Dodaj do ulubionych

Cyklamen perski

21.03.07, 12:04
Jest już prawie kwiecień a jemu wcale się nie ma na umieranie, wypuszcza nowe
bardzo małe listki.Kiedy on zacznie umierac? może powinnam go przestac
całkiem podlewac, chodź i tak skąpo go nawadniam.Mam go pierwszy sezon.Co
jest lepsze: wstawic go jak umrze do piwnicy czy lepiej do zacienionego
ogrodu?
Obserwuj wątek
    • paacynka Re: Cyklamen perski 22.03.07, 18:54
      dlaczego ma umrzeć? od wielu lat mam go naparapecie i na okrągły rok mi
      kwietnie!!!!
      • ulkalodz83 Re: Cyklamen perski 22.03.07, 19:36
        bo słyszałam i czytałam że ten kwiat wiosną(kwiecień chyba)obumiera wyrywa sie
        bulwe i wstawia do piwnicy.Dopiero jesienią wsadza sie bulwe ponownie do ziemi,
        wyrastaja nowe listki a zimą kwitnie.Zobaczymy czy to wszystko sie u mnie
        sprwdzi
        • paacynka Re: Cyklamen perski 22.03.07, 23:01
          kiedyś kupiłam taką bulwę na allegro, nic mi z niej nie wyrosło a kwiatek
          zakupiony w kwiaciarni rośnie mi i kwitnie non stop jak już wspomniałam.

• marva Re: Cyklamen perski 28.03.07, 11:34
            Ja mam kilka cyklamenów, jedne są kupione w kwiaciarni, inne wysiane z nasienia
            i kwitną mi różnie. Te z kwiaciarni pędzone są zazwyczaj na okreslony czas,
            czyli na kwitnienie zimowe, te zasiane z nasienia same określają sobie czas
            kwitnienia i bywa tak, że kwitną mi całe lato a jeden przez trzy lata wciąż
            wypuszczał nowe listki i pączki i wcale nie miał zamiaru odpocząć, dopiero po
            trzech latach wyraźnie zaczął udawać się w stan spoczynku. Także jak widać jest
            z nimi różnie. Jesli kupisz kwiat w zimie, wysoce prawdopodobne jest to, ze na
            lato uda się w stan spoczynku.
            • paacynka Re: Cyklamen perski 28.03.07, 21:55
              cyklamen z nasienia czy z cebulki???
              • marva Re: Cyklamen perski 29.03.07, 11:46
                Jak najbardziej z nasienia! Cyklameny co jakiś czas zawiązują nasienie (taka
                kuleczka na końcu łodyzki, zamiast kwiatka). Czekam aż pęknie, albo zrywam jak
                już jest dosyc dojrzały i wysuszone nasienie sieję. Nie poleca sie rozmnażania
                poprzez podział bulw, bo łatwo o choroby grzybowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka