mar10 06.07.04, 07:16 Czy ktoś był już na Rysach i spał w schronisku pod Rysami? Jakie są warunki na szlaku z naszej strony? Kto w najbliższym czasie wybiera się w Tatry? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turysta77 Re: Kto lubi WYSOKIE TATRY 09.07.04, 17:13 Na Rysach byłem latem w 1968, więc moje uwagi odnośnie trasy mają raczej historyczny charakter, od tego czasu szlak był kilka razy remontowany a w 1994 na szlaku założono około 360 m łańcuchów i wykuto kilkadziesiąt stopni ,w 1997 też coś naprawiano na szlaku tak że nie powinno być źle. Natomiast jeżeli chodzi o schronisko pod Wagą (chata pod Rysami 2250 m npm) to luksusu tam nie ma. Jest 14 miejsc noclegowych a bywają dni że na Rysach jest ponad tysiąc turystów więc z noclegiem może być krucho. Na Rysach jest jedyne turystyczne przejście w Tatrach więc paszport by się przydał. Ale póki co odradzam wycieczki na Rysy - leży jeszcze śnieg. W załączeniu skopiowałem dzisiejszy komunikat TPN-u o utrudnieniach na szlakach: Utrudnienia na szlakach: W wyższych partiach Tatr Wysokich wciąż zalegają jeszcze znaczne ilości starego, twardego śniegu. Nie zaleca się wyjść na: Rysy, Mięguszowiecką Przełęcz pod Chłopkiem oraz rejon Orlej Perci. Płaty śniegu można jeszcze spotkać głównie na północnych stokach czy zacienionych miejscach, żlebach, np. na szlakach podejściowych: na Świnicką Przełęcz, Szpiglasową Przełęcz i Wrota Chałubińskiego. Uwaga! Remont szlaku (kolor zielony) z Hali Gąsienicowej na Rówień Waksmundzką i z Rusinowej Polany na Wiktorówki (niebieski). W Dolinie Ku Dziurze uszkodzony mostek. Trwa zrywka drewna w przy szlaku na Trzydniowiański Wierch (Krowi Żleb) Prosimy zachować ostrożność!! Ruch turystyczny duży - szczególnie w okolicach: Giewotu, Morskiego Oka i Doliny Kościelikiej. Wieje silny, porywisty wiatr. Możliwe burze aktualizacja: 2004-07-09 08:37:27 A odnośnie wyjazdu w Tatry, wybieram się w drugiej dekadzie sierpnia Odpowiedz Link Zgłoś