lokalnypatriota1 18.03.15, 11:33 Dziś przeczytałem że Gmina ma nowego zastępce wójta.Pan Ryszard Cząstka z Trójczyc.Zna ktoś pana słyszał o nim?www.bip.bircza.pl/?c=mdTresc-cmPokazTresc-204-4306 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darino Re: Nowy zastępca wójta 18.03.15, 16:13 Już kiedyś to mówiłem ale chętnie się powtórzę - jeśli wójt gminy liczącej 7 tysięcy mieszkańców potrzebuje zastępcy, to znaczy że można go spokojnie zastąpić kimś innym. Odpowiedz Link
czarnateczka1 Re: Nowy zastępca wójta 21.03.15, 19:55 " Uważa, że mieszkaniec musi wyjść z urzędu zadowolony." www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20141230/JASLO/141239987 I tak jest, obecnie żaden urzędnik gminy nie pozwoli sobie na zbycie petenta, bo wie że to byłaby jego ostatnia decyzja na stanowisku. Zamiast zastępczy i sekretarza, przydzielił te obowiązki dokładnie i precyzyjnie dwom urzędnikom w ramach ich normalnych obowiązków, co skutkuje likwidacją zbednej biurokracji, a tym samym i oszczędnościami. TRudno jednak takich decyzji oczekiwać od wójta z Borczy - brak doswiadczenia musi w jakiś sposób czymś zastąpić. O nietrafionych decyzjach i zwolnieniach też już zaczyna być głośno, a i chyba sam się przekonał, że zarządzanie gmniną to nie spotkanie z kumplami. Odpowiedz Link
wonnabzdzina Re: Nowy zastępca wójta 26.03.15, 18:31 Najważniejszy element w prawidłowym zarządzaniu związany jest z doradztwem i oczywista sprawa grunt to zastępca. A obecny wójt ma póki co głowę na karku i oby tak dalej. Odpowiedz Link
wonnabzdzina Re: Nowy zastępca wójta 26.03.15, 18:26 Widzę, że jest obce forumowiczowi zarządzanie w administracji państwowej... Odpowiedz Link
klawisz2 Re: Nowy zastępca wójta 27.03.15, 06:35 A czemu nie po prostu zarządzenie? Czym się różni zarządzenie w administracji publicznej ( nie państwowej) od zarządzania na przykład w spółce prawa handlowego? Wydawało mi się, że sprawny menadżer potrafi a wręcz musi umieć poruszać na każdej z tych płaszczyzn. Odpowiedz Link
mund-ek55 Re: Nowy zastępca wójta 27.03.15, 07:44 Często wójt czy burmistrz wybiera sobie zastępcę "słabszego" od siebie, znającego tylko wąski zakres obowiązków , żeby mu nie zagroził. To moim zdaniem poważny błąd. Dobry wójt powinien umieć słuchać mądrych doradców, analizować i podjąć najlepszą decyzję. Słaby zastępca, to figurant, który nie wnosi nic pozytywnego,bywa, że działa na szkodę mieszkańców i tylko pobiera niezasłużone wynagrodzenie. Wierzę, że obecny wójt jest mądry, rozsądny i świetnie sobie poradzi. Odpowiedz Link
wiahor Re: Nowy zastępca wójta 27.03.15, 16:41 No dobrze, to w końcu zastępca czy doradca, bo to chyba nie to samo ? Odpowiedz Link
mund-ek55 Re: Nowy zastępca wójta 27.03.15, 19:17 Jakby się zagłębić w rozważania, to można dojść do stwierdzenia, że faktycznie zastępca a doradca, to różne funkcje czy stanowiska. Jednak nie czepiajmy się drobiazgów, chodziło mi o umiejętność wsłuchiwania się przez wójta w opinie najbliższych współpracowników. Znam gminy /także miejskie/, gdzie burmistrz zrezygnował z zastępcy i powołał sobie doradcę. Doradca z doświadczeniem na wielu, nawet wyższych wcześniej zajmowanych stanowiskach jak burmistrz, jest niezwykle przydatny dla całej gminy. Wójt czy burmistrz powinien jednak dogłębnie sprawdzić oprócz kompetencji takowego doradcy jego lojalność. Odpowiedz Link
paniejanie1 Re: Nowy zastępca wójta 27.03.15, 19:35 tak czepiając sie drobiazgów oprócz zastępcy który wcześniej juz istniał w Gminie , to zatrudnienie różnego rodzaju doradców i asystentów w przypadku wygranej KTÓREGOKOLWIEK z innych kandydatów doporowadzilo by w 99% do ustnego bądź pisemnego zlińczowania i wyciągania wszystkich PRZECIW takiemu zatrudnianiu, w przypadku Pana Gągoli wyciągane są wszystkie ZA (ale to tylko moja skromna opinia) Odpowiedz Link
mund-ek55 Re: Nowy zastępca wójta 28.03.15, 15:34 Mamy demokrację, o którą "walczylyśmy" i dzięki temu nie bójmy się wyrażać głośno swoich opinii. Każdy ma prawo, choćby na takim forum powiedzieć, co mu leży na wątrobie. Jeżeli ktoś się boi linczu - niech milczy. Odpowiedz Link
salamander9 Re: Nowy zastępca wójta 17.06.15, 00:42 A po co wójtowi zastępca? Skoro Gmina i tak nic nie robi, bo nie ma na nic pieniędzy. Raczej stworzono tylko ciepłą posadkę dla byłego wójta gminy Orły. I na tą dodatkową pensję pieniądze są!? Odpowiedz Link
salamander9 Re: Nowy zastępca wójta 26.09.18, 00:02 Wójt nie ma już zastępcy. Co się z nim stało? Odpowiedz Link
salamander9 Re: Nowy zastępca wójta 04.10.18, 00:29 Nie wiem od kiedy. Latem tego roku wójt oficjalnie mówił, że nie ma zastępcy. Zagranie PR'owskie, czy inne 'konflikty.. Odpowiedz Link
mund-ek55 Re: Nowy zastępca wójta 28.09.18, 20:41 Kto może znać, jak nie lokalny patriota? Odpowiedz Link