Dodaj do ulubionych

Kable przy drodze

27.07.17, 22:18
Co to za kable koloru pomarańczowego zawieszone na 5,5 m wysokości przy drodze Korzeniec-Przemyśl, co to jest od czego?
Obserwuj wątek
    • darino Re: Kable przy drodze 28.07.17, 08:07
      Widziałem taki sam kabel, ale wiszący między Krasiczynem a Dybawką. Ale wisiał chyba niżej, na krzakach wzdłuż drogi.
    • galileo11 Re: Kable przy drodze 29.07.17, 22:57
      Ja nie widziałem tych kabli - ale jeśli są pomarańczowe to na pewno należą do Geofizyki (Toruń i przejęty zbankrutowany Kraków). W ubiegłym roku Geofizyka miała bazę w Ustianowej i penetrowała Bieszczady, gdzieś od lutego miała bazę w Sanoku (k. straży) i działała w rejonie Brzozowa, Dynowa. Teraz mają ponoć bazę w Przemyślu k. Urzędu Celnego i działają podobnie w rejonie Arłamowa, Trójcy, Łodzinki, Krasiczyna, itd. Te kable w ubiegłym roku były praktycznie nawet 4 miesiące. Auto z aparaturą pomiarową stało np. nad Paszową i rejestrowało sekwencyjnie parametry z wybuchów w poszczególnych otworach na dość rozległym obszarze - np. Uherce, Stefkowa, Olszanica, Bezmiechowa. Stąd tym razem były tak ogromne ilości tych kabli, praktycznie to było wszystko razem połączone. Drugim takim miejscem postojowym auta pomiarowego np. była okolica nad Grabownicą. Tym razem w jednym kopczyku pomiarowym było umieszczonych chyba 12 sond pomiarowych (było to na okręgu, gdzieś tak o średnicy ok. 1 m). Natomiast w roku 2010/11 widziałem, że te sondy były pojedyncze - wiercili kilkadziesiąt otworów, w odpowiednich miejscach wbijali sondy, łączyli je przewodami, stosunkowo niedaleko stał samochód z aparaturą pomiarową. No i wtedy strzelano, oczywiście również sekwencyjnie. Tym razem metodologia uległa chyba pewnej zmianie - myślę, że na szeroką skalę zastosowano cyfryzację. Widziałem jak podczas wbijania tych 12 sond w kopczykach jeden gość zajmował się wprowadzaniem danych do systemu - na pewno były to współrzędne z GPS-u, odpowiedni numer punktu, itp. Myślę, że taka metoda jest o wiele dokładniejsza, poszczególne zasoby można widzieć z wielu kierunków i z większych odległości. Echa z poszczególnych wybuchów, nawet tych odleglejszych uzupełniają informacje o budowie warstw.
      • darino Re: Kable przy drodze 30.07.17, 00:22
        Bazę rzeczywiście mają w Przemyślu, ale chyba powoli się likwidują. W poniedziałek był przetarg w Geofizyce Kraków, sprzedawali kilkanaście Landroverów z Przemyśla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka