Dodaj do ulubionych

jakie sa szanse na wykonywanie swego zawodu ?

23.12.04, 17:46
Tak brzmial posting tygryso na innym watku.
Boje sie, ze jego pytanie ucieknie uwadze wielu odwiedzajacych Forum, a jest
to pytanie bardzo wazne .
Wiec pozwalam sobie otworzyc nowy watek w tym zakresie.

To zalezy, czy wykonywanie Twego zawodu wymaga posiadania kanadyjskiej
licencji (czlonkostwa jakiejs zawodowej organizacji) czy tez nie.

Bo w Ameryce Polnocnej nie jest znane pojecie "nostryfikacji". Dyplom jest
dyplomem, ale nie on daje prawo do wykonywania pewnych zawodow.

Jezeli jest Ci potrzebna licencja ( lekarze, architekci,pielegniarki,
prawnicy, accountants itp.) to masz przed sobe duzo trudnosci. Choc pozniej
mozesz liczyc na wiekszy dochod.

Jezeli natomiast o tym, czy bedziesz pracowal w "swoim " zawodzie decyduje
jedynie pracodawca ( na przyklad tak jest w odniesieniu do rolnika, szwaczki
itp.) to droga jest prosta i niezbyt skomplikowana .

W odniesieniu na przyklad do pilota jest to mieszanina obydwu. Bo choc
pilotowac samolot moze polski pilot, to wszystko jest OK, jak dlugo jego
pracodawca mu ten samolot powierzy. Jezeli jednak wykalkuluje, ze pilot bez
kanadyjskiej licencji kosztuje go w sensie ubezpieczenia zbyt duzo, to
wspomniany specjalista znajdzie sie bez pracy niezaleznie od posiadania
uznawanej licencji ( regulacje ICAO). Zeby byc kontrolerem ruchu powietrznego
to musisz ponadto miec obywatelstwo kanadyjskie i byc zbadanym przez
kanadyjskiego lekarza o specjalnych uprawnieniach.

Pozdrawiam

dradam1

Obserwuj wątek
    • tygryso Re: jakie sa szanse na wykonywanie swego zawodu ? 23.12.04, 18:44
      Dzięki bardzo za pomoc, i wychwycenie tego pytania. Faktycznie juz wiem , że
      jeżeli chodzi o używanie tytułu inżyniera musze być członkiem towarzyswa
      inżynierów, a myślę , że warto, to na pewno ułatwia znalezienie pracy,
      inżynierów potrzebują na całym świecie. Myślę również , że ochrona srodowiska
      staje się modna na całym świecie, także może coś w Kanadzie znajdę, bo
      interesuje mnie ta tematyka, ale raczej od strony dendrologii czy ogólnie
      leśnictwa.
      • dfw1 Re: jakie sa szanse na wykonywanie swego zawodu ? 23.12.04, 22:09
        Ano takie jakie sobie sam stworzysz.

Cytuje "Mimo wszystko musiałem
        sie przekwalifikowac troszkę, czyli , żeby pracować w Polsce też muszę cały
        czas kombinować i dorabiać papierzyska."

Tygryso,
        Wydaje mi sie ze juz dawno minely czasy gdy ktos skonczyl studia i voila, praca
        byla ustawiona do konca zycia i to najczesciej w jednej firmie.
        Troche mnie razi Twoja wypowiedz a w szczegolnie "caly czas kombinowac", moze
        dlatego ze ma pejoratywne znaczenie. Chyba chciales powiedziec, doksztalcac
        sie, podnosic swoje kwalifikacje a moze zmienic profil, ale "kombinowac" mi tu
        jakos nie pasuje.
        Tutaj w Kanadzie jest rzecza normalna,ze ludzie caly czas sie ucza i
        doksztalcaja. Nie dziwi tutaj widok studenta na university czy college, ktory
        delikatnie mowic nie pasuje w wyobrazenia wieku studenckiego w Polsce.
        Technologia ktora dotyka kazda dziedzine zycia idzie caly czas do przodu. Kto
        sie nie doksztalca, zostaje w tyle a co za tym idzie jego umiejetnosci maleja a
        pracodawca nie jest z tego zadowlony.
        I wierz mi tygryso, tutaj papierek sie nie liczy. "Pokaz mi co potrafisz a ja
        ci powiem kim jestes"
        Oczywiscie jak wspomnial dradam, pewne profesje wymagaja licencji.
        To od Ciebie zalezy czy chcesz ta licencje zdobyc, a wiele instytucji i rzad(y)
        pomoze Ci jesli tego naprawde chcesz.
        pozdrawiam
        dfw
        • tygryso do dfw1 24.12.04, 12:46
          Masz absolutną rację dfw1, przepraszam wypowiedziałem się skrótem myślowym,
          który można źle odczytać. Lubię się uczyć i zdobywać doświadczenie, a zawód,
          własciwie kierunek zawodowy wybrałem nie z przypadku. Chciałem raczej
          powiedzieć, że mimo tego , że kocham las musiałem zrezygnować i zmienić pracę ,
          bo inaczej bym nie utrzymał rodziny. Zmieniając profil zawodowy w Polsce, a
          jest to już normalne, również muszę zdawać kolejne egzaminy, uczestniczyć w
          kolejnych kursach i szkoleniach i zmieniając czasmi pracę nikogo nie interesuje
          gdzie wczesniej pracowałem , są potrzebne pewne certyfikaty bez których nie
          mogę być zatrudniony w danej firmie bo sam certyfikat jest potwierdzeniem
          doświadczenia i stażu. Również są zawody gdzie po wielu staraniach dostaję
          licencję odnawianą po pewnym okresie. Także nie przeraża mnie myśl, że będe
          musiał przekwalifikować się i uczyć dalej w Kanadzie bo tutaj robie to samo, a
          moje pytanie było raczej takie ogólne ( czy juz mam coś, co będzie uznane w
          Kanadzie, i moze nie konkretnie zawód ale kierunek zawodowy z którym mogę
          startować , albo w nim się dokształcać)
          Kombinować , faktycznie wyraz jest związany raczej z czymś nieuczciwym , a nie
          chciałem , żeby to tak zabrzmiało. Róznica między Polską a Kanada w tej kwestii
          jest taka , że jeżeli zdobywasz " papier" to po to żeby z niego czerpać
          korzyści, tutaj nie, bo zmieniam prace , żeby nie polepszyc sobie bytu tylko
          przeżyć. Mając zawód w Kanadzie żyjesz lepiej albo gorzej ale nie wierze , że
          inżynier na kierowniczym stanowisku musi dorabiać żeby utrzymać rodzinę, a ja
          jeżdżę Maluchem, mam czas pracy nienormowany czyli dzwnią po mnie nawet po
          nocach, pracuję w święta itd. Bardzo nagina się tu kodeks pracy ale nie
          podskoczę , bo nie mam dokąd pójść. Naprawdę jest wielu fachowców wysoko
          wykwalifikowanych, którzy nie mają pracy bo taka jest dzisiejsza Polska. JA
          oprócz tego, że pracuje zawodowo dorabiam jako instruktor sportowy albo
          projektuję i wykonuje ogrody,a rodzinę widzę rano jak jeszcze śpią i wieczorem
          jak juz śpią. Chcę to zmienić i zacząć żyć, wiem , że nie bedzie łatwo

> Wydaje mi sie ze juz dawno minely czasy gdy ktos skonczyl studia i voila,
          praca> byla ustawiona do konca zycia i to najczesciej w jednej firmie

masz racje mineły, ale aż tak ,że wogóle nie ma pracy i kończąc studia nie
          nabieramy praktyki, a wtedy co oznacza Twój zawód ???, nic, młodzi ludzie muszą
          szukac nowego rozwiązania, więc po co tyle nauki, to nie lepiej od razu zrobić
          kurs spawacza??? ja rozumiem ,że trzeba sie dokształcać i zmieniac profil
          zawodowy, ale nie kończyć studiów po to żeby nigdy ich nie wykorzystać

> Technologia ktora dotyka kazda dziedzine zycia idzie caly czas do przodu.

tak ale powinienem dokształcać sie w tym kierunku, bo nie da sie być fachowcem
          od wszystkiego i zmieniać zakład pracy to znaczy że mogę przeskoczyć z leśnika
          na dendrologa, dalej na rzeczoznawcę a dalej na ochraniarza środowiska lesnego
          ale nie NA TECHNOLOGA BETONU prawda ? a tak własnie w Polsce jest, wiec co mi
          zależy, że " papiery bede robił od nowa"

> pracodawca nie jest z tego zadowlony.
          > I wierz mi tygryso, tutaj papierek sie nie liczy.

tu nigdy nie jest zadowolony i zawsze chce wiecej, ja zostałem zatrudniony jako
          spec od drzew i zieleni a teraz odpowiadam za wszystko w mieście, wyobraź
          sobie , że nie dostałem ani grosza podwyżki, a dołozono mi obowiązki dwóch
          innych kierowników którzy zostali zwolnieni, a papier to juz pisałem ważne żeby
          miec układ i mgr przed nazwiskiem

"Pokaz mi co potrafisz a ja
          > ci powiem kim jestes"

nie daj Boże pokazać , że mam kwalifikacje wieksze niz potrzeba , bo albo szef
          czuje sie zagrożony, albo dowalą Tobie obowiazków bez dodatkowego wynagrodzenia

Ja naprawdę widze różnice między zawodem , a kierunkiem zawodowym i masz rację
          zawód możesz zmienić, ale kierunek jest ciężko

Dziekuje i pozdrawiam
      • dradam1 Re: jakie sa szanse na wykonywanie swego zawodu ? 24.12.04, 11:06
        tygryso napisał:

> Dzięki bardzo za pomoc, i wychwycenie tego pytania. Faktycznie juz wiem , że
        > jeżeli chodzi o używanie tytułu inżyniera musze być członkiem towarzyswa
        > inżynierów, a myślę , że warto, to na pewno ułatwia znalezienie pracy,
        > inżynierów potrzebują na całym świecie. Myślę również , że ochrona srodowiska
        > staje się modna na całym świecie, także może coś w Kanadzie znajdę, bo
        > interesuje mnie ta tematyka, ale raczej od strony dendrologii czy ogólnie
        > leśnictwa.

Nie jest to tak dokladnie. Na przyklad architekci maja profesje "uregulowana".
        Jak nie masz licencji ( odnawianej okresowo , po wykazaniu sie miedzy innymi
        uczestniczeniem w continuing education) to nie mozesz samodzielnie podpisac
        projektu budowlanego.

Ale inni inzynierowie moga nie miec takiego statusu.

W Twojej profesji masz na przyklad :

www.nrep.org/
        www.caps.mcgill.ca/tools/degree/environment.php
        www.ualberta.ca/~ersc/careers.htm
        www.nbeia.nb.ca/Links.htm
        A poza tym popatrz sobie na :

working.canada.com/edmonton/resources/advisors/story.html?s_id=PDTEubg8V%2bruBMmf7MZBHrW1H5IPwwh%2b1Fx9HS6kjWDAWiCKoGHqmQ%3d%3d

Ofert pracy w lesnictwie jest sporo . Zobacz sobie na przyklad :

www.canadian-forests.com/job.html
        www.jobbus.com/joblinks/Forestry/
        www.sasknetwork.ca/html/Home/lmi/sectorstudies/ssforestry.htm
        www.lsrca.on.ca/jobpost.html
        www.cchrei.ca/portal/practitioner.aspx?display=viewjobs
        environmental-jobs.com/
        www.allstarjobs.ca/oil-forestry/ ( to ostatnie miejsce wydaje mi sie
        najbardziej obiecujace)

www.forestry.ubc.ca/cons/CCS%20Job%20Search.htm
        www.planetfriendly.net/goodwork.html
        www.cif-ifc.org/
        www.brunelenergy.net/
        www.oilcareer.com/
        www.erin.utoronto.ca/~w3env100y/env/jobs.htm
        Jak potrzebujesz experience, moze nie za dobrze platne, ale liczace sie do CV,
        to zagladnij rutaj L

www.campusaccess.com/campus_web/intern/i3int_env.htm
        www.campusaccess.com/campus_web/intern/i3int_uni.htm

Mysle, ze ta dawka narazie wystarczy. Trzymaj sie i zagladnij w Swieta do tych
        miejsc i licze , ze zlozysz co najmniej 200 aplikacji !

Pozdrawiam

dradam1

• tygryso Re: jakie sa szanse na wykonywanie swego zawodu ? 24.12.04, 12:53
          tutaj też tak nie jest, mam uprawnienia Inspektora Nadzoru Terenów Zieleni, ale
          nie moge działać samodzielnie, musze zlecać odbiór Inspektorowi Budowlanemu.
          Też powstają grupy zawodowe, stowarzyszenia nadajace uprawnienia po zdaniu
          państwowego egzaminu, także rozumiem co masz na mysli. Wiem, napisałem
          poprzednio bardzo ogólnie i skrótem myślowym, przepraszam ,bo to strata Twojego
          czasu, postaram sie wypowiadać konkretniej. Dziękuje bardzo za linki i za dobre
          słowo
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka