Dodaj do ulubionych

Internet na naszym osiedlu

21.02.05, 10:43
W jednym z postów był poruszony wątek sieci osiedlowej.Zacznijmy od kilku
spraw tj.

1.Osoby które znają się na informatyce,programowaniu,tworzeniu sieci
internetowych niech piszą a w momencie zamieszkania na osiedlu zaczniemy
myśleć co i jak z naszymi planami.

2.Osoby chętne do wpięcia się do sieci osiedlowej.

3.Osoby, które w inny sposób mogły by coś pomóc w stworzeniu sieci.

4.Inne pomysły związane z dostarczeniem Internetu do naszego osiedla.

Ja osobiście jestem do dyspozycji,zaciskarkę do R-J45 mam o okablowaniu
trochę wiem bo podłączyłem 36 osób w sieci na Woli, także czekam na
propozycje i inne osoby.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • neuron8 Re: Internet na naszym osiedlu 22.02.05, 14:16
      JA byłbym zainteresowany jakims dobrym netem u nas na osiedlu w rozsadnej
      cenie smile

A w Markach - kilka ulic wczesniej jadac od warszawy dzila siec - co prawda
      radiowa - ale maja po 1-2 mb za niewielka kase....

A net na osiedlu to kwestia znalezienia dobrego prowaidera (czy jak to sie tam
      pisze) i podpisanie umowy - chyba smile.
      • deroadrunner Re: Internet na naszym osiedlu 28.03.05, 22:33
        Witam,

jestem ZA !!

Dołączam się do ekipy wykonaeczej smile)
        Chętnie pomogę ze sprzętem kablami linuxem ect ect ... 20 takich sieci
        bryknąłem wiec i tu może się przydam,

Ryszard
        501-07-67-69
        • aajn2 Re: Internet na naszym osiedlu 29.03.05, 12:15
          My potrzebujemy szybko internetu, wiec wpisujemy sie na listesmile) Niestety nie
          pomozemy w tworzeniu sieci, bo sie na tym nie znamy!!
          Aga i Tomek -C1/1
          • mentos1 Re: Internet na naszym osiedlu 29.03.05, 18:10
            Witam!

W jakimś innym wątku opisałem ofertę Astercity, trochę tego było, dlatego
            chetni niech poszukają. Wiem, że Millenium złożyło ofertę do AC, na dniach mają
            się spotkać. Z innego źródła wiem, że jak dojdą do porozumienia istnieje
            możliwość doprowadzenia sygnału przez AC.
            Gdyby jednak było inaczej - zgłaszam swój akces do sieci osiedlowej.

Pozdrawiam sąsiadów - Marek.
            • domariusza Re: Internet na naszym osiedlu 29.03.05, 18:59
              Chętnie się podłączę. Myślę, że dobrze byłoby położyć sobie indywidualnie
              potrzebne kable w mieszkaniu przed wykończeniem. Niech ktoś doradzi jakie.
              • neuron8 Re: Internet na naszym osiedlu 29.03.05, 19:09
                No tez sie nad tym zastanawialem - ale czy bedzie ses jak bedzie net typu Aster.
                Zawsze własna siec to i moze szybszy transfer i bez ograniczen itp... wlasnie
                co sodzicie. Czy jest ses kladzenia kabli w dobie corazlepszego bezprzewodowego
                netu? A jesli jest jednak ses kladenia kabla w mieszkani to do jakeigo miejsca -
                przecia w sianie na kaltki nie bedziemy wiercic odrazu po wprowadzeniu hehehe
    • artivii Re: Internet na naszym osiedlu 31.03.05, 12:08
      Witam,

a ja przyznam, ze nie jestem szczególnym entuzjastą sieci osiedlowej. Bo oprócz tego, że wspólnie i (być może) niedrogo, istnieją jednak problemy, np.:
      - ktoś musi dbać o infrastrukturę - o kable, o urządzenia, poza tym,
      - ktoś musi rozwiązywać problemy uzytkowników
      [z tych dwóch powyższych wynika, że to przynajmniej jeden pełny etat]
      - jeśli w naszej sieci znajdzie się jakiś "chakier"/spammer, to poszczególne serwisy mogą zablokować dostęp z naszej sieci, tzn. nie będzie możliwe łączenie się z naszych adresów sad
      - wiele innych problemów - osób odpowiedzialnych, kontaktowych, rozliczania, przepustowości gwarantowanej, itp.

Wniosek:
      Sieć osiedlowa to plusy nie tylko dodatnie, ale też ujemne (jak to mawiał pewien Prezydent) - ktoś będzie musial o to zadbać, a to zadanie nietrywialne.

Wniosek2:
      Jestem za siecią osiedlową, ale pod warunkiem równoczesnej możliwości wybrania innego dostawcy internetu. Naprawdę wolę dopłacić 10-20 zł i mieć dobrą jakość dostępu (gwarantowana przepustowość, możliwość dopasowywania parametrów łącza).

Do tego dorzucę jeszcze jeden pomysł, częściowo już zrealizowany na www.horowagora.waw.pl
      Bardzo cenną rzeczą będzie nasz wewnętrzny osiedlowy portal, z grupami dyskusyjnymi/forami intranetowymi, itp.), gdzie bedzie można wymieniać się pomysłami, radami, umawiać się i wspólnie rozwiązywać różne problemy (np. gdzie zorganizować nastepnego grilla wink)

Pozdr.,
      artivii
    • pbilly Re: Internet na naszym osiedlu 05.04.05, 12:31
      Witam.
      Ja szczerze mówiac byłbym za Aster City. Maja bardzo dobre łacza i w dodatku
      nie drogie. CO najwazniejsze wszystko leci na servach Proxy wiec stronki sie
      wczytuja dosłownie błyskawicznie. Na dzien dzisiejeszy łacze 1Mb/s razem z
      kablówka kosztuje 199 zł z VAt wiec to chyba rozsadna cena biorac pod uwage na
      jakosc łaczy. Co do sieci osiedlowej to sa jej mankamenty o których juz
      wspominaliscie, ale one dosyc pokaźnie ograniczaja p2p. Co jest spowodowane
      czestym wew IP takiej sieci. No i przede wszystkich ktos by musiał sie zajac
      administracja i eksploatacja tej sieci. Co juz stanowi duzy problem. Pozdrawiam
      Wszystkich nowych sasiadów
      • maudzonki Re: Internet na naszym osiedlu 21.04.05, 12:48
        My z kolei jestesmy bardzo zadowoleni z Chello (UPC).
        Za 150 zł (z vat) mamy kablówkę oraz stabilnie działające i sensowne łącze -
        1,5Mb/s.
        Żeby było ciekawiej przepustowość co rusz zwiększają. Rok temu startowaliśmy od
        512 Kb/s i w ciągu roku kilka razy robiliśmy wielkie oczy jak transfer kolejny
        raz samorzutnie się zwiększałsmile Bez żadnego działania z naszej strony i zmian ceny.

Z tych powodów gorąco polecamy właśnie Chello.
        • pbilly Re: Internet na naszym osiedlu 16.05.05, 18:53
          Dowiadywał sie moze ktos czy juz jest cos wiadome o sieci kablowej a co za tym
          idzie dostepie do internetu ??
          • lukaszwawa76 Re: Internet na naszym osiedlu 19.05.05, 12:17
            Rowniez jestem zainteresowany, niestety nie posiadam wiedzy na temat ukladania
            sieci.

pozdr
            Lukasz
            • agac1_21 Re: Internet na naszym osiedlu 20.05.05, 09:29
              I my też c1/21. bardzo byśmy chcieli mieć internet w domku. Z uwagi, że nie
              jesteśmy biegi w "przeustowości" więc polegamy na Waszej wiedzy! wink

Pozdr.
              Agnieszka
              • neuron8 Re: Internet na naszym osiedlu 20.05.05, 10:14
                Może nie na temat ale jak widzę słowo "przepustowość" to mi sie zawsze
                przypomina mój ulubiony text z internetu:

kliknijcie i zobaczcie sami - lepiej słuchać cicho lub na słuchawkach smile

czasme sie dlugo ładuje - ale warto poczekac

195.117.102.21/modnie/TELE_2.mp3
                • agac1_21 Re: Internet na naszym osiedlu 20.05.05, 11:35
                  Hej!

A ja nie mogę otworzyć tego pliku. sad Pojawia mi się komunikat, że "nie można
                  zainstalować pliku" a w szczegółach, "Podana ścieżka do pliku jest niepełna".

• neuron8 Re: Internet na naszym osiedlu 20.05.05, 13:47
                    zobacz to
                    195.117.102.21/modnie/TELE_2.rar
                    trzba rozpakowac po sciagnieciu
                    • agac1_21 Re: Internet na naszym osiedlu 20.05.05, 14:53
                      ;-( niestety to samo.
                      może prześlij mi na skrzynkę: agnieszka.kaszuba@pkobp.pl
                      dzięki wielkie....wogóle za fatygę

Pozdrawiam weekendowo
                      Agniecha
                      • agajakc1 Re: Internet na naszym osiedlu 20.06.05, 19:00
                        Witam!
                        My tez jesteśmy zainteresowani netem.
                        Niestety nie znamy się na sieci osiedlowej.

Pozdrawiam
                        Aga i Jakub C1
                        • scorp33 Re: Internet na naszym osiedlu 21.06.05, 05:51
                          Czy ktoś coś wie więcej nt. uruchamiania internetu na naszym osiedlu ? Były
                          sygnały o uruchomieniu sieci osiedlowej LAN, o uruchomieniu sieci
                          bezprzewodowej WiFi. Jaki jest obecny etap realizacji ?
                          Pozdrawiam
                          • puncher Proponuję następujący układ INTERNET 21.06.05, 22:46
                            Witam wszystkich mieszkańców osiedla Horówa Góra.
                            Jeśli chodzi o Internet na naszym osiedlu proponuję o wsparcie techniczne z
                            profesjonalną firmą - podaję adres www.fraktal.com.pl - współpracowałem z nimi
                            parę lat.
                            Firma ta służy bardzo skutecznymi w obsłudze rozwiązaniami - także tanimi, tym
                            bardziej, że ja jako jeden z mieszkańców mogę pomóc w załatwieniu sprawy. Pewne
                            jest to, że mieszkał będę tam gdzie Wy, poza tym jeśli miałbym to robić
                            osobiście to na pewno nie bede tego robił sam tylko załóżmy z kimś z tej firmy.

Postawmy sprawę jasno: musimy ustalić kto jakie ma wymagania. Czyli chodzi mi o
                            następujące kwestie:
                            1). jakie masz wymagania co do przepustowości? czy 16kbps, 32kbps, 64kbps, 128
                            kbps, 256 kbps, 512 kbps, 1 mbps?
                            2). ile maks. chce przeznaczyć na Internet miesięcznie?
                            3). ile mamy chętnych osób
                            4). jakie sa odległości między budynakmi?
                            5). jakiego typu łącze preferujemy? TPSA (sztywne łacze, neostrada), radiowe,
                            satelitarne

To są kluczowe pytania na którę musimy być przygotowani zanim się zabierzemy do
                            budowy osiedlowej sieci Internetowej.
                            • maudzonki Re: INTERNET 28.06.05, 08:51
                              Witam,
                              myślę, że tutaj byłoby dobrym wyjściem podciągnąć UPC. Mają fajne
                              przepustowości, jak do tej pory 4mbps za 109 zl miesiecznie. Oczywiscie do tego
                              kablówka znaczy full service ale wybór należy do wassmile
                              Pozdrawiam
                              • neuron8 Re: INTERNET 28.06.05, 09:24
                                109 internet z TV w predkosci 4MB? dobrze to zrozumiałem? czy bez TV - ale na
                                wet na ich stronie nie znalalem takiej oferty
                                www.upc.pl/internet_cennik.php - chyba ze zle szukam. No ale bylo by
                                fajnienawt polowa predkosci za ta cene. Zobaczymy jaka kablówka bedie na
                                osiedlu, osobiscie nigdy nie mialem kabłowki (i internetu w niej tymbardzije) i
                                nie wim co jest lepsze...
                                • pbilly Re: INTERNET 28.06.05, 10:08
                                  Hmm to zalezy na co jest komu potrzebny internet. Jesli do P2P to raczej nie
                                  polecam Chello( mam kilku znajomych i P2P nie jest zbyt szybkie tam - głównie
                                  chodzi mi o siec torrent ), jesli do przegladania www, korzystania z ftp czy
                                  generalnie zasobów sieciowych to jak najbardziej. Jesli komus jest potrzebne do
                                  P2P to polecam Neo - niedługo moze bede miał mozliwosc pobawienia sie NEO
                                  2Mbit/s wiec zobacze jak to działa, do tej pory od 2 lat siedze na neo plus
                                  640kbit/s i nie narzekam - ale nie kazdy chce miec TPSA. Najrozsadniejszym
                                  wyborem byłby Aster City. Tyle ze jest nadal dosyc drogie na tle np Chello
                                  aczkolwiek nieporównywalnie lepsze 1Mb/s( w nocy od 22 do 8 leci 2Mb/s) łacze
                                  razem z tv kosztuje 199 zł brutto ale jest to na prawde solidne łacze bez
                                  zadnych sciem typu ze raz na jakis czas bedzie sie miało transfer max.
                                  Ale to juz zalezy od tego jaka kablówka bedize na osiedlu, wiem ze niedaleko
                                  naszego osiedla jest JW Construction osiedle i oni z tego co pamietam maja
                                  własnie UPC wiec bardziej prawdopodobne ze i my bedziemy mieli UPC. Nie wiem
                                  czy Aster wchodzi z kablówka pod warszawe.
                                  • pbilly Re: INTERNET 28.06.05, 10:15
                                    I jescze jedna rzecz. Wiem ze tu raczej troche starsze towarzystwo bedize
                                    miszkac niz ja ( 21 lat) i pewnie wiekszosci to nie dotyczy ale jesli ktos
                                    mysli o grze w cos przez internet to bezapelacyjnie na tym planie wygrywa
                                    Aster, ma łacza które własciwie nie gubią pakietów a wiadomo ze nawet jak łacze
                                    bedzie nie wiadomo jak szybkie ale bedzie gubiło pakiety to nie da rady grac. A
                                    w neo to jest róznie juz nie mówiac o Chello bo słyszałem kilka złych rzeczy o
                                    internecie z UPC pod kątem grania przez neta. To tyle ode mnie w tym temacie
                                    • neuron8 Re: INTERNET 28.06.05, 10:30
                                      A w co grasz - moze - jak bedzie sieć w cos pogramy (jak mnie żona nie
                                      pogoni smile). Zawsze chcialme pograc prze net lub w sieci - nigdy nie mialem
                                      okazji. Ze 2 razy w Unrela Tortmenta - czyjakos tak- z kupem po LANie gralem -
                                      ale w 2 osby szybko sie nudzi smile
                                  • neuron8 Re: INTERNET 28.06.05, 10:22
                                    No atak - ale

Czytuje forum MArki i tak z TPSa niezabrdzo jest ok (w sesie neostrada) bo
                                    technicznie centrala czy jaks tma krosownica czy cus jest daleko oddlona a to
                                    wplywa i na jakosc poloczenia a moze nawet nie bedzie mozna zainstalwoac...

Jeslit ten blok o kotrym mowisz jest na ulicy Kosynierów to tma jest UPC -
                                    wynika to z ich strony www bo tylko w Markach ta ulica jest podana

Wracajac do forum Marki -pojawialy sie glosy o jakims bezprzewodwym necie -
                                    dobrej jakosci. Cos podobnego dzial w Zielonce - ale ile to kosztuje i za jak
                                    predkosc to nie mam pojecia. Ja osobiscie w domu mam neo 128 - postawowa
                                    najttnasza i na potrzby domowe jest ok. P2P czasem czemu nie - i juz po
                                    tygodniu mam film sciagniety hehehe - zartuje czasem jak cos sciagne to idzie
                                    wolno fak ze sporadycznie -ale zawsze cos - niestety sa te limity...

Znajomy - kotrego poznalem na tym forum - kilka ulic dalej od osiedla w strone
                                    Warszawy ma rozwiazny problem w taki sposob, ze zebralo sie kika osob u 1 stoi
                                    komp jako serwer i maja bezprzewodwa siec a internet dostarcza im provider -
                                    sygnal bezposdednio do tej sieci. Parametry o ile dobrze pameitma to cos 1-2 mb
                                    za cene ponizej 70 zł na osobe. Beprzewodowy net coraz bardziej staje ie
                                    dostepny, stabilny, tani i wygodny.
                                    • pbilly Re: INTERNET 28.06.05, 13:27
                                      Pierwsza sprawa teraz nie gram bo mam sesje smile a tak w ogóle to teraz własciwie
                                      tylko w FPP da rade grac bo reszta gier sie zaczyna robic płatna uncertain
                                      Słyszałem ze w Splinter Cella sie mistrzowsko gra po sieci, ale to mniej wazna
                                      sprawa - jak bedzie siec to sie znajda gierki :]
                                      Druga sprawa to dowiadywałem sie w TPSA i podobno nie ma zadnych problemów z
                                      Neostrada w Markach. Działa szybko i sprawnie - tak mi przynajmniej
                                      powiedzieli, zreszta z tego co wiem to do central TPSA pod warszawe ( czyli tez
                                      Marki) sygnał idzie światłowodami wiec jakosc takich połaczen jest bardzo dobra
                                      i nie ma sie czym martwic. Skoro w Kobyłce Neo bez problemowo chodzi to bedzie
                                      chodziło tymbardziej w Markach bo do Kobyłki sa chyba z Zielonki albo Marek
                                      kable ciagniete. Jesli chodzi o net radiową drogą to jakos temu nie wierze,
                                      mozliwe ze wszystko to jest przez Sferie bo miałem ją kilka miesiecy i ...szlag
                                      by ich trafił z takim połaczeniem uncertain Szybciej modemy chodziły :[
                                      • neuron8 Re: INTERNET 28.06.05, 13:47
                                        To ze ci tak powiedzieli w TPSa nie znaczy ze tak jest smile nie mam pjecia jak
                                        faktycznie jest w Markach ale czytałem forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
                                        f=450&w=24713350&a=24713350 ten link i to co ludzie pisali. Ale to inna sprawa,
                                        malo istotna.

Wiesz to ze dział to dobrze w Kobyłce i w Wołominie (a to tez zależy do
                                        okolicy – niestety jeszcze. U mnie na początku tez miałem spore problemy – i
                                        nie tylko ja. Teraz cos poprawili i jest OK) nie znaczy e w Markach będzie OK.
                                        Np Zabki (jeszcze bliżej Marek niż Kobyłka i Wołomin) od strony kaweczyna na
                                        razie mogą zapomnieć o NEO - kolega sie starał - nawet dość ambitnie i nic, nie
                                        ma jakieś krosownicy czegos - tak bylo 6 miesięcy temu nie wiem jak jest teraz.
                                        Ja sie nie martwie - zawsze mi GPRS zostaje smile heheh Może i u nas sie da -
                                        dobrze mieć jakąś alternatywę. Sie zamieszka będzie sie szukać najlepszej
                                        opcji smile

A co do radiówki to czemu nie wierzysz temu? Np w Zielonce i w Kobyłce
                                        widziałem na własne oczy jak to działa i działa bardzo sprawnie. W Markach
                                        jest oficjalnie taka siec - ale za daleko od nas i wątpię by chcieli do nas
                                        robić linki. Cena 65 zł za 2MB tu masz info www.asnetix.pl

Zamieszkamy, cos sie poszuka, jak nie kablówka, to TPSA jak nie TPSa to radowo,
                                        zawsze zostaje blueconect i modem smile Tak jak pisałeś – każdy ma inne potrzeby –
                                        a wygląda, ze alternatywa raczej będzie co do netu. Może się kiedyś doczekamy
                                        w końcu tego netu w gniazdku elektrycznym smile to ma być dopiero prędkość…
    • agajakc1 Re: Internet na naszym osiedlu 30.06.05, 13:43
      Rozmawiałam z UPS będą się zastanawiać czy podłączyć Horową.
      Mają opłaty 109 za internet i kablówkę, modemy darmowe.
      Przy sieci osiedlowej stworzonej przez mieszkańców trzeba będzie chyba kupić
      modemy???. (ale moze się mylę)
      pozdrawaiw
      Agata
      • neuron8 Re: Internet na naszym osiedlu 30.06.05, 13:48
        No to jesli kablowka to nie trzba dodatkowje sieci LAN tylko te kable
        telewizyjne co sa w mieszkaniach. A jakis modem pewnie u nich mozna kupic lub
        wypożyczyc - albo moze samemu - ale to juz najmniejszy problem. No to niebylo
        by tak zle. A oni maja jakeis limity pobran czy jakos tak?
        • agajakc1 Re: Internet na naszym osiedlu 30.06.05, 13:59
          raczej nie mają limitów, ale się jeszcze dowiem. Oni są konkurencja dla Aster
          która jest droższa i ma mniejsza przepustowość. Przyznam szczerze, że bez
          internetu będzie mi ciężko. To moje okno na świat i pomoc w pracy.
          pozdrawiam
          Agata
          • neuron8 Re: Internet na naszym osiedlu 30.06.05, 14:03
            A pewnie - internetem bedze kupa ludzi zainteresowana a i kablówka tez. Ale tak
            jak pisła wczesniej jedna osoba (nie pamietma nicka) i tak kazdy do czego
            innego bedzie go potrzbowal - ale sie wydaje ze jednak jaks alternatywa bedze
            UPC (moze Aster) lub neo z TPSA - a moze i ta radiówka za jakies czas tez
            bedze na tyle konkurencyjna ze kto wie... Zpaewne za te 109 zlotych to HBO i
            innych wynalazków nie bedzie smile ale pewnie te podstawowe + kupe teleskepów i
            innych "bajerów" pewnie tak.
            • agajakc1 Re: Internet na naszym osiedlu 01.07.05, 15:39
              ups ma podobne programy jak aster no i oczywiście hbo itp dodatkowo płatne
              • pbilly Re: Internet na naszym osiedlu 02.07.05, 20:44
                Chyba chodzi Ci o UPC, jesli tak to sa tam limity. Łacze 2Mb/s ma limity 25GB
                miesiecznie a łacze 4Mb/s ma limit 50GB miesiecznie.
                www.upc.pl/internet_cennik.php pod tym linkiem jest oferta cenowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka