylko Rodacy. Ponieważ przerób mam bardzo duży, czasem
          udaje się to lepiej, czasem gorzej. Ale to chyba daje w miarę
          rzetelne przygotowanie do pracy copywritera. Dlatego chciałbym się
          przekonać, czy przypadkiem Bozia nie obdarowała mnie iskrą, którą
          mógłbym porazić branżę reklamową. Ot tak, jako freelancer.
          Jak wspomniałem, szukam agencji, w której dużo się wymaga, ale też
          poważnie traktuje pracownika (szczególnie zewnętrznego - miewałem
          kontakty z wydawnictwami, w których przelewy dla etatowców wysyłane
          były jak w zegarku, a współpracownicy czekali na swoją dolę
          miesiącami).
          Jeżeli możecie sypnąć kilkoma namiarami, będę niezmiernie wdzięczny.
          • Gość: cynamonka Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: 80.241.135.* 12.05.10, 15:33
            Polecam odwiedzenie strony SAR-u (Stowarzyszenie Agencji
            Reklamowych). Do niego należą prestiżowe, szanowane w branży agencje
            z wielkimi sukcesami, które obsługują dużych klientów. Na prędce
            mogę wymienić PZL, Leo Burnett, Euro RSCG, Brain, Saatchi&Saatchi
            and so on.
            Powodzenia!

A obecna sytuacja na rynku wygląda tak:
            -jak nie masz szczęśćia
            i/lub ZNAJOMOŚCI
            i/lub nadprzyrodzonych zdolności
            i/lub doświadczenia
            to nie masz co liczyć na pracę w renomowanej agencji.
            • Gość: maverick Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: 95.108.6.* 15.05.10, 19:48
              > A obecna sytuacja na rynku wygląda tak:
              > -jak nie masz szczęśćia
              > i/lub ZNAJOMOŚCI
              > i/lub nadprzyrodzonych zdolności
              > i/lub doświadczenia
              > to nie masz co liczyć na pracę w renomowanej agencji.

To dotyczy całego rynku pracy

• Gość: ADAM Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.17.42.lan.e-wab.pl 01.06.10, 10:35
        JEST DUŻO FAJNYCH SPRAW
        NOAMING - wymyślanie nazw, sloganów
        Politolodzy mają dużą wiedzę świecie to się przyda
        RYNEK PRACY ????
        proszę was ja zapieprzałem w wolontariatach organizowałem za free różne imprezy tak poznawałem najbardziej wpływowych ludzi w swoim mieście

a to sponsor a to ktoś coś chciał ode mnie a to ja coś potrzebowałem pożyczyć

CIĘŻKA PRACA I SIĘ OPŁACA :p A ZNAJOMOŚCI MUSISZ SAM SOBIE WYROBIĆ
      • Gość: gość Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: 195.116.29.* 27.09.10, 13:59
        Podobno dobra łódzka agencja to Darkstone&Cardinal Graphics. Robią projekty dla kilku duźych firm. Warto sprawdzić.
      • Gość: zez Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.11, 22:48
        aniu, dam ci radę.
        powieś się.
        • Gość: jaaa Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.11, 21:01
          a ja ostatnio byłam na takiej rozmowie, w agencji reklamowej właśnie, postawiłam wszystko na jedną kartę, błyskałam intelektem, byłam pewna siebie i sprawiająca wrażenie, jakbym już miała tą pracę..jestem dobrej myśli, udało mi się ich zainteresować, niestety stanowisko nie jest jeszcze wolne, a ubiega się o nie już kilka osób..życzcie mi powodzenia:)
          • Gość: Asia Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.38-79-b.business.telecomitalia.it 18.11.11, 11:29
            no to daj potem znac jak ci poszlo.... ciekawa jestem.. bo mnie tez taka praca interesuje...
            ale jestem dopiero na poczatku.. wiec moze najpierw jakichs praktyk posukam zeby jaies wiekse szanse miec..
      • Gość: niki Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.12, 22:48
        Copywirter
        Wymyslasz teksty do reklam wszelkiego typu.
      • Gość: John Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.icpnet.pl 09.06.12, 22:31
        Próbuj, próbuj... Tylko tyle mogę powiedzieć.
        Ja współpracowałam ze Studiem Brandingowym KARAT-e www.karat-e.pl i powiem Ci, że to najbardziej intensywne kilka miesięcy w moim życiu. Wiele się nauczyłam, a później dostałam pracę w Warszawie.
      • gsm.wroclaw.pl Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? 30.12.12, 00:06
        Sugeruję zacząć od aplikowania na staż, nawet z pracą za darmo. Oczywiście w miarę najlepszych agencjach. Po np. trzech miesiącach proponujesz zamianę na etat. Nawet jeśli nic z tego nie wyjdzie, to masz w CV cenny wpis. Niestety w dobrych agencjach trudno dostać pracę " z ulicy". Albo masz doświadczenie u liczących się graczy, albo będziesz pracować w agencjach typu: "1000 wizytówek za jedyne 10 zł"...
      • Gość: Gosposia1987 Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: 194.242.104.* 16.02.13, 08:34
        Napisz dobre CV i dużo ściemniaj. MAsz tu przykład :D
        humorus.pl/pin/613
      • Gość: hans Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.204.16.161.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.12.13, 08:04
        W Łodzi o to może być bardzo trudno, ale uważam, że zdecydowanie łatwiej będzie Ci w Warszawie. Popytaj w takich miejscach jak na przykład www.facebook.com/drukujznizke
      • Gość: zimp Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 26.01.15, 14:34
        witaj, wiesz każdy ma swój poglad na te sprawy i wiele osób Ci odradzi pracę tego typu. Poczytaj sobie np. na forum GoWork w zakładce opinie o pracodawcach i przeanalizuj co przed Tobą może sie zadziać....
      • Gość: katarynka Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? IP: *.laguna.net.pl 23.10.15, 16:48
        Witaj,
        trochę nie rozumiem... chciałabyś pracować w agencji reklamowej, a nie wiesz, jaką pracę się tam wykonuje?
        Jeśli myślisz o tym poważnie, zgłęb najpierw swoją wiedzę w tym temacie. Jeśli brakuje Ci doświadczenia, możesz zacząć od pracy jako freelancer.
        Ja współpracowałam z td design: tddesign.pl/ . Jestem bardzo zadowolona i polecam! :)
      • apeuro-solutions Re: jak dostać pracę w agencji reklamowej???????? 15.12.15, 13:57
        A sama na jakim stanowisku byś się widziała w takiej firmie ?
        Grunt to umiejętnie się sprzedać a stanowisko samo się pojawi.
        Wg. mnie, każda szanująca się agencja ma kogoś takiego jak redaktor tekstów reklamowych, sloganów.
        Stwórz sobie portfolio z chwytliwymi hasłami i śmiało aplikuj do Agencji Reklamowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka