Dodaj do ulubionych

ropa naftowa w Brzeżawie

04.01.05, 16:25
Już w XIX wieku (a może i wcześniej) mieszkańcy Brzeżawy trudnili się
maziarstwem, czyli produkcją smaru do kół wozów. Smar ten produkowano z ropy
naftowej wydobywanej z wysięków czyli naturalnych wypływów ropy. Przed II
wojną światową znajdowało sie w Brzeżawie kilka szybów wydobywczych, a już od
początku XX wieku prowadzono poszukiwania naftowe, a ludność zarabiała na
sprzedaży działek, których cena bardzo wzrosła.
Obserwuj wątek
    • michalhydzik Re: ropa naftowa w Brzeżawie 06.01.05, 16:46
      Pochodzę z Brzeżawy i potwierdzam autentyczność opisu. Do dziś, istnieją tam
      studnie z ropą, a zwłaszcza w nie istniejącej już miejscowości Ropa. Sama
      miejscowość podzieliła niestety losy wielu innych wsi z tamtych okolic. Część
      ludności wywieziono na Ziemie Odzykanie, a część do byłego Związku Sowieckiego
      podczas osławionej akcji "Wisła" a ich domostwa spalono.
      Jestem pod wrażeniem strony. Jest ona niemal codzienną moją lekturą.
      Gratulacje dla Autora.
      • darino Brzeżawa 06.01.05, 17:23
        Michale !
        Może napisałbyś na forum trochę ciekawostek z okolic Brzeżawy, ciekawych
        lokalnych nazw (jak np. Ropa)? Niestety nie znam dobrze tej części gminy, w
        Brzeżawie byłem może 10 razy w życiu, chociaż mam wielu kolegów ze szkoły - tam
        mieszkających (obecnie czterdziestokilkulatków).
        • darino Re: ropa w Brzeżawie 06.01.05, 18:27
          Zapomniałem napisać, że wiadomości o ożywieniu gospodarczym i wysokich cenach
          sprzedaży działek w Brzeżawie zaczepnąłem z repertorium notariatu z Birczy z
          lat 1911-12 i 1934-40. Repertorium to znajduje sie obecnie w Archiwum
          Państwowym w Przemyslu.
          • michalhydzik Re: ropa w Brzeżawie 06.01.05, 21:37
            Wkrótce ja i moi przyjaciele postaramy się napisać trochę więcej z historii
            Brzeżawy i jej przysiółków: Bukowina, Capury, Klimetówka, a także o Lachawie.
            Niestety żadna z tych miejscowości już dziś nie istnieje. Ludność częściowo
            wymordowana a częściowo wywieziona. Wielu mieszkańców z tych i innych
            miejscowości spotykałem w USA, Kanadzie, Australii oraz w różnych krajach
            Europy.
            Dziś, miejsca te są już praktycznie zarośnięte przez las albowiem Lasy
            Państwowe obeszły się z nimi bez żadnych sentymentów, zaorując miejsca gdzie
            stały ongiś domy i sadząc las, a przecież żyją jeszcze ludzie, którzy tam się
            urodzili i tam mieszkali. Dziś, niestety nie mogą nawet odnaleść już miejsc
            gdzie stały ich domy. Smutne to ale prawdziwe. Ani przeszłość ani
            teraźniejszość nie była dla mieszkańców tych ziem zbyt łaskawa
            • upowiec strona www Brzeżawy i innych wsi ? 06.01.05, 21:54
              Może by stworzyć strony www dla każdej miejscowości gminy osobno ? Darino pisał
              kiedyś o zamiarze stworzenia strony gminy Bircza, ale obawiam się, że to zbyt
              obszerny temat ?
              • jakku Re: strona www Brzeżawy i innych wsi ? 06.01.05, 22:30
                Jestem bardzo za pomysłem zrobienia stron www. Ja na przyklad z Wujkiem na
                pewno mozemy przygotowac material do zrobienia strony dla Brzezawy. Nasze
                brzezawskie drzewo genealogiczne siega 1680 roku. Dysponuje wieloma materialami
                archiwalnymi o Brzezawie i Birczy. Ale moj problem to brak umiejetnosci
                wykonania stron www. Nawet zarezerwowalem juz strone dla Brzezawy.
                republika.pl/brzezawa/
                • darino Re: strona www Brzeżawy i innych wsi ? 06.01.05, 23:09
                  Ja niestety dopiero mam zamiar nauczyć się tworzenia stron www, ale dałem sobie
                  czas do wakacji - w wakacje chcę porobić trochę zdjęć w naszych okolicach i po
                  wakacjach zacząć tworzyć stronę. Wtedy pewnie będę mógł pomóc.
                  Mam natomiast pytanie co do drzewa genealogicznego - jak sięgnęliście aż do
                  roku 1680 ? Mnie udało się dociągnąć od roku 1795 do 1856 - takie księgi są w
                  Archiwum w Przemyślu - wcześniejszych ani późniejszych nie znalazłem nigdzie -
                  może mi coś doradzisz ? - chodzi o Lipę, Sufczynę i Boguszówkę.
