Dodaj do ulubionych

fiołek alpejski

09.03.09, 07:07
Witajcie...
z racji wczorajszego święta od ukochanego dostałam małego fiołka
alpejskiego... jak z tym dziadostwem postępować, żebym za 2 miesiące nie płakała??

Poradźcie proszę ;)
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: fiołek alpejski 09.03.09, 07:43
      znalezione w sieci

Jest to roślina bulwiasta o liściach w kształcie serca ze srebrzystymi plamami.
      Kwiaty białe, różowe lub czerwone wyrastają wprost z bulwy. Podłoże lekko
      kwaśne. Nawożenie przerywamy z chwilą pojawienia się kwiatów. Podlewamy na
      podstawkę, unikamy zmoczenia rośliny. Przekwitające kwiaty i żółknące liście
      wyrywamy. W celu kwitnienia w następnym roku zasuszamy bulwę, którą
      przechowujemy w chłodnym miejscu najlepiej w torfie. W lipcu wkładamy do
      doniczki tak, by 1/3 bulwy wystawała ponad podłoże.
      • bakali Re: fiołek alpejski 09.03.09, 19:31
        A ja wole nazwe cyklamen. Hoduje w domu od 10 lat i zapewniam, ze to nic trudnego :)
        1/3 bulwy musi wystawac nad powierchnie ziemi w doniczce. Podlewac oszczednie,
        to skalna roslinka. Lubi raczej chlod, ale u mnie rosnie w kazdej temperaturze i
        kwitnie przez okragly rok. Swiatlo jasne, ale nie zbyt mocne, bo pali to liscie.
        Nie lubi upalu i palacego slonca.
        Na biezaco trzeba usuwac kwiaty po przekwitnieciu trzeba usuwac kwiaty i stare
        liscie (z wiekiem zolkna). Najlepiej je wykrecic z bulwy: zlapac u nasady i
        delikatnie wykrecic. Powinny urosnac nowe.
        Moje cyklameny raczej nie zapadaja w zimowy spoczynek (na pewno maja zbyt
        cieplo, ale nie przeszkadza im to w ladnym kwitnieniu), ale jesli sie to zdarzy,
        zrzucaja wszystkie liscie i kwiaty i maja zupelnie pusta bulwe przez kilka
        tygodni. Nie nalezy ich wtedy podlewac - dopeiro kiedy pojawia sie nowe galazki.
        Cyklameny mozna rozmnazac w domu, wszystkie moje egzemplarze pochodza wlasnie z
        wlasnorecznego siewu :) Wystarczy dotknac kwiatek od spodu, zeby na paznokiec
        wysypal sie pylek i umoczyc w tym pylku precik, ktory wystaje z kwiatka. Jesli
        roslinka sie zapyli, po ok. tygodniu - dwoch zrzuci kwiatek i na galazce zacznie
        rosnac owoc. Dojrzewa po ok. miesiacu, w srodku ma czarne nasionka, ktore
        wystarczy wysiac - ale uwaga - kielkuja tylko w ciemnosci. Trzeba wiec przykryc
        pojemnik z wysiewem czarnym papierem, deseczka, ksiazka - co jest pod reka.
        Bardzo ladnie wschodza i rosna, po roku maja kwiaty :)

• kiecha3 Re: fiołek alpejski 09.03.09, 19:34
        Wanda, wiedziałam że mogę na ciebie liczyć...
        A tak na co dzień jak się pielęgnuje tę roślinę?
        Już dzisiaj zostawiłam ją na parapecie od strony południowej (brak firanek) i jak wróciłam z roboty to kwiatki były w dół i takie podeschnięte na brzegach...
        doraźnie dostał wody i przestawiłam w inne miejsce i już się podniosły...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka