kiecha3 09.03.09, 07:07 Witajcie... z racji wczorajszego święta od ukochanego dostałam małego fiołka alpejskiego... jak z tym dziadostwem postępować, żebym za 2 miesiące nie płakała?? Poradźcie proszę ;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: fiołek alpejski 09.03.09, 07:43 znalezione w sieci Jest to roślina bulwiasta o liściach w kształcie serca ze srebrzystymi plamami. Kwiaty białe, różowe lub czerwone wyrastają wprost z bulwy. Podłoże lekko kwaśne. Nawożenie przerywamy z chwilą pojawienia się kwiatów. Podlewamy na podstawkę, unikamy zmoczenia rośliny. Przekwitające kwiaty i żółknące liście wyrywamy. W celu kwitnienia w następnym roku zasuszamy bulwę, którą przechowujemy w chłodnym miejscu najlepiej w torfie. W lipcu wkładamy do doniczki tak, by 1/3 bulwy wystawała ponad podłoże. Odpowiedz Link
bakali Re: fiołek alpejski 09.03.09, 19:31 A ja wole nazwe cyklamen. Hoduje w domu od 10 lat i zapewniam, ze to nic trudnego :) 1/3 bulwy musi wystawac nad powierchnie ziemi w doniczce. Podlewac oszczednie, to skalna roslinka. Lubi raczej chlod, ale u mnie rosnie w kazdej temperaturze i kwitnie przez okragly rok. Swiatlo jasne, ale nie zbyt mocne, bo pali to liscie. Nie lubi upalu i palacego slonca. Na biezaco trzeba usuwac kwiaty po przekwitnieciu trzeba usuwac kwiaty i stare liscie (z wiekiem zolkna). Najlepiej je wykrecic z bulwy: zlapac u nasady i delikatnie wykrecic. Powinny urosnac nowe. Moje cyklameny raczej nie zapadaja w zimowy spoczynek (na pewno maja zbyt cieplo, ale nie przeszkadza im to w ladnym kwitnieniu), ale jesli sie to zdarzy, zrzucaja wszystkie liscie i kwiaty i maja zupelnie pusta bulwe przez kilka tygodni. Nie nalezy ich wtedy podlewac - dopeiro kiedy pojawia sie nowe galazki. Cyklameny mozna rozmnazac w domu, wszystkie moje egzemplarze pochodza wlasnie z wlasnorecznego siewu :) Wystarczy dotknac kwiatek od spodu, zeby na paznokiec wysypal sie pylek i umoczyc w tym pylku precik, ktory wystaje z kwiatka. Jesli roslinka sie zapyli, po ok. tygodniu - dwoch zrzuci kwiatek i na galazce zacznie rosnac owoc. Dojrzewa po ok. miesiacu, w srodku ma czarne nasionka, ktore wystarczy wysiac - ale uwaga - kielkuja tylko w ciemnosci. Trzeba wiec przykryc pojemnik z wysiewem czarnym papierem, deseczka, ksiazka - co jest pod reka. Bardzo ladnie wschodza i rosna, po roku maja kwiaty :) Odpowiedz Link
kiecha3 Re: fiołek alpejski 09.03.09, 19:34 Wanda, wiedziałam że mogę na ciebie liczyć... A tak na co dzień jak się pielęgnuje tę roślinę? Już dzisiaj zostawiłam ją na parapecie od strony południowej (brak firanek) i jak wróciłam z roboty to kwiatki były w dół i takie podeschnięte na brzegach... doraźnie dostał wody i przestawiłam w inne miejsce i już się podniosły... Odpowiedz Link