Dodaj do ulubionych

projekt "Wikipedia"

02.12.06, 14:24
Witam wszystkich !
Jest zadanie do wykonania - w "Wikipedii" znajdują się hasła "Bircza":
pl.wikipedia.org/wiki/Bircza , oraz "gmina Bircza":
pl.wikipedia.org/wiki/Gmina_Bircza , oraz hasła z nimi powiązane.

Jest wiele rzeczy do uzupełnienia:
1. Historie parafii rzymskokatolickich
2. Sołtysi wszystkich wsi
3. Wójtowie i naczelnicy gminy
4. Historia klubu Leśnik Bircza
5. Historia OSP Bircza (oraz oczywiście innych z gminy)
6. Powojenna historia (daty budowy szkół, GOK, itp.)

Może byśmy to wspólnie opracowali ?
Jeśli ktoś słabo posługuje się Wikipedią, niech wpisuje informacje w tym
wątku, skąd zostaną przeniesione na własciwe miejsce. Potrzebne są też
archiwalne zdjęcia (skany), i nie tylko archiwalne (np. zburzonego
żydowskiego domu modlitwy).
Obserwuj wątek
    • dymek25 Re: projekt "Wikipedia" 02.12.06, 17:20
      Brawo Darino za świetny pomysł. Należę do tych słabo zorientowanych i posługujących sie internetem, ale mam trochę źrodeł, to mimo braku czasu podeślę, wyierzecie co godne uwagi.
      • darino informacje o Bireckich 05.12.06, 13:21
        Bardzo dziękuję za informacje o Bireckich !
        • dymek25 Re: informacje o Bireckich 05.12.06, 14:20
          Jeszcze dodam z dwóch rejestrów, ale brak czasu...
    • darino sołtysi 05.12.06, 13:19
      Potrzebne są też informacje o sołtysach poszczególnych wsi i latach ich
      urzędowania.
    • darino potrzebne tłumaczenia na angielski !!! 10.12.06, 09:42
      Zrobiłem na angielskojęzycznej Wikipedii krótkie informacje o wszystkich wsiach
      gminy (gmina, powiat, województwo, Poland).
      Potrzebne są krótkie tłumaczenia informacji z polskiej Wikipedii, do
      zamieszczenia w angielskiej.
      Czy ktoś zechce pomóc ?
      • jozefzydownik Re: potrzebne tłumaczenia na angielski !!! 10.12.06, 10:00
        Deklaruje pomóc przez zangażowanie podległych mi pracowników . Prosze
        określić oczekiwania . Pozdrawiam
        • darino Re: potrzebne tłumaczenia na angielski !!! 10.12.06, 10:43
          Nie chciałem angażować w tak drobne przedsęwzięcie urzędników, myślałem raczej
          o uczniach i studentach, ale pomocy nie odrzucę :)))
          en.wikipedia.org/wiki/Gmina_Bircza
          Wpisałem lokalizacje wszystkich wsi i gminy. Przydałyby się krótkie notki po
          angielsku na temat każdej miejscowości. Dla ułatwienia są już połączone z
          polską Wikipedią (po lewej stronie - na pasku "w innych językach").
          • jozefzydownik Re: potrzebne tłumaczenia na angielski !!! 10.12.06, 13:04
            Proszę oczekiwać na woja weiadomość . Pozdrawiam
            • fumba1 Nic się nie zmieniło 03.03.07, 10:40
              Dalej nie ma angielskiej wersji. A obiecanki były.
            • darino polecam się łaskawej pamięci Pana Wójta ... 01.07.07, 11:56
              Chodzi o obiecane tłumaczenie na angielski artykułów: "Bircza" i "Gmina Bircza"
              w Wikipedii.

Ja jestem prostym niepiśmiennym chłopem, a dla Pana "orłów" to kilka minutek
              roboty ...
              • dymek25 Re: polecam się łaskawej pamięci Pana Wójta ... 01.07.07, 19:46
                Nie w sprawie tłumaczenia,ale może się przyda informacja, którą
                przekazał mi znajomy badacz regionu sasiedzkiego- Wielkopolska
                Biblioteka Cyfrowa udostępniła Akta grodzkie ziemskie, zatem jest
                gdzie poszaleć. Nie mam czasu na wyszukiwanie ponowne Birczy,bo
                teraz penetruję Litwę, ale warto tam zajrzeć. Dotychczas po takie
                informacje gnałam do Narodowej!!!
        • ciekawy344 Re: potrzebne tłumaczenia na angielski !!! 13.12.06, 10:55
          o ja pie*** waść jesteś wójtem ? :))) czy aby czasy Ci się i kompetencje
          pomyliły..:) Gmina to nie pański folwark, a urzędnicy nie parobki..:)
    • darino sowiecka baza wojskowa w Birczy 17.12.06, 08:18
      Potrzebuję o niej informacji, moje są bardzo skąpe.
      Chodzi mi o bazę, w której zabudowaniach istniał potem POM i Kolko Rolnicze,
      ale mogą być też informacje o drugiej, umiejscowionej na Kamiennej Górce.
      Przydałyby się też informacje o przełamaniu linii Mołotowa na Sabie przez
      Niemców 22 czerwca 1941, i w dniach następnych.
    • dymek25 Re: projekt "Wikipedia" 18.12.06, 10:15
      Zajrzałam sobie do Wikipedii.Moim zdaniem jest ona delikatnie mówiąc nieco tendencyjna. Dane demograficzne niekompletne, mimo, ze nawet na naszym forum sie pojawiały.Sugerują,że miejscowość była głównie rusińska, a tak nie było.
      Mozna uzupełnic brakujace dane o rok 1890: 715 rzkat.,291 grkat., 989 Izr.
      1921:odpowiednio-590,297,1038.1939 rok odpowiedni:770,370,1150.Rok 1944 odpowiednio: 800,260, 0.
      Charakter osady zmieniał sie wraz z właścicielami.Po kniaziu wołoskim Maksymie
      i mieszkańcach pochodzenia wołoskiego, od 1462 sołtysem jest Jan zwierzchnik dziedziczny, wies lokowana na prawie niemieckim, a więc z ludnością polską uprawiajca rolę.O tym jak zmienił sie skład ludności osady świadczy utworzenie w 1478 roku parafii obrządku łacińskiego.
    • dymek25 Re: projekt "Wikipedia" 18.12.06, 10:15
      Zajrzałam sobie do Wikipedii.Moim zdaniem jest ona delikatnie mówiąc nieco tendencyjna. Dane demograficzne niekompletne, mimo, ze nawet na naszym forum sie pojawiały.Sugerują,że miejscowość była głównie rusińska, a tak nie było.
      Mozna uzupełnic brakujace dane o rok 1890: 715 rzkat.,291 grkat., 989 Izr.
      1921:odpowiednio-590,297,1038.1939 rok odpowiedni:770,370,1150.Rok 1944 odpowiednio: 800,260, 0.
      Charakter osady zmieniał sie wraz z właścicielami.Po kniaziu wołoskim Maksymie
      i mieszkańcach pochodzenia wołoskiego, od 1462 sołtysem jest Jan zwierzchnik dziedziczny, wies lokowana na prawie niemieckim, a więc z ludnością polską uprawiajca rolę.O tym jak zmienił sie skład ludności osady świadczy utworzenie w 1478 roku parafii obrządku łacińskiego.
      • darino przepraszam, to przez moje roztargnienie ... 18.12.06, 12:06
        Zapomniałem o tym cennym źródle informacji, jakim jest nasze forum ! Od jutra
        zacznę wprowadzać dane. Jeśli chodzi o dane demograficzne, podałem te, do
        których miałem dostęp z szematyzmów, teraz dołączą te z forum.
    • dymek25 Re: projekt "Wikipedia" 18.12.06, 10:23
      Do 1876 roku Bircza była siedzibą powiatu, dopiero potem przeniesionego do Dobromila.
      W okresie istnienia powiatu birczańskiego ludność wzrosła od 944 mk.w 1857 roku
      do 1562 w 1880, czyli o ponad 60%, mimo klęsk głodu i epidemii występujacych na tych terenach.Polacy zamieszkiwali część południowo-wschodnią, wokół kościoła (stary kościół stał tuż obok nowego, na sąsiedniej działce) i zamku, część zachodnią wokół cerkwii Rusini,północną Żydzi.
    • dymek25 Re: projekt "Wikipedia" 18.12.06, 10:28
      Po raz pierwszy określenie oppidum-miasteczko, pojawia się w 1464 roku.
      Akta grodzkie ziemskie-AGZ XI nr 2304, L.Włodek:Zarys dziejów Birczy,G.Jawor:
      Osady prawa wołoskiego...
    • dymek25 Re: projekt "Wikipedia" 18.12.06, 10:30
      I jeszcze małe pytanie do Darino. Czy mógłbyś podać mi źródło, w której pojawia sie data 1188, jako data pierwszej wzmainki o Birczy?
      • darino Terlecki - "Historia rodu Sas" 18.12.06, 12:03
        Skorzystałem z znanej nam obojgu książki pana Terleckiego o historii rodu Sas.
        Powołuje się on tam, na któryś z litopysów kijowskich, które o tym wspominają.
        Niestety moja książka jest w "pożyczkach", więc nie mogę podać dokładnie numeru
        stronicy.
        • dymek25 Re: Terlecki - "Historia rodu Sas" 18.12.06, 15:18
          Co tam Twoje roztargnienie, przy mojej sklerozie. Mam nawet wersję ukraińską i od Ciebie polską, więc w czasie świąt zajrzę.Żaden z naszych-polskich speców
          od regionu o tym nie wspomina (Wolski, Jawor, Włodek).Trzeba więc będzie jakoś to sprawdzić, boć to ciekawostka,na którą jakoś nie zwróciłam uwagi zajmując sie inną linią krewniaków.
          • darino Re: Terlecki - "Historia rodu Sas" 18.12.06, 17:29
            Pan Terlecki korzystał z archiwów, z których polscy badacze interesujący się
            historią Birczy nie mieli możliwości skorzystać - z archiwów ukraińskich.
            Myślę, że kryje się tam jeszcze wiele ciekawostek ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka