Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 12:29
    Cz Polska to naprawdę aż taki biedny kraj że nigdzie nie ma pracy??? Ja w moim
    mieście od kwietnia szukam pracy i do teraz nie ma to jest skandal. Skończyłam
    w tym roku szkołę i rynek dla młodych ludzi chcących pracować powinien być
    szeroki a tu lipa. To po co chodzić do szkoły jak po niej się nic nie ma????
    Wszyscy się dziwią że młodzi ludzie uciekają za granicę ale ja się wcale im
    nie dziwię, bo skoro tam mogą mieć lepsze warunki i zarobki to po co mają tu
    siedzieć.Nie dość że sobie zaoszczędzą to żyją tam w luksusie. Mój kolega
    wyjechał do Irlandii i za sam staż ma tyle pieniędzy że kupił sobie samochód
    warty 12 tys. euro a w Polsce za staż to nawet do końca miesiąca tych
    pieniędzy nie starczy. Sama się zastanawiam nad tym czy wyjechać bo tu
    przyszłości nie widzę. Nawet ludzie po studiach nic nie mają. Mój brat
    ukończył magistra w kierunku towaroznawstwo a teraz siedzi w głupiej biedronce
    na kasie!!!!
    Szkoda po prostu na to słów. Najlepiej to chyba iść na politykę i zarabiać po
    15.tys. jak ministrowie albo i więcej, oczywiście nic nie robiąc pożytecznego
    dla kraju, bo tak naprawdę to oni myślą tylko o sobie a w naszym Państwie nic
    się nie zmienia a powinno być coraz lepiej!!!!!!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Dipl.-Ing. Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 12:38
        hej... uspokoj sie. grzecznie.

ja tez sie obronilem w polowie maja i w krakowie NIE MA pracy dla
        mnie - inzyniera.

wysylam juz cv/aplikacje na zachod ale narazie 2-3 odpowiedzi
        dostalem.

po prostu trzeba znalezc jak najwiecej stronek zachodnich o platnych
        stazach / ofertach dla swiezych i probowac tam atakowac. i nigdy sie
        nie poddawac.

ja juz niemal na 99% jestem pewny, ze w krakowku (ktory mnie
        wychowal i wyksztalcil za friko - a jakze!) nie znajde ciekawej,
        zgodnej z wyksztalceniem pracy za rozsadne pieniadze. trzeba wiec
        ruszyc d...
        • Gość: dadsas Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.chello.pl 27.08.09, 12:42
          a ja się obroniłem jakieś 5 lat temu i nie mam aktualnie pracy . od
          czasu ukonczenia tych%$%^^$^^$nych studiów chałturzyłem w akwizycji
          na całego bo nie było wyjścia . żałuje że nie wyjechałem
        • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 27.08.09, 12:43
          Ja tylko dodam, ze po krakowskiej szkole jestes mgrem inz. - nie wolno tego
          tlumaczyc na niemieckiego Dipl.-Ing. (mozna za to w CV wpisac entspricht
          Dipl.-Ing. in Deutschland).
        • Gość: inz Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 16:08
          No to jedziemy na tym samym wózku. Dostaję już cholery... Też jestem inzynierem, nie udało mi się po studiach na nic załapać, nawet na staże/praktyki. Oferty (o ile w ogóle jakaś się pojawi) sprawiają wrażenie "podkładek"; takich "fasad", żeby się nazywało: "szukamy praktykanta", podczas gdy miejsce już jest obsadzone. Wysyłanie CV do firm z własnej inicjatywy uznałem już za kompletnie pozbawione sensu, bo w przeciągu roku tylko raz dostałem odpowiedź (zresztą odmowną, ale przynajmniej uprzejmą). Przez jakiś czas pracowałem, ale w nieco odmiennej branży, więc nawet nie bardzo mógłbym to wpisać w rubryce z doświadczeniem.

W najgorszym wypadku zacznę np. budować modele statków w butelkach albo zajmować się okultyzmem. Może to będzie bardziej dochodowe :P
      • annajustyna A dlaczego niby skandal? 27.08.09, 12:45
        To nie inzynieria spoleczna, jest wolny rynek. Oczywiscie ze to przykre, ale nie
        ma czegos takiego jak roszczenie o miejsce pracy.
        • paktom Wsadź sobie ten swój wolny rynek wiesz gdzie! 31.08.09, 00:22
          annajustyna napisała:

> To nie inzynieria spoleczna, jest wolny rynek. Oczywiscie ze to przykre, ale ni
          > e
          > ma czegos takiego jak roszczenie o miejsce pracy.
          System społeczno gospodarczy ma służyć społeczeństwu, jak się nie sprawdza to
          trzeba go poprostu zmienić. Niestety w takich krajach jak Polska rządzący
          traktują większość swoich podwładnych jak "śmieci" (ludzie niepotrzebnych
          których skazuje się na śmierć głodową) albo "niewolników" (zasuwający w robocie
          za środki pozwalające jedynie na zregenerowanie sił do kolejnego dnia
          pół-niewolniczej pracy).
          Prestiżowy tygodnik medyczny The Lancet wyliczył ofiary wolnego rynku w krajach
          pokomunistycznych na około 10mln (z tego jakieś 300tys przypada na Polskę),
          licząc wszystkie przedwczesne zgony powodowane drastycznym pogorszeniem się
          jakości życia tyle właśnie im wyszło.
          • annajustyna Czyli - komuno, wroc?! 31.08.09, 11:40
            Niewazne, co umiesz, grunt, ze masz papier, wiec praca sie nalezy? Tak z
            przydzialu, jak za komuny?
            • paktom Re: Czyli - komuno, wroc?! 31.08.09, 12:34
              annajustyna napisała:

> Niewazne, co umiesz, grunt, ze masz papier, wiec praca sie nalezy? Tak z
              > przydzialu, jak za komuny?
              "Papier" za komuny nie był zbyt popularny, w latach 80ych studiowało ze 3 razy
              mniej niż mogły studiujących pomieścić uczelnie. Studiowało u nas ze 3 razy
              mniej ludzi niż w Hiszpanii, a uczelni i nauczycieli akademickich mieliśmy wtedy
              więcej niż oni.
              Zresztą za PRLu poziom edukacji stał dużo wyżej niż dziś, więc twoje porównania
              są naprawdę idiotyczne i bez sensu.
              • annajustyna Re: Czyli - komuno, wroc?! 31.08.09, 12:47
                Idiotyczna i bez sensu jest Twoja nagonka na mnie.
                • paktom Re: Czyli - komuno, wroc?! 31.08.09, 12:49
                  annajustyna napisała:

> Idiotyczna i bez sensu jest Twoja nagonka na mnie.
                  Sama zaczęłaś podle atakować ludzi pokrzywdzonych przez system.
                  • annajustyna Re: Czyli - komuno, wroc?! 31.08.09, 12:52
                    Ty sie zastanow, co piszesz - w komunie nie bylo bezrobocia i bylo wedle zasady:
                    "czy sie stoi, czy sie lezy". Dzis trzeba miec konkretne umiejetnosci. A nie
                    czekac z wyciagnieta raczka,. bo "ja mam dyplom". Ok, masz, ale jaki? I co do
                    tego faktycznie umiesz?
                    • paktom Re: Czyli - komuno, wroc?! 31.08.09, 13:19
                      annajustyna napisała:

> Ty sie zastanow, co piszesz - w komunie nie bylo bezrobocia i bylo wedle zasady
                      > :
                      > "czy sie stoi, czy sie lezy".
                      Brednie i mity. Skończ z tą komuną, wtedy było lepiej niż dziś i żadna chora
                      propaganda nie zakrzyczy tego faktu. Ale nie o tym mowa mówimy o czasach
                      współczesnych.

> Dzis trzeba miec konkretne umiejetnosci. A nie
                      > czekac z wyciagnieta raczka,.
                      O czym ty znowu bredzisz?? Chęć zdobycia zatrudnienia to dla ciebie czekanie z
                      "wyciągniętą rączką"?? O czym ty bredzisz kobieto?? Czy ludzie tutaj piszą że im
                      się należy kasa za nic?? Oni chcą PRACY nie żadnej jałmużny, jeśli chęć
                      do pracy nazywasz roszczeniami i żebractwem to naprawdę jesteś nieźle spaczona.

> bo "ja mam dyplom". Ok, masz, ale jaki? I co do
                      > tego faktycznie umiesz?
                      No to niech dadzą danej osobie szansę się wykazać, by pokazała co umie.
                      • annajustyna Re: Czyli - komuno, wroc?! 31.08.09, 13:23
                        Nie odnosze sie do "ludzi tutaj", a do wypowiedzi zalozycielki watku. A skoro
                        bylo lepiej za komuny, to wyjedz na Kube. Droga wolna.
                        • paktom Re: Czyli - komuno, wroc?! 31.08.09, 13:48
                          annajustyna napisała:

> Nie odnosze sie do "ludzi tutaj", a do wypowiedzi zalozycielki watku. A skoro
                          > bylo lepiej za komuny, to wyjedz na Kube. Droga wolna.
                          ROTFL :D
                          Rozumiem że za kapitalizm oddałabyś życie, ale naprawdę nie stać ciebie na coś
                          bardziej twórczego poza tym oklepanym idiotyzmem.
                          • annajustyna Re: Czyli - komuno, wroc?! 31.08.09, 13:51
                            Ten watek nie dotyczy moich przekonan. Stwierdzenie, ze za komuny bylo lepiej,
                            nie jest niby oklepanym idiotyzmem?
                      • krzysztofsf Re: Czyli - komuno, wroc?! 31.08.09, 13:37
                        paktom napisał:

> No to niech dadzą danej osobie szansę się wykazać, by pokazała co umie.

Jacy "oni" maja dac ta szanse?
        • Gość: zero Re: A dlaczego niby skandal? IP: *.centertel.pl 01.09.09, 15:01
          Znaczy się obywatele mają określone obowiązki wobec Państwa, zaś
          Państwo nie ma żadnych obowiązków wobec swoich obywateli? Nie dość,
          że łamie to najbardziej popularną teorię umowy społecznej to stawia
          Państwo w roli pasożyta. nieźle;D
      • Gość: dgbdgb typowa sytuacja absolwenta IP: *.chello.pl 27.08.09, 13:12
        ani nowe ani stare- ze mna bylo podobnie. niestety kwestia czasu
      • Gość: pola Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: 78.158.136.* 27.08.09, 13:22
        W luksusie powiadasz...bardzo ciekawe...ludzie lubia takie bajki.
        Wyjechal i za STAZ kupil sobie samochod za 12TYS EURO plus oplacal
        mieszkanie plus jadal w restauracjach plus ubieral sie u Armaniego...

Zaczynam wierzyc, ze niektorym Bog dal mozg a innym rower...
        • krzysztofsf Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 27.08.09, 21:00
          Gość portalu: pola napisał(a):

> W luksusie powiadasz...bardzo ciekawe...ludzie lubia takie bajki.
          > Wyjechal i za STAZ kupil sobie samochod za 12TYS EURO plus oplacal
          > mieszkanie plus jadal w restauracjach plus ubieral sie u Armaniego...
          >
          > Zaczynam wierzyc, ze niektorym Bog dal mozg a innym rower..

- Rano sex, w poludnie sex, wieczorem kilka razy sex..
          - Ty byles?
          - Nie. Siostra opowiadala. ;)
        • Gość: sasa Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.09, 11:58
          Po pierwsze to jego ojciec tam mieszka bo się rozwiódł z matką czyli za jedzenie
          i mieszkanie dużo nie płaci ponieważ mieszka z tatą!!!!!!!!!!
      • Gość: aldonka Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 14:03
        W pełni się z tym zgadzam!
        Ja również od kwietnia szukam pracy i lipa!!!! :( Mam juz tego
        serdecznie dość! Niby mieszkam blisko dużego miasta Wrocławia, ale
        sytuacja jest po prostu beznadziejna! Co dzień wysyłam dziesiątki cv
        i listów! Wszyscy znajomi wiedzą że szukam pracy, ale nawet oni nie
        są w stanie pomóc bo sami trzymają się swoich "marnych" posad! :/ I
        jak tutaj żyć w takim kraju???:( Skończyłam studia licencjackie na
        kierunku administracja, ponadto mam doświadczenie w pracy!!!
        Pracowałam juz na róznych stanowiskach, a łączny staż pracy wynosi u
        mnie prawie 3 lata!!!!! Coś jest chyba nie tak????!!!!!! Nie
        rozumiem:( Ludzie co się tutaj dzieje.....jestem w desperacji i
        rozważam wyjazd z kraju:/
        • Gość: skandalistka Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.chello.pl 27.08.09, 14:37
          toż to skandal!!!!NIEDOWIARY . ukończyłam politologie studia uwaga !
          uwaga! MAGISTERSKIE DZIENNE w wyzszej szkole biznesu i
          komunikacji!!!za CIĘZKIE pieniądze -rodzice wzieli kredyt , który
          będziemy chyba wszyscy spłacac do konca życia i nie ma dla mnie
          pracy SZUKAM JUZ 3 LATA chyba wyjade!!!
          • Gość: pola Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: 78.158.136.* 27.08.09, 16:29
            No masz racje wyjedz. Na zachodzi potrzebuja politologow!!

Co to za kierunek POLITOLOGIA?????? Kto w dziesiejszych czasach
            studiuje takie pierdoly?
            • Gość: skandalistka Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.chello.pl 27.08.09, 17:52
              Co to za kierunek POLITOLOGIA?????? Kto w dziesiejszych czasach
              studiuje takie pierdoly?

to co miałam studiować zarzadzanie i marketing? a może filozofia
              lepsza? historia?
              • Gość: fryc Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: 213.134.176.* 27.08.09, 18:24
                Byłam przekonana Skandalistko, że Twój post był sarkastyczny i jestem
                bezbrzeżnie zdumiona, że jednak nie. No offence, ale nie dziwię się, że masz
                problemy ze znalezieniem pracy.
                • Gość: skandalistka Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.chello.pl 27.08.09, 19:23
                  dlaczego się nie dziwisz?
                  • Gość: fryc Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: 213.134.176.* 28.08.09, 11:10
                    Bo masz dość roszczeniową postawę jak na osobę, która skończyła To i Owo na
                    Wyższej Akademii Tańca i Humoru. "Niedowiary" pasowałoby już litościwie przemilczeć.
                    • Gość: dolores Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.zax.pl 29.08.09, 09:43
                      roszczeniowa postawa? bo chce pracowac?? i jak w tym kraju ma byc
                      lepiej, skoro ludzi chcacych pracowac nazywa sie roszczeniowymi? to
                      lepiej, zeby na zasilek pokornie poszla? wtedy by nie byla
                      roszczeniowa? cos wam sie w glowach poprzewracalo.
                      • Gość: ad Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: 188.33.16.* 30.08.09, 22:21
                        Jest roszczeniowa do bólu. Nie polega to na tym, że chce pracy. Ona uważa, ze
                        skoro skończyła jakiś lekki kierunek (który kończy co roku pewnie kilkanaście
                        tysięcy osób)w wyzszej szkole czegoś tam to praca jej się nalezy. A guzik, a nie
                        się należy.
                        • krzysztofsf Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 30.08.09, 22:49
                          Gość portalu: ad napisał(a):

> Jest roszczeniowa do bólu. Nie polega to na tym, że chce pracy. Ona uważa, ze
                          > skoro skończyła jakiś lekki kierunek (który kończy co roku pewnie kilkanaście
                          > tysięcy osób)w wyzszej szkole czegoś tam to praca jej się nalezy. A guzik, a ni
                          > e
                          > się należy.

W dodatku byla na tyle mierna, ze musiala isc na dzienne platne studia w uczelni
                          prywatnej - czyli jej wyniki byly za slabe na uczelnie panstwowa.
                          • Gość: beata Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.zax.pl 31.08.09, 11:41
                            jeden z drugim bzdury piszecie. iluz jest bezrobotnych magistrow po
                            tych znakomitych uczelniach panstwowych, po tych swietnie
                            prowadzonych "bezplatnych" kierunkach??? fakt jest taki, ze polska
                            jest chorym krajem, a system edukacji totalnie niedostosowany do
                            wymagan rynku pracy. czlowiek jak ma 18 lat i wybiera studia,jest
                            nieswiadomy z reguly jeszcze o tym nie wie. malo kto sie nad tym
                            zastanawia. a potem sie budzi z reka w nocniku - piec lat
                            zmarnowane, bo polska sobie z realiami nie potrafi
                            poradzic.bezrobotni magistrzy to jest wina tego chorego kraju, w
                            ktorym zyjemy. jeden bezrobotny magister -ok, mozna mowic,
                            nieudacznik, nie radzi sobie w zyciu. ale rzesze bezrobotnych
                            magistrow? to juz chory system i chore panstwo.
                            • krzysztofsf Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 12:45
                              Gość portalu: beata napisał(a):

> jeden z drugim bzdury piszecie. iluz jest bezrobotnych magistrow po
                              > tych znakomitych uczelniach panstwowych, po tych swietnie
                              > prowadzonych "bezplatnych" kierunkach??? fakt jest taki, ze polska
                              > jest chorym krajem, a system edukacji totalnie niedostosowany do
                              > wymagan rynku pracy. czlowiek jak ma 18 lat i wybiera studia,jest
                              > nieswiadomy z reguly jeszcze o tym nie wie. malo kto sie nad tym
                              > zastanawia. a potem sie budzi z reka w nocniku - piec lat
                              > zmarnowane, bo polska sobie z realiami nie potrafi
                              > poradzic.bezrobotni magistrzy to jest wina tego chorego kraju, w
                              > ktorym zyjemy. jeden bezrobotny magister -ok, mozna mowic,
                              > nieudacznik, nie radzi sobie w zyciu. ale rzesze bezrobotnych
                              > magistrow? to juz chory system i chore panstwo.

oczywiscie. Rynek pracy jest chory.

Ale na tym tle wypowiedzi osoby z( a do nich sie obaj ustosunkowalismy)bylejakim wyksztalceniem po bylejakiej szkolce, oburzonej, ze nie ma rynku pracy u stop i nie majacej zadnych watpliwosci, ze przyczyna nie ma nic wspolnego z jej wyborem i umiejetnosciami, sa nieco groteskowe.
                            • Gość: Sylwiunia Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.09, 12:05
                              w zupełności się z tobą zgadzam. Jakoś inne kraje potrafią się rozwijać.
                              Powstaje dużo nowych miejsc pracy w zależności od potrzeb ludzi uczących się i
                              studiujących. Jeśli dużo osób studiuje dany kierunek to państwo robi wszystko
                              żeby im udostępnić miejsca pracy tylko polska jest zacofana, zawsze była i
                              będzie. Już od czasów wojny tak było. Na zachodzie państwa się zaczynały
                              rozbudowywać a u nas dopiero 20-30 lat później weszło to co u nich już było
                              • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 04.09.09, 12:12
                                Bo w PL powstajer za duzo nowych kierunkow, niepotrzebnych nikomu. lezy
                                ksztalcenie zawodowe. Mamy magistrow, a brakuje fachowcow.
                              • agulha Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 04.09.09, 17:10
                                Ty kpisz czy o drogę pytasz? Państwo tworzące miejsca pracy w zależności od
                                tego, ile osób postanowiło studiować dany kierunek? Czy np. zero miejsc dla
                                lekarzy i inżynierów, ale sto etatów dla politologów w Mławie (koniecznie
                                zajmujących się dokładnie politologią)? Pięćdziesiąt etatów dla marketingowców w
                                Łapach i to na państwowych etatach? O jaki kraj Ci chodzi, że tak działa, bo ja
                                słyszałam o frustracji młodych Holendrów z wyższym wykształceniem, że nie
                                zachodzą w karierze wyżej od swoich rodziców, przeciwnie, lądują niżej, na
                                prostych stanowiskach, oraz o imporcie kadry do Danii (osoby po trudnych
                                kierunkach, jak lekarze - bo istotnie można tam godnie żyć na dowolnej posadzie,
                                więc mniej osób ma bodziec do nauki trudnych zawodów).
                                Państwo może najwyżej próbować nakierować kandydatów na kierunki rokujące
                                zatrudnienie. Albo, jeżeli w społeczeństwie pojawia się jakieś zapotrzebowanie,
                                trend czy moda, zadbać o kształcenie specjalistów w tym zakresie.
                              • Gość: beata Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.zax.pl 04.09.09, 22:56
                                nie to mialam namysli - to system edukacji powinien byc
                                przystosowany do rynku pracy. trudno wymagac, zeby panstwo tworzylo
                                etaty dla filozofow - komu to do czego teraz potrzebne?? niz
                                demograficzny idzie - po co wypuszczac na rynek tylu nikomu
                                niepotrzebnych nauczycieli, pedagogow, przeedzszkolanek itp? a dac
                                ludziom na filologiach mozliwosc wyboru jakiejs innej specjalizacji,
                                nie nauczycielska. moze jakies tlumaczenia z obowiazkowa praktyka w
                                biurze tlumaczen? albo cos zwiazane z turystyka? i slownictwo
                                braznowe. ja takiego wyboru nie mialam - wszyscy mielismy zostac
                                nauczycielami, z czego w zawodzie z 60 osob nie pracuje nikt.nie
                                znalezli albo nie chcieli.albo uciekli po roku. paranoja. a
                                musielimy to konczyc.zlikwidowac niepotrzebne kierunki, albo
                                zmniejszyc nabor. wyeliminowac to, co zbedne, ewentualnie
                                potraktowac hobbistycznie.nie tracic czasu na pierdoly. ale na
                                kazdym kierunku ubowiazkowa informatyka i obsluga komputera.tylko
                                nie jakies dosy i tagi. plus jezyki obce, z naciskiem na slownictwo
                                branzowe. konwersacje konwersacje i jescze raz konwersacje, nie tepe
                                stukanie gramatyki.umiejetnosci praktyczne przede wszystkim, dosc
                                juz ladowania teoretycznej wiedzy.przede wszyskim - nowoczesnie ma
                                byc. pisze to z wlasnego doswiadczenia - wiem, czego mi brakowalo na
                                studiach.
                                • Gość: beata Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.zax.pl 04.09.09, 23:12
                                  dodam, ze mam kolezanke, ktora po ukonczonej filozofii
                                  zostala "tajemniczym klientem". po znajomosci. inaczej nie mialaby
                                  szans, nawet na takie "stanowisko". paranoja. przeciez taka robote
                                  powinno sie dostawac, ze tak powiem " z ulicy", tak jak kelnerka,
                                  pokojowka, sprzataczka. dostajesz sciere, radzisz sobie, to
                                  pracujesz, nie radzisz, to dziekujemy.ale jakies rozmowy
                                  kwalifikacyjne? powiadomimy za 2 tyg? cv? list motywacyjny?
                                  doswiadczenie poparte referencjami? wysokie kompetencje spoleczne??
                                  znajomosc jezykow obcych? po co pokojowce? to tylko w polsce takie
                                  wymagania. tajemniczy klient - idziesz do sklepu, udajesz, ze chcesz
                                  cos kupic, a potem wypelniasz ankiety i wysylasz mailem. to tylko w
                                  polsce na takie stanowisko jest rozmowa kwalifikacyjna, a ukonczenie
                                  filozofii jest mile widzianym atutem ;-)
                                  • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 05.09.09, 06:48
                                    To co opisujesz to inzynieria spoleczna, na dluzsza mete niewykonalna w panstwie
                                    demokratycznym.
                                    • Gość: beata Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.zax.pl 06.09.09, 11:09
                                      ach annojustyno, jakas ty madra i wszechwiedzaca, moze powinnas
                                      zostac jakims ekspertem rzadowym? szkoda tylko, ze stac cie tylko na
                                      krytyke, wytykanie wad i wyzywanie ludzi od nieudacznikow. poza tym
                                      nic ze soba nie niesiesz.
                                      • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 07.09.09, 10:49
                                        Szkoda, ze nie umiesz czytac ze zrozumieniem. (Jeszcze nigdy nikogo nie nazwalam
                                        nieudacznikim, moze w koncu powinnam?)
              • krzysztofsf Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 27.08.09, 21:02
                Gość portalu: skandalistka napisał(a):

> Co to za kierunek POLITOLOGIA?????? Kto w dziesiejszych czasach
                > studiuje takie pierdoly?
                >
                > to co miałam studiować zarzadzanie i marketing? a może filozofia
                > lepsza? historia?

mam wrazenie, ze lepiej bylo uczyc sie zamiast tego kleic tipsy, czy inne takie.
                • Gość: lesz Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.chello.pl 27.08.09, 21:16
                  "mam wrazenie, ze lepiej bylo uczyc sie zamiast tego kleic tipsy,
                  czy inne takie. "

to można rzec o każdym kierunku
                  poza może medycyną i prawem ,informatyką
                  • krzysztofsf Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 27.08.09, 21:29
                    Gość portalu: lesz napisał(a):

> "mam wrazenie, ze lepiej bylo uczyc sie zamiast tego kleic tipsy,
                    > czy inne takie. "
                    >
                    > to można rzec o każdym kierunku
                    > poza może medycyną i prawem ,informatyką

ale z "tonu" wypowiedzi wynika, ze byl to wybor na zasadzie "postudiuje cos i
                    dalej sie zobaczy'
                    Poza tym, ta ogolna pretensja do dyskutantow...y,

Wybierajac taki ogolnbezplciowy kierunek, powinno sie w jego trakcie
                    doprecyzowac swoje przyszle plany zawodowe, specjalizujac sie w czyms,
                    rozpoznajac rynek pracy i jego potrzeby, uzupelniajac kwalifikacje nawet
                    umiejetnosciami pozauczelnianymi, mogacymi przydac sie w zawodzie.
                    • Gość: skandalistka Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.chello.pl 28.08.09, 00:30
                      Wybierajac taki ogolnbezplciowy kierunek, powinno sie w jego trakcie
                      > doprecyzowac swoje przyszle plany zawodowe, specjalizujac sie w czyms

no to ja się zpecjalizowałam -studiując własnie .jak ,można się bardziej
                      specjalizować? był czas na studia to studiowałam

"rozpoznajac rynek pracy i jego potrzeby"
                      tępe kawałki dla głodnych żółwi -przyszła baba do pośredniaka część 8

• krzysztofsf Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 28.08.09, 09:47
                        Gość portalu: skandalistka napisał(a):

> Wybierajac taki ogolnbezplciowy kierunek, powinno sie w jego trakcie
                        > > doprecyzowac swoje przyszle plany zawodowe, specjalizujac sie w czyms
                        >
                        > no to ja się zpecjalizowałam -studiując własnie .jak ,można się bardziej
                        > specjalizować? był czas na studia to studiowałam
                        >
                        > "rozpoznajac rynek pracy i jego potrzeby"
                        > tępe kawałki dla głodnych żółwi -przyszła baba do pośredniaka część 8
                        >
                        >

Tlumaczac jak "krowie na rowie"
                        http://www.bip.nauka.gov.pl/bipmein/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=117&news_id=982&layout=1&page=text
                        "Absolwent powinien posiadac ogólna wiedze pozwalajaca na zrozumienie zjawisk i
                        procesów politycznych zachodzacych w skali globalnej, regionalnej, panstwowej i lokalnej, a
                        takze umozliwiajzca analizowanie zaleznosci miedzy funkcjonowaniem instytucji
                        politycznych, społeczenstw i jednostek ludzkich. Powinien znac historyczne uwarunkowania
                        oraz współczesne mechanizmy działania systemów politycznych. Absolwent powinien
                        posiadac umiejetnosci korzystania ze zdobytej wiedzy w pracy zawodowej i zyciu z
                        zachowaniem zasad etycznych. Powinien umiec rozwiazywac proste problemy zawodowe,
                        uczestniczyc w pracy zespołowej, kierowac zespołami ludzkimi wykonujacymi zadania
                        zlecone, komunikowac sie z otoczeniem, zbierac, hierarchizowac, przetwarzac i przekazywac
                        informacje. Absolwent powinien znac jezyk obcy na poziomie biegłosci B2 Europejskiego
                        Systemu Opisu Kształcenia Jezykowego Rady Europy oraz umiec posługiwac sie jezykiem
                        specjalistycznym niezbednym do wykonywania zawodu. Absolwent powinien byc
                        przygotowany do pracy w administracji rzadowej i samorzodowej, organach partii
                        politycznych, organizacjach gospodarczych i społecznych, instytucjach i organizacjach
                        miedzynarodowych"

Tlumaczac z polskiego na nasze, majac powyzsze perspektywy, znajac praktyczne realia obsadzania stanowisk do ktorych przygotowuja studia, powinnas wczesnei okreslic sie politycznie i brac czynny udzial w zyciu ugrupowania z ktorym sie identyfikujesz, zeby dostac sie do jego nomenklatury.
                        Wzglednie wlaczyc sie w zycie spolecznosci lokalnej (klike) zeby dorwac sie do podzialu tortu administracyjnego bez koniecznosci deklarowania lojalnosci partyjnej, a poprzestajac na personalnej wobec lokalnego capo.

perspektywa dla sprytniejszych i dobrze znajacych jezyki - nastawic sie na robote w sytukturach europejskich.
                        • Gość: ffffffed Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.09, 22:39
                          dupcyć o tym co trzeba było zrobić każdy jeden debil potrafi ... a
                          bezrobotnych absolwentów coraz więcej
                          • krzysztofsf Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 28.08.09, 22:51
                            Gość portalu: ffffffed napisał(a):

> dupcyć o tym co trzeba było zrobić każdy jeden debil potrafi ... a
                            > bezrobotnych absolwentów coraz więcej

Praca w Biedronce na nich czeka.
                            Sa mlodzi, zdrowi i silni.

Ja pisalem, co trzeba robic aby pracowac "w zawodzie", jesli decyduje sie na
                            taki specyficzny kierunek.
                          • Gość: ad Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: 188.33.16.* 30.08.09, 22:38
                            Absolwentów? Czego? Jednego z kierunków lekkich łatwych i przyjemnych, do
                            którego wystarczy matura na ledwo ledwo, w którym "kształcą" wszystkie wyższe
                            szkoły w kraju-ergo co roku mamy grube tysiące "absolwentów". Czyli albo
                            -miało się pomroczność jasną przy wyborze studiów (no bo studiować przecież
                            trzeba, nikt nie mówił, ze coś sensownego) i ten stan utrzymał się przez całe studia
                            -było się tak cieniutkim, że nic innego nie wchodziło w grę (patrz tekst w
                            nawiasie powyżej)
                            I proszę mi nie mówić o pasji studiowania czegoś tam. Tam gdzie jest pasja jest
                            zainteresowanie czymś konkretnym wtedy i praca się znajdzie.
                            Jak ma nie brakować pracy dla absolwentów jeśli co roku jakieś studia typu
                            zarządzanie, politologia, socjologia itp jakichś wyższych szkołach kończy
                            najmarniej kilka tysięcy ludzi, którzy właściwie nie umieją nic. Nie mają ani
                            konkretnego zawodu ani konkretnych umiejętności. Gdzie mają niby pracować?
                            Sorry, nie ma nic za darmo.
                            • Gość: gfgfg Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.chello.pl 31.08.09, 11:30

Sorry, nie ma nic za darmo

ok skoro te kireunki są do dupy (choc ja uwazam ze nie) to niech je
                              zlikwidują .

co roku kilka tysiecy konczy tez takie badziewia jak :biologia ,
                              ekonomia , ochrona srodowiska -majac zupełnie takie same perspektywy
                              na tym rynku pracy jak ich rowiesnicy po zarzadzaniu , politologii ,
                              socsjologii . popatrz najpierw jakie sa oferty pracy - kierunki nie
                              maja wiekszego znaczenia . znaczenie moga miec ewentualnie tzw
                              miekkie umiejetnosci typu prawo jazdy , jezyk obcy w stopniu
                              biegłym.
                              • krzysztofsf Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 12:56
                                Gość portalu: gfgfg napisał(a):

>
                                > Sorry, nie ma nic za darmo
                                >
                                > ok skoro te kireunki są do dupy (choc ja uwazam ze nie) to niech je
                                > zlikwidują .
                                >

Nie ma szans.
                                Sa potzrebne jako miejsca pracy dla kadry na uczelni, oraz zeby uczelnia miala wymagana ustawowo liczbe pracownikow naukowych poszczegolnych szczebli, co uprawnia do roznych rzeczy.
                                Ostatnio w moim miescie z powyzszych powodow polaczyla sie akademia rolnicza z politechnika i wspolnie udaja uniwersytet.
                      • Gość: ad Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: 188.33.16.* 30.08.09, 22:25
                        Jaja sobie robisz Skandalistko szanowna, prawda? niemożliwe, żebyś była aż tak,
                        hmm nazwijmy to nieroztropna. Jeśli jaj sobie jednak nie robisz to ani trochę
                        się nie dziwię, że nie możesz znaleźć pracy.
                        • Gość: skandalistka Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.chello.pl 31.08.09, 12:27
                          "Jaja sobie robisz Skandalistko szanowna, prawda?"

ale dlaczego?

że pooszłam na studia? że 5 lat to za mało nauki?

