roni33 17.02.05, 09:52 Co sądzicie o wypowiedzi L.Wałęsy n/t Radia Maryja' Ja myśle że facet ma dużo racji. I aż sie boje co będzie w najbliższych wyborach parlamentarnych biorąc pod uwagę że ci fanatycy chcą stworzyć partię polityczną Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ispaniola Re: Radio Maryja 17.02.05, 11:23 Roni, masz odwagę, brawo, powiem Ci, że sama myslałam o założeniu tego wątku, ale wystarszyłam się, że trafimy na jakiegoś fanatyka, a dyskusja z takowymi to strata czasu i żadna przyjemność. Ale skoro ja okazałam sie tchórzem, a Ty rozpocząłeś już ten temat, to napiszę, że zgadzam się z Tobą: wreszcie ktos powiedział to, co wielu rozsądnych ludzi mysli od dawna, tylko z różnych powodów uważa za bezcelowe mówienie tego wprost i publicznie. On ujął to doskonale, rewelacyjnie i trafił w samo sedno. Ja osobiście nie mam najmniejszych wątpliwości co do tego, że radio maryja ma niewiele wspólnego z prawdziwym katolicyzmem, Maryją i dogmatami wiary, to banda oszołomów, bardzo niebezpieczna sekta, która łupi i ogłupia. A założenie partii tych oszołomów i sekciarzy to byłby dramat tego kraju. Oto właśnie pokrótce moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
yapkovitz Prawdziwy katolicyzm 17.02.05, 12:26 Czy istneiej takie okreslenie jak prawdziwy katolicyzm? prawdziwy katolik? jaka miara mierzyc prawdziwosc wiary?. Jezeli ludzie ze srodowiska Radia Maryja, chca zakladac partie, to niech to zrobia, w koncy zyjemy w demokratycznym kraju, wybory, wyborcy i media szybko zweryfikuja owa formacje. Czy bedzie dramatem dla naszego kraju? nie sadze aby w Polsce, byl klimat do rozkwitu "wojujacego katolicyzmu", abysmy stali sie panstwem wyznaniowym. Wierze ze ojciec Rydzik, nie oglosi dzihadu przeciwko wszystkim niewiernym i mniej wiernym:) Zyjemy w ciezkich czasach, w okresie przejsciowym, wciaz dokonuje sie w nas przemiana, zwiazana z upadkiem komunizmu i wejsciem w kapitalizm. W czasach przemian, ktore wplywaja na cale narody, zawsze pojawiaja sie dziwne ruchy, falszywi prorocy, vide: Lepper i Samoobrona, ojciec Rydzk. Odpowiedz Link Zgłoś
ispaniola Re: Prawdziwy katolicyzm 17.02.05, 13:14 Wiary rzeczywoście nie da się zmierzyć, ale już realizowanie np. katolicyzmu, dużo łatwiej zbadać. Są tu pewne konkretne przykazania,konkretne wskazówki, które można realizować albo nie, którymi można się kierować albo nie. I tak choćby np. słynna miłość bliźniego swego (którego, według przykazania, należałoby kochać jak siebie samego). I takiej miłości nie zauwazyłam u Rydzyka, przeciwnie: maniakalna nienawiść do pewnych grup społecznych, wyznaniowych czy seksualnych. Średnio mi to licuje z przykazaniem. A to tylko jeden przykład z wielu, ale z grubsza o to mi chodzi, kiedy piszę, że powiedzieć "ja jestem katolikiem", to jeszcze nie znaczy nim być. Ale na takiej deklaracji można zbić majątek, bo w końcu ludzie starsi, którym blisko do śmierci, zaczynają się martwić o los swej duszy, a jak wiadomo, o to warto zadbac przed smiercią, na przykład maksymalnie zbliżając sie do kościoła. A czyż radio, w którym się stuka w kółko pacierze ( i to świadczy ze wszech miar według niektórych, że jest super-katolickie) nie jest w stanie utorowac drogi do nieba? Natychmiast! Warto na ten cel oddać wszystkie ziemskie majątki. Jakoś te babcie, które posyłają Rydzykowi całe emerytury, a same przymierają głodem, nie zauwazyły, że on się bynajmniej nie poświęca dla Boga i dzieki nim bije po prostu giga-majątek, lata samolotami i wozi sie super-samochodami. No ale zapewnia je, że pusty brzuch to poświecenie dla Boga, a Bóg to widzi i zabierze je prosto do nieba. I babcie zachwycone. Sekta normalnie. No ale jak zaznaczałam, to trudny temat, ja tak to widzę. A niebezpieczeństwo, moim zdaniem, polega na tym samym, na czym to związane z sekciarstwem w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
