mmmagdaa 23.08.06, 22:46 dostalam storczyka, jest on w takiej plastikowej "sluzbowej" doniczce, czy mam go przesadzic, czy zostawic w tym co jest? a jezeli przesadzic, to czy musze o czyms pamietac? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nassin Re: storczyk 24.08.06, 12:54 Stoczyki najlepiej podobno uprawiać w tych plastikowych przezroczystych doniczkach.Jest to wygodne przy podlewaniu, bo storczyki nie lubia nadmiaru wilgoci i powinny byc podlewane wówczas gdy korzenie zmienią kolor na biały (przez taką doniczkę to widać).Przesadzić storczyka pewnie można, ale wówczas musisz dac mu odpowiednie podłoże. Niedawno sama dostałam storczyka - popularnego falka, ku mojemu niezadowoleniu musze go trzymać w służbowej doniczce, ale wstawiłam ją do ceramicznej osłonki i jest ok. Pozdrawiam Odpowiedz Link
milka_kalibanka Re: storczyk 24.08.06, 15:03 absolutnie nie przesadzaj. To nie jest służbowa doniczka, tylko najlepsza na świecie doniczka dla storczyka, dzięki której możesz obserwować co się dzieje z korzeniami (czy mają sucho, czy juz podlewać, czy się wstrzymać)Storczyka w takiej doniczne wstawiasz w osłonkę i nic nie widać. A przesadzać to będziesz mogła mniej więcej za rok, ale nie teraz. Odpowiedz Link
georgewroc1 Re: storczyk 26.08.06, 23:32 WItam, polecam wspaniala strone o storczykach: www.storczyki.org.pl/index.php3 Mozna tam znalesc opic swojego okazu. I tak jak powiedzieli poprzednicy- osoby poczatkujace powinny zostawic przezroczysta doniczke i umiescic ja w estetycznej oslonce. Oslonke postawic na wiekszej podstawce z kamyczkami (np keramzyt) i zalac woda. Storczyki potrzebuja podwyzszonej wilgotnosci. BARDZO WAZNE aby miedzy podlewaniami korzenie calkowicie przeschly- inaczej zgnija!!!! Jesli przesadzanie - to absolutnie NIE do zwyklej ziemi!!! Kora + styropian wystarcza. Storczyki w naturze zyja na drzewach. To co wkladamy do doniczki ma je doslownie tylko mechanicznie przytrzymywac ale jednczoesnie zapewnic dostep powietrza do korzeni. Podlewanie- rzadko ale porzadnie- najlepiej wlozyc przezroczysta doniczke do garczka z woda (na 2/3 wysokosci doniczki) na 15 - 20min. latem raz na 7 dni, zima na 14 dni. woda nie moze byc twarda- ja nie uzywam z kranu lecz destylowana - kamien osadzajacy sie na korzeniach=smierć rosliny. Kwitnacych kwaitow absolutnie nie zraszac bo opadna. Sporo tego - ale prosze sie nei przerazac. Piekno kwaitow rekompensuje wszystko :-) W razie pytan odsylan na forum podanej strony. Warto tam poczytac co i jak :-) Odpowiedz Link