zzzytkaaa 13.05.05, 13:20 marzy mi się lawenda na balkonie albo chociaż na parapecie w kuchni. czy lawenda ma jakieś specjalne wymagania? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angoba Re: lawenda 13.05.05, 13:53 lawenda lubi stanowiska słoneczne i zaciszne a gleby bogate w wapń Odpowiedz Link
very_martini Re: lawenda 13.05.05, 20:30 Moja własnie padła, ale chyba źle ją traktowałam. Nic to, będę miała suszoną. Teraz planuję wysiać, pewnie "własne" lepiej się chowają niż takie ze sklepu 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link
maddalenka1 Re: lawenda 14.05.05, 09:43 Ja próbuję dwie wersje. W lutym wysiałam "własną" lawendę i całkiem niedawno zakupiłam zwartą sadzonkę w porządnym sklepie z własną szkółką. Tak dla porównania. A z mojej wysianej 1 torebeczki wyrosło 9 sztuk, dość anemicznych i póki co malutkich ( stały sobie po pd-zach stronie i było im ciepło i wilgotno). Poddałam się, może one potrzebowały jakiś innych warunków żeby lepiej i dorodniej wyrosnąć? Ale dam im jeszcze szansę... Odpowiedz Link
agma Re: lawenda 22.05.05, 15:04 Miałam lawendę w ubiegłym roku na balkonie. Mam balkon od strony południowo zachodniej, więc bardzo słoneczny, nie stosowałam natomiast żadnej specyficznej gleby ani nawozów- używałam tego samego jak do reszty roślin na balkonie. Rosła bardzo ładnie (wysoko!), kwitła pięknie, ale najwspanialszy był zapach. Po prostu cudo! W tym roku również kupiłam sadzonki i mam nadzieję, że uda się tak samo. Mam tylko problem, co zrobić z lawendą po sezonie, jak jest już zimno. W ubiegłym roku próbowałam zebrać, zasuszyć i wsadzić do płóciennego woreczka, żeby mieć pachnidło w garderobie. Zaapach takiej lawendy nie jest jednak zbyt mocny i niestety dość silnie pachnie siankiem:-)) Ma ktoś jakiś pomysł, jak to zrobić? Może same kwiaty? Odpowiedz Link
albida Re: lawenda 02.08.05, 14:54 Wiele osób zwracało mi uwagę, że najbardziej pachną lawendowe listki (!bardziej niż kwiaty, choć może to zależeć od odmiany) Żadnego z poniższych pomysłów nie próbowałam. Na razie gromadzę zioła i przepisy: - lawendowe mydełko dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57582,2246406.html?x=0 - dodać silnego wywaru do atramentu (dla zapachu) - można zrobić wodę kwiatową - można udekorować świecę Odpowiedz Link