Dodaj do ulubionych

Rodzice zerówkowiczów...

10.03.11, 13:52
od września moje dziecko będzie chodziło do zerówki w SP nr 5 w Piasecznie. czy są tu rodzice, którzy jak ja są zdziwieni, że szkoła nie organizuje żadnego spotkania informacyjnego dla rodziców jak również dla dzieci. podobno w tej sprawie można składać pismo do dyrektora. czy tylko mi przeszkadza, ze już od początku jesteśmy nieważni??
Obserwuj wątek
    • d-orka Re: Rodzice zerówkowiczów... 10.03.11, 14:05
      to też moja szkoła rejonowa, mam wybór zerówka lub I klasa.
      byłam w sekretariacie, informacje udzielane są w sposób niepełny, liczyłam na takie spotkanie dla rodziców potencjalnych uczniów.
      sekretariat odsyła do dyrekcji w poniedziałki od 14:00 do 15:00.
      • zosia_1 Re: Rodzice zerówkowiczów... 10.03.11, 15:29
        czy już się zdecydowałaś 0 czy1 klasa?? ja jestem zdecydowana zerówka, niech ma dziecko czas na przywyknie
        cie do zmian.
        • lolinka2 Re: Rodzice zerówkowiczów... 10.03.11, 18:05
          w tym roku w 1 klasie będzie 'do wzięcia' co najmniej jedna naprawdę fajna wychowawczyni, więc może jednak zmień zdanie :)
          • malila Re: Rodzice zerówkowiczów... 15.03.11, 15:09
            Na ile pierwszych klas?
            • lolinka2 Re: Rodzice zerówkowiczów... 15.03.11, 18:43
              Na od_cholery_i_ciut_ciut :) jak znam życie, ale nie ma rzeczy niewykonalnych :)
        • d-orka Re: Rodzice zerówkowiczów... 15.03.11, 09:49
          zdecydowaliśmy, że pierwsza klasa, ale 5 to ostateczność z racji rejonu:(
          wolę jednak dowozić dziecko z drugim 3-miesięcznym które się urodzi niż tę szkołę pod domem. oby tylko nas przyjęli w wybranej
    • m24 Re: Rodzice zerówkowiczów... 15.03.11, 14:09
      a ja złożyłam papiery do zerówki w przedszkolu ( rocznik 2006) a za rok pojdzie do I klasy
      jakieś opinie o piaseczyńskich państwowych przedszkolach??? które najlepsze?
      • lolinka2 Re: Rodzice zerówkowiczów... 15.03.11, 18:45
        tu i ja się podepnę, co z zerówkami (znaczy dziecko rocznik 2006) - gdzie one mają chodzić????

jedną mam już szkolną (chwała Bogu, biorąc reformę pod uwagę...), a druga właśnie się od września ma wkręcić w młyn...
        • kfiatkofska Re: Rodzice zerówkowiczów... 12.06.11, 18:15
          moj syn tez jest z rocznika 2006 - od wrzesnia do zerowki, juz po terminie zlozylam wniosek o przyjecie do przedszkola na szkolna - w szkolach szukalam powiedzieli zebym spadala, cudem (a moze i nie bo to najblizsze od miejsca zamieszkania) dostal sie, teraz kolejna rzecz, mieszkamy w piasecznie od listopada 2010 i nie wiem wlasciwie nie mam pojecia ile kosztuje pibliczne przedszkole ani zadnych innych opinii w stosunku do tego przedszkola, poniewaz za poltorek roku juz do 1-wszej klasy mknie to powiedzcie moi mili jaka szkola, bo z tego co wiem ta na szkolenej ma najgorsze opinie w calym piasecznie
          • lolinka2 Re: Rodzice zerówkowiczów... 13.06.11, 13:52
            witaj w klubie - ja od grudnia 2010, a meldunek od kwietnia 2011.
            • kfiatkofska Re: Rodzice zerówkowiczów... 10.08.11, 11:15
              ja meldunku akurat tutaj nie mam, i jak narazie nie zaIERZam sie meldowac, w koncu od stycznia ma byc zniesiony ten obowiazek przykry, swoja droga pani ze szkoly z sekretariatu powiedziala ze dziecko ma chodzic tam gdzie jest zameldowane, wiec pytam : mam dziecko codziennie do kielc dowozic ?
              • lolinka2 Re: Rodzice zerówkowiczów... 10.08.11, 12:22
                No to jesteś w czarnej d****, bo w Piasecznie jest megaprzeładowanie w szkołach i przedszkolach, i niestety patrzą na meldunek. Osobiście donosiłam pokwitowania z urzędu gminy o zameldowaniu moich dzieci.

a ja się na dniach wreszcie dowiem, co z moją małolatą od września :)
              • izak31 Re: Rodzice zerówkowiczów... 10.08.11, 12:44
                wiesz, moze to zabrzmi brutalnie ale moze wróc do Kielc....
                prawda jest brutalna - Piaseczno zaludnia się coraz bardziej ale ludzie się tutaj nie meldują wiec oficjalnie jest o wiele mniej mieszkanców niz w rzeczywistości. gminy uzyskują dotacje ze względu na liczbe mieszkanców ale ta liczba nie bierze się z ulicy tylko z liczby zameldowanych.
                i w ogóle nie dziwi mnie patrzenie na meldunek...
                Tak, mam meldunek w Piasecznie.
                • kfiatkofska Re: Rodzice zerówkowiczów... 10.08.11, 12:47
                  jak napisalam w poprzednim poscie mam miejsce w zerowce, syn sie dostal o dziwo, aczkolwiek jak bedzie szedl do 1szej klasy beda mogli mnie pocalowac w 4 litery bo meldunek bedzie go**** warty :) co do przeprowadzki do kielc, nie nie zamierzam, dobrze mi tu i nie mieszkam tez w miejscu gdzie mam od cholery ludzi, ba, bym powiedziala ze w bloku mam "samych swoich" :)
                  • zosia_1 Re: Rodzice zerówkowiczów... 11.08.11, 10:28
                    myślę, ze izak chodziło o to, że skoro tutaj mieszkasz to warto się zameldować tu, bo za ludźmi idą pieniądze, które są jednak ważne, bo z tego co piszesz skoro jesteś z Kielc, to tam idą pieniądze np. na szkołę, z której Twoje dziecko nie skorzysta , za to korzysta tutaj np ze szkoły, zabierając miejsce innym.
                    Przeprowadzasz się tu a guzik Cie obchodzi co się wokół Ciebie dzieje.
                    ja przeprowadzając się tu , zameldowałam się tu , bo uważam za uczciwe, że moje dziecko pójdzie do szkoły w Piasecznie opłacanej z moich podatków i wtedy będę miała prawo np. żądać czegoś odnośnie wychowawcy opłacanego tez z moich podatków a TY? będziesz miała wymagania, o już masz szukasz najlepszej szkoły dla dziecka a podatki...no , ale co Cie to obchodzi
                    • kfiatkofska Re: Rodzice zerówkowiczów... 12.08.11, 12:09
                      ale szkoly owszem ida z moich podatkow ALE JA PODATKI ODPROWADZAM W MIEJSCU ZAMIESZKANIA, nie musze wcale byc zameldowana, wiec jednak przedszkole/szkola SA PLACONE Z MOICH PODATKOW, wiec moja droga uwierz mi tez duzo robie dla Piaseczna, jesli tym nazywasz odprowadzanie podatkow :)
                    • kfiatkofska Re: Rodzice zerówkowiczów... 12.08.11, 12:12
                      widzisz kolezanko nie trzeba byc zemdlowanym zeby placic podatki w miejscu ZAMIESZKANIA, tak wiec pieniazki na szkole dla moich dzieciakow jednak ida tutaj :)
                      • zosia_1 Re: Rodzice zerówkowiczów... 12.08.11, 12:15
                        no, to super . bardzo eis cieszę ;-)
                        rzeczywiście, zupełnie przeoczyłam sprawę, gdzie indziej zameldowanie a gdzie indziej podatki można płacić :-)
                        • nomado Re: Rodzice zerówkowiczów... 12.08.11, 12:18
                          ... i wszyscy żyli długo i szczęśliwie.
                          • kfiatkofska Re: Rodzice zerówkowiczów... 12.08.11, 12:33
                            ale wrocmy do problemu, szkoly przeludnione, przedszkola tez, i co dalej ???
                            i czy ktos w koncu kojarzy te ceny z zerowek ? bo nawet przedszkole milczy ...
                            • zosia_1 Re: Rodzice zerówkowiczów... 12.08.11, 12:56
                              znaczy się, co? za zerówkę będziemy płacić?? ja byłam przekonana że nie...
                              • lolinka2 Re: Rodzice zerówkowiczów... 12.08.11, 13:05
                                nenene, w państwowej szkole nie płacisz za naukę - dopłacasz do a) książek b) obiadów c) świetlicy (jeśli potrzeba) d) rady rodziców e) wycieczek (jeśli są i masz ochotę puścić dziecko).

w państwowym przedszkolu nie płacisz za naukę w godzinach 8-13, jeśli chcesz przechować dziecko przed i po tej godzinie, płacisz proporcjonalną część opłaty stałej, płacisz za wyżywienie z którego dziecko korzysta, radę rodziców, i dodatkowe atrakcje (rytmika, angielski, taniec, karate czy cokolwiek tam wymyślą w ofercie).
                                • kfiatkofska Re: Rodzice zerówkowiczów... 12.08.11, 13:14
                                  dzwonilamd o wydzialu oswiaty i dowiedzialam sie : a) za zerowke nie placisz od 8 do 13 - bez wyzywienia,b) za kazda godzine "wyzej" 2,50 jest uchwalone, plus oplata za jedzenie, ok 8 zotych dziennie za 4 posilki (czasem 7,80 czasem 8 - zalezy ktore przedszkole), oczywiscie komitet rodazicielski i inne tam takie jak kolezanka mowila
                                  • kfiatkofska Re: Rodzice zerówkowiczów... 12.08.11, 13:15
                                    acha 0oczywiscie mowie o zerowce "przedszkolnej", w zerowce szkolnej placisz jedynie za obiady
                                    • magdary Re: Rodzice zerówkowiczów... 21.08.11, 08:38
                                      "Idąc dalej, lub jak kto woli, za ciosem, Pan Burmistrz wprowadził takie same opłaty (2,5zł za godzinę) dla tych pięciolatków, które odbywają nauczanie początkowe (zerówkę) w szkołach. I tak, dziecko 5-letnie, po skończonych zajęciach, czyli o godz. 13.00, (lub przed godzina 13.00 " w większości szkól dzieci uczęszczają do szkoły na 2 zmiany, co sprawia, że 5-latki będą zaczynały naukę np. o godz. 13.00 i kończyły naukę zajęcia o godz. 18.00), jeśli nie zostało zabrane przez rodziców, jest przyprowadzane przez nauczyciela do świetlicy, gdzie przebywa z dziećmi starszymi pod opieką tzw. personelu świetlicowego. Uczniowie, od klasy I wzwyż nie płacą za pobyt w świetlicy. Zapłacą jedynie „zerówkowicze”, - i to, pomimo, że opieka i warunki są dokładnie takie same dla wszystkich dzieci. "
                                      forum.powiat-piaseczynski.info/viewtopic.php?p=76067#76067
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka