markul8 Re: Internet+TV+Telefon 22.08.05, 20:37 Witam ponownie sąsiadów Horowej Góry ! Nawiązując do mojej poprzedniej wypowiedzi, rozmawiałem w dniu dzisiejszym z prawnikiem na temat nie dopuszczenia na nasze osiedle innych firm. Sprawa nie jest tak trudna jak by się wydawało. Umowa zawarta pomiędzy TBS a Supermedia jest tylko i wyłącznie ich sprawą i to oni między sobą będą wyjaśniać niedotrzymanie warunków umowy. Zarząd dając nam "wybór" tej jednej cudownej firmy, jednocześnie zabraniając innym wejścia na osiedle stosuje praktyki monopolistyczne, które jak wiemy są zabronione, poza tym jest to nie zgodne z innymi aktami prawnymi. I tutaj musi być nas jak najwięcej którzy chcą wejścia na osiedle innej firmy, musimy tylko sobie ustalić kogo chcemy, żeby nie wyszło tak, że każdy chce co innego. Jeżeli TBS dobrowolnie nie zezwoli wejścia innej firmie to jest możliwa droga do tego w inny sposób, niestety sądowna (TBS nie może zasłaniać się umową z SUPERMEDIA, bo to jest tylko i wyłącznie ich sprawa). Jeżeli chodzi o szanwnych sąsiadów którzy podpisali umowy z SUPERMEDIA to potrzebował bym kopie takiej umowy, bo może nie jest do końca powiedziane, że bedą płacić "kary" za zerwanie umowy, ale tutaj mój prawnik musi zapoznać się z tą umową (zrobi to nieodpłatnie, notabene wszystkie porady w tej kwesti biorę na siebie, ponieważ jest to mój dobry znajomy i chętny do pomocy). Tyle co wiem na dzisiejszy dzień. Reszta zależy od nas wszystkich. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
deroadrunner Re: Internet+TV+Telefon 22.08.05, 22:54 Hi, Właśnie miałem pisać coś podobnego i też mam prawnika z adwokatem którzy uwielbiają takie firmy jak Supermedia ) Popieram i chętnie będę na spotkaniu lub dyskusji spiskowej aby omówić szczegóły ) Chętnie pomogę jak tylko mogę. Pozdrawiam, Ryszard e53 Odpowiedz Link
agnieszka.jg Re: Internet+TV+Telefon 23.08.05, 00:00 ja też jestem za pozbyciem się tej firmy Odpowiedz Link
neuron8 Re: Internet+TV+Telefon 23.08.05, 07:55 Moje zdanie w tym temacie jest takie: Do firmy jako firmy mam stosunek powiedzmy obojętny, bo czy to będzie Supermedia, czy jakieś XYZ-sat to mi wsio ryba, ale sprawa rozgrywa się o ofertę. Jeśli będą elastyczni i skłonni do rozmów w celu modyfikacji swojej oferty (oczywiście przy udziale TBSu)– to czemu nie – nie ma się co posuwać do skrajnych kroków o których piszecie wyżej, ale jeśli podejście będzie jak do tej pory – i tak mamy wyłączność wiec co sobie pogadacie to wasze – no to wiadomo… Jak co ma kilka propozycji rozsądnego rozwiązani sytuacji, ale nie na forum, jak co chętnie widziałbym jakieś spotkanie celem ustalenia szczegółów… bo na forum ciężko się dyskutuje. Odpowiedz Link
hazaeel Re: Internet+TV+Telefon 23.08.05, 08:49 witam, oczywiście, trzeba byc elastycznym i poszukać optymalnego rozwiązania ja osobiscie juz nie jestem zainteresowana ofertą SM, firma posunęła się do nieuczciwości i nieprofesjonalym podejsciem do klientów. To ze są na wyłaczność nie znaczy że wszcyscy sie maja temu podporzadkować, bzdura! Propozycja spotkania- na kiedy? Pozdrawiam hazaeel Odpowiedz Link
neuron8 Re: Internet+TV+Telefon 23.08.05, 09:18 jesli chodiz o godzine to moze byc kolo 18-19 - wtedy wiekszość sąsiadów już jest po pracy. A dzien do ustalenia, moze być nawet dziś, jutro,... Odpowiedz Link
herretic Re: Internet+TV+Telefon 23.08.05, 09:33 Rozmawiałem z UPC, faktem jest, że muszą mieć zgodę administratora osiedla. Jednak człowiek z UPC obiecał mi że dział instalacyjny będzie rozmawiał z administracją w sprawie instalacji. Zobaczym co z tego wyjdzie, aczkolwiek byłbym sceptyczny. A odnośnie monopolu na TV i tak dalej...(jak w topicu) to chyba możemy zwrócić się do Rzecznika Praw Obywatelskich (sie mi tak wydaje, że to nic nie kosztuje) eventualnie pozostaje długa, kosztowna droga prawna Odpowiedz Link
neuron8 Re: Internet+TV+Telefon 23.08.05, 09:50 Najpierw sami - mieszkancy- czyli najbardziej zainteresowani - porozmawiajmy z admnistracja. Przecież mozna sie dogadac. NIe zaczynajmy od skrajnych ruchów. Napewno i IM (TBS) też zależy żeby dojść do sensownego porozumienia. Odpowiedz Link
hunter777 Re: Internet+TV+Telefon 23.08.05, 10:07 Zgadzam sie w 100%. Na początku porozmawiajmy i proponujmy różnym firmom, by słały oferty do TBS-u. Po jego odpowiedzi, będziemy wiedzieli na czym stoimy i jednocześnie będziemy wiedzieć kto składań propozycję. Potem rozmowa z TBS-em, pamiętajmy jednak że większość osób jest na urlopie i będziemy musieli czekać.... Ja zadzwonię do JMDI (internet); cena za usługę wynosi 59zł miesięcznie, jestem bardzo zadowolony. Dla zainteresowanych podaję adres: www.jmdi.pl Zachęcę ich do złożenia oferty!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link
scorp33 Re: Internet+TV+Telefon 23.08.05, 13:34 Witam, proszę pamietać, że obecnie swoje lokum odebrała tylko 1/3 liczba docelowych mieszkańców. Za moment zakończy się II etap i uczestniczyć w takich rozmowach będzie mogła ponad 75% docelowego stanu końcowego. Do tego czasu proponowałbym bojkotować podpisywanie umów z SM a co za tym idzie bojkotować opłaty za gniazdko w ścianie (opłata 10 PLN w czynszu). Wystarczy kilka miesięcy bojkotu i sami (SM + TBS) zmiękną. Trochę niewygody dla mieszkańców ale co możemy zyskać ! Odpowiedz Link