"się nie dziwię, że nie możesz znaleźć pracy"
                          ???? nie jestem ćpunem , wyrzutkiem ,przestepca , nieukiem ,leniem
                          ani terrorysta . Nie masz podstaw do zdziwienia
        • Gość: emigrant wracajacy to jedz IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 27.08.09, 14:39
          Ale po administracji to pamietaj ze nic innego niz kasa w tesco na ciebie tu na
          emigracji nie czeka. To samo mozesz robic w Polsce.
          • paktom Re: to jedz 31.08.09, 00:31
            Gość portalu: emigrant wracajacy napisał(a):

> Ale po administracji to pamietaj ze nic innego niz kasa w tesco na ciebie tu na
            > emigracji nie czeka. To samo mozesz robic w Polsce.
            Kasa Tesco w Anglii a w Polsce to naprawdę robi różnicę.
        • Gość: malina Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.zone5.bethere.co.uk 27.08.09, 17:14
          a próbowałaś internetowych portali pracy?

www.praca.onet.pl
          www.careerjet.pl/
          www.pracuj.pl?
      • snajper55 Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 27.08.09, 17:45
        Gość portalu: Sylwiunia napisał(a):

> Szkoda po prostu na to słów. Najlepiej to chyba iść na politykę i zarabiać po
        > 15.tys. jak ministrowie albo i więcej, oczywiście nic nie robiąc pożytecznego
        > dla kraju, bo tak naprawdę to oni myślą tylko o sobie a w naszym Państwie nic
        > się nie zmienia a powinno być coraz lepiej!!!!!!

To idź "na" politykę zamiast pracy szukać.

S.
        • bonnieparker1 Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 27.08.09, 18:33
          a jakiej ty pracy szukasz?
      • Gość: Aga Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.mlyniec.gda.pl 27.08.09, 21:49
        Nic dziwnego, jeśli tyle osób kończy studia. Niedługo nawet na kasie w biedronce
        osób po studiach nie przyjmą, bo będą mieli zbyt wysokie kwalifikacje.
        Ja tam nie narzekam na brak pracy. Mam 21 lat, szkołę policealną, pracuję już
        rok w zawodzie. Pracę znalazłam od razu prawie, ofert miałam mnóstwo. Po kilku
        dniach od rozsyłania CV, musiałam tak planować rozmowy, żeby była jedna
        dziennie, bo nie zdążyłabym się przygotować. Może nie do końca macie dobrze
        skonstruowane CV, bo nie wierzę, żeby nie było żadnego odzewu po tylu miesiącach o.0
        • Gość: ff Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.chello.pl 27.08.09, 22:19
          Nic dziwnego, jeśli tyle osób kończy studia - własnie tu jest sedno
          problemu
          • paktom Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 00:29
            Gość portalu: ff napisał(a):

> Nic dziwnego, jeśli tyle osób kończy studia - własnie tu jest sedno
            > problemu
            Powiedz to Szwedom, tam jeszcze więcej ludzi kończy studia.
            • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 11:41
              Konczy i cos umie. A nie tylko ma roszczenia.
              • paktom Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 11:45
                annajustyna napisała:

> Konczy i cos umie. A nie tylko ma roszczenia.
                Sama sobie ubzdurałaś że ludzie po studiach nic nie umieją, czy poprostu jakaś
                propaganda tak ciebie spaczyła?
                • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 12:33
                  Zadna propaganda. Ci, co cos konkretnego umieja, nie formuluja roszczeniowych
                  postow jak autorka tego watku. Nie podala ani jednego konkretu - tylko nie ma
                  naleznej jej z samego tytulu ukonczenia studiow pracy.
                  • Gość: sseaaaa Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.chello.pl 31.08.09, 12:38
                    "Nie podala ani jednego konkretu " - jak to nie podała . a ukończone
                    studia ???? jakich konketów ma być wiecej ?? to wina rynku pracy a
                    nie jej . ona zrobiła co mogła . co można jeszcze zrobić
                    lepszego ,konkretniejszego- lecieć w kosmos?
                    • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 12:44
                      A jakie to studia? Jakie praktyki w czasie ich trwania? Jaka znajomosc jezykow
                      obcych? Pobyty za granica? To sa konkrety!
                      • Gość: desizi Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.chello.pl 31.08.09, 12:59
                        A jakie to studia? Jakie praktyki w czasie ich trwania? Jaka
                        znajomosc jezykow
                        obcych? Pobyty za granica?

to jest czepianie się na siłe nie konkrety . zreszta
                        najprawdopodobniej praktyki jakieś musiała mieć i języków obcych się
                        uczyła a czy była za granicą to nie wiemy . może była na słowacji
                        chociaż z tydzień
                        • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 13:27
                          Jak to musiala miec jakies praktyki?!
                    • paktom Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 12:47
                      Gość portalu: sseaaaa napisał(a):

> "Nie podala ani jednego konkretu " - jak to nie podała . a ukończone
                      > studia ???? jakich konketów ma być wiecej ?? to wina rynku pracy a
                      > nie jej . ona zrobiła co mogła . co można jeszcze zrobić
                      > lepszego ,konkretniejszego- lecieć w kosmos?
                      Niestety wielu naszych rodaków dało się ogłupić. Jedni mieli dobrze ustawioną
                      rodzinę czy znajomych dzięki którym dostali pracę i teraz sodówa im głów
                      uderzyła. Jeszcze inni przechodzą do porządku dziennego nad faktem że w Polsce
                      dla zdobycia bez znajomości najmarniejszej posady trzeba mieć doświadczenie i
                      umiejętności naprawdę wysokiej klasy specjalisty z wieloletnim doświadczeniem i
                      nie widzą w tym fakcie nic złego.
                      No i stąd mamy pełno takich otumanionych jak AnnaJustyna.
                      • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 12:50
                        Dla Twojej informacji: nigdy nie pracowalam w PL. Pierwsza prace po studiach
                        dostalam na podstawie praktyk studenckich (takze zagranicznych). No i swietnej
                        znajomosci jezykow.
                        • Gość: . Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 20:20
                          annajustyna napisała:

> Dla Twojej informacji: nigdy nie pracowalam w PL. Pierwsza prace po studiach
                          > dostalam na podstawie praktyk studenckich (takze zagranicznych). No i swietnej
                          > znajomosci jezykow.

Kolezanka annajustyna juz zapomniala, jak to chyba jakies 2-3 lata temu jęczala
                          na tym forum, ze siedzi w Niemczech i pracy nie moze dostac, co? W dupie juz sie
                          poprzewracalo?
                          Ale ty zawsze bylas walnięta.
                          • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 04.09.09, 12:08
                            No tak, takie doswiadczenie tez zebralam, stad czuje sie kompetentna w temacie
                            "szukanie pracy". Ale nie bylam wtedy absolwentka, tylko osoba z prawie 4-letnim
                            stazem pracy, swieza mezatka etc. Skoro piszesz moja biografie, prosze o
                            precyzyjne notowanie danych!
                  • paktom Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 12:38
                    annajustyna napisała:

> Zadna propaganda. Ci, co cos konkretnego umieja, nie formuluja roszczeniowych
                    > postow jak autorka tego watku.
                    Wieje od ciebie pogardą wobec ludzi i fanatyczną miłością do panującego nam
                    systemu. Jeśli komuś jest źle nawet przez myśl tobie nie przejdzie że to może
                    być wina warunków społeczno-gospodarczych panujących w kraju, od razu obwiniasz
                    ludzi o nieuctwo i lenistwo.

> Nie podala ani jednego konkretu - tylko nie ma
                    > naleznej jej z samego tytulu ukonczenia studiow pracy.
                    To może trzeba było zapytać a nie formułować niecne oskarżenia.

Zresztą pomyśl chwilkę, jak można zarzucać lenistwo czy brak wiedzy bezrobotnemu
                    który nawet nie dostał szansy by gdzieś pokazać co umie!
                    • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 12:45
                      Wiedza a umiejetnosci to nie to samo. Odnioslam sie do roszczeniowego tonu
                      wypowiedzi.
                      • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 12:46
                        Z milosciwie nam panujacymi nie mam nic wspolnego - od lat mieszkam za granica.
                        ba, pracuje na wyzszej uczelni i mam z absolwentami do czynienia na co dzien.
                        • paktom Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 13:03
                          annajustyna napisała:

> Z milosciwie nam panujacymi nie mam nic wspolnego - od lat mieszkam za granica.
                          > ba, pracuje na wyzszej uczelni i mam z absolwentami do czynienia na co dzien.
                          I pewnie myślisz że tu w Polsce jest tak samo jak zagranicą? Że każdy po
                          studiach dostaje pracę chyba że naprawdę kompletnie nic nie potrafi, że mając
                          wysokie zasiłki ludzie mają nie wiadomo jakie żądania płacowe na starcie??
                          Otóż NIE!! Tu jest Polska, pamiętaj o tym! Tutaj praktycznie nie ma
                          zasiłków dla bezrobotnych, tutaj ludzie muszą stawać na głowie i mieć nie lada
                          kwalifikacje i doświadczenie by dostać namarniejszą pracę. Tutaj ludziom często
                          zagląda w oczy widmo braku jakichkolwiek środków do życia dlatego często
                          odzierani z wszelkiej godności muszą żebrać o najpodlejszą pracę duuuuużo
                          poniżej ich kwalifikacji, a i z tym bywa bardzo ciężko.
                          Polska może i jest w UE, ale od Europy dzielą ją lata świetlne, tutaj jest po
                          prostu trzeci świat.
                          Miej to na uwadze gdy rozmawiasz na tym forum z ludźmi zdesperowanymi tragiczną
                          sytuacją życiową w tym antyspołecznym kraju.
                          • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 13:17
                            Moja wypowiedz (tlumacze jak krowie na rowie) dotyczyla postu autorki watku. A
                            nie trudnej sytuacji w kraju. Politolodzy i absolwenci bez praktyki nawet za
                            granica tez maja prawie zerowe szanse na dobra prace po 5 miesiacach szukania
                            (bohaterka tego watku szuka pracy dopiero od kwietnia).
                            • paktom Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 13:23
                              annajustyna napisała:

> Moja wypowiedz (tlumacze jak krowie na rowie) dotyczyla postu autorki watku. A
                              > nie trudnej sytuacji w kraju. Politolodzy i absolwenci bez praktyki nawet za
                              > granica tez maja prawie zerowe szanse na dobra prace po 5 miesiacach szukania
                              > (bohaterka tego watku szuka pracy dopiero od kwietnia).
                              A za co ma przeżyć ten okres poszukiwania pracy? W Polsce ludziom po studiach
                              nie przysługuje prawo do zasiłku, nie mają czasu na szukanie pracy, nie mają
                              czasu na szkolenie które pomogłyby im zdobyć pracę. Jeśli rodzina nie pomoże
                              muszą mieć pracę od razu, bo inaczej zemrą z głodu albo nim to nastąpi rzucą się
                              pod pociąg (sam byłem swego czasu światkiem takiego tragicznego zdarzenia).
                              • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 13:24
                                Moze dorabiac. Chocby w "Biedronce".
                      • paktom Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 12:53
                        annajustyna napisała:

> Wiedza a umiejetnosci to nie to samo. Odnioslam sie do roszczeniowego tonu
                        > wypowiedzi.
                        A co to za roszczenia??? Czego takiego roszczeniowego chciała założycielka tego
                        wątku? Ona chce po prostu PRACY, zwykłego źródła zarobków, co w tym złego że
                        ludzie chcą pracować i mieć za co przeżyć! Każde cywilizowane państwo powinno to
                        zapewniać.
                        • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 12:57
                          Naprawde nie widzisz debilizmow w 1. poscie?