                  • jakku genealogia 07.01.05, 09:37
                    notatki dotyczące metryk mam u rodziców, więc proszę Cię o kilka dni
                    cierpliwości. Na podstawie akt AP Przemyśl doszedłem do początków XVIIIw.
                    wcześniejsze są w Archiwum we Lwowie gdzie są góry akt dotyczących Birczy,
                    Brzeżawy i innych miejscowości.
                    • darino Re: genealogia 07.01.05, 12:20
                      Szczególnie prosiłbym Cię o adres archiwum we Lwowie, ponieważ oprócz badań
                      genealogicznych rozpocząłem właśnie sprawę o zwrot ziemi i lasu zabranej moim
                      dziadkom na podstawie dekretu z dnia 27 lipca 1949 roku.
    • darino naturalne wypływy ropy ? 08.01.05, 17:39
      Czy obecnie występują gdzieś w okolicy naturalne wypływy ropy (źródełka,
      wypływy w studniach, młaki z ropą) ?
      Chciałbym też zapytac, czy występują w okolicy słone źródła ?
      • besalel Re: naturalne wypływy ropy ? 08.01.05, 20:44
        Oczywiście, że wypływy ropy występują. Występują mianowicie we wspomnianej już
        miejscowości Ropa (pozostała tylko nazwa). Do dziś mieszkańcy Brzeżawy
        nasączają nią drewniane części do płotów aby zakonserwować je przed gniciem.
        Jeszcze parę lat temu było to nagminne. Konserwowano np. drewniane koła do
        wozów. Problem polega na tym, że dojście do tych wysiąków jest bardzo
        utrudnione ze względu na porosłe krzewy.
        Jeśli chodzi o solanki to niestety nic mi na ten temat nie wiadomo.
        • darino Solanki 08.01.05, 20:57
          Zapytałem o solanki, ponieważ zwykle podścielają złoża ropy. Poza tym
          sąsiadujący z Brzeżawą rejon Tyrawy Wołoskiej był w średniowieczu obszarem
          bardzo cennym - uzyskiwano tam sól ze słonych źródeł, a sól była wtedy jednym z
          podstawowych towarów handlowych.
    • darino "Atlas geologiczny Galicyi" 1908 13.01.05, 16:36
      "W Ropie, na płd-zach od Lipy Dolnej, znajdują się w tamtejszym potoku
      naturalne wycieki ciemnego oleju skalnego. Krople ropy wypływają na
      powierzchnie wody. Tuż obok znajdował się wykopany mały zbiornik, w którym
      ciemna, ciężka ropa zbierała się na wierzchu wody. Wiercenia, przeprowadzone w
      pobliżu, nie dały jednak żadnych rezultatów. W jednym z otworów świdrowych
      mozna zauważyć gazy, dobywające się z głębi, jak mówiono, około 300 m.
      W Lachawie, która znajduje się około 3 km stąd na płd-zach, na tem samym siodle
      kredowem, co i Ropa, i wprost w przedłużeniu tamtejszych warstw ze śladami
      oleju skalnego, wiercono także za naftą. Wskazówką miały być wycieki naftowe,
      których wszakże nie widziałem".
      • besalel Re: "Atlas geologiczny Galicyi" 1908 13.01.05, 20:15
        Zgadza się ! Będąc chłopcem, pasałem w tej okolicy krowy i częstokroć stałem
        nad opisywanym otworem, a niekiedy usiłowaliśmy nawet podpalić tę maź. Nigdy
        nam się jednak to nie udało i całe szczęście bo być może spowodowalibyśmy
        tragedię. Płyn ten bowiem spływał do strumyka a w nim aż do miejscowości Dobra
        po czym wpadał do Sanu. Bylibyśmy pewnie sprawcami pożaru ogromnej połaci lasu.
        O ile się orientuję wszystko jest do dziś dokładnie tak, jak zostało opisane w
        Atlasie.
        • darino Re: "Atlas geologiczny Galicyi" 1908 14.01.05, 01:00
          Miło słyszeć, że w naszych okolicach coś się nie zmieniło od 1908 roku.
          Oczywiście o potoku płynącym w kierunku Dobrej jest też wzmianka. Opisy które
          opuściłem dotyczą występowania odkrywek skał w skarpach dróg oraz w zboczach
          potoków.
    • darino ropa naftowa w Boguszówce 16.01.05, 13:38
      We wzmiankowanym atlasie znalazłem też wiadomość, że poszukiwano też ropy w
      Boguszówce, niestety ze słabym rezultatem. Wieża wiertnicza stała w miejscu,
      gdzie droga z Panieńskiego Czubu do Łodzinki przecina potok spływający w
      kierunku Boguszówki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka