misia2012 30.07.07, 18:04 Co jeśli pracodawca udzieli krótszego urlopu wychowawczego niż był wskazany we wniosku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzalus Re: pracodawca a urlop wychowawczy 30.07.07, 21:01 Pracodawca ma obowiązek udzielić pracownicy urlopu wychowawczego na pisemny wniosek. We wniosku należy określić: - termin rozpoczęcia urlopu wychowawczego - czas jego trwania - okres dotychczas wykorzystanego urlopu wychowawczego na dane dziecko. Pracodawca nie może odmówić udzielenia urlopu wychowawczego. Od daty złożenia wniosku uzależniony jest jednak termin rozpoczęcia urlopu. Jeśli wniosek zostanie złożony co najmniej na dwa tygodnie przed terminem rozpoczęcia urlopu wskazanym we wniosku, pracodawca ma obowiązek udzielić urlopu w terminie wskazanym we wniosku. Jeśli wniosek zostanie złożony później, pracodawca udziela urlopu nie później niż z upływem dwóch tygodni od dnia złożenia wniosku. Wniosek o udzielenie urlopu musi być złożony na piśmie. Od dnia złożenia wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego pracodawca nie może już wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę. Ten zakaz obowiązuje do zakończenia urlopu przez pracownicę. Za zgodą pracodawcy pracownica może w każdej chwili zrezygnować z urlopu wychowawczego, w przeciwnym przypadku jest obowiązana zawiadomić pracodawcę najpóźniej na 30 dni przed terminem zamierzonego podjęcia pracy. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
misia2012 Re: pracodawca a urlop wychowawczy 31.07.07, 10:24 A co z tym fantem zrobić jeśli udzielił na 2 misiące a we wniosku było na rok i 2 miesiące? Wniosek składany był 10 lipca, zaświadczenie do 30 nie zdążyło dojść ,więć zadzwoniłam aby przesłali faksem i zobaczyłam na faksie że udzielono na 2 miesiące. A człowiek który wszystkim się zajmuje napisał głupiego smsa (myślę że dlatego że się boi ,bo do 24 miał udzielić urlopu- 2 tygodnie). Po prostu zaczął szantażować ,że pracodawca mógł nie udzielić urlopu,a mógł co innego zrobić i napisał jak dzieciak domyśl się co-dokładnie brzmiało to w smsie jego(dlaczego nie przyszła pani dzisiaj do pracy,zamiast urlopu wychowawczego pracodawca może postąpić inaczej proszę się domyślić )-dosłownie tak napisał-siedziba firmy jest w innym mieście. Drugi sms jego do mnie to:wg grafiku i prawa powinna pani być dzisiaj w pracy i co pani na ten temat powie, ma pani dwa dni b ez usprawiedliwienia .co jest bzdurą. Moje smsy,pisałam smsy ,ponieważ ten gościu (koordynator)jest na tyle hamski że ja z nim nie mogę rozmawiać:! .proszę o przesłanie faksem mojego zaświadczenia dziś na nr..., ponieważ nie doszło i podpis. Po tym wysłał faksem i następnie po 2 godzinach napisał swój pierwszy głupi sms. Następnie ja odpisałam :wg prawa:po złożeniu przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego pracodawca ma obowiązek udzielić go na okres wskazany we wniosku"Wg prawa pracodawca miał obowiązek udzielić mi urlopu do 24. 07. 2007.na okres od 30.07 2007 do 30 .09 2008.wniosek o urlop został złożony z potwierdzeniem odbioru 10 .07 .2007 roku" i wtedy przyszedł ten jego drugi głupi sms. Myślę teraz nad sądem pracy tylko jak to się załatwia i co zyskam??? Odpowiedz Link Zgłoś
lilithh Re: pracodawca a urlop wychowawczy 31.07.07, 11:00 Trochę to zagmatwanie napisałaś... Rozumiem że od 10 do 24 lipca byłaś na urlopie wypoczynkowym (czy bezpośrednio po macierzyńskim?). Od 30 lipca wnioskowałaś urlop wychowawczy na 1 rok i dwa miesiące. Urlopu wychowawczego pracodawca musi Ci udzielić, bez łaski (o ile spełniasz wszystkie warunki). Nie rozumiem tylko co sie działo w okresie 25-29 lipca? Jesli nie przyszłaś do pracy i nie masz żadnego usprawiedliwienia, to to moze być dyscyplinarka - być moze o tym pisał koordynator. Odpowiedz Link Zgłoś
misia2012 Re: pracodawca a urlop wychowawczy 31.07.07, 11:27 Nie nie od 10 lipca do 24 lipca to pracodawca miał termin na złożenie mi zaśiadczenia - 2 tygodnie . Do 29 miałam urlop wypoczynkowy. Warunki wszystkie spełniam. Urlop wypoczynkowy trwał od 16 lipca do 29 lipca. Odpowiedz Link Zgłoś
lilithh Re: pracodawca a urlop wychowawczy 31.07.07, 12:15 OK, rozumiem. W takim razie pracodawca ma obowiązek udzielić ci urlopu wychowawczego na wskazany przez ciebie okres (chyba że w międzyczasie kończy ci się umowa czasowa, wtedy na okres do konca umowy). Na tym etapie nie ma sensu iść do sądu pracy. Ja na twoim miejscu napisałabym pracodawcy oficjalne pismo (pamiętaj, wszystkie tego typu sprawy załatwia sie na piśmie z potwierdzeniem odbioru: w sekretariacie, lub pocztowym) o treści mniej więcej: W dniu ..... złożyłam pracodawcy (nazwa pracodawcy) wniosek o przyznanie urlopu wychowawczego na okres ....., zachowując wszystkie terminy przewidziane w "Rozporządzeniu MGPiPS z 16.12.2003 r. w sprawie szczegółowych warunków udzielania urlopu wychowawczego (Dz. U. Nr. 230, poz. 2291)". Oświadczam, iż spełniam wszystkie warunki określone w Kodeksie Pracy do ubiegania się o urlop wychowawczy na w/w okres (kopie dokumentacji w załaczeniu - akt urodzenia dziecka, oswiadczenie ojca że nie ubiega się o urlop, ew. tym podobne). Uprzejmie proszę o pisemnie potwierdzenie przyznania urlopu wychowawczego na wnioskowany przeze mnie okres. i tyle. do sądu pójdziesz, jeśli będziesz miała na pismie do pracodawcy odpowiedź, łamiącą twoje prawo do urlopu - ale sądzę że do tego nie dojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
misia2012 Re: pracodawca a urlop wychowawczy 31.07.07, 13:29 Dobrze tylko ,że ja 10. lipca wniosek za potwierdzeniem odbioru złożyłam koordynatorowi,a On to miał przesłać z tego co wiem przesłał dopiero 7 dni później a więc jak mam napisać. Chodzi mi o początek ,bo składałam koordynatorowi za potwierdzeniem. W dniu 10 lipca 2007 roku złożyłam pracodawcy(nazwa pracodawcy)???-chodzi o to co mam tu wpisać -siedziba mieści się w Warszawie. czyli jak mam napisać???? Wszystko ubiega się p.w. o to że dostałam 2 miesiące a miałam a we wniosku 14 miesięcy. No faktem jest też ,że do chwili obecnej nie mam oryginału przez nich wysłanego ,tylko faks,a i tak muszę złożyć oryginał w Mopsie. Odpowiedz Link Zgłoś
misia2012 Re: pracodawca a urlop wychowawczy 31.07.07, 13:32 o właśnie mąż przyniósł przyszedł list i napisano ,że zgodnie ze złożonym wnioskiem ,a przecież na 100 % we wniosku było na 14 miesięcy, może fakt pomylił im się rok 2007 z 2008 ,no dla mnie to duża różnica. A z tym koordynatorem to już nie ma sensu rozmawiać ,czyli napiszę do siedziby tylko jak -chodzi mi o ten początek jak napisałaś. Napisać że koordynator czy pracodawca???czy przez??? Odpowiedz Link Zgłoś
lilithh Re: pracodawca a urlop wychowawczy 31.07.07, 13:54 Rozumiem że to właśnie ów koordynator jest upoważniony przez pracodawcę do odbioru korespondencji firmowej? (a zresztą, nawet jeśli formalnie nie jest, a odebrał i podpisał Ci odbiór w imieniu pracodawcy, to to już sprawa pomiędzy firma a nim, a nie twoja). napisz: ".....złożyłam pracodawcy (nazwa pracodawcy) na ręce upoważnionego pracownika (nazwisko pracownika i jego stanowisko służbowe) za potwierdzeniem odbioru.... itd." dołącz kserokopię tego pierwotnego pisma z podpisem odbierającego pracownika. jeśli rzeczywiście to jego zaniedbanie że pismo nie dotarło do centrali na czas - to nie jest to Twój problem. (ale z pewnością nie polepszy to w przyszłości Twoich stosunków z tym koordynatorem...) Co do długości urlopu - jestem prawie pewna że ktoś się po prostu pomylił w dacie rocznej. Nie masz możliwości zadzwonienia do centrali do HR i wyjaśnienia nieporozumienia telefonicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
misia2012 A jeszcze jedno. 02.08.07, 18:58 To już tak z ciekawości czy Oni mieli mi obowiązek dostarczyć to pismo w ciągu 14 dni (2 tyg.)na udzielenie tego urlopu-wydanie zaświadczenia, czy to nie jest określone nigdzie ile mają czasu ????. Fakt urlop od 30 lipca ,złożony wniosek 10, czyli by wychodziło na 24 lipca ,tylko niewiem czy jest jakiś przepis ,który mówi że pracodawca ma 14 dni- niewiem może gdzieś coś takiego zasłyszłam i tak po prostu się pytam??? Odpowiedz Link Zgłoś
lilithh Re: A jeszcze jedno. 05.08.07, 02:50 W prawie pracy nie istnieje żaden przepis wprost obligujący pracodawcę do wystawiania zaświadczeń lub innych pism wnioskowanych przez pracownika w jakimś z góry określonym terminie - często stosowany termin 14 dniowy wywodzi sie z prawa administracyjnego - i nie dotyczy wprost pracodawców. Prawdę powiedziawszy, również rozporządzenie ministra dotyczące udzielania urlopów wychowawczych nie wspomina w ogóle ani słowem o obowiązku wystawienia przez pracodawcę zaświadczenia o udzieleniu urlopu. Tryb i sposób wystawiania zaświadczeń powinien być określony w regulaminie pracy, lub innych wewnętrznych procedurach. Odpowiedz Link Zgłoś
vinci_78 Re: pracodawca a urlop wychowawczy 07.08.07, 09:52 Dziewczyny, czy Waszym zdaniem warto walczyć o wychowawczy, jesli i tak z tego nie ma np. zasiłku? Dlaczego pracodawca nie chętnie patrzy na wychowawczy, tylko z powodu "utraty" pracownika, czy są jeszcze jakieś inne powody, typu blokada etatu i tp? Odpowiedz Link Zgłoś
lilithh Re: pracodawca a urlop wychowawczy 07.08.07, 11:45 vinci_78 napisała: > Dziewczyny, czy Waszym zdaniem warto walczyć o wychowawczy, jesli i tak z tego > nie ma np. zasiłku? to zależy od Twojej osobistej sytuacji - jeśli chcesz zostać z maluchem z domu, i Twoją rodzinę stać na to finansowo, to mimo wszystko lepiej jest zachować zatrudnienie, bo: 1/ "leci ci" staż do urlopu i emerytury 2/ nabywasz staż np. do nagrody jubileuszowej itp (zależy od firmy) 3/ ciągłość zatrudnienia lepiej wyglada w CV (na rozmowie nie musisz sie przecież chwalić że byłaś na urlopie) 4/ po urlopie pracodawca musi cię przyjac z powrotem (choćby po to aby od razu Ci wręczyć wypowiedzenie). Otrzymuujesz wiec pieniądze za okres wypowiedzenia (zazwyczaj 1 lub 3 miesiące) i nierzadko odprawę. > Dlaczego pracodawca nie chętnie patrzy na wychowawczy, tylk > o > z powodu "utraty" pracownika, czy są jeszcze jakieś inne powody, typu blokada > etatu i tp? patrz punkt 4/ powyzej .... Odpowiedz Link Zgłoś