"Cz Polska to naprawdę aż taki biedny kraj że nigdzie nie ma pracy??? Ja w moim
                          mieście od kwietnia szukam pracy i do teraz nie ma to jest
                          skandal
                          . Skończyłam
                          w tym roku szkołę i rynek dla młodych ludzi chcących pracować powinien być
                          szeroki a tu lipa. To po co chodzić do szkoły jak po niej się nic nie ma????
                          Wszyscy się dziwią że młodzi ludzie uciekają za granicę ale ja się wcale im
                          nie dziwię, bo skoro tam mogą mieć lepsze warunki i zarobki to po co mają tu
                          siedzieć.Nie dość że sobie zaoszczędzą to żyją tam w luksusie. Mój kolega
                          wyjechał do Irlandii i za sam staż ma tyle pieniędzy że kupił sobie samochód
                          warty 12 tys. euro
                          a w Polsce za staż to nawet do końca miesiąca tych
                          pieniędzy nie starczy. Sama się zastanawiam nad tym czy wyjechać bo tu
                          przyszłości nie widzę. Nawet ludzie po studiach nic nie mają. Mój brat
                          ukończył magistra w kierunku towaroznawstwo a teraz siedzi w głupiej biedronce
                          na kasie!!!!
                          Szkoda po prostu na to słów. Najlepiej to chyba iść na politykę i zarabiać po
                          15.tys.
                          jak ministrowie albo i więcej, oczywiście nic nie robiąc pożytecznego
                          dla kraju, bo tak naprawdę to oni myślą tylko o sobie a w naszym Państwie nic
                          się nie zmienia a powinno być coraz lepiej!!!!!!"

O poziomie polszczyzny milosiernie nie wspomne...
                          • krzysztofsf Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 12:59
                            annajustyna napisała:

> Szkoda po prostu na to słów. Najlepiej to chyba iść na politykę i zarabiać p
                            > o
                            > 15.tys.
                            jak ministrowie albo i więcej, oczywiście nic nie robiąc pożyteczne
                            > go
                            > dla kraju, bo tak naprawdę to oni myślą tylko o sobie a w naszym Państwie nic
                            > się nie zmienia a powinno być coraz lepiej!!!!!!"
                            >
                            > O poziomie polszczyzny milosiernie nie wspomne...

I to miala byc wypowiec mgr politologii, ktora przez 5 lat tyle sie nauczyla o pracy rzadu i misnistow ;)

Mi to coraz bardziej wyglada na dziennikarska prowokacje.
                            • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 13:15
                              Ona jest po politologii? No to sama sobie winna - powinna byla albo od poczatku
                              studiow dzialac w samorzadzie, albo zmienic kierunek chocby na jednak bardziej
                              praktyczna administracje...
                              • Gość: fryc Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: 213.134.176.* 31.08.09, 13:50
                                Założycielka wątku to Sylwiunia, a Pani po politologii to Skandalistka.
                                • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 13:51
                                  Obie nie zalogowane, wiec moga byc ta sama osoba...A w takim razie, co skonczyla
                                  Sylwunia?!
                              • paktom Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 13:53
                                annajustyna napisała:

> Ona jest po politologii? No to sama sobie winna - powinna byla albo od poczatku
                                > studiow dzialac w samorzadzie, albo zmienic kierunek chocby na jednak bardziej
                                > praktyczna administracje...
                                Pogarda dla inteligencji, taka typowa w świecie dzikiego kapitalizmu. Na co komu
                                inteligenci, jeszcze zaczną podważać "najlepszy z systemów", lepsze stadko
                                ogłupionych niezdolnych do samodzielnego myślenia robocików...
                                • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 13:55
                                  Przynalezniosc do inteligencji niekoneicznie idzie w parze z dyplomem wyzszej
                                  uczelni. Tak, jako pracownik wyzszej uczelni gardze ludzmi z dyplomami! Czyli
                                  glownie soba, moim szefem, dziekanem, prezydentem uczelni etc. Puknij sie w glowe.
        • Gość: mm Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.mlyniec.gda.pl 27.08.09, 22:45
          o widze kolezanka z osiedla bo ip takie samo ;-)))
          a ja mam wyzsze wyksztalcenie, ponad 6 lat doswiadczenia i w ciagu ostatniego
          roku 2 razy stracilem prace (upadlosc firmy) i od paru mc szukam, szukam i
          znalesc nie moge a jak juz sie trafi 1 rozmowa na 50 wyslanych cv to rekruter
          jest zdziwiony ze firmy bankrutuja bo przeciez kryzys to tylko w mediach......
          ech, przynajmniej na plaze mam blisko i pogoda ladna ;-)
      • Gość: Karola Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.chello.pl 30.08.09, 09:37
        A nawet jak jest to okazuje się, że chcą cię wykorzystać.
      • Gość: asiulka Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.interblock.pl 31.08.09, 10:20
        A co się dziwisz, jak ja szukam już prawie rok, tj. od września ubiegłego roku, od kiedy utraciłam pracę, a mam za so bą nie tylko studia (fil. germańska!), ale również kilka lat pracy w swoim zawodzie i nie tylko! Też zachodze w głowę, co to się dzieje, dlaczego juz prawie rok nie moge znaleźć pracy, czy ze mną coś nie tak, czy mi czegoś brakuje, czy może taka sytuacja jest naprawdę ciężka! Nie wiem, po prostu ręce opadają! Kto moze, niech wyjeżdża za granicę, czy gdziekolwiek, bo tu nie ma przyszłości, nie ma!
        Pozdrowienia!
        • Gość: skandalista Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.chello.pl 31.08.09, 13:06
          zastanawim się czy sobie nie kupić kolejnego kierunku w wyższej
          szkole przedsiebiorczości bo jest promocja że jak ściągne dwóch
          kumpli mam 50% gratis i dostane laptopa. co wy na to? warto tyle
          studiować? (bo juz 2 kierunki mam zarzadzanie biznesem i filozofie)
          • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 31.08.09, 13:26
            Kup sobie od razu doktora rehabilitowanego na bazarze...
            • Gość: fryc Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: 213.134.176.* 31.08.09, 13:52
              E tam, toć to fake;)
              • Gość: skandalistówwielu Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.chello.pl 31.08.09, 18:02
                fake czy nie fake -absolwentów na bezrobociu w polsce jest zbyt wielu
                • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 01.09.09, 09:08
                  Bo koncza nie to, co trzeba.
            • Gość: abc Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.09, 17:55
              > Kup sobie od razu doktora rehabilitowanego na bazarze..
              To był doktor rechabilitowany - widziałem pieczątkę na dyplomie (oczywiście w tv)
              • Gość: DD44AA Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.09, 21:05
                KOMUNO WRÓĆ!!!!!!!!!!- I TO TYLE KU... NA TEN TEMAT
      • Gość: Vivien Rozśmieszyły mnie niektóre odpowiedzi w tym wątku IP: *.toya.net.pl 01.09.09, 22:53
        Jak ktoś nie mieszka w Polsce i tu nie szuka pracy, to nie powinien pipsztolić
        głupot, naprawdę.

Obecnie sytuacja wygląda tak, że będąc absolwentem państwowej uczelni dziennego
        kierunku, zrobiwszy studia ze specjalizacją, praktyki, pracując podczas studiów
        (co podczas dziennych jest sztuką samą w sobie), ucząc się kilku języków w tym
        znając przynajmniej angielski biegle, NIE MA SIĘ SZANS szukając pracy w dużym
        mieście.

Okazuje się bowiem, że magister dziennych studiów to frajer, bo powinien raczej
        iść na wieczorowe/zaoczne, wtedy po obronie miałby już "od 3 do 5 lat
        doświadczenia w zawodzie". Nikogo nie interesuje, że się kochany frajerze
        uczyłeś, zdobywałeś kwalifikacje, jeździłeś na stypendia zagraniczne,
        uczestniczyłeś w kole naukowym, redagowałeś gazetkę studencką czy co tam
        jeszcze. Wpisanie w CV, że stałeś za barem, w ochronie, w marketach na
        promocjach nie jest traktowane jako sygnał zaradności, tylko wzbudza uśmiech
        politowania - taki mądry, a ma doświadczenie tylko w głupich zawodach. I to na
        dodatek zrywowe. A jak nawet na V roku, jeśli był farciarzem i studiował
        kierunek, na którym pod koniec jest mało zajęć, poszedł do w miarę stałej pracy,
        to przecież bezcennego doświadczenia ma tylko 1 rok. I kto to jest? Śmieć.

Znam 5 języków, mam magistra państwowej uczelni, średnią 4,94 z całych studiów,
        dwie specjalizacje, pracuję od 18 roku życia, przerobiłam wszystko, od marketów,
        przez recepcję, po tłumaczenia biznesowe i asystowanie prezesowi dużej firmy w
        podróży służbowej... wysyłam po kilka CV dziennie i nie chcą mnie przyjąć nawet
        na sekretarkę czy szeregową biurwę. W oczach rekrutera jestem śmieciem - "mniej
        niż zero".

Znam masy takich ludzi. Znam ludzi z dobrym kierunkiem, z doświadczeniem,
        operatywnych, zdolnych, mówiących dobrze co najmniej dwoma językami. Nie ma dla
        nich nawet stażów w PUPie.

Teraz czekam, aż ktoś napisze mi, że jestem leniwa, głupia, że źle wybrałam
        swoją drogę życiową. Zgadzam się z wami z góry. Źle postąpiłam. Należało zaraz
        po maturze iść na szwaczkę, robota byłaby dzisiaj murowana.
        • Gość: xxx Re: Rozśmieszyły mnie niektóre odpowiedzi w tym w IP: *.chello.pl 01.09.09, 23:04
          powinni wprowadzic ostrzezenia jak na paczkach fajek:ukończenie tego
          kierunku może spowodować powolną i bolesną śmierć na bezrobociu

najwieksza zbrodnia to reklamy kierunków po których okazuje sie że
          nie ma nawet perspektyw na prace !!!

młody człowiek po maturze nie ma SZANS przewidzieć który to bedzie
          przyszłosciowy kierunek a który to kwas
          • krzysztofsf Re: Rozśmieszyły mnie niektóre odpowiedzi w tym w 02.09.09, 00:39
            Trudno, zeby zatrudniali, jesli redukuja.....

"Pociesze" cie, ze nastepna bariera niemozliwosci jest w wieku 40+
            Ma sie zbyt duze kwalifikacje do ofert dostepnych na zwyklym rynku pracy i pracodawcy odrzucaja CV, z gory zakladajac, ze pracownik bedzie zbyt drogi
            • Gość: Vivien Re: Rozśmieszyły mnie niektóre odpowiedzi w tym w IP: *.toya.net.pl 02.09.09, 13:27
              Taaa jak masz 25 to się dowiadujesz, że masz za mało doświadczenia, jak masz 45,
              to też źle, bo lepiej na twoje miejsce wziąć dwudziestolatka, który będzie
              zapieprzał więcej za niższą pensję, nie będzie się rzucał za wyzysk, a na
              dodatek można go w każdym momencie zwolnić, bo "się nie sprawdził".

Z kolei 30latek najprawdopodobniej ma kredyt na dom, małżonka i dzieci małe lub
              w wieku szkolnym - też fatalnie.

Idealny pracownik to taki, który mając 25 lat ma 40 lat doświadczenia w branży
              na kierowniczych stanowiskach, zna kilkanaście języków, ma kilkadziesiąt kursów,
              uprawnień i certyfikatów, a na dodatek jest gotowy pracować w godzinach 9-23 na
              umowie agencyjnej. Aha, oczywiście życie prywatne, wolne dni, dzieci i choroby
              nie wchodzą w grę,
              • Gość: path Re: Rozśmieszyły mnie niektóre odpowiedzi w tym w IP: *.58.classcom.pl 02.09.09, 14:42
                > Idealny pracownik to taki, który mając 25 lat ma 40 lat doświadczenia w branży
                > na kierowniczych stanowiskach, zna kilkanaście języków, ma kilkadziesiąt kursów
                > ,
                > uprawnień i certyfikatów, a na dodatek jest gotowy pracować w godzinach 9-23 na
                > umowie agencyjnej. Aha, oczywiście życie prywatne, wolne dni, dzieci i choroby
                > nie wchodzą w grę,

Dokładnie jest tak, jak piszesz. Nikt nie traktuje pracowników w Polsce poważnie: albo są za starzy, albo za młodzi, albo im brak doświadczenia, albo mają za duże, lub też nie chcą pracować za darmo... No bo co to za pracownik, który oczekuje wynagrodzenia. Zrobiło mu się "uprzejmość" zatrudniając go, a ten jeszcze chce pieniędzy...
                Płakać się chce... :/
                Jak tak dalej pójdzie, to nam się szykuje kolejny rozbiór Polski.
                • Gość: legend Re: Rozśmieszyły mnie niektóre odpowiedzi w tym w IP: *.chello.pl 02.09.09, 14:57
                  no nie wiem ja wczoraj byłem na rozmowie i spełniałem wszystkie
                  wymagania nad wyraz tzn było doświadczenia min 2 lata a ja mam 3 .
                  było z min średnim a ja mam wyższe itp .Znajomosć jezyka
                  angielskiego bedzie atutem - ja znam całkiem nieźle i była miła
                  rozmowa -miałem wrażenie że wypadłem na niej dobrze po czym
                  poinformowano mnie ze otrzymam zawiadomienie do konca tygodnia
                  mailem badz telefonicznie i przyszedł mail a oto jego treść:

Panie Marku,

Dziękujemy za zainteresowanie procesem rekrutacji,jednak po
                  szczegółowej analizie Pana kandydatury nie możemy złożyć Panu oferty
                  pracy

ja takich lub podobnych sytuacji miałem już dziesiątki
                  • annajustyna Re: Rozśmieszyły mnie niektóre odpowiedzi w tym w 02.09.09, 15:38
                    "Pociesze", ze tak samo jest nie tylko w PL. Do Vivien - dyskusja byla o
                    wypowiedzi zalozycielki watku, nie o dobrym badz zlym traktowaniu absolwentow,
                    zwlasczza ty<ch z doswiadczeniem zawodowym.
                    • Gość: legend Re: Rozśmieszyły mnie niektóre odpowiedzi w tym w IP: *.chello.pl 02.09.09, 16:52
                      ale pocieszenie od razu lżej na duchu że inni też mają do dupy
                      • annajustyna Re: Rozśmieszyły mnie niektóre odpowiedzi w tym w 03.09.09, 09:08
                        "Lzej" w tym sensie, ze problem nie wynika tylko z naszym przymiotow czy ich
                        brakow. generalnie na rynku pracy jest kiepsko. Trzeba zacisnac zeby i dalej
                        szukac. A nie oczekiwac sukcesu po paru miesiacach.
                    • Gość: Vivien Re: Rozśmieszyły mnie niektóre odpowiedzi w tym w IP: *.toya.net.pl 02.09.09, 18:19
                      Moja wypowiedź dotyczyła szerzej rozwiniętej dyskusji o absolwentach,
                      doświadczeniu, lenistwie i tym, kto może a kto nie może dostać pracy... a nie
                      tylko jednego posta.

Nie wiem, jakie kwalifikacje ma autorka, ale wiem, jakie ja mam i wiele
                      znajomych mi osób (a mają różne, różne uczelnie i kierunki kończyli) - i wiem,
                      jak ciężko jest znaleźć pracę, nawet z językami, nawet z doświadczeniem.
                      Wyżywano się tu na dziewczynie, że skończyła politologię - szkoda, że po
                      "poważnych" kierunkach, np. finansowych też pracy nie ma. Ani po prawie. Ani z
                      certyfikatami, ani z kursami. Ani z dobrym CV. Ani z miłą gębą, dobrą prezencją,
                      "silną motywacją do pracy", "zaangażowaniem", dyspozycyjnością, chęcią podjęcia
                      pracy od zaraz ani z czym tam sobie jeszcze wymarzycie.

Jedyne, co gwarantuje pracę, to odpowiednie, wysoko postawione znajomości. Cała
                      reszta jest tak opcjonalna, względna i nie do przewidzenia, że komentarze w tym
                      wątku osób pastwiących się nad wyborami życiowymi innych są co najmniej nie na
                      miejscu.

A jak widać po wpisach (nie tylko na tym forum), młodzi i dyspozycyjni nie mogą
                      dostać pracy, starzy i doświadczeni nie mogą dostać pracy, humaniści nie mogą,
                      inżynierowie nie mogą, dzienni nie mogą, zaoczni nie mogą, ci z językami i ci
                      bez tak samo... więc co to za różnica tak w zasadzie, skoro na połowę stanowisk
                      mam za niskie kwalifikacje, a na drugą połowę - za wysokie? Odczepcie się od
                      dziewczyny, co skończyła czy nie skończyła. Dużo lepsi od niej jak widać mają
                      równie ciężko.
                      • bystra_26 do Vivien - zostań pracodawcą 03.09.09, 08:58
                        Masz doświadczenie, wiedzę, kwalifikację wystarczające, żeby założyć
                        własną DG lub firmę, w której zatrudnisz ludzi na wymarzonych przez
                        Ciebie warunkach, o ile będzie na to pozwalał rachunek ekonomiczny.

Narzekanie nic nie zmienia i nie przybliża Cię do zarabiania.
                        Narzekamy, bo wolimy pracować u kogoś, mieć przywileje z kodeksu
                        pracy i całe ryzyko po stronie pracodawcy. A tylko ten, kto ponosi
                        ryzyko, DYKTUJE WARUNKI, bo to jego firma, jego pieniądze, jego
                        strata, więc ma prawo zatrudniać kogo chce - niekoniecznie ambitnych.

Jeśli ryzyko weźmiemy na siebie, to wtedy my duktujemy warunki
                        oczywiście uzględniając otoczenie rynkowe i sytuację gospodarczą.

W Polsce widać, że te wszystkie przywileje, których w innych krajach
                        często nie ma (zwolnienie chorobowe płatne 80-100% pensji, zasiłek
                        macierzyński przez ponad 20 tygodni płatny 100% itp.), blokują
                        przedsiębiorczość. Bo okazuje się, że ludzie mają pomysły, ale
                        zwykle wymagają one zwolnienia się z etatu i utraty np. zwolenienia
                        lekarskiego płatnego od obecnej pensji, a nie od najniższej mozliwej
                        zgłoszonej do składek.
                        • Gość: dar Re: do Vivien - zostań pracodawcą IP: *.chello.pl 03.09.09, 09:21
                          > W Polsce widać, że te wszystkie przywileje, których w innych krajach
                          > często nie ma (zwolnienie chorobowe płatne 80-100% pensji, zasiłek
                          > macierzyński przez ponad 20 tygodni płatny 100% itp.)

Od kiedy to zasiłek macierzyński płaci pracodawca?

Zobacz sobie ile trwają płatne urlopy macierzyńskie w Europie:
                          w Anglii 26 tygodni

Zobacz jak to jest w Norwegii:
                          Mothers who are members of Folketrygden [Norwegian National Insurance scheme]
                          and who have been employed in paid work for six out of the past ten months are
                          entitled to paid maternity leave for 44 weeks at full pay or 54 weeks at 80% of
                          full pay. The choice made when the benefit period starts will apply for the
                          entire period, and for both parents.

Niemczech
                          Parental benefit (which entered into force on 1 January 2007) is intended to
                          relieve the financial burden on young families and help ensure that both parents
                          care for a newborn child. It is paid to the father and mother for a maximum of
                          14 months. 67% of lost income, up to a maximum of EUR 1 800 a month, is
                          replaced. Minimum parental benefit is EUR 300. One parent can claim him or
                          herself alone for at most twelve months and two further months are reserved as
                          an option for the other partner.
                          • bystra_26 Re: do Vivien - zostań pracodawcą 03.09.09, 11:16
                            Nie podawaj przykładów państw z rozbudowanym socjalem, który blokuje
                            wzrost gospodarczy i przedsiębiorczość. Norwegia może sobie
                            pozwolić, bo mają dużo kasy za ropę i tyle. Patrz raczej na USA.

> Od kiedy to zasiłek macierzyński płaci pracodawca?

Masz chyba problem z czytaniem ze zrozumieniem.
                            Zasiłek może wypłacać pracodawca, jak to jest odpowiednio duża firma
                            i masz umowę na czas nieokreślony w dniu porodu lub umowa na czas
                            określony kończy Ci się po dniu porodu.

Za zasiłki płacimy WSZYSCY w niebotycznych składkach (zwłaszcza na
                            etacie) na ZUS.

- - - -
                            Ryzyko we własnej działalności polega na tym, że startujesz
                            minimalizując koszty ZUSowskie jak się da - czyli płacisz składki od
                            minimalnej deklarowanej podstawy (30% najniższej krajowej bodajże) i
                            potem jako chory czy kobieta na macierzyńskim dostajesz zasiłek
                            wyliczony od tej najniższej podstawy, czyli grosze.

Jak pracujesz na etacie i zarabiasz np. średnią krajową, to od niej
                            pracodawca płaci Ci składki i potem masz 80-100% pensji netto na
                            chorobowym, czyli duzo więcej niż przedsiębiorca.

Więkoszość ludzi właśnie dlatego nie chce zostać przedsiębiorcami -
                            bo w przypadku choroby/macierzyństwa z zasiłku ZUSu nie przezyją, a
                            będąc chorym czy z niemowlakiem trudno jest prowadzić firmę na takim
                            poziomie, jak gdy jest się w pełni dyspozycyjnym.
                            • Gość: dar Re: do Vivien - zostań pracodawcą IP: *.chello.pl 03.09.09, 11:23
                              > Masz chyba problem z czytaniem ze zrozumieniem.
                              > Zasiłek może wypłacać pracodawca, jak to jest odpowiednio duża firma
                              > i masz umowę na czas nieokreślony w dniu porodu lub umowa na czas
                              > określony kończy Ci się po dniu porodu.

Ale ta kasa jest zwracana potem przez ZUS zakładowi więc nie gadaj mi że
                              pracodawca ponosi koszta.

> Nie podawaj przykładów państw z rozbudowanym socjalem, który blokuje
                              > wzrost gospodarczy i przedsiębiorczość. Norwegia może sobie
                              > pozwolić, bo mają dużo kasy za ropę i tyle. Patrz raczej na USA.

I tak to USA nie uchroniło przed kryzysem.

• Gość: Vivien Re: do Vivien - zostań pracodawcą IP: *.toya.net.pl 03.09.09, 16:36
                              Dodam do tego jeszcze, że własna firma jest dobra dla osób, które mają co w nią
                              zainwestować. Kiedy człowiek startuje na rynku pracy i dosłownie nie ma nic, to
                              nawet kredyt jest ciężko uzyskać.

