Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy urząd pracy może to uznac za odmowę przyjęcia

IP: *.chello.pl 29.04.09, 10:15
    Mam średnie wykształcenie techniczne, od września na zasiłku dla bezrobotnych,
    staż pracy 35 lat- z tego ostatnie 24lata własna działalność
    gospodarcza.Otrzymałam skierowanie z urzędu pracy na rozmowę kwalifikacyjną do
    pracy jako magazynier, a w zasadzie sortowacz odzieży w magazynie. Mam
    zaświadczenie lekarskie,że nie mogę pracować ciężko fizycznie/jestem po kilku
    operacjach/.Pani w UP stwierdziła,ze ta praca wcale nie musi być ciężka i
    powinnam zrobić wszystko aby ją"zdobyć"
    Jeżeli odmówię przyjęcia tej pracy, to czy mogą zabrać mi zasiłek??
    Dodam jeszcze,że praca jest na 3 zmiany, ja nie jestem w stanie pracować w
    nocy-taki organizm i nic tego nie zmieni,
    Obserwuj wątek
      • Gość: wioletta Re: Czy urząd pracy może to uznac za odmowę przyj IP: *.upc-d.chello.nl 29.04.09, 10:40
        to bzdury co robia w tych urzedach pracy.jak moze pracowac tak
        ciezko osoba po tylu operacjach
      • snajper55 Re: Czy urząd pracy może to uznac za odmowę przyj 29.04.09, 13:16
        Nie możesz odmówić. O tym, czy ze względów zdrowotnych nadajesz się do takiej
        pracy zadecyduje lekarz medycyny pracy podczas padania wstępnego.

S.
      • bonnieparker1 Re: Czy urząd pracy może to uznac za odmowę przyj 29.04.09, 13:33
        "Starosta (urząd pracy) pozbawia statusu "bezrobotnego" bezrobotnego, który
        odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniego
        zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, wykonywania prac społecznie
        użytecznych, prac interwencyjnych lub robót publicznych albo udziału w
        szkoleniu, stażu lub przygotowaniu zawodowym w miejscu pracy. Pozbawienie
        statusu bezrobotnego następuje na okres 90 dni.
        Odpowiednie zatrudnienie, oznacza zatrudnienie, które podlega ubezpieczeniom
        społecznym i do wykonywania którego bezrobotny ma wystarczające kwalifikacje lub
        doświadczenie zawodowe lub może je wykonywać po uprzednim szkoleniu, a stan
        zdrowia pozwala
        mu na jego wykonywanie oraz łączny czas dojazdu do miejsca
        pracy i z powrotem środkami transportu zbiorowego nie przekracza 3 godzin."

Może warto napisać odwołanie na taka decyzję UP i ją uzasadnić?

• Gość: ewa Re: Czy urząd pracy może to uznac za odmowę przyj IP: *.chello.pl 29.04.09, 16:28
          Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Chciałabym jeszcze spytać czy pozbawienie
          statusu bezrobotnego oznacza utratę ubezpieczenia?
          I pytanie drugie: czy te 90 dni wstrzymania zasiłku to jest tylko wstrzymanie,
          czy też po upływie tego czasu nadal mogę go pobierać do 1 roku /tak mi teraz
          przysługuje/
          Prawdę mówiąc wolałabym dostać sensowną pracę, ale nie zanosi się na to.
          • Gość: gość Re: Czy urząd pracy może to uznac za odmowę przyj IP: *.chello.pl 29.04.09, 20:36
            Jeżeli pozbawią Cię statusu osoby bezrobotnej, złóż odwołanie (informację o trybie będziesz miał w decyzji)z powołaniem się na ten przepis, który powyżej zacytowano (że "stan zdrowia pozwala") i koniecznie napisz, że chcesz podjąć inną pracę,na którą pozwoli Ci Twój stan zdrowia.
          • snajper55 Re: Czy urząd pracy może to uznac za odmowę przyj 30.04.09, 00:29
            Gość portalu: ewa napisał(a):

> Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Chciałabym jeszcze spytać czy pozbawienie
            > statusu bezrobotnego oznacza utratę ubezpieczenia?
            > I pytanie drugie: czy te 90 dni wstrzymania zasiłku to jest tylko wstrzymanie,
            > czy też po upływie tego czasu nadal mogę go pobierać do 1 roku /tak mi teraz
            > przysługuje/

Przez 90 dni nie wypłacają Ci zasiłku i nie jesteś ubezpieczona. Nie masz też
            innych praw przysługujących bezrobotnej (szkolenia, staże, oferty pracy). Po
            prostu przez 90 nie jesteś bezrobotna.

S.
      • Gość: x optymistka:):):) IP: *.unitymediagroup.de 29.04.09, 20:36
        myslisz, ze od razu Ciebie tam zatrudnia? Idz dla swietego spokoju
        na te rozmowe.
        • Gość: ewa Re: optymistka:):):) IP: *.chello.pl 29.04.09, 21:42
          optymistko dziękuję za dobre słowo.Mam nadzieję,że będzie jak mówisz.
          Pozdrawiam i napiszę jak było.
      • Gość: aaa Re: Czy urząd pracy może to uznac za odmowę przyj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 09:36
        allo allo ale to nie urzad daje prace tylko pracodawca wez
        skierowanie i idz pogadaj z pracodawca powiedz ze masz chory
        kregosłup a po durugie to chyba skreslaja po drugiej odmowie
        przyjecia pracy mozesz pracy nie przyjac poniewaz za mało oferuja
        chyba ze napisałas taka kwote we wniosku jak oferuja:)
        • Gość: ewa Re: Czy urząd pracy może to uznac za odmowę przyj IP: *.chello.pl 30.04.09, 11:51
          Niestety od lutego zmieniły się przepisy i pierwsza odmowa skutkuje zabraniem
          zasiłku. Owszem pracodawca zatrudnia , ale w tym przypadku potrzebuje on
          kilkudziesięciu osób i rekrutacja odbędzie się w Urzędzie Pracy w obecności pań
          z urzędu.
          Dodam jeszcze,że nie chodzi mi o to aby nie podjąć pracy-wprost przeciwnie
          bardzo jej potrzebuję-ale takiej którą dam radę wykonywać.
          • Gość: Stella Re: Czy urząd pracy może to uznac za odmowę przyj IP: *.chello.pl 30.04.09, 14:00
            A ty na pewno dasz radę wykonywać pracę wysokopłatną i małotrudzącą.
            Nie jesteś odosobniona.
            • Gość: ewa Re: Czy urząd pracy może to uznac za odmowę przyj IP: *.chello.pl 30.04.09, 15:19
              Owszem miła Stello jestem gotowa przyjąć pracę o jakiej mówisz.I nie jest to
              chyba takie dziwne?
              Życzę Ci z całego serca abyś będąc w moim wieku, po przepracowaniu
              kilkudziesięciu lat,po przebyciu 8 operacji rzuciła się w wir ciężkiej pracy
              fizycznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka