Dodaj do ulubionych

Numeracja w Birczy 1850

10.05.06, 11:44
Nie wiem jak teraz, ale w 1850 roku chaos numeracyjny był niebywały!!
Idąc od rynku ul.Jana Pawła II po prawej stronie("Pod świerkami') nr 11,64,90,
21,8, po lewej 58,65,66(kolebka mojej rodziny),6, 31,68,7,72 itd.
Przed starym kościołem rozpościerał się widok na ogrody lub działki domów58,
65, 66.Ciekawe czym się kierowano nadając numery, bo wygląda to na absolutną
przypadkowość.
Obserwuj wątek
    • varini [...] 10.05.06, 12:22
      Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
    • darino Re: Numeracja w Birczy 1850 10.05.06, 13:01
      Może dużo wtedy budowano i numery były nadawane w kolejności zamieszkania ?
      Był to chyba czas drugiego rozkwitu Birczy ?
      Na Błoniu na przykład numeracja nie jest prawie zaburzona od czasów
      austriackich, tylko nowe domy mają wysokie numery ?
      • varini [...] 10.05.06, 13:19
        Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
      • dymek25 Re: Numeracja w Birczy 1850 10.05.06, 13:30
        Wydaje mi się że duzo już wiem, ale gdzie to Błonie? Jak się ma do Kamiennej
        Górki , starego cmentarza lub innego istotnego punktu? Acha,dowiedziałam sie, że
        agroturystyka Pani Wilguckiej stoi w miejscu dawnego sądu.
        • darino Błonie, Żeń 10.05.06, 13:40
          Błonie to płaska równina poniżej Birczy idąc z biegiem Stupnicy, czyli zaczyna
          się poniżej Ośrodka Zdrowia i mostu, i ciągnie się w kierunku Nowej Wsi, czyli
          wzdłuż drogi w kierunku Dubiecka.
          Żeń to natomiast taka sama równina powyżej mostu - tam gdzie teraz znajduje się
          stadion.
          W z tym budynkiem sądu to niespodzianka ! Czy to był murowany budynek ?
          • surowiczny Rozwój przestrzenny miast galicyjskich 10.05.06, 15:18
            Bauordnung fur grossere Ortschaften in Galizien w odróznieniu od Bauordnung fur
            29 Stadte obejmującego miasta galicyjskie, spośród których tylko połowa
            posiadała w 1870 roku powyżej 10 000 mieszkańców, połączył w jedną grupę 154
            miasta i miasteczka. Wśród nich było 51 miast powiatowych oraz osady miejskie z
            liczba mieszkańców ponad 2 000. W tej grupie znalazła się też Bircza.
            Powracajac jednak do numeracji - ciekawa sprawa - nie wiem jak w Birczy, jednak
            w moim rodzinnym mieście (niewiele wiekszym od Birczy) zachował się orginalny,
            sredniowieczny układ ulic - wraz (w większości przypadków) zachowaniem ich
            orginalnych nazw: np. piekarska, grodzka, szpitalna, węgierska, waryńskiego ;))
            itp. Jednak pomimo wyraznego podziału miasta - numeracja była ciągła - podobnie
            jak w Birczy. Trzeba poszperać...........

A z sądem jest jak najbardziej możliwe; w sumie w każdej mieścinie istniał :))

pozdrawiam
            • darino Re: Rozwój przestrzenny miast galicyjskich 10.05.06, 15:31
              Nigdy właściwie na poważnie nie zajmowałem się historią samej Birczy, tylko
              zawsze przy okazji badania dziejów innych miejscowości gminy.
              Sadzę, że przeglądając stare plany na pewno znaleźlibyśmy trochę tradycyjnych
              nazw ulic.
              Niestety kojarzę tylko ulicę Wałową, która prowadziła wzdłuż murów miejskich, a
              obecnie praktycznie nie istnieje ...
              Co do układu ulic, to na pewno jest średniowieczny, z traktem handlowym
              przechodzącym na ukos przez rynek, i dwoma bramami ochraniającymi ten trakt.
              Później przechodził pod murami obronnego zamku.
            • dymek25 Re: Rozwój przestrzenny miast galicyjskich 10.05.06, 17:47
              Już chyba nie trzeba szperać, bo mam plan z 1850 roku, stąd moja wiedza.
            • zofia71 Re: Rozwój przestrzenny miast galicyjskich 27.05.06, 21:05
              Nie wiem czy chodzi wam o ten sam sad, ale w "Ksiedze adresowej Polski 1929"
              istnieje zapis, ze Bircza byla siedziba sadu powiatowego.
              • darino tak, to ten sąd 27.05.06, 21:43
                Właśnie o ten budynek nam chodziło.
                Mam jeszcze problem z lokalizacją budynku nazywanego przed wojną "stara poczta".
                • dymek25 Re: tak, to ten sąd 28.05.06, 10:33
                  A prawie vis a vis (ten drewniany, ładny, teraz ponoć prywatny dom), to
                  kiedyś była poczta, nie wiem tylko, czy o tę Ci chodzi.
                  • darino poczta 28.05.06, 13:26
                    Tę pocztę koło kościoła i szkoły pamiętam dobrze.
                    Chodzi mi o taką, którą przed wojną nazywano "starą pocztą", więc już wtedy
                    musiała być i jakaś nowa ?
                    • dymek25 Re: poczta 28.05.06, 16:13
                      Zapytam potomka wieloletniego listonosza, może będzie wiedział i dam znac.
          • dymek25 Re: Błonie, Żeń 10.05.06, 17:45
            Trzeba spytać Panią Wilgucką. Wspominała o kamiennych fundamentach, które przyszło im rozbierać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka