yoma 19.06.10, 21:30 taccę chartieri, czyli diabła jest to diabliszcze! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: Mam 20.06.10, 11:35 Boszszsz...... pokaż! Koniecznie! Mnie niestety, nie udało się. Miałam dwie sadzonki, początkowo pięknie rosły i ni z tego, ni z owego zaczęły im dziwnie podsychac liście. Wkrotce padly niestety. Odpowiedz Link
yoma Re: Mam 20.06.10, 19:46 Raz, przepraszam za literówkę, chantrieri oczywiście. Dwa, on zdaje się lubi bardzo bardzo wilgotno i chyba potrzebuje obecnosci człowieka, mówię poważnie. Na pewno ma duszę i charakterek... Trzy, nie daje sobie zrobić porządnych zdjęć... yfrog.com/evp1020430hj yfrog.com/6fp1020406uj yfrog.com/e4p1020403j Odpowiedz Link
wanda43 Re: Mam 20.06.10, 22:22 Cudna! Ona potrzebuje bardzo duzej wilgotnosci i ciepełka. Teraz, to pół biedy, ale zimą, w sezonie grzewczym jest gorzej. Zycze sukcesow w hodowaniu, pieknych kwitnień i czekam na kolejne fotki. Odpowiedz Link
yoma Re: Mam 21.06.10, 10:03 Ty wiesz, że ja już go mało nie zabiłam? (Mówię "go", bo to chyba jednak diabeł - no chyba że diablica). Przyjechał do domu i oklapł, myślałam, że zwykły szok podróżny, choć jeszcze nie miałam tak wrażliwego kwiatu. Nie chciałam przesadzać, żeby go nie męczyć dodatkowo. Ale wyszliśmy z domu i w tzw. międzyczasie on zszedł ze słupka i położył się na podłodze. No to nam wyszło, że chce nam coś powiedzieć, zajrzeliśmy, a on biedak w ogóle ziemi nie miał. Przesadziliśmy, zostawiliśmy mu nawilżacz na noc i wstał. Piękny jest. Pomyślisz, żem wariatka, ale ja bym go w sypialni nie postawiła. On się normalnie gapi :) W zimie będzie wesoło, już teraz się boję. Stłoczę wszystkie kwiatki w kupie, razem im będzie wilgotniej... Odpowiedz Link
wanda43 Re: Mam 21.06.10, 17:29 :)Ubawilas mnie. Ale swietnie sie skonczylo. Diabel ma nową doniczke, nowe podloze, to bedzie mu dobrze. Wiesz, dla zwiekszenia wilgotnosci dobrze jest roslinke postawic na wiekszym naczyniu z wodą. Moze to byc naczynie wysypane keramzytem i zalanym wodą. Ma byc tak, zeby spod doniczki nie stal w wodzie, a woda sobie parowala. Ja tak robie z niektorymi storczykami. One potrzebują podobnych warunkow, czyli cieplo i wilgotno. Raz na kilka dni mozesz tez Diablu przetrzec liscie wodą przegotowaną z dodatkiem paru kropel cytryny, albo piwem. Beda piekne, zdrowe i blyszczące liscie. Takiego skarba to trzeba rozpieszczac. Raz spotkalam w kwiaciarni, wielgachny, rowny byl ze mną czyli 170 cm, cale 120 zl, ale raz, ze wowczas mialam tamte dwie, a dwa, jak to to w zime przewiezc? Do samochodu ciezko by go nawet wkitrac. No i mroz. Scielo by na bank. Odpowiedz Link
yoma Re: Mam 21.06.10, 23:07 Ja go postawiłam w naczyniu z wodą (spokojnie, nie tak, żeby woda podsiąkała), tyle że schodząc ze słupka stłukł naczynie i już nie mam stosownego naczynia. Stoi w otoczeniu innych roślin, nawilżacz chodzi, to jest nawilżacz delikatnie zamgławiający, a nie sikający wodą - powinno być dobrze. Dzięki za to za patent z cytryną. Ten ma ze 150 cm. 100 zł. > Takiego skarba to trzeba rozpieszczac. Właśnie mówię, że wymaga ludzkiego zainteresowania, narcyz jeden :) A BTW cymbidium w ogrodzie, a zygopetalum na balkonie mają się dobrze, dziękują za porady i rosną :) Odpowiedz Link
gemini50 Re: Mam 23.06.10, 08:01 łał...................... skąd zdobyłaś takie cudo??? Odpowiedz Link
yoma Re: Mam 23.06.10, 10:31 Zaprzyjaźniony kwiaciarz, który lubi rzadkości, miał przykazane pilnować i ściągał przez znajomego z Holandii, a i tak osiem miesięcy to trwało... Odpowiedz Link
handlarzsss Re: Mam 23.06.10, 23:38 [URL=http://www.geloo.pl/start/22730847/index.html]twoja treść w linku[/URL] Odpowiedz Link
wanda43 Re: Mam 25.06.10, 14:10 Juz nie bardzo pamiętam. Nie przesadzałam, siedziały w tym, w czym przyszły. Wyglądało chyba jak podłoże dla paproci. Odpowiedz Link
yoma Re: Mam 25.06.10, 14:13 Bo nie miała baba kłopotu, zaczęła się dokształcać i teraz nie wiem, czy go nie wsadzić w podłoże do storczyków. Z drugiej strony inni twierdzą, że wystarczy zwykła ziemia, byle przepuszczalna. Odpowiedz Link
wanda43 Re: Mam 25.06.10, 16:52 Nie, raczej nie. Storczyki rosną w smieciowym, grubym podlozu i bez ziemi. Diabelec musi miec podloze. Odpowiedz Link
wanda43 Re: Mam 25.06.10, 17:11 Aaa... poczytaj sobie tu :www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=8160&hilit=nietoperz Odpowiedz Link
yoma Re: Mam 25.06.10, 18:31 Dotarłam, dzięki. Tamta Wanda to ty? :) Właśnie stąd problem, że nie miała baba kłopotu, siadła do netu i zaczęła czytać. Połowa populacji mówi, że do storczyków, połowa, że ziemia, byle przepuszczalna. Jak się nie zrobi ciepło, to i tak go diabli wezmą :( Odpowiedz Link
wanda43 Re: Mam 25.06.10, 21:14 Ja. Bądź dobrej mysli. Niektorym sie udaje. A co do podloza, to epifit to nie jest, wiec zienia normalna. To to ma bulwe, a nie korzenie napowietrzne, jak storczyki. Odpowiedz Link
yoma Re: Mam 29.06.10, 12:57 Dziękuję, pocieszyłaś mnie. Dzisiaj diabeł jedzie do ogrodu, bo go przecież nie zostawię samego... Odpowiedz Link
dzambii Re: Mam 29.06.10, 13:10 Znalazłąm to cudo na Allegro, ale małe. Zastanawiam się, kiedy może zakwitnąć. I czy toto jest owadożerne (gdzieś tak przeczytałam), bo takich pożeraczy brzydzę się. Twoje diabliszcze jest przeeeepiękne. Odpowiedz Link
wanda43 Re: Mam 29.06.10, 16:10 Jesli nie masz doświadczenia z hodowaniem egzotycznych, to sie nie porywaj. Tacca jest bardzo, naprawde bardzo wymagająca. Odpowiedz Link
yoma Re: Mam 05.07.10, 17:56 Owadożerne nie jest. I od razu mówię, co widzę: bez dobrego nawilżacza i/albo łazienki z oknem w zimie nie utrzymasz. Odpowiedz Link