Jak cię do pracy nie przyjmą, to masz tylko zmarnowany dzień na rozmowę kwal.,
                              względnie parę zł za wykonanie telefonu. Jak firma nie wypali, to jesteś na
                              dużym minusie, wliczając poniesione koszty.

To tylko w ulotkach tak różowo "załóż własną firmę".

• bystra_26 to wymówki 03.09.09, 19:59
                                1. A kiedy ludzie mają nabyć te oszczędności, skoro na rynku pracy jest jak jest?

2. Z czegoś do tej pory się utrzymywałaś, jeszcze 2 lata tak możesz pociągnąć -
                                bycie na garnuszku rodziców, żeby stanąć za jakiś czas na własne nogi to nic
                                zdrożnego.

3. Co lepsze - przez najbliższe 2 lata nie mieć pracy nadal, bo .... czy
                                wymyślić firmę, napisać biznes plan i spróbować? Jak nie masz 30 lat, to możesz
                                prawie bezkosztowo działalaność rozwijać w którymś z akademickich inkubatorów
                                przedsiębiorczości.

Inne żródła finansowania - zapożyczyć się U RODZINY, ZNAJOMYCH; znaleźć
                                wspólnika lub inwestora (dzisiaj jest trochę ludzi, którzy mają pieniądze, a na
                                giełdę czy w fundusze boją się iść - jak masz dobry pomysł i kwalifikacje, to
                                szanse na to, że nie pomnożysz ich kasę jest większe niż 50%). To zakłada
                                AKTYWNĄ postawę, bo pieniądze same się nie znajdą.
                                • Gość: Vivien Re: to wymówki IP: *.toya.net.pl 04.09.09, 18:41
                                  > 2. Z czegoś do tej pory się utrzymywałaś, jeszcze 2 lata tak możesz pociągnąć -
                                  > bycie na garnuszku rodziców, żeby stanąć za jakiś czas na własne nogi to nic
                                  > zdrożnego.

Skąd wniosek, że "jeszcze 2 lata tak mogę pociągnąć", znasz moją sytuację
                                  finansową czy co?
                                  Akurat czas mnie goni, żeby znaleźć pracę, bo jest cienko, więc sorry, ale
                                  czekać 2 lata aż firma przyniesie zyski...

Co lepsze - przez najbliższe 2 lata nie mieć pracy nadal, bo .... czy
                                  > wymyślić firmę, napisać biznes plan i spróbować?

Istnieje coś takiego jak koszty prowadzenia działalności gospodarczej. Znam
                                  osoby, którym nie wyszło i wszyscy mówią, że czasem TANIEJ jest być bezrobotnym
                                  niż przedsiębiorcą.

Skoro uważasz, że napisanie biznes planu na firmę, która w dobie kryzysu
                                  przyniesie krocie, to rozumiem, że sama masz taką firmę i trzaskasz kasę, a
                                  skoro tak, to podziel się pomysłem na sukces.

> Inne żródła finansowania - zapożyczyć się U RODZINY, ZNAJOMYCH;

Tak, a co potem? z czego im oddać?

(Zakładając, że ma się rodzinę i znajomych, którzy pożyczą sumy potrzebne na
                                  rozkręcenie działalności - to nie jest 100 zł od łebka, a jakbym miała
                                  bogatą/wysoko postawioną rodzinę i znajomych, to chyba bym nie gniła na
                                  bezrobociu, nespa?

>To zakłada
                                  > AKTYWNĄ postawę, bo pieniądze same się nie znajdą.

Rozumiem, że szukanie pracy nie jest dla ciebie aktywną postawą.
                            • bubocz Re: do Vivien - zostań pracodawcą 04.09.09, 16:51
                              Uważasz, że socjalizm blokuje rozwój krajom takim jak Niemcy, Francja ?
                              Przejrzyj na oczy, poziom życia w tych krajach jest zdecydowanie większy niż w
                              USA, gdzie 50 mln ludzi nie ma nawet ubezpieczenia zdrowotnego. Biedne te
                              socjalistyczne Niemcy, gdzie autobahnem dojedziesz z berlina do Monachium
                              szybciej niż z Krakowa do Radomia, gdzie pociągi ICE jeżdżą 300 km/h, gdzie PKB
                              jest pięciokrotnie większe niż w przypadku Polski. gdzie nie musisz stac w
                              kolejkach do lekarza, gdzie jedna osoba pracująca na średnim stanowsku zarabia
                              tyle, że można spokojnie utrzymać rodzinę na przyzwoitym poziomie, gdzie ulice
                              są czyste, gdzie nie ma takiej przepaści między bogatymi a biednymi jak w
                              Polsce. Poza tym dawna oaza kapitalizmu jest obecnie najbardziej socjalistycznym
                              krajem świata, może poza koreą płn, bo gdzie indziej PAŃSTWO wpłaciło na konta
                              PRYWATNYCH banków 1 bln dolarów?? Czyli każdy podatnik płaci ze swoich podatków
                              na pensje tych którzy ten wywołali kryzys gospodarczy. Najbardziej liberalna
                              gospodarka w Eu (UK) ma największe kłopoty... Socjalne Francja, Niemcy,
                              Norwegia zapewniają w kryzysie znacznie lepszy poziom życia niż Polska w czasach
                              prosperity, niestety.
                        • wycofany Dorosnij dziecko 03.09.09, 09:37
                          albo zaloz ta swoja "firme" i wtedy sie przekonasz, dlaczego ludzie
                          wola byc pracownikami. tylko jak wezmiesz dofinansowanie z
                          posredniaka, to musisz udawac przez rok, ze firemka istnieje, nawet
                          jesli przynosi straty, bo trzeba bedzie kase zwracac.

------------------
                          wycofany = bezrobotny z powolania
                          • annajustyna Re: Dorosnij dziecko 03.09.09, 10:06
                            Wycofany, a ty sie bierz do roboty i szukaj jakiegos zajecia, chcoby najpierw za
                            symboliczna pensje!!! No...
                      • Gość: kika25 Re: Rozśmieszyły mnie niektóre odpowiedzi w tym w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.09, 10:48
                        zgadzam sie z toba vivian..ze praca jest po znajomosci itd..
                        ale skoro znasz AZ 5 jezykow!!! (strasznie duzo--szkoda ze nie
                        napisalas na jakim poziomie..bo czesto ludzie wpisuja znajomosc
                        jakiegos jezyka tylko dlatego ze sie go chwilke pouczyli:P)..jestes
                        przedsiebiorcza..pracy sie nie boisz..czemu nie wyemigrujesz??
                        • Gość: Vivien Re: Rozśmieszyły mnie niektóre odpowiedzi w tym w IP: *.toya.net.pl 04.09.09, 18:36
                          Znam 5, z czego:
                          2 na poziomie biegłym (w tym angielski i serbski/chorwacki, mam doświadczenie
                          jako tłumacz z wykorzystaniem obu)
                          2 na poziomie średnim (francuski i rosyjski)
                          oraz 1 na poziomie początkującym (czeski - ciężko powiedzieć, czy to w Polsce
                          język rzadki czy popularny)

Na dodatek nadal tę znajomość pogłębiam, bo chodzę na kursy.

I co? Myślicie, że pracodawców to interesuje?
                          To tak a propos tego, że "trzeba coś umieć". A g...o prawda, z tyloma językami
                          nawet na recepcjonistkę w hotelu mnie nie chcą wziąć :/
                          • Gość: Mia Re: Rozśmieszyły mnie niektóre odpowiedzi w tym w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.09, 16:24
                            To może spróbój zostać rezydentką/ pilotką w Chorwacji ?
                          • krzysztofsf Re: Rozśmieszyły mnie niektóre odpowiedzi w tym w 06.09.09, 11:45
                            Gość portalu: Vivien napisał(a):

> Znam 5, z czego:
                            > 2 na poziomie biegłym (w tym angielski i serbski/chorwacki, mam doświadczenie
                            > jako tłumacz z wykorzystaniem obu)
                            > 2 na poziomie średnim (francuski i rosyjski)
                            > oraz 1 na poziomie początkującym (czeski - ciężko powiedzieć, czy to w Polsce
                            > język rzadki czy popularny)
                            >
                            > Na dodatek nadal tę znajomość pogłębiam, bo chodzę na kursy.
                            >
                            > I co? Myślicie, że pracodawców to interesuje?
                            > To tak a propos tego, że "trzeba coś umieć". A g...o prawda, z tyloma językami
                            > nawet na recepcjonistkę w hotelu mnie nie chcą wziąć :/

A sprobuj moze aplikujac na recepcjonistke, podawc tylko biegly angielski i
                            sredni rosyjski - nie wspominajac o znajomosci pozostalych jezykow.
                            Byc moze pracodawcow odstrasza to, ze bedziesz miala zbyt duze wymagania w
                            stosunku do tego co moga/chca ci zaplacic , oraz to, ze zatrudnia cie, a ty
                            majac wysokie kwalifikacje uciekniesz im do lepszej pracy w nieoczekiwanym momencie.
          • gold_paula Re: Rozśmieszyły mnie niektóre odpowiedzi w tym w 07.09.09, 13:35
            Ja skończyłam pielęgniarstwo i też pracy nie mam :(
      • Gość: Tommasz Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.09, 13:55
        Praca jest, jak się po pierwsze:

a) coś konkretnego umie, czego potrzebuje pracodawca,
        b) chce się pracować.

Ja skończyłem studia, ale na ŻADNEJ rozmowie o pracę nikt mnie o to nie pytał,
        bo NIKOGO to nie interesuje. Za to na każdej rozmowie padały pytania, czy umie
        Pan to, to i tamto. Tak? Proszę pokazać nam to i to albo o tym opowiedzieć.

Ja szukałem pracy...3 tygodnie po studiach. Wcześniej w ogóle nie pracowałem
        oficjalnie. W tej chwili mam okazję wykazywać się na dwóch stanowiskach za
        konkretne pieniądze i to pracodawca się boi, że odejdę, raz jak złożyłem
        wypowiedzenie to mnie zatrzymali siłą.

Kwestia tego czy się idzie - bo ja mam studia, nic nie umiem, ale dajcie 5
        tysięcy, czy się idzie - znam się na tym i tamtym, chętnie popracuję za darmo by
        pokazać co umiem, chętnie się czegoś nowego nauczę, a o warunkach porozmawiamy
        za jakiś czas. Jak ktoś uważa, że rozsyłanie tego samego CV i listu do piekarni
        i na dyrektora zarządu i do 100 różnych firm, które często trafiają na biurko
        tej samej osoby, czyli specjalisty do rekrutacji, bo z nich korzystają większe
        firmy, jest po prostu BEZ SENSU, oni mają Was już w bazie 100 razy i 101 też
        dopiszą, żeby Was z pewnością nie zapraszać.

Gwarantuję, że w Polsce można mieć fajną pracę, którą się lubi, tylko do tego
        samo "chcę" nie wystarczy, bo druga strona ma swoje "wymagam".

Powodzenia!
        • Gość: . Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 20:25
          Praca jest, jak się po pierwsze:

a) coś konkretnego umie, czego potrzebuje pracodawca,
          b) chce się pracować.

Bzdura. Szczegolnie w czasie tzw. kryzysu, gdzie zwalnia sie ludzi pod jego
          pretekstem.
          Wez sie puknił w łeb.

Ja potrafie i chcę pracowac, a nie mam pracy. Jestem zarejestrowana w UP (info
          dla krzykaczy - nie, nie biore zasiłku), oglaszam sie w gazecie jako
          specjalista, przeczesuje co 2 dni ogloszenia w necie, wysylam aplikacje w odp.
          na ogloszenia na ktore spelniam oczekiwania, poruszam wszystkie mozliwe
          znajomosci, wyszukuje firmy z mojej okolicy i startuje do nich do konkretnego
          dzialu i co? I gowno. Wiec nie mow mi, ze wystarczy chciec, bo to bzdura
          powtarzana przez tych, ktorzy pracuja. Troche pokory, wypieprza cie z pracy,
          poszukasz troche pracy, nie znajdziesz i inaczej zaczniesz spiewac. Mądralo.
          • annajustyna Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! 05.09.09, 16:44
            Wlasnie, oglaszasz sie jako specjaista - moze ambicje za wysokie?
            • Gość: . Re: Brak pracy!!!!Po prostu skandal!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.09, 18:44
              Czy ty jestes normalna?
              A jako kto mam sie oglaszac? Skoro mam doswiadczenie w pewnej dziedzinie i
              potrafie to robic - jako kto mam sie oglaszac? Jako sprzataczka??

Co do tego mają ambicje?
              • bystra_26 poszerz zakres akceptowanych rozwiązań 05.09.09, 19:38
                Gość portalu: . napisał(a):

> Czy ty jestes normalna?
                > A jako kto mam sie oglaszac? Skoro mam doswiadczenie w pewnej dziedzinie i
                > potrafie to robic - jako kto mam sie oglaszac? Jako sprzataczka??
                >
                > Co do tego mają ambicje?

Ambicje to nie problem, problem to niedostrzeganie rzeczywistości.
                Ile w najbliższym czasie będzie wolnych etatów w Twojej dziedzinie? Ilu jest
                bezrobotnych z takim jak Ty doświadczeniem? Jeśli proporcja wynosi 2:1 albo
                gorzej, to oprócz aplikowania w swojej dziedzinie MUSISZ aplikować też gdzie
                indziej - branże/stanowiska pokrewne itd.
                • Gość: . Re: poszerz zakres akceptowanych rozwiązań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.09, 19:48
                  bystra_26 napisała:

> Ambicje to nie problem, problem to niedostrzeganie rzeczywistości.
                  > Ile w najbliższym czasie będzie wolnych etatów w Twojej dziedzinie? Ilu jest
                  > bezrobotnych z takim jak Ty doświadczeniem? Jeśli proporcja wynosi 2:1 albo
                  > gorzej, to oprócz aplikowania w swojej dziedzinie MUSISZ aplikować też gdzie
                  > indziej - branże/stanowiska pokrewne itd.

No coz, problemem to tu raczej jest twoj brak umiejetnosci czytania ze zrozumieniem.

Gdzie napisalam, ze aplikuje na jedno stanowisko?? Gdzie?

Piszę o ogłaszaniu sie w gazecie.
                  W takich Anonsach trzeba ogloszenie zaczac od zawodu w ktorym szuka sie pracy.
                  Czyli jesli jest sie sprzedawca to pisze sie: sprzedawca, wyksztalcenie srednie,
                  itd.

Nie ma innej mozliwosci. I tak pracodawcy szukaja w ogloszeniach pracownika, po
                  stanowisku.

O aplikowaniu nie pisalam NIC.
                  Ale skoro juz o tym mowa, to aplikuje na rozne stanowiska, niekoniecznie
                  związane z moim wymarzonym zawodem, ale na takie, gdzie spelniam wymagania. Bo
                  znam realia i przerostu ambicji tez nie mam, jak juz mi to ktos probowal
                  zarzucic (wysysajac z palca zeby tylko udowodnic swoje racje)

Ciekawa jeste, co teraz niektorzy tu obecni wymysla, zeby udownodnic mi, jaka
                  jestem do bani, ile i co robie zle i jaka to jest moja wina, ze nie mam pracy.

Czekam :)
                  • annajustyna Re: poszerz zakres akceptowanych rozwiązań 06.09.09, 08:54
                    Nie chcodzi o to, ze jestes do bani. Tutaj nikt normalny nie zajmuje sie ocena
                    Twojej osoby. To raczej Ty starasz sie robic wycieczki osobiste. A my po prostu
                    probujemy wskazac Ci na ewentualne bledy, ktore popelniasz. Jesli jednak nie
                    chcesz dac sobie pomoc, to nikt i nic Ci nie pomoga.
                    • Gość: . Re: poszerz zakres akceptowanych rozwiązań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 09:55
                      annajustyna napisała:

> Nie chcodzi o to, ze jestes do bani. Tutaj nikt normalny nie zajmuje sie ocena
                      > Twojej osoby.

Tylko Ty (vide: moze masz ambicje zbyt wysokie?)- to nie ocena mojej osoby?
                      I jeszcze kilku innych nawiedzonych, ktorzy zamiast doradzic, osądzaja (ambicje
                      za wysokie, wymagania, za duzo chcesz zarobic, za malo robisz itd. - nie wiedzac
                      o czlowieku NIC)

Na temat bledow ktore byc moze popelniam - nie mozesz wiedziec nic, bo nie dalam
                      zadnej podstawy ku temu (czyt. nie napisalam zadnych szczegolow) Ale Ty juz
                      wiesz, ze ambicje mam za wysokie.
                      Zostan moze wróżką :)
                      • annajustyna Re: poszerz zakres akceptowanych rozwiązań 07.09.09, 10:51
                        "Moze" nie oznacza wiedzy, a poza tym odnosilo sie to do ambicji, nie do oceny
                        Twojej osoby (to subtelne roznice, latwo wyczuwalne dla ludzi rozumiejacych
                        niuanse jezykowe). Zbytnia drazliwosc moze (tzn. niekoniecznie tak jest)
                        wskazywac na problemy emocjonalne...
                        • acha12 Re: poszerz zakres akceptowanych rozwiązań 07.09.09, 20:24
                          AnnaJustyna,

przesledzilam caly watek.Jestes totalna idiotka,nic nie
                          wnosisz do tej rozmowy.Kto cie w zyciu skrzywdzil ze siedzisz w tych
                          Niemczech i szczekasz bez sensu?
                          • wycofany Re: poszerz zakres akceptowanych rozwiązań 08.09.09, 08:49
                            Bije piane, czepia sie wszystkich bezrobotnych, ciagle bredzi o
                            inzynierach i sytuacje gdzies w Niemczech przeklada na polskie
                            realia. Typowy troll.
                            • annajustyna Re: poszerz zakres akceptowanych rozwiązań 08.09.09, 09:29
                              Za to Ty, leniu smierdzacy, nie jestes trollem niby?! Probowalam Ci pomoc, nawet
                              bylam gotowa przerobic Ci zyciorys i LM (nieodplatnie), ale przeciez ty tak
                              naparwde pracy NIE szukasz!
                              • wycofany Re: poszerz zakres akceptowanych rozwiązań 08.09.09, 10:46
                                A co tam mozna przerabic, w tych kilku linijkach :D

• annajustyna Re: poszerz zakres akceptowanych rozwiązań 10.09.09, 08:26
                                  A to fakt, nie byloby latwo ;). Ale mozna by podpowiedziec, w ktorym kierunku
                                  sie przekwalifikowac na przyklad. Bo ze nauczycielem nie chcesz (nie mozesz?)
                                  byc, to juz wiemy. A PH to nie dla kazdego...
                                  • bystra_26 annajustyna i ci mający pojęcie po rynku 10.09.09, 13:27
                                    Poklikajcie w czerwone koszty maili z wyzwiskami, może to niektórych
                                    zmusi do merytorycznych wypowiedzi.
                                    • Gość: ka Re: annajustyna i ci mający pojęcie po rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 08:41
                                      taaaa, pojecie o rynku to wy macie....mgliste, szczegolnie ta nic nie wnoszaca
                                      nigdy do rozmowy annajustyna. i ty, bystra jak woda w kiblu.
                                      • annajustyna Re: annajustyna i ci mający pojęcie po rynku 11.09.09, 10:12
                                        Cha, cha, cha :D. No tak, nic nie wnosimy, bo nie przynioslysmy nigdy nikomu
                                        pracy na tacy i nie gladzimy caly czas po glowkach. Oj, ta wyuczona rodem z PRL
                                        bezradnosc...
                          • annajustyna Re: poszerz zakres akceptowanych rozwiązań 08.09.09, 09:28
                            Cha, cha, cha - tak z powodu krzywdy w zyciu siedze w Niemczech - mysl godna co
                            najmniej geniusza :D.
                            • acha12 Re: poszerz zakres akceptowanych rozwiązań 08.09.09, 10:05
                              Och moze nie tak od razu geniusz,ale tak,jestem nieprzecietna.Za to
                              u ciebie troszke gorzej,prawda?No przyznaj sie AnusiuJusiu,nie
                              zrozumialas prawda...Kochanie,nie z powody krzywdy siedzisz w
                              Niemczech,chodzi o to ze szczekasz bez sensu.Z reszta sie zgadzasz?
                              Swietnie!Robisz postepny,akceptujesz siebie taka jakas
                              jestes.Peeeeace AnusiaJusia.
                              • annajustyna Re: poszerz zakres akceptowanych rozwiązań 10.09.09, 08:26
                                Bredzisz bez sensu.
                  • Gość: Dosia Re: poszerz zakres akceptowanych rozwiązań IP: 212.124.244.* 11.09.09, 13:32
                    > Piszę o ogłaszaniu sie w gazecie.
                    > W takich Anonsach trzeba ogloszenie zaczac od zawodu w ktorym
                    szuka sie pracy.
                    > Czyli jesli jest sie sprzedawca to pisze sie: sprzedawca,
                    wyksztalcenie srednie
                    > ,

Szczerze? NIGDY nie zatrudnilabym osoby, ktora oglasza sie w
                    anonsach.
      • annajustyna Re: poszerz zakres akceptowanych rozwiązań 10.09.09, 08:24
        Swietny argument - jesli ktos nie jest aktualnie bezrobotny (i do tego jeszcze
        mieszka jako zintegrowany, nie Gastarbeiter), to jest idiota. Droga Kropko,
        leczysz swoje frustracje na tym forum od 2006 roku - i wciaz nie dotarlo, ze
        najwidoczniej popelniasz jakies bledy, gdy chodzi o szukanie pracy? Zwlaszcza ze
        arogancka postawe rekruterzy wyczuwaja na kilometr?!
        • Gość: rekrutacja Re: poszerz zakres akceptowanych rozwiązań IP: *.chello.pl 10.09.09, 12:16
          dzieki zniesionemu poborowi do armii zaobserwowaliśmy znaczny spadek
          zainteresowania lightowymi kierunkami w bierzącym roku ...dodatkowo
          niż demograficzny stale się pogłebia sa szanse na to że za kilka lat
          szkołki niedzielne które rozdaja dyplomy popadają jak muchy a mgr
          znowu bedzie konkurencyjny na tym rynku pracy -albo przynajmniej nie
          bedzie takim śmieciem jak dzisiaj (nie dotyczy wszystkich kierunków)
          • najlepszy.jozek Re: poszerz zakres akceptowanych rozwiązań 10.09.09, 12:29

Gość portalu: rekrutacja napisał(a):

" w bierzącym roku "

ach te szkółki niedzielne..., czego one uczą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka