Dodaj do ulubionych

High School w Toronto???

24.01.05, 10:07
Witam,
czy ktos moglby mi udzielic info na temat: jaka jest procedura przy zapisywaniu dzieci w wieku 16 lat do High school, gdy sa nowymi emigrantami a znajomosc jezyka angielsiego jest na poziomie elementary...
Pomocne mogloby sie rowniez okazac podanie adresow tychze szkol w Toronto, gdzie sa wyodrebnione jakies programy "przejsciowe" dla newcomers.

Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • canadian Re: High School w Toronto??? 24.01.05, 16:21
      W zasadzie nie ma zadnej procedury. Idziesz do sekretariatu szkoly w miejscu w
      ktorym mieszkasz i mowisz ze dziecko wlalsnie przyjechalo. Zapisuja, wysylaja do
      klasy i to wszystko. angielskiego bedzie sie uczyc na lekcjach ESL.
      Adresu ci nikt nie poda gdyz do ktorej szkoly pojdzie zalezy od miejsca
      zamieszkania. Do wyboru bedziesz mial dwa rodzaje szkol: publiczne i katolickie.
      Roznica praktycznie zadna ale oczywiscie wiekszosc Polakow uczeszcza do katolickich.
      • santacruz2000 Re: High School w Toronto??? 24.01.05, 16:27
        Dzieki.
        Zastanawiam sie tylko, jak taki 16sto latek bedzie wykonywal polecenia nauczyciela, gdy nie do konca bedzie go rozumial (oczywiscie tylko na poczatku, bo pozniej powinno byc lepiej).
        Pozdrawiam
        • canadian Re: High School w Toronto??? 24.01.05, 16:45
          Z tym nie powinno byc problemu. Nie on pierwszy smile a ci co przeszlli dali sobie
          rade.
          Ale dlaczego 16-latek nie zna angielskiego? Przeciez emigracja nie zdarza sie z
          dnia na dzien tylko trwa kilka lat. Dlaczego sie nie uczy?
        • santacruz2000 Re: High School w Toronto??? 24.01.05, 23:26
          W sumie racja, wielu juz to przeszlo...
          Znajomosc jezyka jest, ale na razie bardziej bierna niz czynnasad Ale mam nadzieje, ze wkrotce sie to zmienismile
          Pozdro
        • dradam1 nie przejmuj sie ! 26.01.05, 02:52
          W tym wieku nie jest wazne w jakim jezyku sie komunikuje z plcia przeciwna !
          Wiem o tym z doswiadczenia.
          Przez dwa miesiace moja corka usilowala nauczyc jezyka polskiego cala klase. A
          potem nagle zaczela mowic po angielsku (fakt, ze byla wtedy w trzeciej klasie
          podstawowki).

Syn byl starszy i mial "hard time", uslujac zrozumiec reguly jezyka
          nagielskiego. Pomagalem mu jak moglem. Ale w momencie kiedy dziewczyny zaczely
          sie wokol niego krzatac wszelkie reguly staly sie nagle niewazne... !

Dzieci ( w tym i nastolatki) ucza sie o wiele szybciej niz my. Znajomosc slowek
          (slownictwa) jest cholernie przydatna, ale wymowa i gramatyka ( w tym i budowa
          zdan) to jest cos co dzieci przyswajaja bardzo szybko.warto wiec zmusic
          latorosle, aby znala w momencie wjazdu do Kanady te podstawowe 2-3 tysiace
          slow. Bo reszta to juz drobiazg.

Pozdrawiam

dradam1
    • sylwek07 Re: High School w Toronto??? 26.01.05, 13:22
      Dradam ma racje co do nauki jezyka,ja to samo przechodzilem i jesli bedzie
      chcial to szybko sie nauczy..wazne aby chcial i nie bal sie mowic to jest
      podstawa a ze bedzie robil bledy wiec na bledach czlowiek sie uczy smile))tak wiec
      powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka