coatlicue 03.01.05, 23:42 nie wiem czy ktoś zauważył w sobotę noworoczną podczas wiadomosci polsatowkich jak miano stolicy Brazylii zostało przypisane Rio de Janerio.. :O por favor.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
netofil Re: fauxpas polsatu 05.01.05, 15:37 zapewne mieli na myśli stolicę "świąteczną" a z tym trudno się nie zgodzić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: fauxpas polsatu 05.01.05, 16:06 Taaa, a w Brazylii mówi się po hiszpańsku - niestety ci sami specjaliści się pewnie dorwali... Odpowiedz Link Zgłoś
yosoy Re: fauxpas polsatu 06.01.05, 09:47 Naprawdę są ludzie którzy nie wiedzą że w Brazylii mówi się po... brazylijsku??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
matschek Re: fauxpas polsatu 06.01.05, 23:55 podcza mojej podró|y do Brazylii przed Swietami tylko kilka osob, na kilkadziesiat poznanych, nie wiedziaBo dokaldnie, gdzie jest Polska Odpowiedz Link Zgłoś
yosoy Re: fauxpas polsatu 07.01.05, 09:59 No to ja mam inne doświadczenia. Kilka lat temu spędziłem w Brazylii kilka miesięcy i na początku tylko jakieś 20% moich brazylijskich kolegów wiedziało cokolwiek o Polsce (a większość z nich tylko że Papież :), a było to środowisko ludzi z wyższym wykształceniem technicznym. Nie dziwię się zbytnio, bo cóż my na ogół wiemy o jakichś małych państewkach leżących na innych kontynentach? pzdr ;) Odpowiedz Link Zgłoś
larrinho Re: fauxpas polsatu 07.01.05, 19:04 no tak, bo przeciez brazylia to takie malutkie panstewko.... Odpowiedz Link Zgłoś
coatlicue Re: fauxpas polsatu 07.01.05, 22:24 czyli podsumowanie: brazylia to małe nieznaczące państewko w Am. Łacińskiej (wersja dla total igonantów: gdzieś poza Europą :), gdzie mówi się po hiszpańsku i stolicą jest Rio de Janerio... Odpowiedz Link Zgłoś
yosoy Re: fauxpas polsatu 08.01.05, 11:43 chyba się nie zrozumieliśmy, nie sądzę aby Brazylijczycy byli aż tak wyedukowani jak tu piszą niektórzy :) spotkałem się z ignorancją Brazylijczyków jednak usprawiedliwiam ją trochę lub przynajmniej rozumiem bo dla nich Polska jest malutkim, dalekim, państewkiem gdzieś na końcu świata, tak jak dla nas np. bo ja wiem... Honduras? a cóż Polacy wiedzą o Hondurasie poza tym że w ogóle jest? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rudziel Re: fauxpas polsatu 11.01.05, 17:35 Ba, po brazylijsku ? W pewnej audycji sportowej pan komentator powiedzial "Uwaga, Brazylianie przechodza teraz do ataku". Odpowiedz Link Zgłoś
netofil Re: fauxpas polsatu 12.01.05, 08:48 Pięęęękne :) Pozdrawiam was Bracia Brazylianie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zfiesz Re: fauxpas polsatu 13.01.05, 17:02 no niestety... ja palam ogromna miloscia do mexyku i meksykanow (choc niektorzy nazywaja ich meksykanczykami:), ale kiedy mialem okazje odwiedzic tam moich znajomy, to poza samymi zainteresowanymi NIKT nie wiedzial nic o polsce. nie wiedzieli nawet, ze papiez jest polakiem, a kazdy to wie :-) najciekawsze byly rozmowy z taksowkarzami i... studentami, dla ktorych polska... rosja... niemcy(!!!) i w ogole prawie cala europa to jedno malutkie panstewko gdzies na koncu swiata, gdzie mieszkaja biale niedzwiedzie, jest zimno i chodza blond pieknosci (nie wazne czy rzeczywiscie piekne, bo z obserwacji wlasnych wiem, ze rzucali sie na wszystko co blond i jasnoskore:) najwazniejsze jest jednak to, ze meksykanie (a mysle, ze mozna to rozciagnac na wszystkich latynosow) sa ciekawi i naprawde chlona wiedze jaka sie im podaje i mozna miec pewnosc, ze przy kolejnej wizycie na temat polskiej pilki noznej wiedziec beda wszystko :-) pzdr zwierz Odpowiedz Link Zgłoś