roni33 Re: Prawdziwy katolicyzm 17.02.05, 13:27 Brawo, dokładnie tak to wygląda. Czasem w gardle mnie ściska jak stoi przede mną w sklepie albo jeszcze nie daj Boże w aptece babciowina- starowinka i odchdzi ze łzami w oczach bo nie ma na lekarstwo ale jak dostanie swoje 450 zł renty, to pierwsze kroki kieruje na pocztę żeby przelać połowe swojej renty na konto RM. Czy nie widzicie ze o.Rydzyk pierze tym ludziom muzgi. Pamietam jak moja śp. babcia była przerażona bo usłyszała w RM że jak Kwaśniewski wygra wybory i będzie prezydentem to ludzi po 70-tce będą w góry wywozić zeby umarli !!! I TO JEST KATOLIK !!! Nie wspminam tu już o antysemityźmie. Odpowiedz Link Zgłoś
roni33 Re: Prawdziwy katolicyzm 17.02.05, 13:20 Niby tak a jednak nie do końca. Obserwując to co robią i jak się zachowują słuchacze Radia Maryja to niewykluczone że niedługo będziemy mieli Samoobronę, LPR i pana Zagórnego razem wziętych - -tylko razy dwa. Myślę tak dlatego że słuchacze tejże stacji radiowej nieraz pokazali jakimi są fanatykami i - nie boję się użyć tego słowa - mają skłonności faszystowskie, a to ostatnia rzecz jakiej teraz potrzeba Polsce. Polsce potrzeba spokoju i przede wszytkim dialogu. Oczywiście że żyjemy w wolnym i demokratycznym kraju, ale ryzyko płynące z powstania takiej partii jest oczywiste. Partia na pewno będzie sie miała za katolicką, a z katolicymem jak już wspomniała >ispaniola< to ona będzie miała tyle wspólnego co radio Maryja. Jednak według słuchaczy RM to cała reszta jest niewierna. Poza tym nie wydaje mi sie że media szybko zweryfikują ową formację, bo to właśnie ta formacja ma potężne medium. I o ile frekwencja wyborcza wacha sie z reguły w granicach 35-50% to trzeba powiedzieć że ponad 90% słuchaczy radia Maryja, a jest to spora grupa obywateli, pójdzie do wyborów i zagłosuje właśnie na partie z otoczenia o.Rydzyka. I tu właśnie jest moim zdaniem największe zagrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
yapkovitz Media a rydzykowcy 17.02.05, 14:09 roni33 jakos w to nie wierze zeby Radio Maryja stalo sie medium sluchanym w kazdym polskim domu, a TV Trwam zostala kolejnym bardzo popularnym ogolnopolskim kanalem telewizyjnym. Dzieki Bogu i partii nikt z mojej rodziny nie slucha Radia Maryja i nie oglada TV Trwam, wsrod znajomych rowniez brakuje takich osob, wiec elektorat formacji politycznej zbudowanej przez Rydzyka, byc moze bedzie bardzo nikly albo sluchaja go wyborcy starsi wiekiem, ze wsi. Ponadto Rydzyk staje sie sila, ktora powoduje rowniez poczucie zagrozenia w polskim Kosciele katolickim, glowy Kosciola bede chyba chcialy dac odpor rydzykowcom. Odpowiedz Link Zgłoś
roni33 Re: Media a rydzykowcy 17.02.05, 15:03 Myśle i mam nadzieje że sie nie stanie. Jednak już ma sporą rzeszę słuchaczy. I nie ważne czy ze wsi, czy są to ludzie starsi. Ważne że mają prawo głosu i z niego skorzystają. W przeciwieństwi do pozostałej części społeczenstwa która jest już zmęczona polityką. A co do Kościoła jako instytucji, to masz rację, ze prawdopodobnie będą chciały dać opór "rydzykowcom", jednak skutek tego może być taki jak w kościele św. Brygidy w sprawie ks. Jankowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
gslawik Re: Radio Maryja 20.02.05, 11:29 to jest chore!!!!! Chora jest cała ta stacja, chorzy są ci, któzy jej słuchają, chorzy są ci, którzy oglądają tv trwam... Corzy, dlatego, że dają się wodzić jak bezmuzgowi kretyni manipulacjami, jadem kłamstwem. Zamiast samemu ruszyć mózgownicą, zamiast zastanowić się kto jest autorytetem w sprawach wiary - dają się manipulować bez żadnej krytyki. Przecież podstawową, fundamentalną księgoą, w któej są prawdy chrześcijańskie jest Biblia - czyli Pismo Święte. Sam papież nawołuje do czytania, ponieważ - jak sam mówi jest tam słowo życia, jest tam wszystko co dotyczy Jezusa Chrystusa, jest tam wszystko o Bogu, o Duchu Świętym. Te słowa napisałem ponieważ jak coś się dzieje niedobrego to wtedy jest larum, ale sami Katolicy nie potrafią się uchronić przed sektami (np Świadkowie Jechowy znają Pismo Święte niż cała jedna prafia katolica razem wzięta), nie potrafią mieć własnego zdania, boją się wziąć do ręki Pisma Świętego bo co na to ksiądz powie. A liturgia to przecież cytat za cytatem z Pisma Świętego. Wiem że rzyciłem tu kila "niemodnych" słów, ale może to będzie przyczynkiem ro rozpoczęcia nowego wątku na forum. Tymczasem co do RM - banda kłąmców, oszustów, wilków w owczej skórze - wyjkątkowo zgadzam się z Wałęsą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gslawik Re: Radio Maryja 23.02.05, 22:29 no i się urwało... można było przypuszczać, że jak tylko pokaże się temat "niewygodny" to dyskusja wymrze... Bo w trudnych sprawach trudno się wypowiadać... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dixie Re: Radio Maryja 24.02.05, 00:50 ... aby zacząć prawdziwą dyskusję proponuję niech każdy napisze co według was oznacza pojęcie wolność słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
roni33 Re: Radio Maryja 24.02.05, 07:57 masz racje >gslawik, jednak to nie o to chodzi czy znaja pismo sw. czy nie.Chodzi o to czy katolickie radio powinno uprawiać politykę i faszyzm na antenie, czy raczej powinno nawoływać do pokoju i diologu, a przede wszystkim do wybaczenia. Bo o to chodzi w bibli i o to chdzi papieżowi. Ale katolicy zwłaszcza Ci polscytacy już są kochają papieża ale go nie słuchają. I też wyjątkowo zgadzam sie z Wałęsą. Natomiast >dixie< chciałbym napisać że wolność słowa dla mnie to wyrazanie swoich poglądów bez obawy że się będzie narażonym na prześladowanie, jednak wyrażanie tychże poglądów nie obrażając zarazem wszystkich dookoła Odpowiedz Link Zgłoś
gslawik Re: Radio Maryja 24.02.05, 22:50 wolność słowa to możliwość powiedzenia wszystkiego o czym się myśli, nie narażając innych na zgorszenie, a siebie na prześladowania. RM głosząc antysemityzm, nienawiść, gniew, faszyzm ociera sie o sataniz najczystrzych lotów. A znajomość Pisma św. dla Katolików powinna być czymś naturalnym. Wtedy byle Rydzyk nie mógłby wciskać byle kitu... A jeśli chodzi o Rydzyka... - dowcip: - Dlaczego nie wolno zadzierać z radiem maryja? - bo to jest rydzykowne... Odpowiedz Link Zgłoś
slimalien Re: Radio Maryja 24.02.05, 23:48 Chciałbym wypowiediec sie na temat samego fenomenu radia Maryja. Mam gdzies to czy Ojciec Rydzyk chce załozyc nową partię czy tez nie. Nie wiem czy oglądaliście ostatni talk shwow K. Wojewódzkiego, gosciem był P. Kukiz. I co P. Kukiz powiedział o RM. Powiedział mianowicie że nieraz słucha RM poniewaz nie moze słuchac innnych komercyjnych stacji typu rmf, zetka. Równiez ja słucham niekiedy Rm poniewaz jestem zmeczony tym co proponują mi radia komercyjne, a nawet tzw. publiczne. Jest to radio gdzie prowadzi sie jakikolwieg dialog, abstrahując od tego czy się zgadzam z ojcem prowadzącym czy tez nie, czy uwazam dzwoniącego do radia za oszołoma i debila czy tez nie, czy poglądy słuchaczy są szowinistyczne czy nie. Na potwierdzenie przywołam głos Pana Selina który w przedostatnim programie Pana Lisa "Co z tą Polską" Stwierdził mianowicie ze RM jest najbardziej interaktywną rozgłosnią, gdyż ok. 20 procent czasu antenowego zajmują rozmowy ze słuchaczami no i wypadki się zdarzają. Smiem twierdzic że wówczas RM byłoby bardziej interaktywne niz sam internet. I co wy na to? Podobego zdanie wygłosił kiedyś K. Sipowicz (filozof), prywatnie mąż Pani Jackowskiej, wokalistki Manamu. "Słucham Rm poniewaz jest to jest to jedyne radio którego da sie słuchać, gdzie jest prowadzony jakikolwiek dialog" Kiedys któryś mędrzec wypowiedział się ze ruchy radykalne w Polsce będą miały coraz mniejszy wpływ na życie społeczne w Polsce, gdyż w Polsce będzie się żyło bardziej dostatnio,ludzie będą bogatsi, wstąpimy do UE..., Mylił sie jednak ów mędrzec - RM, Samoobrona, RKN, mają się coraz lepiej,mają więcej do powiedzenia, jest nawet obawa że przejmą władzę. Ów mędrzec mówi teraz, że jesli tak się stanie to on bedzie emigrował. I krzyż na drogę - ośle jeden, można powiedziec. Wniosek - RM ma sie dobrze i bedzie sie miało coraz lepiej ponieważ w Polsce coraz więcej jest osób biednych, wyrzuconych poza margines życia społecznego, które czują ze jedynie Radiu Maryja na nich zalezy. Sam często jestem zirytowany poziomem słuchaczy tego radia, ale mimo wszystko z w/w powodów słucham. Czy wy aby również słuchacie tego radia??? Myślę że nie. Pozdrawiam uczestników tej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
jul.s Re: Radio Maryja 25.02.05, 10:36 -cytujesz - I co P. Kukiz powiedział o RM. Powiedział mianowicie że nieraz > słucha RM poniewaz nie moze słuchac innnych komercyjnych stacji typu rmf, zetk ....słabo znasz kukiza -czytaj jego felietony we "wprost" - i wtedy ocenisz wartość jego wypowiedzi dla argumentacji atwojej teorii -że RM jest ok -----. cytujesz - ..... > Podobego zdanie wygłosił kiedyś K. Sipowicz (filozof), prywatnie mąż Pani > Jackowskiej, wokalistki Manamu. "Słucham Rm poniewaz jest to jest to jedyne > radio którego da sie słuchać, gdzie jest prowadzony jakikolwiek dialog" ......przypomnij sobie kto to sipowicz - jego rozmowy np. z wojewódzkim ..jego poglądy nie są absolutnie tożsame z poglądami prezentowanymi w RM - może sobie słucha i analizuje problem jako socjolog czy psycholog - to moze być dla niego "ciekawostka" - piszesz - > Sam często jestem zirytowany poziomem słuchaczy tego radia, ale mimo wszystko z w/w powodów słucham. pozdrawiam , współczuję , podziwiam ..........dziwne - słuchasz bo jesteś zirytowany poziomem słuchaczy - znaczy jesteś masochistą - a tam takich nie lubią ... julek ... Odpowiedz Link Zgłoś
slimalien Re: Radio Maryja 25.02.05, 12:16 Nie zrozumiałes mnie chyba do konca. Nie chodzi tu o to jakie kto mam poglądy.Wiadomo ze Kukiz czy Pan Sipowicz nie kocha RM,ja tez nie. Chodzi tylko i wyłacznie o pobudki z jakich nieraz słucham tego radia. Mozesz to nazwac masochizmem, podoba mi sie. Ja bym to nazwał jednak protestem. Protestem przeciwko temu co jest proponowane w innych radiach. Grają na okrągło przeboje które wszyscy znają od 10 lat, tworzą sobie swoje stajnie polskich artystów którzy są na maxa promowani. Czy piosenki P. Kukiza z ostatniej płyty pojawią się w takiej stacji? Nie, nie pojawia się, bo jest artystą niezaleznym, a niezależni się tam nie pojawiają gdyż reklamodawca moze się obrazic. Prędzej sie jego piosenki w RM pojawią. hehehe.Tam nie maja reklam. A pozatym w RM ktoś ze sobą rozmawia, słychac głos ludzi z krwi i kosci, co z tego ze głupio nieraz mowią. Pobudzają jednak do myslenia, wywołują jakis ferment. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jul.s Re: Radio Maryja 25.02.05, 15:39 .....przepraszam pomyliłem kukiza za skibą ... ...tak teraz rozumiem .... nie znoszę tez prostacko - komercyjnych ostatnich przebojów kukiza i borysewicza ......."trójka" nie jest aż tak zła .. jezeli trójka jest zła to słuchaj może "radiostacji" - "Z" i RMF też są niemiecko - amerykańskie Odpowiedz Link Zgłoś
danyell Re: Radio Maryja 25.02.05, 19:46 I to ma byc dyskusja na poziomie?? Skoro cały czas używasz tego typu sformułowań, udowodnij że masz rację na konkretnych przykładach, że używane przez Ciebie sformułowania są prawdziwe. Słowa gbur, nieinteligentny (w domyśle, być może nawet zabrzmieć bardziej pejoratywnie), głupota, faszyści, antysemici, satanisci, skekta, niezgodność z Biblią i nauczaniem Paieża i inne slowa wypowiadane prze Ciebie i innych dyskutantów pzreciwnych RM. Tu możesz pisać co chcesz, chociaż i tu obowiązaują uczciwość, zasady kultury, moralne, prawo też... Nie wiem czy to akurat forum jest adekwatne do wypowiadania się na tematy jak w wątku, jednakże skoro dyskusja (raczej oskarżający monolog) wsparty udającym neutralność dyskutantem już się zaczęła to chciałem wtrącić kilka słów od siebie. Przede wszytkim w takich przypadkach, kiedy padają tak cieżkie oskarżenia należy mieć niepodwarzalne na nie dowody. Operować na faktach. Twierdzę, że większość z epitetów którymi obdarzacie RM nie ma żadnego uzasadnienia w istniejącym stanie rzeczy. Słucham RM bardzo często od ok. 10 lat. Nie widzę w RM ani głosicieli antysemityzmu ani tym bardziej faszyzmu i satanizmu. Cenię RM za rzetelność i udostępnianie anteny ludziom i poglądom marginalizowanym w innych mediach. Absolutnie nie zgadzam się też z tonem Waszych wypowiedzi (raczej przedziera się tu brak zrozumienia lub zła wola jakiekolwiek bylyby jej przyczyny). Kilka osób które na tym forum wypowiada się bardzo często nie satnowi nawet połowy dyskutantów którzy tu uczestniczą/uczesticzyli, coż dopiero mówić o ułamku Polski jaką stanowi Mielec (powiat mielecki). Niemniej jednak warto podkreślić, że tezy, którymi operują dyskutanci przeciwni RM są chyba powieleniem tego co pisze o RM "GW". Zwłaszcza nieprawdziwe fakty na temat rzekomego tworzenia partii przez RM (zdementowane przez samo RM, czy też w innych mediach, np. w Rzeczpospolitej. Sprawdźcie sami i zadajcie sobie pytanie dlaczego "GW" operuje na fałszywych informacjach. Podzielam uwagi, że RM nie jest jeszcze idealne, że nie wszyscy dzwoniący czy też uczestniczący w audycjach są OK i nie mówię, że podzielam ich sposób myślenia. Ale czy idealna jest "GW", której fakty prasowe na temat RM kwalifikują się do postępowania prokuratorskiego i stanowią ewidentne wykroczenie przeciwko rzetelności dziennikarskiej? Przecież artykuł na pierwszej stronie jednego z wydań "GW" "Partia Maryja" to kompletne bzdury wyssane z palca. Ktoś powie, że równiesz przecwiko RM wypowiadają się biskupi... Może i wypowiadają się ale nie wszyscy. Myślę nawet, że większość jest za RM a problem polega tylko na tym, że w mediach wypowiadają się tylko przeciwnicy RM wśród Episkopatu. Za RM jest również Jan Paweł II, który nieraz dawał wyraz sympatii do tego radia, nigdy nie mówiąc o nim źle. Moge nawet w tym miejscu przytoczyć jeden z znamiennych przykładów jak "GW" manipuluje. Otóż w radiu TOK FM jeden z dziennikarzy "GW" powiedział, że RM to sekta i przytoczył tu wypowiedź żekomo z RM , że "światem manipulują antyewengalizacyjne centra" tymczasem jest to właśnie wypowiedź Papieża! Kończąc swoją wypowiedź życzę wszytkim tym, którzy są przeciw RM aby umieli swoje nehatywne tezy/oskarżenia pod adresem RM uzasadnić/udowodnić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita dziwne............... 26.02.05, 10:06 Na temat RM i imci Rydzyka najczęściej wypowiadają się ci którzy tego radia nigdy nie słuchali. Swoją wiedzę czerpią z dowcipów jakie krążą po necie o RM. Jak często słuchasz RM Ispaniolo ? Masz wyrobione zdanie więc pewnie słuchasz co dnia. Ja nie słucham........ radio mam ustawione na "badziewską" zetkę i tyle. Nie bronię RM bo nie wiem o czym tam mówią. Nie uważam się za katoliczkę.....gwoli wyjaśnienia. Ale... nie wyśmiewajmy czyjejś wiary jeśli jej nie rozumiemy. Każdy z nas ma coś dla siebie świętego. Jeśli uznasz że to głupie przekonaj go a nie wyśmiewaj. Przekonaj go wiedzą a nie modą na takie czy inne poglądy. Nie pozdrawiam bo upierdliwe pozdrawianie na f.Mielec jest ....tu zamilknę. Odpowiedz Link Zgłoś
jul.s Re: dziwne.......do Okowity........ 26.02.05, 13:16 ...droga ,wypróbowana, stara przyjaciółko Okowito - nie poznaje Cię - język Ci się wyostrzył , chyba wskazówka czasu kręci się w Jaśle do tyłu .....moi współpracownicy dla "żartu" i dla rozładowania napięcia słuchają czasem RM - ja też coś niecoś wyłapuję i mojej oceny słuchaczy i redaktorów się nie zmieniam . - gdzie ja wyśmiewam "wiarę" - ?? - na f.jasło były kiedyś dyskusje o wierze /patrz - jarmółką / i tam jasno okresliliśmy pojęcie fanatyzmu religijnego i absolitnego odrzucania myśli np. agnostyka czy ateisty -.... i to jest typowe dla fanatyków i RM . .....w normalnym świecie i normalnej europie takie postawy są delikatnie mówiąc śmieszne .-w naszym kraju widać to normalne !!!!!! - gertych , rydzyk ,jankowski faktycznie ciągną za sobą rzesze fanatyków o słabej wiedzy ,- ale czy trzeba się na to zgadzać bo polska to kraj katolicki - w 90% -> a może w 30% - to nie wiara - to ślepa ,nieświadoma przynależnośc do "jakiejś społeczności" - wiara polega na czymś zupełnie innym . -piszesz- > Nie pozdrawiam bo upierdliwe pozdrawianie na f.Mielec jest ....tu zamilknę. Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: dziwne.......do Okowity........ 27.02.05, 06:12 jul.s napisał: > > ...droga ,wypróbowana, stara przyjaciółko Okowito he, he ....stara ale jara... Mogę rozmawiać o religii, o fanatyźmie itp bo mam swoje zdanie w tym temacie ale nie mogę rozmawiać o Rydzyku bo go nie znam, Nie znam RM i śmiem twierdzić, że większość z tych osób które teraz tak namiętnie o nim dyskutuje też go nie zna."Wyśmiewanie wiary".... tak to wygląda. Ludzie szydzą, śmieją się z wielbicieli RM bo nie rozumieją ich wiary...tak myślę. Natomiast odnośnie pozdrawiania .... Czytam ze starego przyzwyczajenia forum Mielec w miarę reglarnie..... dużo nowych osób, dużo ciekawych tematów, dużo bardzo mądrych wypowiedzi ale śmieszy mnie to nieustanne pozdrawianie. Niekoniecznie muszę mieć rację ale jeżeli jeden z mieleckich forumowiczów ocenił całe forum Jasło jako forum o bardzo niskim poziomie to ja może mogę skrytykować ten właściwie nieistotny szczegół. Odpowiedz Link Zgłoś
ispaniola dziwne jest to, co piszesz 27.02.05, 13:17 Okowito! To dla mnie co najmniej szok, że wypowiadasz się o tym czy ja słucham radia Maryja codziennie czy nie, choc w zyciu mnie nie widziałaś, nie pytałaś o to i mnie nie znasz. A sama na forum pouczasz, że najpierw trzeba poznać temat nim się go podejmie. Doradzam Ci stosowanie w praktyce Twoich uroczych teoretycznych maksym. Po drugie, nie słucham RM codziennie, ale słyszłam dość, by miec swoje zdanie, bo z pewnością nie jest tak, że wypowiadam się o radiu, którego nie słyszłam. Przeciwnie, słyszałam sporo szokujących zdań w RM i widzę, co się dzieje z ofiarami tego radia. "Nie wyśmiewajmy czyjejś wiary jeśli jej nie rozumiemy" - obawiam się, że wiarę w Ojca Rydzyka rozumiem dośc dobrze i nie tylko ja, bo te mechanizmy są tak klarowne, że nie trzeba genialnego socjologa, by to wyjasniał. I przede wszystkim nie wysmiewam niczyjej wiary, nawet w Rydzyka, bo ona nie jest smieszna, ona jest tragiczna. I nie mam pojęcia dlaczego wypisujesz takie rzeczy, tym bardziej,że ja po prostu pokazuje mechanizmy, które widzę jak na dłoni, bo nikt ich specjalnie nie kryje. A w necie nie "słyszłam" żadnego dowcipu na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: dziwne jest to, co piszesz 27.02.05, 13:52 Ispaniolo, jeżeli wiele razy słuchałaś RM to rzeczywiście masz prawo wyrażać o nim opinie a mnie nie pozostaje nic innego jak tylko Cię przeprosić i nisko się pokłonić. Odpowiedz Link Zgłoś
jul.s Re: dziwne jest to, co piszesz-do okowity 05.03.05, 10:27 okowito ale jesteś "pamiętliwa" ..... macie doskonałe wyniki tyle tysięcy postów - macie w jasle najwyższy współczynnik internetowo forumowy Wif= ip / em ip- ilość postów ma rok em - suma mieszkańców z przedmieściami ......gratuluję ...szkoda tylko że pojawiają się już na tym forum jarmułki ps. - czy tej zimy w jaśle ludzie ulepili dużo bałwanów ? . -oświadczam że każde słowo napisane w tym poście jest napisane z radością ,życzliwością i ze świadomością że nie jesteśmy "pępkami świata" .......pozdrawiam julek... Odpowiedz Link Zgłoś
mani1 Re: dziwne............... 07.03.05, 14:38 w Mielcu to radio ma głośnik a nie ..... Odpowiedz Link Zgłoś
jul.s Re: dziwne............... 07.03.05, 16:05 .....oświadczam że zacząłem słuchać Radia Maryja .. ...pierwsze wrażenia .....to radio dla bardzo prostych ludzi ...koncerty zyczeń na żywo ....strasznie proste , przykro mi - ale razi mnie składanie "na kolanach" zyczeń swojemu proboszczowi . ...strasznie ,strasznie "prostackie" ale może każdy ma prawo do przeżyć związanych z byciem na antenie ...może tak zdobywa się popularność i zwolenników .. ...przypominam że Kwaśniewski też tańczył disco polo z razowymi dziewczynami ....to pewnego rodzaju populizm ... ..tyle relacji i reflaksji na razie ....pozdrawiam i zachęcam do sluchania ..julek Odpowiedz Link Zgłoś
jul.s Re: dziwne......Radio Maryja ......... 08.03.05, 10:50 ......relacji ciąg dalszy .. ......słuchałem kawałek mszy .... albo wiara tak strasznie mocna że ksiądz swym głosem wyciska łzy -..- albo poza tak wielka ze wyciska łzy .. ......zachęcam do sluchania i pozdrawiam nie tylko słuchaczy R.M. Odpowiedz Link Zgłoś
jul.s Re: dziwne......Radio Maryja ......... 09.03.05, 08:10 ...słucham Radia Maryja ... ...rano felieton z cyklu "Spróbuj pomyśleć" .. dobry , b.dobry ..bez żadnych obelg , prymitywizmów - b. kulturalnie aczkolwiek zdecydowanie ...Polska od 89r czyli III RP to rządy socjalistyczne czy coś takiego .... i jeszcze widać sojusz Rosji i Niemiec przeciwko USA ..ciekawe !!?? ...pozdrowiam i zapraszam do słuchania RM ..julek Odpowiedz Link Zgłoś
jul.s Re: Radio Maryja 23.03.05, 10:19 ......tak jak powiedziałem słuchałem Radia Maryja ....wyrywkowo ale jednak i mam taka obserwację : ....taki poziom jaki prezentuje muzyka ,piosenki , pieśni nadawane w RM - taki sam poziom prezentują redaktorzy , słuchacze ,dyskusje , argumentacja i wiedza podawana w RM ..- ....oczywiście nie dyskutuję z żarliwą wiarą słuchaczy RM ..absolutnie szanuję wiarę , pełne wiary rozmowy o bogu , papieżu , wysłannikach boga na ziemi biskupach ,zakonnikach i księżach redaktorach ...pozdrawiam wielkanocnie ...julek Odpowiedz Link Zgłoś
jarmulka Re: Radio Maryja jul. 24.03.05, 19:57 Chyba jednak nie bardzo rozumiesz przeslania RM.Ono niczego nie uczy i do niczego nie namawia choc wiekszosc komentarzy opracowywanych jest przez ludzi z tytulami profesorskimi.RM ma sprowokowac sluchaczy do myslenia i nie w kontekscie tego co przekazuje na antenie ale do wlasnej analizy tego co jest ,szukania odpowiedzi na pytanie dlaczego i co dalej.Jest oczywiste ze panstwo koscielne o swych surowych ,radykalnych i zachowawczych pogladach nie ma w dzisiejszych czasach racji bytu ,ale pojecie Polski silnej ,zasobnej i wzglednie sprawiedliwej racje bytu ma.Generalizujac Polacy nietolerancje ,antysemityzm czy zachowania rasistowskie wysysaja z mlekiem karmicielki i nie jest wazne czy to karmicielka jest kosciol czy komuna.Przykladem niech bedzie nieuzasadniona nienawisc do RM ,poteznej sily ktora zagraza dzis wszelkiej masci kacykom ,zlodziejom i obszarpancom III RP.Powiadaja ,uderz w stol a nozyce sie odezwa.Przegladajac i to pobieznie polska prase mozna dojsc do wniosku ze kraj ten wypelniaja wylacznie nozyce. Odpowiedz Link Zgłoś
jul.s Re: Radio Maryja - jarmułka . 29.03.05, 10:41 > Chyba jednak nie bardzo rozumiesz przeslania RM.< - ja nie wiem jakie jest przesłanie RM - nie jestem jego twórcą - wiem jednak ze jak się powtarza pewne stwierdzenia wielokrotnie to one są bezwiednie przyjmowane - szczególnie przez średno przygotowanych intelektualnie odbiorców ,- a sądze ze takich jest 90% w RM . - kogo ma to radio sprowokować do myślenia ?? - >Powiadaja ,uderz w stol a nozyce sie odezwa.Przegladajac i to pobieznie > polska prase mozna dojsc do wniosku ze kraj ten wypelniaja wylacznie nozyce.< ......zapewniam że w Polsce nie ma zgodności co do oceny RM - powiedzenie o nożycach - jest niestety zbyt "ludowe" i dość prymitywne - i nie można nim zamykać ust ludziom którzy chcą dyskutować , rozmawiać - sam zaprzeczasz swoim udziałem w naszych rozmowach sensowności tego powiedzenia - - człowiek puki ma poglądy i chęć do walki jest młody !!! - ..życze dużo młodości ..... Generalizujac Polacy > nietolerancje ,antysemityzm czy zachowania rasistowskie wysysaja z mlekiem > karmicielki i nie jest wazne czy to karmicielka jest kosciol czy > komuna. - i to jest temat do dyskusji - ale za chwilę ...pozdrawiam - julek ... Odpowiedz Link Zgłoś